open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Чортківський районний суд Тернопільської області

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"07" червня 2024 р. Справа № 607/4025/24

Номер провадження1-в/608/56/2024

Чортківський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючої судді ОСОБА_1

з участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

представника ДУ «Чортківська

УВП № 26» ОСОБА_4 ,

засудженого ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Чорткові подання начальника Державної установи «Чортківська установа виконання покарань № 26» про умовно-дострокове звільнення засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Дубровиця, Дубровицького району, Рівненської області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , жителя АДРЕСА_2 , громадянина України, не одруженого, не працюючого, раніше судимого 22 вересня 2023 року вироком Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області за ч. 4 ст. 185 КК України до п`яти років позбавлення волі, звільненого від відбування покарання згідно ст. 75 КК України з іспитовим строком на один рік та покладенням обов`язків відповідно до ч. 1 ст. 76 КК України; засудженого 04.04.2024 вироком Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області за ч. 4 ст. 185, ч. 2 ст. 289, ч. 1 ст. 70, ст. 71, ч. 5 ст. 72 КК України до п`яти років двох місяців позбавлення волі, для проходження військової служби за контрактом під час особливого періоду відповідно до ст. 81-1 Кримінального кодексу України,

ВСТАНОВИВ:

Начальник ДУ «Чортківська УВП №26» звернувся в суд з клопотанням про умовно-дострокове звільнення засудженого ОСОБА_5 для проходження військової служби за контрактом відповідно до ст. 81-1 Кримінального кодексу України. В клопотанні, зокрема, вказав, що ОСОБА_5 04 квітня 2024 року засуджений Тернопільським міськрайонним судом Тернопільської області за ч. 4 ст. 185, ч. 2 ст. 289, ч. 1 ст. 70, ст. 71, ч. 5 ст. 72 КК України до п`яти років двох місяців позбавлення волі. Початок строку відбування покарання ОСОБА_5 відраховується з 29 грудня 2023 року, закінчення строку 29 лютого 2029 року. Засуджений ОСОБА_5 відбуває покарання в державній установі «Чортківська установа виконання покарань (№26)» з 02.01.2024.

Наказом начальника ДУ «Чортківська установа виконання покарань (№26)» від 27.05.2024 № 23/АГ-24 ОСОБА_5 зарахований у відділення господарського обслуговування установи та працевлаштований на посаду різальника хліба. За період відбування покарання зарекомендував себе з позитивної сторони. За результатами проведеної оцінки ризиків вчинення повторного кримінального правопорушення засудженими до позбавлення волі: ризик вчинення повторного кримінального правопорушення - низький, 121 бал; ризик шкоди життю і здоров`ю - низький. Вину у скоєному злочині визнає повністю і розкаюється у вчиненому.

Засуджений ОСОБА_5 виявив бажання проходити військову службу за контрактом, а саме: подав заяву, та відповідає вимогам проходження військової служби за контрактом, визначених статтею 21-5 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу».

За заявою засудженого ОСОБА_5 державною установою «Чортківська установа виконання покарань (№26)» невідкладно здійснені заходи щодо можливості представлення його до умовно-дострокового звільнення від відбування покарання для проходження військової служби та організовано проходження ним первинного медичного огляду у закладах охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України та закладах охорони здоров`я державної чи комунальної форми власності. Засудженому забезпечено проходження військово-лікарської комісії, за результатами якої засуджений визнаний придатним до військової служби за станом здоров`я.

Питання щодо можливості представлення засудженого до умовно-дострокового звільнення від відбування покарання для проходження військової служби розглядалося ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за участю представника ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Враховуючи наведене, начальник ДУ «Чортківська УВП (№26)» просить звільнити засудженого ОСОБА_5 умовно-достроково для проходження військової служби за контрактом відповідно до ст. 81-1 КК України.

В судовому засіданні представник ДУ « Чортківська УВП (№ 26)» ОСОБА_4 підтримав подане клопотання, зазначивши, що засуджений ОСОБА_5 виявив бажання про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом, перешкоди до застосування судом положень ст. 81-1 КК України відсутні, висновком військово-лікарської комісії засуджений визнаний придатним до військової служби.

Засуджений ОСОБА_5 в судовому засіданні підтвердив, що добровільно звернувся із заявою про його умовно-дострокове звільнення для проходження військової служби та просить задовольнити подання.

Прокурор ОСОБА_3 в судовому засіданні просить суд подання задовольнити, оскільки воно відповідає вимогам закону та є обґрунтованим.

Розглянувши подання, вислухавши думку учасників судового розгляду та дослідивши письмові докази, суд приходить до наступних висновків.

19.05.2024 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України щодо запровадження інституту умовно-дострокового звільнення осіб від відбування покарання для безпосередньої їх участі в обороні країни, захисті її незалежності та територіальної цілісності» № 3687-ІХ від 08.05.2024.

Відповідно до положень ст. 81-1КК України ( в редакції Закону України№ 3687-ІХ від 08.05.2024), під час проведення мобілізації та/або дії воєнного стану до осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі, судом може бути застосоване умовно-дострокове звільнення для проходження ними військової служби за контрактом. Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання передбачене цією статтею не застосовується до осіб, які були засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України, засуджені за скоєння умисного вбивства двох або більше осіб, або поєднане із зґвалтуванням або сексуальним насильством, а також засуджені за скоєння кримінальних правопорушень, передбачених статтями152, 156-1, 258, 258-6, частиною четвертою статті 286-1цьогоКодексу. У разі застосування судом умовно-дострокового звільнення з підстав, визначених цією статтею, така особа звільняється умовно-достроково від відбування лише основного покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі. Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом може бути застосовано судом, якщо засуджений виявив бажання проходити військову службу за контрактом та відповідає вимогам проходження військової служби за контрактом, визначених статтею 21 -5 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу».

Частиною другою статті 21-5 цього Законувизначено, що на військову службу за контрактом приймаються особи, звільнені умовно-достроково від відбування покарання на підставі, визначеній статтею 81-1 Кримінального кодексу України, які відповідають таким вимогам проходження військової служби: яким залишилося до досягнення віку, передбаченого статтею 22 цього Закону, не менше трьох років; придатні до військової служби за станом здоров`я; пройшли професійно-психологічний відбір; мають достатній рівень фізичної підготовки для виконання обов`язків військової служби.

ОСОБА_5 засуджений 04 квітня 2024 року вироком Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області за ч. 4 ст. 185, ч. 2 ст. 289, ч. 1 ст. 70, ст. 71, ч. 5 ст. 72 КК України до п`яти років двох місяців позбавлення волі.

З 02 січня 2024 року засуджений ОСОБА_5 відбуває покарання в державній установі «Чортківська установа виконання покарань (№ 26)».

Засуджений ОСОБА_5 виявив бажання проходити військову службу за контрактом, а саме: 03.06.2024 подав заву та відповідає вимогам проходження військової служби за контрактом, визначених статтею 21-5 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу».

За заявою засудженого ОСОБА_5 державною установою «Чортківська установа виконання покарань (№26)» невідкладно здійснені заходи щодо можливості представлення його до умовно-дострокового звільнення від відбування покарання для проходження військової служби та організовано проходження ним первинного медичного огляду у закладах охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України та закладах охорони здоров`я державної чи комунальної форми власності. Засудженому забезпечено проходження військово-лікарської комісії, за результатами якої засуджений визнаний придатним до військової служби за станом здоров`я.

Питання щодо можливості представлення засудженого до умовно-дострокового звільнення від відбування покарання для проходження військової служби розглядалося ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за участю представника ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Також, згідно письмової згоди, наданої командиром військової частини НОМЕР_1 , військовою частиною НОМЕР_1 попередньо вивчено та відібрано кандидата для прийняття на військову службу за контрактом ОСОБА_5 , який планується на посаду стрільця стрілецької спеціалізованої роти військової частини НОМЕР_1 , шпк - «солдат», ВОС 100915А. Таким чином, судом встановлено, що засуджений ОСОБА_5 виявив бажання проходити військову службу за контрактом та відповідає вимогам проходження військової служби за контрактом, обмежень, визначених ст. 81-1КК Українидля застосування до засудженого умовно-дострокового звільнення від відбування покарання для проходження військової служби судом не встановлено, тому подання підлягає задоволенню.

Крім того, відповідно до вимог п. е ст. 3 Закону України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі», адміністративний нагляд встановлюється щодо повнолітніх осіб звільнених умовно-достроково від відбування покарання з підстав, визначених статтею 81-1 Кримінального кодексу України. Адміністративний нагляд щодо цих осіб здійснюється виключно в порядку визначеному статтею 7-1 цього Закону. Згідно ст. 7-1 зазначеного Закону, адміністративний нагляд за особами, звільненими з установи виконання покарань з підстав, визначених статтею 81-1 Кримінального кодексу України, здійснюється командиром військової частини, в якій особа проходить військову службу. Особи, щодо яких встановлено адміністративний нагляд, беруться на окремий облік у військовій частині.

Враховуючи, що засуджений звільняється умовно-достроково від відбування покарання на підставі ст. 81-1КК України, суд вважає необхідним встановити стосовно засудженого адміністративний нагляд, та визначити обмеження, а саме: заборону перебування поза межами місця дислокації військової частини, з якою укладено контракт та місця перебування, визначеного безпосереднім командиром; заборону виїзду чи обмеження часу виїзду в особистих справах за межі дислокації військової частини та місця перебування, визначеного безпосереднім командиром, без дозволу командира військової частини, з яким укладено контракт.

На підставі викладеного, керуючись Законом України «Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України щодо запровадження інституту умовно-дострокового звільнення осіб від відбування покарання для безпосередньої їх участі в обороні країни, захисті її незалежності та територіальної цілісності» від 08.05.2024 № 3687-IX, ст.81-1Кримінального кодексу України, Законом України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі», ст. ст.376, 535, 539 Кримінального процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Подання начальника Державної установи «Чортківська установа виконання покарань № 26» про умовно-дострокове звільнення засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , засудженого 04.04.2024 вироком Тернопільського міськрайонного суду за ч. 4 ст. 185, ч. 2 ст. 289, ч. 1 ст. 70, ст. 71, ч. 5 ст. 72 КК України до п`яти років двох місяців позбавлення волі, для проходження військової служби за контрактом під час особливого періоду відповідно до ст. 81-1 Кримінального кодексу України, задовольнити.

Звільнити умовно-достроково від відбування покарання у виді позбавлення волі на невідбуту частину 4 (чотири) роки 8 (вісім) місяців 14 (чотирнадцять ) днів за вироком Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 04 квітня 2024 року, для проходження військової служби за контрактом засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , як особу, яка виявила бажання проходити військову службу за контрактом.

Покласти на ОСОБА_5 , звільненого від відбування покарання, обов`язок невідкладно, але не пізніше 24 години після набрання законної сили судовим рішенням про умовнодострокове звільнення особи від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом, прибути у супроводі ІНФОРМАЦІЯ_5 для укладення контракту та проходження військової служби.

Державній установі «Чортківська установа виконання покарань (№26)» на підставі ухваленого судового рішення та на підставі, визначеній статтею 81-1Кримінального кодексу України, про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання у вигляді позбавлення волі ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , як особу, яка виявила бажання проходити військову службу за контрактом, після набрання сили судовим рішенням передати підрозділу Національної гвардії України для її супроводження з установи виконання покарань до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для укладення контракту та проходження військової служби.

Останнім днем відбування кримінального покарання засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , як особу, яка виявила бажання проходити військову службу за контрактом, до якої застосовано умовно-дострокове звільнення від відбування покарання, вважати день його передачі до підрозділів Національної гвардії України для доставлення до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Роз`яснити засудженому, що у разі вчинення ним протягом не відбутої частини покарання нового кримінального правопорушення суд призначить покарання за правилами, передбаченими ст. ст.71, 72 КК України.

Згідно ч. 6 ст. 376 Кримінального процесуального кодекс України, ухвалу суду про умовно-дострокове звільнення ОСОБА_5 від відбування покарання на підставі, визначеній статтею 81-1 Кримінального кодексу України, невідкладно, але не пізніше 24 годин після її проголошення, надіслати до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, а також до органу або установи виконання покарань.

Встановити до засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , адміністративний нагляд строком на 12 місяців в порядку, визначеному ст. 7-1 Закону України « Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі» з встановленням обмежень, передбачених статтею 10 вказаного Закону, а саме:

- заборону перебування поза межами місця дислокації військової частини, з якою укладено контракт та місця перебування, визначеного безпосереднім командиром;

- заборону виїзду чи обмеження часу виїзду в особистих справах за межі дислокації військової частини та місця перебування, визначеного безпосереднім командиром, без дозволу командира військової частини, з яким укладено контракт.

Контроль за здійсненням адміністративного нагляду стосовно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , покласти на командира військової частини, в якій останній проходить службу.

Про взяття на окремий облік ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , для здійснення адміністративного нагляду повідомити Чортківський районний суд Тернопільської області та Чортківську окружну прокуратуру Тернопільської області.

Ухвала суду може бути оскаржена до Тернопільського апеляційного суду протягом семи днів з дня її проголошення, шляхом подачі апеляційної скарги через Чортківський районний суд Тернопільської області.

Згідно з оригіналом

Суддя:/підпис/

Ухвала набрала законної сили " " 2024 року.

Оригінал ухвали знаходиться в Чортківському районному суді Тернопільської області в матеріалах справи № 607/4025/24.

Суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 119579341
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку