open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 357/7645/24

Провадження № 2/357/3413/24

УХВАЛА

про передачу цивільної справи за підсудністю

17 червня 2024 року cуддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області Цукуров В. П. розглянувши позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Ріальто» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором, -

ВСТАНОВИВ:

У травні 2024 рокупозивач ТОВ «Фінансова компанія«Ріальто» звернулося доБілоцерківського міськрайонного суду Київської області з позовною заявою до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Дослідивши вказану позовну заяву та додані до неї документи вважаю, що позивачем при зверненні до Білоцерківського міськрайонного судуКиївської областіз даним позовом порушено правила підсудності, визначеніст. 27 ЦПК України, виходячи з наступного.

Згідно з ч. 1ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до пункту 1 статті 6 Конвенції, кожен при вирішенні спору щодо його цивільних прав та обов`язків має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовжрозумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Як роз`яснив Європейський суд з прав людини у справах «Верітас проти України» та «Сокуренко та Стригун проти України», суд не може вважатися «судом, встановленим законом» у розумінні п. 1 ст. 6 Конвенції у разі перевищення ним своїх повноважень, визначених процесуальним законодавством. Зокрема, повноваження суду на розгляд конкретної справи, заяви або скарги визначається правилами підвідомчості та підсудності.

Відповідно до ч. 1ст. 8 Закону України «Про судоустрій та статус суддів», ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до юрисдикції якого вона віднесена процесуальним законом.

Під підсудністю у цивільному процесуальному праві розуміють інститут (тобто сукупність правових норм), який регулює віднесення справ, які підлягають розгляду судами цивільної юрисдикції, до відання конкретного суду судової системи України для розгляду по першій інстанції. Тобто, визначити підсудність цивільної справи означає встановити компетентний, належний суд у цій справі.

Відповідно до ч. 1ст. 27 ЦПК Українипозови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачене законом.

Із змісту позовних вимог встановлено, що позивач подав до суду позов до відповідача ОСОБА_1 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Підстав, які б згідност. 28 ЦПК Українидозволили позивачу обирати підсудність в м. Біла Церква та Білоцерківському районі Київської області з урахуванням спору, який виник у сторін, суд не вбачає.

Відповідно до підпункту 10 пункту 1Постанови Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17.07.2020 року № 807-ІХутворено Білоцерківський район (з адміністративним центром у місті Біла Церква) у складі територій Білоцерківської міської, Володарської селищної, Гребінківської селищної, Ковалівської сільської, Маловільшанської сільської, Медвинської сільської, Рокитнянської селищної, Сквирської міської, Ставищенської селищної, Таращанської міської територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Частиною першоюстатті 17 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» № 1402-VІІІ від 02.06.2016 рокутакож передбачено, що судоустрій будується за принципами територіальності, спеціалізації та інстанційності.

Відповідно достатті 125 Конституції Українисуд утворюється, реорганізовується і ліквідовується законом, проект якого вносить до Верховної Ради України Президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя

Пунктом 3 Розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1402-VІІІ передбачено, що районні, міжрайонні, районні у містах, міські, міськрайонні суди продовжують здійснювати свої повноваження до утворення та початку діяльності місцевого окружного суду, юрисдикція якого розповсюджується на відповідну територію.

За вищенаведених обставин, суд приходить до висновку, що зазначена справа не підсуднаБілоцерківському міськрайонному суду Київської області.

Оскільки відповідач ОСОБА_1 , зареєстрована у селі Острів Рокитнянського району Київської області, то суд керуючись нормамиЦПК Українивважає за можливим направити дану цивільну справу за підсудністю до Рокитнянського районного суду Київської області.

Відповідно достатті 31 ЦПК Українисуд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідно з ст. 32 ЦПК Україниспори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленомустаттею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Частиною 3ст. 31 ЦПК Українизазначено, що передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Отже суд, керуючись нормамиЦПК України,приходить довисновку,що цивільнасправа за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Ріальто» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором, підлягає передачі за належною підсудністю до Рокитнянського районного суду Київської області (вулиця Заводська, будинок 11, селище Рокитне, Київська область, 09601).

Керуючись ст.ст.4,27,28,31,32,352-354 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Справу №357/7645/24провадження №2/357/3413/23за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Ріальто» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором, передати за належною підсудністю до Рокитнянського районного суду Київської області (вулиця Заводська, будинок11, селище Рокитне, Київська область, 09601).

Передачу справи здійснити не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги-не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Ухвала можебути оскарженашляхом поданняапеляційної скаргидо Київського апеляційногосуду протягом п`ятнадцятиднів здня їїскладення.Учасник справи,якому ухвалане булавручена вдень їїскладення,має правона поновленняпропущеного строкуна апеляційнеоскарження,якщо апеляційнаскарга поданапротягом п`ятнадцяти днівз днявручення відповідноїухвали.

Суддя Білоцерківського міськрайонного суду

Київської області Владислав ЦУКУРОВ

Джерело: ЄДРСР 119803876
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку