open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ОКРЕМА ДУМКА

13 червня 2024 року містоЧернівці справа №727/9873/23

провадження №22-ц/822/456/24

судді Чернівецького апеляційного суду Височанської Н.К.

на постановуЧернівецького апеляційногосуду від13червня 2024року по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 доБуковинського державного медичного університету про скасування наказу про накладення дисциплінарного стягнення у вигляді оголошення догани, стягнення моральної шкоди, стягнення надбавки за складність та напруженість, за апеляційною скаргою Буковинського державного медичного університету на рішення Шевченківського районного суду м.Чернівці від 07 березня 2024 року.

Рішенням Шевченківського районного суду м.Чернівці від 07 березня 2024 року позов ОСОБА_1 доБуковинського державного медичного університету про скасування наказу про накладення дисциплінарного стягнення у вигляді оголошення догани, стягнення моральної шкоди, стягнення надбавки за складність та напруженість задоволено частково.

Визнано незаконним та скасовано наказБуковинського державного медичного університету №314-адм від 14 липня 2023 року про оголошення ОСОБА_1 догани за порушення трудової дисципліни.

Вирішено питання про судові витрати.

Задовольняючи позов частково, суд першої інстанції виходив з того, що зазначені у наказі про оголошення догани факти порушення трудової дисципліни ОСОБА_1 в період до 13 червня 2023 року судом до уваги не приймаються у зв`язку зі спливом передбаченого ст.148 КЗпП України строку для вирішення питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності.

Що стосується наведених у наказі порушень за період з 13 червня 2023 року по 14 липня 2023 року, то суд першої інстанції виходив з того, що оскаржуваний наказне містить чіткого формулювання суті і обставин проступків допущених позивачем, у тому числі коли вони мали місце, достатніх даних про конкретні винні дії позивача щодо порушення посадових обов`язків, які б могли бути підставою для притягнення її до дисциплінарної відповідальності та оголошення догани.

Оспорюваний наказ винесено, виходячи з положень посадової інструкції від 27 березня 2023 року, яку позивач відмовилась підписувати, оскільки не погодилась із нею.

Постановою Чернівецькогоапеляційного судувід 13червня 2024року апеляційнускаргу Буковинськогодержавного медичногоуніверситету залишено без задоволення.

Рішення Шевченківського районного суду м.Чернівці від 07 березня 2024 року залишено без змін.

Не можу погодитись із зазначеною постановою суду в частині відсутності підстав притягнення позивачки до дисциплінарної відповідальності та в частині, що оспорюваний наказ не містить чіткого формулювання суті і обставин допущених проступків.

Вважаю, що суд апеляційної інстанції ухвалив рішення з порушенням норм матеріального права, виходячи з наступного.

Статтею 21 КЗпП України передбачено, що трудовим договором є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов`язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов`язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Відповідно достатті 139 КЗпП Українипрацівники зобов`язані працювати чесно і сумлінно, своєчасно і точно виконувати розпорядження власника або уповноваженого ним органу, додержуватися трудової і технологічної дисципліни, вимог нормативних актів про охорону праці, дбайливо ставитися до майна власника, з яким укладено трудовий договір.

Статтею 147 КЗпП Українипередбачено, що за порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення: догана, звільнення. Законодавством, статутами і положеннями про дисципліну можуть бути передбачені для окремих категорій працівників й інші дисциплінарні стягнення.

Відповідно достатті 148 КЗпП Українидисциплінарне стягнення застосовується власником або уповноваженим ним органом безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення, нерахуючи часу звільнення працівника від роботи у зв`язку з тимчасовою непрацездатністю або перебуванням його у відпустці.

Дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше шести місяців з дня вчинення проступку.

Згідно зістаттею 149 КЗпП Українидо застосування дисциплінарного стягнення власник або уповноважений ним орган повинен зажадати від порушника трудової дисципліни письмові пояснення. За кожне порушення трудової дисципліни може бути застосовано лише одне дисциплінарне стягнення. При обранні виду стягнення власник або уповноважений ним орган повинен враховувати ступінь тяжкості вчиненого проступку і заподіяну ним шкоду, обставини, за яких вчинено проступок, і попередню роботу працівника. Стягнення оголошується в наказі (розпорядженні) і повідомляється працівникові під розписку.

Порушенням трудової дисципліни є невиконання або неналежне виконання з вини працівника покладених на нього трудових обов`язків, що проявилися в порушенні: правил внутрішнього трудового розпорядку; посадових інструкцій; положень, наказів та розпоряджень власника, якщо вони мають законний характер.

Ознакою порушення трудової дисципліни є наявність проступку в діях або бездіяльності працівника.

Дисциплінарний проступок визначається як винне невиконання чи неналежне виконання працівником своїх трудових обов`язків. Складовими дисциплінарного проступку є дії (бездіяльність) працівника; порушення або неналежне виконання покладених на працівника трудових обов`язків; вина працівника; наявність причинного зв`язку між діями (бездіяльністю) і порушенням або неналежним виконанням покладених на працівника трудових обов`язків.

Недоведеність хоча б одного з цих елементів виключає наявність дисциплінарного проступку.

На роботодавця покладається обов`язок доказування фактів винного вчинення працівником дисциплінарного проступку. При обранні виду стягнення власник або уповноважений ним орган повинен враховувати всі обставини, з яких вчинено проступок. Для притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності в обов`язковому порядку має бути встановлена провина, як одна із важливих ознак порушення трудової дисципліни. При відсутності вини працівник не може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності.

У статті 149 КЗпП України визначено, що до застосування дисциплінарного стягнення власник або уповноважений ним орган повинен зажадати від порушника трудової дисципліни письмові пояснення.

Правова оцінка дисциплінарного проступку проводиться на підставі з`ясування усіх обставин його вчинення, у тому числі з урахуванням письмового пояснення працівника.

Для правомірногонакладення дисциплінарногостягнення роботодавцемнеобхідна наявністьсукупності такихумов:порушення маєстосуватися лишетих обов`язків,які єскладовими трудовоїфункції працівникачи випливаютьз правилвнутрішнього трудовогорозпорядку.Невиконання чиненалежне виконанняпрацівником трудовихобов`язків має бути винним, скоєним без поважних причин умисно або з необережності.

Як вбачається з матеріалів справи ОСОБА_1 наказом №195-К від 28 жовтня 2002 року прийнято на посаду бухгалтера 2-ї категорії Буковинської державної медичної академії.

17 травня 2006 року позивача переведено на посаду бухгалтера 1 категорії.

22 грудня 2018 року змінено назву структурного підрозділу на «Бухгалтерська служба».

Наказом №40 від 11 грудня 2019 року ОСОБА_1 переведено на посаду провідного бухгалтера. Зазначені обставини підтверджені копією трудової книжки позивача, яка наявна у матеріалах справи (том 1 а.с.62).

21 вересня 2016 року ректором Буковинського державного медичного університету затверджено посадову інструкцію бухгалтера 1-категорії ОСОБА_1 , з якою ОСОБА_1 було ознайомлено під підпис того ж дня (том 1 а.с.13-14).

Відповідно до вказаної Посадової інструкції на ОСОБА_1 покладено наступні завдання та обов`язки:

2.1 Згідно плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, здійснювати:

2.1.1. Облік необоротних активів:

- 10«Основні засоби» за субрахунками 101, 103, 104, 105, 106, 107, 109;

- 11«Інші необоротні матеріальні активи» за субрахунками 113, 114;

- 12«Нематеріальні активи» за субрахунками 121, 122;

- 13«Знос необоротних активів» за субрахунками 131, 133;

2.1.2. Облік запасів:

- 20 «Виробничі запаси» за субрахунком 201;

- 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» за субрахунками 221, 222;

- 23 «Матеріали» за субрахунками 231, 234, 235, 236, 238, 239;

2.1.3. Облік грошових документів у національній валюті за рахунком 331;

2.1.4. Облік орендованих необоротних активів та бланків суворого обліку за позабалансовими рахунками 01,05, 06, 08;

2.2. Здійснювати господарські операції з надходження, збереження, внутрішнього переміщення основних засобів та інших необоротних матеріальних та нематеріальних активів, запасів у розрізі кафедр, відділів, служб та прізвищ матеріально відповідальних осіб медичного університету відповідно до чинних інструкцій з ведення бухгалтерського обліку у бюджетних установах;

2.3. Здійснювати списання матеріальних цінностей з балансу з дотриманням чинної типової інструкції про списання матеріальних цінностей;

2.4. Вести облік надходження матеріальних цінностей як гуманітарної допомоги, згідно порядку бухгалтерського обліку гуманітарної допомоги;

2.5. Формувати річну звітність до Міністерства охорони здоров`я за ф.№5 «Звіт про рух необоротних активів»; ф.№6 «Звіт про рух матеріалів»; надавати до Управління статистики квартальну звітність за ф.№2-інвестиції З-про капітальні інвестиції»;

2.6. Здійснювати інвентаризацію матеріальних цінностей, згідно чинної типової інструкції;

2.7. Володіти як користувач програмним забезпеченням ведення бухгалтерського обліку, що використовується в медичному університеті;

2.8. Виконувати вимоги Закону «Про охорону праці», Інструкції з охорони праці, протипожежної безпеки та виробничої санітарії;

2.9. Виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку університету;

2.10. У відповідності до розпорядження головного бухгалтера обсяг і зміст обов`язків може змінюватись, доповнюватись і корегуватись.

27 березня 2023 року в.о. ректора Буковинського державного медичного університету було затверджено нову посадову інструкцію провідного бухгалтера (матеріальний відділ). ОСОБА_1 вказану посадову інструкцію не підписала (том 1 а.с.15-17).

Суд першої інстанції, з висновками якого погодився Чернівецький апеляційний суд, виходив з того, що оскільки ОСОБА_1 не підписала нову посадову інструкцію, то вона повинна була виконувати посадові обов`язки, виходячи з посадової інструкції від 21 вересня 2016 року, яку вона підписала та погодилась з нею. При цьому, суд першої інстанції вважав, що нова посадова інструкція від 27 березня 2023 року передбачає значно ширше коло посадових обов`язків, що свідчить про зміну істотних умов праці.

Верховний Суд неодноразово наголошував у своїх постановах, що розширення трудових обов`язків працівників можливе або за згоди працівника, або в порядку, встановленому частиною третьоюстатті 32 КЗпП України, за наявності відповідних підстав.

Так, організаційно-правовий статус працівників регулюють посадові інструкції, які визначають їхні конкретні завдання та обов`язки, права, повноваження, відповідальність, знання та кваліфікацію, потрібні для забезпечення ефективної роботи працівників.

Посадові інструкції після їх затвердження керівником підприємства, організації, установи або за дорученням його заступниками, доводяться до працівника під розписку.

До посадових інструкцій може бути внесено зміни, доповнення лише на підставі наказу керівника підприємства, установи, організації за згодою працівника. Наказ про внесення змін, доповнень до посадової інструкції видається в разі перерозподілу обов`язків між працівниками у зв`язку зі скороченням чисельності, раціональним розподілом праці. У разі зміни назви підприємства, установи, організації, їх структурного підрозділу або посади до посадових інструкцій вносяться відповідні зміни.

Відповідно до висновків Верховного Суду, викладених в постановах від 01 грудня 2021 року у справі № 761/24929/20, від 09 лютого 2022 року у справі №607/4090/21, що зміна посадових обов`язків працівника при продовженні роботи на тій самій посаді відноситься до «істотних змін умов праці». При цьому до посадових інструкцій може бути внесено зміни та/або доповнення лише на підставі наказу керівника підприємства та тільки за згодою працівника.

Тому у випадку виробничої необхідності змінити їх, така зміна має розглядатися як зміна істотних умов праці, для здійснення якої слід дотримуватися відповідних процедур, передбачених чинним трудовим законодавством. Якщо працівник не погодиться на таку зміну в установленому порядку (тобто відмовиться від продовження роботи за колишньою посадою, але з новими посадовими обов`язками), то роботодавець має право звільнити його за пунктом 6 частини першоїстатті 36 КЗпП України.

Відповідно до вимог статті 31 КЗпП України роботодавець не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором.

Згідно статті 43 Конституції України використання примусової праці забороняється.

В суді апеляційної інстанції було встановлено, що позивач працювала у відділі обліку матеріальних цінностей, в якому працювало три провідних бухгалтера. У січні 2023 року одна посада провідного бухгалтера була скорочена, а тому виникла необхідність перерозподілу обов`язків між працівниками у зв`язку зі скороченням чисельності, раціональним розподілом праці. У зв`язку із цим на зборах була прийнята та в подальшому затверджена нова посадова інструкція, яка передбачає ширше коло посадових обов`язків.

Оскільки позивач не погодилась підписувати нову посадову інструкцію і у зв`язку з відмовою виконувати нові посадові обов`язки вона звільнена не була, залишилась працювати, то вважаю, що суд першої інстанції прийшов до обґрунтованого висновку про те, що на неї розповсюджувалися посадові обов`язки, які вона погодила 21 вересня 2016 року.

14 липня 2023 року наказом Буковинського державного медичного університету №314-адм. у зв`язку з систематичним невиконанням своїх посадових обов`язків, порушенням правил професійної етики, на підставі р.2 та 7 Посадової інструкції, р. ІІІ Правил внутрішнього трудового розпорядку Буковинського державного медичного університету, керуючись ст.ст.147-149 Кодексу законів про працю України ОСОБА_1 , провідному бухгалтеру бухгалтерської служби, оголошено догану за порушення трудової дисципліни: систематичне невиконання своїх посадових обов`язків. Підстава:

- доповідна записка від 13 липня 2023 року;

- пояснююча записка ОСОБА_1 від 11 липня 2023 року;

- пояснююча від 20 грудня 2022 року;

- пояснююча від 21 грудня 2022 року;

- доповідна записка від 06 липня 2023 року;

- подання від 16 січня 2023 року;

- протокол №1 загальних зборів працівників бухгалтерської служби БДМУ від 03 січня 2023 року;

- протокол №2 робочої наради працівників бухгалтерської служби БДМУ від 05 січня 2023 року;

- доповідна від 19 січня 2023 року;

- пояснення від 02 березня 2023 року;

- протокол №3 загальних зборів працівників бухгалтерської служби БДМУ від 22 лютого 2023 року;

- доповідна записка від 22 березня 2023 року;

- акт №1 про факт відмови від виконання робіт від 06 березня 2023 року;

- акт №2 про факт відмови від виконання посадових обов`язків від 21 березня 2023 року;

- акт №1 про встановлення факту відсутності працівника на робочому місці від 21 березня 2023 року;

- акт №3 про факт відмови від виконання посадових обов`язків від 24 квітня 2023 року;

- службова записка від 14 квітня 2023 року;

- акт 2023 р.;

- наказ 79а-адм про зміни до наказу №133-адм від 13 квітня 2022 року від 21 лютого 2023 року;

- акт №2 про факт відмови від виконання посадових обов`язків від 04 травня 2023 року;

- службова записка №80-20-13 від 19 квітня 2023 року;

- службова записка №80-20-14 від 02 травня 2023 року;

- акт №3 про факт відмови від виконання посадових обов`язків від 04 травня 2023 року;

- службова записка №80-20-10 від 28 травня 2023 року;

- службова записка №80-20-11 від 06 квітня 2023 року;

- доповідна від 19 квітня 2023 року;

- доповідна від 10 квітня 2023 року;

- акт про факт відмови від виконання посадових обов`язків від 04 травня 2023 року;

- доповідна записка від 31 березня 2023 року;

- доповідна записка від 27 березня 2023 року;

- доповідна записка від 24 квітня 2023 року;

- доповідна записка від 06 липня 2023 року;

- наказ №211-К від 30 червня 2023 року Про особовий склад;

- доповідна записка від 03 липня 2023 року;

- вимога №1 червень 2023 року;

- акт №4 про факт відмови від виконання посадових обов`язків від 28 червня 2023 року;

- акт від 28 червня 2023 року;

- звіт про використання спирту ректифікату від 26 червня 2023 року;

- звіт про використання спирту ректифікату від 28 червня 2023 року;

- доповідна записка від 28 червня 2023 року;

- три акти 2023 року;

- доповідна записка від 05 липня 2023 року;

- звіт про рух кормів у віварії за квітень місяць 2023 року;

- відомість на видачу кормів за квітень місяць 2023 року;

- розрахунок потреби в кормах для лабораторних тварин віварію на 1-30 квітня 2023 року;

- раціон годівлі лабораторних тварин віварію за квітень місяць 2023 року;

- раціон годівлі лабораторних тварин віварію за травень місяць 2023 року;

- звіт про рух кормів у віварії за травень місяць 2023 року;

- відомість на видачу кормів за 25-30 червня 2023 року;

- відомість про видачу кормів за травень місяць 2023 року;

- розрахунок потреби у кормах для лабораторних тварин віварію на 1-31 травня 2023 року;

- раціон годівлі лабораторних тварин віварію за червень місяць 2023 року;

- відомість на видачу кормів за 1-4 червня 2023 року;

- відомість на видачу кормів за 5-24 червня 2023 року;

- відомість на видачу кормів за травень місяць 2023 року;

- звіт про рух кормів у віварії за червень місяць 2023 року;

- розрахунок потреби у кормах для лабораторних тварин віварію на 1-4 червня 2023 року;

- розрахунок потреби у кормах для лабораторних тварин віварію на 5-24 червня 2023 року;

- розрахунок потреби у кормах для лабораторних тварин віварію на 25-30 травня 2023 року;

- посадова інструкція провідного бухгалтера (матеріальний відділ) затверджена 27 березня 2023 року;

- акт №1 про факт ознайомлення та відмови від підпису Посадової інструкції від 30 березня 2023 року (том 1 а.с.9-10).

Суд першоїінстанції вірновиходив зтого,що відповіднодо вимогст..148КЗпП України дисциплінарне стягнення застосовується власником або уповноваженим ним органом безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення, нерахуючи часу звільнення працівника від роботи у зв`язку з тимчасовою непрацездатністю або перебуванням його у відпустці. А тому правомірно не взяв до уваги порушення, допущені позивачем в період до 13 червня 2023 року.

Разом з тим, суд першої інстанції та Чернівецький апеляційний суд не звернули увагу на допущені позивачкою порушення, вчинені в період передбаченого ст.148 КЗпП України строку притягнення до дисциплінарної відповідальності, зокрема в період з 14 червня 2023 року по 14 липня 2023 року.

Вважаю, що наказ про накладення на позивача дисциплінарного стягнення в частині вчинення нею ряду проступків відповідає вимогам трудового законодавства, оскільки у ньому зазначено ряд документів які фіксують факт вчинення ОСОБА_1 порушення своїх посадових обов`язків визначених в посадовій інструкції від 21 вересня 2016 року та які мали місце протягом тридцяти днів до винесення наказу про оголошення догани, з огляду на наступне.

З доповідної записки заступника головного бухгалтера ОСОБА_2 від 06 липня 2023 року, вбачається, що остання повідомила ректора Буковинського державного медичного університету про те, що ОСОБА_1 не виконує свої посадові обов`язки, а саме: відмовляється від опрацювання в бухгалтерському обліку:

- актів на списання картриджів, флеш-пам`яті, посвідчень на раціоналізаторські пропозиції;

- акт на списання використаного у весняному семестрі 2022/2023 н.р. етилового спирту кафедри мікробіології та вірусології;

- вимога щодо передачі пристрою«Biofeetback-2000» з медико-психологічного центру на кафедру внутрішньої медицини, фізичної реабілітації та спортивної медицини;

- звіти, відомості, вимоги, раціони та розрахунки віварію за квітень, травень та червень 2023 року;

- відмова від участі у роботі комісії по оприбуткуванню отриманої благодійної допомоги;

- протягом січня-червня 2023 року не приймала участі у складанні фінансової звітності за 2022 рік, фінансової звітності за І квартал 2023 року;

- не подала звіт про наявність і рух необоротних активів, амортизацію та капітальні інвестиції за 2022 рік; відмовилась від підписання Посадової інструкції провідного бухгалтера (том 1 а.с.89-91).

Згідно доповідної записки провідного бухгалтера ОСОБА_3 від 06 липня 2023 року, остання повідомила головного бухгалтера про те, що ОСОБА_1 відмовляється приймати первинні документи у матеріально-відповідальних осіб, у зв`язку з чим нею було опрацьовано документи матеріального відділу: ведення обліку по надходженню ТМЦ, списання ТМЦ, облік пального, облік гуманітарної допомоги, внутрішнє переміщення (том 1 а.с.92).

Згідно доповідної записки старшого лаборанта ОСОБА_4 від 03 липня 2023 року, остання повідомила, що ОСОБА_1 відмовилась приймати у неї підписану вимогу щодо передачі пристрою «Biofeetback-2000» на кафедру внутрішньої медицини (том 1 а.с.94).

Актом про факт відмови від виконання посадових обов`язків №4 від 28 червня 2023 року, зафіксовано факт відмови ОСОБА_1 від отримання доопрацювання в бухгалтерському обліку документів кафедри мікробіології та вірусології, а саме акту про списання та звіту про використання спирту від 28 червня 2023 року (том 1 а.с.95).

Згідно доповідної записки начальника наукового відділу Доманчук Т. від 28 червня 2023 року вбачається, що ОСОБА_1 відмовилась приймати акти на списання вектору інноваційного розвитку, а саме: картриджі, флеш-пам`ять, посвідчення на раціоналізаторські пропозиції - 120 шт. (том 1 а.с.96).

Згідно доповідної записки ОСОБА_5 від 05 липня 2023 року вбачається, що ОСОБА_1 відмовилась приймати звіти, відомості, вимоги, раціони та розрахунки віварію за квітень, травень, червень 2023року (том 1 а.с.99).

Аналізуючи цілий ряд актів про невиконання та доповідних записок, які мали місце в межах місячного строку, який визначений частиною першоюстатті 148 КЗпП України, вважаю, що ОСОБА_1 порушено пункти 2.1.1, 2.1.2, 2.1.3, 2.2, 2.3., 2.4, 2.5, 2.10 Посадової інструкції від 2016 року, якою на неї покладено обов`язки: - 2.1.1 та 2.1.2 вести облік необоротних активів та облік запасів; 2.1.3 вести облік грошових документів; 2.2 здійснювати господарські операції з надходження, збереження, внутрішнє переміщення основних засобів та інших необоротних матеріальних та нематеріальних активів, запасів в розрізі кафедр, відділів, служб та матеріально-відповідальних осіб медуніверситету, відповідно до інструкцій з ведення бухгалтерського обліку у бюджетних установах; 2.3. здійснювати списання матеріальних цінностей з балансу з дотриманням чинної типової інструкції про списання матеріальних цінностей; 2.4. - вести облік надходження матеріальних цінностей як гуманітарної допомоги,згідно порядкубухгалтерського облікугуманітарної допомоги; 2.5. - формувати річну звітність до Міністерства охорони здоров`я за ф.№5 «Звіт про рух необоротних активів»; ф.№6 «Звіт про рух матеріалів»; надавати до Управління статистики квартальну звітність за ф.№2-інвестиції З-про капітальні інвестиції».

Варто зазначити, що пунктом 2.10. Посадової інструкції 2016 року передбачено, що згідно розпорядження головного бухгалтера обсяг і зміст обов`язків може змінюватись, доповнюватись та корегуватись.

Вважаю, що наявні в матеріалах справи докази підтверджують, що ОСОБА_1 систематично не виконувала покладені на неї завдання та обов`язки передбачені Посадовою інструкцією від 21 вересня 2016 року.

Крім цього, слід зазначити, що посадові обов`язки, які не виконувала позивач в період з 14 червня 2023 року по 14 липня 2023 року, передбачені як посадовою інструкцією від 21 вересня 2016 року, так і посадовою інструкцією від 27 березня 2023 року. Будь-які порушення із розширених посадових обов`язків наказом про оголошення догани ОСОБА_1 не ставляться у провину.

Після неодноразових доповідних записок, ОСОБА_1 продовжувала порушувати покладені на неї Посадовою інструкцією та Правилами внутрішнього трудового розпорядку обов`язки з організації роботи, а також своєчасного виконання робочих завдань та розпоряджень роботодавця.

Тобтов діях позивачки вбачається систематичне невиконання без поважних причин обов`язків, покладених неї Посадовою інструкцією від 21 вересня 2016 року.

Вважаю, що матеріалами справи підтверджується, що роботодавцем протягом тривалого періоду, а саме з грудня 2022 року виявлено різного виду упущення в роботі ОСОБА_1 , що підтверджується рядом доповідних записок, які підтверджують систематичне невиконання ОСОБА_1 своїх посадових обов`язків та спростовують доводи позивача, що на неї здійснювався тиск та її цькувала головний бухгалтер, оскільки доповідні записки написані та підписані працівниками різних відділів, а не головним бухгалтером, що вказує на неналежне виконання ОСОБА_1 своїх трудових обов`язків.

Посилання в рішенні суду на те, що у наказі від 14 липня 2023 року не зазначеноколи та в чому конкретно полягає порушення заявницею трудових обов`язків, вважаю необґрунтованими, оскільки зі змісту оскаржуваного наказу випливає, що догана оголошена на підставі ряду документів, які прилучені до наказу. Те, що в наказі від 14 липня 2023 року однією з підстав вказано: «посадова інструкція провідного бухгалтера (матеріальний відділ) затверджена 27 березня 2023 року», не може спростовувати вчинення ОСОБА_1 дисциплінарних проступків.

Не погоджуюсь з висновками колегії суддів про відсутність в діях ОСОБА_1 порушення посадових обов`язків, передбачених Посадовою інструкцією від 21 вересня 2016 року.

Отже, на відміну від висновку колегії суддів, зробленого більшістю голосів, вважаю, що за результатами апеляційного перегляду оскаржуваного судового рішення у цій справі колегії суддів апеляційної інстанції слід було апеляційну скаргу Буковинського державного медичного університету задовольнити.

Рішення Шевченківського районного суду м.Чернівці від 07 березня 2024 року в частині задоволення позову та стягнення судового збору скасувати.

В задоволенні позову ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування наказуБуковинського державного медичного університету №314-адм від 14 липня 2023 року про оголошення ОСОБА_1 догани за порушення трудової дисципліни та про стягнення моральної шкоди відмовити.

Суддя Чернівецького

апеляційного суду Н.К. Височанська

Джерело: ЄДРСР 119799524
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку