open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 215/671/24

2-о/215/55/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 травня 2024 року Тернівський районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області

ускладі: головуючого, судді -Демиденка Ю.Ю.

присяжних: - Дворніченко Т.В.

- Дмитренко В.О.

за участю: секретаря - Бугрим К.О.

розглянувши в порядку ч.2 ст.247 ЦПК України без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу справу за заявою ОСОБА_1 про визнання особи безвісно відсутньою; заінтересована особа: Тернівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кривому Розі Криворізького району Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса),-

ВСТАНОВИВ:

02.02.2024 ОСОБА_1 звернулась до суду з даною заявою.

В обґрунтування заяви ОСОБА_1 вказує, що вона та ОСОБА_2 перебувають у зареєстрованому шлюбі з 25.06.2008 та мають трьох спільних дітей неповнолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , малолітню дочку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та малолітню дочку ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Наприкінці листопада 2021 року ОСОБА_2 вийшов з дому та назад не повернувся, у зв`язку з чим заявник ОСОБА_1 01.12.2021 звернулась до ВП №2 Покровського районного управління поліції ГУНП в Донецькій області з заявою про його розшук, проте проведеними розшуковими заходами встановити місце перебування останнього не виявилось можливим. Крім того, у зв`язку із збройною агресією Російської Федерації відносно України, заявник ОСОБА_1 з дітьми була вимушена переїхати з Донецької області мешкати до м. Кривого Рогу Дніпропетровської області, де по теперішній час взята на облік, як внутрішньо переміщена особа. Таким чином, з кінця листопада 2021 року по теперішній час, вона не має жодних відомостей про місцезнаходження її чоловіка ОСОБА_2 , у зв`язку з чим просить визнати його безвісно відсутнімз 01.12.2021.

Заявник ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилась, надала письмову заяву про розгляд справи за її відсутності, на заявлених вимогах наполягає.

Представник заінтересованої особи Тернівського відділудержавної реєстраціїактів цивільногостану умісті КривомуРозі Криворізькогорайону Дніпропетровськоїобласті Південногоміжрегіонального управлінняМіністерства юстиції(м.Одеса)в судовезасідання нез`явилась,надіслала письмовузаяву пророзгляд справиза їївідсутності,вирішення справизалишає нарозсуд суду.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 перебуває у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_2 (а.с.5) та мають трьох спільних дітей неповнолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , малолітню дочку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та малолітню дочку ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.6-8).

Відповідно змісту довідки ВП №2 Покровського районного управління поліції ГУНП в Донецькій області від 08.12.2021, за наявними обліками ІПНП МВС встановлено відсутність будь-яких відомостей про ОСОБА_2 , у розшуку з будь-якої причини він не перебуває, інформація про його перебування на території України відсутня, фактичне місцезнаходження встановити не надається можливим.

Як видно зі свідоцтва про народження ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , його батько ОСОБА_2 є громадянином Російської Федерації (а.с.6).

Згідно ч.1ст.43 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом безвісно відсутньою, якщо протягом одного року в місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування.

Так, відповідно до п.3 ч.2ст.293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою.

Статтею 3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» визначено, що громадянина України, а також іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, мають право на вільний вибір адміністративно-територіальної одиниці, на території якої вони хочуть проживати чи перебувати і місцем проживання є адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком понад шість місяців на рік.

Відповідно до вимогст.5 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні»,законними підставами перебування на території України є: для громадян України - належність до громадянства України; для іноземців та осіб без громадянства - реєстрація на території України паспортного документа або наявність посвідки на постійне або тимчасове проживання в Україні, або документів, що посвідчують отримання статусу біженця чи притулку в Україні.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 є громадянином Російської Федерації, однак на яких підставах перебував в Україні доказів не надано.

Згідно п.15ст.4 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», іноземці та особи без громадянства, які в`їхали в Україну на інших законних підставах, вважаються такими, які тимчасово перебувають на території України на законних підставах на період наданого візою дозволу на в`їзд або на період, встановлений законодавством чи міжнародним договором України і відповідно до ч.3ст.5 цього Законуотримують посвідку на тимчасове проживання.

Відповідно до ч.1 ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Водночас, заявник ОСОБА_1 не надала доказів на підтвердження проживання ОСОБА_2 на території України на законних підставах, тобто наявності в нього посвідки на постійне чи тимчасове проживання для іноземців та осіб без громадянства.

Згідност.20 Закону України «Про міжнародне приватне право»,підстави та правові наслідки визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою регулюються останнім з відомих особистихзаконівцієї особи.

Відповідно дост.16 Закону України «Про міжнародне приватне право»,особистим законом фізичної особи вважається право держави, громадянином якої вона є.

Враховуючи вищенаведене, суд приходить до висновку про відсутність підстав для визнання ОСОБА_2 , громадянина Російської Федерації,безвісно відсутнім за чинним законодавством України, оскільки з наданих заявником документів не можливо встановити, що ОСОБА_2 останній у встановленому законом порядку постійно проживав на території України, а відсутність його за місцем тимчасового проживання та невиконання своїх батьківських обов`язків не підтверджує його безвісну відсутність.

За таких обставин, суд дійшов висновку про недостатність підстав, визначенихстаттею 43 ЦК України, для визнання ОСОБА_2 безвісно відсутнім, а тому у задоволенні заяви слід відмовити.

Керуючись ст.ст.12, 13, 81, 293 ч.2, 294, 305-308 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 про визнання особи безвісно відсутньою; заінтересована особа: Тернівський відділдержавної реєстраціїактів цивільногостану умісті КривомуРозі Криворізькогорайону Дніпропетровськоїобласті Південногоміжрегіонального управлінняМіністерства юстиції(м.Одеса) - залишити без задоволення.

Заявник та заінтересована особа мають правооскаржити рішенняподавши напротязі тридцятиднів здня складенняповного судовогорішенняапеляційну скаргу безпосередньо в Дніпровський апеляційний суд.

Повне рішення складено 23 травня 2024 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

СУДДЯ:

ПРИСЯЖНІ:

Джерело: ЄДРСР 119412783
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку