open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 727/11471/22

Провадження № 2/727/166/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 травня 2024 року м. Чернівці

Шевченківський районний суд м. Чернівці у складі:

головуючого судді Калмикової Ю. О.,

за участю секретаря судового засідання Макогон А. А.,

за участю позивача ОСОБА_1 ,

за участю представника позивача ОСОБА_2 ,

за участю відповідача ОСОБА_3 ,

за участю представників відповідача ОСОБА_4 ,

ОСОБА_5 ,

за участю представника третьої особи ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Чернівці в порядку загального позовного провадження цивільну справу за первісним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про визначення місця проживання дітей, третя особа - Служба у справах дітей Чернівецької міської ради, та зустрічним позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1 про визначення місця проживання дітей за місцем проживання матері, третя особа - Служба у справах дітей Чернівецької міської ради,

УСТАНОВИВ:

Описова частинами

Зміст позовних вимог

ОСОБА_1 звернувся до Шевченківського районного суду м. Чернівці з первісною позовною заявою до ОСОБА_3 про визначення місця проживання дітей, третя особа - Служба у справах дітей Чернівецької міської ради.

На обґрунтування своїх позовних вимог позивач посилається на те, що 17 березня 2021 року він одружився із відповідачем. Від спільного тривалого життя разом сторони мають двох дітей: ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Через рік після одруження відносини з відповідачем стрімко почали погіршуватися. Відповідачка та її мама вчиняли скандали, які дуже негативно позначалися на психічному здоров`ї їхніх дітей та травмували їх. Відповідачка постійно перебувала в роз`їздах, не займається вихованням дітей та не приділяє їм належної уваги.

Сімейне життя поступово між ними погіршувалось, в кінцевому результаті це призвело до фактичного припинення між ними шлюбних відносин.

Як наслідок у розпачі у липні 2022 року він звернувся до Шевченківського районного суду м. Чернівці із позовом про розірвання шлюбу з відповідачкою. Проте, бажаючи примирення, збереження шлюбу та повноцінної сім`ї у вересні 2022 року він забрав із суду свою позовну заяву.

Втім, відповідачка у листопаді 2022 року все ж таки звернулася до суду із позовною заявою про розірвання шлюбу.

Діти ОСОБА_9 та ОСОБА_10 постійно проживали за адресою: АДРЕСА_1 . Дана квартира перебуває у його власності, що підтверджується відповідними правовстановлюючими документами. Проте, юридично діти зареєстровані за адресою: АДРЕСА_2 .

Доказом того, що фактично, від дня народження їхні з відповідачкою діти проживають за адресою проживання їх батька: АДРЕСА_1 , є Акт про проживання осіб без реєстрації місця проживання, складений 20.07.2022 та засвідчений Головою ЖБК №39.

Факт проживання ОСОБА_7 та ОСОБА_8 за адресою: АДРЕСА_1 , підтвердили також свідки, які підписали акт, а саме: ОСОБА_11 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_3 , ОСОБА_12 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_4 , ОСОБА_13 , який проживає за адресою: АДРЕСА_5 .

Діти навчаються за місцем свого фактичного проживання, а саме: у Чернівецькому ліцеї №13.

Відповідачка фактично вже більше п`яти місяців не проживає із позивачем та дітьми. Він повністю утримує дітей, годує, одягає, забезпечує усім необхідним. Натомість ОСОБА_3 взагалі самоусунулася від виховання дітей, що дуже негативно позначилося на їх психічному здоров`ї. Йому довелось вести дітей до психолога, бо їх покинула мати.

Він є суб`єктом підприємницької діяльності, що підтверджується відповідними документами. Окрім цього, додав довідку банку про наявність достатньої суми грошових коштів для утримання дітей. Він постійно слідує за станом здоров`я дітей, їх розвитком, виховує та піклується про них.

Як батько дітей, усвідомлюючи свою с особисту відповідальність за виховання та піклування про них, створення для них належних соціально-побутових умов проживання, збереження психічного та фізичного здоров`я, духовного та розумового розвитку, уважає за необхідне визначити місце проживання дітей із ним.

На підставі викладеного, позивач просив суд визначити місце проживання ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом із батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , за адресою: АДРЕСА_1 , за місцем проживання батька; визначити місце проживання ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , разом із батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , за адресою: АДРЕСА_1 , за місцем проживання батька.

ОСОБА_3 звернулася до Шевченківського районного суду м. Чернівці з первісною позовною заявою до ОСОБА_1 про визначення місця проживання дітей за місцем проживання матері, третя особа - Служба у справах дітей Чернівецької міської ради.

На обґрунтування своїх позовних вимог позивач посилається на те, що ОСОБА_3 , 17 березня 2021 року зареєструвала шлюб з ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

До реєстрації шлюбу у них народилася дочка - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та син - ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 . До початку війни їх стосунки з ОСОБА_15 були неідеальні, останній ображав її нецензурними словами, принижував в присутності дітей та спільних знайомих, постійно здійснював психологічний тиск, не давав можливості самореалізуватися, не дозволяв покидати помешкання квартири без його дозволу. Вона не могла влаштуватися на роботу без його згоди та займатися підприємницькою діяльністю.

На момент народження дітей, ОСОБА_15 , не визнавав свого батьківства відносно них, оскільки перебував в зареєстрованому шлюбі з іншою жінкою з якою проживав до 2020 року та фактично до цього року жив на дві сім`ї та два будинки. Актовий запис про народження дітей був здійснений відповідно до ст.135 СК України (зі слів матері).

Після того, як ОСОБА_15 , розірвав шлюб із попередньою жінкою в 2021 році, він подав до відділу ДРАЦС, заяву про визнання свого батьківства відносно двох спільних дітей.

З початком повномаштабного вторгнення військ Російської Федерації на територію України та у зв`язку з початком мобілізації в державі, ОСОБА_15 , дізнавшись, що до лав ЗСУ не мобілізовують чоловіків, які самостійно виховують дітей віком до 18 років, вигнав її з квартири, в якій вони (спільно проживали, та залишився сам проживати з двома спільними дітьми, які були народжені до реєстрації шлюбу, для того, щоб уникнути мобілізації. Для отримання статусу, особи що виховує самостійно дітей, він звернувся до Шевченківського районного суду м. Чернівці з позовом про визначення місця проживання дітей.

Крім того, відповідач звернувся в Службу у справах дітей для надання висновку щодо визначення місця проживання дітей за місцем проживання батька.

З часу, коли ОСОБА_15 вигнав її із квартири, де вони всі спільно споживали, він почав налаштовує проти матері дітей, розповідає про неї брудні, неправдиві історії, говорить їм, що мати їх не любить, залишила їх, і пішла в іншу сім`ю жити. Крім того, відповідач не дає їй можливості очно спілкуватися з дітьми, не допускає її в квартиру, забрав у неї ключі від вхідних дверей. Її спілкування з дітьми обмежується, вона не може, займатися їхнім вихованням. ОСОБА_15 здійснює на неї та дітей психологічний тиск та в розмові повідомляє її, що знищить її, як особистість, якщо вона буде чинити перешкоди у визначенні місця проживання дітей за його місцем проживання. Почав переслідувати її у місті, чекає на неї під під`їздом, погрожує фізичною розправою, обзиває нецензурними словами, що в розумінні КК України визначено, як домашнє насильство та передбачене ст. 126-1.

У зв`язку з неправомірними діями відповідача, вона неодноразово зверталася до поліції, що підтверджується витягами з ЄРДР та відповіддю на адвокатський запит, листами з Чернівнецького РУП ГУНП в Чернівецькій області.

На сьогоднішній день, вона не має можливості без перешкод спілкуватися з дітьми, ОСОБА_15 силоміць утримує дітей, щоб вони залишилися проживати з ним для того, щоб уникнути мобілізації, і такими протиправними діями він обмежує її права визначені СК України та законодавством України.

ОСОБА_15 не виконує належним чином свої батьківські обов`язки по відношенню до дітей. Дочка та син ходять в брудному одязі, з необрізаними нігтяма, з немитим волоссям, неохайні відвідують школу. Син та дочка втратили вагу тіла, належним чином не харчуються, їхній режим дня і ночі порушений, до першої - третьої години ночі вони користуються планшетами та телефонами, у зв`язку з чим недосипають. Відповідач не стежить за здоров`ям дітей, їх повноцінним харчуванням, що в результаті призвело до погіршення стану здоров`я у дітей. Така поведінка ОСОБА_15 негативно впливає на стан здоров`я дітей, на рівень їхньої культури, освіченості та формуванні їх, як хобистості.

На засідання комісії, яке відбулося 11 січня 2023 року, ОСОБА_15 привів дітей хворими, не зважаючи на те, що вона напередодні захворіла, і діти були також хворими та знаходилися за місцем її проживання, де вона здійснювала за ними догляд та лікування, що в свою чергу вказує на його байдужість на стан здоров`я дітей, заради досягнення своєї мети.

Крім того, успішність дітей з моменту початку навчального року значно погіршилася, про це повідомили класні керівники Чернівецького ліцею номер №13. Це вказує на ту обставину, що ОСОБА_15 , не справляється із своїми обов`язками і проживання дітей за місцем проживання батьк, суперечить в першу чергу інтересам дітей.

Із зазначених вище підстав вона зверталася до Служби у справах дітей Чернівецької міської ради з проханням надати висновок щодо розв`язання спору про визначення місця проживання ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішенням Служби у справах дітей Чернівецької міської ради від 22 лютого 2023 року було вирішено визначити місце проживання ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , разом з батьком ОСОБА_16 .

Що стосується того, що прийняте рішення про визначення місця проживання дітей за місцем проживання батька, суперечить інтересам самих дітей, слід зазначити наступне.

По-перше, діти є різностатевими, дочка знаходиться в періоді статевого дозрівання і м`яко кажучи батькові буде недоречно пояснювати про фізіологічні зміни, які протікають в її організмі.

По-друге, дочка на даний час перебуває у підлітковому віці (13 років), їй конче необхідна мати, оскільки тільки мати може зрозуміти та підтримати доньку в такий непростий період її життя. Адже, становлення її в житті як дівчини, а в подальшому жінки, потребує поради, підтримки, роз`яснення та спілкування саме з мамою.

По-третє, для становлення та формування особистості сина у його віці (10 років) необхідна обвов`язкова умова, щоб син отримав в повному обсязі материнську любов, увагу, турботу, тепло та догляд, що безпосередньо формує його свідомість та сприйняття майбутньої жінки на основі моделі матері. Позбавивши в такому юному віці сина матері (визначивши місце проживання дітей за місцем проживання батька) призведе до його психологічного розладу та створить в майбутньому значні бар`єри для комунікації з протилежною статтю.

В період проживання дітей із мамою, діти хворіли набагато рідше. На даний час донька має ускладнення з хворобою нирок, через різке схуднення. Син також же схуд і виглядає блідим та втомленим.

При вирішенні спору про місце проживання дітей необхідно брати до уваги, що дочка ОСОБА_9 та син - ОСОБА_10 прихильні до неї, вона добросовісно виконує свої батьківські обов`язки по відношенню до них, цікавиться їхнім навчанням, здоров`ям та розвитком, духовним і моральним. Не зважаючи на перепони, які чинить чоловік у спілкуванні з дітьми, вона намагається бути постійно присутньою в їхньому житті, лікує дітей, коли вони захворіли, відвідує з ними медичні заклади для надання їм кваліфікованої медичної допомоги. Проводить з ними дозвілля, разом з ними ходе в кінотеатри, забезпечує їх одягом. Вона має на сьогодні своє приміщення, місце для проживання її та її дітей, в квартирі є дитяча кімната, обладнана всім необхідним для належного та гармонійного проживання і розвитку дітей, санітарні норми в квартирі на належному рівні. Вона є суб`єктом підприємницької діяльності, займається роздрібною торгівлею, має стабільний, високий самостійний дохід.

На підставі викладеного, просила суд визначити місце проживання ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , разом з матір`ю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , за адресою АДРЕСА_6 та стягнути з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_3 судові витрати.

Надходження позовної заяви та інших заяв до суду

09.02.2023 суддя ухвалою відкрила провадження у справі №727/11471/22 та призначила справу до розгляду.

06.03.2023 відповідач надали зустрічну позовну заяву.

10.04.2023 суддя ухвалою об`єднала первісний позов із зустрічною позовною заявою у справі №727/11471/22.

24.04.2023 позивач-відповідач надав відзив на зустрічну позовну заяву, де зазначив, що зустрічний позов не визнає. Зазначив, що задоволення судом первісного позову жодним чином не вплине на можливість відповідачки спілкуватися з дітьми і брати повноцінну участь у їх вихованні. Перепони у спілкуванні та вихованні дітей ніколи не створювалися позивачем - відповідачем, натомість їх начебто наявність є виключно домислами відповідачки-позивачки. Такі свідчення відповідачки-позивачки в повній мірі будуть спростовані в судовому засіданні при допиті самих дітей - ОСОБА_7 та ОСОБА_8 . В матеріалах справи містяться письмові заяви дітей ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , які вони написали особисто та через батька подали до Служби у справах дітей як свої пояснення у справі про визначення місця їх проживання разом з батьком. Свої заяви діти готові підтвердити в суді.

Так, у заяві доньки ОСОБА_9 прямо зазначено наступне: «Коли мій брат не розумів тему, то мама кричала і збивала його»; « ОСОБА_17 вона завжди обнімала, цілувала, казала милі слова, нам було дуже обідно, що вона нам таке не казала»; «Я дуже їх (батьків) сильно люблю, але я боюся лишатися з мамою»; «Я дуже хотіла лишитися з папою, те, що я написала, тут нема половини з всього. Я вас дуже прошу щоб лишити мене з братом гут з папою»; «Якщо так. то коли ми хворіли з нами був тільки папа і все».

В сою чергу в заяві мого сина ОСОБА_10 зазначено таке: « Наша мама покинула нас 4 місяці назад»; «вона любила інших дітей більше чим мене»; « Мама мене ізбивала, обзивала, коли я робив уроки»; «коли вона захворіла, то ми їй дуже добре помагали, а потім ми захворіли, то їй було все одно»; «Вона каже, що папа не дозволяє нам з нею бачитися, а це не правда. Я не хочу бути з мамою. Я хочу бути з папою».

З наведених заяв дітей є абсолютно очевидним, якою була і насправді є поведінка їх мами, її відношення до дітей, їх добробуту, їх догляду, їх здоров`я фізичного та морального, а також яким є ставлення дітей до мами і з ким насправді діти бажають проживати, а саме з ним.

Просив суд звернути увагу на інформаційні обстеження психологічного обстеження дітей від 31.10.2022, які містяться в матеріалах справи. Так, з Інформації про результати психологічного обстеження ОСОБА_7 , наданої практичним психологом ОСОБА_20 , вбачається наступне: «Аналіз виконання психодіагностичних методик вказує на те, що значимими особами в житті дівчинки є батько, брат ОСОБА_10 , бабуся ОСОБА_21 по батьківській лінії, дідусь ОСОБА_22 по материнській лінії про яких вона весь час розказувала і до яких вона сильно емоційно прив`язана. Питання про матір викликало у ОСОБА_9 розгубленість і стурбованість. На запитання про матір дівчинка почала розповідати та пригадувати неприємні та небезпечні ситуації зі свого життя. Пряма мова дитини була наступна: «З тих пір, як мама пішла мені весь час тривожно. З того вечора і до тепер - я, брат і тато спимо разом в одній кімнаті, бо мені так спокійніше», « Мама довго користувалася моїм планшетом і на ньому я бачила багато неприємних переписок і фото», « Мама часто била і ображала мого брата ОСОБА_23 через те, що він не розумів як виконувати домашні завдання». Можна зробити припущення, що материнська фігура для дитини є нестабільною, небезпечною, викликає страх, образу, злість».

У Інформації про результати психологічного обстеження ОСОБА_8 від 31.10.2021 року, наданої практичним психологом ОСОБА_20 , зазначено наступне: «Аналіз виконання психодіагностичних методик вказує на те, що значимою особою в житті хлопця є старша сестра ОСОБА_9 , яка втілює спокій, довіру та батько ОСОБА_24 . ОСОБА_10 в присутності сестри вільно висловлював власну точку зору, поводився спокійно і невимушено. Питання про матір викликало в ОСОБА_10 розгубленість, занепокоєність та страх. Під час бесіди про матір хлопець весь час згадував факти фізичного та психологічного насилля з боку матері. Ці факти свідчать про проживання сильної тривоги та почуття небезпеки, викликали в дитини стурбованість, страх, образу, що підірвали безпеку, довіру та захищеність і призводили до психотравмування і, як наслідок, невпевненість та занижена самооцінка дитини».

До наведених доказів додатково додав Висновки за результатами психодіагностики дітей - ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , які були складені Чернівецьким міським центром соціальних служб 18.11.2022. Так, з Висновку за результатами психодіагностики ОСОБА_7 від 18.11.2022 вбачається наступне: «З бесіди з ОСОБА_9 стало відомо, що під час спільного проживання мама часто застосовувала фізичні покарання, як до неї так і до її брата»; «в емоційній та поведінковій сфері дитини спостерігається внутрішня напруга, тривожність, сором`язливість. За результатами методики Рене Жиля виявлено прихильне ставлення в однаковій мірі до обох батьків, проте у складних ситуаціях дівчина схильна опиратися на підтримку та допомогу батька. Найбільш значимим членом сім`ї ОСОБА_9 вважає батька. Результати методики «Незакінчені речення» ілюструють позитивне ставлення до батька, до матері спостерігається конфліктне ставлення». Як підсумок зазначено: «У результаті психологічної діагностики ОСОБА_7 можна зробити висновок, що дитина прихильно ставиться до батька та виявляє бажання жити з ним. Ставлення до матері конфліктне: з одного боку характеризується емоційною прив`язаністю, з іншою - почуттям образи».

У Висновку за результатами психодіагностики ОСОБА_8 від 18.11.2022 зазначено наступне: « Найбільш значимим членом сім`ї дитина вважає батька. Результати методики «Незакінчені речення» ілюструють позитивне ставлення до батька, до матері прослідковується амбівалентне ставлення з одного боку присутня емоційна прив`язаність, з іншого - відчуття образи і страху, оскільки, зі слів хлопчика, мама неодноразово використовувала фізичні покарання та образи». У підсумку зазначено: «У результаті психологічної діагностики можна зробити висновок, що сімейна система сприймається дитиною як нестійка...Найбільш психологічно значимим членом сім`ї дитина вважає батька, зокрема в складних ситуаціях схильна опиратися на підтримку та допомогу тата та виявляє бажання жити разом з ним. Ставлення до матері характеризується почуттям образи та емоційною напругою».

До відзиву на зустрічну позовну заяву в якості доказу додав також скрін-шоти з мобільного телефона доньки ОСОБА_9 . На скрін-шотах видно переписку ОСОБА_9 з відповідачкою-позивачкою. З переписки чітко вбачається, яким є ставлення дитини до відповідачки та її поведінки. Відповідно до позиції, висловленої ВС України у Постанові Верховного Суду від 13 липня 2020 року у справі №753/10840/19 роздруківки скрін-шотів листування у Viber є належним та допустимим доказом по справі.

В матеріалах справи міститься Довідка-характеристика, видана 01.11.2022 року Клубом верхової їзди «Прованс». В Довідці зазначено, що ОСОБА_7 та ОСОБА_8 навчаються у клубі, починаючи з 2021 року. На заняття ОСОБА_9 і ОСОБА_10 привозить батько та супроводжує дітей під час усіх занять. Зазначено також, що «Для працівників клубу є очевидним той факт, що ОСОБА_26 є люблячим батьком».

Наступними доказами, які свідчать про необхідність визначення місця проживання дітей з ним, а також свідчать про те, що їх мати взагалі самоусунулася від виконання своїх материнських обов`язків є письмові пояснення ОСОБА_27 , ОСОБА_28 та ОСОБА_29 . Дані докази теж знаходяться в матеріалах справи і з їх змісту вбачається, що ОСОБА_3 більше трьох місяців (а пояснення були складені у жовтні 2022 року) взагалі не з`являється вдома, діти ходять сумні, а на питання, що сталося відповідають, що їх мама до них не приходить, не доглядає, не готує їсти, натомість кажуть, що мама постійно кудись їздить та влаштовує особисте життя.

З метою доведення факту тривалої відсутності відповідачки, його адвокат 08.02.2023 звернувся до Державної прикордонної служби України із адвокатським запитом про те, чи перетинала ОСОБА_3 державний кордон у 2022 році. До відзиву на зустрічну позовну заяву додав відповідь від Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України на адвокатський запит №0006-2023 від 08.02.2023, в якій вказано, що «запитувана інформація не може бути надана у рамках статгі 24 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», оскільки відповідно до частини другої ст.24 зазначеного закону органи державної влади зобов`язані надавати інформацію, окрім інформації з обмеженим доступом. Згідно із частиною першою статгі 14 Закону України «Про захист персональних даних» поширення персональних даних передбачає дії щодо передачі відомостей про фізичну особу з баз персональних даних за згодою суб`єкта персональних даних. ... Враховуючи вищезазначене повідомляємо, що наявна зацитувана інформація, без особистої письмової згоди особи, буде надана на виконання відповідного судового рішення».

Доказом перетинання відповідачкою-позивачкою державного кордону, зокрема пункту пропуску митного поста «Вадул-Сірет» Чернівецької митниці є електронний доказ, а саме: відеозаписи на яких видно, як ОСОБА_30 на своєму транспортному засобі WV Golf білого кольору, державний номерний знак НОМЕР_1 , виїжджає з АЗС «ПП OІЛ» за адресою: АДРЕСА_7 , та перетинає зону митниці і рухається в напрямку митної перевірки.

В Акті оцінки потреб сім`ї за №416/02-07 від 31.10.2022, складений Службою у справах дітей Чернівецької міської ради зазначено: батько виконує своїй батьківські обов`язки; родина проживає у двокімнатній квартирі; санітарно-гігієнічні умови відповідають нормі; у дітей облаштовані окремі спальні місця; присутні та облаштовані місця для гри та навчальних занять.

Врешті-решт, відповідно до Рішення Виконавчого комітету Чернівецької міської ради від 14.03.2023 року №132/5 «Про надання висновку органу опіки і піклування про визначення місця проживання дітей (делеговані повноваження)», було вирішено надати до суду висновок про доцільність визначення місця проживання дітей ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , із батьком ОСОБА_1 , не порушуючи право матері ОСОБА_3 на участь у вихованні дітей.

Надалі у Висновку органу опіки та піклування від 16.03.2023 року №01/02- 24/645 зазначено наступне: «Діти ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживають фактично разом із батьком за вказаною вище адресою, де створені належні умови проживання, є місця для сну га відпочинку, підготовки уроків, створені умови для нормального фізичного, духовного розвитку, у кожного окрема кімната. Діти охайні, акуратні, доглянуті, комунікабельні, дружні. Діти виховані, чуйні, товариські. Діти навчаються в Чернівецькому ліцеї № 13, у 7-Б та 4- А класах. Відповідно до характеристик із ліцею, діти активні, вмотивовані до навчання, систематично і старанно готуються до уроків, скромні, веселі, розсудливі, товариські.

Враховуючи те, що діти є найбільш вразливою стороною під час будь-яких сімейних конфліктів та у спорі щодо визначення місця проживання дітей визначається їх доля, під час визначення місця проживання дітей, зважаючи на їх вік, можливість вислухати думку, вона має бути врахована при прийнятті відповідного рішення. Діти написали заяви, в якій висловлюють бажання проживати із батьком, що підтвердили під час співбесіди.

Виходячи з вищевикладеного та враховуючи рівні права батька та матері на проживання з дітьми та їх виховання, вік дітей, прихильність дітей до батька, ставлення батьків до виконання батьківських обов`язків, та інші обставини, що мають істотне значення орган опіки та піклування виконавчого комітету міської ради вважає за доцільне визначити місце проживання ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , із батьком ОСОБА_1 , не порушуючи право матері ОСОБА_3 на участь у вихованні дітей».

Позивач-Відповідач є приватним підприємцем, має стабільний дохід і достатній для утримання дітей грошові збереження, що також підтверджується Банківською довідкою, виданою АТ «Акцент-Банк» від 01.11.2022 року, яка міститься в матеріалах справи і з якої вбачається, що на банківському рахунку знаходиться грошова сума в розмірі 82327,12 грн.

Натомість відповідачка-позивачка у зустрічній позовній заяві лише зазначила, що вона є суб`єктом підприємницької діяльності і начебто займається роздрібною торгівлею та має стабільний і високий самостійний дохід. Жодних доказів стосовно цього суду не надано.

ОСОБА_1 постійно матеріально забезпечую дітей усім необхідним для їх розвитку, здоров`я, навчання, догляду, тощо. Зокрема в якості доказів додає до відзиву на зустрічну позовну заяву копії квитанцій про придбання дітям шкільних знарядь, одягу, харчування тощо.

Окремо завертає увагу суду на поведінку відповідачки-позивачки, спрямовану на приниження його честі, гідності, репутації серед рідні, друзів та знайомих, на поширення про нього безлічі неправдивої інформації, особливо з того моменту, коли він звернувся до суду з позовом про визначення місця проживання дітей. Відповідачка-позивачка та її матір неодноразово телефонували йому із погрозами, що вони посадять його в тюрму. Так, 14 листопада 2022 року ОСОБА_3 подала до Чернівецького районног о управління поліції ГУНИ в Чернівецькій області заяву про начебто вчинення ним кримінального правопорушення, передбаченого ст. 126-1 КК України. З метою отримання копій матеріалів кримінального провадження, адвокатом Івасюком І.Г. був поданий адвокатський запит до Чернівецького районного управління поліції ГУНП в Чернівецькій області. У відповіді на запит було зазначено, що за результатами розгляду звернення ОСОБА_3 у зв`язку із відсутністю ознак кримінального правопорушення, працівниками поліції розглянуто відповідно до Закону України «Про звернення громадян».Окрім цього, до відзиву додають пояснення, які були відібрані під час розслідування у ОСОБА_31 та ОСОБА_32 - батька відповідачки-позивачки. Зокрема у поясненнях ОСОБА_32 від 21.11.2022 року зазначено, що «можу пояснити наступне, що гр. ОСОБА_3 являється моєю рідною дочкою, та на даний момент знаходиться в Італії та коли приїде я не знаю. Хочу додати, що мій зять ОСОБА_1 , 1983 р.н., будь-яких протиправних дій відносно дочки не вчиняв, з його сторони будь-яких погроз та переслідування не відбувається. Останнім часом на даний момент самостійно доглядає за нашими онуками та відносно останніх будь-яких протиправних дій також не вчиняє. Хочу додати, що будь-яких конфліктів в моєї дочки та зятя не відбувалось. Можливо, на мою думку, не мала написати заяву на зятя, а її спеціально заставила моя дружина та її мати гр. ОСОБА_33 , яка з нею проживає за кордоном та постійно погано впливає на дочку та спеціально провокує на конфлікти та хоче посварити дочку та зятя».

В свою чергу він міг би звернутися в поліцією також із заявою про вчинення відповідачкою-позивачкою стосовно нього кримінального правопорушення, передбаченого ст. 383 КК України, проте, він дбає про психологічний стан дітей і не буде робити цього.

В матеріалах справи міститься Витяг з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості», в якому зазначено, що станом на 25.10.2022, тобто станом на день подання позову, він ніколи не притягувався до кримінальної відповідальності.

Просив суд, у задоволенні зустрічного позову відмовити та визначити місце проживання малолітньої ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та малолітнього ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , разом з батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , АДРЕСА_1 , за місцем проживання батька.

08.05.2023 позивачем подані письмова заява про виклик та допит малолітніх свідків, заява виклик свідків та клопотання про витребування доказів.

05.07.2023 ухвалою суду закрито підготовче судове засідання та призначено справу до розгляду.

07.09.2023 представники відповідача надали клопотання про долучення письмових доказів, заяву про виклик свідків.

20.09.2023, 10.04.2024, 17.05.2024 представник Служби у справах дітей надав заяву про розгляд справи у відсутність їх представника.

Доводи особи, яка подала позов

Первинна позовна заява мотивована тим, що діти проживають із батьком після розірвання шлюбу і матір не цікавиться життям дітей, а влаштовує своє особисте життя за кордоном.

Зустрічна позовна заява мотивована тим, що батьком дітей чиниться перепони у спільному проживанні дітей із матір`ю, у спілкуванні дітей із матір`ю.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 позовні вимоги підтримав у повному обсязі, підтвердив факти, викладені в позовній заяві, та просив суд позовні вимоги задовольнити у повному обсязі. В зустрічній позовній заяві просив відмовити повністю.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_2 позовні вимоги підтримав у повному обсязі, підтвердив факти, викладені в позовній заяві, та просив суд позовні вимоги задовольнити у повному обсязі. В зустрічній позовній заяві просив відмовити повністю.

В судовому засіданні відповідач ОСОБА_3 , допитана як свідок пояснила, що вона навчалась в інституті та завагітніла від ОСОБА_1 , коли він був одружений, але вона про це не знала, а дізналась від дружини ОСОБА_34 вже коли ОСОБА_9 виповнилось 2 місяці. У них вже склалися стосунки, але не так як вони хотіли, а потім почались розмови про те, щоб ОСОБА_1 розлучився. Вона завагітніла та народила ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Дітей вона народила, коли ОСОБА_1 перебував у шлюбі з іншою жінкою, тому батько в свідоцтві про народження дітей був записаний в порядку ст. 135 СК України, тобто з її слів. Також ОСОБА_26 був проти того, щоб записувати його як батька дітей. Він казав, що не вірить, що це його діти і казав подати на тест ДНК. Записали ОСОБА_34 батьком в році 2020, коли він розлучився з дружиною. Хто ініціював питання запису його батьком дітей, вона вже не пам`ятає. Почали проживати з ОСОБА_35 з 2010 року, коли він був у шлюбі. Потім ОСОБА_1 розлучився та вони зареєстрували шлюб. Жили в шлюбі добре. Прожили в шлюбі приблизно два роки. Потім вони почали сваритися, то сходитися то розходитися. Він потім її взагалі вигнав з квартири. Виганяв її ї до того з квартири. В серпні 2022 року ОСОБА_1 її вигнав і вона пішла від нього, а не від дітей, від дітей вона б ніколи не пішла. Вона пішла жити в квартиру до її тітки. З ОСОБА_35 та дітьми вони жили в його квартирі. Дітей вона одразу не забрала, тому що квартира, куди вона пішла проживати, була не придатна для проживання з дітьми, але, коли вона збирала речі, вона пропонувала дітям піти з нею, але вони відмовились через те, що вона строга, а тато ні. Вона неодноразово пропонувала дітям переїхати до неї, але вони відмовлялись, окрім того, там і школа поруч. Вона пропонувала ОСОБА_36 укласти мирову угоду щодо проживання дітей, але він не захотів. Пройшов майже рік з дітьми мало спілкуються через те, що щоб вона не пропонувала відповідь дітей - треба тата запитати. Якщо вона каже, що зранку забере дітей, то коли приходить за ними, то їх вже немає вдома. Комп`ютер сину ОСОБА_26 купив на день народження дитини в серпні 2023 року, а їй було сказано купити айфон. Якщо вона дзвонить дітям, то ОСОБА_10 не відповідає на телефонні дзвінки, а ОСОБА_9 відповідає, тому через неї може дізнатися про ОСОБА_10 . Втім, при розмовах ОСОБА_9 закривається від неї, не відповідає на всі питання. ОСОБА_26 перешкоджає їй спілкуватися з дітьми, тому що коли вона телефонує ввечері, щоб зранку забрати дітей, то ОСОБА_24 каже так, а зранку їх вже немає вдома і він каже, що у них справи і вона поїхали. Окрім того, коли діти жили з нею, то у них був графік, а зараз з ОСОБА_35 графіку не має, вони лягають спати, коли хочуть. Діти до неї приходять, інколи лишаються ночувати. Втім, вона ніколи не чинить перешкоди в спілкуванні з дітьми, вона завжди з повагою до дітей, до їх почуттів та бажань. Особо конфлікту не було з приводу проживання дітей. Вона хоче щоб діти проживали з нею, але її цікавить більше їх думка з ким вони бажають проживати, їх бажання щодо їх проживання з нею, або з татом.

В судовому засіданні представники відповідача ОСОБА_5 , ОСОБА_4 заперечували проти задоволення первісного позову з підстав, зазначених у зустрічному позові, зустрічний позов просили задовольнити.

В судовому засіданні представник третьої особи Служби у справах дітей ОСОБА_6 підтримала висновок та, враховуючи прихильність дітей до батька, ставлення батьків до виконання батьківських обов`язків, та інші обставини, що мають істотне значення орган опіки та піклування виконавчого комітету міської ради вважає за доцільне визначити місце проживання ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , із батьком ОСОБА_1 , не порушуючи право матері ОСОБА_3 на участь у вихованні дітей.

В судовому засіданні дитина ОСОБА_7 пояснила, що ОСОБА_26 її тато та ОСОБА_37 її мама. Їй більш комфортно проживати з татом. Тато ОСОБА_26 приділяє більше уваги, ніж мама, яка постійно була у справах. До зими 2022 року проживали всі разом. Потім батьки почали сваритися. Коли мати вирішила піти від них, то просила її піти разом із нею, але вона відмовилася. Одяг купував тато, готував їжу тато. Зараз вона відвідує різні гуртки, грає на гітарі, відвідує школу. Мати не цікавилась її життям. З бабусею (мамою її мами) у неї добрі стосунки. Хоче і вважає, що їй краще залишитися жити з татом.

В судовому засіданні дитина ОСОБА_8 пояснив, що ОСОБА_26 його тато та ОСОБА_37 його мама. Приблизно 2 роки тому батьки почали сваритися і мама вирішила піти від них. Тато маму з дому не виганяв. Зараз мама живе окремо від них та запрошує до себе у гості. Коли вони жили разом, то мама приділяла увагу, готувала їжу. Втім, зараз він бажає жити з батьком.

В судовому засіданні свідок ОСОБА_39 пояснила, що ОСОБА_3 є її донькою, а ОСОБА_1 колишній чоловік її доньки ОСОБА_3 . ЇЇ донька ОСОБА_3 під час навчання в інституті познайомилася з ОСОБА_1 , коли він перебував у іншому шлюбі. ОСОБА_3 повідомила її про те, що вона вагітна на 4 місяці, а ОСОБА_1 тоді ще перебував у шлюбі. Народилась ОСОБА_9 . Друга дитини - ОСОБА_10 народився через три роки, ОСОБА_1 ще був одружений. Вважає, що ОСОБА_1 налаштував дітей проти ОСОБА_3 . З серпня 2022 року ОСОБА_1 та ОСОБА_3 не проживають разом. Вона працює в Італії та приїжджає раз на рік. Коли вона приїжджала з Італії, то ОСОБА_3 завжди була з дітьми, доглядала та займалась їх вихованням, в той час ОСОБА_1 був завжди в відрядженнях. Зараз вона не має можливості спілкуватися з онуками, так як ОСОБА_1 заблокував її номер та забороняє їм з нею спілкуватися. Їй відомо, що ОСОБА_1 погрожував ОСОБА_3 , казав, що знищить її.

В судовому засіданні свідок ОСОБА_40 пояснила, що вона вінчала сім`ю ОСОБА_7 . Знає цю сім`ю з 2020 року. В серпні 2022 року ОСОБА_42 з`їхала жити на іншу квартиру, а діти залишились проживати разом із батьком. До серпня 2022 року це була зразкова сім`я. Причину того, через що ОСОБА_24 та ОСОБА_43 не разом вона не знає. ОСОБА_1 створює для дітей всі умови для розвитку, життя, матеріально забезпечує дітей, записав їх на секції. ОСОБА_9 каже, що телефонує мамі ОСОБА_44 , але вона їй не відповідає. На теперішній час вона майже не спілкується з ОСОБА_45 , до ОСОБА_46 вона ходить в гості постійно.

В судовому засіданні свідок ОСОБА_47 пояснив, що знає ОСОБА_46 з юності. ОСОБА_24 одружився з ОСОБА_48 . Разом вони жили добре, виховували дітей. Вже майже рік чи півтора ОСОБА_24 один. Коли він запитав де ОСОБА_43 , то ОСОБА_24 йому сказав, що вона пішла. ОСОБА_46 він бачить часто, діти завжди охайні. Дівчина ОСОБА_9 переживає через те, що мати пішла.

В судовому засіданні свідок ОСОБА_49 пояснила, що є другом сім`ї ОСОБА_7 . Знає родину ОСОБА_7 біля п`яти років. У них було все добре, гармонійна сім`я. Бачились часто, раз на місяць. Діти ставились до неї та в родині ввічливо та добре. Після того, як ОСОБА_37 пішла від ОСОБА_34 , то діти залишились проживати разом із ОСОБА_35 .

В судовому засіданні свідок ОСОБА_27 пояснила, що ОСОБА_1 є її сином, а ОСОБА_3 невістка, мати її онуків - ОСОБА_9 та ОСОБА_10 . Зазначила, що ОСОБА_3 сама залишила дітей, самоусунулась від їх виховання, їздила до Румунії. ОСОБА_1 сам виховував дітей, відвідував батьківські збори, повністю займався дітьми.

В судовому засіданні свідок ОСОБА_50 пояснила, що знає сім`ю ОСОБА_7 майже 6 років. Вони сусіди. Знає ОСОБА_34 - він чудовий батько. Діти на сьогоднішній день проживають постійно разом із батьком. ОСОБА_51 вона майже рік не бачила.

Вислухавши позивача, представника позивача, відповідача, представників відповідача, представника третьої особи, допитавши свідків, вислухавши пояснення дітей, дослідивши письмові матеріали справи, суд встановив такі фактичні обставини.

Фактичні обставини справи, встановлені судом

З матеріалів справи судом встановлено, що згідно з копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого повторно 02.09.2022 Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Чернівецького міського управління юстиції, ОСОБА_7 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що складено актовий запис №456. Батьком записаний ОСОБА_1 , матір`ю - ОСОБА_52 .

Згідно з копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 , виданого повторно 02.09.2022 Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Чернівецького міського управління юстиції, ОСОБА_8 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що складено актовий запис №1918. Батьком записаний ОСОБА_1 , матір`ю - ОСОБА_52 .

Згідно з копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_4 , виданого 17.03.2021 Чернівецького міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) ОСОБА_1 та ОСОБА_52 зареєстрували шлюб 17.03.2021, про що складено актовий запис №307. Прізвище після шлюбу чоловіка - ОСОБА_7 , дружини - ОСОБА_7 .

Згідно з довідкою №55 від 25.10.2022, наданою ЖБК №38 ОСОБА_1 , він дійсно зареєстрований і проживає за адресою: АДРЕСА_1 , у складі сім'ї: ОСОБА_27 , 1955 р.н., ОСОБА_53 , 1978 р.н.

Згідно з витягом з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості», ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , станом на 25.10.2022 до кримінальної відповідальності не притягується, не знятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває.

Згідно з довідкою №54 від 25.10.2022, наданою ЖБК №38 ОСОБА_1 , він дійсно зареєстрований і проживає за адресою: АДРЕСА_1 з 1983 і зарекомендував себе з позитивної сторони: поряд очний, добросовісний.

Згідно з договором дарування квартири від 26.11.2020, посвідченого приватним нотаріусом Чернівецького міського нотаріального округу Чернівецької області Савчук В. Г. за реєстром №5404, ОСОБА_1 - обдаровуваний отримав у дар квартиру, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно з витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №234297424 від 26.11.2020 право власності за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстровано за ОСОБА_1 на підставі договору дарування №5404.

Згідно з медичною довідкою про проходження обов`язкових попереднього та періодичного психіатричних оглядів 2 Серія ААН №491178 від 26.10.2022, ОСОБА_1 результат огляду - психіатричні протипоказання до виконання батьківських обов`язків відсутні.

Згідно з сертифіката про проходження профілактичного наркологічного огляду серії 10ААЖ №626198 від 26.10.2022, ОСОБА_1 ознак наркологічних захворювань на момент огляду н виявлено.

Згідно з актом про проживання осіб без реєстрації місця проживання від 20.07.2022, складеним ЖБК №39, ОСОБА_7 та ОСОБА_8 фактично проживають без реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 , починаючи з дня народження і станом на день складення даного акту.

Згідно з довідкою №358 від 20.07.2022, наданою Чернівецьким ліцеєм №13, ОСОБА_7 дійсно навчається у 7-Б класі Чернівецького ліцею №13 Чернівецької міської ради.

Згідно з довідкою №359 від 20.07.2022, наданою Чернівецьким ліцеєм №13, ОСОБА_8 дійсно навчається у 4-А класі Чернівецького ліцею №13 Чернівецької міської ради.

Згідно з характеристикою ОСОБА_7 , наданої директором Чернівецького ліцею №13 Чернівецької міської ради від 19.11.2022, дитина активна, кмітлива, дотепна, оригінальна, має багату уяву, сумлінна, відповідальна, самостійна, жвава і відкрита. З нею цікаво і приємно спілкуватись, поважає старших, вихована, стримана та розсудлива.

Згідно з характеристикою ОСОБА_54 , наданої директором Чернівецького ліцею №13 Чернівецької міської ради від 19.11.2022, вихований, добрий, щирий, готовий прийти на допомогу, має доброзичливі стосунки з однокласниками.

Згідно з інформацією про результати психологічного обстеження ОСОБА_7 від 31.10.2022, наданою практичним психологом ОСОБА_20 , питання про матір викликали розгубленість та стурбованість, пригадала неприємні та небезпечні ситуації про матір. Материнська фігура для дитини є нестабільною, небезпечною, викликає страх, образу, злість.

Згідно з інформацією про результати психологічного обстеження ОСОБА_54 від 31.10.2022, наданою практичним психологом ОСОБА_20 , під час бесіди про матір хлопець весь час згадував факти фізичного та психологічного насилля з боку матері. Прояв почуття тривоги та небезпеки. Психотравмування, занижена самооцінка.

Згідно з довідкою - характеристикою від 01.11.2022, наданою Клубом верхової їзди «Прованс» ОСОБА_7 та ОСОБА_8 виховуються люблячим батьком в хороших умовах.

ОСОБА_1 згідно з податковою декларацією за жовтень 2022 має дохід в розмірі 30000 гривень.

Згідно з актом оцінки потреб сім`ї та висновку оцінки потреб сім`ї, наданої Чернівецьким міським центром соціальних служб №416/02-07 від 31.10.2022, за результатами оцінювання потреб з`ясовано, що складні життєві обставини відсутні.

Згідно з довідкою про реєстрацію місця проживання особи №294470 від 12.04.2021, надану Відділом ведення реєстру територіальної громади м. Чернівці, ОСОБА_3 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

Згідно з довідкою про реєстрацію місця проживання особи №449579 від 15.12.2022, надану ДНАП Чернівецької міської ради, ОСОБА_7 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

Згідно з довідкою про реєстрацію місця проживання особи №449580 від 15.12.2022, надану ДНАП Чернівецької міської ради, ОСОБА_8 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

Згідно з характеристикою, наданою ТСББ «Клен», ОСОБА_3 добра, гарна, доброзичлива, турботлива. Завжди піклується про діточок. Усміхнена завжди, конфліктних ситуацій не створювала.

Згідно з характеристикою, наданою Благодійною організацією «Благодійний фонд «Волонтери України», ОСОБА_3 зарекомендувала себе з позитивною сторони, поважають у колективі, сумлінна, вихована, стримана, енергійна, доброзичлива, конфліктних ситуацій не створювала.

Згідно з заявою ОСОБА_3 від 25.12.2022, звернулась до директора ліцею №13 м. Чернівці із проханням щоб психолог поспілкувалась із донькою ОСОБА_9 та сином ОСОБА_10 для визначення психоемоційного стану дітей та їхнього ставлення до дорослих, батьків та навчання.

Згідно з характеристикою ОСОБА_7 , наданою директором ліцею №13, іноді пропускає навчання за сімейними обставинами або через хворобу, про що повідомляє батько. Батько постійно цікавиться навчанням дитини, підтримує зв`язок із класним керівником.

Згідно з характеристикою ОСОБА_8 , наданою директором ліцею №13, батько і мати цікавляться досягненнями дитини у школі, постійно спілкуються з класним керівником для вирішення подолання труднощів у навчанні.

Згідно з медичною довідкою про проходження обов`язкового попереднього та періодичного психіатричних оглядів серії ААН №491596 від 21.12.2022, ОСОБА_3 - психіатричні протипоказання до виконання батьківських обов`язків відсутні.

Згідно з сертифікату про проходження профілактичного наркологічного огляду серії РРУ №046117 від 21.12.2022, ОСОБА_3 наркологічні протипоказання до провадження виконання батьківських обов`язків на момент огляду - не виявлені.

Згідно з витягом з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості», ОСОБА_3 станом на 21.12.2022 до кримінальної відповідальності не притягується, незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває.

Згідно з інформації за результатами спиходіагностичного обстеження учениці 7-Б класу ОСОБА_7 , наданої Чернівецьким ліцеєм №13, батька учениця характеризує як уважного, доброго, який все дозволяє. Їй подобається проводити з ним час. Вона стверджує, що стала більш самостійною поруч із татом. ОСОБА_9 також прагне більш довірливих стосунків із батьком. Матір дівчинка характеризує як біль вимогливу, ніж тато. Мата завжди намагалася встановлювати правила, переймалася режимом дня, харчуванням, здоров`ям, успішністю в школі. Дівчинці подобається проводити час із матір`ю. Вважає, що «мама у сім`ї - це любов». Образу відчуває на матір, через те, що вважає її винною у конфлікті з татом. Вірить у те, що мама визнає свою провину і зрештою батьки помиряться.

Згідно з інформації за результатами спиходіагностичного обстеження учениці 4-А класу ОСОБА_8 , наданої Чернівецьким ліцеєм №13, хоче, щоб батьки помирилися, але не знає як саме він може посприяти цьому. Йому подобається проводити час з мамою, так і з татом. Але хлопчик розуміє, що певний час доведеться бачитися з кожним з них окремо. Мріє про те, щоб було все як раніше.

Згідно з повним витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження №00037890275 від 20.12.2022, реєстрація актового запису про народження №456 ОСОБА_55 народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 відомості відповідно до ч. 1 ст. 135 СК за заявою матері. Внесення відомостей про визнання батьківства за заявою про визнання батьківства від 23.01.2023.

Згідно з повним витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження №00037890516 від 20.12.2022, реєстрація актового запису про народження №1918 ОСОБА_56 народився ІНФОРМАЦІЯ_8 відомості відповідно до ч. 1 ст. 135 СК за заявою матері. Внесення відомостей про визнання батьківства за заявою про визнання батьківства від 23.01.2023.

Згідно з свідоцтвом про розірвання шлюбу серії НОМЕР_5 від 08.10.2020, наданим Чернівецьким міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ), шлюб між ОСОБА_57 та ОСОБА_58 03.10.2020, складений актовий запис №120. Після державної реєстрації розірвання шлюбу присвоїти прізвище: йому - ОСОБА_59 , їй - ОСОБА_60 .

Згідно з свідоцтвом про право власності серії НОМЕР_6 від 19.11.2003, наданим Департаментом житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради на підставі розпорядження №40856 від 19.11.2003, квартира за адресою: АДРЕСА_8 , належить на праві спільної сумісної власності ОСОБА_61 , ОСОБА_62 , ОСОБА_63 , ОСОБА_64 .

Згідно з витягом про реєстрації права власності на нерухоме майно, наданим Чернівецьким міським комунальним бюро технічної інвентаризації №2483760 від 30.12.2003, квартира за адресою: АДРЕСА_8 , власники ОСОБА_33 , ОСОБА_65 , ОСОБА_52 , ОСОБА_66 на підставі свідоцтва про право власності від 19.11.2003.

Згідно з витягом ЄРДР №42023266010000042 від 20.01.202,3 ОСОБА_3 надала заяву про вчинення щодо неї домашнього насильства чоловіком ОСОБА_1 .

Згідно з актом оцінки потреб сім`ї №56/02-06 від 25.01.2023, ОСОБА_3 за адресою: АДРЕСА_9 кімнатна квартира, санітарно-гігієнічні норми задовільні, є всі умови для комфортного проживання. У квартирі присутні окремі спальні, місця для дітей та об лаштований куточок для гри та дозвілля.

Згідно з висновком оцінки потреб особи №234, ОСОБА_3 висновок затверджено.

Згідно з випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань від 26.11.2022 №2010350000000233615 ОСОБА_3 зареєстрована як ФОП та згідно з податковою декларацією обсяг доходу за звітний 2022 рік становить 45500 гривень.

Згідно з заявою від 23.01.2023 до Чернівецької міської ради м. Чернівці, ОСОБА_3 просила провести обстеження житлово-побутових умов її проживання, надати висновок щодо розв`язання спору про визначення місця проживання дітей.

Згідно з листів від 24.11.2022, 22.12.2022, 13.01.2023, 26.01.2023, наданих Чернівецького районного управління поліції в Чернівецькій області, повідомлено ОСОБА_3 що скарга розглядається відповідно до ЗУ «Про звернення громадян».

Згідно з Договором позички житлового приміщення від 10.08.2022, ОСОБА_3 орендує квартиру АДРЕСА_10 .

Згідно з висновком за результатами психодіагностики ОСОБА_7 від 24.04.2023, наданою психологом ЧМЦСС ОСОБА_67 , ОСОБА_7 прихильно ставиться до батька та виявляє бажання жити з ним. Ставлення до матері конфліктне: з одного боку характеризується емоційною прив`язаність, з іншого почуттям образи.

Згідно з висновком за результатами психодіагностики ОСОБА_7 від 24.04.2023, наданою психологом ЧМЦСС ОСОБА_68 . ОСОБА_8 найбільш психологічно значимим членом сім`ї дитини вважає батька, зокрема у складних ситуаціях схильна опиратися на підтримку та допомогу тата та виявляє бажання жити разом з ним. Ставлення до матері характеризується почуттям образи та емоційною напругою.

Згідно з листом №0006-2023 від 08.02.2023, наданим Державною прикордонною службою України запитувана інформація стосовно ОСОБА_3 і її перетину державного кордону України у період з 01.01.2022 по 31.12.2022, без особистої письмової згоди особи надана не може бути.

Згідно з рішенням №132/5 від 14.03.2023, наданим Виконавчим комітетом Чернівецької міської ради «Про надання висновку органу опіки і піклування про визначення місця проживання дітей», вирішено надати до суду висновок про доцільність визначення місця проживання дітей ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , із батьком ОСОБА_1 не порушуючи право матері ОСОБА_3 на участь у вихованні дітей.

Згідно з висновком органу опіки та піклування №01/02-24/645 від 16.02.2023 враховуючи прихильність дітей до батька, ставлення батьків до виконання батьківських обов`язків, та інші обставини, що мають істотне значення орган опіки та піклування виконавчого комітету міської ради вважає за доцільне визначити місце проживання ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , із батьком ОСОБА_1 , не порушуючи право матері ОСОБА_3 на участь у вихованні дітей.

Отже, з досліджених в судовому засіданні фактичних обставин справи судом встановлено, що спір між сторонами виник з приводу визначення місця проживання неповнолітнього сина ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та неповнолітньої доньки ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом із батьком та за зустрічною позовною заявою разом із матір`ю відповідно. Вказані правовідносини регулюються нормами Сімейного кодексу України та Цивільного кодексу України.

Мотивувальна частина

Згідно з частинами другою, восьмою, дев`ятою статті 7 СК України відносини можуть бути врегульовані за домовленістю (договором) між їх учасниками. Регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини, членів сім`ї. Сімейні відносини регулюються на засадах справедливості, добросовісності та розумності, відповідно до моральних засад суспільства.

Відповідно до ст. 141 СК України мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини.

Відповідно до частин другої, четвертої статті 29 ЦК України фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, вільно обирає собі місце проживання, за винятком обмежень, які встановлюються законом. Місцем проживання фізичної особи, яка не досягла десяти років, є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров`я, в якому вона проживає.

Відповідно до ст. 160 СК України місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків. Місце проживання дитини, яка досягла десяти років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини. Якщо батьки проживають окремо, місце проживання дитини, яка досягла чотирнадцяти років, визначається нею самою.

Відповідно до ч. 1 ст. 161 СК України якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов`язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров`я та інші обставини, що мають істотне значення.

Відповідно до ч. 2 ст. 161 СК України орган опіки та піклування або суд не можуть передати дитину для проживання з тим із батьків, хто не має самостійного доходу, зловживає спиртними напоями або наркотичними засобами, своєю аморальною поведінкою може зашкодити розвиткові дитини.

Відповідно до ч. 2 ст. 171 СК України дитина, яка може висловити свою думку, має бути вислухана при вирішенні між батьками, іншими особами спору щодо її виховання, місця проживання, у тому числі при вирішенні спору про позбавлення батьківських прав, поновлення батьківських прав, а також спору щодо управління її майном.

Відповідно до статті 3 Конвенції про права дитини, ратифікованої постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 року, в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Згідно із статтею 9 Конвенції про права дитини держави-учасниці забезпечують те, щоб дитина не розлучалася з батьками всупереч їх бажанню, за винятком випадків, коли компетентні органи згідно з судовим рішенням, визначають відповідно до застосовуваного закону і процедур, що таке розлучення необхідне в якнайкращих інтересах дитини. Таке визначення може бути необхідним у тому чи іншому випадку, наприклад, коли батьки жорстоко поводяться з дитиною або не піклуються про неї, або коли батьки проживають роздільно і необхідно прийняти рішення щодо місця проживання дитини.

Відповідно до статті 18 Конвенції про права дитини батьки несуть основну відповідальність за виховання дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про охорону дитинства» кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Стаття 11 Закону України «Про охорону дитинства» наголошує, що кожна дитина має право на проживання в сім`ї разом з батьками або в сім`ї одного з них та на піклування батьків. Батько і мати мають рівні права та обов`язки щодо своїх дітей, однак предметом основної турботи та основним обов`язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини.

Згідно з частинами першою, другою статті 12 Закону України «Про охорону дитинства» на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці. Виховання дитини має спрямовуватися на розвиток її особистості, поваги до прав, свобод людини і громадянина, мови, національних історичних і культурних цінностей українського та інших народів, підготовку дитини до свідомого життя у суспільстві в дусі взаєморозуміння, миру, милосердя, забезпечення рівноправності всіх членів суспільства, злагоди та дружби між народами, етнічними, національними, релігійними групами.

Із системного тлумачення статей 3, 9, 18 Конвенції про права дитини, статей 8, 11, 12 Закону України «Про охорону дитинства» вбачається, що при вирішенні спору про визначення місця проживання дитини, суди мають враховувати передусім інтереси дитини.

Відповідно до статті 150 СК України батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини.

Здійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності. Батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини (стаття 155 СК України).

Отже, батьки дитини не тільки мають право на виховання дитини та й обов`язок виховувати дитину у атмосфері поваги до її прав, її людської гідності, в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї родини, сім`ї, свого народу та Батьківщини.

Вирішуючи позов та визначаючи місце проживання малолітнього сина ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , суд виходить з того, що відповідно до ст. 263 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим.

При визначенні місця проживання дитини суд враховує, що позивач займається вихованням дитини, піклується про неї, відвідує школу, цікавиться її навчанням. Дитина постійно проживає з батьком та знаходиться на його повному утриманні, оскільки батько має постійну роботу та забезпечений матеріально. Дитина навчається у Чернівецькому ліцеї №13. За місцем проживання дитина має окрему кімнату, є місце для сну та відпочинку, підготовки уроків, створені умови для нормального фізичного, духовного розвитку. Дитина охайна, акуратна та доглянута. Отже, з боку батька створені усі належні умови для виховання та розвитку дитини за її постійним місцем проживання.

Окрім того, ураховуючи бажання дитини проживати разом із батьком та висновок органу опіки та піклування №01/02-24/645 від 16.02.2023, згідно з яким орган опіки та піклування виконавчого комітету міської ради вважає за доцільне визначити місце проживання ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , із батьком ОСОБА_1 , не порушуючи право матері ОСОБА_3 на участь у вихованні дітей.

За таких обставин, ураховуючи інтереси дитини, суд вважає, що позов в цій частині заявлено обґрунтовано, обставини, викладені позивачем у позовній заяві в обґрунтування своїх позовних вимог, є достовірними, підтверджені належними та допустимими письмовими доказами, у зв`язку з чим позовні вимоги ОСОБА_1 щодо визначення місця проживання дитини ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , разом з його батьком ОСОБА_1 підлягають задоволенню, а таке рішення суду буде в повній мірі відповідати інтересам дитини.

Щодо позовної вимоги про визначення місця проживання неповнолітньої ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , суд зазначає про таке.

У постанові Верховного Суду № 753/6498/15-ц від 28 січня 2021 року колегія суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду дійшла наступного висновку.

Відповідно до частини третьої статті 160 СК України якщо батьки проживають окремо, місце проживання дитини, яка досягла чотирнадцяти років, визначається нею самою. Вказана норма узгоджується з положеннями статті 29 ЦК України, зокрема, її частиною другою, відповідно до якої фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, вільно обирає собі місце проживання.

З урахуванням зазначеного, встановивши обставини справи, а також те, що на момент розгляду справи у суді першої інстанції до винесення рішення по суті спору дитині виповнилося 14 років, а на момент апеляційного перегляду справи дитині виповнилося 16 років, суди правильно врахували положення частини другої статті 29 ЦК України та частини третьої статті 160 СК України, та обґрунтовано дійшли висновку про відсутність передбачених законом підстав для визначення судом місця проживання дитини з батьком.

Доводи касаційної скарги про те, що судами не встановлено нинішнє місце проживання дитини, не заслуговують на увагу, оскільки правового значення при вирішення питання про визначення місця проживання дитини, що досягла 14-річного віку, не мають.

Отже, у зазначеній вище постанові Верховний Суд дійшов висновку про те, що якщо дитині на момент ухвалення судового рішення виповнилося 14 років, то підстави для визначення судом місця проживання дитини з батьком або з матір`ю відсутні, оскільки місце проживання дитини, яка досягла чотирнадцяти років, визначається нею самою.

У своєму позові позивач просив визначити місце проживання неповнолітньої ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з ним.

Однак, як вбачається з наведеної вище правової позиції Верховного Суду та наведених норм ЦК та СК України, судом не може бути визначено місце проживання неповнолітньої дитини, оскільки на момент ухвалення судом рішення у цій справі ОСОБА_7 виповнилося 14 років, а тому вона може самостійно визначити своє місце проживання, зокрема й з батьком.

За таких обставин суд вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 щодо визначення місця проживання неповнолітньої ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом з її батьком ОСОБА_1 задоволенню не підлягають.

Щодо зустрічного позову ОСОБА_3 до ОСОБА_1 про визначення місця проживання дітей за місцем проживання матері.

Відповідно до ч. 2 ст. 193 ЦПК України, зустрічний позов приймається до спільного розгляду з первісним позовом, якщо обидва позови взаємопов`язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, коли вони виникають з одних правовідносин або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову.

У зв`язку з частковим задоволенням первісного позову ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про визначення місця проживання дітей, який частково виключає задоволення зустрічного позову, зустрічна позовна заява ОСОБА_3 до ОСОБА_1 про визначення місця проживання дітей за місцем проживання матері задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. 3, 9, 18 Конвенції про права дитини, ст. 29 ЦК України, ст. 7, 141, 150, 160, 161, 171 СК України, ст. 8, 11, 12 Закону України «Про охорону дитинства», ст. 2, 12, 13, 81, 141, 193, 258, 259, 263-265 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Задовольнити частково первісний позов ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про визначення місця проживання дітей, третя особа - Служба у справах дітей Чернівецької міської ради.

Визначити місце проживання сина ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , разом із батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , за місцем проживання батька за адресою: АДРЕСА_1 .

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Відмовити повністю у задоволенні зустрічного позову ОСОБА_3 до ОСОБА_1 про визначення місця проживання дітей за місцем проживання матері, третя особа - Служба у справах дітей Чернівецької міської ради.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів, з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відомості про учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 , місце реєстрації за адресою: кв. АДРЕСА_11 , Україна, реєстраційний номер НОМЕР_7 .

Відповідач: ОСОБА_3 , місце проживання за адресою: кв. АДРЕСА_12 , Україна, реєстраційний номер НОМЕР_8 .

Третя особа: Служба у справах дітей Чернівецької міської ради, місцезнаходження за адресою: буд. 9, Центральна площа, м. Чернівці, Чернівецька область, 58001, Україна, код ЄДРПОУ 123456789.

Суддя Ю. О. Калмикова

Джерело: ЄДРСР 119910571
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку