open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 752/8382/24

Провадження № 2-о/752/372/24

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

01 травня 2024 року Голосіївський районний суд міста Києва в складі:

головуючого судді - Плахотнюк К.Г.

за участі секретаря судового засідання - Давиденко С.Р.,

розглянувши у закритому судовому засіданні в приміщенні суду цивільну справу за заявою Головного управління ДПС у Чернігівській області Державної податкової служби України, заінтересовані особи: акціонерне товариство «Укрексімбанк», ОСОБА_1 про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю,

В С Т А Н О В И В:

у квітні 2024 року Головне управління ДПС у Чернігівській області звернулось до суду з заявою про розкриття АТ «Укрексімбанк» інформації, яка містить банківську таємницю, щодо клієнта банку - ПП-ФО ОСОБА_1 .

Свою заяву мотивує тим, що на обліку у Головному управлінні ДПС у Чернігівській області перебуває платник податків - фізична особа ОСОБА_1 , який був взятий на облік у податкових органах 30 жовтня 2019 року.

ПП-ФО має розрахункові рахунки у АТ «Укрексімбанк», а саме: № НОМЕР_2.

До Головного управління ДПС у Чернігівській області надійшли відомості з Єдиного державного реєстру щодо припинення підприємницької діяльності ПП ФО ОСОБА_1 , що є підставою для проведення документальної позапланової перевірки.

З метою проведення відповідних заходів на підставі статей 20, 73 Податкового кодексу України, ПП ФО ОСОБА_1 було направлено лист від 29 грудня 2021 року щодо закриття розрахункових рахунків в банківських установах та надання всіх документів, пов`язаних з господарською діяльністю за період з 31.10.2019 року по 06.08.2021 року.

Зазначає, що розкриття Товариством інформації, яка містить банківську таємницю із зазначенням контрагентів, а також лати та суми проведення операцій та призначення кожного платежу по вищезазначених розрахункових рахунках необхідна з метою використання при проведенні перевірки ПП ФО ОСОБА_1 .

Метою звернення до суду з заявою про розкриття інформації, що містить банківську таємницю, є здійснення податкового контролю правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати податків і зборів, а також дотримання законодавства з питань регулювання обігу готівки, проведення розрахункових та касових операцій, патентування, ліцензування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Оскільки Банк відмовив у наданні інформації, Заявник просить суд ухвалити рішення, яким зобов`язати АТ «Укрексімбанк» розкрити інформацію, що містить банківську таємницю щодо ОСОБА_1 .

Ухвалою судді Голосіївського районного суду м. Києва Плахотнюк К.Г. від 22.04.2024 року відкрито провадження у справі.

У судове засідання заявник, представник банку та особа, щодо якої вимагається розкриття банківської таємниці, не з`явились, хоча про час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином.

Представник АТ «Укрексімбанк» у судове засідання не з`явився, відзив проти заявлених вимог не подав.

Заслухавши пояснення представника банку, дослідивши матеріали справи, проаналізувавши надані докази, суд приходить до наступного.

Відповідно до п. 11 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб.

Частиною 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Заява про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичної або фізичної особи у випадках, встановлених законом, подається до суду за місцезнаходженням банку, що обслуговує таку юридичну або фізичну особу (ст. 347 ЦПК України).

Відповідно до статті 348 ЦПК України у заяві до суду про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичної або фізичної особи має бути зазначено: 1) найменування суду, до якого подається заява; 2) ім`я (найменування) заявника та особи, щодо якої вимагається розкриття інформації, яка містить банківську таємницю, їх місце проживання або місцезнаходження, а також ім`я представника заявника, коли заява подається представником; 3) найменування та місцезнаходження банку, що обслуговує особу, щодо якої необхідно розкрити банківську таємницю; 4) обґрунтування необхідності та обставини, за яких вимагається розкрити інформацію, що містить банківську таємницю, щодо особи, із зазначенням положень законів, які надають відповідні повноваження, або прав та інтересів, які порушено; 5) обсяги (межі розкриття) інформації, яка містить банківську таємницю, щодо особи та мету її використання.

Судом встановлено, що відповідно до даних з АІС «Податковий блок» Державної податкової служби України дата державної реєстрації та взяття на облік у податкових органах ПП ФО ОСОБА_1 (податковий номер НОМЕР_1) - 31.10.2019 року.

ПП-ФО ОСОБА_1 має розрахунковий рахунок в Акціонерному товаристві «Укрексімбанк» № НОМЕР_2, відкритий 05.05.2021, валюта рахунку - українська гривня. Зазначений рахунок не закритий.

06.08.2021 року підриємницьку діяльність ПП ФО ОСОБА_1 припинено, але з обліку не знято.

29.12.2021 Головне управління ДПС у Чернігівській області надіслало ПП ФО ОСОБА_1 лист № 3205/ж/2/25-01-07-09-12 у якому повідомило, що для проведення відповідних заходів у зв`язку із припиненням платника податків йому необхідно закрити розрахункові рахунки в банківських установах та надати всі документи, пов`язані з господарською діяльністю за період з 30.10.2019 року по 06.08.2021 року, а саме: банківські виписки по розрахунковим рахункам з 31.10.2019 по дату закриття.

Також Головне управління ДПС у Чернігівській області листом від 25.01.2022 № 762/6/25-01-07-09-09 звернулося до АТ «Укрексімбанк», в якому просило на підставі статей 20, 73 Податкового кодексу України, статті 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність» надати інформацію про рух коштів із зазначенням контрагентів, дати операцій, суми проведених операцій та призначення кожного платежу по зазначеному розрахунковому рахунку за період з 05.05.2021 по дату надання відповіді.

АТ «Укрексімбанк» листом від 07.02.2022 надало відповідь, що інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю розкривається банками центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику на його запит щодо наявності банківських рахунків. Оскільки запит не відповідає зазначеним вимогам банк відмовляє в наданні інформації, яка містить банківську таємницю.

Статтею 62 Закону України "Про банки і банківську діяльність" визначений порядок розкриття банківської таємниці, відповідно до частини першої якої інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками, зокрема: за рішенням суду (п. 2 ч. 1 ст. 62 Закону).

З аналізу зазначеного закону слідує, що на вимогу відповідних уповноважених державних органів банк вправі надати інформацію, яка містить банківську таємницю, у межах і обсягах, визначених цим та іншими законами, тобто банки надають обмежену законом інформацію.

У статті 75 Податкового кодексу України зазначено, що контролюючі органи мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки. Камеральні та документальні перевірки проводяться контролюючими органами в межах їх повноважень виключно у випадках та у порядку, встановлених цим Кодексом, а фактичні перевірки - цим Кодексом та іншими законами України, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи.

Підставою для розкриття інформації, яка містить банківську таємницю, є необхідність провести перевірку своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати податків і зборів до державного бюджету суб`єктом господарської діяльності.

При цьому своєчасність, достовірність, повнота нарахування та сплата податків та зборів (обов`язкових платежів) здійснюється шляхом проведення органами державної податкової служби планових і позапланових виїзних перевірок, підстави та порядок яких визначені законом.

Сама по собі необхідність перевірки достовірності, повноти нарахування та сплати усіх передбачених Податковим кодексом України податків та зборів, а також дотримання валютного та іншого законодавства тощо є підставою для ініціювання органами державної податкової служби перевірок згідно з процедурою, визначеною главою 8 Податкового кодексу України. У цьому випадку розкриття банківської таємниці можливе в разі доведення органом державної податкової служби обставин, за яких перевірки є неможливими або є інша об`єктивна потреба в розкритті такої таємниці.

З заяви вбачається, що підставами звернення до суду з заявою про розкриття інформації, що містить банківську таємницю, є здійснення податкового контролю правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати податків і зборів, а також дотримання законодавства з питань регулювання обігу готівки, проведення розрахункових та касових операцій, патентування, ліцензування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Відповідно до п.п. 16.1.5. п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України платник податків зобов`язаний подавати на належним чином оформлену письмову вимогу контролюючих органів (у випадках, визначених законодавством) документи з обліку доходів, витрат та інших показників, пов`язаних із визначенням об`єктів оподаткування (податкових зобов`язань), первинні документи, регістри бухгалтерського обліку, фінансову звітність, інші документи, пов`язані з обчисленням та сплатою податків та зборів. У письмовій вимозі обов`язково зазначаються конкретний перелік документів, які повинен надати платник податків, та підстави для їх надання.

Пунктом 13 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 30 вересня 2011 року № 10 «Про судову практику в цивільних справах про розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб» визначено, що відсутність у справі рішення (наказу) керівника відповідного органу державної податкової служби про проведення документальної планової або позапланової, виїзної або невиїзної перевірки платника податку не є безумовною підставою для відмови в задоволенні заяви (за винятком випадків, коли за обставинами справи це є необхідним і є підставою заяви), оскільки ці документи, як докази у справі, оцінюються судом за правилами статті 212 ЦПК поряд з іншими наданими суду доказами.

Відповідно до п.п. 20.1.5. п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України контролюючі органи, визначені підпунктом 41.1.1 пункту 41.1 статті 41 цього Кодексу, мають право отримувати безоплатно від платників податків, а також від установ Національного банку України, банків та інших фінансових установ довідки у порядку, встановленому Законом України "Про банки і банківську діяльність" та цим Кодексом, довідки та/або копії документів про наявність банківських рахунків, а на підставі рішення суду - інформацію про обсяг та обіг коштів на рахунках, у тому числі про ненадходження в установлені строки валютної виручки від суб`єктів господарювання, інформацію про договори боржника про зберігання цінностей або надання боржнику в майновий найм (оренду) індивідуального банківського сейфа, що охороняється банком.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Аналізуючи викладені вище доводи у їх сукупності, суд дійшов висновку про обґрунтованість заяви Головного управління ДПС у Чернігівській області, оскільки судом встановлено наявність правових підстав для надання такої інформації, а також повноважень заявника на отримання вказаної інформації.

За таких обставин заява про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, підлягає задоволенню.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішень у справах про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб.

На підставі викладеного, керуючись статтями 1058, 1076 ЦК України, статтями 20, 73, 75, 78 ПК України, статтями 2, 12, 13, 76-82, 89, 95, 258-259, 263-265, 348, 349, 350, 352-355, 430, суд

У Х В А Л И В:

заяву Головного управління ДПС у Чернігівській області Державної податкової служби України, заінтересовані особи: акціонерне товариство «Укрексімбанк», ОСОБА_1 про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, задовольнити.

Зобов`язати акціонерне товариство «Укрексімбанк» (ЄДРПОУ 00032112) розкрити Головному управлінню ДПС у Чернігівській області (м. Чернігів, вул. Реміснича, 11, код ЄДРПОУ 44094124) інформацію, яка містить банківську таємницю щодо ПП-ФО ОСОБА_1 (податковий номер НОМЕР_1 ), а саме: інформацію про обсяг та обіг коштів за період з 31.10.2019 по дату ухвалення рішення на розрахунковому рахунку № НОМЕР_2 в АТ «Укрексімбанк», що знаходиться за адресою: 03150, м. Київ, вул. Антоновича,127, МФО 322313 із зазначенням контрагентів, а також дати та суми операцій, призначення платежів, які подавались до банку, з метою використання при проведенні преревірки.

Рішення суду підлягає негайному виконанню.

Рішення може бути оскаржено особою, щодо якої банк розкриває банківську таємницю, або заявником до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`яти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`яти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя К.Г. Плахотнюк

Джерело: ЄДРСР 119712898
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку