open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа №760/3912/24 1-кп/760/2523/24

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 травня 2024 року м. Київ

Солом`янський районний суд м. Києва у складі:

-головуючого судді ОСОБА_1

-при секретарі ОСОБА_2

-

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження № 12023105090000798, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 01 липня 2023 року за обвинуваченням

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Грозинці, Чернівецької області, громадянина України, з вищою освітою, одружений, має на утриманні сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , працює фізичною особою-підприємцем, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше в силу ст. 89 КК України не судимий,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 309 КК України,

за участі сторін та інших учасників кримінального провадження:

-прокурора ОСОБА_5

-захисника ОСОБА_6

-обвинуваченого ОСОБА_3

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_3 , у невстановлену досудовим розслідуванням дату, час та місці, але не пізніше 01.07.2023р., у невстановленої досудовим розслідуванням особи, матеріали стосовно якої виділено в окреме провадження, за допомогою додатку «Telegram» в чат-боті «fuchRC», замовив за 2000 грн. психотропну речовину, обіг якої обмежено - амфетамін, в особливо великому розмірі, тим самим незаконно придбав психотропну речовину амфетамін без мети збуту.

01.07.2023 року об 11год. 22 хв., невстановлена досудовим розслідуванням особа, матеріали якої виділено в окреме провадження, за попередньою домовленістю з ОСОБА_3 , направив психотропну речовину, обіг якої обмежено - амфетамін, вагою 61,110 г. до поштомату № 24517, розташованого у першому парадному приміщенні за адресою: АДРЕСА_2 , яку ОСОБА_3 забрав та відніс до місця свого проживання, квартири АДРЕСА_3 , тим самим почав незаконно зберігати психотропну речовину, обіг якої обмежено - амфетамін, в особливо великому розмірі, без мети збуту.

Після чого, ОСОБА_3 , частину психотропної речовини, обіг якої обмежено - амфетамін, вагою 0,035г. сховав до фольгованого згортку, який разом із іншою частиною психотропної речовини поклав у подальшому до правої передньої та лівої задньої кишені джинсових шортів, та направився на вулицю у власних справах.

01.07.2023 року об 11год. 40 хв., за адресою: АДРЕСА_2 , ОСОБА_3 був затриманий співробітниками Солом`янського УП ГУ НП у м. Києві, які під час особистого обшуку останнього виявили та вилучили у нього прозорий полімерний пакет з пазовим замком, в середині якого знаходилась порошкоподібна речовина рожевого кольору та згорток з фольгою з порошкоподібною речовиною світлого кольору всередині.

Згідно висновку експерта Київського НДЕКЦ МВС України № СЕ-19/111-23/33934-НЗПРАП від 13.07.2023р. надані на дослідження речовини рожевого та світло-бежевого кольорів, містять психотропну речовину, обіг якої обмежено - амфетамін. Загальна маса амфетаміну в речовинах становить 61,110г., що являється особливо великим розміром.

Допитаний у судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 свою вину у вчиненні ним кримінального правопорушення визнав повністю та підтвердив факт придбання психотропної речовини - амфетаміну, яку зберігав до 01.07.2023р. при собі для власного вживання без мети збуту. У вчиненому щиро розкаявся. Просив суворо його не карати та врахувати його активне сприяння розкриттю даного злочину, наявність у нього на утриманні неповнолітньої дитини та непрацездатних батьків, а також що він добровільно пройшов курс лікування від наркоманії.

При визначенні обсягу доказів, що підлягають дослідженню, та порядку їх дослідження, суд, відповідно до вимог ч. 3 ст. 349 КПК України визнав недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким з учасників судового провадження не оспорюються і немає сумнівів у добровільності їх позиції, та обмежився лише допитом обвинуваченого та дослідженням доказів, які характеризують його як особу.

Таким чином, суд вважає доведеною вину ОСОБА_3 у придбанні та зберіганні психотропної речовин у особливо великому розмірі - амфетамін, масою 61,110г., без мети збуту, за наведених вище обставин. Кваліфіковані його дії правильно за ч. 3 ст. 309 КК України, як незаконне придбання та зберігання психотропної речовини у особливо великому розмірі, без мети збуту.

Призначаючи ОСОБА_3 покарання, суд враховує характер та ступінь суспільної небезпеки, вчиненого обвинуваченим злочину, що належить до категорії тяжких злочинів, що в результаті його вчинення тяжких наслідків не настало, а також дані про особу обвинуваченого:

- раніше в силу ст. 89 КК України не судимий, однак неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності за вчинення умисних злочинів, одружений, має на утриманні неповнолітню дитину, та матір-інваліда І групи, зайнятий суспільно-корисною працею, працює фізичною особою-підприємцем, має постійне місце реєстрації та проживання, за місцем мешкання характеризується позитивно, на обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває, проте з 08.05.2024 року по 27.05.2024 року пройшов добровільний курс лікування від наркотичної залежності, в результаті чого йому встановлений діагноз - психічні та поведінкові розлади внаслідок вживання психостимуляторів (амфетамін), наркоманія,

- обставини, що пом`якшують покарання обвинуваченого: щире каяття та активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення,

- обставин, що обтяжують покарання обвинуваченого судом не встановлено.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку, що виправлення ОСОБА_3 та попередження вчинення ним нових кримінальних правопорушень можливе лише в умовах ізоляції його від суспільства.

Разом з тим, враховуючи обставини справи, що пом`якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого ОСОБА_3 кримінального правопорушення, поведінку обвинуваченого після скоєння даного правопорушення - щире каяття та активне сприяння розкриттю правопорушення, а також дані про особу ОСОБА_3 , його молодий вік, сімейний стан, наявність на утриманні неповнолітньої дитини та матері - інваліда І групи, факт добровільного проходження курсу лікування від наркоманії, що також суттєво знижує суспільну небезпечність його особи, суд приходить до висновку про можливість на підставі ст. 69 КК України призначити ОСОБА_3 за ч. 3 ст. 309 КК України покарання, нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції ч. 3 ст. 309 КК України, у виді 3 (трьох) років позбавлення волі.

Таке покарання, на переконання суду, є справедливим та відповідатиме меті, гуманності, справедливості і не потягне за собою порушення засад виваженості, що включає наявність розумного балансу між охоронюваними інтересами суспільства та правами особи, яка притягається до кримінальної відповідальності.

Враховуючи те, що відносно обвинуваченого ОСОБА_3 запобіжний захід не застосовувався, а сторони провадження не заявили клопотання про обрання відносно обвинуваченого запобіжного заходу, тому суд не вбачає підстав для його обрання до набрання вироком законної сили.

Відповідно до ст. 72 КПК України, суд вважає необхідним зарахувати ОСОБА_3 у строк відбування покарання строк попереднього ув`язнення, 01.07.2024 року.

Крім того, суд, відповідно до ч. 7 ст. 72 КК України, вважає необхідним зарахувати ОСОБА_3 у строк відбування покарання строк перебування з 28.12.2023 року по 18.02.2024 року під цілодобовим домашнім арештом, застосованим йому ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 28.12.2023 року, виходячи з такого співвідношення - три дні цілодобового домашнього арешту відповідають одному дню позбавлення волі.

На підставі ст. 100 КПК України речові докази:

- полімерний пакет з наліпкою «Нова пошта» та первинне пакування, які поміщено до спеціального пакету № PSP2467075, та передано на зберігання до камери зберігання Солом`янського УП ГУ НП у м. Києві (квитанція № 008908 від 19.07.2023р., порядковий номер 971), необхідно знищити;

- вилучений згорток та зіп-пакет з психотропною речовиною, обіг якої обмежено, які після проведення експертного дослідження запаковано в полімерний пакет, передано на зберігання до камери зберігання Солом`янського УП ГУ НП у м. Києві (квитанція № 004280 від 19.07.2023р., порядковий номер 3129), необхідно знищити;

- мобільний телефон марки «Iphone X», чорного кольору ІМЕІ 1: НОМЕР_1 , ІМЕІ 2: НОМЕР_2 з сім-картою оператора стільникового зв`язку «Водафон» - НОМЕР_3 , мобільний телефон марки «Nokia», сірого кольору, серійний номер НОМЕР_4 , які були поміщені до спец.пакету № CRI 11004320, та передано на зберігання до камери зберігання Солом`янського УП ГУ НП у м. Києві, необхідно повернути ОСОБА_3 ;

- диски з інформацією, які належать ПрАТ «ВФ Україна», ТОВ «НОВА ПЕЙ», суд вважає необхідним залишити в матеріалах кримінального провадження.

Цивільний позов у кримінальному провадженні не заявлявся.

Відповідно до ст. 124 КПК України суд вважає необхідним стягнути з обвинуваченого ОСОБА_3 на користь держави документально підтверджені витрати на залучення експерта для проведення судової експертизи матеріалів, речовин та виробів на загальну суму 1912 грн. 00 коп.

Керуючись ст.ст. 370, 374, 376 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 309 КК України.

Призначити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , покарання у виді 3 (трьох) років позбавлення волі, на підставі ст. 69 КК України.

Строк відбуття покарання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обчислювати з моменту його фактичного затримання, зарахувавши йому у строк відбування покарання строк попереднього ув`язнення, 01.07.2024 року, а також строк перебування з 28.12.2023 року по 18.02.2024 року під цілодобовим домашнім арештом, застосованим йому ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 28.12.2023 року, виходячи із співвідношення - три дні цілодобового домашнього арешту відповідають одному дню позбавлення волі.

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь держави витрати на залучення експерта для проведення судової експертизи матеріалів, речовин та виробів у розмірі 1912 грн. 00 коп.

Речові докази:

- полімерний пакет з наліпкою «Нова пошта» та первинне пакування, які поміщено до спеціального пакету № PSP2467075, та передано на зберігання до камери зберігання Солом`янського УП ГУ НП у м. Києві (квитанція № 008908 від 19.07.2023р., порядковий номер 971) - знищити;

- вилучений згорток та зіп-пакет з психотропною речовиною, обіг якої обмежено, які після проведення експертного дослідження запаковано в полімерний пакет, передано на зберігання до камери зберігання Солом`янського УП ГУ НП у м. Києві (квитанція № 004280 від 19.07.2023р., порядковий номер 3129) - знищити;

- мобільний телефон марки «Iphone X», чорного кольору ІМЕІ 1: НОМЕР_1 , ІМЕІ 2: НОМЕР_2 з сім-картою оператора стільникового зв`язку «Водафон» - НОМЕР_3 , мобільний телефон марки «Nokia», сірого кольору, серійний номер НОМЕР_4 , які були поміщені до спец.пакету № CRI 11004320, та передано на зберігання до камери зберігання Солом`янського УП ГУ НП у м. Києві - повернути ОСОБА_3 ;

- диски з інформацією, які належать ПрАТ «ВФ Україна», ТОВ «НОВА ПЕЙ» - залишити в матеріалах кримінального провадження.

Вирок може бути оскаржений до Київського апеляційного суду через Солом`янський районний суд м. Києва протягом 30-ти днів з дня його проголошення.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку, і його копія після проголошення негайно вручається обвинуваченому та прокурору.

Копія судового рішення не пізніше наступного дня після ухвалення надсилається учаснику судового провадження, який не був присутнім в судовому засіданні.

Головуючий суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 119335716
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку