open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

МАКАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Д.Ростовського, 35, смт. Макарів, Київська область, 08001, тел/факс (04578)5-13-39, e-mail inbox@mk.ko.court.gov.ua

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" червня 2024 р. Справа №370/380/24

Макарівський районний суд Київської області у складі головуючого судді Білоцької Л.В., розглянувши у приміщенні суду у смт Макарів Київської області у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними матеріалами справу за позовом

ОСОБА_1 до фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 про захист прав споживачів, стягнення грошової суми за неналежне виконання замовлення,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 (далі позивач, ОСОБА_1 ) звернувся до суду з позовною заявою до фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 (далі відповідач, ФОП ОСОБА_2 ) в якому просив суд стягнути з відповідача на його користь 22500 грн. відшкодування за пошкоджений гранітний пам`ятник та 10000 грн. в рахунок відшкодування моральної шкоди.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що 24.10.2020 між ОСОБА_1 та ФОП ОСОБА_2 був укладений усний договір про замовлення на виконання робіт договір підряду про виготовлення, встановлення на кладовищі гранітного пам`ятнику та укладення гранітної плитки. Цього ж дня позивачем було здійснено попередню оплату в якості завдатку у розмірі 12 500 грн., що підтверджується копією квитанції № 95 від 24.10.2020.

Згідно цього договору ФОП ОСОБА_2 виконано такі роботи: установка гранітного пам`ятника, заливка фундаменту під пам`ятник та укладання гранітної плитки. На всі здійснені роботи та пам`ятник відповідач надав позивачу гарантію п`ять років.

Після виконання робіт позивач дістався до місця встановлення пам`ятника і побачив, що робота по установці гранітного пам`ятника виконано не якісно, оскільки навколо пам`ятника, у його підніжжі, гранітна плита погано сходилась та між ними помітні значні проміжки, а у лівому кутку пам`ятника, під ліхтарем, такий проміжок був закладений дрібними надщербленими кусочками гранітної плити.

Такою роботою відповідача позивач був обурений, так як вважав, що підприємці, які займаються виготовленням та продажем надмогильних пам`ятників мали б толерантно ставитися до чужого горя і делікатно відноситися до своїх клієнтів. На його зауваження відповідач пообіцяв усунути зазначені недоліки своєї роботи, після чого було здійснено решту оплати вартості робіт у розмірі 10 000 грн.

Водночас, лише після неодноразових звернень позивача відповідач частково усунув недоліки своєї роботи, але основну проблему, а саме: додаткового проклеювання стели цементним розчином та обробку всіх швів герметиком між плитами не було зроблено, що й призвело до руйнації пам`ятника.

Позивач вказує, що у зв`язку з неякісним монтажем гранітної плити на підніжку пам`ятника, стела під дією власної ваги розбилась, що підтверджується копією фотографій. Тому, він у письмовій формі звернувся до відповідача з проханням про повернення коштів в розмірі 22 500 грн. та на момент подачі позовної заяви до суду не отримував відповіді, що підтверджується фіскальним чеком від 21.12.2023.

Однак досі, незважаючи на вимоги позивача, відповідач відмовляється виконувати свої зобов`язання та повернути кошти, через що він змушений звернутися до суду.

Посилаючись на ст. 872 ЦК України позивач просив стягнути з відповідача сплачені ним кошти, а також моральну шкоду.

Ухвалою судувід 08.02.2024позовну заяву ОСОБА_1 прийнято дорозгляду та відкрито провадження у даній справі. Розгляд справи постановлено проводити в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін. Встановлено відповідачу 15-тиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву.

Копія ухвали від 08.02.2024 року та копія позовної заяви з додатками відповідачу направлялися за адресою реєстрації: АДРЕСА_1 , поштове відправлення № 0600253069047 повернулося до суду з відміткою «адресат відсутній за вказаною адресою», що з урахуванням п. 99.1 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою КМУ №270 від 05.03.2009 року, та п. 4 ч. 8 ст. 128 ЦПК України вважається належним повідомленням особи про час та місце розгляду справи.

Відповідно до ч. 2 ст.247ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши наявні в матеріалах справи письмові докази у їх сукупності, суд вважає встановленими наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Згідно статті 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно дост. 13 ЦПК Українисуд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Судом встановлено, що 24.10.2020 ФОП ОСОБА_2 було видано ОСОБА_1 квитанцію до прибуткового касового ордеру № 95 від 24.10.2020 відповідно до якої ФОП ОСОБА_2 було отримано від ОСОБА_1 кошти у розмірі 22500,00 грн. (а.с. 8).

Підставою для сплати коштів визначено: «пам`ятник граніт. з установкою та плиткою граніт в с. Ситняки».

Відповідно до частини першої статті 626ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно достатті 638 ЦК Українидоговір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Згідно із частиною першоюстатті 639 ЦК Українидоговір може бути укладений у будь-якій формі, якщо вимоги щодо форми договору не встановлені законом.

Відповідно до частини першоїстатті 837 ЦК Україниза договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Умова про предмет договору підряду є істотною. Предметом договору підряду є індивідуалізований результат праці підрядника, на який спрямована узгоджена воля сторін.

Умова щодо предмета договору підряду уточнюється ціною підрядних робіт.

Ціна договору підряду - це грошова сума, належна підрядникові за виконане замовлення. Застаттею 843 ЦК Україниу договорі підряду визначається або конкретна ціна роботи, або способи її визначення. Отже, ціна може бути визначена в тексті договору підряду безпосередньо, або у договорі підряду може зазначатися спосіб визначення ціни. Крім того, ціна у договорі підряду може бути визначена у кошторисі, який містить постатейний перелік затрат на виконання робіт, є додатком до договору та його невід`ємною частиною.

За відсутності цих умов ціну може встановити суд на основі звичайно застосовуваних за аналогічні роботи цін з урахуванням необхідних витрат, визначених сторонами.

Різновидом договору підряду є побутовий підряд.

Відповідно достатті 865 ЦК Україниза договором побутового підряду підрядник, який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується виконати за завданням фізичної особи (замовника) певну роботу, призначену для задоволення побутових та інших особистих потреб, а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу. Договір побутового підряду є публічним договором. До відносин за договором побутового підряду, не врегульованих цим Кодексом, застосовується законодавство про захист прав споживачів.

Згідно зі статтею 866 ЦК Українидоговір побутового підряду вважається укладеним у належній формі, якщо підрядник видав замовникові квитанцію або інший документ, що підтверджує укладення договору. Відсутність у замовника цього документа не позбавляє його права залучати свідків для підтвердження факту укладення договору або його умов.

Відповідно дост. 870 ЦК Україниза договором побутового підряду підрядник виконує роботу зі свого матеріалу, а за бажанням замовника - з його матеріалу. Якщо робота виконується з матеріалу підрядника, вартість матеріалу оплачується замовником частково або в повному обсязі, за погодженням сторін, з остаточним розрахунком при одержанні замовником виконаної підрядником роботи. У випадках, передбачених договором, матеріал може бути наданий підрядником у кредит (із розстроченням платежу). Подальша зміна ціни наданого в кредит матеріалу не призводить до перерахунку, якщо інше не встановлено договором.

Якщо робота виконується з матеріалу замовника, у квитанції або іншому документі, що видається підрядником при укладенні договору побутового підряду, вказуються точне найменування матеріалу, його кількість і оцінка, здійснена за погодженням сторін (ст. 871 ЦК України).

Відповідно до ст.76ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Статтею 77ЦПК України передбачено, що належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування . Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень.

Згідно зі ст.80ЦПК України достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Відповідно до ст.81ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановленихстаттею 82 цього Кодексу. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Отже, сторона, яка посилається на ті чи інші обставини, зобов`язана надати докази, на основі яких суд може отримати достовірні відомості про них. В іншому разі, за умови недоведеності тих чи інших обставин, суд ухвалює рішення у справі на користь протилежної сторони.

Суд вважає доведеними обставини, що між сторонами виникли правовідносини із договору підряду відповідно до яких відповідач зобов`язався на замовлення позивача здійснити виготовлення та встановлення пам`ятника гранітного та плитки гранітної в с. Ситняки.

Позивач вважає, що відповідачем роботи були виконанні із суттєвими недоліками, проте жодних доказів на підтвердження цих обставин не надає.

Як вказує сам позивач у позовній заяві, після встановлення суттєвих недоліків ним було здійснено оплату решти коштів за договором у розмірі 10000,00 грн., проте жодних підтверджуючих документів про наявність недоліків у виконаній роботі позивачем чомусь складено не було.

На обґрунтування своїх доводів щодо неналежного виконання робіт відповідачем за договором підряду до суду були надані два фотознімки пошкодженого гранітного пам`ятника.

Водночас, на переконання суду цими фотознімками можна підтвердити лише факт пошкодження пам`ятника, проте такі фотознімки не підтверджують факт неналежного виконання робіт відповідачем, а також причинно-наслідкового зв`язку між тим, що таке пошкодження пам`ятнику відбулося саме у зв`язку із неналежним виконанням робіт відповідачем.

Будь-яких інших доказів на підтвердження доводів про неякісне виконання відповідачем проведених робіт до суду не надано.

Оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку, що позивачем не доведені обставини на які він посилається у позовній заяві щодо неналежного виконання відповідачем робіт за договором підряду, а також причинно-наслідкового зв`язку між діями відповідача та пошкодженням гранітного пам`ятнику, а тому вимоги позивача про відшкодування за пошкоджений гранітний пам`ятник задоволенню не підлягають.

Оскільки суд прийшов до висновку про відмову у задоволенні позовних вимог щодо відшкодування за пошкоджений гранітний, то не підлягає задоволенню і вимога про стягнення моральної шкоди оскільки є похідною позовною вимогою.

Згідно ч. 5ст. 268 ЦПК Українидатою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Керуючись ст. ст.5,76-81,83,95,141,247,265,354-355 ЦПК Українисуд, -

у х в а л и в :

У задоволенні позову ОСОБА_1 до фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 про захист прав споживачів, стягнення грошової суми за неналежне виконання замовлення відмовити.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а якщо воно не проголошувалося - з дати складання повного його тексту, через Макарівський районний суд Київської області.

Рішення суду набирає законної сили відповідно до вимогст. 273 ЦПК України.

Повний текст рішення складено та підписано 17.06.2024 року.

Реквізити сторін:

ОСОБА_1 : АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ;

Фізична особа-підприємця ОСОБА_2 : АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Суддя Л.В. Білоцька

Джерело: ЄДРСР 119794631
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку