open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 595/575/24

Провадження № 2/595/197/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.05.2024 місто Бучач

Бучацький районний суд Тернопільської області в складі:

головуючого судді Созанської Л.І.,

за участю секретаря судового засідання Шпуняр О.В.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судовихзасідань впорядку спрощеногопозовного провадженняцивільну справуза позовомТовариства зобмеженою відповідальністю «УКРКРЕДИТ ФІНАНС»до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач,Товариство зобмеженою відповідальністю«УКР КРЕДИТФІНАНС» (надаліТОВ «УКР КРЕДИТ ФІНАНС»), в інтересах якого діє представник Коваленко Я.О., звернулося в суд з позовом до відповідачки ОСОБА_1 , в якому просить стягнути з відповідача на користь товариства заборгованість за кредитним договором №1174-4697 від 20.03.2023 в розмірі 89450,00 грн., що складається з наступного: 18000,00 грн. прострочена заборгованість за кредитом; 71450,00 грн. прострочена заборгованість за нарахованими процентами. Окрім того, просить стягнути з відповідача на його користь судові витрати, пов`язані з розглядом справи.

Позовні вимоги мотивує тим, що 20.03.2023 між ТОВ «УКР КРЕДИТ ФІНАНС» та ОСОБА_1 було укладено електронний договір про відкриття кредитної лінії № 1174-4697 (надалі Кредитний договір). Кредитний договірпідписаний електроннимпідписом відповідача,що відтворенийшляхом використаннявідповідачем одноразового ідентифікатора А9720.Підписанням кредитногодоговору відповідачпідтвердив, що ознайомлений з усімаПравилами наданняспоживчих кредитів,які складаютьєдиний договір, в якомувизначаються всійого істотніумови,а такожпідтвердив,що повністю розуміє, погоджується ізобов`язуєтьсянеухильно дотримуватисьцих Правил. Позивач вказав,що виконавсвої зобов`язанняза Договорому повномуобсязі,оскільки надав відповідачу можливістьрозпоряджатись кредитнимикоштами усумі 18000грн. шляхом перерахування коштівна відповіднийкартковий рахуноквідповідача, однак останній, всупереч чинному законодавству та умовам Договору, належним чином покладені на нього зобов`язання не виконав, порушив умови Договору, тому загальний розмір заборгованості станом на 27.02.2024 становив 174590,00 грн., з яких: прострочена заборгованість за кредитом 18000,00 грн.; прострочена заборгованість за нарахованими процентами 156590,00 грн. Разом з тим кредитодавцем було прийнято рішення про можливість застосування до позичальника Програми лояльності для споживачів фінансових послуг ТОВ «УКР КРЕДИТ ФІНАНС», а саме часткового списання заборгованості позичальнику за нарахованими процентами у сумі 85140,00 грн. за умови погашення позичальником решти заборгованості за кредитним договором в розмірі 89450,00 грн. З врахуванням вищезазначеного, кредитодавець просить суд стягнути з ОСОБА_1 не повну суму заборгованості за кредитним договором, а лише її частину, що становить 89450,00 грн., з яких: прострочена заборгованість за кредитом 18000,00 грн.; прострочена заборгованість за нарахованими процентами 71450,00 грн.

Ухвалою судді Бучацького районного суду Тернопільської області від 02 квітня 2024 року відкрито провадження у справі та призначено розгляд справи у порядку спрощеного провадження з викликом сторін.

06 травня 2024 року представником відповідача, адвокатом Пасічником А.З. подано до суду відзив на позов, в якому адвокат вказує, що ОСОБА_1 не укладав кредитного договору із ТОВ «УКР КРЕДИТ ФІНАНС». Вимоги позивача є надуманими. ОСОБА_1 отримав поштове відправлення із позовною заявою 17.04.2024. 25.04.2024 ОСОБА_1 уклав угоду про надання правової допомоги із адвокатом Пасічником А.З., який звернувся до Бучацького районного суду із клопотання про надання доступу до вказаної справи в системі Електронний суд, який був отриманий 29.04.2024, та часу для підготовки відзиву було замало, тому, зважаючи на те, що пропущений строк становить лише один день, просить суд його поновити та прийняти вказаний відзив. Зазначає, що документи, що подані позивачем на підтвердження обставин, що наведені у позовній заяві, не доводять існування будь-яких договірних відносин між ТОВ «УКР КРЕДИТ ФІНАНС» та ОСОБА_1 . Матеріали справи не містять відомостей про те, що ОСОБА_1 отримав у будь-який спосіб доступ до одноразового ідентифікатора, на який посилається позивач. Відповідач заперечує отримання смс-повідомлення із таким ідентифікатором доступу. Матеріали справи не містять доказів того, що ОСОБА_1 отримав грошові кошти від позивача у спосіб перерахунку таких на рахунок відповідача. ОСОБА_1 заперечує отримання кредиту від ТОВ «УКР КРЕТИД ФІНАНС». Матеріали справи не містять відомостей про те, що ОСОБА_1 сплачував кошти ТОВ «УКР КРЕДИТ ФІНАНС» на виконання кредитного зобов`язання. Відповідач заперечує повернення позивачу будь-яких грошових коштів. Довідка АТ КБ «Приватбанк» не містить будь-яких реквізитів, а також не містить інформації, яка б дала змогу прив`язати до виниклих правовідносин ОСОБА_1 . Довідка ТОВ «УКР КРЕДИТ ФІНАНС» не містить відомостей ні про ОСОБА_1 , ні про його рахунки у банківських установах. Така довідка видана позивачем у справі, а тому не слід вважати її належним, допустимим та достовірним доказом. Позовну заяву відповідач отримав у вигляді роздруківки поштової служби «Е-ПОСТ». Жоден документ, наданий стороні відповідача, не завірений. Позивачем до позовної заяви не додано жодного первинного документу в розумінні Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» та Постанови НБУ від 4 липня 2018 року № 75. Надані позивачем довідки АТ КБ «Приватбанк» та ТОВ «УКР КРЕДИТ ФІНАНС» про перерахування суми кредиту не є доказами перерахування ОСОБА_1 коштів у відповідності до укладеного договору та не є первинними документами.

У судовезасідання представник ТОВ«УКР КРЕДИТ ФІНАНС» не з`явився, однак подав клопотання про розгляд справи проводити без його участі, позов підтримує та не заперечує щодо ухвалення заочного рішення.

Представник відповідача, адвокат Пасічник А.З. в судове засідання не з`явився, будучи повідомленим про час та місце розгляду справи.

Суд, дослідивши наявні у справі докази, надавши оцінку належності, допустимості, достовірності кожного доказу окремо, а також достатності і взаємного зв`язку доказів у їх сукупності, вважає, що позов підлягає до задоволення, виходячи із наступних підстав.

Згідно з ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Положеннями ст. 12 ЦПК України передбачено, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Судом встановлено фактичні обставини справи та зміст спірних правовідносин.

Суд, встановив, що ТОВ «УКР КРЕДИТ ФІНАНС» є фінансовою установою, що підтверджується свідоцтвом про реєстрацію фінансової установи серії НОМЕР_1 від 01.08.2013, видане Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

20.03.2023 між ТОВ «УКР КРЕДИТ ФІНАНС» та ОСОБА_1 за допомогою веб-сайту (creditkasa.com.ua), який є сукупністю інформаційних та телекомунікаційних систем ТОВ «УКР КРЕДИТ ФІНАНС», в рамках якої реалізуються технології обробки інформації з використанням технічних і програмних засобів і які у процесі обробки інформації діють як єдине ціле, було укладено електронний договір про відкриття кредитної лінії № 1174-4697.

Зазначений кредитний договір було укладено відповідно до Правил відкриття кредитної лінії (надання споживчих кредитів) ТОВ «УКР КРЕДИТ ФІНАНС», затверджених наказом N 69-П від 23.11.2022 та розміщених на їх сайті.

Вказаний кредитний договір разом із Правилами надання споживчих кредитів складають єдиний договір, в якому визначаються всі його істотні умови та з яким позичальник був попередньо ознайомлений.

Позичальнику надано одноразовий ідентифікатор А9720, для підписання кредитного договору № 1174-4697 від 20.03.2023, підтвердження ознайомлення з Правилами та інших супутніх документів.

Відповідно до п. п. 2.1, 2.2 п. 2 кредитного договору кредитодавець відкриває для позичальника невідновлювальну кредитну лінію на наступних умовах, визначених цим договором. Кредитодавець відкрив кредитну лінію для позичальника шляхом надання грошових коштів позичальнику на умовах строковості, зворотності, платності для задоволення особистих потреб позичальника, а позичальник зобов`язується повернути кредит не пізніше останнього дня строку кредитування та сплатити нараховані кредитодавцем проценти за користування кредитом у порядку передбаченому цим договору.

Розмір кредитного ліміту, тобто загальний розмір Кредиту: 18000,00 гривень. Дата надання/видачі Кредиту: 20 березня 2023 року (п. 4.1. Договору).

Відповідно до п. 4.5. Договору, сплату процентів за користування Кредитом Позичальник зобов`язаний здійснювати не пізніше останнього дня кожного Базового періоду.

Базовий період складає 18 (вісімнадцят цілих, нуль сотих) календарних днів. Перебіг першого Базового періоду починається з дати надання/видачі Кредиту та закінчується в дату останнього календарного дня першого Базового періоду (п. 4.4. Договору).

Нарахування процентів за користування Кредитом здійснюється на залишок неповерненої суми Кредиту за кожен день користування Кредитом, починаючи з дня видачі Кредиту до дати фактичного повернення всієї суми Кредиту, за наступною ставкою: Стандартна процентна ставка становить 3.00 % (три цілих, нуль сотих відсотки (ів)) за кожен день користування Кредитом (вказана процентна ставка застосовується протягом всього строку дії цього Договору, за виключенням строку використання права користування Кредитом за Промоставкою та/або Зниженою, та/або Пільговою процентною ставкою) (п. 4.6. Договору).

Строк кредитування, тобто, строк на який надається Кредит Позичальнику: 300 календарних днів з моменту перерахування Кредиту Позичальнику (далі Строк кредитування). Дата повернення (виплати) кредиту 13 січня 2024 року. Строк Договору є рівним Строку кредитування (п. 4.8 Договору).

Реальна річна процентна ставка на дату укладення цього Договору складає сімсот п`ятдесят шість тисяч триста тридцять п`ять, нуль сотих відсотки (ів) (п. 4.9. Договору).

Орієнтовна загальна вартість Кредиту на дату укладення Договору (за весь Строк кредитування) складає: 180000,00 грн. та включає в себе: суму Кредиту та проценти за користування Кредитом 162000,00 грн. (п. 4.10 Договору).

Відповідно до п. 8.5 Договору, у разі прострочення позичальником сплати процентів за користування кредитом на строк понад один календарний місяць, Кредитодавець має право вимагати від Позичальника повернення Кредиту в повному обсязі та сплати процентів за весь строк фактичного користування кредитом до настання дати закінчення строку кредитування, визначеного п. 4.8 даного Договору.

Відповідно до таблиці обчислення загальної вартості кредиту для споживача та реальної річної процентної ставки за Договором № 1174-4697 (Графік платежів за договором), згідно з методикою Національного банку України, який містить розрахунок суми кредиту та процентів за користування кредитом із зазначенням термінів платежу, сума кредиту становить 18000,00 грн. та включає в себе проценти за користування кредитом у розмірі 162000,00 грн., реальна річна процентна ставка становить 756335, 00 % річних.

Такі ж положення щодо істотних умов договору містяться в Паспорті споживчого кредиту, який підписано відповідачем електронним підписом одноразовим ідентифікатором, номер пароля А9720.

Підписавши 20.03.2023 цей кредитний договір, відповідач взяв на себе зобов`язання своєчасно повернути кредит та проценти за користування кредитом в порядку, передбаченому цим договором.

З довідки про перерахування суми кредиту № 1174-4697 від 20.03.2023, вбачається, що ТОВ «УКР КРЕДИТ ФІНАНС» здійснив видачу відповідачу коштів за кредитним договором № 1174-4697 від 20.03.2023 в сумі 18000,00 грн. за допомогою системи LiqPay платіж 2255620782, дата 20.03.2023; № платіжної картки НОМЕР_2 .

Також в матеріалах справи наявне повідомлення АТ КБ «ПривтБанк» для ТОВ «УКР КРЕДИТ ФІНАНС», згідно якого вбачається, що від позивача № платежу 2255620782 через систему платежів LIQPAY перераховані кошти в розмірі 18000,00 грн. 20.03.2023 згідно договору № 1174-4697, номер картки НОМЕР_2 .

ТОВ «УКР КРЕДИТ ФІНАНС» виконало взяті на себе зобов`язання у повному обсязі, надавши відповідачу кредит, відповідно до умов кредитного договору.

В свою чергу відповідач свої зобов`язання за користування кредитними коштами належним чином не виконував, у зв`язку з чим утворилася заборгованість.

З довідки про укладений договір станом на 27.02.2024, що складено представником ТОВ «УКР КРЕДИТ ФІНАНС» вбачається, що у відповідача наявна заборгованість у сумі 174590,00 грн., яка складається із: 18000,00 грн.прострочена заборгованість за кредитом, 156590,00 грн.прострочена заборгованість за нарахованими процентами.

Згідно з відомостями, що містяться у довідці про укладений договір, сформованій станом на 27.02.2024, кредитодавець нараховував процентну ставку у розмірі 1,5 % у періоди з 20.03.2023 по 06.04.2023, процентну ставку у розмірі 3,00 % у період з 07.04.2023 по 13.01.2024.

Згідно ч. 1 ст. 4 Цивільного процесуального кодексу України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Частиною 2 статті 15 Цивільного кодексу Українипередбачено, що кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Згідно ч. 1 ст. 16 Цивільного кодексу України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Частиною другою цієї статті визначено способи захисту цивільних прав та інтересів. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Позивач з врахуванням Програми лояльності для споживачів фінансових послуг ТОВ «УКР КРЕДИТ ФІНАНС», а саме часткового списання заборгованості позичальнику за нарахованими процентами у сумі 85140,00 грн., просить стягнути з відповідача на його користь частину заборгованості що становить 89450,00 грн., з яких: прострочена заборгованість за кредитом 18000,00 грн.; прострочена заборгованість за нарахованими процентами 71450,00 грн., у зв`язку із порушенням зобов`язання за кредитним договором № 1174-4697 від 20.03.2023.

Суд погоджується з такими аргументами позивача, виходячи з наступних норм права, які підлягають застосуванню та мотиви їх застосування.

За правилом частини першої статті 205 Цивільного кодексу України правочин може вчинятися усно або в письмовій (електронній) формі. Сторони мають право обирати форму правочину, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до частин 1, 2 статті 207 ЦК України правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах (у тому числі електронних), у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони.

Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо воля сторін виражена за допомогою телетайпного, електронного або іншого технічного засобу зв`язку.

Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами). Правочин, який вчиняє юридична особа, підписується особами, уповноваженими на це її установчими документами, довіреністю, законом або іншими актами цивільного законодавства.

За змістомстатей 626, 628 ЦК Українидоговоромє домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Відповідно до статті 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди. Договір укладається шляхом пропозиції однієї сторони укласти договір (оферти) і прийняття пропозиції (акцепту) другою стороною.

Загальні правила щодо форми договору визначено статтею 639 ЦК України, згідно з якою: договір може бути укладений у будь-якій формі, якщо вимоги щодо форми договору не встановлено законом; якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для такого виду договорів не вимагалася; якщо сторони домовилися укласти договір за допомогою інформаційно-телекомунікаційних систем, він вважається укладеним у письмовій формі; якщо сторони домовились укласти у письмовій формі договір, щодо якого законом не встановлено письмової форми, такий договір є укладеним з моменту його підписання сторонами; якщо сторони домовилися про нотаріальне посвідчення договору, щодо якого законом не вимагається нотаріального посвідчення, такий договір є укладеним з моменту його нотаріального посвідчення.

Аналізуючи викладене, слід дійти висновку про те, що будь-який вид договору, який укладається на підставі Цивільного або Господарського кодексів України може мати електронну форму. Договір, укладений в електронній формі, є таким, що укладений у письмовому вигляді (статі 205, 207 ЦК України).

Аналогічні висновки викладені у постановах Верховного Суду від 09 вересня 2020 року у справі N 732/670/19, від 23 березня 2020 року у справі N 404/502/18, від 07 жовтня 2020 року N 127/33824/19.

У статті 526 ЦК України передбачено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до статті 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

Згідно зі статтею 1055 ЦК України кредитний договір укладається у письмовій формі. Кредитний договір, укладений з недодержанням письмової форми, є нікчемним.

Матеріали справи свідчать про те, що оспорюваний договір укладений в електронній формі.

Порядок укладання договорів в електронній формі регламентується також Законом України «Про споживче кредитування» та Законом України «Про електронну комерцію».

Зокрема, в ст. 13 Закону України «Про споживче кредитування» зазначено, що Договір про споживчий кредит, договори про надання додаткових та супутніх послуг кредитодавцем і третіми особами та зміни до них укладаються у письмовій формі (у паперовому або електронному вигляді з накладенням електронних підписів, електронних цифрових підписів, інших аналогів власноручних підписів (печаток) сторін у порядку, визначеному законодавством). Кожна сторона договору отримує по одному примірнику договору з додатками до нього. Примірник договору, що належить споживачу, має бути переданий йому невідкладно після підписання договору сторонами.

Згідно із пунктом 6 частини 1статті 3 Закону електронний підпис одноразовим ідентифікатором - дані в електронній формі у вигляді алфавітно-цифрової послідовності, що додаються до інших; електронних даних особою, яка прийняла пропозицію (оферту) укласти електронний договір, та надсилаються іншій стороні цього договору.

При цьому одноразовий ідентифікатор - це алфавітно-цифрова послідовність, що її отримує особа, яка прийняла пропозицію (оферту) укласти електронний договір шляхом реєстрації в інформаційно-телекомунікаційній системі суб`єкта електронної комерції, що надав таку пропозицію. Одноразовий ідентифікатор може передаватися суб`єктом електронної комерції, що пропонує укласти договір, іншій стороні електронного правочину засобом зв`язку, вказаним під час реєстрації у його системі, та додається (приєднується) до електронного повідомлення від особи, яка прийняла пропозицію укласти договір (пунктом 12 частини 1 статті 3 Закону).

Відповідно до частини 3статті 11 Закону електронний договір укладається шляхом пропозиції його укласти (оферти) однією стороною та її прийняття (акцепту) другою стороною. Електронний договір вважається укладеним з моменту одержання особою, яка направила пропозицію укласти такий договір, відповіді про прийняття цієї пропозиції в порядку, визначеному частиною шостою цієї статті.

Пропозиція укласти електронний договір (оферта) може бути зроблена шляхом надсилання комерційного електронного повідомлення, розміщення пропозиції (оферти) у мережі Інтернет або інших інформаційно-телекомунікаційних системах (частини 4 статті 11 Закону).

Згідно із частиною 6 статті 11 Закону відповідь особи, якій адресована пропозиція укласти електронний договір, про її прийняття (акцепт) може бути надана шляхом: надсилання електронного повідомлення особі, яка зробила пропозицію укласти електронний договір, підписаного в порядку, передбаченому статтею 12 цього Закону; заповнення формуляра заяви (форми) про прийняття такої пропозиції в електронній формі, що підписується в порядку, передбаченому статтею 12 цього Закону; вчинення дій, що вважаються прийняттям пропозиції укласти електронний договір, якщо зміст таких дій чітко роз`яснено в інформаційній системі, в якій розміщено таку пропозицію, і ці роз`яснення логічно пов`язані з нею.

За правилом частини 8 статті 11 Закону у разі якщо укладення електронного договору відбувається в інформаційно-телекомунікаційній системі суб`єкта електронної комерції, для прийняття пропозиції укласти такий договір особа має ідентифікуватися в такій системі та надати відповідь про прийняття пропозиції (акцепт) у порядку, визначеному частиною шостою цієї статті. Такий документ оформляється у довільній формі та має містити істотні умови, передбачені законодавством для відповідного договору.

Електронний договір, укладений шляхом обміну електронними повідомленнями, підписаний у порядку, визначеному статтею 12 цього Закону, вважається таким, що за правовими наслідками прирівнюється до договору, укладеного у письмовій формі. Кожний примірник електронного документа з накладеним на нього підписом, визначеним статтею 12 цьогоЗакону, є оригіналом такого документа.

Стаття 12 Закону визначає яким чином підписуються угоди в сфері електронної комерції. Якщо відповідно до акту цивільного законодавства або за домовленістю сторін електронний правочин має бути підписаний сторонами, моментом його підписання є використання електронного підпису або електронного цифрового підпису відповідно до Закону України «Про електронний цифровий підпис», за умови використання засобу електронного цифрового підпису усіма сторонами електронного правочину; електронного підпису одноразовим ідентифікатором, визначеним цим Законом; аналога власноручного підпису (факсимільного відтворення підпису за допомогою засобів механічного або іншого копіювання, іншого аналога власноручного підпису) за письмовою згодою сторін, у якій мають міститися зразки відповідних аналогів власноручних підписів.

Із системного аналізу положень вище вказаного законодавства вбачається, що з урахуванням особливостей договору, щодо виконання якого виник спір між сторонами, його укладання в електронному вигляді через інформаційно-комунікаційну систему позивача можливе за допомогою електронного цифрового підпису відповідача лише за умови використання засобу електронного цифрового підпису усіма сторонами цього правочину.

В іншому випадку електронний правочин може бути підписаний сторонами електронним підписом одноразового ідентифікатора та/або аналогом власноручного підпису (факсимільного відтворення підпису за допомогою засобів механічного або іншого копіювання, іншого аналога власноручного підпису) за письмовою згодою сторін, у якій мають міститися зразки відповідних аналогів власноручних підписів.

Електронні документи (повідомлення), пов`язані з електронним правочином, можуть бути подані як докази сторонами та іншими особами, які беруть участь у судовому розгляді справи.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_1 , уклавши договір № 1174-4697 від 20.03.2023 в електронній формі за допомогою електронного підпису одноразовим ідентифікатором, погодився з умовами, які вважав зручними для себе, та підтвердив умови отримання кредиту, відтак укладення кредитного договору у запропонованій формі відповідало внутрішній волі відповідача, а тому, на думку суду цей правочин відповідно до Закону України «Про електронну комерцію» вважається таким, що за правовими наслідками прирівнюється до договору, укладеного у письмовій формі.

Умови кредитного договору № 1174-4697 від 20.03.2023 є чіткими та зрозумілими, що виключає можливість їх неоднозначного трактування сторонами.

Статтею 76 ЦПК України визначено, що доказами, є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Такі дані встановлюються, зокрема, письмовими доказами, якими є документи, що містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору (частина перша статті 95 ЦПК України).

Відповідно до статті 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Суд не бере до уваги докази, отримані з порушенням порядку, встановленого законом (стаття 78 ЦПК України).

Статтею 81 ЦПК України встановлено, що обов`язок доведення обставин, на які зроблено посилання як на підставу заявлених вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом, покладається на учасників справи, у тому числі і на позивача. Обставини мають бути підтверджені належними, допустимими, достовірними і достатніми доказами (ст. 77 - ст. 80 ЦПК України). Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях і суд не вправі збирати докази, що стосуються предмета спору, за своєю ініціативою, крім конкретних випадків, встановлених цим Кодексом.

Посилання представника відповідача, адвоката Пасічника А.З. на те, що позивач не довів укладення договору позики (кредиту) з відповідачем, не довів перерахування наданих у кредит коштів на рахунок відповідача, є безпідставними та спростовуються наявними в матеріалах справи доказами, зокрема, договір про відкриття кредитної лінії № 1174-4697 від 20.03.2023 містить електронний підпис ОСОБА_1 із одноразовим ідентифікатором А9720, який надано позичальнику для підписання договору та підтвердження ознайомлення з Правилами та іншими супутніми документами, що відповідає вищенаведеним приписам ст. ст. 11, 12 ЗУ «Про електронну комерцію».

На час розгляду справи зазначений договір, за яким відповідач отримав кредит, є чинним та недійсним у судовому порядку не визнавався.

З наданого до позовної заяви розрахунку заборгованості вбачається, що він відповідає вимогам закону, є чітким, зрозумілим, узгоджується з умовами кредитного договору, з нього вбачається основний борг, нараховані відсотки, сума платежу та залишок нарахованих та непогашених відсотків відповідачем.

Доводи представника відповідача про те, що у матеріалах справи відсутні первинні бухгалтерські документи в розумінні ЗУ «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» та Постанови НБУ від 04.07.2018 № 75, а надані позивачем довідки АТ КБ «ПриватБанк» та ТОВ «УКР КРЕДИТ ФІНАНС» про перерахування суми кредиту не є доказами перерахування ОСОБА_1 коштів у відповідності до укладеного договору та не є первинними документами, суд вважає необґрунтованими з врахуванням наступного.

Як вбачається з матеріалів справи, на підтвердження виконання ТОВ «УКР КРЕДИТ ФІНАНС» зобов`язань за кредитним договором № 1174-4697 від 20.03.2023, позивачем надано довідку про перерахування суми кредиту № 1174-4697 від 20.03.2023, згідно якої ТОВ ТОВ «УКР КРЕДИТ ФІНАНС» здійснив видачу відповідачу коштів за кредитним договором № 1174-4697 від 20.03.2023 в сумі 18000,00 грн. за допомогою системи LIQPAY платіж 2255620782, дата 20.03.2023; № платіжної картки НОМЕР_2 .

Також в матеріалах справи наявне повідомлення АТ КБ «ПриватБанк» для ТОВ «УКР КРЕДИТ ФІНАНС», згідно якого вбачається, що від позивача № платежу 2255620782 через систему платежів LIQPAY перераховані кошти в розмірі 18000,00 грн. 20.03.2023 згідно договору № 1174-4697, номер картки НОМЕР_2 .

Також, на підтвердження доводів позовних вимог щодо наявності заборгованості відповідача, ТОВ «УКР КРЕДИТ ФІНАНС» надано детальний розрахунок заборгованості за вказаним договором, що відповідає умовам укладеного між сторонами кредитного договору.

Водночас, суд враховує, що боржник має доступ до свого рахунку, зазначеного в договорі, і він мав можливість в якості доказу надати суду виписку зі свого рахунку на підтвердження надходження (не надходження) коштів від кредитора на виконання умов укладеного договору, його розміру, а також підтвердження виконання своїх зобов`язань за даним договором та внесення коштів на погашення заборгованості.

З врахуванням викладеного, суд вважає, що у матеріалах справи наявні належні, допустимі та достатні докази на підтвердження факту укладання кредитного договору між ОСОБА_1 та ТОВ «УКР КРЕДИТ ФІНАНС». При цьому, представник відповідача, стверджуючи про необґрунтованість позовних вимог, доказів на спростування встановлених обставин до суду не надав, зокрема, банківську виписку, або довідку з банку про неналежність відповідачу даної картки, докази повного погашення заборгованості тощо.

За змістом ч. 13 ст. 11 цього Закону докази, подані в електронній формі та/або у формі паперових копій електронних повідомлень, вважаються письмовими доказами згідно із статтею 64 Цивільного процесуального кодексу України.

Отже, наведене свідчить, що відповідач ознайомився і погодився з умовами договору, тобто сторони досягли згоди щодо усіх істотних умов договору, а подані позивачем паперові копії електронних документів є допустимими письмовими доказами відповідно до ч. 13 ст. 11 Закону України «Про електронну комерцію».

Відтак, доводи представника відповідача про те, що позивачем не надано суду первинних бухгалтерських документів відносно видачі кредиту, є безпідставними.

Згідно зі статтями 526, 530, 610 ЦК України та частиною 1 статті 612 ЦК України зобов`язання повинне виконуватись належним чином у встановлений термін відповідно до умов договору та вимог чинного законодавства.

Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Якщо в зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню в цей строк (термін).

Одним з видів порушення зобов`язання є прострочення - невиконання зобов`язання в обумовлений сторонами строк.

Відповідно до частини 1 статті 1048 ЦК України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

Отже, встановивши, що ОСОБА_1 свої обов`язки за кредитним договором № 1174-4697 від 20.03.2023 не виконав, допустив заборгованість за кредитом у розмірі 174590,00 грн., із них: 18000,00 грн.прострочена заборгованість за кредитом, 156590,00 грн.прострочена заборгованість за нарахованими процентами, суд дійшов висновку, що в даному випадку мають місце порушення з вини відповідача прав позивача щодо порядку погашення заборгованості, яка добровільно ним не сплачується.

Позивач, в свою чергу, просить суд стягнути з ОСОБА_1 не повну суму заборгованості за кредитним договором, а лише її частину, що становить 89450,00 грн., з яких: прострочена заборгованість за кредитом 18000,00 грн.; прострочена заборгованість за нарахованими процентами 71450,00 грн.

З врахуванням викладеного, суд вважає, що позов підлягає до задоволення, шляхом стягнення з ОСОБА_1 на користь ТОВ «УКР КРЕДИТ ФІНАНС» заборгованості за кредитним договором № 1174-4697 від 20 березня 2023 року в розмірі 89450,00 грн.

Крім того, в силу вимог ст.141ЦПКУкраїни з відповідача на користь позивача слід стягнути 2422,40 грн. сплаченого судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 1, 3, 11, 205, 207, 509, 526, 527, 530, 610, 611, 626, 629, 638, 1048, 1049, 1054, 1055 Цивільного кодексу України, ст. ст. 4,12,13, 76-78,81, 141,247, 258, 259, 264, 265, 274, 279, 352, 354,355 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «УКР КРЕДИТ ФІНАНС» суму заборгованості за кредитним договором № 1174-4697 від 20 березня 2023 року в розмірі 89450 (вісімдесят дев`ять тисяч чотириста п`ятдесят) грн. 00 коп., з них: 18000 (вісімнадцять тисяч) грн. 00 коп. прострочена заборгованість за кредитом; 71450 (сімдесят одну тисячу чотириста п`ятдесят) грн. 00 коп. прострочена заборгованість за нарахованими процентами.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «УКР КРЕДИТ ФІНАНС» судовий збір у розмірі 2422 (дві тисячі чотириста двадцять дві) грн. 40 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційної скарги не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду.

Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення суду або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Позивач: Товариство з обмеженою відповідальністю «УКР КРЕДИТ ФІНАНС», місцезнаходження: бульвар Лесі Українки, буд.26, офіс 407, м.Київ, код ЄДРПОУ 38548598.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 місце реєстрації: АДРЕСА_1 .

Суддя: Л. І. Созанська

Джерело: ЄДРСР 119392206
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку