open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 404/871/24

Номер провадження 2-о/404/37/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 червня 2024 року Кіровський районний суд м. Кіровограда

у складі: головуючого судді Павелко І.Л.

за участі секретаря Коваленко А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кропивницькому справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа:Управлення ПенсійногоФонду Українив Кіровоградськійобласті про встановленняфакту,що маєюридичне значення,-

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до суду із заявою, в якій просить суд встановити факт того, що трудова книжка серії НОМЕР_1 , заповнена 08 серпня 1980 року російською мовою на ім`я ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 належить ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Оскільки через розбіжності в зазначенні дати народження заявник не має можливості підтвердити свій страховий стаж для призначення пенсії за віком.

Ухвалою судді від 05лютого 2024 року відкрито провадження по справі та призначено судове засідання.

Представник та заявник до суду не з`явилися, через канцелярію суду представник заявника подав заяву про розгляд справи у їх відсутність, заявлені вимоги підтримав.

Представник заінтересованої особи до суду не з`явився, повідомлявся належним чином, подав заяву про розгляд справи у їх відсутність.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, судпереходить до наступного.

Судом встановлено, що 5 січня 2024 року заявник звернувся до Головного управління пенсійного фонду України в Кіровоградській області із заявою про призначення йому пенсії за віком.

Рішенням про відмову у призначенні пенсії від 11 січня 2024 року №110130014500 було відмолено у призначенні пенсії за віком через відсутність необхідного страхового стажу.

Підставою не зарахування страхового стажу, зокрема, за періоди, зазначені в трудовій книжці НОМЕР_1 від 08.08.1980 р., вказано те, що дану трудову книжку заповнено з порушенням вимог Інструкції про порядок ведення х книжок, а саме: на першій (титульній) сторінці трудової книжки дата народження не співпадає з паспортними даними, а саме: у трудовій книжці дата народження вказана - ІНФОРМАЦІЯ_3 , в той час як у паспорті - 10 липня 1962 року.

З метою підтвердження трудового стажу заявник звернувся до Світловодської міської ради Кіровоградскої області для отримання відповідної архівної довідки(№ ПС -815/22 від 15.12.2022 року), згідно якої дата народження заявника вказана - ІНФОРМАЦІЯ_3 , замість правильної - 10 липня 1962 року.

Факт належності заявнику трудової книжки НОМЕР_1 від 08.08.1980 р. підтверджується ідентичністю прізвища, ім`я та по-батькові та дати і року народження вказаних у трудовій книжці та в паспорті.

Також, даний факт підтверджується співзвучністю (мовою ведення трудової книжки) місця народження «июнь» та « ОСОБА_2 ».

Крім того, факт належності трудової книжки підтверджується тим, що на сторінці 3 трудової книжки у стовпчику 4, графа 5 зазначено номер військового квитка: НОМЕР_3 . У військовому квитку місце народження зазначено м. Купіно, Новосибірська область, так само, як у паспорті та свідоцтві про народження.

Відповідно до ст.ст. 293, 315 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, зокрема, про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті. У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

З огляду на наведене, судом може бути встановлено факт належності особі трудової книжки, як документів, що підтверджують трудовий стаж та дають право на призначення пенсії.

Згідно зі ст. 48 Кодексу законів про працю України (в редакції чинній на час виникнення відповідних правовідносин) трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника.

Відповідно до ст. 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення» основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка.

Відповідно до п. 1.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України № 58 від 29 липня 1993 року, трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника. Трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі,організації усіх форм власності або у фізичної особи понад п`ять днів. Згідно з п. 2.2. Інструкції до трудової книжки вносяться, зокрема, відомості про працівника: прізвище, ім`я та по батькові, дата народження; відомості про роботу, переведення на іншу постійну роботу, звільнення.

З огляду на приписи пункту 2.11, 2.12 Інструкції відомості про працівника записуються на першій сторінці (титульному аркуші) трудової книжки. Прізвище, ім`я та по батькові (повністю, без скорочення або заміни імені та по батькові ініціалами) і дата народження вказуються на підставі паспорту або свідоцтва про народження. Після зазначення дати заповнення трудової книжки працівник своїм підписом завіряє правильність внесених відомостей. Першу сторінку (титульний аркуш) трудової книжки підписує особа, відповідальна за видачу трудових книжок, і після цього ставиться печатка підприємства (або печатка відділу кадрів), на якому вперше заповнювалася трудова книжка.

Відповідно до пункту 4 Постанови Кабінету Міністрів України від 27 квітня 1993 року № 301 «Про трудові книжки працівників» відповідальність за організацію ведення обліку, зберігання і видачу трудових книжок покладається на керівника підприємства, установи, організації.

До трудової книжки заносяться відомості про роботу, заохочення та нагороди за успіхи в роботі на підприємстві, в установі, організації; відомості про стягнення до неї не заносяться.

Відповідно до п.2постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995р. №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» (далі Постанова Пленуму) певні юридичні факти можуть підтверджуватися рішенням суду.

Відповідно до п. 1 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року за № 637, основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

Зі змісту вказаних нормативних актів вбачається, що на особу не може перекладатись тягар доведення правдивості чи достовірності даних, що зазначені у її трудовій книжці, оскільки працівник не може відповідати за правильність та повноту оформлення документів на підприємстві.

У свою чергу неналежний порядок ведення та заповнення трудової книжки та іншої документації з вини адміністрації підприємства не може бути підставою для позбавлення особи її конституційного права на соціальний захист щодо вирішення питань надання пенсії за віком.

Аналогічна правова позиція викладена Верховним Судом в постанові від 21.02.2018 року у справі № 687/975/17, де зазначено, що на особу не може перекладатись тягар доведення правдивості чи достовірності даних, що зазначені у його трудовій книжці.

З огляду на наведене, судом може бути встановлено факт належності особі трудової книжки, як документа, що підтверджує трудовий стаж та дає право на призначення пенсії.

Дослідивши матеріали справи, докази в їх сукупності, суд приходить до ґрунтовного висновку щодо задоволення заяви ОСОБА_1 .

Судові витрати підлягають поділу в порядку ст. 141 ЦПК України.

На підставі вищевикладеного, керуючись п.6 ч.1 ст. 315, ст.319, ст.ст. 263-265 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Управлення Пенсійного Фонду України в Кіровоградській області про встановлення факту, що має юридичне значення задовольнити.

Встановити факт того, що трудова книжка серії НОМЕР_1 , заповнена 08 серпня 1980 року російською мовою на ім`я ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 належить ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Судові витрати вважати по фактично понесеним.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Відомості про учасників справи:

заявник: ОСОБА_1 ,ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , місце реєстрації АДРЕСА_1 ;

заінтересована особа: Управлення Пенсійного Фонду України в Кіровоградській області, місце знаходження: вул. Соборна 7а, м. Кропивницький, 25009.

Судове рішення складено 19.06.2024 року.

Суддя Кіровського І. Л. Павелко

районного суду

м.Кіровограда

Джерело: ЄДРСР 119897182
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку