open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 602/550/24

Провадження № 2-о/602/29/2024

У Х В А Л А

про відкриття провадження в справі

та призначення до судового розгляду

"03" червня 2024 р. м.Ланівці

Суддя Лановецького районного суду Тернопільської області Холява Л.І., ознайомившись із заявою представника заявниці ОСОБА_1 , місце проживання або місце знаходження: АДРЕСА_1 , - ОСОБА_2 , місце проживання або місце знаходження: АДРЕСА_2 , заінтересована особа: Лановецька міська рада Кременецького району Тернопільської області, місце знаходження: 47402, м.Ланівці вул.Незалежності,34 Кременецького району Тернопільської області, про встановлення факту, що має юридичне значення, -

в с т а н о в и в :

Представник заявниці ОСОБА_3 - ОСОБА_4 звернувся до Лановецького районного суду Тернопільської області з заявою, в якій просить суд встановити факт проживання ОСОБА_3 та ОСОБА_5 однією сім`єю без реєстрації шлюбу з 30 листопада 2017 року.

Представник заявниці зазначає, що встановлення факту проживання як чоловіка та жінки однією сім`єю без реєстрації шлюбу необхідне заявниці для можливості звернення у відповідні органи для оформлення відповідних документів для отримання пільг та виплат у зв`язку із зникненням безвісти ОСОБА_5 та спрощення процедури оформлення всіх необхідних документів.

Частиною першою статті 316 ЦПК України визначено, що заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

Заява подана з додержанням вимог ст. 175, 177, 315, 316, 318 ЦПК України, віднесена до предметної, суб`єктної та територіальної підсудності Лановецького районного суду Тернопільської області.

Підстави для залишення заяви без руху, її повернення, відмови у відкритті провадження та залишення без розгляду відсутні.

З матеріалів поданої заяви вбачається, що ОСОБА_5 зник безвісти 08 жовтня 2023 року.

Визначення правового статусу осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, та забезпечення правового регулювання суспільних відносин, пов`язаних із набуттям правового статусу осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, з обліком, розшуком та соціальним захистом таких осіб і членів їхніх сімей врегульовано нормами Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин».

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин» близькі родичі та члени сім`ї особи, зниклої безвісти за особливих обставин, - чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний брат, рідна сестра, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням, а також особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом і мають взаємні права та обов`язки, у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі.

Згідно зі ч. 3 ст. 42 ЦПК України у справах окремого провадження учасниками справи є заявники, інші заінтересовані особи.

Враховуючи, що представник заявниці у поданій заяві як мету встановлення факту зазначає можливість реалізації заявниці звернення у відповідні органи для оформлення відповідних документів для отримання пільг та виплат та спрощення процедури оформлення всіх необхідних документів, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі, як заінтересовану особу Міністерство оборони України, оскільки рішення суду у даній справі може вплинути на обов`язки міністерства.

Крім того, відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України "Про правовий статус осіб, зниклих безвісти" особа набуває статусу такої, що зникла безвісти за особливих обставин, з моменту внесення про неї відомостей, що містяться у заяві про факт зникнення, до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, у порядку, передбаченому цим Законом, та вважається такою, що зникла безвісти за особливих обставин, з моменту подання заявником заяви про факт зникнення особи.

Держателем Реєстру є Міністерство внутрішніх справ України. Держатель має право доступу до відомостей, внесених до Реєстру, у повному обсязі (ч. 3 ст. 12 Закону України "Про правовий статус осіб, зниклих безвісти").

З метою всебічного, об`єктивного і повного з`ясування обставин справи, суд вважає за необхідне витребувати від Міністерства внутрішніх справ України інформацію (витяг) про внесення відомостей про зникнення безвісти ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_3 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Окрім того, у постанові від 17 червня 2020 року, справа №755/18012/16, Верховний Суд зробив правовий висновок, що обов`язковою умовою для визнання осіб членами сім`ї, крім факту спільного проживання, є ведення спільних витрат, спільного бюджету, спільного харчування, купівлі майна для спільного користування, участі у витратах на утримання житла, його ремонт, надання взаємної допомоги, наявність усних чи письмових домовленостей про порядок користування житловим приміщенням, інших обставин, які засвідчують реальність сімейних відносин.

Серед іншого суд зазначає, що права заінтересованих осіб знаходяться у юридичному зв`язку із суб`єктивними правами заявників і зумовлюються встановленням юридичного факту. Інтереси заінтересованих осіб можуть суперечити інтересам заявника. Отже, притягнення (вступ) цих заінтересованих осіб має важливе практичне значення, оскільки вони мають можливість у процесі розгляду справи про встановлення юридичного факту заявити про порушення чи оспорювання їхніх суб`єктивних прав.

Заінтересовані особи беруть участь у справах окремого провадження з метою захисту своїх інтересів або інтересів держави. Але на відміну від заявниці дані особи самі не звертаються до суду із заявою, а вступають у вже розпочатий процес з власної ініціативи або притягуються до участі у справі судом.

Звертаючись до суду з вказаною заявою представник заявниці просить встановити факт проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу, з метою надання їй можливості забезпечити її право на одержання соціальних виплат.

Однак сторона заявниці не зазначає та не додає доказів, які б вказували на відсутність інших осіб (близьких родичів) безвісти зниклого чоловіка. Також представником заявниці не долучено до заяви доказів, які б підтвердили відсутність перебування заявниці та зниклої особи в зареєстрованому шлюбі з будь якою іншою особою за час їх спільного проживання.

В зв`язку із наведеним, суд для повноти розгляду справи, вважає за необхідне витребувати від Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області відомості: щодо наявності або відсутності інших близьких родичів ОСОБА_5 , зокрема, його батьків; чи було зареєстровано шлюб за період із 30 листопада 2017 року по день винесення ухвали, між ОСОБА_3 , ОСОБА_5 з іншими особами.

На підставі викладеного, керуючись статтями 19, 42, 53, 175, 177, 293-294, 315-316, 318 ЦПК України, суддя

п о с т а н о в и в :

Відкрити провадження у цивільній справі за заявою представника заявниці ОСОБА_1 , місце проживання або місце знаходження: АДРЕСА_1 , - ОСОБА_2 , місце проживання або місце знаходження: АДРЕСА_2 , заінтересована особа: Лановецька міська рада Кременецького району Тернопільської області, місце знаходження: 47402, м.Ланівці вул.Незалежності,34 Кременецького району Тернопільської області, про встановлення факту, що має юридичне значення.

Призначити судове засідання для розгляду справи по суті на 14 годину 00 хвилин 10 липня 2024 року, яке буде проводитися в приміщенні Лановецького районного суду Тернопільської області, місцезнаходження: вулиця Шкільна, будинок 7, місто Ланівці Тернопільська область, під головуванням судді Холява Л.І.

Залучити до участі у справі у якості заінтересованої особи - Міністерство оборони України (місце знаходження: просп. Повітрофлотський, буд. 6, м. Київ, 03168; ідентифікаційний код: 00034022).

Копію ухвали суду надіслати (вручити) учасникам справи.

Роз`яснити представнику заявниці ОСОБА_1 - ОСОБА_6 , що він не пізніше двох днів з дня вручення копії цієї ухвали повинен направити заінтересованій особі - Міністерству оборони України копію заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до початку судового засідання.

Роз`яснити заінтересованим особам право на подання до суду пояснень по суті вимог заявниці протягом 10 днів з дня отримання копії ухвали.

Витребувати від Міністерства внутрішніх справ України (місцезнаходження: вул. Богомольця, 10, м. Київ, 01024; ідентифікаційний код: 00032684; електронна пошта: pgmia@mvs.gov.ua) як держателя реєстру у строк 20 днів з дня отримання ухвали інформацію (витяг) про внесення відомостей про зникнення безвісти ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_3 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Витребувати від Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області (місцезнаходження: 47402, м.Ланівці вул.Незалежності,34 Кременецького району Тернопільської області) відомості:

-щодо наявності або відсутності інших близьких родичів ОСОБА_5 , зокрема, його батьків;

-чи було зареєстровано шлюб за період із 30 листопада 2017 року по день винесення ухвали, між ОСОБА_3 , ОСОБА_5 з іншими особами.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному вебпорталі судової влади України за веб-адресою: https://court.gov.ua/fair/sud1910/.

Роз`яснити сторонам справи, що у суду є технічна можливість проводити судові засідання у режимі відеоконференції. Про участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції учасник справи має подати заяву у порядку, визначеному ст. 212 ЦПК України.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя: Л. І. Холява

Джерело: ЄДРСР 119696942
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку