open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 161/8823/24

Провадження № 2/161/2918/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 червня 2024 року місто Луцьк

Луцький міськрайонний суд Волинської області

у складі: головуючого судді Крупінської С.С.,

за участю секретаря судового засідання Федоровій В.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Луцьку цивільну справу за позовом Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія Аско-Донбас Північний» до ОСОБА_1 про стягнення страхового відшкодування в порядку регресу,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ПАТ «Страхова компанія Аско-Донбас Північний» звернулося з позовом до ОСОБА_1 про стягнення страхового відшкодування в порядку регресу.

Свій позов обгрунтовують тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у с.Тополя Рівненської області, відбулась дорожньо-транспортна пригода за участю автомобіля «Mercedes-Benz», д.н.з. НОМЕР_1 , яким керував під час скоєння ДТП ОСОБА_1 та автомобіля «Renault Kangoo»,д.н.з. НОМЕР_2 , власником якого є ОСОБА_2 . Відповідно до постанови Луцького міськрайонного суду 09.09.2020 року, дорожньо-транспортна пригода сталася з вини водія транспортного засобу «Mercedes-Benz», д.н.з. НОМЕР_1 , яким керував відповідач та зник з місця ДТП, не повідомивши працівників поліції.

На момент скоєння дорожньо-транспортної пригоди цивільно-правова відповідальність власника транспортного засобу «Mercedes-Benz», д.н.з. НОМЕР_1 , була застрахована в ПрАТ «Страхова компанія «Аско-Донбас Північний».

Розмір матеріального збитку згідно страхового акту № 2362/20ГО від 05.02.2021 року склав 47533,74 коп. Враховуючи, що цивільно-правова відповідальність власника транспортного засобу - автомобіля «Mercedes-Benz», д.н.з. НОМЕР_1 , була застрахована у ПрАТ "Страхова компанія"Аско-Донбас Північний" на підставі полісу № АО4156948, зазначена страхова компанія здійснила страхову виплату на користь ОСОБА_2 , якій належить транспортний засіб «Renault Kangoo»,д.н.з. НОМЕР_2 .

Беручи до уваги, що відповідно до закону до страховика переходить право вимоги, яке страхувальник має до особи, відповідальної за заподіяний збиток, позивач просить стягнути з відповідача страхове відшкодування у розмірі 47533,74 грн., а також понесені витрати зі сплати судового збору у розмірі 3028 грн. 00 коп, та витрати за надання на правової допомоги.

Ухвалою Луцького міськрайонного суду від 22.05.2021 року відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Одночасно з поданою заявою представник позивача просив розглянути справу у його відсутності. Позовні вимоги підтримав, просив позов задовольнити.

Відповідач надав суду заяву про розгляд справи у його відсутності. Позовні вимоги визнав повністю.

У зв`язку з неявкою в судове засідання учасників справи, відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що постановою судді Луцького міськрайонного суду Волинської області від 09.09.2020 року справа № 161/13070/20 відповідача ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст.ст. 124,122-4 КУпАП. (а.с.6).

Внаслідок вчинення відповідачем дорожньо-транспортної пригоди було пошкоджено автомобіль марки «Renault Kangoo»,д.н.з. НОМЕР_2 , під керуванням ОСОБА_2 , що підтверджується постановою Луцького міськрайонного суду від 09.09.2020 року (а.с.6)

На момент скоєння дорожньо-транспортної пригоди цивільно-правова відповідальність власника транспортного засобу «Mercedes-Benz», д.н.з. НОМЕР_1 , яким є ОСОБА_3 , була застрахована в ПрАТ «Страхова компанія «Аско-Донбас Північний», страхова сума (ліміт відповідальності) страховика за шкоду, заподіяну майну 100000 грн., франшиза -0,00 грн.(а.с.4)

17.11.2020 року ОСОБА_2 , як власник пошкодженого автомобіля «Renault Kangoo»,д.н.з. НОМЕР_2 , звернулась до ПрАТ «Страхова компанія"Аско-Донбас Північний» із заявою про виплату страхового відшкодування.

Відповідно до Звіту № SOS 201125-210793 про оцінку вартості розміру збитків, заподіяних пошкодженням транспортного засобу «Renault Kangoo»,д.н.з. НОМЕР_2 , вартість відновлювального ремонту автомобіля становить 157186,27 грн., ринкова вартість автомобіля дорівнює 86666,58 грн.

Відповідно до Звіту № 1972/12 дослідження КТС за фактом вартості придатних запасних складових частин автомобіля «Renault Kangoo»,д.н.з. НОМЕР_2 складає 39132,84 грн.(а.с.17-18).

Сума страхового відшкодування за фізичне знищення автомобіля «Renault Kangoo»,д.н.з. НОМЕР_2 складає 86666,58 грн. (вартість ТЗ до ДТП)-39132,84 грн., (вартість ТЗ після ДТП)-47533,74 грн.

Отже, страховим актом № 2362/20 ГО від 05.02.2021 року ПрАТ «Страхова компанія"Аско-Донбас Північний» визнало дорожню транспортну пригоду страховим випадком, а за спричинені збитки власнику автомобіля Renault Kangoo»,д.н.з. НОМЕР_2 перерахувало страхову виплату в розмірі 47533,74 грн., що підтверджується платіжним дорученням № 24301 від 15.02.2021 року (а.с.19,20)

Частиною 1 ст. 4 ЦПК України встановлено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ст. 1166 ЦК України шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до п.1 ч. 1ст. 1188 ЦК України шкода, завдана внаслідок взаємодії кількох джерел підвищеної небезпеки, відшкодовується на загальних підставах, а саме, шкода, завдана одній особі з вини іншої особи, відшкодовується винною особою.

Згідно п. 22.1 ст. 22 ЗУ «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» (далі - Закон), у разі настання страхового випадку страховик у межах страхових сум, зазначених у страховому полісі, відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, заподіяну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров`ю, майну третьої особи.

Відповідно до ч. 2 ст. 1187 ЦК України шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об`єктом використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.

Відповідно до ст. 8 Закону № 85/96-ВР страховий випадок - це подія, передбачена договором страхування або законодавством, яка відбулася і з настанням якої виникає обов`язок страховика здійснити виплату страхової суми (страхового відшкодування) страхувальнику, застрахованій або іншій третій особі.

Згідно ст.993 ЦК України та ст.27 Закону України «Про страхування» до страховика, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, в межах фактичних витрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, яка отримала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за завдану шкоду.

Особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою відповідно до частини першої статті 1191 ЦК України, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування, якщо інший розмір не встановлений законом.

Відповідно до ст. 38 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» передбачає, що Страховик після виплати страхового відшкодування має право подати регресний позов: до страхувальника або водія забезпеченого транспортного засобу, який спричинив дорожньо-транспортну пригоду.

Враховуючи те, що позивач виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, до нього в межах фактичних витрат перейшло право вимоги до відповідача, як особи, відповідальної за завдану шкоду, а тому є обґрунтованою позивачем вимога про стягнення з відповідача страхове відшкодування в порядку регресу, як з особи, відповідальної за завдану шкоду в розмірі 47533,74 грн., тому позовні вимоги позивача підлягають задоволенню.

На підставі ст. 141 ЦПК України з відповідача ОСОБА_1 слід стягнути на користь позивача 3028 грн. сплаченого судового збору.

Вимога позивача про стягнення витрат на правову допомогу до задоволення не підлягає, оскільки в матеріалах справі відсутні докази про надання такої допомоги.

На підставі ст. ст. 1166, 1188, 1194 ЦК України, ЗУ "Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів", ст.ст. 27, 30, 208, 213, 214, 215 Цивільного кодексу України та керуючись ст.ст. 4, 19, 141, 258, 263, 264, 265, 268, 273ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія Аско-Донбас Північний» до ОСОБА_1 про стягнення страхового відшкодування в порядку регресу задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користьПриватного акціонерного товариства «Страхова компанія Аско-Донбас Північний» - 47533 грн. (сорок сім тисяч п`ятсот тридцять три ) грн. 74 коп. страхового відшкодування в порядку регресу.

Стягнути з ОСОБА_1 на користьПриватного акціонерного товариства «Страхова компанія Аско-Донбас Північний» 3028 (три тисячі двадцять вісім) грн. сплаченого судового збору.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Сторонами по справі є : Приватне акціонерне товариство «Страхова компанія Аско-Донбас Північний», адреса: 84205, м.Дружківка, Донецької області, вул.Соборна,37, ЄДРПОУ: 13494943.

Відповідач: ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП- невідомо.

Повний текст рішення виготовлено 17 червня 2024 року.

Суддя Луцького міськрайонного суду

Волинської області С.С.Крупінська

Джерело: ЄДРСР 119869410
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку