open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа №701/549/24

Номер провадження2-о/701/19/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 травня 2024 року Маньківський районний суд, Черкаської області

в складі: головуючого судді - І. Д. Калієвського

за участю секретаря - Г.І. Байдужої

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Маньківка справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Маньківської селищної ради про звільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В :

Заявники звернулисяв судіз заявою про звільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна.

На підставу своїх вимог спираються на те, що 14.12.2017 року рішенням Маньківського районного суду Черкаської області в справі №701/904/17 було визнано недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначено опікуном її батька ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Вищевказаним рішенням суду від 14.12.2017 було встановлено, що ОСОБА_3 у відповідності до висновку судово - психіатричної експертизи №437 від 03.11.2017 року виявляє прояви хронічного стійкого психічного розладу у формі шизофренії параноїдальної форми з епізодичним перебігом, стан нестійкої ремісії з дефектом - через що на теперішній час вона не здатна усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними, що надало підстави суду для визнання її недієздатною. В лютому місяці 2024 року ОСОБА_1 , звернувся до Маньківської селищної ради із заявою про звільнення від обов`язків опікуна, з підстав того, що на його утриманні перебуває дружина ОСОБА_4 , яка є інвалідом 2 групи, сам постійно хворіє, та відсутність належних житлових умов внаслідок чого заявнику все дедалі важче піклуватись про свою дочку. Рішенням виконавчого комітету Маньківської селищної рад від 23.04.2024 року №55-24 визнано ОСОБА_1 , таким що не може виконувати обов`язки опікуна над дочкою ОСОБА_3 , за сімейними обставинами та рекомендовано звернутися з поданням до суду про звільнення його від обов`язків піклувальника. Разом з ОСОБА_1 , до Маньківської селищної ради із заявою про надання погодження про призначення опікуном над недієздатною ОСОБА_3 , звернувся ОСОБА_2 . Заявник - ОСОБА_5 , є чоловіком ОСОБА_6 , яка є рідною сестрою недієздатної ОСОБА_3 . Рішенням виконавчого комітету Маньківської селищної рад від 23.04.2024 року №56-24 визнано ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , таким, що може виконувати обов`язки опікуна щодо ОСОБА_3 , яка проживає в АДРЕСА_1 та рекомендовано йому звернутися з поданням до Маньківського районного суду про призначення його опікуном над ОСОБА_3 . Так, як батько ОСОБА_3 , не має змоги доглядати за підопічною дочкою, вона переїхала на проживання в будинок ОСОБА_2 , що підтверджується довідкою. В зв"язку з вищевикладеним заявники звернулися з даною заявою до суду щодо звільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна.

Ухвалою Маньківського районного суду Черкаської області від 16.05.2024 відкрито провадження у справі, призначено розгляд справи в порядку окремого провадження на 30.05.2024.

Заявники та їх представник до суду не з`явилися, але надали суду заяви, в яких просили справу слухати в їх відсутності, заявлені вимоги підтримали та просили їх задоволити.

Представник заінтересованої особи: Органу опіки та піклування при виконавчому комітеті Маньківської селищної ради в судове засідання не з`явився, але надав суду письмову заяву, згідно якої не заперечує проти задоволення заявлених вимог та просить справу розглядати у його відсутності.

У зв`язку з неявкою в судове засіданні всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши матеріали справи встанвоив наступні обставини та відповідні правовідносини.

Рішенням Маньківськогорайонного судуЧеркаської областівід 14.12.2017року №701/904/17-цза заявою ОСОБА_1 , представника заявника за довіреністю: ОСОБА_7 , заінтересованої особи: Маньківської селищної ради Маньківського району Черкаської області про визнання фізичної особи недієздатною, визнано ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною та призначено її опікуном ОСОБА_8 (а.с.24).

Відповідно до довідки до акта огляду МСЕК серії 10 ААА №252033 від 13.10.2010 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлено третю групу інвалідності безтерміново (а.с.22).

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є ОСОБА_1 та ОСОБА_4 (а.с.19).

Згідно свідоцтвапро народженнясерії НОМЕР_2 батьками ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , є ОСОБА_1 та ОСОБА_4 (а.с.15).

Згідно свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 заявник - ОСОБА_2 одружився із сестрою ОСОБА_3 - ОСОБА_9 , яка після одруження отримала прізвище чоловіка « ОСОБА_10 » (а.с.16).

Згідно витягу з реєстру територіальної громади від 04.03.2024 р. вбачається, що ОСОБА_3 проживає по АДРЕСА_1 (а.с.23).

Згідно довідки поліклінічного відділення КНП"Маньківська БПЛ" від 21.02.2024 р. ОСОБА_2 не перебував та не перебуває під наглядом як лікаря-психіатра так і лікаря-нарколога (а.с.25,26).

Згідно витягу з інформаційно-аналітичної системи "Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості" вбачається, що ОСОБА_2 до кримінальної відповідальності не притягувався, судимості немає, в розшуку не перебуває (а.с.27).

26.02.2024 р. ОСОБА_4 та ОСОБА_6 на адресу Маньківської селищної ради подано письмові заяви про надання згоди на оформлення (призначення) опікунства над недієздатною особою (а.с.28,29).

26.02.2024 р. ОСОБА_2 звернувся до Маньківської селищної ради з з письмовою заявою про надання висновку про призначення опікуном над недієздатною особою (а.с.30).

26.02.2024 р. ОСОБА_1 звернувся до Маньківської селищної ради з письмовою заявою про звільнення від обов"язку опікуна (а.с.31).

Згідно акту обстеження №49 матеріально-побутових умов проживання від 29.03.2024 р. вбачається, що недієздатна ОСОБА_11 проживає разом з ОСОБА_2 в одному будинку з належними умовами проживання (а.с.32).

Згідно висновку №338 ЛКК ОСОБА_12 може здійснювати стронній догляд (а.с.33).

Із рішення виконавчого комітету Маньківської селищної ради №55-24 від 23.04.2024 вбачається, що виконавчий комітет Маньківської селищної ради визнав ОСОБА_1 таким, що не може виконувати обов"язки опікуна над донькою ОСОБА_3 та рекомендовано останньому звернуся до суду з питання звільнення його від обов"язку опікуна (а.с.34).

Із рішення виконавчого комітету Маньківської селищної ради №56-24 від 23.04.2024, виконавчий комітет Маньківської селищної ради визнав ОСОБА_2 таким. що може виконувати обов"язки опікуна щодо ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та рекомендовано останньому звернутися до суду з питання призначення його опікуном (а.с.35).

Ч. 1ст. 41 ЦК Українипередбачено, що над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Згідно ст. 55 ЦК України опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Відповідно достатті 60 ЦК Українисуд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до частини другоїстатті 64 ЦК Україниопікуном не може бути фізична особа, поведінка та інтереси якої суперечать інтересам фізичної особи, яка потребує опіки.

Перешкод для призначення опікуном ОСОБА_2 за вимогамистатті 64 ЦК Українисудом не встановлено.

Згідно ст. 67 ЦК України передбачено, що опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням. Опікун малолітньої особи зобов`язаний дбати про її виховання, навчання та розвиток. Опікун має право вимагати повернення підопічного від осіб, які тримають його без законної підстави. Опікун вчиняє правочини від імені та в інтересах підопічного. Опікун зобов`язаний вживати заходів щодо захисту цивільних прав та інтересів підопічного.

Відповідно до ч.1 ст. 75 ЦК України суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Ця заява розглядається судом або органом опіки та піклування протягом одного місяця. Особа виконує повноваження опікуна або піклувальника до винесення рішення про звільнення її від повноважень опікуна або піклувальника чи до закінчення місячного строку від дня подання заяви, якщо вона не була розглянута протягом цього строку.

Відповідно до ч.2 ст. 300 ЦПК України суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу. Суд розглядає питання про звільнення опікуна або піклувальника в судовому засіданні з повідомленням заінтересованих осіб. Неявка цих осіб не перешкоджає розгляду питання про звільнення опікуна або піклувальника.

Враховуючи, що опікун недієздатної ОСОБА_3 , ОСОБА_1 не може належним чином виконувати обов`язки опікуна, перешкод у призначені опікуном ОСОБА_2 судом не встановлено, заява про звільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 89, 90, 141, 259, 263-265, 293, 300, 315-319 ЦПК України, ст.ст. 41, 55, 60, 67, 75 ЦК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Маньківської селищної ради про звільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна - задовольнити .

Звільнити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , (РНОКПП: НОМЕР_4 , зареєстрованого та жителя АДРЕСА_2 ), від обов`язків опікуна над недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,(РНОКПП: НОМЕР_5 ,зареєстрованого тажителя АДРЕСА_1 ), опікуном над недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду шляхом подачі в тридцятиденний строк з дня його проголошення апеляційної скарги.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження відповідно та в порядку і строки, визначені ст. 354 ЦПК України.

Суддя І.Д.Калієвський

Джерело: ЄДРСР 119384037
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку