open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Виноградівський районний суд Закарпатської області

___________________________________________________________________________________________________ Справа № 299/3960/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19.06.2024 м. Виноградів

Виноградівський районний суд Закарпатської області в складі:

Головуючого судді Кашуба А.В.

секретар судових засідань Чернянчук К.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Виноградів цивільну справу окремого провадження за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересована особа: Виноградівська міська рада

В СТ АН ОВ ИВ :

На розгляд суду передано цивільну справу за вказаною заявою. Заявник просить встановити той факт, що він, за відсутності інших осіб здійснює постійний догляд за фізичною особою, яка потребує постійного стороннього догляду.

Вимоги заяви мотивовано тим, що заявник проживає разом із своєю матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за якою він веде постійний догляд, оскільки остання через свій похилий вік та ряд хронічних захворювань потребує постійного стороннього догляду вдома. Інші особи, які можуть здійснювати за нею догляд, відсутні. Даний факт не може бути підтверджено в іншому, ніж судовий, порядку, оскільки жодним законом це не передбачено. Факт має для заявника юридичне значення згідно із ЗУ «Про соціальні послуги».

Заявник до суду не з`явився, однак подав письмову заяву, у якій просив розглядати справу без його участі та задовольнити заявлені вимоги.

Від заінтересованої особи Виноградівської міської ради надійшла письмова заява із проханням розглядати справу без участі її представника. При винесенні рішення покладався на розсуд суду.

Від заінтересованої особи ОСОБА_3 надійшла письмова заява із проханням розглядати справу без її участі. При винесенні рішення просила його задовольнити.

Вивчивши доводи заяви та дослідивши подані докази у їх сукупності та взаємозв`язку, суд вирішив наступне.

У відповідності до вимог ст. ст. 315, 319 ЦПК України, суди розглядають справи про встановлення фактів від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян, в випадках коли діючим законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення.

Встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 4).

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є особою пенсійного віку, що підтверджується копією паспорта громадянина України серія НОМЕР_1 , виданого 08.08.1996 року (а.с.5).

За змістом Висновку ЛКК №384 від 16.05.2024 року (а.с.7) ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , потребує догляду вдома внаслідок хронічного захворювання та постійної допомоги інших осіб у самообслуговуванні.

Чоловік особи відносно якої вирішується питання про догляд ОСОБА_4 , помер ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.8).

З пояснень учасників процесу встановлено та підтверджено документально (а.с.3), що ОСОБА_1 проживає в АДРЕСА_1 , разом із своєю матір`ю ОСОБА_2 , за якою він здійснює одноособовий догляд.

Перелік юридичних фактів, підвідомчих встановленню в судовому порядку, наводиться в ст. 315 ЦПК України не є вичерпним.

Частиною 2 ст. 315 ЦПК України встановлено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Встановлення фактів, що просить встановити заявник, має для нього юридичне значення, оскільки від цього залежить існування прав та обов`язків, визначених Законом України від 19 червня 2003 року №966-ІV «Про соціальні послуги», Постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2004 року №588 «Про затвердження Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги» та інших. Законом не визначено іншого порядку встановлення такого факту.

Факт, який просить встановити заявник, підтверджено в ході судового розгляду справи достатньою сукупністю належних, допустимих доказів, достовірність яких не викликала у суду сумнівів.

Відтак, суд вирішив, що заяву слід задовольнити.

На підставі викладеного, та керуючись ст.ст. 10, 12, 13, 18, 81, 259, 263-265, 315, 316, 318-319 ЦПК України та Постановою ПВС України від 31.03.1995 року "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення", суд,-

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити той факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за відсутності інших осіб здійснює постійний догляд за своєю матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка через свій похилий вік та ряд хронічних захворювань потребує постійного стороннього догляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Закарпатського апеляційного суду через суд першої інстанції. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий А. В. Кашуба

Джерело: ЄДРСР 119909477
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку