open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №522/6379/24

Провадження №3/522/3708/24

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 червня 2024 року суддя Приморського районного суду м. Одеси Єршова Л.С. розглянувши питання про виправлення описки в постанові судді Приморського районного суду м. Одеси про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , завчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст.124 Кодексу України про адміністративні правопорушення,

ВСТАНОВИВ:

Постановою судді Приморського районного суду м. Одеси від 12.06.2024 року громадянина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст.124 Кодексу України про адміністративні правопорушення, та притягнуто його до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу у розмірі 850 грн.

В постанові судді допущено описку, а саме помилково зазначено в результативній частині постанови 2 абзац «На підставі п.5 ч.2 ст.4Закону України«Про судовийзбір» стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , судові витрати на користь держави в сумі 605 гривень 60 копійок», який необхідно виключити з такої постанови, так як згідно п.13 ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір» №3674-VI від 08.07.2011 року (зі змінами) - від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності, Герої України - у справах, пов`язаних з порушенням їхніх прав, а правопорушник ОСОБА_1 являється учасником бойових дій, що підтверджується копією посвідчення серії НОМЕР_1 від 29.06.2023 року.

Згідно ст.304 КУпАП, питання, зв`язані з виконанням постанови про накладення адміністративного стягнення, вирішуються органом (посадовою особою), який виніс постанову.

Дослідивши матеріали справи, вважаю за необхідне виправити описку та внести відповідні виправлення до постанови.

Положення Кодексу України про адміністративні правопорушення не регулюють порядок виправлення описки в постанові суду. В даному випадку маж бути застосований принцип аналогії найбільш близької галузі права - кримінального процесуального права та при вирішенні питання про виправлення описки слід керуватися ст.379 КПК України.

Згідно із ст.379 КПК України суд має право за власною ініціативою або за заявою учасника кримінального провадження чи іншої заінтересованої особи виправити допущені в судовому рішенні цього суду описки, очевидні арифметичні помилки незалежно від того, набрало судове рішення законної сили чи ні. Питання про внесення виправлень суд вирішує в судовому засіданні. Учасники судового провадження повідомляються про дату, час і місце засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені, не перешкоджає розгляду питання про внесення виправлень. Ухвалу суду про внесення виправлень у судове рішення чи відмову у внесенні виправлень може бути оскаржено.

Відповідно до п.4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 21 грудня 1990 р. №11 «Про практику застосування судами України процесуального законодавства при вирішенні питань, пов`язаних з вироком суду», суди мають право вирішувати питання про усунення описок, якщо вони є очевидними, і їх виправлення не стосується суті вироку та не тягне погіршення становища засудженого.

Враховуючи те, що описка є технічною, допущена помилково, вона є очевидною, не стосується суті постанови, не тягне погіршення становища особи відносно якої постанова винесена, тому суд вважає, що дана описка підлягає виправленню.

За вказаних обставин, дослідивши матеріали справи про притягнення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до адміністративної відповідальності, суддя вважає за необхідне звільнити останнього від сплати судового збору шляхом внесення виправлення в постанову судді Приморського районного суду м. Одеси від 12.06.2024 року, оскільки зазначена помилка викликає труднощі при виконанні постанови.

Керуючись ст.ст. 283-285, 304 КУпАП, суддя-

ПОСТАНОВИВ:

Звільнити відсплати судовогозбору ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,за постановоюсудді Приморськогорайонного судум.Одеси від12.06.2024року,шляхом виправленняописки допущеноїв постановісудді Приморськогорайонного судум.Одеси від12.06.2024року,справа №522/6379/24,а самевиключити з результативної частини постанови 2 абзац «На підставі п.5 ч.2 ст.4Закону України«Про судовийзбір» стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , судові витрати на користь держави в сумі 605 гривень 60 копійок».

Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя Л.С. Єршова

Джерело: ЄДРСР 119925332
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку