open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 686/16414/24

Провадження № 1-в/686/480/24

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 червня 2024 року м. Хмельницький

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

з участю: секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , представника ДУ «Райківецька виправна колонія (№78)» - ОСОБА_4 , засудженого ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції подання начальника ДУ «Райківецька виправна колонія (№ 78)» про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби та встановлення адміністративного нагляду відносно засудженого

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України уродженця та жителя АДРЕСА_1 , з середньою освітою, не одруженого, не працюючого, раніше неодноразово судимого,

В С Т А Н О В И В:

10.06.2024 року начальник ДУ «Райківецька виправна колонія (№ 78)» звернувся до суду з поданням про умовно-дострокове звільнення від відбування основного покарання для проходження військової служби засудженого ОСОБА_5 , посилаючись на те, що останній виявив бажання проходити військову службу за контрактом та відповідає вимогам проходження військової служби за контрактом, визначеним ст. 21-5 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу».

Заслухавши представника ДУ «Райківецька виправна колонія (№ 78)», засудженого та прокурора, які підтримали таке подання, суд вважає, що подання підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Указом Президента України №64/2022 від 24.02.2022р. «Про введення воєнного стану в Україні», який затверджений Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, в Україні введений воєнний стан. Дія воєнного стану в Україні неодноразово продовжено, останній раз - Указом Президента України №271/2024 від 06.05.2024р. «Про продовження строку дії воєнного стану», який затверджений Законом України від 08.05.2024р. № 3684-IX , строк дії воєнного стану в Україні продовжено з 05 год. 30 хв. 14.05.2024р. на 90 діб.

Указом Президента України №65/2022 від 24.02.2022р. «Про загальну мобілізацію», затвердженого Законом України від 03.03.2022р. №2105-IX, в Україні оголошено проведення загальної мобілізації, а Указом Президента України №272/2024 від 06.05.2024р., затвердженого Законом України від 08.05.2024р. №3685-IX, строк проведення загальної мобілізації з 14.05.2024р. продовжено на 90 діб.

Вироком колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Хмельницького апеляційного суду від 07.12.2021р. ОСОБА_5 засуджено за ст. 289 ч. 2, 70 ч. 4 КК України на 05 років 06 місяців позбавлення волі, з конфіскацією майна, крім житла. Зараховано до строку покарання час перебування під вартою з 23.02.2021р. по 07.12.2021р.

Засуджений відбуває покарання в ДУ «Райківецька виправна колонія (№ 78)» і станом на 10.06.2024 року відбув 03 роки 03 місяці 18 днів позбавлення волі, невідбута частина покарання становить 02 роки 02 місяці 12 днів позбавлення волі.

Засуджений ОСОБА_5 виявив бажання проходити військову службу за контрактом і сам відповідає вимогам проходження військової служби за контрактом, визначеним ст. 21-5 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» (до досягнення віку, передбаченого ст. 22 вказаного Закону України йому залишилось більше трьох років, він придатний до військової служби за станом здоров`я, пройшов професійно-психологічний відбір, має достатній рівень фізичної підготовки для виконання обов`язків військової служби). ОСОБА_5 не являється засудженим за вчинення злочинів, зазначених у ч.1 ст.81-1 КК України.

У відповідності до ч. 2 ст. 81-1 КК України на особу, звільнену умовно - достроково від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом, слід покласти обов`язок невідкладно, але не пізніше 24 год. після набрання законної сили судовим рішенням, прибути у супроводі Національної гвардії України до ІНФОРМАЦІЯ_2 для укладення контракту та проходження військової служби.

Частиною 6 статті 154-1 Кримінально - виконавчого кодексу України визначено, що при умовно-достроковому звільненні з установи виконання покарань на підставі ухваленого судового рішення на підставі, визначеній статтею 81-1 КК України, що набрало законної сили, особа передається підрозділам Національної гвардії України для її супроводження з установи виконання покарань до ІНФОРМАЦІЯ_3 . Останнім днем відбування кримінального покарання особою, до якої було застосовано умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом, є день її передачі до підрозділів Національної гвардії України для доставляння до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Відповідно до п. «е» ст. 3, ст. ст. 6, 7-1, 10 Закону України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі» відносно ОСОБА_5 слід встановити адміністративний нагляд терміном на 12 місяців, але не довше ніж до звільнення з військової служби та покласти на нього обов`язки :

- заборонити перебувати поза межами місця дислокації військової частини, у якій ОСОБА_5 проходитиме військову службу за контрактом або поза місцем, визначеним командиром цієї військової частини;

- заборонити виїзд в особистих справах за межі дислокації військової частини та місця перебування, визначеного безпосереднім командиром, без дозволу командира військової частини, з яким укладено контракт.

Клопотання засудженого, яке підтримали прокурор та представник ДУ «Райківецька виправна колонія (№78)», про допуск рішення суду до негайного виконання, відповідає вимогам положень ст.ст. 532, 377, 539 ч.6 КПК України, а тому підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 537-539, 336, 376 ч.6, 535 ч.6 КПК України, ст. 154-1 Кримінально-виконавчого кодексу України, Законом України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі», суд

П О С Т А Н О В И В:

Подання начальника ДУ «Райківецька виправна колонія (№ 78)» задовольнити.

ОСОБА_5 на підставі ст. 81-1 КК України звільнити від відбування основного покарання у виді позбавлення волі, призначеного вироком колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Хмельницького апеляційного суду від 07.12.2021р., умовно-достроково на невідбуту частину цього покарання для проходження військової служби за контрактом.

Зобов`язати ДУ «Райківецька виправна колонія (№ 78)» невідкладно, але не пізніше 24 год. після набрання законної сили судовим рішенням про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом передати ОСОБА_5 до підрозділів Національної гвардії України для доставлення його до ІНФОРМАЦІЯ_2 для укладення контракту та проходження військової служби.

На підставі ст. 81-1 КК України покласти на ОСОБА_5 обов`язок невідкладно, але не пізніше 24 год. після набрання законної сили судовим рішенням про умовно-дострокове звільнення його від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом, прибути у супроводі ІНФОРМАЦІЯ_4 до ІНФОРМАЦІЯ_2 для укладення контракту та проходження військової служби.

Останнім днем відбування ОСОБА_5 покарання у виді позбавлення волі, призначеного вироком колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Хмельницького апеляційного суду від 07.12.2021р., вважати день його передачі до підрозділів Національної гвардії України для доставлення його до ІНФОРМАЦІЯ_2 для укладення контракту та проходження військової служби.

Встановити відносно ОСОБА_5 адміністративний нагляд терміном на 12 місяців, але не довше ніж до звільнення його з військової служби, який здійснює командир військової частини, у якій ОСОБА_5 проходитиме військову службу за контрактом.

Застосувати до ОСОБА_5 наступні обмеження:

- заборонити перебувати поза межами місця дислокації військової частини, у якій ОСОБА_5 проходитиме військову службу за контрактом або поза місцем, визначеним командиром цієї військової частини;

- заборонити виїзд в особистих справах за межі дислокації військової частини та місця перебування, визначеного безпосереднім командиром, без дозволу командира військової частини, з яким укладено контракт.

Ухвала підлягає негайному виконанню, проте на ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Хмельницького апеляційного суду через Хмельницький міськрайонний суд протягом 7 днів з дня її оголошення, а особою, яка перебуває під вартою у той же строк з моменту отримання копії ухвали.

Подача апеляційної скарги на ухвалу прокурором зупиняє її виконання.

Ухвалу невідкладно, але не пізніше 24 годин після її проголошення та після набрання нею законної сили, надіслати до ІНФОРМАЦІЯ_2 та до ДУ «Райківецька виправна колонія №78» для її виконання.

Суддя ОСОБА_6

Джерело: ЄДРСР 119614164
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку