open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

справа № 691/381/24

провадження № 2-о/691/33/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 червня 2024 рокуГородищенський районний суд Черкаської області

В складі :

головуючого судді Савенко О.М.

з участю секретаря судових засідань Шмунь Н.В.

сторони судового провадження:

заявник ОСОБА_1

представник заінтересованої особи виконавчого

комітету Городищенської міської ради Черкаської області Ус В.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Городище Черкаської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , за участю заінтересованих осіб ОСОБА_2 , виконавчого комітету Городищенської міської ради, ІНФОРМАЦІЯ_1 , про встановлення факту, що має юридичне значення,-

встановив:

ОСОБА_1 , за участю заінтересованих осіб ОСОБА_2 , виконавчого комітету Городищенської міської ради Черкаської області, ІНФОРМАЦІЯ_1 звернувся до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення.

В обгрунтування заяви заявник зазначає, що є рідним сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , згідно до свідоцтва про народження Серії НОМЕР_1 від 17 листопада 2000 року виданого відділом реєстрації актів громадянського стану у Мінському районному управлінні юстиції у м. Києві, в якому зазначено батька ОСОБА_2 . Відповідно до Висновку лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду №140 від 14 березня 2024 року, ОСОБА_2 у зв`язку з обмеженою здатністю до самостійного пересування, потребує постійного стороннього догляду. На сьогоднішній день спільно проживають по АДРЕСА_1 та пов`язані спільним побутом. Є єдиною особою, яка здійснює догляд та піклується про батька, а саме постійно доглядає його, прибирає житло, готує їжу, купує необхідні ліки, продукти харчування, сплачує комунальні послуги, остільки ОСОБА_2 важко самостійно пересуватися. Його брат ОСОБА_3 та сестра ОСОБА_4 не можуть здійснювати постійний сторонній догляд за батьком, остільки навчаються на денній формі навчання та є студентами. Відповідно до Акту обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства від 14 березня 2024 року за адресою АДРЕСА_1 , ОСОБА_2 проживає разом із сином ОСОБА_1 , який здійснює догляд за батьком. Встановлення факту постійного догляду необхідне для можливості офіційного підтвердження такого догляду, у зв`язку з чим звернувся до суду з метою встановлення факту догляду за рідним батьком (а.с.1-4).

Ухвалою Городищенського районного суду Черкаської області від 08 квітня 2024 року відкрито провадження у цивільній справі та призначено до судового розгляду в порядку окремого провадження з викликом сторін (а.с.24).

25 квітня 2024 року постановлено ухвалу Городищенського районного суду Черкаської області про залучення до участі в цивільній справі в якості заінтересованої особи ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.31-33).

24 травня 2024 року за вхідним №ЕП-1212/24 від заінтересованої особи ІНФОРМАЦІЯ_4 в особі начальника ОСОБА_5 надійшло клопотання про залишення без розгляду заяви ОСОБА_1 , з підстав, що його звернення до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення є підтвердженням права на відстрочку від призову для проходження військової служби під час мобілізації відповідно до ст.23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», в той час як рішення суду за цією підставою не має правового значення для надання відстрочки і це відповідає вимогам підпункту 9 пункту 1 в додатку 5 до Постанови Кабінету Міністрів України №560 від 16 травня 2024 року, де в переліку документів, що підтверджують факт догляду відсутнє рішення суду про встановлення факту, відповідно вбачається спір про цивільне право (а.с.45-46).

24 травня 2024 року до початку судового розгляду, заявник ОСОБА_1 звернувся до суду з клопотанням про виключення із складу сторін у справі ІНФОРМАЦІЯ_3 , і залучення до складу сторін у цивільній справі в якості заінтересованої особи ІНФОРМАЦІЯ_1 , остільки є особою призивного віку і перебуває на військовому обліку саме в ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.49).

У судовому засіданні 24 травня 2024 року постановлено ухвалу Городищенського районного суду Черкаської області про виключення із складу сторін в цивільній справі заінтересовану особу ІНФОРМАЦІЯ_3 і залучення в якості заінтересованої особи ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.52-55).

У судовому засіданні 07 червня 2024 року заявник ОСОБА_1 подану заяву про встановлення факту, що має юридичне значення підтримав, надав пояснення про те, що є єдиною особою, яка зайнята постійним доглядом за рідним батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , як за особою, що його потребує по причині захворювання опорно-рухового апарату. ОСОБА_2 за станом здоров`я має труднощі в пересуванні, не може самостійно приймати їжу, одягатися, тому він спільно з ним проживає, доглядає, купує необхідні ліки, продукти харчування, платить комунальні послуги, супроводжує. Встановлення факту постійного догляду за рідним батьком йому потрібно для підтвердження факту здійснення такого в державних органах, і в тому числі в органах Пенсійного фонду України, лікарняних закладах при отриманні медичної допомоги батьком, проходженні медичних комісій, та у зв`язку з воєнним станом, який оголошений в Україні, для можливості підтвердження дій по догляду, відповідно до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", Закону України "Про військовий обов`язок і військову службу". Інші рідні особи, які б могли здійснювати догляд за ОСОБА_2 є, це його син ОСОБА_3 та дочка ОСОБА_4 , але вони є студентами денної форми навчання у навчальних закладах де здобувають освіту і не мають можливості такий забезпечити, хоч і мають реєстрацію з батьком ( ОСОБА_4 ) та періодично його провідують. Між його батьками шлюб розірваний і вони між собою не підтримують стосунків як колишнє подружжя. Про себе повідомив, що фізично здоровий, має вищу освіту, працює дистанційно менеджером, має можливість здійснювати догляд за рідним батьком, перебуває на військовому обліку, не ухиляється від проходження військової служби, з`являвся за викликами до ІНФОРМАЦІЯ_1 для оновлення даних, не оголошувався в розшук, але у разі його мобілізації у батька будуть відсутні будь-які інші особи, які за законом зобов`язані здійснювати за ним постійний догляд. Офіційно догляд через територіальний орган соціального захисту населення Городищенської міської ради за ОСОБА_2 , як за особою, яка потребує стороннього догляду, він не оформляв, бо не претендує на грошову компенсацію від держави, що призначається і виплачується у грошовій формі особам, які здійснюють догляд за такими особами, бо є працевлаштованим та отримує дохід. Догляд за рідним батьком здійснює на добровільних засадах та на безоплатній основі.

Заінтересована особа ОСОБА_2 , інформований про судовий розгляд, не з`явився, подав заяви від 25 квітня 2024 року за вхідним №2323/24, від 07 травня 2024 року за вхідним №2523/24, від 23 травня 2024 року за вхідним №2862/24, від 07 червня 2024 року за вхідним №3162/24 про розгляд справи у його відсутність через неможливість взяти участь у судовому засіданні за станом здоров`я, зазначивши, що заперечень стосовно змісту заяви не має та просить суд її задовольнити (а.с.28, 37, 41, 63-67).

Представник заінтересованої особи виконавчого комітету Городищенської міської ради Черкаської області Ус В.О. взяв участь у судовому засіданні та не заперечив щодо задоволення заяви, підтвердив факт реєстрації і проживання на території Городищенської територіальної громади заявника ОСОБА_1 з його рідним батьком ОСОБА_2 , перевірку обставин у справі, які дійсно пов`язані із здійсненням постійного догляду за особою, яка за станом здоров`я потребує такого, наявність підтвердженої медичними документами інформаціїї про стан здоров`я особи ОСОБА_2 .. За зверненням ОСОБА_1 було складено Акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства/фактичного місця проживання особи від 14 березня 2024 року, яким встановлено факт здійснення догляду за рідним батьком ОСОБА_2 і спільне місце реєстрації та проживання.

Представник заінтересованої особи ІНФОРМАЦІЯ_1 , повідомлений належним чином, не прибув, подав клопотання від 06 червня 2024 року за вхідним №3152/24 про розгляд справи без участі представника за наявними в матеріалах справи доказами (а.с.60-61).

Враховуючи належне повідомлення заінтересованих осіб ОСОБА_2 та представника ІНФОРМАЦІЯ_1 , суд, приймає рішення про можливість розгляду справи у їх відсутність, остільки вважає, що у справі достатньо доказів для об`єктивного і можливого розгляду справи без їх участі, відповідно до поданих в суд письмових заяв.

Суд, розглянувши заяву в межах заявлених вимог, заслухавши заявника і представника заінтересованої особи, враховуючи належне повідомлення заінтересованих осіб ОСОБА_2 і представника ІНФОРМАЦІЯ_1 , зміст клопотань про судовий розгляд без їх участі, свідчення свідків ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , дослідивши докази у цивільній справі, приходить до висновку про її обгрунтованість та підстави до задоволення, в силу наступного.

За правилами ст. 293 ЦПК України - окреме провадження, це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають юридичне значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно ст.315 ЦПК України - суд розглядає справи про встановлення фактів, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом невизначено іншого порядку їх встановлення.

За приписами ст. 316 ЦПК України заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

Статтею 315 ЦПК України наведено перелік фактів, що мають юридичне значення, справи про встановлення яких розглядаються судом. Частиною 2 ст.315 ЦПК України передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно частини 1 статті 78 ЦК України, дієздатна фізична особа, яка за станом здоров`я не може самостійно здійснювати свої права та виконувати обов`язки, має право обрати собі помічника. Помічником може бути дієздатна фізична особа. За заявою особи, яка потребує допомоги, ім`я її помічника реєструється органом опіки та піклування, що підтверджується відповідним документом.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного суду України за №5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» роз`яснено, що суд вправі розглядати справи про встановлення факту, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки. Тобто, від встановлення такого факту залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян та встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право. У вказаній постанові зазначено вичерпний перелік заяв, які не можуть розглядатися судами, серед яких не вказано про факт здійснення догляду за інвалідом або за престарілим, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду або досяг 80-річного віку.

Статтею 1 Закону України «Про соціальні послуги» визначено, що чинниками, які можуть зумовити складні життєві обставини є: а) похилий вік; б) часткова або повна втрата рухової активності, пам`яті; в) невиліковні хвороби, хвороби, що потребують тривалого лікування; г) психічні та поведінкові розлади, у тому числі внаслідок вживання психоактивних речовин; ґ) інвалідність.

Згідно ст. 1 Закон України «Про реабілітацію інвалідів в Україні» № 2961-IVвід 06.10.2005 року (далі - Закон № 2961-IV), медико-соціальна експертиза - встановлення ступеня стійкого обмеження життєдіяльності, групи інвалідності, причини і часу їх настання, а також доопрацювання та затвердження індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю (дитини з інвалідністю) в рамках стратегії компенсації на основі індивідуального реабілітаційного плану та комплексного реабілітаційного обстеження особи з обмеженням життєдіяльності. Відповідно до частини третьої ст.8 Закону №2961-IV, рішення медико-соціальних експертних комісій є обов`язковими для виконання органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями, реабілітаційними закладами незалежно від типу і форми власності.

Постійний сторонній догляд - вид догляду, яким забезпечуються інваліди із вираженими порушеннями в організмі, зумовленими професійними та загальними захворюваннями, травмами, що призводять до значного обмеження життєдіяльності, надзвичайною залежністю від постійного догляду, допомоги або нагляду інших осіб, неспроможні до самообслуговування (не можуть самостійно приймати їжу, забезпечувати гігієнічні потреби, потребують допомоги на прогулянках).

Відповідно до ч. 6 ст.13 Закону України «Про соціальні послуги», фізичні особи, які надають соціальні послуги з догляду відповідно до цього Закону без здійснення підприємницької діяльності, можуть надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг отримувачам соціальних послуг з числа членів своєї сім`ї, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права і обов`язки та є: особами з інвалідністю І групи; дітьми з інвалідністю; громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями; невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися; дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет І типу (інсулінозалежні), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органу, потребують паліативної допомоги.

ЛКК (лікарсько-консультативна комісія) - клініко-консультативна комісія, колегіальний орган, який створюється на базі державних лікувально-профілактичних установ або при регіональних органах охорони здоров`я.

Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи, за якою здійснюється догляд або яка здійснює догляд, до районної держадміністрації або виконавчого органу ради із заявою про здійснення такого догляду.

Питання надання соціальної послуги - догляду на непрофесійній основі, - регулюється Законом України "Про соціальні послуги", Постановою КМУ від 23 вересня 2020 року № 859 "Деякі питання призначення та виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі". Цей Порядок встановлює в тому числі і механізм призначення та виплати компенсації за догляд, який призначається фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на непрофесійній основі, без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг (далі фізична особа, що надає соціальні послуги), послуги особам з числа членів своєї сім`ї, які спільно з ним проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки (соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі) та є: особами з інвалідністю І групи; невиліковно хворими, які через порушення функцій організму неспроможні самостійно пересуватися і самообслуговуватися.

Статтею 46 Конституції України передбачено, що громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Відповідно до ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» передбачено, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані, опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров`я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Із наданих до суду доказів встановлено. Згідно паспорта громадянина України № НОМЕР_2 , заявник ОСОБА_1 , народився ІНФОРМАЦІЯ_5 , є громадянином України (а.с.6). Відповідно до Витягу з реєстру територіальної громади від 13 березня 2024 року №2024/002545031, задекларовано реєстрацію місця проживання заявника ОСОБА_1 з 06 липня 2019 року за адресою АДРЕСА_1 (а.с.7), тобто за місцем проживання та місцем реєстрації ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспорт громадянина України № НОМЕР_3 , і підтверджується Витягом з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання від 31 серпня 2017 року №7114-769357-2017 та довідкою виконавчого комітету Городищенської міської ради Черкаської області від 13 березня 2024 року №3266 (а.с.8, 9, 39). Згідно свідоцтва про народження Серії НОМЕР_4 на ім`я ОСОБА_1 , виданого 17 листопада 2000 року виданим Відділом реєстрації актів громадянського стану Мінського районного управління юстиції у місті Києві, у графі батьки записано батько ОСОБА_2 , мати ОСОБА_8 (а.с.10). Вище дослідженими доказами підтверджуються родинні стосунки між заявником ОСОБА_1 та заінтересованою особою ОСОБА_2 , як сином і батьком. Згідно довідки до Акта огляду медико-соціальною експертною комісією Серії 12 ААГ №428657 від 05 лютого 2024 року, ОСОБА_2 є інвалідом другої групи загального захворювання з ураженням опорно-рухового аппарату, та відповідно до висновку про умови та характер праці протипоказана важка фізична праця, робота, пов`язана з тривалою ходою і перебуванням на ногах (а.с.11). Як вбачається із Висновку лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду №140 від 14 березня 2024 року, виданого членами комісії ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 . Комунального некомерційного підприємства «Городищенський центр первинної медико-санітарної допомоги» Городищенської міської ради, за рівнем обмеження життєдіяльності ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце проживання АДРЕСА_1 , є обмеження здатності до самостійного пересування, у зв`язку з чим він потребує постійного стороннього догляду (а.с.12). Відповідно до Акту обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства/фактичного місця проживання особи від 14 березня 2024 року, заявник ОСОБА_1 зареєстрований та проживає разом із ОСОБА_2 за адресою АДРЕСА_1 , заявник, як син, здійснює догляд за ОСОБА_2 , як за батьком, який потребує стороннього догляду (а.с.13). Згідно свідоцтва про розірвання шлюбу Серії НОМЕР_5 , ОСОБА_2 у зареєстрованому шлюбі не перебуває та вказує на те, що проживає одиноко (а.с.14). Згідно довідки Цвітківського Старостинського округу виконавчого комітету Городищенської міської ради про склад сім`ї від 26 березня 2024 року №44, до складу сім`ї, зареєстровані за адресою АДРЕСА_1 , входять: заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 ; батько ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; брат ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 ; сестра ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , всього проживає чотири особи (а.с.19). Дочка ОСОБА_4 , за змістом письмової заяви від 22 березня 2024 року повідомила про відсутність можливості здійснювати постійний догляд за батьком ОСОБА_2 , як особою з інвалідністю другої групи, остільки навчається на денній формі навчання в університеті ім. Тараса Шевченка м.Київ (а.с.15). Син ОСОБА_3 , подав заяву від 22 березня 2024 року, в якій зазначив про неможливість здійснювати постійний догляд за батьком ОСОБА_2 , як особою з інвалдністю другої групи, остільки навчається на другому курсі денної форми навчання в навчально-науковому гуманітарному інституті Національної академії Служби Безпеки України м.Київ (а.с.16). Заявник ОСОБА_1 працюючий, що підтверджується довідкою ТОВ «Скай Софт» від 22 березня 2024 року (а.с.17). За змістом довідки Комунального некомерційного підприємства «Городищенський центр первинної медико-санітарної допомоги» Городищенської міської ради від 26 березня 2024 року ОСОБА_1 фізично здоровий і може виконувати обов`язки по догляду за хворим батьком (а.с.18). Відповідно до довідки ІНФОРМАЦІЯ_4 від 27 березня 2024 року №567 з 16 січня 2023 року перебуває на військовому обліку в ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.20).

Допитані у судовому засіданні свідки посвідчили суду про наступне: свідок ОСОБА_7 , яка працює головним спеціалістом загального відділу Городищенської міської ради с.Ксаверово, про те, що згідно даних Цвітківського Старостинського округу виконавчого комітету Городищенської міської ради до складу сім`ї заявника у справі, зареєстровані за адресою АДРЕСА_1 : заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 ; батько ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; брат ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 ; сестра ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , всього проживає чотири особи, загальновідомим у селі є факт догляду сином ОСОБА_1 . рідного батька ОСОБА_2 , який за станом здоров`я обмежений у пересуванні та потребує постійного догляду, їй не відомо щоб заявник ухилявся від викликів до районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, така інформація у громаді є відсутньою на відміну від інших жителів села, вона мала розмову з ОСОБА_2 у якій повідомив, що бажає щоб саме син ОСОБА_1 здійснював за ним догляд; свідок ОСОБА_6 , яка працює інспектором по земельних справах Городищенської міської ради с.Ксаверово посвідчила, що проживає по сусідству із заявником ОСОБА_1 та бачить як постійно за хворим батьком доглядає син ОСОБА_1 , є і інші син та дочка, але вони рідко приїжджають до батька, дружини ОСОБА_2 вона ніколи не бачила, у селі говорять що ОСОБА_2 нещодавно був прооперований, перебував у тяжкому стані, син турботливо ставиться до батька.

Відповідно до ст.89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

З правового аналізу вище досліджених судом доказів та пояснень сторін і свідчень свідків вбачається, що заявник ОСОБА_1 здійснює постійний сторонній догляд на непрофесійній основі, як фізична особа, з числа членів сім`ї, за батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , як особою, що потребує постійного стороннього догляду згідно Висновку лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду №140 від 14 березня 2024 року, зробленого членами комісії ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , які є лікарями Комунального некомерційного підприємства «Городищенський центр первинної медико-санітарної допомоги» Городищенської міської ради, за рівнем обмеження життєдіяльності ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце проживання АДРЕСА_1 , має обмеження у здатності до самостійного пересування, у зв`язку з чим він потребує постійного стороннього догляду (а.с.12). Офіційний догляд через територіальний орган соціального захисту населення за ОСОБА_2 заявник не оформляв. Інші особи, які можуть здійснювати догляд за хворим, є членами його сім`ї, це йог осин та дочка, але через обставини, пов`язані з навчанням на денній формі у навчальних закладах, такий забезпечити не можуть. Факт постійного догляду особи ОСОБА_2 сином, заявником ОСОБА_1 , підтверджується Актом обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства/фактичного місця проживання від 14 березня 2024 року, свідченнями свідків (а.с.13). Заявник просив встановити факт, що має для нього юридичне значення, який пов`язаний із здійсненням постійного стороннього догляду на безоплатній основі за ОСОБА_2 , як особою, яка за станом здоров`я, згідно висновку ЛКК, потребує постійного стороннього догляду, у зв`язку з відсутністю інших осіб, при цьому, зазначив, що фізично здоровий, працюючий, не одружений, інших утриманців не має.

На підставі вивчених і досліджених судом доказів, суд прийшов до висновку про встановлення відповідних факту обставин і правових відносин.

Частиною 1 ст.16 ЦК України, передбачено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Факт здійснення заявником ОСОБА_1 постійного догляду за батьком ОСОБА_2 має юридичне значення, оскільки породжує виникнення прав та обов`язків у заявника щодо отримання соціальних пільг та виплат, виникнення прав та обов`язків, визначених Законом України «Про соціальні послуги», Законом України «Про реабілітацію інвалідів в Україні», Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», Законом України «Про військовий обов`язок і військову службу» та інші. Встановлення факту здійснення постійного догляду, як виду отримання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі від фізичної особи, через наявність порушення функцій організму через які хворий ОСОБА_2 не може самостійно пересуватися та самообслуговуватися, не суперечить вищевказаним нормам чинного законодавства і не порушує права, свободи та інтереси осіб у справі, і має для заявника юридичне значення. ОСОБА_1 , як син, доглядає за ОСОБА_2 , як батьком, який потребує постійного стороннього догляду, виконує фізичну роботу по господарству, в побуті, купує необхідні ліки, продукти харчування, догляд здійснює добровільно, на безоплатній основі, та за згодою ОСОБА_2 , будучи працюючим дистанційно. З наданих суду письмових доказів вбачається, що ОСОБА_2 є інвалідом другої групи, за станом здоров`я потребує постійного стороннього догляду, має залежність від інших осіб і повну нездатність до самообслуговування, що вказує на увагу суду при вирішенні питання про догляд на непрофесійній основі від фізичної особи, якою виявив бажання бути син ОСОБА_1 .. Соціальні послуги можуть надаватися, як на професійній основі, а саме суб`єктами, які наявні у Реєстрі надавачів соціальних послуг, так і членами сім`ї, які не мають спеціальної підготовки, але проживають разом з особою та мають спільний побут. Оцінивши достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, враховуючи, що ОСОБА_2 потребує постійного стороннього догляду внаслідок стану свого здоров`я, а також отримує такий догляд від ОСОБА_1 , то встановлені правові підстави для факту, що має юридичне значення, є достатні підстави стверджувати, що встановлення цього факту має юридичне значення для заявника, напряму впливає на його права і обов`язки, а також законні інтереси особи з інвалідністю ОСОБА_2 , який потребує постійного стороннього догляду, а тому підлягають судовому захисту.

З врахуванням вищенаведеного суд приходить до висновку, що заявник звернувся до суду із цією заявою підставно, така є належно обгрунтованою та обставини викладені в ній підтверджені достовірними і перевіреними доказами, а тому вимоги підлягають до задоволення в повному обсязі.

Згідно до ч.7 ст.294 ЦПК України, при ухваленні судом рішення у справах окремого провадження, витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

Заява підтверджується: копією паспорта громадянина України № НОМЕР_2 на ім`я ОСОБА_1 ; копією Витягу з реєстру територіальної громади від 13 березня 2024 року №2024/002545031; копією паспорта громадянина України № НОМЕР_3 на ім`я ОСОБА_2 ; копією Витягу з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання від 31 серпня 2017 року №7114-769357-2017; копією довідки виконавчого комітету Городищенської міської ради Черкаської області від 13 березня 2024 року №3266; копією свідоцтва про народження Серії НОМЕР_4 ; копією довідки до Акта огляду медико-соціальною експертною комісією Серії 12 ААГ №428657 від 05 лютого 2024 року; копією Висновку лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду №140 від 14 березня 2024 року; копією Акту обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства/фактичного місця проживання особи від 14 березня 2024 року; копією свідоцтва про розірвання шлюбу Серії НОМЕР_5 ; копією довідки Цвітківського Старостинського округу виконавчого комітету Городищенської міської ради про склад сім`ї від 26 березня 2024 року №44; копією заяви ОСОБА_4 від 22 березня 2024 року; копією заяви ОСОБА_3 від 22 березня 2024 року; копією довідки ТОВ «Скай Софт» від 22 березня 2024 року; копією довідки Комунального некомерційного підприємства «Городищенський центр первинної медико-санітарної допомоги» Городищенської міської ради від 26 березня 2024 року; копією довідки ІНФОРМАЦІЯ_4 від 27 березня 2024 року №567; квитанцією до платіжної інструкції на переказ готівки про сплату судового збору від 29 березня 2024 року №0.0.3557363394.1.

Керуючись ст.46 Конституції України, Законом України «Про соціальні послуги», Законом України «Про реабілітацію інвалідів в Україні», Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», Законом України «Про військовий обов`язок і військову службу», ст.78 ЦК України, ст.ст. 4, 9, 13, 81, 89, 265, 268, 273, 293, 294, 315, 319, 354 ЦПК України, суд,-

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 , за участю заінтересованих осіб ОСОБА_2 , виконавчого комітету Городищенської міської ради, ІНФОРМАЦІЯ_1 про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт, що має юридичне значення, за яким ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_6 , місце реєстрації АДРЕСА_1 , є єдиною особою яка здійснює постійний сторонній догляд на непрофесійній основі, як член сім`ї, за особою з інвалідністю другої групи, рідним батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_7 , місце реєстрації АДРЕСА_1 , який згідно Висновку лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду №140 від 14 березня 2024 року Комунального некомерційного підприємства «Городищенський центр первинної медико-санітарної допомоги» Городищенської міської ради у складі членів комісії ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , є обмежено здатний до самостійного пересування та потребує постійного стороннього догляду, у зв`язку з відсутністю інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Копію рішення суду направити заінтересованим особам у справі, для відому.

Рішення суду може бути оскаржене сторонами у справі до Черкаського апеляційного суду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково шляхом подачі протягом тридцяти днів апеляційної скарги до Черкаського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Учасники справи можуть ознайомитись з текстом судового рішення, в електронній формі, на офіційному веб-порталі Єдиного державного реєстру судових рішень в мережі Інтернет - https://gd. ck. court. gov. ua.

Відомості про сторін:

Заявник: особа 1 - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_6 , місце реєстрації АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: особа 2 - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_7 , місце реєстрації АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: особа 3 - Городищенська міська рада Черкаської області, код ЄДРПОУ 04407661, юридична адреса м.Городище площа Миру, №8 Черкаський район Черкаська область.

Заінтересована особа: особа 4 - ІНФОРМАЦІЯ_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_8 , юридична адреса АДРЕСА_2 .

Суддя О. М. Савенко

Джерело: ЄДРСР 119819760
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку