open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 953/4238/24

2/953/2534/24

У х в а л а

(про залишення позовної заяви без руху)

"24" червня 2024 р. Суддя Київського районного суду м. Харкова Зуб Г.А., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 (місцеперебування: АДРЕСА_1 ) до товариства з обмеженою відповідальністю «Цетехно» (місцезнаходження: м. Одеса, вул. Новощіпний ряд, буд. 15/17) про відшкодування матеріальної шкоди спричиненої порушенням виконання зобов`язання,-

В С Т А Н О В И В:

20.05.2024 до Київського районного суду м. Харкова в системі «Електронний суд» надійшла вказана позовна заява, в якій представник позивача просить стягнути з відповідача на користь позивача грошові кошти в розмірі 129999 грн., та судові витрати покласти на відповідача.

Так, Конституцією України закріплено право кожного на судовий захист та передбачено, що юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі (статті 55, 124), а статтею 18 Закону Українивід 7липня 2010року №2453-VI "Про судоустрій і статус суддів" (далі - Закон № 2453-VI) визначено, що суди загальної юрисдикції спеціалізуються на розгляді цивільних, кримінальних, господарських, адміністративних справ, а також справ про адміністративні правопорушення.

Суди мають враховувати, що забезпечення кожному права на справедливий суд та реалізація права особи на судовий захист мають здійснюватися з урахуванням норм Конвенції прозахист правлюдини іосновоположних свобод (РИМ, 4.XI.1950, далі - Конвенція 1950 року), а також практики Європейського суду з прав людини, які відповідно до статті 17 Закону Українивід 23лютого 2006року №3477-IV "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" застосовуються судами при розгляді справ як джерело права.

Відповідно до пункту 1 статті 6 Конвенції 1950року кожен при вирішенні спору щодо його цивільних прав та обов`язків має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до підсудності якого вона віднесена процесуальним законом (стаття 8 Закону № 2453-VI).

Проте, вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, суди повинні перевірити відповідність вимог, з якими позивач звертається до суду для захисту, а також дотримання заявником вимог, передбачених ст.ст. 175, 177 ЦПК України.

Відповідно до п. 4 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити: зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні.

Тлумачення пунктів 4 і 5 ч. 3 ст. 175 ЦПК України дає підстави зробити висновок, що предмет позову це певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення, яка опосередковується відповідним способом захисту прав або інтересів.

Предметом спору у цій справі є стягнення грошових коштів внаслідок недоліку товару. При чому при зверненні до суду з вказаним позовом сторона позивача посилається на вимоги п. 8 ст. 28 ЦПК України, а докази сплати судового збору відсутні.

Відповідно до ч.ч. 2, 3,9 ст. 185 ЦПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити). Заяви, скарги, клопотання, визначені цим Кодексом, за подання яких передбачено сплату судового збору, залишаються судом без руху також у випадку, якщо на момент відкриття провадження за відповідною заявою, суд виявить, що відповідна сума судового збору не зарахована до спеціального фонду державного бюджету.

Таким чином, позивачу необхідно доплатити судовий збір за подання вказаної позовної заяви в розмірі 1% від ціни позову на наступні реквізити: Отримувач коштів - ГУК Харків обл/мХар Київськ/22030101; Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37874947, Банк отримувача Казначейство України (ел. адм. подат.), Рахунок отримувача UA578999980313161206000020654, Код банку отримувача (МФО) - 899998, Кодкласифікації доходівбюджету - 22030101; Призначення платежу ;101;__________, реєстраційний номер облікової картки платника податківфізичної особи; Судовий збір, за заявою ___________ (ПІБ чи назва установи, організації позивача), Київський районний суд м. Харкова (назва суду, де розглядається справа).

На підтвердження сплати судового збору необхідно надати оригінал квитанції, або зазначити підстави звільнення від сплати судового збору з урахуванням обраного способу захисту порушеного права. При чому, в даній до суду квитанції про приймання товару не зазначено місце виконання договору або те, що його виконання можливе тільки в певному місці.

А тому позивачам необхідно уточнити зміст своїх вимог до відповідача із зазначенням способу (способів) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, який позивач просить суд визначити у рішенні, що впливає на підсудність вказаної сплати, та необхідність сплати судового збору.

Разом з цим, необхідно зазначити, що звернення до суду в порядку ЗУ "Про захист прав споживачів" звільняє від сплати судового збору, який також передбачає альтернативну підсудність для звернення до суду відповідно до ч.5 ст. 28 ЦПК України.

При таких обставинах, відповідно до вимог ст.185 ЦПК України, заява підлягає залишенню без руху з зазначенням недоліків заяви та наданням строку для усунення недоліків.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.175, 185 ЦПК України, -

постановив :

Позовну заяву ОСОБА_1 (місцеперебування: АДРЕСА_1 )до товаристваз обмеженоювідповідальністю «Цетехно»(місцезнаходження:м.Одеса,вул.Новощіпний ряд,буд.15/17)про відшкодуванняматеріальної шкодиспричиненої порушеннямвиконання зобов`язання - залишити без руху, надавши позивачу строк дляусунення недоліківтривалістю десятьднів зі дня отримання копії ухвали.

Роз"яснити позивачу, що у разі неусунення недоліків, зазначених в ухвалі суду у встановлений судом строк, заява буде вважатися не поданою та буде повернута позивачу.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України: http://court.gov.ua/fair/sud2018.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Г.А. ЗУБ

Джерело: ЄДРСР 119921220
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку