open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41

_______________________________________________________________________

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" червня 2024 р. Справа № 922/1399/24

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Байбака О.І.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовом Приватного акціонерного товариства "Харківенергозбут" (адреса: 61037, м. Харків, вул. Гоголя, буд. 10; код ЄДРПОУ: 42206328) до Комунального підприємства "Чугуївтепло" (адреса: 63503, Харківська обл., м. Чугуїв, вул. Гагаріна, буд. 15; код ЄДРПОУ 35944142) про стягнення 61564,68 грн. без виклику учасників справи

ВСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство "Харківенергозбут" (далі - позивач) звернулось до Господарського суду Харківської області з позовною заявою, в якій просить суд стягнути з Комунального підприємства "Чугуївтепло" (далі - відповідач) 42162,33 грн, з яких:

12491,81 грн - 3% річних;

49072,87 грн - індексу інфляції.

Позов обґрунтовано з посиланням на порушення відповідачем умов договору про постачання електричної енергії споживачу № 14302 від 01.01.2019 щодо своєчасності та повноти проведення розрахунків, що на підставі ст. 625 ЦК України надає позивачу право на нарахування 3% річних та інфляційних за весь час прострочення.

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 24.04.2024 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, постановлено справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Згідно з вимогами ст. 120 ГПК України, суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою. Виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень. Учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Згідно з вимогами п. п. 5-6 ст. 242 ГПК України, учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, або якщо судове рішення було ухвалено поза межами судового засідання чи без повідомлення (виклику) учасників справи, копія судового рішення надсилається протягом двох днів з дня його складення у повному обсязі в електронній формі у порядку, визначеному законом, - у випадку наявності в особи офіційної електронної адреси, або рекомендованим листом з повідомленням про вручення, якщо така адреса відсутня. Днем вручення судового рішення, зокрема є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

З метою повідомлення сторін про відкриття провадження у справі та надання останнім можливості реалізувати власні процесуальні права, судом засобами електронного зв`язку направлено копію вказаної ухвали.

Зокрема, копію зазначеної ухвали доставлено до електронних кабінетів як позивача, так і відповідача в підсистемі Електронний суд, про що свідчать залучені до матеріалів справи довідки про доставку електронного листа до електронного кабінету від 24.04.2024 (а. с. 125-126).

З урахуванням викладеного, судом виконано процесуальний обов`язок щодо повідомлення сторін про розгляд справи, а останні в розумінні ст. 120, 242 ГПК України вважаються такими, що належним чином повідомлені про такий розгляд.

Відповідач подав до суду відзив на позов (вх. № 11923 від 07.05.2024), в якому просить суд відмовити позивачу у задоволенні позовних вимог в частині стягнення суми інфляційних витрат у розмірі 48072,87 з посиланням на те, що Позивачем не надано до матеріалів справи доказів обчислення індексу інфляції центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері статистики та публікації в офіційних періодичних виданнях останнього.

Також у відзиві відповідач просить суд надати відстрочку виконання рішення суду терміном на один рік, у зв`язку з скрутним фінансовим становищем відповідача, та виконання ним функцій які мають значне соціальне значення.

Позивач надав суду відповідь на відзив (вх. № 12306 від 10.05.2024) в якій наполягає на задоволенні позовних вимог у повному обсязі з посиланням на відповідність вимог про стягнення інфляційних вимогам чинного законодавства України, оскільки таке нарахування здійснено в зв`язку з простроченням відповідачем виконання своїх зобов`язань з оплати, що в свою чергу не спростовується останнім.

Також позивач заперечує проти надання відповідачу відстрочки виконання рішення суду, оскільки підприємство позивача також перебуває в скрутному фінансовому становищі, тоді як відстрочення виконання рішення призвиде до ускладнення в подальшій діяльність підприємства та може призвести до неможливості виконання функцій, покладених на постачальника електричної енергії на території Харківської області.

Відповідач не скористався своїм правом на подання заперечень у порядку та строки, встановлені ухвалою Господарського суду Харківської області від 24.04.2024.

Розглянувши подані на розгляд суду матеріали справи, суд визнає їх достатніми для прийняття судового рішення по суті спору.

Перевіривши матеріали справи, оцінивши надані суду докази та доводи, суд встановив.

У зв`язку з відокремлення функції з розподілу електричної енергії від функцій постачання електричної енергії, що визначено положеннями Закону України Про ринок електричної енергії від 13.04.2017 (далі Закон), з 01.01.2019 ПрАТ Харківенергозбут є постачальником електричної енергії за вільними цінами на підставі Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі - НКРЕКП) від 19.06.2018 № 505 та постачальником універсальних послуг на території Харківської області у відповідності до Постанови НКРЕКП від 26.10.2018 № 1268.

Відповідно до статті 4 Закону України Про ринок електричної енергії (далі Закон) учасники ринку електричної енергії провадять свою діяльність на ринку електричної енергії на договірних засадах.

Згідно зі ст. 56 Закону постачання електричної енергії споживачам здійснюється електропостачальниками, які отримали відповідну ліцензію, за договором постачання електричної енергії споживачу. Договір постачання електричної енергії споживачу укладається між електропостачальником та споживачем та передбачає постачання всього обсягу фактичного споживання електричної енергії споживачем у певний період часу одним електропостачальником. Постачання електричної енергії споживачам здійснюється за вільними цінами.

Слід зазначити, що згідно з п.п. 3.2.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії (далі - Правила), затверджених Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312 укладення споживачем договору про постачання електричної енергії споживачу відбувається шляхом приєднання споживача до договору на умовах обраної споживачем комерційної пропозиції, для чого споживач подає такому електропостачальнику заяву-приєднання.

У відповідності до п. 3.1.7 Правил електропостачальник має надати письмовий примірник договору, підписаний з його боку лише на вимогу споживача.

Статтею 181 Господарського кодексу України внормовано, що сторона, яка одержала проект договору, у разі згоди з його умовами оформляє договір відповідно до вимог частини першої цієї статті і повертає один примірник договору другій стороні або надсилає відповідь на лист, факсограму тощо у двадцятиденний строк після одержання договору. За наявності заперечень щодо окремих умов договору сторона, яка одержала проект договору, складає протокол розбіжностей, про що робиться застереження у договорі, та у двадцятиденний строк надсилає другій стороні два примірники протоколу розбіжностей разом з підписаним договором.

У відповідності до п.п. 4.12, 4.13 Правил розрахунки між споживачем та електропостачальником (іншими учасниками роздрібного ринку, якщо вони беруть участь у розрахунках) здійснюються згідно з даними, отриманими від адміністратора комерційного обліку в порядку, передбаченому Кодексом комерційного обліку, про обсяги поставленої, розподіленої (переданої) та купленої електричної енергії.

Абзацом п`ятим п. 13 розділу XVII Закону встановлено, що фактом приєднання споживача до умов Договору про постачання електричної енергії споживачу (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, що засвідчують його бажання укласти договір, зокрема надання підписаної заяви приєднання до договору про постачання електричної енергії споживачу, оплата рахунків, та /або факт споживання електронергії.

Згідно з п. 10 Постанови, до запуску електронної платформи Датахаб адміністратора комерційного обліку функції адміністратора комерційного обліку на роздрібному ринку електричної енергії, у тому числі адміністрування процедури зміни постачальника електричної енергії у межах території ліцензованої діяльності, виконує відповідний оператор системи розподілу.

У відповідності до п. 4.3 Правил, дані, необхідні для формування платіжних документів, у тому числі щодо обсягів електричної енергії, надаються учасникам роздрібного ринку адміністратором комерційного обліку в порядку, встановленому Кодексом комерційного обліку. На підставі отриманих даних відповідно до умов договору (обраної споживачем комерційної пропозиції) сторони складають акти прийому-передачі проданих товарів та/або наданих послуг.

За вимогами п. 9.1.1 Розділу ІХ Кодексу комерційного обліку електричної енергії обмін даними комерційного обліку електричної енергії між АКО, ППКО та учасниками ринку здійснюється на договірних засадах у вигляді електронних документів.

Таким чином розрахунки за спожиту електроенергію зі споживачем ПрАТ Харківенергозбут проводить на підставі переданих у відповідності до наведених вимог показів приладу обліку від оператора системи розподілу в порядку передбаченому умовами договору.

Як свідчать матеріали справи, на підставі наданої Відповідачем заяви-приєднання до Договору про постачання електричної енергії споживачу, відповідач, як споживач, приєднався до договору про постачання електричної енергії споживачу № 14302 від 01.01.2019 укладеного з позивачем (далі - Договір № 14302) на умовах Комерційної пропозиції № 4Р від 01.12.2020 (для споживачів з запланованим обсягом споживання від 50 000 кВт*год до 500 000 кВт*год на місяць.

Згідно з п. 2.1 договору, постачальник продає електричну енергію споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача, а споживач оплачує постачальнику вартість спожитої (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору.

Пунктом 3.1 договору передбачено, що початком постачання електричної енергії споживачу є дата, зазначає в заяві-приєднанні, яка є додатоком 1до цього договору.

Споживач розраховується з постачальником за електричу енергію за цінами, що визначаються відповідно до механізму визначення ціни електричної енергії, згідно з обраною споживачем комерційною пропозицією, яка є додатокм 2 до цього договору (п. 5.1 договору)

Відповідно до п. 5.5 договору, розрахунковий період зазначений у комерційній пропозиції та, як правило, становить календарний місяць, і відповідає розрахунковому періоду за договором Споживача з оператором системи розподілу/передачі.

Пунком 5.6. договору передбачено, що розрахунки споживача за цим договором здiйснюються на поточний рахунок.

При цьому, споживач не обмежується у правi здiйснювати оплату за цим договором через банкiвську платiжну систему, он-лайн переказ, поштовий переказ, внесення готівки через касу постачальника та інший не заборонений законодавством спосіб.

Оплата вартостi електричної енергiї за цим Договором здiйснюється споживачем виключно шляхом перерахування коштiв на поточний рахунок постачальника.

Оплата вважається здiйсненою пjсля тоrо, як на поточний рахунок постачальника надiйшла вся сума коштiв, що підлягає сплатi за куповану електричну енергiю вiдповiдно до умов цього договору. Поточний рахунок постачальника зазначається у платiжних документах постачальника, у тому числi у разi його змiни.

У разi виникнення у мпоживача зaбopгованості за електричну енергію за цим договором споживач повинен звернутися до постачальника iз заявою про складення графiка погашения заборгованостi на строк не бiльше 12 мiсяцiв та за вимогою постачальника подати довiдки, що пiдтверджують неплатоспроможнiсть (обмежену платоспроможність) споживача. Графiк погашення заборгованості оформляється додатком до цього договору або окремим договором про реструктуризацiю заборгованостi. Укладення сторонами та дотримання споживачем графiка погашения заборгованостi не звільняє споживача вiд здiйснення поточних платежів за цим договором.

Пунктом 5.9. договору передбачено, що у разi недотримання графiка погашення заборгованості або прострочення оплати поточних платежiв постачальник має право здійснити заходи з припинення постачання електричної енергії споживачу у порядку, визначеному цим договором.

Пунктом 5.10 Договору передбачено, що споживач здiйснює плату за пocлyгу з розподілу (передачi) електричної енергії або через постачальника, або безпосередньо оператору системи. Спосiб оплати за послугу з розподілу (передачi) електричної енергії зазначається в комерцiйнiй пропозитції, яка є додатком до цьоrо договору.

Споживач може змiнити cпociб оплати через дiючого постачальника на оплату напряму оператору системи за пocлyгy з розподiлу електричної eнepгії шляхом вибору вiдповiдної комерцiйної пропозицiї постачальника.

При укладеннi цього договору постачальник iнформує споживача про можливість оплати послуги з розподiлу напряму оператору системи та надає відповідні роз`яснення.

Постачальник зобов`язаний при виставленні рахунку за електричну енергії споживачу окремо вказувати полату за послугу з розподілу електричної енергії.

Відповідно до п. 6.2. договору споживач зобов`язується: забезпечувати своєчасну та повну оплату спожитої електричної енергії згідно з умовами цього договору.

Пунктом 7.1 договору встановлено, що постачальник має право: отримувати від споживача плату за поставлену електричну енергію.

Згідно до п. 13.1. цей договір укладається на строк, зазначений в комерційній пропозиції, яку обрав споживач, та набирає чинності з моменту погодження (акцептування) споживачем заяви-приєднання, яка є додатком 1 до цього договору, та сплаченого рахунку (квитанції) постачальника.

Відповідно до комерційної пропозиції № 4Р від 01.12.2020 оплата за електричну енергію здійснюється споживачем за наступним чином:

- до 25 числа місяця, який передує розрахунковому місяцю 50% від вартості фактичного обсягу спожитоїелектричної енергії за відповідний попередній період;

- до 15 числа розрахункового місяця 50% від вартості фактичного обсягу спожитої електричної енергії за відповідний попередній період;

Плата за надання послуг з розподілу електричної енергії здійснюється Споживачем Оператору системи розподілу.

01 січня 2023 року Споживача (за його згодою, що підтверджується копією повідомлення), переведено на комерційну пропозицію № 4/23Р від 01.01.2023 для споживачів з запланованим обсягом споживання від 50 000 кВт*год до 500 000 кВт*год на місяць. Згідно з даною комерційною пропозицією, оплата за електричну енергію здійснюється наступним чином:

- до 25 числа місяця, який передує розрахунковому місяцю 50% від вартості фактичного обсягу спожитоїелектричної енергії за відповідний попередній період;

- до 15 числа розрахункового місяця 50% від вартості фактичного обсягу спожитої електричної енергії за відповідний попередній період;

Плата за надання послуг з розподілу електричної енергії здійснюється Споживачем Оператору системи розподілу.

Умовами п. 4 публічної комерційної пропозиції № 4Р від 01.12.2020 та № 4/23Р від 01.01.2023 передбачено, що розрахунковим періодом є календарний місяць.

Відповідно до п. 5 комерційних пропозицій № 4Р від 01.12.2020 та № 4/23Р від 01.01.2023 встановлено, що рахунок за спожиту електричну енергію надається споживачу до 12 числа (включно) місяця, наступного за розрахунковим.

Рахунок за спожиту електричну енергію має бути оплачений протягом 5 робочих днів від дня отримання рахунка Споживачем.

Рахунок на попередню оплату надається споживачу до 12 числа (включно) поточного місяця на наступний розрахунковий місяць, з терміном оплати згідно з п. 4 даної комерційної пропозиції.

Рахунки на оплату надаються споживачу у відповідних структурних підрозділах постачальника. В разі неотримання споживачем рахунків постачальник направляє рахунки споживачу поштовим зв`язком. У такому випадку рахунки вважаються отриманими Споживачем з дня їх відправлення.

Оплата вартості електричної енергії здійснюється споживачем на поточний рахунок із спеціальним режимом використання.

01 червня 2023 Споживачем підписано комерційну пропозицію № 2/23 Ф-Р від 01.06.2023 (для споживачів з запланованим обсягом споживання від 50 000 кВт*год до 500 000 кВт*год на місяць, оплата електричної енергії один раз за фактично спожиту електричну енергію. Пплата за надання послуг з розподілу електричної енергії здійснюється Споживачем Оператору системи розподілу.

Відповідно до п. 5 комерційної пропозиції № 2/23 Ф-Р встановлено, що Рахунок за спожиту електричну енергію надається Споживачу до 12 числа (включно) місяця, наступного за розрахунковим.

Рахунок за спожиту електричну енергію має бути оплачений протягом 10 робочих днів від дня отримання рахунка Споживачем.

Рахунки на оплату надаються Споживачу у відповідних структурних підрозділах Постачальника. В разі неотримання Споживачем рахунків Постачальник направляє рахунки Споживачу поштовим зв`язком. У такому випадку рахунки вважаються отриманими Споживачем з дня їх відправлення.

Оплата вартості електричної енергії здійснюється Споживачем на поточний рахунок із спеціальним режимом використання.

Згідно з переданими даними від АТ Харківобленерго позивачем проведені нарахування відповідачу заборгованості, та за результатами розрахункових періодів, сформовані рахунки за електричну енергію з лютого 2022 по січень 2024 року, зокрема:

В лютому 2022 року у розмірі 926 749,37 грн. Відповідачем за лютий 2022 спожито 295920 кВт*год. Рахунок та Акт приймання-передачі електричної енергії за лютий 2022 року отримано 21.03.2022, уповноваженою особою ОСОБА_1 згідно наказу Про призначення уповноваженої особи з ПрАТ Харківенергозбут № 79аг від 27.09.2021 (наказ додається). Строк оплати рахунку 28.03.2022.

21.02.2022 сплачено 45567,48 грн. заборгованість за лютий 2022 року.

В березні 2022 року у розмірі 1 052 110,16 грн. Відповідачем за березень 2022 спожито 317621 кВт*год. Рахунок та Акт приймання-передачі електричної енергії за березень 2022 року отримано 14.04.2022, уповноваженою особою ОСОБА_1 згідно наказу Про призначення уповноваженої особи з ПрАТ Харківенергозбут № 79аг від 27.09.2022. Строк оплати рахунку 21.04.2022.

В квітні 2022 року у розмірі 78 618,05 грн. Відповідачем за квітень 2022 спожито 23236 кВт*год. Рахунок та двостороннє підписаний Акт приймання-передачі електричної енергії за квітень 2022 року отримано 06.05.2022, уповноваженою особою ОСОБА_1 згідно наказу Про призначення уповноваженої особи з ПрАТ Харківенергозбут № 79аг від 27.09.2021. Строк оплати рахунку 13.05.2022.

В травні 2022 року у розмірі 10 240,82 грн. Відповідачем за травень 2022 спожито 2872 кВт*год. Рахунок та двостороннє підписаний Акт приймання-передачі електричної енергії за травень 2022 року отримано 08.06.2022, уповноваженою особою ОСОБА_1 згідно наказу Про призначення уповноваженої особи з ПрАТ Харківенергозбут № 79аг від 27.09.2021. Строк оплати рахунку 15.06.2022.

12.05.2022 сплачено 50000,00 грн. заборгованість за лютий 2022 року;

23.05.2022 сплачено 50000,00 грн. заборгованість за лютий 2022 року;

В червні 2022 року у розмірі 8 912,93 грн. Відповідачем за червень 2022 спожито 2737 кВт*год. Рахунок та Акт приймання-передачі електричної енергії за червень 2022 року отримано 06.07.2022, уповноваженою особою ОСОБА_1 згідно наказу Про призначення уповноваженої особи з ПрАТ Харківенергозбут № 79аг від 27.09.2021. Строк оплати рахунку 13.07.2022.

09.06.2022 сплачено 50000,00 грн. заборгованість за лютий 2022 року;

27.06.2022 сплачено 50000,00 грн. заборгованість за лютий 2022 року;

В липні 2022 року у розмірі 10 434,79 грн. Відповідачем за липень 2022 спожито 2872 кВт*год. Рахунок та двостороннє підписаний Акт приймання-передачі електричної енергії за липень 2022 року отримано 08.08.2022, уповноваженою особою ОСОБА_1 згідно наказу Про призначення уповноваженої особи з ПрАТ Харківенергозбут № 79аг від 27.09.2021. Строк оплати рахунку 15.08.2022.

29.07.2022 сплачено 50000,00 грн. з них 2228,20 грн. заборгованість за лютий 2022 року, 28618,05 грн. заборгованість за квітень, 10240,82 заборгованість за травень, 8912,93 грн. заборгованість за червень;

15.07.2022 сплачено 50000,00 грн. заборгованість за квітень 2022 року;

22.07.2022 сплачено 50000,00 грн. заборгованість за лютий 2022 року.

В серпні 2022 року у розмірі 11 202,48 грн. Відповідачем за серпень 2022 спожито 2725 кВт*год. Рахунок та Акт приймання-передачі електричної енергії за серпень 2022 року отримано 07.09.2022, уповноваженою особою ОСОБА_1 згідно наказу Про призначення уповноваженої особи з ПрАТ Харківенергозбут № 79аг від 27.09.2021. Строк оплати рахунку 14.09.2022.

02.08.2022 сплачено 10000,00 грн. заборгованість за березень 2022 року;

04.08.2022 сплачено 145868,74 грн. заборгованість за лютий 2022 року;

17.08.2022 сплачено 200000,00 грн. заборгованість за лютий 2022 року;

18.08.2022 сплачено 10500,00 грн. з них 65,21 грн. заборгованість за березень 2022 року та 10434,79 грн. заборгованість за липень 2022 року.

В вересні 2022 року у розмірі 33 059,46 грн. Відповідачем за вересень 2022 спожито 7054 кВт*год. Рахунок та двостороннє підписаний Акт приймання-передачі електричної енергії за вересень 2022 року отримано 11.10.2022, уповноваженою особою ОСОБА_1 згідно наказу Про призначення уповноваженої особи з ПрАТ Харківенергозбут № 79аг від 27.09.2021. Строк оплати рахунку 18.10.2022.

09.09.2022 сплачено 200000,00 грн. заборгованість за лютий 2022 року;

16.09.2022 сплачено 11202,48 грн. заборгованість за серпень 2022 року;

В жовтні 2022 року у розмірі 250 883,99 грн. Відповідачем за жовтень 2022 спожито 52016 кВт*год. Рахунок та двостороннє підписаний Акт приймання-передачі електричної енергії за жовтень 2022 року отримано 11.11.2022, уповноваженою особою ОСОБА_1 згідно наказу Про призначення уповноваженої особи з ПрАТ Харківенергозбут № 79аг від 27.09.2021. Строк оплати рахунку 18.11.2022.

10.10.2022 сплачено 33059,46 грн. заборгованість за вересень 2022 року;

12.10.2022 сплачено 83084,95 грн. заборгованість за лютий 2022 року;

28.10.2022 сплачено 200000,00 грн. заборгованість за жовтень 2022 року.

В листопаді 2022 року у розмірі 1 613 214,02 грн. Відповідачем за листопад 2022 спожито 341666 кВт*год. Рахунок та двостороннє підписаний Акт прийманняпередачі електричної енергії за листопад 2022 року отримано 12.12.2022, уповноваженою особою ОСОБА_2 згідно наказу Про призначення уповноваженої особи з ПрАТ Харківенергозбут № 79аг від 27.09.2021. Строк оплати рахунку 19.12.2022.

14.11.2022 сплачено 173674,16 грн. заборгованість за березень 2022 року;

16.11.2022 сплачено 50883,99 грн. заборгованість за жовтень 2022 року;

17.11.2022 сплачено 200000,00 грн. заборгованість за листопад 2022 року;

24.11.2022 сплачено 200000,00 грн. заборгованість за листопад 2022 року.

В грудні 2022 року у розмірі 1 666 294,98 грн. Відповідачем за грудень 2022 спожито 363952 кВт*год. Рахунок та двостороннє підписаний Акт прийманняпередачі електричної енергії за грудень 2022 року отримано 06.01.2023, уповноваженою особою ОСОБА_1 згідно наказу Про призначення уповноваженої особи з ПрАТ Харківенергозбут № 79аг від 27.09.2021. Строк оплати рахунку 14.01.2023.

05.12.2022 сплачено 173674,16 грн. заборгованість за березень 2022 року;

14.12.2022 сплачено 200000,00 грн. заборгованість за листопад 2022 року;

16.12.2022 сплачено 200000,00 грн. заборгованість за листопад 2022 року;

20.12.2022 сплачено 100000,00 грн. заборгованість за листопад 2022 року;

21.12.2022 сплачено 200000,00 грн. заборгованість за листопад 2022 року;

26.12.2022 сплачено 200000,00 грн. заборгованість за листопад 2022 року;

28.12.2022 сплачено 100000,00 грн. заборгованість за листопад 2022 року;

29.12.2022 сплачено 213214,02 грн. заборгованість за листопад 2022 року;

29.12.2022 сплачено 186785,98 грн. заборгованість за грудень 2022 року.

В січні 2023 року у розмірі 1 838 575,36 грн. Відповідачем за січень 2023 спожито 375283 кВт*год. Рахунок та двостороннє підписаний Акт прийманняпередачі електричної енергії за січень 2023 року отримано 08.02.2023, уповноваженою особою ОСОБА_1 згідно наказу Про призначення уповноваженої особи з ПрАТ Харківенергозбут № 79аг від 27.09.2021. Строк оплати рахунку 15.02.2023.

03.01.2023 сплачено 173674,16 грн. заборгованість за березень 2022 року;

09.01.2023 сплачено 100000,00 грн. заборгованість за грудень 2022 року;

11.01.2023 сплачено 100000,00 грн. заборгованість за грудень 2022 року;

12.01.2023 сплачено 100000,00 грн. заборгованість за грудень 2022 року;

13.01.2023 сплачено 100000,00 грн. заборгованість за грудень 2022 року;

16.01.2023 сплачено 100000,00 грн. заборгованість за грудень 2022 року;

17.01.2023 сплачено 100000,00 грн. заборгованість за грудень 2022 року;

18.01.2023 сплачено 100000,00 грн. заборгованість за грудень 2022 року;

24.01.2023 сплачено 200000,00 грн. заборгованість за грудень 2022 року,

25.01.2023 сплачено 100000,00 грн. заборгованість за грудень 2022 року,

26.01.2023 сплачено 100000,00 грн. заборгованість за грудень 2022 року,

27.01.2023 сплачено 100000,00 грн. заборгованість за грудень 2022 року,

30.01.2023 сплачено 200000,00 грн. заборгованість за грудень 2022 року,

31.01.2023 сплачено 79509,00 грн. заборгованість за грудень 2022 року,

31.01.2023 сплачено 200000,00 грн. заборгованість за січень 2023 року.

В лютому 2023 року у розмірі 1 600 128,29 грн. Відповідачем за лютий 2023 спожито 351039 кВт*год. Рахунок та двостороннє підписаний Акт прийманняпередачі електричної енергії за лютий 2023 року отримано 08.03.2023, уповноваженою особою ОСОБА_1 згідно наказу Про призначення уповноваженої особи з ПрАТ Харківенергозбут № 79аг від 27.09.2021. Строк оплати рахунку 15.03.2023.

07.02.2023 сплачено 173674,16 грн. заборгованість за березень 2022 року;

13.02.2023 сплачено 200000,00 грн. заборгованість за січень 2023 року;

14.02.2023 сплачено 200000,00 грн. заборгованість за січень 2023 року;

17.02.2023 сплачено 200000,00 грн. заборгованість за січень 2023 року;

20.02.2023 сплачено 200000,00 грн. заборгованість за січень 2023 року;

21.02.2023 сплачено 200000,00 грн. заборгованість за січень 2023 року;

27.02.2023 сплачено 200000,00 грн. заборгованість за січень 2023 року.

В березні 2023 року у розмірі 1 532 361,56 грн. Відповідачем за березень 2023 спожито 333361 кВт*год. Рахунок та двостороннє підписаний Акт прийманняпередачі електричної енергії за березень 2023 року отримано 11.04.2023, уповноваженою особою ОСОБА_1 згідно наказу Про призначення уповноваженої особи з ПрАТ Харківенергозбут № 79аг від 27.09.2021. Строк оплати рахунку 18.04.2023.

07.03.2023 сплачено 173674,16 грн. заборгованість за березень 2022 року;

10.03.2023 сплачено 200000,00 грн. заборгованість за січень 2023 року;

14.03.2023 сплачено 200000,00 грн. заборгованість за січень 2023 року;

15.03.2023 сплачено 38575,36 грн. заборгованість за січень 2023 року;

15.03.2023 сплачено 61424,64 грн. заборгованість за лютий 2023 року;

20.03.2023 сплачено 200000,00 грн. заборгованість за лютий 2022 року;

23.03.2023 сплачено 200000,00 грн. заборгованість за лютий 2023 року;

24.03.2023 сплачено 100000,00 грн. заборгованість за лютий 2023 року;

27.03.2023 сплачено 200000,00 грн. заборгованість за лютий 2023 року;

30.03.2023 сплачено 300000,00 грн. заборгованість за лютий 2023 року;

31.03.2023 сплачено 100000,00 грн. заборгованість за лютий 2023 року.

В квітні 2023 року у розмірі 53 919,42 грн. Відповідачем за квітень 2023 спожито 12744 кВт*год. Рахунок та двостороннє підписаний Акт приймання-передачі електричної енергії за квітень 2023 року отримано 08.05.2023, уповноваженою особою ОСОБА_1 згідно наказу Про призначення уповноваженої особи з ПрАТ Харківенергозбут № 79аг від 27.09.2021. Строк оплати рахунку 15.05.2023.

10.04.2023 сплачено 173674,15 грн. заборгованість за березень 2022 та 0,01 грн. березень 2023 року;

12.04.2023 сплачено 100000,00 грн. заборгованість за лютий 2023 року;

13.04.2023 сплачено 100000,00 грн. заборгованість за лютий 2023 року;

18.04.2023 сплачено 200000,00 грн. заборгованість за лютий 2023 року;

21.04.2023 сплачено 38703,65 грн. заборгованість за лютий 2023 року;

21.04.2023 сплачено 281296,35 грн. заборгованість за березень 2023 року;

25.04.2023 сплачено 200000,00 грн. заборгованість за березень 2023 року;

26.04.2023 сплачено 200000,00 грн. заборгованість за березень 2023 року;

27.04.2023 сплачено 200000,00 грн. заборгованість за березень 2023 року;

28.04.2023 сплачено 200000,00 грн. заборгованість за березень 2023 року.

В травні 2023 року у розмірі 26 230,62 грн. Відповідачем за травень 2023 спожито 6356 кВт*год. Рахунок та двостороннє підписаний Акт приймання-передачі електричної енергії за травень 2023 року отримано 07.06.2023, уповноваженою особою ОСОБА_1 згідно наказу Про призначення уповноваженої особи з ПрАТ Харківенергозбут № 79аг від 27.09.2021. Строк оплати рахунку 14.06.2023.

10.05.2023 сплачено 100000,00 грн. заборгованість за березень 2023 року;

12.05.2023 сплачено 100000,00 грн. заборгованість за березень 2023 року;

16.05.2023 сплачено 100000,00 грн. заборгованість за березень 2023 року;

18.05.2023 сплачено 100000,00 грн. заборгованість за березень 2023 року;

22.05.2023 сплачено 105000,00 грн. з них 51065,20 грн. за березень 2023 року, 53919,42 грн. за квітень 2023 року та 15,38 грн. заборгованість за травень 2023 року.

В червні 2023 року у розмірі 15 884,74 грн. Відповідачем за червень 2023 спожито 3745 кВт*год. Рахунок та двостороннє підписаний Акт приймання-передачі електричної енергії за червень 2023 року отримано 10.07.2023, уповноваженою особою ОСОБА_1 згідно наказу Про призначення уповноваженої особи з ПрАТ Харківенергозбут № 79аг від 27.09.2021. Строк оплати рахунку 24.07.2023.

12.06.2023 сплачено 30000,00 грн. з них 26215,24 грн. заборгованість за травень 2023 року та 3784,76 грн. заборгованість за червень 2023 року.

В липні 2023 року у розмірі 21 968,17 грн. Відповідачем за липень 2023 спожито 4293 кВт*год. Рахунок та двостороннє підписаний Акт приймання-передачі електричної енергії за липень 2023 року отримано 08.08.2023, уповноваженою особою ОСОБА_1 згідно наказу Про призначення уповноваженої особи з ПрАТ Харківенергозбут № 79аг від 27.09.2021. Строк оплати рахунку 22.08.2023.

11.07.2023 сплачено 15000,00 грн. з них 12099,98 грн. заборгованість за червень 2023 року та 2900,02 грн. заборгованість за липень 2023 року.

В серпні 2023 року у розмірі 23 763,34 грн. Відповідачем за серпень 2023 спожито 4171 кВт*год. Рахунок та двостороннє підписаний Акт приймання-передачі електричної енергії за серпень 2023 року отримано 08.09.2023, уповноваженою особою ОСОБА_1 згідно наказу Про призначення уповноваженої особи з ПрАТ Харківенергозбут № 79аг від 27.09.2021. Строк оплати рахунку 22.09.2023.

09.08.2023 сплачено 30000,00 грн. з них 19068,15 грн. заборгованість за липень 2023 року та 10931,85 грн. заборгованість за серпень 2023 року.

В вересні 2023 року у розмірі 23 816,63 грн. Відповідачем за вересень 2023 спожито 4758 кВт*год. Рахунок та двостороннє підписаний Акт приймання-передачі електричної енергії за вересень 2023 року отримано 09.10.2023, уповноваженою особою ОСОБА_1 згідно наказу Про призначення уповноваженої особи з ПрАТ Харківенергозбут № 79аг від 27.09.2021. Строк оплати рахунку 23.10.2023.

20.09.2023 сплачено 40000,00 грн. з них 12 831,49 грн. заборгованість за серпень 2023 року, 26816,63 грн. заборгованість за вересень 2023 року та 351,88 грн. авансовий платіж.

В жовтні 2023 року у розмірі 313 232,12 грн. Відповідачем за жовтень 2023 спожито 54262 кВт*год. Рахунок та двостороннє підписаний Акт приймання-передачі електричної енергії за жовтень 2023 року отримано 08.11.2023, уповноваженою особою ОСОБА_1 згідно наказу Про призначення уповноваженої особи з ПрАТ Харківенергозбут № 80аг від 14.10.2023. Строк оплати рахунку 22.11.2023.

09.10.2023 сплачено 100000,00 грн. заборгованість за жовтень 2023 року.

В листопаді 2023 року у розмірі 2 303 556,34 грн. Відповідачем за листопад 2023 спожито 376308 кВт*год. Рахунок та двостороннє підписаний Акт прийманняпередачі електричної енергії за листопад 2023 року отримано 07.12.2023, уповноваженою особою ОСОБА_1 згідно наказу Про призначення уповноваженої особи з ПрАТ Харківенергозбут № 80аг від 14.10.2023. Строк оплати рахунку 21.12.2023.

В грудні 2023 року у розмірі 2 451 052,90 грн. Відповідачем за грудень 2023 спожито 426867 кВт*год. Рахунок та двостороннє підписаний Акт приймання-передачі електричної енергії за грудень 2023 року отримано 10.01.2024, уповноваженою особою ОСОБА_1 згідно наказу Про призначення уповноваженої особи з ПрАТ Харківенергозбут № 80аг від 14.10.2023. Строк оплати рахунку 24.01.2024.

28.12.2023 сплачено 2 600 000,00 грн. з них 212 880,24 заборгованість за жовтень 2023 року, 2 303 556,34 грн. заборгованість за листопад 2023 року та 83 563,42 грн. заборгованість за грудень 2023 року.

В січні 2024 року у розмірі 2 188 728,92 грн. Відповідачем за січень 2024 спожито 424192 кВт*год. Рахунок та двостороннє підписаний Акт приймання-передачі електричної енергії за січень 2024 року отримано 08.02.2024, уповноваженою особою ОСОБА_2 згідно наказу Про призначення уповноваженої особи з ПрАТ Харківенергозбут № 80аг від 14.10.2023. Строк оплати рахунку 22.02.2024.

27.01.2024 сплачено 500 000,00 грн. заборгованість за грудень 2023 року,

16.02.2024 сплачено 300 000,00 грн. заборгованість за січень 2024 року,

28.02.2024 сплачено 233 444,48 грн. заборгованість за грудень 2023 року,

01.03.2024 сплачено 300 000, 00 грн. з них 233 435,00 заборгованість за грудень 2023 року, 14788,92 грн. заборгованість за січень 2024 та 51776,08 грн. авансовий платіж; 12.03.2024 сплачено 300 000,00 грн. заборгованість за січень 2024 року.

Таким чином, станом на 01.02.2024 заборгованість відповідача за спожиту електричну енергію складала 2 974 550,00 грн. Однак, стягнення існуючої заборгованості не є предметом розгляду суду в межах даної справи.

Разом з тим, в зв`язку з простроченням відповідачем виконання зобов`язання зі сплати вартості спожитої електроенергії спожитою протягом лютого 2022 року січня 2024, позивачем нараховано відповідачу 3 % річних у сумі 12 491 грн. 81 коп., індекс інфляції у сумі 49 072 грн. 87 коп.

Обставини щодо стягнення зазначених нарахувань стали підставами для звернення позивача до суду з позовом у даній справі.

Надаючи правову кваліфікацію спірним правовідносинам, суд виходить з такого.

Відповідно до ч. 1 ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно з вимогами ст. 73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

За змістом ч. 4 ст. 75 ГПК України обставини, встановлені рішенням суду в господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Згідно з ч. 1 ст. 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до положень ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За умовами ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно з ч. 1 ст. 275 ГК України, за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.

За змістом ч. 6-7 ст. 276 ГК України розрахунки за договорами енергопостачання здійснюються на підставі цін (тарифів), встановлених/ визначених відповідно до вимог закону. Оплата енергії, що відпускається, здійснюється відповідно до умов договору. Договір може передбачати попередню оплату, планові платежі з наступним перерахунком або оплату, що проводиться за вартість прийнятих ресурсів.

Стаття 610 ЦК України вказує на те, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно з ст. 611 ЦК України, у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Відповідно до ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Передбачене законом право кредитора вимагати сплати боргу з урахуванням індексу інфляції та процентів річних є способами захисту його майнового права та інтересу, суть яких полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові (пост. ВП ВС від 19.06.2019 №703/2718/16, від 19.06.2019 №646/14523/15).

Індекс інфляції - це показник, що характеризує динаміку загального рівня цін на товари та послуги, які купуються населенням для невиробничого споживання, і його найменший період визначення складає місяць.

Розмір боргу з урахуванням індексу інфляції визначається виходячи з суми боргу, що існувала на останній день місяця, в якому платіж мав бути здійснений, помноженої на індекс інфляції, визначений названою Державною службою статистики України, за період прострочення починаючи з місяця, наступного за місяцем, у якому мав бути здійснений платіж, і за будь-який місяць (місяці), у якому (яких) мала місце інфляція. При цьому в розрахунок мають включатися й періоди часу, в які індекс інфляції становив менше одиниці (тобто мала місце дефляція).

Саме таку правову позицію викладено у пунктах 3.1, 3.2 постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 14 від 17.12.2013 так у постанові об`єднаної палати Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 05.07.2019 р. у справі № 905/600/18.

При розрахунку інфляційних втрат у зв`язку з простроченням боржником виконання грошового зобов`язання до цивільних відносин за аналогією закону підлягають застосуванню положення Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» та Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 № 1078.

Порядок індексації грошових коштів визначається із застосуванням індексу споживчих цін (індексу інфляції) за офіційними даними Державного комітету статистики України у відповідний місяць прострочення боржника як результат множення грошового доходу на величину приросту споживчих цін за певний період, поділену на 100 відсотків (абзац п`ятий пункт четвертий згаданого Порядку).

У разі зменшення суми боргу внаслідок часткового виконання зобов`язання боржником суму погашення потрібно віднімати не від основного боргу, який існував на початок розрахункового місяця, а від суми основного боргу, помноженої на індекс інфляції у цьому місяці (фактичної вартості грошей на кінець розрахункового місяця з урахуванням інфляційних процесів).

Подальший розрахунок інфляційних збитків здійснюється з урахуванням саме проіндексованого залишку основного боргу за попередній місяць у тій самій послідовності (шляхом перемножування на індекс інфляції за наступний місяць та віднімання конкретної суми погашення боргу в новому розрахунковому місяці).

Зазначена правова позицію відображена в Постанові ОП КГС ВС від 26.06.2020 у справі № 905/21/19.

В даному випадку, матеріалами справи підтверджується факт належного виконання позивачем своїх зобов`язань за договором про постачання електричної енергії споживачу № 14302 від 01.01.2019 щодо поставки відповідачу електричної енергії протягом лютого 2022 року січня 2024 в передбачених обсягах.

Однак, відповідач прострочив виконання своїх зобов`язань з оплати спожитої електроенергії, оскільки не виконав їх в строк, встановлений умовами договору.

Зазначене надає позивачу право на нарахування інфляційних та 3% річних за весь час прострочення виконання грошового зобов`язання.

В зв`язку з простроченням відповідачем виконання зобов`язання зі сплати вартості спожитої електроенергії спожитої протягом лютого 2022 року січня 2024, позивачем нараховано відповідачу 3 % річних у сумі 12491,81 грн., індекс інфляції у сумі 49072,87 грн.

Перевіривши за допомогою інструменту Калькулятори системи інформаційно-правового забезпечення Ліга: закон складений позивачем розрахунок інфляційних та 3% річних, суд констатує його арифметичну вірність.

Зазначене зумовлює прийняття судом рішення про задоволення заявленого позову, та стягнення з відповідача на користь позивача 3 % річних у сумі 12491,81 грн., та інфляційних у сумі 49072,87 грн.

Разом з тим, як вже зазначалося, у відзиві на позовну заяву відповідач заявив клопотання про відстрочку виконання рішення.

Розглянувши наведене клопотання, суд зазначає наступне.

Згідно з положеннями ч. ч. 1, 3ст. 331 ГПК Україниза заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання. Підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочки або розстрочки виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

Відповідно до ч. 4ст. 331 ГПК Українивирішуючи питання про відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення, суд також враховує: ступінь вини відповідача у виникненні спору; стосовно фізичної особи - тяжке захворювання її самої або членів її сім`ї, її матеріальний стан; стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо.

Відповідно до ч. 5 ст. 331 ГПК України, розстрочення та відстрочення виконання судового рішення не може перевищувати одного року з дня ухвалення такого рішення, ухвали, постанови.

Таким чином, законодавець у будь-якому випадку пов`язує відстрочення виконання судового рішення у судовому порядку з об`єктивними, непереборними, виключними обставинами, що ускладнюють виконання судового рішення.

Отже, підставою для відстрочення виконання рішення можуть бути конкретні обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим у строк, встановлений судом.

В рішенні Конституційного Суду України N 5-пр/2013 від 26.06.2013 зазначено, що відстрочення або розстрочення виконання рішення має базуватися на принципах співмірності і пропорційності з метою забезпечення балансу прав і законних інтересів стягувача і боржника.

При цьому, затримка у виконанні рішення не повинна бути надто тривалою та такою, що порушує саму сутність права, яке захищається пунктом 1 статті 6 Конвенції про захист прав та основоположних свобод людини (рішення ЄСПЛ у справі Іммобільяре Саффі проти Італії, заява N 22774/93, пункт 74).

За практикою Європейського суду з прав людини в окремих справах проти України було встановлено, що короткі затримки, менші ніж один рік, не вважаються настільки надмірними, щоб піднімати питання про порушення пункту 1 статті 6 Конвенції (ухвала ЄСПЛ від 07.10.2003 р. у справі Корнілов та інші проти України, заява № 36575/02, тривалість виконання вісім місяців). І навіть два роки та сім місяців не визнавались надмірними і не розглядалися як такі, що суперечать вимогам розумного строку, передбаченого статтею 6 Конвенції (ухвала від 17.09.2002 у справі "Крапивницький та інші проти України", заява № 60858/00).

Таким чином, для з`ясування обставин чи є період виконання рішення надмірно тривалим, варто звернути увагу на особливі обставини кожної справи.

Відстрочення виконання рішення суду має здійснюватися з метою недопущення погіршення економічної ситуації боржника, а також з метою недопущення невиконання рішення суду на користь кредитора. Тобто, важливим є досягти балансу інтересів сторін.

Аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного Суду від 16.04.2018 у справі № 920/199/16.

Таким чином, необхідною умовою задоволення заяви про надання відстрочки виконання рішення суду є з`ясування питання щодо дотримання балансу інтересів сторін, господарські суди повинні досліджувати та оцінювати доводи та заперечення як позивача, так і відповідача, а також дотримуватися розумного строку розстрочки.

Межі виправданої затримки виконання рішення суду залежать, зокрема, від складності виконавчого провадження, суми та характеру, що визначено судом. Обставини, які зумовлюють надання відстрочки виконання рішення суду повинні бути об`єктивними, непереборними, іншими словами - виключними обставинами, що ускладнюють вчасне виконання судового рішення. Отже, питання щодо надання відстрочки виконання рішення суду повинно вирішуватися господарськими судами із дотриманням балансу інтересів сторін, які приймають участь у справі.

При цьому, господарське процесуальне законодавство надає суду право відстрочити або розстрочити виконання судового рішення, але розстрочення та відстрочення виконання судового рішення не може перевищувати одного року з дня ухвалення такого рішення, ухвали, постанови.

Суд враховує те, що 24.02.2022 у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти УкраїниУказом Президента України № 64/2022 введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб.

Надалі неодноразово Указами Президента України строк дії воєнного стану продовжено.

Станом на теперішній час дії воєнного стану в Україні подовжено Указом Президента Українивід 6 травня 2024 року № 271/2024"Про продовження строку дії воєнного стану в Україні".

Воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень. У зв`язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30, 34,38,39,41,44,53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб у межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені ч. 1ст. 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

Загальновідомо, що військовий станнегативно вплинув на більшість суб`єктів господарювання: скоротилися обсяги товарообігу та продаж, підприємці зазнали збитків та/або взагалі знищені. У цьому контексті першочерговим завданням державних органів є вжиття відповідних заходів з метою мінімізації ризиків та втрат вітчизняного товаровиробника, захист населення держави і національних виробників продукції та послуг.

У даному випадку, як свідчать матеріали справи, підприємство відповідача є виконавцем важливої стратегічної та соціальної функції, здійснює забезпечення життєдіяльності міста. Відповідач є основним джерелом теплопостачання у м. Чугуїв та обслуговує понад 9 тисяч особових рахунків споживачів-фізичних осіб, об`єкти бюджетної та соціальної сфери, до складу яких входять соціально значущі об`єкти - медичні заклади, шкільні заклади, дитячі садки, тощо, що.

Специфіка роботи підприємства полягає в тому, що основними споживачами теплової енергії є бюджетні підприємства та населення міста, які мають постійну значну заборгованість за спожиту теплову енергію.

Окрім того, підприємство відповідача внесено до секторального переліку об`єктів критичної інфраструктури, яке виконує функції на задоволення виробничої потреби у підготовки до опалювального сезону.

У зв`язку з постійними обстрілами військами РФ Чугуївської територіальної громади і м. Чугуєва, більшість мешканців м. Чугуєва які є потенційними споживачами і платниками за опалення евакуювались у більш безпечні місця проживання, у тому числі закрили свою діяльність підприємства (ФОП, юридичні особи) м. Чугуєва, таким чином припинили здійснювати розрахунки за теплову енергію, чим викликали дефіцит і брак оборотних коштів для розрахунку за придбані енергоносії (газ, електроенергію), які використовувались для виробництва теплової енергії, коштів на підтримання живучості підприємства.

Також наявною проблемою є те, що у значної частина населення м. Чугуєва в зв`язку з війною зменшився або був втрачений дохід, що в свою чергу призвело до ускладнення чи неможливості здійснювати оплату на користь відповідача за спожиту теплову енергію (опалення).

Як зазначає відповідач, зазначене в свою чергу спричинило загрозу своєчасного виконання зобов`язань взятих відповідачем у тому числі розрахунків за поставлений природний газ НАК «НафтогазУкраїни».

В результаті збройної агресії рф, 22.06.2022 зазнало обстрілу КП «Чугуївтепло», а саме котельні розташовані за адресою м. Чугуїв, вул.. Кожедуба 5А внаслідок чого будівля, котел, обладнання (насоси, інше обладнання) були зруйновані, по цьому факту було відкрито кримінальне провадження. Як зазначає відповідач, наявні у підприємства кошти йдуть на відновлення, відбудову зруйнованих і пошкоджених об`єктів (будівель) майнового комплексу КП «Чугуївтепло», які використовуються під час опалювального сезону.

Як зазначає відповідача, зокрема у відзиві на позовну заяву (вх. № 11923 від 07.05.2024), негайне виконання рішення може привести до збільшення суми боргу та ускладнення чи взагалі до неможливості КП «Чугуївтепло» підтримувати технологічний процес по наданню якісного теплопостачання аж до зупинки діяльності відповідача, яку у подальшому не можна бути відновити без залучення додаткових значних грошових сум, що в кінцевому результаті викликає соціальну напруженість серед споживачів, яких обслуговує КП «Чугуївтепло».

Таким чином, станом на дату винесення даного судового рішення фінансово-економічний стан підприємства відповідача є вкрай складним. Разом з тим, судом враховано, що одночасне і повне виконання рішення суду в даній справі може призвести до погіршення фінансового становища боржника, зупинки фінансово-господарської діяльності підприємства відповідача та подальшого його банкрутства у зв`язку з неплатоспроможністю.

Суд також враховує, що відповідачем вживаються всі можливі заходи з метою сплати на користь позивача вартості спожитої електроенергії, однак з огляду на ситуацію яка викладена вище, така оплата здійснюється з простроченням. При цьому, матеріали справи не містять будь-яких доказів понесення позивачем збитків, в результаті прострочення відповідачем оплати поставленої електроенергії.

Отже, враховуючи вказане вище, суд дійшов висновку про можливість задоволення клопотання відповідача, та відстрочення виконання рішення суду на один рік.

Суд зазначає, що відстрочка виконання рішення у даній справі саме на один рік не порушить баланс інтересів сторін, а досягне мети виконання судового рішення при максимальному дотриманні співмірності негативних наслідків для відповідача з інтересом позивача, сприятиме можливості продовження господарської діяльності відповідача і зробить реальною можливість отримання позивачем стягнутих за рішенням суду коштів.

З урахуванням вимог ст. 123, 126, 129 ГПК України, за наслідками розгляду справи з відповідача на користь позивача також підлягає стягненню судовий збір в сумі 2422,40 грн.

Керуючись ст. ст. 73-74, 76-80, 123, 126, 129, 232-233, 237-238, 244 ГПК України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Комунального підприємства "Чугуївтепло" (адреса: 63503, Харківська обл., м. Чугуїв, вул. Гагаріна, буд. 15; код ЄДРПОУ: 35944142) на користь Приватного акціонерного товариства "Харківенергозбут" (адреса: 61037, м. Харків, вул. Гоголя, буд. 10; код ЄДРПОУ: 42206328; на п/р НОМЕР_1 в Фiлiя - Харківське обласне управління АТ Державний ощадний банк України, МФО 351823, код ЄДРПОУ 42206328.):

12491,81 грн - 3% річних;

49072,87 грн - індексу інфляції.

2422,40 грн - судового збору;

Задовольнити заяву Комунального підприємства "Чугуївтепло" (вх. № 11923 від 07.05.2024) про відстрочення виконання рішення.

Відстрочити виконання даного рішення на один рік, до 11.06.2025.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано в строки та в порядку визначеному ст. 256, 257 ГПК України з урахуванням п. 17.5 Перехідних положень ГПК України.

СуддяО.І. Байбак

Джерело: ЄДРСР 119678126
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку