open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 686/2901/24

Провадження № 2/686/2342/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 травня 2024 року Хмельницький міськрайонний суд

Хмельницької області в складі:

головуючого-судді Мазурок О. В.

при секретарі Рідкодубській Л.М.

за участі: позивачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2

представника відповідача ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Хмельницькому справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області про стягнення коштів в порядку спадкування, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 , ОСОБА_2 звернулися до суду з позовом до Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області про стягнення коштів в порядку спадкування. Просять стягнути з Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області на користь ОСОБА_1 кошти в сумі 73076 гривень 71 копійку, в порядку спадкування після смерті ОСОБА_4 та стягнути з Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області на користь ОСОБА_2 кошти в сумі 73076 гривень 71 копійку, в порядку спадкування після смерті ОСОБА_4 .

На обґрунтування свого позову вказали, що ОСОБА_1 , являється дружиною ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 та після його смерті являється одною із спадкоємців, що підтверджується довідкою Першої Хмельницької державної нотаріальної контори. Іншими спадкоємцями є його син ОСОБА_5 та його донька ОСОБА_2 .

Рішенням Хмельницького окружного суду від 23.02.2022 року у справі №560/18886/21 позов ОСОБА_4 до Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області задоволено повністю: зобов`язано Головне управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області здійснити перерахунок та виплату пенсії ОСОБА_4 з 01 квітня 2019 року у відповідності до отриманої від ІНФОРМАЦІЯ_3 довідки від 23.11.2021 №ХС-49293, із врахуванням раніше виплачених сум.

Вказане рішення набрало законної сили 26.03.2022 року у зв`язку з закінченням строку апеляційного оскарження рішення суду.

ОСОБА_4 звертався з заявою про добровільне виконання рішення суду. Головним управлінням Пенсійного фонду України в Хмельницькій області повідомлено про те, що рішення суду було частково виконано, здійснено перерахунок пенсії з 01.04.2019 року. Сума заборгованості згідно перерахунку становить 219230,13 грн. Вказана сума не виплачена у зв`язку з відсутністю відповідного бюджетного фінансування.

Також ОСОБА_4 звертався до державної виконавчої служби для примусового виконання судового рішення, про що свідчить лист ГУ ПФУ в Хмельницькій області до державного виконавця.

Станом на дату смерті позивача рішення суду не виконане у повному обсязі, сума боргу на виконання рішення суду від 23.02.2022 року у справі №560/118886/21, складає на дату смерті ОСОБА_4 219230, 13 грн. Також для повернення боргу їй відповідачем рекомендовано звернутись до суду із заявою про зміну сторони у виконавчому провадженні.

Згідно довідки Першої Хмельницької державної нотаріальної контори вих. №1335/01-16 від 30.11.2023 року спадкоємцями за законом після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 є дружина померлого ОСОБА_1 та син померлого ОСОБА_5 та донька померлого ОСОБА_2 в рівних частках по 1 /3 частці кожен.

Виходячи з рівності прав спадкоємців при розподілі спадкового майна, сума боргу перед кожним із спадкоємців становить: 219230,13 грн/2=73076,71 грн.

Ухвалою Хмельницького окружного адміністративного суду від 11.01.2024 року відмовлено у задоволені заяви про заміну сторони у виконавчому провадженні у зв`язку з наявністю декількох правонаступників, що мають право на отримання суми недоотриманої пенсії у порядку спадкування.

Вважає, що сума нарахованої, але невиплаченої пенсії спадкодавця, яка належить їм у порядку спадкування має бути стягнена на їх користь в рівних долях з таких підстав.

Згідно зі ст. 1227 ЦК України суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліменти і допомоги у зв`язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодування у зв`язку з каліцтвом та іншим ушкодженням здоров`я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але і були ним одержані за життя, передаються членам його сім`ї, а у разі їх відсутності - входять складу спадщини.

У відповідності до ст. 61 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнення з військової служби та деяких інших осіб», пункту 2,26 Порядку надання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 року №22-1, суми пенсії, підлягали виплаті пенсіонерові з числа військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом та членів їх сімей і залишилися недоодержаними у зв`язку з його смертю, не включаються до складу спадщини і виплачуються тим членам його сім`ї, які, які належать до осіб що забезпечуються пенсією у разі втрати годувальника.

Відповідно до ч.4 ст. 1219 ЦК України не входять до складу спадщини права та обов`язки, що нерозривно пов`язані з особою спадкодавця, зокрема, права на аліменти, пенсію та допомогу або інші виплати, встановлені законом.

З системного правового аналізу неведених норм законодавства вбачається, що до складу спадщини входить сума пенсії, яка була нарахована, але не отримана спадкодавцем за життя.

Позивачі в судовому засіданні позовні вимоги підтримали.

Представник відповідача в судовому засіданні проти задоволення позову заперечив.

Заслухавши пояснення учасників процесу, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовна заява підлягає задоволенню з наступних підстав: судом об`єктивно встановлено, що рішенням Хмельницького окружного суду від 23.02.2022 року у справі №560/18886/21 позов ОСОБА_4 до Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області задоволено повністю: зобов`язано Головне управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області здійснити перерахунок та виплату пенсії ОСОБА_4 з 01 квітня 2019 року у відповідності до отриманої від ІНФОРМАЦІЯ_3 довідки від 23.11.2021 №ХС-49293, із врахуванням раніше виплачених сум.

ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Станом на дату смерті позивача рішення суду не виконане у повному обсязі, сума боргу на виконання рішення суду від 23.02.2022 року у справі №560/118886/21, складає на дату смерті ОСОБА_4 219230, 13 грн.

Згідно довідки Першої Хмельницької державної нотаріальної контори вих. №1335/01-16 від 30.11.2023 року спадкоємцями за законом після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 є дружина померлого ОСОБА_1 та син померлого ОСОБА_5 та донька померлого ОСОБА_2 в рівних частках по 1 /3 частці кожен.

Відповідно до ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Статтями 1216,1217 Цивільного кодексу України (далі ЦК України) встановлено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно ч. 1 ст. 1227 ЦК України, суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомоги у зв`язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв`язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім`ї, а у разі їх відсутності входять до складу спадщини.

Статтями 1217,1223 ЦК України передбачено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені устаттях 1261-1265 цього Кодексу (спадкоємці за законом першої-п`ятої черг). Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Відповідно до статті 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Статтею 1219 ЦК України передбачені права та обов`язки особи, які не входять до складу спадщини, що нерозривно пов`язані з особою спадкодавця, зокрема: особисті немайнові права; право на участь у товариствах та право членства в об`єднаннях громадян, якщо інше не встановлено законом або їх установчими документами; право на відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я; права на аліменти, пенсію, допомогу або інші виплати, встановлені законом; права та обов`язки особи як кредитора або боржника, передбачені статтею 608 цього Кодексу.

Відповідно до статті 52 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв`язку з його смертю, виплачується - по місяць смерті включно членам його сім`ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, у тому числі непрацездатним членам сім`ї, зазначеним у частині другій статті 36 цього Закону, які знаходилися на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом з померлим пенсіонером чи не проживали. Члени сім`ї, зазначені в частині першій цієї статті, повинні звернутися за виплатою суми пенсії померлого пенсіонера протягом шести місяців з дня відкриття спадщини. У разі звернення кількох членів сім`ї, які мають право на отримання суми пенсії, зазначеної у частині першій цієї статті, належна їм відповідно до цієї статті сума пенсії ділиться між ними порівну. У разі відсутності членів сім`ї, зазначених у частині першій цієї статті, або у разі не звернення ними за виплатою вказаної суми в установлений частиною другою цієї статті строк сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв`язку з його смертю, входить до складу спадщини.

Спеціальним законом, який визначає умови, норми і порядок пенсійного забезпечення громадян України із числа осіб, які перебували, зокрема на військовій службі, є Закон

№ 2262-ХІІ.

Згідно з ч.1ст.61Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб,звільнених з військової служби,та деяких інших осіб» - суми пенсії, що підлягали виплаті пенсіонерові з числа військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом та членів їх сімей і залишилися недоодержаними у зв`язку з його смертю, не включаються до складу спадщини і виплачуються тим членам його сім`ї, які належать до осіб, що забезпечуються пенсією у разі втрати годувальника. Проте, батьки і дружина (чоловік), а також члени сім`ї, які проживали разом із пенсіонером на день його смерті, мають право на одержання цих сум і в тому разі, якщо вони не належать до осіб, які забезпечуються пенсією у разі втрати годувальника. Зазначені суми виплачуються, якщо звернення за ними надійшло не пізніше 6 місяців після смерті пенсіонера.

Положення частини третьої статті 52 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» та статті 61 Закону №2262-ХІІ також узгоджується зі змістом статті 1227 ЦК України, якою визначено, що суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомоги у зв`язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв`язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім`ї, а у разі їх відсутності - входять до складу спадщини.

Крім того, зміст вказаних норм узгоджується із положеннями Закону України «Про пенсійне забезпечення», де в частині першій статті 91 вказано, що суми пенсії, що належали пенсіонерові і залишилися недоодержаними у зв`язку з його смертю, передаються членам його сім`ї, а в разі їх відсутності - входять до складу спадщини.

Позивачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та син ОСОБА_5 є спадкоємцями після смерті ОСОБА_4 , якому рішенням суду присуджено, але не виплачено пенсію з підстав, визначених Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», яка нарахована в сумі 219230 гривень 13 копійок.

Доказів тому, що до Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області зверталися члени сім`ї померлого ОСОБА_4 протягом 6 місяців після його смерті, до суду не надано. А тому, суд вважає, що вказана сума пенсії стала спадковою.

Вказане відповідає висновку Верховного Суду у Постанові від 22.02.2024 року, справа №461/5878/22

Судові витрати у справі складаються з судового збору в сумі 2411,40 грн., які згідно ст. 141 ЦПК України слід стягнути з відповідача на користь позивачів.

На підставінаведеного такеруючись ст.ст.2, 3,4,10,13,76-82,89,223,259,263-265,268,354 ЦПК України, Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб,звільнених з військової служби,та деяких інших осіб» ст.ст. 15, 16, 1216-1219, 1223, 1227 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задоволити.

Стягнути з Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області на користь ОСОБА_1 кошти в сумі 73076 гривень 71 копійку, в порядку спадкування після смерті ОСОБА_4 та 1211 гривень 20 копійок сплоченого судового збору.

Стягнути з Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області на користь ОСОБА_2 кошти в сумі 73076 гривень 71 копійку, в порядку спадкування після смерті ОСОБА_4 та 1211 гривень 20 копійок сплоченого судового збору.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Хмельницького апеляційного суду шляхом подачі в 30 денний строк з дня складання повного тексту судового рішення апеляційної скарги .

Позивачі: ОСОБА_1 , 1965 року народження, РНОКПП НОМЕР_1 ,

АДРЕСА_1 ;

- ОСОБА_2 1992 року народження, РНОКПП

НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 ;

Відповідач: Головне управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області, код 21318350, м. Хмельницький, вул.Гната Чекірди 10.

Повний текст рішення складено 10.06.2024 року.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 119924338
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку