open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Єдиний унікальний номер справи 235/4393/24

Номер провадження 3/235/2557/24

ПОСТАНОВА

про повернення протоколу для усунення недоліків

18 червня 2024 року суддя Красноармійського міськрайонного суду Донецької області Хмельова С.М., розглянувши матеріали, які надійшли від ІНФОРМАЦІЯ_1 про притягнення до адміністративної відповідальності

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця смт. Зеленівка Херсонської області, громадянина України, військовослужбовця ЗСУ, командира 3 самохідної-артилерійської батареї самохідного-артилерійського дивізіону військової частини НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 ,

за ч. 2 ст.172-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення, -

ВСТАНОВИЛА:

До Красноармійського міськрайонного суду Донецької області надійшов адміністративний матеріал відносно ОСОБА_1 за ст. 172-14 ч. 2 КУпАП.

За змістом протоколу про адміністративне правопорушення ДНПК2 №1180 від 31 травня 2024 року, 31.05.2024 під час проведення перевірки дотримання стану дотримання вимог Законів України військовослужбовцями військової частини НОМЕР_1 в діях окремих військовослужбовців вказаної військової частини встановлені ознаки військового адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 172-20 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Так, в ході проведення службового розслідування за фактом скоєння кримінального правопорушення солдатом ОСОБА_2 встановлено, що 13.12.2023 капітан ОСОБА_1 перевищив свої службові повноваження, та без погодження з керівництвом військової частини НОМЕР_1 , самостійно дав дозвіл солдату ОСОБА_2 вибути поза межі розташування військової частини.

Будучи військовослужбовцем Збройних Сил України, відповідно до вимог ст. ст. 9, 11, 16 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України (далі-Статуту), капітан ОСОБА_1 був зобов`язаний свято та непорушно додержуватися Конституції України та законів України, сумлінно і чесно виконувати військовий обов`язок, вивчати військову справу, зразково виконувати свої службові обов`язки, не допускати негідних вчинків і стримувати від них інших військовослужбовців.

Проте, всупереч наведеним вимогам Статуту, діючи умисно, всупереч інтересам служби, капітан ОСОБА_1 перевищив свої службові повноваження обов`язки військової служби в умовах особливого періоду, за наступних обставин:

31.05.2024 близько 15.00 від командування військової частини стало відомо, що 06.05.2024 на адресу військової частини НОМЕР_1 надійшло повідомлення від відділення поліції №3 Білоцерківського РТВ ГУ НП в Київській області (вх. від 04.05.2024 №10805), що в їх провадженні перебувають матеріали кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.358 КК України №12023116300000195 відносно військовослужбовця військової частини НОМЕР_1 солдата ОСОБА_2 . В ході проведення службового розслідування, призначеного наказом командира військової частини від 06.05.2024 №2363, було встановлено, що 13.12.2023, перевищуючі свої службові повноваження капітан ОСОБА_1 , на власний розсуд, всупереч вимог ст.112 закону України «Про Статут Внутрішньої служби» не доповів командиру дивізіону про потреби військовослужбовця, дав дозвіл солдату ОСОБА_2 убути поза межі тимчасового розташування підрозділу без дозволу та погодження свого безпосереднього командира (начальника).

Вивчивши матеріали справи, вважаю необхідним повернути даний адміністративний матеріал для належного оформлення органу, що його надіслав до суду, з наступних підстав.

Згідно п. 2 ст. 278 КпАП України суддя перевіряє правильність складання протоколу та інших матеріалів по адміністративній справі

Згідно до ст. 256 КУпАП в протоколі про адміністративні правопорушення повинні бути вказані: дата і місце його складення, посада, прізвище, ім`я, по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу, яка притягається до адміністративної відповідальності (у разі її виявлення); місце, час вчинення адміністративного правопорушення, суть адміністративного правопорушення, нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане правопорушення; прізвища, адреси свідків і потерпілих, якщо вони є; пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, інші відомості для вирішення справи. Якщо правопорушенням заподіяно матеріальну шкоду, про це також зазначається у протоколі.

Так, в протоколі про військове адміністративне правопорушення не вказане місце вчинення ОСОБА_1 адміністративного правопорушення.

В зв`язку з тим, що процедура оформлення матеріалів про адміністративне правопорушення проведена в порушення вимог КУпАП, що унеможливлює повний, всебічний та об`єктивний розгляд справи в судовому засіданні, а тому матеріали відносно ОСОБА_1 підлягають поверненню до військової комендатури міста Покровськ для доопрацювання та належного оформлення.

Верховним Судом України визнано правильною практику тих суддів, які вмотивованими постановами повертають протоколи про адміністративні правопорушення, складені без додержання вимог ст. 256 КпАП України, відповідному правоохоронному органу для належного оформлення (п. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 23.12.2005 р. № 14).

За змістом рішення Конституційного Суду України від 31 березня 2015 року за № 2-рп/2015 положення частини другої статті 294 КпАП України щодо оскарження в апеляційному порядку постанови судді у справі про адміністративне правопорушення необхідно розуміти так, що в апеляційному порядку може бути оскаржена лише та постанова судді у справі про адміністративне правопорушення, ухвалення якої передбачене частиною першою статті 284 цього кодексу, а саме: про накладення адміністративного стягнення, про застосування заходів впливу, встановлених у статті 24-1 цього кодексу, про закриття справи. Тобто, постанова судді про повернення матеріалу на дооформлення оскарженню не підлягає.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 256 КпАП України, суддя, -

П О С ТА Н О В И Л А:

Адміністративний матеріалпро притягненнядо адміністративноївідповідальності ОСОБА_1 за ч.2 ст.172-14 КУпАП повернути до ІНФОРМАЦІЯ_3 у збройних силах України Міністерства оборони України.

Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 119832570
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку