open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Дата документу 19.06.2024Справа № 554/9765/23 Провадження № 2/554/338/2024

У Х В А Л А

19 червня 2024 року Октябрський районний суд м.Полтави у складі:

головуючого судді Савченко Л.І.

при секретарі Грай К.В.

за участю представника позивача ОСОБА_1 , представника відповідача ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Октябрського районного суду м.Полтави клопотання представника відповідача ОСОБА_2 про зупинення провадження по цивільній справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, -

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_3 звернувся до суду з позовом до відповідача ОСОБА_4 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

Від представника відповідача ОСОБА_2 до суду надійшло клопотання про зупинення провадження по вказаній цивільній справі до дня звільнення відповідача ОСОБА_4 з військової служби.

В обґрунтування клопотання вказав, що відповідач є військовослужбовцем, перебуває на військовій службу в ЗСУ та не має можливості бути присутнім під час розгляду справи. Враховуючи, що в Україні діє військовий стан, який відповідно до ст. 1 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» є особливим правовим режимом, що вводиться в Країні або її окремих місцевостях, з метою недопущення порушення права відповідача на захист та доступ до правосуддя, представник відповідача вважає за можливе зупинити провадження у справі до дня звільнення відповідача з військової служби. На підтвердження вказаного надав копію довідки ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою суду від 01 березня 2024 року витребувано з ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 ) інформацію про те, чи перебуває ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан, а також чи такі підрозділи переведені на воєнний стан, зокрема, беруть участь у виконанні бойових завдань, або надати копію наказу по особовому складу.

Ухвалою суду від 15 квітня 2024 року витребувано з ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 ) інформацію про те, чи перебуває ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан, а також чи такі підрозділи переведені на воєнний стан, зокрема, беруть участь у виконанні бойових завдань.

У судовому засідання представник позивача ОСОБА_3 ОСОБА_1 проти зупинення провадження заперечувала. Зазначила, що ОСОБА_4 не приймає безпосередньої участі у бойових завданнях, що відповідно до судової практики Верховного Суду не є підставою для зупинення провадження. Також вказала, що відповідач має об`єктивну можливість прийняти участь у судовому засіданні в режимі відео конференції та має представника професійного адвоката, тому його права не будуть порушені.

Представник відповідача ОСОБА_2 у судовому засіданні підтримав клопотання про зупинення провадження з наведених у ньому підстав. Додатково вказав, що витребувані судом докази підтвердили, що ОСОБА_4 проходить службу у Золочівському ТЦК, який переведений на воєнний стан, що є підставою для зупинення провадження по справі, згідно з п. 2 ч. 1 ст. 251 ЦПК України. Участь представника у судовому засіданні та об`єктивна можливість участі відповідача у справі не зазначена у ЦПК України як підстава відмови у зупиненні провадження.

Суд заслухавши думку представників сторін, дослідивши матеріали справи дійшов до наступного висновку.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст.251ЦПК України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Згідно із п.2 ч.1ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється у випадках, зокрема, встановлених пунктом 2 частини першоїстатті 251 цього Кодексу, - до припинення перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

За приписами статей1та3 Закону України «Про Збройні Сили України» від 06.12.1991 № 1934-XII(далі - Закон № 1934-XII) Збройні Сили України - це військове формування, на яке відповідно доКонституції Українипокладаються оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності.

Структура Збройних Сил України визначаєтьсястаттею 3 Закону № 1934-XII, відповідно до частини третьої якої Збройні Сили України організаційно складаються з органів військового управління, з`єднань, військових частин, вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, установ та організацій.

Комплектування ж Збройних Сил України визначаєтьсястаттею 5 Закону № 1934-XII, відповідно до частини першої якої особовий склад Збройних Сил України складається з військовослужбовців і працівників Збройних Сил України.

Згідно ст. 1 ЗУ «Про оборону України» військове формування це створенавідповідно дозаконодавства Українисукупність військовихоб`єднань ічастин та органів управління ними, які комплектуються військовослужбовцями і призначені для оборони України, захисту її суверенітету, державної незалежності і національних інтересів, територіальної цілісності і недоторканості у разі збройної агресії, збройного конфлікту та загрози нападу шляхом безпосереднього ведення воєнних (бойових) дій.

Відповідно до п.1 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2022 року № 154, Територіальні центрикомплектування тасоціальної підтримки є органами військового управління, що забезпечують виконання законодавства з питань військового обов`язку і військової служби, мобілізаційної підготовки та мобілізації.

Порядок проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України та вирішення питань, пов`язаних з проходженням такої служби під час виконання громадянами військового обов`язку в запасі, врегульовано Положеннямпро проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженимУказом Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153/2008 .

Відповідно до пункту 12 Положення встановлення,зміна абоприпинення правовихвідносин військовослужбовців,які проходятьвійськову службуза контрактомта запризовом осібофіцерського складу(зокрема,присвоєння тапозбавлення військовогозвання,пониження тапоновлення увійськовому званні,призначення напосади тазвільнення зпосад,переміщення послужбі,звільнення звійськової служби,залишення навійськовій службіпонад граничнийвік перебуванняна військовійслужбі,направлення закордон,укладення таприпинення (розірвання)контракту,продовження йогостроку,призупинення контрактута військовоїслужби тощо)оформлюється письмовиминаказами поособовому складуна підставівідповідних документів,перелік таформа якихвстановлюються Міністерствомоборони України.

Результат аналізу пункту 12 Положення дає підстави зробити висновок про те, щовстановлення відносин військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом оформлюється письмовими наказами по особовому складу.

Згідно з Довідкою ІНФОРМАЦІЯ_3 від 22.02.2024 року № 1583 солдат ОСОБА_4 перебуває на військовій службі у другому відділі ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.181).

Із Витягу з наказу начальника ІНФОРМАЦІЯ_3 (по стройовій частині) № 116 від 28.04.2023 року, солдат ОСОБА_4 28.04.2023 зарахований до списків особового складу ІНФОРМАЦІЯ_4 на всі види забезпечення (а.с.192).

На виконання ухвали суду від 15.04.2024 року ІНФОРМАЦІЯ_5 11.05.2024 року за вих..№ 4430 повідомив, що згідно наказу начальника ІНФОРМАЦІЯ_6 № 26 від 25.02.2022 (по стройовій частині), ІНФОРМАЦІЯ_5 ввів в дію штат № 43/077-04, що означає переведення штату на воєнний час, однак до участі у бойових завданнях не залучений. На підтвердження надано Витяг з наказу № 26 від 25.02.2022 (а.с.206-207).

Таким чином, враховуючи той факт, що відповідач перебуває на військовій службі в ІНФОРМАЦІЯ_7 , штат якого переведений на воєнний час, тобто існують обставини відповідно до п. 2 ч. 1ст. 251 ЦПК України, що унеможливлюють продовження розгляду цивільної справи та наявність яких є підставою для обов`язковго зупинення провадження у справі, суд вважає за необхідне провадження у справі зупинити до припинення перебування відповідача у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені у воєнний стан.

Доводи представника позивача щодо відсутності підстав для зупинення провадження по справі, оскільки відповідач не довів об`єктивної неможливості участі у розгляді справі, зокрема, в режимі відео конференції, а також у зв`зку із участю у справі його представника, судом спростовуються, оскільки така обставина не зазначена у нормі Цивільного процесуального Кодексу як підстава для відмови у зупиненні провадження.

Суд зазначає, що виходячи зі змісту п.2 ч.1 ст. 251 ЦПК України, зупинення провадження по справі може мати місце у разі перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції, а такої обов`язкової умови як участь відповідача безпосередньо у бойових завданнях у зоні бойових дій у Законі не встановлено.

На думку суду, у постанові № 461/5209/19 від 29 серпня 2022 року, на яку посилається представник позивача у запереченнях на клопотання, Верховний Суд не вказував, що для обов`язкового зупинення провадження по справі необхідно встановити факт участі військової частини безпосередньо у бойових завданнях, а лише констатував той факт, що у справі яка розглядалася, позивачем були надані докази перебування у складі Збройних Сил України у військовій частині, яка переведена на воєнний стан та виконує бойові завдання в зоні бойових дій. Верховним Судом не виснувано у даній постанові, чи можливо було б зупинити провадження у разі, якби військова частина була переведена на військовий стан, однак бойових завдань не виконувала.

Відповідно до ч.1ст.254 ЦПК України, провадження у справі поновлюється за клопотанням учасників справи або за ініціативою суду не пізніше десяти днів з дня отримання судом повідомлення про усунення обставин, що викликали його зупинення.

Після усунення обставин, що зумовили зупинення провадження у справі, тобто, до припинення перебування відповідача у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені у воєнний стан, суд вважає за необхідне зобов`язати ОСОБА_4 невідкладно повідомити Октябрський районний суд м. Полтави про припинення перебування у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан.

Керуючись ст.ст. 251,253,260,353 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Клопотання представника відповідача ОСОБА_2 про зупинення провадження по справі - задовольнити.

Зупинити провадження по цивільній справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди до припинення перебування відповідача ОСОБА_4 у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Зобов`язати ОСОБА_4 невідкладно повідомити Октябрський районний суд м.Полтави про припинення перебування у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан.

Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до ч.1ст.254 ЦПК Українипровадження у справі поновлюється за їх клопотанням або за ініціативою суду не пізніше десяти днів з дня отримання судом повідомлення про усунення обставин, що викликали його зупинення.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду шляхом подачі в 15-денний строк з дня проголошення ухвали апеляційної скарги. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Повний текст ухвали складено 21 червня 2024 року.

СуддяЛ.І.Савченко

Джерело: ЄДРСР 119900950
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку