open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

490/771/24 11.06.2024

н\п 1-кп/490/601/2024

Центральний районний суд м. Миколаєва

54020, м. Миколаїв, вул. Декабристів, 41/12, inbox@ct.mk.court.gov.ua

490/771/24

н\п 1-кп/490/601/2024 В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 червня 2024 року м. Миколаїв

Центральний районний суд м. Миколаєва у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 , його захисника, адвоката ОСОБА_5 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні у залі суду обвинувальний акт, складений за результатами досудового розслідування обставин кримінального провадження №22023150000000411 від 06.10.2023р. за обвинуваченням

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця с. Гур`ївка, Миколаївського району, Миколаївської області, раніше не судимого, з повною середньою освітою, неодруженого, офіційно не працюючого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 ,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 114-2, ч.ч. 2, 3 ст. 436-2 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Указом Президента України від 24.02.2022р. №64/2022, у зв`язку із військовою агресією РФ проти України, відповідно до п. 20 ч. 1 ст. 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" введено воєнний стан на всій території України на 30 діб, термін якого у подальшому неодноразово продовжувався та діє і наразі.

03.01.2023р. у місцевого мешканця м. Миколаєва ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виник умисел на поширення інформації про розташування Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, за можливості їх ідентифікації на місцевості.

Діючи з вищевказаним умислом, о 12:00 год. 03.01.2023 року, ОСОБА_4 , підтримуючи та виправдовуючи ведення ЗС РФ агресивної війни на території України, перебуваючи за місцем свого мешкання, а саме за адресою: АДРЕСА_2 , використовуючи належний йому мобільний телефон марки "РОСО", ІМЕІ1: НОМЕР_1 , ІМЕІ2: НОМЕР_2 , з сім-картою оператора мобільного зв`язку з номером НОМЕР_3 та месенджер для швидкого обміну повідомленнями "Telegram", до якого останній зареєстрував аккаунт з нік-неймом "ІНФОРМАЦІЯ_6" на номер телефону НОМЕР_4 , поширив в "Telegram" групі під назвою "ІНФОРМАЦІЯ_7", учасниками якої є представники країни-агресора (рф), скріншот з додатку "Google maps" з графічним позначенням місця розташування Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, з можливістю їх ідентифікації на місцевості, а саме земельну ділянку, яка розташована вздовж траси Е58 та обмежена з одного боку адресою: АДРЕСА_3 та з другого боку адресою: АДРЕСА_3 та повідомлення наступного змісту: "На полигоне бабахают". "Расстояние около 15 км по прямой".

Окрім того, 09.01.2023 року, громадянин України ОСОБА_4 , знаходячись у м. Миколаєві, маючи проросійсько-налаштовану позицію, в умовах швидкого інформаційного розвитку технологій та суспільства, усвідомлюючи, що російська федерація з 2014 року вчиняє проти України акт збройної агресії та маючи на меті виправдати вказані злочинні дії російської федерації та її військового, політичного керівництва, бажаючи настання наслідків збройної агресії російської федерації проти України, які полягали б в окупації території України та ліквідації її суверенітету, свідомо вчинив дії щодо поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною збройної агресії Російської Федерації проти України.

Діючи з вищевказаним умислом, 09.01.2023 року, о 09:36 год. ОСОБА_4 , перебуваючи за місцем свого мешкання, а саме за адресою: АДРЕСА_2 , підтримуючи ідеї проросійської спрямованості, достовірно володіючи інформацією, що з 24 лютого 2022 року Російською Федерацією, а саме підрозділами Збройних Сил та інших військових формувань РФ, здійснено широкомасштабне вторгнення на територію суверенної держави Україна, діючи умисно та усвідомлюючи злочинність своїх дій, використовуючи власний мобільний телефон марки "РОСО", ІМЕІ1: НОМЕР_1 , ІМЕІ2: НОМЕР_2 , з сім-картою оператора мобільного зв`язку з номером НОМЕР_3 та месенджер для швидкого обміну повідомленнями "Telegram", до якого останній зареєстрував аккаунт з нік-неймом "ІНФОРМАЦІЯ_6" на номер телефону НОМЕР_4 , поширив в "Telegram" групі під назвою "ІНФОРМАЦІЯ_7", до складу якої входить дванадцять учасників, матеріали в яких міститься виправдовування та визнання правомірною збройної агресії Російської Федерації проти України наступного змісту: "Жесть, всю это укрохрень нужно уничтожить как вирус".

Окрім того, 08.02.2023 року о 14:36 год., громадянин України ОСОБА_4 , маючи на меті виправдати вказані злочинні дії російської федерації та її військового, політичного керівництва, бажаючи настання наслідків збройної агресії російської федерації проти України, які полягали б в окупації території України та ліквідації її суверенітету, усвідомлюючи злочинність своїх дій, перебуваючи за місцем свого мешкання, а саме за адресою: АДРЕСА_2 , використовуючи мобільний телефон марки "РОСО", ІМЕІ1: НОМЕР_1 , ІМЕІ2: НОМЕР_2 , з сім-картою оператора мобільного зв`язку з номером НОМЕР_3 та месенджер для швидкого обміну повідомленнями "Telegram", до якого останній зареєстрував аккаунт з нік-неймом "ІНФОРМАЦІЯ_6" на номер телефону НОМЕР_4 , поширив в "Telegram" групі під назвою "ІНФОРМАЦІЯ_7", до складу якої входить дванадцять учасників, матеріали в яких міститься виправдовування та визнання правомірною збройної агресії Російської Федерації проти України наступного змісту: "Хочу чтобы на картах вообще не существовало укры".

Після цього, 14.02.2023 року о 22:35, продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, ОСОБА_4 , перебуваючи за місцем свого мешкання, а саме за адресою: АДРЕСА_2 , підтримуючи ідеї проросійської спрямованості, достовірно володіючи інформацією, що з 24 лютого 2022 року Російською Федерацією, а саме підрозділами Збройних Сил та інших військових формувань РФ, здійснено широкомасштабне вторгнення на територію суверенної держави Україна, діючи умисно та усвідомлюючи злочинність своїх дій, використовуючи мобільний телефон марки "РОСО", ІМЕІ1: НОМЕР_1 , ІМЕІ2: НОМЕР_2 , з сім-картою оператора мобільного зв`язку з номером НОМЕР_3 та месенджер для швидкого обміну повідомленнями «Telegram», до якого останній зареєстрував аккаунт з нік-неймом "ІНФОРМАЦІЯ_6" на номер телефону НОМЕР_4 , поширив в "Telegram" групі під назвою "ІНФОРМАЦІЯ_7", до складу якої входить дванадцять учасників, матеріали в яких міститься виправдовування та визнання правомірною збройної агресії Російської Федерації проти України наступного змісту: "Я вот за Россию пошёл бы воевать. И с большим удовольствием".

В подальшому, 28.02.2023 року, продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, у період з 11:27 по 11:28, ОСОБА_4 , перебуваючи за місцем свого мешкання, а саме за адресою: АДРЕСА_2 , діючи умисно та усвідомлюючи злочинність своїх дій, використовуючи мобільний телефон марки "РОСО", ІМЕІ1: НОМЕР_1 , ІМЕІ2: НОМЕР_2 , з сім-картою оператора мобільного зв`язку з номером НОМЕР_3 та месенджер для швидкого обміну повідомленнями "Telegram", до якого останній зареєстрував аккаунт з нік-неймом « ОСОБА_6 » на номер телефону НОМЕР_4 , поширив в "Telegram" групі під назвою "ІНФОРМАЦІЯ_7", до складу якої входить дванадцять учасників, матеріали в яких міститься глорифікація осіб, що здійснюють збройну агресію на території України наступного змісту: "Вот это настоящие герои.". "Не то что твари с Мариуполя, когда они сдались, там было провизии и боеприпасов на пол года осады. А воевать они умеют только в простыми людьми". "Чего укры так слепы.". "Совсем не видят кто захватил страну".

В подальшому, о 01:27 год. 15.07.2023 року, ОСОБА_4 , продовжуючи свою протиправну діяльність, направлену на збір та поширення інформації про розташування підрозділів ЗС України, перебуваючи за місцем свого мешкання, а саме за адресою: АДРЕСА_2 , використовуючи належний йому мобільний телефон марки "РОСО", ІМЕІ1: НОМЕР_1 , ІМЕІ2: НОМЕР_2 , з сім-картою оператора мобільного зв`язку з номером НОМЕР_3 та месенджер для швидкого обміну повідомленнями "Telegram", до якого останній зареєстрував аккаунт з нік-неймом "ІНФОРМАЦІЯ_6" на номер телефону НОМЕР_4 , поширив в "Telegram" групі під назвою "ІНФОРМАЦІЯ_7" п`ять фотозображень розташування підрозділів протиповітряної оборони в південно-східній частині м. Миколаєва з можливістю їх ідентифікації на місцевості та повідомлення наступного змісту: "Нецензурне висловлювання" уже, весь город в прожекторах, стреляют их крупняка по небу, ракеты взлетают".

При цьому ОСОБА_4 , направляючи вищевказані повідомлення, достовірно розумів, що інформація, яка міститься в направлених ним повідомленнях, збирається для подальшої передачі державі (рф), що здійснює збройну агресію проти України.

Передана (поширена) ОСОБА_4 за вищевикладених обставин інформація щодо місць дислокації підрозділів ЗС України, не розміщувалася (не поширювалася) у відкритому доступі Генеральним штабом Збройних Сил України, Міністерством оборони України, Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України чи Службою безпеки України, що створює фактичну загрозу їх ураження чи знищення.

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 у пред`явленому йому обвинуваченні у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 114-2, ч.ч. 2, 3 ст. 436-2 КК України, визнав себе винуватим частково, вказав що про вчинене не жалкує. Пояснив, що дійсно є учасником закритої Телеграм групи " ІНФОРМАЦІЯ_7 " з 12 учасниками з різних країни, зокрема Білорусі, Росії, та які є його знайомими. Спілкується з ними близько з 2015-2016 року.

Щодо обставин подій, то 03.01.2023р., перебував за місцем проживання за адресою: АДРЕСА_4 . Коли почались активні вибухи в районі Тернівського полігону, який розташовується на відстані близько 15 км. по прямій, дійсно залишив у чаті Телеграм групи " ІНФОРМАЦІЯ_7 " відповідне повідомлення. Зробив так, оскільки мкрн. Ракетне урочище неодноразово піддавався обстрілам та він, переживаючи за своє життя, намагався дізнатися про можливу небезпеку з переписки в цьому каналі.

15.07.2023р. в нічний час також перебував вдома за вищевказаною адресою. Оскільки він має захоплення космічною зйомкою, то з вікна свого помешкання фотографував зоряне небо. В цей час світили прожектори та було чутно звук пострілів та льоту ракет. Оскільки у камери телефону довга витримка, сталося так, що на фото було зафіксовано початок роботи цих прожекторів. В подальшому фотознімки зоряного неба виклав у Телеграм групі " ІНФОРМАЦІЯ_7 " з метою похвалитися своїм знайомим отриманими фото та одночасно написав повідомлення щоб поділитися переживаннями щодо стрільби. Жодної іншої мети не мав.

28.02.2023р. у Телеграм групі " ІНФОРМАЦІЯ_7 " дійсно написав повідомлення під дописом щодо операції десантників-ольшанців в порту м. Миколаєва в часи Другої світової війни, оскільки дійсно вважає їх героями, які не побоялись покласти своє життя. В той час як "нацисти" в м. Маріуполь здалися в полон, маючи повні підвали боєприпасів та провізії.

Щодо усіх інших інкримінованих епізодів ОСОБА_4 . подробиць обставин не пам`ятав. Однак зазначив, що не заперечує часу та місць вчинення цих дій згідно обвинувального акту, підтверджує що саме він зі свого акаунту свого мобільного телефону писав ці повідомлення у Телеграм групі "ІНФОРМАЦІЯ_7", однак вважає їх зміст вирваним з контексту. Свій акаунт закріпив за номером мобільного телефону російського оператора зв`язку, який дав його знайомий з рф.

У якості обґрунтування своєї мотивації при написанні повідомлень пояснив наступне.

Так, він чудово розуміє події, які відбуваються між Україною та Росією. При цьому не займає проукраїнської позиції, оскільки йому не подобається "нацизм". До 2004 року він був патріотом України, цілковито підтримував політику колишнього президента ОСОБА_8 . В подальшому, після президентства Кучми, політична ситуація в країні змінилась та стала набагато гіршою у 2014 році, оскільки владу в Україні захопили "укронацисти", незгодних почали переслідувати, а в таких випадках як 02 травня в м. Одесі - знищувати. Таким чином ОСОБА_4 вважав, що поки в Україні буде існувати "нацистська" влада, то в державі постійно буде війна. Вказане можна припинити, якщо роззброїти та змінити наявну владу. У зв`язку з чим воєнні дії Росії в Україні є правильними. Додав, що в порівнянні з російськими військовими, українські військові не вміють воювати, з огляду на значну кількість людських втрат, та якби він був військовозобов`язаним та жив в Росії, то безумовно пішов би воювати за РФ.

З огляду на викладене, окрім власних пояснень обвинуваченого, наданих у судовому засіданні, його провина підтверджується сукупністю досліджених в судовому засіданні доказів:

- повідомленням від 23.05.2023р. начальника ВКІБ Управління СБ України в Миколаївській області ОСОБА_9 на ім`я начальника СВ Управління СБ України в Миколаївській області ОСОБА_10 про вчинене кримінальне правопорушення, згідно якого вбачається, що підставою до звернення із даним повідомленням стало виявлення обставин залучення російськими спецслужбами місцевих мешканців Миколаївського регіону до спостереження та відеофіксації результатів артилерійських та ракетних ударів по регіону, в тому числі для подальшого використання отриманих матеріалів у власній пропагандистській діяльності. Вищевказані відомості передаються російській стороні з використанням каналів спілкування мережі Інтернет, насамперед, шляхом приватного спілкування, спілкування у чатах та чат-ботах месенджеру "Телеграм", російських соціальних мережах "Вконтакте" та "Одноклассники";

- повідомленням від 08.09.2023р. начальника ВКІБ Управління СБ України в Миколаївській області ОСОБА_9 на ім`я начальника СВ Управління СБ України в Миколаївській області ОСОБА_10 про вчинене кримінальне правопорушення, згідно якого вбачається, що підставою до звернення із даним повідомленням стало виявлення мешканця м. Миколаєва, гр. ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який шляхом використання власного аккаунта у месенджері "Telegram" "ОСОБА_11" (логін - ІНФОРМАЦІЯ_8, зареєстрований за номером мобільного телефону НОМЕР_4 ) поширює інформацію про переміщення або розташування ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, за можливості їх ідентифікації на місці;

- протоколом від 06.09.2023р. про результати зняття інформації з електронних інформаційних систем або їх частин без відома власника, володільця, або утримувача з використанням програмного забезпечення для обміну повідомленнями (месенджерів): "Viber", "Telegram", "WhatsApp", "Signal", електронні поштові скриньки з використанням номерів мобільного телефону операторів зв`язку НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , які знаходяться у постійному та одноособовому користування гр. ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Із вказаного протоколу та доданих скріншотів встановлено зміст листувань ОСОБА_4 з використанням облікового запису "ОСОБА_11" ІНФОРМАЦІЯ_20 (зареєстрований за номером мобільного телефону НОМЕР_4 (раніше НОМЕР_3 ) та користувачами чату " ІНФОРМАЦІЯ_7 ", до складу якої входить дванадцять учасників (раніше 13). Серед повідомлень, розміщених користувачем " ОСОБА_11 " виявлено такі, що мають ознаки несанкціонованого поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, зокрема:

- 03.01.2023р. з 12:00 год. по 12:01 год. користувач " ОСОБА_11 " залишив повідомлення наступного змісту: "На полигоне бабахают". " Расстояние около 15 км по прямой" із доданими фото та відеозображеннями, за якими можливо здійснити ідентифікацію на місцевості;

- 09.01.2023р. о 09:36 год. користувач " ОСОБА_11 " залишив повідомлення наступного змісту: "Жесть, всю это укрохрень нужно уничтожить как вирус". Дане повідомлення було відповіддю на репост під назвою "Одессу трудно украинизировать" із загальнодоступного каналу " ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_13 ";

- ІНФОРМАЦІЯ_3 о 14:36 год. користувач " ОСОБА_11 " залишив повідомлення наступного змісту: " Хочу чтобы на картах вообще не существовало укры". Дане повідомлення було відповіддю на повідомлення користувача " ОСОБА_15 " наступного змісту: "В московские книжные магазины поступили карты, на которых обозначены новые регионы России - СМИ. Карты разных издательств с новыми субьектами уже начинают поступать в продажу в магазины розничной сети". Вбачається, що вказане повідомлення супроводжується прикріпленими фотознімками карт, на яких тимчасово окуповані території України зображені як складові частини території рф;

- 14.02.2023р. о 22:35 год. користувач " ОСОБА_11 " залишив повідомлення наступного змісту: "Я вот за Россию пошёл бы воевать. И с большим удовольствием". Дане повідомлення було відповіддю на повідомлення користувача " ОСОБА_16 " наступного змісту: "Ну, вот наши люди и воюют за будущее наших детей без этого вот всего. Как бы России не было сложно в военном плане, но такой дичи у нас не допустят, как вот это скотство". В свою чергу дане повідомлення розміщене під відеофайлом з назвою "А это еще одно видео нашумевшего инцидента с "добровольной" мобилизацией в Одессе";

- 28.02.2023р. з 11:25 год. до 11:28 год. користувач " ОСОБА_11 " залишив повідомлення наступного змісту: " Вот это настоящие герои". "Не то что твари с Мариуполя , когда они сдались, там было провизии и боеприпасов на пол года осады. А воевать они умеют только в простыми людьми". "Чего укры так слепы". "Совсем не видят кто захватил страну". Дані повідомлення були відповіддю на репост користувача " ОСОБА_11 " із загальнодоступного каналу "Лохматый Z Николаев, ОСОБА_19 ";

- протоколом обшуку від 08.09.2023р. із доданим флеш-носієм фіксації проведення слідчої дії та описом вилучених предметів, речей, документів, згідно якого в ході проведення обшуку домоволодіння місця мешкання ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_5 , було виявлено та вилучено мобільний телефон "Redmi NOTE 8" ІМЕІ1: НОМЕР_5 , ІМЕІ2: НОМЕР_6 з сім-карткою мобільного номеру НОМЕР_7 ; мобільний телефон марки "РОСО", ІМЕІ1: НОМЕР_1 , ІМЕІ2: НОМЕР_8 , з сім-картою оператора мобільного зв`язку з номером НОМЕР_3 ; персональний комп`ютер s/n: НОМЕР_9 ;

- протоколом огляду речей від 09.09.2023р. з доданими скріншотами та оптичного диску з відеофіксацією проведення слідчої дії, згідно яких слідчим оглянуто зміст даних з мобільного телефону "РОСО", ІМЕІ1: НОМЕР_1 , ІМЕІ2: НОМЕР_2 , з сім-картою оператора мобільного зв`язку з номером НОМЕР_3 та у застосунку "Telegram" виявлено обліковий запис з іменем " ОСОБА_11 ", логін - ІНФОРМАЦІЯ_20 (зареєстрований за номером мобільного телефону НОМЕР_4 ). Також виявлено чат " ІНФОРМАЦІЯ_7 ", до складу якої входить дванадцять учасників.

Зі змісту спілкування учасників чату вбачається, що користувачем " ОСОБА_11 " розміщені наступні повідомлення.

Так, 03.01.2023р. о 12:00 год. користувачем " ОСОБА_11 " розміщено два відеозаписи тривалістю 17 сек. та 13 сек., на яких зображено відкриті ділянки місцевості, візуально схожі на узбережжя річки. О 12:00 того ж дня користувачем " ОСОБА_11 " розміщено два повідомлення наступного змісту: "На полигоне бабахают". "Расстояние около 15 км по прямой". Після даного повідомлення користувачем " ОСОБА_11 " розміщено скріншот із застосунку Google Maps, на якому зображена частина місцевості Миколаївської області в секторі н.п. Капустино, об`їзна дорога Е58 з позначкою у вигляді кола синього кольору в районі розташування "Тернівського" полігону. Також о 12:01 год. користувачем розміщено два скріншоти на яких зображено відкриті ділянки місцевості в районі "Тернівського" полігону.

14.07.2023р. о 01:27 год. користувачем " ОСОБА_11 " розміщено фотознімок, на якому зображено відкриту ділянку місцевості із променями, візуально схожими на світло ліхтарів, що підкріпив коментарем: "Вояки фонариками балуются".

15.07.2023р. о 01:27 год. користувачем " ОСОБА_11 " розміщено п`ять фотознімків, на якому зображено відкриту ділянку місцевості із променями візуально схожими на світло ліхтарів, що підкріпив коментарем: "Нецензурне висловлювання" уже, весь город в прожекторах, стреляют их крупняка по небу, ракеты взлетают".

09.01.2023р. о 09:36 год. користувачем " ОСОБА_11 " опубліковано повідомлення наступного змісту: "Жесть, всю это укрохрень нужно уничтожить как вирус". Вказане повідомлення розміщене в якості відповіді на репост користувача із загальнодоступного каналу " ОСОБА_21 " з назвою "Откуда есть пошла украинизация земли русской...Продолжение следует ".

08.02.2023р. о 14:36 год. користувач " ОСОБА_11 " залишив повідомлення наступного змісту: " Хочу чтобы на картах вообще не существовало укры". Дане повідомлення було відповіддю на повідомлення користувача " ОСОБА_15 " наступного змісту: "В московские книжные магазины поступили карты, на которых обозначены новые регионы России - СМИ. Карты разных издательств с новыми субьектами уже начинают поступать в продажу в магазины розничной сети". Вбачається, що вказане повідомлення супроводжується прикріпленими фотознімками карт, на яких тимчасово окуповані території України зображені як складові частини території рф.

14.02.2023р. о 22:35 год. користувач " ОСОБА_11 " залишив повідомлення наступного змісту: "Я вот за Россию пошёл бы воевать. И с большим удовольствием". Дане повідомлення було відповіддю на повідомлення користувача " ОСОБА_16 " наступного змісту: "Ну, вот наши люди и воюют за будущее наших детей без этого вот всего. Как бы России не было сложно в военном плане, но такой дичи у нас не допустят, как вот это скотство". В свою чергу дане повідомлення розміщене під відеофайлом з назвою "А это еще одно видео нашумевшего инцидента с "добровольной" мобилизацией в Одессе".

28.02.2023р. з 11:25 год. до 11:28 год. користувач " ОСОБА_11 " залишив повідомлення наступного змісту: " Вот это настоящие герои". "Не то что твари с Мариуполя , когда они сдались, там было провизии и боеприпасов на пол года осады. А воевать они умеют только в простыми людьми". "Чего укры так слепы". "Совсем не видят кто захватил страну". Дані повідомлення були відповіддю на репост користувача " ОСОБА_11 " із загальнодоступного каналу " ОСОБА_22 , ОСОБА_19 ";

- протоколом огляду речей від 13.09.2023р. з доданими скріншотами та оптичного диску, двох флеш-носіїв з відеофіксацією проведення слідчої дії, згідно яких слідчим оглянуто зміст даних з системного блоку "Logic Power" серійний номер НОМЕР_9 , який був вилучений 08.09.2023п. в ході проведення обшуку за адресою місця мешкання ОСОБА_4 . У застосунку "Telegram" виявлено обліковий запис з іменем " ОСОБА_11 ", логін - ІНФОРМАЦІЯ_20 (зареєстрований за номером мобільного телефону НОМЕР_4 ). Також виявлено чат " ІНФОРМАЦІЯ_7 ", до складу якої входить дванадцять учасників.

Зі змісту спілкування учасників чату вбачається, що користувачем " ОСОБА_11 " розміщені наступні повідомлення.

08.02.2023р. о 14:36 год. користувач " ОСОБА_11 " залишив повідомлення наступного змісту: " Хочу чтобы на картах вообще не существовало укры". Дане повідомлення було відповіддю на повідомлення користувача " ОСОБА_15 " наступного змісту: "В московские книжные магазины поступили карты, на которых обозначены новые регионы России - СМИ. Карты разных издательств с новыми субьектами уже начинают поступать в продажу в магазины розничной сети".

14.02.2023р. о 22:35 год. користувач " ОСОБА_11 " залишив повідомлення наступного змісту: "Я вот за Россию пошёл бы воевать. И с большим удовольствием". Дане повідомлення було відповіддю на повідомлення користувача " ОСОБА_16 " наступного змісту: "Ну, вот наши люди и воюют за будущее наших детей без этого вот всего. Как бы России не было сложно в военном плане, но такой дичи у нас не допустят, как вот это скотство". В свою чергу дане повідомлення розміщене під відеофайлом з назвою "А это еще одно видео нашумевшего инцидента с "добровольной" мобилизацией в Одессе";

- протоколом проведення слідчого експерименту від 12.01.2024р. за участю підозрюваного ОСОБА_4 , у присутності спеціаліста у галузі протиповітряної оборони ЗС України із доданими флеш-накопичувачем з фіксацією проведення слідчої дії, фотозображеннями на 5 арк., роздруківкою карти на 2 арк. Слідчий експеримент проводився за місцем мешкання ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_5 . В ході проведення слідчої дії ОСОБА_4 підтвердив, що 15.07.2023р. о 01:27 год., перебуваючи за вказаною адресою, здійснював виготовлення фотозображень, на які потрапила робота підрозділів протиповітряної оборони м. Миколаєва та в подальшому направив їх до Телеграм групи " ІНФОРМАЦІЯ_7 ". Окрім того ОСОБА_4 на роздруківці карти м. Миколаєва особисто показано напрямок роботи підрозділів протиповітряної оборони, які фін вказував на фотозображеннях. Окрім того в ході слідчого експерименту було виготовлено фотознімки з метою відтворення ракурсів та напрямків фото, які виготовив ОСОБА_4 15.07.2023р.;

- відповіддю т.в.о. військового коменданта сил оборони Миколаїв від 03.10.2023р. №7010кп, згідно якої зазначено, що 03.01.2023р. на території земельної ділянки вздовж траси Е58 перебували військовослужбовці ЗС України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які беруть участь у здійсненні заходів із відсічі та стримування збройної агресії рф стосовно України;

- відповіддю начальника штабу - заступника командувача оперативного угруповання військ "Херсон" від 19.01.2024р. №21252, згідно якої 15.07.2023р. близько з 01:20год. по 01:27 год. був зафіксований рух дронів-камікадзе типу "Shahed 136/131" над територією населеного пункту міста Миколаєва. В результаті чого цілі були обстріляні. Інформація про дислокування підрозділів ЗС України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, військової техніки та систем ППО в м. Миколаєві, Генеральним штабом ЗС України, Міністерством оборони України, іншими уповноваженими державними органами у відкритому доступі не розміщувалися;

- відповіддю військового коменданта сил оборони АДРЕСА_1 від 29.01.2024р. №6/окп, згідно якої зазначено, що 03.01.2023р. на території земельної ділянки вздовж траси Е58 перебували військовослужбовці ЗС України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які беруть участь у здійсненні заходів із відсічі та стримування збройної агресії рф стосовно України. Вищевказана інформація Генеральним штабом ЗС України, Міністерством оборони України, іншими уповноваженими державними органами у відкритому доступі не розміщувалася.

Вищевикладені докази у справі є достовірними, належними, допустимими та достатніми, такими, що узгоджуються між собою, оскільки підтверджують подію, місце, час та спосіб вчинення кримінальних правопорушень; причетність ОСОБА_4 до вчинення інкримінованих злочинів, з огляду на що суд вважає їх встановленими.

Аналізуючи сукупність досліджених доказів суд приходить до наступних висновків:

- ОСОБА_4 був достеменно обізнаним про те, що у зв`язку із початком рф військової операції в Україні, Указами Президента України ОСОБА_24 від 24.02.2022р. введено воєнний стан на всій території України, який в подальшому неодноразово продовжувався, а також заборонено розповсюдження інформації, розголошення якої може призвести до обізнаності противника про дії ЗС України, інших складових сил оборони, негативно вплинути на хід виконання завдань за призначенням під час дії правового режиму воєнного стану. При цьому вказана інформація систематично висвітлювалась і постійно продовжує згадуватись у офіційних державних виданнях, представниками органів влади та місцевого самоврядування, у ЗМІ, на телебаченні, в Інтернет джерелах тощо;

- з характеру висловлювань та змісту поширених повідомлень від 09.01.2023р., 08.02.2023р., 14.02.2023р., 28.02.2023р., залишених ОСОБА_4 , вбачається, що останній має стійку проросійську позицію, вважає діючу владу в Україні - "укронацистами", підтримує ведення рф агресивних воєнних дій відносно України. Відкрито та активно висловлює таку позицію, вживає заходів щодо поширення інформації, яка може бути використана проти України. В ході судового розгляду дав пояснення, що бачить єдиним варіантом припинення даної війни та майбутніх конфліктів - повалення української влади та роззброєння військових. Звинуватив військовослужбовців, які обороняли м. Маріуполь, у некомпетентності та непрофесіоналізмі, у зв`язку з чим додав, що при наявній можливості вступив би до лав зс рф. Вбачається, що ОСОБА_4 , принижуючи дії військово-політичного керівництва України та безпосередньо ЗС України, в той же час вихваляючи дії військових рф, фатктично глорифікує осіб, які здійснюють збройну агресію проти України;

- ОСОБА_4 достовірно було відомо про склад учасників Телеграм групи " ІНФОРМАЦІЯ_7 ", серед яких зокрема були представники рф, що власне обвинувачений безпосередньо вказав в судовому засіданні та судячи із змісту спілкування даної групи, вбачається що ОСОБА_4 , направляючи повідомлення, об`єктивно розумів, що поширена ним інформація збирається для подальшого використання проти України;

- ОСОБА_4 об`єктивно було відомо про місце розташування військового об`єкту - "Тернівського" полігону, про обстріли зс рф військових об`єктів на території м. Миколаєва та про ведення підрозділами протиповітряної оборони роботи щодо відбиття повітряної небезпеки над м. Миколаєвом (зокрема 15.07.2023р.), що власне обвинувачений підтвердив в судовому засіданні;

- інформація, яку поширив ОСОБА_4 у своїх повідомленнях в Телеграм групі "ІНФОРМАЦІЯ_7" від 03.01.2023р. та 15.07.2024р., про дислокування підрозділів ЗС України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, військової техніки та систем ППО в м. Миколаєві, Генеральним штабом ЗС України, Міністерством оборони України, іншими уповноваженими державними органами у відкритому доступі не розміщувалися.

При цьому до твердження ОСОБА_4 про те, що він 03.01.2024р. написав повідомлення у зв`язку із хвилюванням за можливі обстріли його населеного пункту, а у повідомленні від 15.07.2023р. просто поділився гарним фото зоряного неба - суд ставиться критично, вважає це обраним способом виправдання, з огляду на наступне.

Так з пояснень ОСОБА_4 встановлено, що він задля спілкування у Телеграм групі "ІНФОРМАЦІЯ_7" використовував акаунт, який прив`язав за мобільним номером російського оператора зв`язку НОМЕР_4 . Цей номер йому дав його знайомий з рф. Використання в даному випадку мобільного номера рф, за умови наявності у ОСОБА_4 мобільного номера оператора українського зв`язку, свідчить про вжиття останнім заходів щодо прикриття своєї незаконної діяльності.

Окрім того, вбачається, що зміст спілкування учасників Телеграм групи " ІНФОРМАЦІЯ_7 " в цілому направлений на виправдовування дій рф та дискредитацію ЗС України; на збір та поширення інформації щодо місць обстрілів зокрема по м. Миколаєву, розташування військових об`єктів та бойових підрозділів ЗС України (що нерідко супроводжувалось фото та відеофайлами з прив`язкою до геолокації об`єктів); на висловлення наративів щодо знищення української нації, повалення суверенітету та незалежності України.

В даному випадку ОСОБА_4 розміщував повідомлення, які ціленаправлено підкріплював фотозображеннями з додатку "Google maps" з графічним позначенням локацій в першому випадку та фотозображеннями роботи підрозділів ППО в другому випадку, що не може свідчити про "випадковість" потрапляння у об`єктив камери, а навпаки сприяє ідентифікації згаданих вище об`єктів та локацій на місцевості.

За викладених обставин суд приходить до висновку, що дії ОСОБА_4 за епізодами від 03.01.2024р. та від 15.07.2024р. слід кваліфікувати як вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 114-2 КК України, а саме як: поширення інформації про розташування Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, за можливості їх ідентифікації на місцевості, якщо така інформація не розміщувалася у відкритому доступі Генеральним штабом Збройних Сил України, Міністерством оборони України або іншими уповноваженими державними органами, вчинене в умовах воєнного стану.

Окрім того стороною обвинувачення дії ОСОБА_4 за епізодами від 09.01.2023р. та від 29.01.2023р. кваліфіковано за ч. 2 ст. 436-2 КК України; за епізодами від 08.02.2023р., 14.02.2023р., 28.02.2023р. кваліфіковано за ч. 3 ст. 436-2 КК України з кваліфікуючою ознакою "повторність".

Надаючи оцінку наведеному, суд приходить до наступних висновків.

Так, за епізодом від 29.01.2023р., згідно обвинувального акту, ОСОБА_4 , 29.01.2023р. у період з 16:46 год. по 16:47 год., перебуваючи за місцем свого мешкання за адресою: АДРЕСА_4 , використовуючи власний мобільний телефон марки "РОССО", ІМЕІ1: НОМЕР_1 , ІМЕІ2: НОМЕР_2 , з сім-картою оператора мобільного зв`язку з номером НОМЕР_3 та месенджер для швидкого обміну повідомленнями "Telegram", до якого останній зареєстрував аккаунт з нік-неймом « ОСОБА_6 » на номер телефону НОМЕР_4 , поширив в "Telegram" групі під назвою "ІНФОРМАЦІЯ_7", до складу якої входить дванадцять учасників, матеріали в яких міститься виправдовування та визнання правомірною збройної агресії РФ проти України наступного змісту: "Афигеть". "Хотел я тогда свалить с укры, но Таня отговорила". "Да и хорошо здесь". "Говорит - будем ждать Россию". "Вот и сидим, ждем, очкуем".

Між тим вбачається, що вказані повідомлення не містять наведення аргументів (пвсевдоісторичного, соціального, демографічного, національно-культурного чи іншого характеру) чи публічного висловлення своєї особистої думки, направленої на формування у адресата помилкового переконання в тому, що збройна агресія рф проти України, розпочата у 2014 році, та тимчасова окупація частини території України мають своє логічне пояснення та відповідні підстави, з яких країна агресор діє вимушено (кваліфікуюча ознака "виправдовування"); або того, що збройна агресія російської федерації проти України, розпочата у 2014 році, та тимчасова окупація частини території України були чи є необхідними для задоволення потреб українського народу чи його окремої частини (етнічних, національних, соціальних чи інших груп), встановлення правопорядку, захисту прав людей, та відповідають нормам і стандартам міжнародного права, тобто є правомірними та законними (кваліфікуюча ознака "визнання правомірною збройної агресії").

На підставі викладеного суд вважає, що висловлювання, поширені ОСОБА_4 29.01.2023р. не містять ознак виправдовування, визнання правомірною збройної агресії рф проти України, або глорифікації. Таким чином його дії щодо поширення вказаних повідомлень не утворюють складу кримінального правопорушення, передбаченого ст. 436-2 КК України та складу будь-якого іншого злочину.

Окремо суд звертає увагу на те, що у даному кримінальному провадженні відсутня судова лінгвістична експертиза за висловлюваннями ОСОБА_4 . Між тим, аналізуючи зміст спілкування обвинуваченого з іншими учасниками у Телеграм групі "ІНФОРМАЦІЯ_7" вбачається, що розміщені висловлювання стилістично не є складними, мають однозначне смислове навантаження, за такого не потребують спеціальних експертних знань.

Наданий стороною обвинувачення висновок спеціаліста, виходячи із системного аналізу норм статей 84, 298-1 КПК, не є доказом у кримінальному провадженні щодо злочинів у розумінні абз. 2 ч. 1 ст. 298-1 КПК, а відтак не може підтверджувати чи спростовувати обставини, передбачені ч. 1 ст. 91 КПК України що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні щодо злочинів. Більше того, згідно висновку від 21.01.2024р. спеціалістом надано оцінку висловлюванням, поширених ОСОБА_4 від 09.01.2023р., 29.01.2023р., 08.02.2023р., 28.02.2023р. на предмет наявності ознак "виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України". Однак наведені категорії є суто правовими та їх оцінка належить до виключної компетенції суду.

Щодо кваліфікації стороною обвинувачення епізодів від 08.02.2023р., 14.02.2023р., 28.02.2023р. за кваліфікуючою ознакою "повторність", суд зазначає наступне.

Згідно з ч. 2 ст. 32 КК України, не є повторністю продовжуваний злочин - злочин, що складається із двох чи більше вчинених у різний час тотожних злочинних діянь, які є реалізацією єдиного злочинного наміру винної особи. Продовжуваний злочин починається вчиненням першого і закінчується вчиненням останнього із тотожних злочинних діянь, які складають цей злочин. Наявність ознак продовжуваного злочину означає, що діяння розглядається як один злочин, а не як повторність злочинів.

Таким чином, при повторному вчиненні тотожних злочинів кожен з них має свою суб`єктивну сторону і самостійний умисел, який виникає щоразу перед вчиненням окремого злочину. В той час, як при продовжуваному злочині особа має єдиний злочинний намір, що охоплює заздалегідь поставлену загальну мету і єдиний умисел, об`єднує вчинені нею всі тотожні діяння. Таким чином, продовжуваний злочин виключає повторність.

В даному випадку, оскільки ОСОБА_4 вчиняв дії від 08.02.2023р., 14.02.2023р., 28.02.2023р. в одній соціальні мережі "Телеграм", в одній групі "ІНФОРМАЦІЯ_7" зі сталою кількістю учасників; здійснив тотожні злочинні діяння, об`єднані єдиним наміром щодо досягнення кінцевої мети виправдування, визнання правомірної агресії РФ проти України, глорифікації осіб, що здійснюють збройну агресію на території України, тобто вчинив однотипні дії, які слід кваліфікувати як продовжуваний злочин, який охоплюється єдиним умислом.

За викладених обставин суд приходить до висновку, що дії ОСОБА_4 за епізодами від 09.01.2023р., 08.02.2023р., 14.02.2023р., 28.02.2023р. слід кваліфікувати як вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 436-2 КК України, а саме як поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною збройної агресії рф проти України, а також глорифікація осіб, що здійснюють збройну агресію на території України.

При призначенні покарання обвинуваченому суд відповідно до ст. 65 КК України враховує, що він вчинив умисне тяжке кримінальне правопорушення проти основ національної безпеки України, а також нетяжке кримінальне правопорушення проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку; особу обвинуваченого, а саме те, що він раніше не судимий, неодружений, офіційно не працює, має постійне місце мешкання, на психіатричному та наркологічному обліку не перебуває.

Окрім того судом враховано відсутність обставин, передбачених ст. 67 КК України, які обтяжують покарання.

Щодо обставини, передбаченої ст. 66 КК України, яка пом`якшує покарання, прокурором вказано щире каяття обвинуваченого. Однак судом розцінюється посилання на таку обставину суто формальним, виходячи з наступного.

Так, розкаяння передбачає, окрім визнання особою факту вчинення злочину, ще й дійсне, відверте, а не уявне визнання своєї провини у вчиненому певному злочині, щирий жаль з приводу цього та осуд своєї поведінки.

Однак всупереч цьому, в ході судового розгляду обвинувачений не висловив каяття або критичної оцінки своєї поведінки, навпаки продовжив висловлювати антиукраїнські ідеї та зазначив що не жалкує про вчинене.

На підставі викладеного суд не визнає обставиною, яка пом`якшує покарання, щире каяття обвинуваченого.

З урахуванням викладеного, а також приймаючи до уваги обставини скоєння злочинів, форму вини, мотиви, спосіб їх вчинення, суд вважає, що виправлення обвинуваченого неможливе без ізоляції від суспільства, і вважає за необхідне призначити ОСОБА_4 покарання: за ч. 2 ст. 114-2 КК України у виді позбавлення волі на строк п`ять років; за ч. 2 ст. 436-2 КК України у виді позбавлення волі на строк три роки, без конфіскації майна.

На підставі ст. 70 КК України, за сукупністю злочинів, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, визначити ОСОБА_4 остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк п`ять років, що буде відповідати його особі, тяжкості вчинених злочинів, і буде необхідним та достатнім для його перевиховання.

Процесуальні витрати у кримінальному провадженні відсутні.

Під час досудового розслідування у кримінальному провадженні було застосовано наступні заходи забезпечення кримінального провадження.

Ухвалою слідчого судді Центрального районного суду м. Миколаєва від 16.10.2023р. накладено арешт на вилучене в ході проведеного 08.09.2023 року обшуку за місцем проживання ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_4 , майно, а саме: мобільний телефон «Redmi NOTE 8», IMEI 1: НОМЕР_5 , IMEI 2: НОМЕР_6 , з сім-картою мобільного номеру НОМЕР_10 ; мобільний телефон «POCO», IMEI 1: НОМЕР_11 , IMEI 2: НОМЕР_2 , з сім-картою номеру телефону НОМЕР_3 ; персональний комп`ютер S/N: НОМЕР_9 .

Відповідно ч. 4 ст. 174 КПК України суд одночасно з ухваленням судового рішення, яким закінчується судовий розгляд, вирішує питання про скасування арешту майна. Суд скасовує арешт майна, зокрема, у випадку виправдання обвинуваченого, закриття кримінального провадження судом, якщо майно не підлягає спеціальній конфіскації, не призначення судом покарання у виді конфіскації майна та/або незастосування спеціальної конфіскації, залишення цивільного позову без розгляду або відмови в цивільному позові.

За таких обставин, суд вбачає підстави для скасування арешту майна.

Долю речових доказів по справі суд вирішує у відповідності до вимог ст. 100 КПК України.

Оскільки суд прийшов до висновку про необхідність призначення обвинуваченому покарання у виді позбавлення волі, тому до набрання вироком законної сили необхідно залишити обраний відносно нього запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 373, 374 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

ОСОБА_4 визнати винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 114-2, ч. 2 ст. 436-2 КК України, у зв`язку з чим призначити йому покарання:

- за ч. 2 ст. 114-2 КК України у виді 5 (п`яти) років позбавлення волі;

- за ч. 2 ст. 436-2 КК України у виді 3 (трьох) років позбавлення волі без конфіскації майна.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України, за сукупністю кримінальних правопорушень, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, призначити ОСОБА_4 остаточне покарання у виді 5 (п`яти) років позбавлення волі.

Застосований відносно ОСОБА_4 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою - залишити до набрання вироком законної сили.

Строк відбування покарання ОСОБА_4 відраховувати з моменту його затримання, а саме з 09.09.2023р.

На підставі ч. 5 ст. 72 КК України (в редакції Закону №2046-VIII), зарахувати ОСОБА_4 в строк відбування покарання, строк попереднього ув`язнення останнього в межах кримінального провадження з 09.09.2023 року до набрання вироком законної сили з розрахунку один день попереднього ув`язнення за один день позбавлення волі.

Захід забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту майна, накладеного ухвалою слідчого судді Центрального районного суду м. Миколаєва від 16.10.2023р. у судовій справі №490/6161/23, підлягає скасуванню відповідно до ч. 4 ст. 174 КПК України.

Речові докази:

- мобільний телефон «Redmi NOTE 8», IMEI 1: НОМЕР_5 , IMEI 2: НОМЕР_6 , з сім-картою мобільного номеру НОМЕР_10 ; персональний комп`ютер S/N: НОМЕР_9 - повернути ОСОБА_25 ;

- мобільний телефон «POCO», IMEI 1: НОМЕР_11 , IMEI 2: НОМЕР_2 , з сім-картою номеру телефону НОМЕР_3 - конфіскувати в дохід держави.

Письмові докази, долучені в ході судового розгляду - зберігати в матеріалах судової справи.

Вирок може бути оскаржений до Миколаївського апеляційного суду через Центральний районний суд м. Миколаєва протягом 30 днів з дня його проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 119674797
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку