open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"17" червня 2024 р. м. Житомир Справа № 906/643/24

Господарський суд Житомирської області у складі судді Шніт А.В.,

перевіривши матеріали позовної заяви

Публічного акціонерного товариства акціонерний банк "Укргазбанк"

до Приватного підприємства "Владмар-Тех"

про стягнення 174193,63грн,

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство акціонерний банк "Укргазбанк" звернулося до Господарського суду Житомирської області з позовом про стягнення з Приватного підприємства "Владмар-Тех" 174193,63грн, з яких: 145161,36грн авансового платежу та 29032,27грн штрафу.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на невиконання відповідачем умов договору на послуги з капітального ремонту №13/10.23 від 13.10.2023 в частині виконання робіт.

В якості правових підстав прокурор зазначає, зокрема, ст.611, 612, 614, 615, 626, 629, 631, 638-740, 651 Цивільного кодексу України, ст.188, 193 Господарського кодексу України.

Дослідивши зміст позовної заяви та розглянувши додані до неї документи, господарський суд прийшов до висновку про залишення позовної заяви без руху, з наступних підстав.

Відповідно до ст.7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" зазначено, що Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб-підприємців з Єдиного державного реєстру.

Згідно з ч.2 ст.9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань", до реєстру вносяться відомості про місцезнаходження юридичної особи (пункт 10).

Як визначено ч.1 ст.10 даного Закону, якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Так, з метою з`ясування актуальних відомостей про сторін у справі, судом здійснено електронний запит від 10.06.2024 до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, та з`ясовано, що Приватне підприємство "Владмар-Тех" зареєстроване за адресою: 10001, м.Житомир, провулок Крилова, будинок 12, кв.32.

Водночас, позивачем у позовній заяві невірно вказано адресу місцезнаходження відповідача: 10001, м. Житомир, провулок Крилова, будинок 13, кв.32.

За приписами ч.1 ст.164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються, зокрема, документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Частиною 1 статті 172 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Належним доказом відправлення учасникам справи копії позовної заяви та доданих до неї документів є опис вкладень у поштовий конверт та документ, що підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), надані в оригіналі.

Проте, як вбачається з наявного в матеріалах позову опису вкладення у цінний лист від 07.06.2024, копію позовної заяви та доданих до неї документів, позивачем надіслано відповідачу на адресу: АДРЕСА_1 .

З врахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що позивачем не виконано вимоги ч.3 ст.162, ч.1 ст.164 Господарського процесуального кодексу України.

Дана обставина є суттєвою, оскільки нормами ст.165 Господарського процесуального кодексу України передбачено право відповідача після одержання ухвали про відкриття провадження у справі надіслати суду відзив на позовну заяву, тоді як у даному випадку відповідач позбавляється можливості підготувати обґрунтовані заперечення на позовну заяву, з урахуванням усіх обставин, на які посилається позивач та поданих ним доказів.

Відповідно до ч.1 ст.174 Господарського процесуального кодексу України, суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Таким чином, позивачу необхідно усунути недоліки позовної заяви та вказати у позовній заяві правильне місцезнаходження відповідача і надати суду документи, які підтверджують відправлення останньому копії позовної заяви та доданих до неї документів листом із описом вкладення, який містить перелік додатків до позовної заяви.

За таких обставин, керуючись ст.162, 164, 172, 174, 234,235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Публічному акціонерному товариству акціонерний банк "Укргазбанк" протягом 10 днів з дня вручення даної ухвали суду усунути недоліки позовної заяви.

3. Встановити позивачу спосіб усунення недоліків у позовній заяві шляхом подання до суду разом із заявою про усунення недоліків:

- редакції позовної заяви із зазначенням правильного місцезнаходження відповідача;

- доказів, що підтверджують відправлення відповідачу копій позовної заяви та доданих до неї документів листом із описом вкладення, який містить перелік додатків до позовної заяви, за вірною адресою.

4. Роз`яснити Публічному акціонерному товариству акціонерний банк "Укргазбанк" , що в разі не усунення всіх недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, яка звернулася з позовною заявою, згідно з ч.4 ст.174 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Шніт А.В.

Відправити:

1 - позивачу - через електронний кабінет

Джерело: ЄДРСР 119802979
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку