open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 565/728/24

Провадження № 2-о/565/36/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 червня 2024 року м.Вараш

Кузнецовський міський суд Рівненської області під головуванням

суддіДемчини Т.Ю.з участю секретаря судового засіданняАлексейчик А.О., заявника представника заявника заінтересованої особиОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі судових засідань Кузнецовського міського суду Рівненської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме що він є батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Митищі Московської області. Вимоги заяви обґрунтовуються тим, що оригінал свідоцтва про народження ОСОБА_3 втрачений, отримати його дублікат на даний час неможливо, на даний час він має намір подарувати синові об`єкт нерухомості, а для сплати податку на доходи за нульовою ставкою необхідно підтвердити їх ступінь споріднення.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_3 повністю підтримав вимоги поданої заяви та з викладених у ній підстав просив суд встановити відшукуваний факт. Він пояснив, що його син ОСОБА_3 народився в м.Митищі Московської області, де на той час проживала сім`я заявника, згодом вони переїхали до м.Кузнецовськ (нині м.Вараш) Рівненської області. Оригінал свідоцтва про народження сина у документах, що зберігаються в сімейному архіві, відсутній, проте зберіглась його копія, що видавалась та посвідчувалась підприємством за місцем роботи ОСОБА_1 . Отримати дублікат свідоцтва про народження сина, яке видавалось компетентними органами російської федерації, на даний час неможливо через розірвання Україною з цією країною дипломатичних відносин у зв`язку з війною. Відсутність свідоцтва про народження ОСОБА_3 заявник виявив лише тоді, коли звернувся до нотаріуса з метою оформлення договору дарування нерухомого майна на користь сина, і нотаріус запропонувала подати документ у підтвердження їх родинних зв`язків, і ця відсутність позбавляє ОСОБА_3 можливості реалізувати право на оподаткування податком з доходу отриманого в дар від батька нерухомого майна за нульовою ставкою.

Заінтересована особа ОСОБА_3 під час розгляду справи повністю підтримав вимоги заяви ОСОБА_1 , підтвердив, що заявник є його батьком, а також підтвердив фактичні обставини, наведені заявником у заяві про встановлення факту та усних поясненнях в судовому засіданні. ОСОБА_3 пояснив, що закінчив школу в м.Кузнецовськ (нині м.Вараш) Рівненської області та тут же отримав перший паспорт, яким користується дотепер.

Представник заінтересованої особи Вараського відділу ДРАЦС у Вараському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції до суду не з`явився, подав заяву про розгляд справи у відсутності представника. У письмовій інформації представник вказаного органу повідомив, що актовий запис про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження: м.Митищі Московської області росії, по Державному реєстру актів цивільного стану громадян України відсутній.

Представник заінтересованої особи ГУ ДПС України у Рівненській області до суду також не з`явився, належним чином повідомлявся про час та місце розгляду справи, будь-яких заяв не подавав.

Проаналізувавши пояснення заявника, заінтересованої особи, дослідивши надані докази, заслухавши показання свідків, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення вимог заяви ОСОБА_1 . При цьому суд встановив та врахував наступне.

Згідно з даними паспорта громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого 09.06.1999 Кузнецовським МВ УМВС України в Рівненській області, ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в м.Митищі Московської області росії.

Суду надано документ, заповнений російською мовою рукописним текстом копію свідоцтва про народження ОСОБА_3 . Зі змісту вказаного документу вбачається, що ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в м.Митищі московської області рсфср, про його народження у Книзі реєстрації актів про народження 27.09.1982 виконано актовий запис № 1343. Батьками ОСОБА_3 у вказаному документі зазначено: ОСОБА_1 , осетина, та ОСОБА_4 , росіянку. Місцем реєстрації народження зазначено міськЗАГС м.Митищі Московської області. Дата видачі документа 27 вересня 1982 року, серія та номер документа НОМЕР_2 . Зазначено, що документ підписаний завідуючим відділом (бюро) запису актів цивільного стану, та має гербову печатку. Копія вказаного свідоцтва про народження має відтиск печатки підприємства «Південатоменергобуд», «Управління будівництва Рівненської АЕС», та підпис уповноваженої особи з поміткою «Копія вірна».

Як вбачається зі змісту рішення Кузнецовського міського суду Рівненської області від 06.05.1996 у справі № 2-186/96, шлюб між ОСОБА_4 та ОСОБА_1 , зареєстрований 03.02.1983 у відділі ЗАГС м.Митищі Московської області, актовий запис № 91 розірвано, залишено дітей: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на вихованні матері.

Як вбачається з копії актового запису про розірвання шлюбу між ОСОБА_1 та ОСОБА_4 № 85 від 04.07.1996, шлюб, що розривається, укладено в Митищенському міському відділі ЗАГС Московської обл. 03.02.1983. Актовий запис містить відомості про підставу запису про розірвання шлюбу, якою є рішення Кузнецовського міського суду Рівненської області від 06.05.1996, а також відомості про те, що на момент припинення шлюбу сторони мають двох дітей віком до 18 років.

З письмової інформації Вараського відділу УДМС в Рівненській області № 5611-540/5611.1-24 від 11.06.2024 вбачається, що 09.06.1999 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку з досягненням 16-річного віку видано паспорт громадянина України серії НОМЕР_1 , на підставі свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого 27.09.1982 Митищенським РАГС Московської області. Відповідно до п.5 заяви про видачу паспорта, у ній зазначені відомості про батьків: батько ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , мати ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Реквізити свідоцтва про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , наявні у документах, що зберігаються у Вараському відділі УДМС в Рівненській області, а також відомості про його батьків, співпадають з відомостями, наявними у рукописній копії свідоцтва про народження ОСОБА_3 , посвідченій печаткою підприємства «Південатоменергобуд», «Управління будівництва Рівненської АЕС».

Свідки ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 підтвердили ступінь споріднення ОСОБА_1 та ОСОБА_3 як батька та сина.

Будь-яких доказів, які б спростовували відшукуваний факт, судом не добуто. Таким чином, з урахуванням збігу усіх анкетних даних ОСОБА_1 у досліджених судом документах, збігу реквізитів свідоцтва про народження ОСОБА_3 у наданій його рукописній копії з даними Вараського відділу УДМС в Рівненській області, збігу місця народження ОСОБА_3 в усіх документах, крім того, його збігу з місцем реєстрації шлюбу ОСОБА_1 з ОСОБА_7 , а також показань свідків, суд дійшов висновку, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , є батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Митищі Московської області російської федерації.

Відповідно до ст.174 Податкового кодексу України, дохід, отриманий в результаті прийняття в дар від дарувальника членами його сім`ї першого та другого ступеня споріднення, оподатковується за нульовою ставкою.

З письмової відповіді приватного нотаріуса Вараського районного нотаріального округу Сусь Л.У. № 61/01-16 від 13.04.2024 вбачається, що ОСОБА_1 звернувся до нотаріального органу з метою посвідчення договору дарування нерухомого майна ОСОБА_3 . Після вивчення документів нотаріус повідомила про неможливість за відсутності свідоцтва про народження підтвердити факт родинних відносин ОСОБА_3 з ОСОБА_1 , що унеможливлює посвідчення договору дарування із застосуванням нульової ставки податку з доходів. З огляду на вищезазначене, суд дійшов висновку про те, що факт родинних відносин заявника та ОСОБА_3 є таким, що має юридичне значення.

Відповідно до ст.293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження, крім інших категорій справ, справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення. Статтею 315 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, у тому числі про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.258-265, 293-294, 315, 352, 354 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , є батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , уродженця м.Митищі Московської області російської федерації.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Рівненського апеляційного суду через Кузнецовський міський суд Рівненської області протягом тридцяти днів з дня проголошення, або безпосередньо до Рівненського апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у ч.2 ст.358 ЦПК України.

Учасники справи:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_3 , паспорт № НОМЕР_4 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Заінтересовані особи: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_5 , паспорт серії НОМЕР_6 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 .

Головне управління державної податкової служби у Рівненській області, код ЄДРПОУ 43142449, адреса місцезнаходження: м.Рівне, вул.Відінська, 12.

Вараський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Вараському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, код ЄДРПОУ 35056570, адреса місцезнаходження: м.Вараш Рівненської області, мн Незалежності, 1.

Повний текст рішення складений 17 червня 2024 року.

Головуючий суддя: Т.Ю.Демчина

Джерело: ЄДРСР 119872190
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку