open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 732/244/24

Провадження 2/732/132/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 травня 2024 року м. Городня

Городнянський районний суд Чернігівської області у складі: головуючого судді Лиманської М.В., у присутності секретаря - Дударенко Ю.П., за участі позивачки - ОСОБА_1 , відповідачки - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Городня цивільну справу за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер платника податків: НОМЕР_1 ) до ОСОБА_3 ( АДРЕСА_2 ) про позбавлення батьківських прав,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Служба у справах дітей Городнянської міської ради Чернігівської області (адреса: вул. Троїцька, 11, м. Городня Чернігівського району Чернігівської області),

УСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_4 , в якому просить позбавити відповідачку батьківських прав відносно її сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1

Позовна заява мотивована тим, що позивачка є рідною бабою малолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Матір дитини ОСОБА_2 веде аморальний спосіб життя, зловживає алкогольними напоями, раніше часто залишала сина без нагляду, не забезпечує дитину належним харчуванням та відповідними умовами проживання, не займається вихованням та утриманням своєї дитини. Позивачка вказує, що у листопаді 2023 року відповідачка вкотре залишила сина у її будинку та не забрала до цього часу, не відвідує дитину, не телефонує, не цікавиться життям сина. Відповідачка за невиконання нею своїх батьківських обов`язків відносно її малолітнього сина ОСОБА_5 неодноразово притягувалася до адміністративної відповідальності.

Наразі малолітній ОСОБА_5 проживає разом із позивачкою та перебуває на її утриманні. Позивачка вказує, що для її онука створені всі належні умови для проживання та розвитку. Батько дитини (син позивачки) ОСОБА_6 наразі перебуває у складі Збройних Сил України, що переведені на воєнний стан, внаслідок чого не має можливості виховувати дитину. Позивачка вважає, що оскільки відповідачка самоусунулась від виконання своїх батьківських обов`язків, не виконує положення ст. 150,155 Сімейного кодексу України та ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства», це є підставою для позбавлення її батьківських прав.

У судовому засіданні позивачка заявлені вимоги підтримала та підтвердила факти й обставини, викладені в позовній заяві, просила задовольнити позов. Пояснила, що в силу стану здоров`я вона постійно потребує лікування, тому їй важко доглядати маленького онука, який за своїм віком потребує цілодобового догляду. Відповідачка не забирає дитину півроку, не цікавиться життям свого сина, його розвитком, станом здоров`я, не забезпечує дитину матеріально.

Відповідачка у судовому засіданні заявлені позивачкою вимоги визнала у повному обсязі та не заперечувала щодо їх задоволення. Визнала наявність обставин, викладених у позовній заяві. Вказала, що син їй не потрібен, він заважає їй, вона не має бажання виховувати дитину.

Представник третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - служби у справах дітей Городнянської міської ради Чернігівської області - у судове засідання не з`явився. Начальник Служби О.Божок заявила письмове клопотання про розгляд справи за відсутності представника Служби у справах дітей, позовні вимоги підтримує в повному обсязі. (а.с.37)

У силу ч.4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Заслухавши в судовому засіданні учасників процесу, допитавши свідка, дослідивши письмові докази та вивчивши матеріали справи, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог, які підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно зі свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 ОСОБА_6 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , його батьками вказані ОСОБА_7 , ОСОБА_1 . (а.с.7)

З копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 установлено, що ОСОБА_5 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , його батьками вказані ОСОБА_6 , ОСОБА_2 (а.с. 8 )

ОСОБА_6 та ОСОБА_2 уклали шлюб 22 квітня 2021 року, що підтверджується копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_4 . (а.с.9)

Дослідженням Витягу з наказу начальника ІНФОРМАЦІЯ_4 №25 від 24.01.2024 установлено, що солдат ОСОБА_6 перебуває у складі Збройних Сил України та проходить військову службу у військовій частині НОМЕР_5 . (а.с.14)

З витягу №23 про зареєстрованих у житловому приміщенні осіб від 01.02.2024 убачається, що в будинку АДРЕСА_1 зареєстровані та проживають: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ; ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 ; ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_7 ; ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_8 ; ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_8 ; ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_9 . (а.с.10)

Дослідженням справ про адміністративні правопорушення №732/988/23 (провадження №3/732/829/23), №732/86/24 (провадження №3/732/135/24), №732/376/24 (провадження №3/732/275/24), які були витребувані судом за клопотанням позивачки, убачається, що ОСОБА_11 неодноразово притягувалась до адміністративної відповідальності за невиконання своїх батьківських обов`язків відносно її сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Допитана в судовому засіданні свідок ОСОБА_12 , яка є хрещеною матір`ю дитини ОСОБА_5 , показала, що у 2023 році відповідачка стала залишати дитину на тривалий час на свою матір та на позивачку, а восени 2023 року привезла сина до позивачки, залишила його та не забирає до цього часу. Вона телефонувала відповідачці та намагалася вмовити її забрати сина, однак спільної мови з відповідачкою не знайшла, остання не бажала її чути.

Дослідженням висновку органу опіки та піклування в особі Городнянської міської ради, затвердженого рішенням виконавчого комітету Городнянської міської ради від 18.04.2024 № 120, встановлено, що орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , батьківських прав відносно її малолітнього сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_9 . (а.с. 34,35-36)

Відповідно до статті 141 СК України мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини.

Згідно з положеннями ст. 150 СК України батьки зобов`язані виховувати дітей в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини, зобов`язані піклуватися про здоров`я дітей, їх фізичний, духовний та моральний розвиток, зобов`язані забезпечити здобуття дітьми повної загальної середньої освіти, готувати їх до самостійного життя, зобов`язані поважати дітей.

За змістом статей 150, 155 СК України, здійснюючи свої права та виконуючи обов`язки, батьки повинні передусім дбати про інтереси дитини, усупереч яким не можуть здійснюватися батьківські права.

З підстав, передбачених ст.164 СК України, батьки можуть бути позбавлені батьківських прав. Пунктом 2 частини 1 даної статті як підставу позбавлення батьківських прав встановлено ухилення батьків від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню дитини.

Відповідно до п.16 Постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 30.03.2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення і т.д.

Виходячи з положень ст. 8, 11, 15 Закону України «Про охорону дитинства», кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Кожна дитина має право на проживання в сім`ї разом з батьками або в сім`ї одного з них та на піклування батьків. Батько і мати мають рівні права та обов`язки щодо своїх дітей. Предметом основної турботи та основним обов`язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини.

Доводи позивачки, досліджені та перевірені у судовому засіданні, заслуговують на увагу та підтверджують факти неналежного виконання відповідачкою батьківських обов`язків відносно її малолітньої дитини на протязі тривалого часу.

Відповідачкою не спростовані докази, надані позивачкою на обґрунтування заявлених вимог. Відповідачка позовні вимоги, заявлені до неї, визнала, наслідки визнання позову відповідачці роз`яснені.

У судовому засіданні судом встановлено, що ОСОБА_4 у порушення ст. 150, 155, 180 СК України ухиляється від виконання батьківських обов`язків по вихованню та утриманню свого малолітнього сина ОСОБА_14 , зокрема утримувати дитину до досягнення нею повноліття, виховувати дитину, піклуватися про здоров`я сина, його фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечення здобуття дитиною освіти.

Зібрані у справі докази та їх належна оцінка у сукупності вказують на свідоме нехтування відповідачкою своїми обов`язками матері відносно її малолітнього сина, що свідчить про ухилення відповідачки від виконання обов`язків матері по вихованню цієї дитини.

А тому, з метою захисту інтересів дитини, суд вважає, що відповідачку слід позбавити батьківських прав відносно його малолітнього сина ОСОБА_5 .

Відповідно до частини третьої статті 166 СК України при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину.

У відповідності до частини третьої статті 181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Частиною 2 статті 182 СК України передбачено, що мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Визначаючи розмір аліментів, суд зважає на відсутність на утриманні у відповідачки інших дітей та вважає за доцільне стягнути з відповідачки аліменти у розмірі 1/4 частини з усіх її доходів, але не більше десяти прожиткових мінімумів та не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до частини першої статті 191 СК України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

У силу ст. 367 ЦПК України слід допустити до негайного виконання рішення суду в межах суми платежу за один місяць.

Вирішуючи питання влаштування дитини, суд приймає до уваги положення ч.4 ст.167 СК України, конкретні обставини справи, а саме факт проживання дитини з бабою, яка не заперечує виховувати онука у період перебування батька дитини (сина позивачки) у складі Збройних Сил України, що переведені на воєнний стан. Тому суд вважає за доцільне передати дитину ОСОБА_5 позивачці.

У силу ст. 141 ЦПК України судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються в разі задоволення позову - на відповідача, а тому сума судового збору в розмірі 1211.20 грн, яка сплачена позивачкою, підлягає стягненню з відповідачки на користь позивачки. Одночасно слід стягнути з відповідачки на користь держави судовий збір у розмірі 1211,20 грн за розв`язану судом вимогу закону про стягнення аліментів.

На підставі викладеного, керуючись ст. 150, 155, 164-166, 167, 182-184 СК України, ст. 4-5, 12-13, 81-89, 206, 259, 263-265, 268, 272, 354 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , батьківських прав відносно її малолітнього сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_2 , аліменти на користь та утримання малолітнього сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , у розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку відповідачки, але не більше десяти прожиткових мінімумів та не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи стягнення з моменту пред`явлення позову- 05.02.2024 і до досягнення дитиною повноліття.

Дитину ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , - передати бабі ОСОБА_1 , яка проживає за адресою АДРЕСА_1 .

Рішення в частині стягнення аліментів підлягає негайному виконанню в межах суми платежу за один місяць.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_1 1211,20 грн у повернення сплаченого судового збору.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь держави 1211,20 грн судового збору.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку через суд першої інстанції або безпосередньо до Чернігівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня складання повного тексту рішення.

Повний текст рішення складений 27.05.2024.

Суддя М.В.Лиманська

Джерело: ЄДРСР 119362432
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку