open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №487/1932/24

Провадження №2-о/487/88/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.06.2024 Суддя Заводського районного суду міста Миколаєва Кузьменко В.В. за участю секретаря судового засідання Барської А.В., заявника ОСОБА_1 , представника заінтересованої особи Голубашенко Т.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у місті Миколаєві цивільну справу за заявою ОСОБА_2 в інтересах ОСОБА_3 заінтересована особа ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 від імені якого діє ОСОБА_5 , про встановлення факту, що має юридичне значення,

ВСТАНОВИВ:

22.02.2024 року до суду надійшла заява ОСОБА_2 в інтересах ОСОБА_3 , заінтересовані особи: Миколаївська міська рада, ОСОБА_6 , ОСОБА_2 від імені якого діє ОСОБА_5 про встановлення факту, що має юридичне значення.

В обґрунтування заявлених вимог вказала, що вона є дружиною загиблого чоловіка ОСОБА_7 . Мають спільну доньку ОСОБА_2 . Крім того з серпня 2020 року з нею та чоловіком разом проживала її малолітня донька - ОСОБА_3 . Годувальником родини був чоловік, який утримував в тому числі і ОСОБА_8 . Лікування доньки оплачував ОСОБА_7 розмір аліментів, які заявниця отримує від батька ОСОБА_3 не дозволяли утримувати, здійснювати догляд та лікування дитини. Крім того, наявна заборгованість зі сплати аліментів. Заявниця не працювала, оскільки весь час фактично здійснювала догляд за хворою дитиною ОСОБА_7 постійно, але без реєстрації з лютого 2020 року проживав разом з заявницею та дітьми і був єдиним годувальником, постійно забезпечував сім`ю. ОСОБА_3 має право на отримання пільг як член сім`ї загиблого військовослужбовця та право на отримання пенсійних виплат. Тому просить встановити факт перебування ОСОБА_3 на утриманні загиблого ОСОБА_7 .

Ухвалою суду від 04.03.2024 року заяву залишено без руху.

01.04.2024 року до суду надійшла заява на вимоги ухвали про залишення без руху.

Ухвалою суду від 12.04.2024 року відкрито провадження у справі.

02.05.2024 року до суду надійшла заява від представника заінтересованої особи про участь судового засідання в режимі відеоконференції.

07.05.2024 року до суду надійшов відзив від представника заінтересованої особи, в зазначає, що вимоги заяви не визнає в повному обсязі. Крім того, невірно зазначено заінтересовану особу. Просить відмовити у задоволені заяви.

28.05.2024 року до суду надійшла заява ОСОБА_2 , в якій просить замінити заінтересовану особу.

В судовому засіданні заявниця повідомила, що вона є дружиною загиблого чоловіка ОСОБА_7 . Мають спільну доньку ОСОБА_2 . Крім того з серпня 2020 року з нею та чоловіком разом проживала її малолітня донька - ОСОБА_3 . Годувальником родини був чоловік, який утримував в тому числі і ОСОБА_8 . Лікування доньки оплачував ОСОБА_7 . ОСОБА_7 постійно, але без реєстрації з 2020 року проживав разом з заявницею та дітьми і був єдиним годувальником, постійно забезпечував сім`ю.

Представник заінтересованої особи в судовому засіданні не заперечував проти задоволення заяви.

Заслухавши пояснення учасників судового засідання,з`ясувавши фактичні обставини справи, дослідивши письмові докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що заяву слід задовольнити повністю з таких підстав.

Суд зазначає, що відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

За ч. 5 ст. 293 ЦПК суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно із ч. 2 ст. 315 ЦПК у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення, зокрема, про встановлення факту віднесення заявника до кола членів сім`ї військовослужбовця.

Аналогічна правова позиція була викладена Великою Палатою Верховного Суду у постанові від 22 серпня 2018 року по справі № 644/6274/16.

На підставі п. 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім`ям під час дії воєнного стану» установлено, що сім`ям загиблих осіб, зазначених у пункті 1 цієї постанови, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 000 000 гривень, яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів, передбачених у статті 16-1 Закону УкраїниПро соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей, крім громадян Російської Федерації або Республіки Білорусь та осіб, які постійно проживають на територіях цих країн, осіб, які засуджені за державну зраду, колабораційну діяльність, пособництво державі-агресору.

Так відповідно до п. 4 ст. 16-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» вказано, що у випадках, зазначених у пп. 1-3 п. 2 ст. 16 цього Закону, зокрема, в разі загибелі (смерті) військовослужбовця під час виконання ним обов`язків військової служби, право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги мають, зокрема, жінка (чоловік), з якою (з яким) загибла (померла) особа проживали однією сім`єю, але не перебували у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, за умови що цей факт встановлено рішенням суду, яке набрало законної сили.

За ч. 3 ст. 1 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» члени сімей військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, які загинули чи померли або пропали безвісти, мають право на пенсію в разі втрати годувальника.

На підставі ч. 1 ст. 30 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» право на пенсію в разі втрати годувальника мають непрацездатні члени сімей загиблих, померлих або таких, що пропали безвісти військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, які перебували на їх утриманні (стаття 31).

Відповідно до ст. 31 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» члени сім`ї померлого вважаються такими, що перебували на його утриманні, якщо вони були на його повному утриманні або одержували від нього допомогу, яка була для них постійним і основним джерелом засобів до існування. Члени сім`ї померлого, для яких його допомога була постійним і основним джерелом засобів до існування, але які самі одержували будь-яку пенсію, мають право перейти на нову пенсію.

Суд на підставі переліченого вказує, що ані положення Постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім`ям під час дії воєнного стану», ані положення Законів України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» не дають визначення поняття сім`ї та члена сім`ї військовослужбовця.

Однак згідно із ч. 2 ст. 3 Сімейного кодексу України (далі - СК) сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки.

Згідно із абз. 5 п. 6 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України від 3 червня 1999 року № 5-рп/99 у справі про офіційне тлумачення терміну «член сім`ї» членами сім`ї військовослужбовця є, зокрема, особи, які постійно з ним мешкають і ведуть спільне господарство. До таких осіб належать не тільки близькі родичі (рідні брати, сестри, онуки, дід і баба), але й інші родичі чи особи, які не перебувають з військовослужбовцем у безпосередніх родинних зв`язках (брати, сестри дружини (чоловіка); неповнорідні брати і сестри; вітчим, мачуха; опікуни, піклувальники, пасинки, падчерки й інші). Обов`язковими умовами для визнання їх членами сім`ї, крім спільного проживання, є: ведення спільного господарства, тобто наявність спільних витрат, спільного бюджету, спільного харчування, купівля майна для спільного користування, участь у витратах на утримання житла, його ремонт, надання взаємної допомоги, наявність усних чи письмових домовленостей про порядок користування житловим приміщенням, інших обставин, які засвідчують реальність сімейних відносин.

Факт перебування фізичної особи на утриманні встановлюється у судовому порядку, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки для заявника.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_3 народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 , її батьками є ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданий Заводським районним у місті Миколаєві відділі державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області.

Згідно рішення Ленінського районного суду м. Миколаєва від 26.01.2022 року визначено місце проживання малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , разом з матір`ю ОСОБА_10 .

ОСОБА_2 народилась ІНФОРМАЦІЯ_4 , її батьки: ОСОБА_7 та ОСОБА_2 , що підтверджується повторним свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 виданим Відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Миколаєві Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса).

06.07.2023 року ОСОБА_7 та ОСОБА_10 зареєстрували шлюб. Прізвище дружини змінено на " ОСОБА_2 ", що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_3 виданим Відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Миколаєві Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса).

Відповідно до довідки від 19.09.2023 року виданої Доброжанівськом старостинським округом Врадіївської селищної ради Первомайського району Миколаївської області, ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 та знятий з реєстраційного обліку у зв`язку зі смертю ІНФОРМАЦІЯ_6 . За місцем реєстрації не проживав з 01.01.2016 року.

Згідно інформації про зареєстроване/задеклароване місце проживання/зняття із зареєстрованого/задекларованого місця проживання особи ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , ОСОБА_2 зареєстровані за адресою: АДРЕСА_2 .

Згідно довідки про причину смерті від ІНФОРМАЦІЯ_7 ОСОБА_7 , помер ІНФОРМАЦІЯ_6 , причина смерті: гостра крововтрата, травматичний відрив правої нижньої кінцівки.

Свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_4 , виданим Відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Миколаєві Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) 25.07.2023 року підтверджується, що ОСОБА_7 помер ІНФОРМАЦІЯ_6 в с. Кліщіївка Бахмутського району Донецької області.

Згідно з розрахунку заборгованості по аліментам з примусового стягнення з ОСОБА_9 на користь ОСОБА_10 аліменти на утримання дитини, заборгованість по аліментам станом на 18.10.2023 року складає 11499,25 грн.

Згідно ст.76ЦПК Українидоказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими способами: письмовими, речовими і електронними засобами; висновками експертів; показаннями свідків.

Згідно ст.81ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Враховуючи наведене, суд вважає, що заяву ОСОБА_2 слід задовольнити та встановити факт, що ОСОБА_3 , перебувала на утриманні ОСОБА_7 ,

На підставі ч. 5ст. 11 ЦК України, керуючись ст.ст.258,259,263-265,293,294,315,316,318,319 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_2 в інтересах ОСОБА_3 заінтересована особа ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 від імені якого діє ОСОБА_5 , про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт перебування на утриманні ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 на утриманні загиблого ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 з серпня 2020 року по день його смерті, ІНФОРМАЦІЯ_6 .

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу до Миколаївського апеляційного суду безпосередньо протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя В.В.Кузьменко

Джерело: ЄДРСР 119831122
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку