open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 317/2378/24

Провадження № 1-в/317/72/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 травня 2024 року м. Запоріжжя

Запорізький районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні подання заступника начальника ДУ «Центр пробації» в Запорізькій області ОСОБА_3 про звільнення від призначеного судом покарання з випробуванням після закінчення іспитового строку відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , засудженого 19.04.2021 вироком Приазовського районного суду Запорізької області за ч. 2 ст. 194 КК України до 5 років позбавлення волі, звільненого від відбування покарання з випробуванням на підставі ст. 75 КК України з іспитовим строком 3 роки, зареєстрованого та мешкаючого за адресою: АДРЕСА_1 , -

ВСТАНОВИВ:

За вироком Приазовського районного суду Запорізької області від 19.04.2021 ОСОБА_4 засуджено за ч.2 ст. 194 КК України до 5 років позбавлення волі, звільнений від відбування покарання згідно ст.75 КК України з іспитовим строком на 3 роки.

Заступником начальника ДУ «Центр пробації» в Запорізькій області ОСОБА_3 подано до суду подання про звільнення від призначеного покарання з випробуванням після закінчення іспитового строку відносно ОСОБА_5 .

В обґрунтування подання вказує, відповідно до ст. 76 КК України, на ОСОБА_4 покладено обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації; виконувати заходи, передбачені пробаційною програмою.

Згідно інформації з інформаційної підсистеми «Оперативно-довідкова картотека» єдиної підсистеми МВС Запорізької області, за час відбування покарання з випробуванням засуджений ОСОБА_4 до кримінальної відповідальності за вчинення нових злочинів не притягувався, адміністративних правопорушень не вчиняв.

До початку військової агресії, співробітниками сектору пробації була зроблена оцінка факторів ризику вчинення повторного кримінального правопорушення відносно ОСОБА_4 , у рамках соціально-виховної роботи із засудженим були заплановані заходи щодо вирішення криміногенних потреб та досягнення позитивних зміни для досягнення мети виправлення засудженого. Але, з початком військових дій та тимчасовою окупацією Мелітопольського району (стм. Веселого) проводити соціально-виховну роботу із засудженим можливості не було.

Весь час іспитового строку ОСОБА_4 з тимчасово окупованої території не виїжджав, про що свідчить інформація Департаменту соціального захисту населення Запорізької міської ради № 01-01-09/3024 від 10.04.2024 про перевірку за обліками Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

Враховуючи те, що іспитовий строк закінчився 19.04.2022, Заступником начальника ДУ «Центр пробації» в Запорізькій області ОСОБА_3 просить вирішити питання про звільнення від призначеного покарання ОСОБА_4 .

Представник органу пробації до суду не з`явився, про час та місце слухання справи повідомлені своєчасно та належним чином.

Засуджений ОСОБА_4 до суду не з`явився, про час та місце слухання справи повідомлявся шляхом розміщення оголошення на сайті Судової влади.

Прокурор в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся своєчасно та належним чином.

Відповідно до положень ст. 539 КПК України, неприбуття в судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про місце та час розгляду клопотання (подання), не перешкоджає проведенню судового розгляду, крім випадків, коли їх участь визнана судом обов`язковою або особа повідомила про поважні причини неприбуття.

Враховуючи неявку у судове засідання учасників кримінального провадження, та їх заяви, на підставі ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 537 КПК України, під час виконання вироків суд має право вирішувати питання про звільнення від призначеного покарання з випробуванням після закінчення іспитового строку.

Згідно з п. 3 ч. 2 ст. 539 КПК України, клопотання (подання) про вирішення питання, пов`язаного із виконанням вироку, подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого проживає засуджений, - у разі необхідності вирішення питань, передбачених ст. 537 ч.1 п. 9 цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 78 КК України, після закінчення іспитового строку засуджений, який виконав покладені на нього обов`язки та не вчинив нового злочину, звільняється судом від призначеного йому покарання.

Відповідно до ч. 3 ст. 75 та ч. 1 ст. 78 Кримінального кодексу України, через використання словосполучень «не вчинить нового злочину» та «виконає покладені на нього обов`язки», випливає, що однією з обов`язкових передумов для звільнення засудженого від відбування покарання, згідно з цими статтями кримінального закону, є не вчинення останнім у період іспитового строку, визначеного судом, нового злочину.

При цьому, констатувати вчинення такого нового злочину цією особою та, відповідно, її винуватість у скоєному може виключно суд у порядку, визначеному законом. Доки вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, особа, відповідно до ч. 1 ст. 62 Конституції України, ч. 2 ст. 2 КК України та ч. 1 ст. 17 Кримінального процесуального кодексу України (КПК), вважається невинуватою.

Згідно з ч. 1 ст. 165 Кримінально-виконавчого кодексу України (надалі - КВК), іспитовий строк обчислюється з моменту проголошення вироку суду.

Судом встановлено, що вироком Приазовського районного суду Запорізької області від 19.04.2021 ОСОБА_4 засуджено за ч.2 ст. 194 КК України до 5 років позбавлення волі, звільнений від відбування покарання згідно ст.75 КК України з іспитовим строком на 3 роки.

Відповідно до ст. 76 КК України, протягом іспитового строку покладено на засудженого ОСОБА_4 наступні обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації; виконувати заходи, передбачені пробаційною програмою.

Згідно інформації з інформаційної підсистеми «Оперативно-довідкова картотека» єдиної підсистеми МВС Запорізької області, засуджений нового кримінального правопорушення не вчинив, до адміністративної відповідальності не притягувався.

Частиною 2 ст. 165 КВК України передбачено, після закінчення іспитового строку засуджений, який виконав покладені на нього обов`язки та не вчинив нового злочину, за поданням уповноваженого органу з питань пробації звільняється судом від призначеного йому покарання, нагляд припиняється і засуджений знімається з обліку в зазначеному органі.

Таким чином, дослідивши матеріали подання, враховуючи те, що відбуваючи покарання ОСОБА_4 не вчинив нових правопорушень, та у суду відсутня інформація про те, що засуджений допускав порушення порядку та умов відбування покарання, не виконував обов`язки, покладені на нього вироком суду, суд приходить до висновку про наявність достатніх підстав для звільнення ОСОБА_4 від призначеного судом покарання з випробуванням після закінчення іспитового строку.

Керуючись ст. 78 КК України та ст.ст. 537, 539 КПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Подання заступника начальника ДУ «Центр пробації» в Запорізькій області ОСОБА_3 про звільнення від призначеного судом покарання з випробуванням після закінчення іспитового строку відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від покарання, призначеного вироком Приазовського районного суду Запорізької області від 19.04.2021 за ч. 2 ст. 194 КК України у виді позбавлення волі строком на 5 років, з випробуванням строком тривалістю 3 роки.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Запорізького апеляційного протягом семи днів з дня її оголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення зазначеного строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію ухвали суду.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 119406577
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку