open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 539/1688/24

Провадження № 1-кп/539/201/2024

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 травня 2024 року Лубенський міськрайонний суд

Полтавської області

у складі: головуючого - судді ОСОБА_1 ,

секретаря - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Лубни кримінальне провадження № 12024170570000365 від 24.04.2024 з угодою про визнання винуватості по обвинуваченню

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Мигово Вижницького району Чернівецької області, громадянина України, українця, одруженого, маючого малолітнього сина, не є особою з інвалідністю, освіта середня, військовослужбовця військової частини НОМЕР_1 , перебуваючого на посаді механіка-водія 2 механізованого відділення, 3 механізованого взводу, 1 механізованої роти, 1 механізованого батальйону, у військовому званні «солдат», зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.190, ч.2 ст. 190 КК України,

з участю прокурора - ОСОБА_4 ,

обвинуваченого - ОСОБА_5 ,

та захисника - ОСОБА_6 ,

суд, -

ВСТАНОВИВ:

На підставі наказу командира військової частини НОМЕР_1 (по стройовій частині) № 61 від 07.02.2023 солдата за мобілізацією ОСОБА_5 зараховано до списків особового складу військової частини НОМЕР_1 та призначено на посаду механіка-водія 2 механізованого відділення 3 механізованого взводу 1 механізованої роти 1 механізованого батальйону.

Будучи військовослужбовцем військової служби за мобілізацією, солдат ОСОБА_7 відповідно до вимог ст. ст. 9, 11, 16, 49 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, ст. ст. 1, 4 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України повинен був свято і беззаперечно дотримуватися Конституції України і законів України, Військової присяги, сумлінно і чесно виконувати військовий обов`язок, дорожити честю і гідністю військовослужбовця, берегти військову честь і поважати гідність інших людей, не допускати негідних вчинків, виконувати свої службові обов`язки, які визначають обсяг виконання завдань, доручених йому за посадою та дотримуватися вимог статутів Збройних Сил України, в разі виявлення правопорушення військовослужбовцем, які містять ознаки кримінального правопорушення, про вказаний факт негайно повідомити командира та утримувати інших військовослужбовців від вчинення кримінальних правопорушень, неухильно виконувати віддані усні та письмові накази командира у зазначений термін та інших.

Однак, в порушення вимог вищезазначених нормативних актів солдат ОСОБА_7 , діючи умисно, вчинив кримінальні правопорушення проти власності.

24 лютого 2022 року, у зв`язку із військовою агресією російської федерації проти України, указом Президента України № 64/2022 введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року, який діє на даний час.

У відповідності до ст. 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» внутрішньо переміщеними особами є громадяни України, які змушені залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

У відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України № 509 від 01.10.2014 «Про облік внутрішньо переміщених осіб», право на взяття на облік як внутрішньо переміщені особи, мають право ті особи, які після введення Указом Президента України від 24.02.2022 № 64 «Про введення воєнного стану в Україні» перемістилися з території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії. При цьому, ця територія повинна бути визначена в переліку, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 06.03.2022 № 204 «Про затвердження переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога застрахованим особам, в рамках Програми «єПідтримка».

Територію Херсонської області розпорядженням Кабінету Міністрів України від 06.03.2022 № 204 «Про затвердження переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога застрахованим особам в рамках Програми "єПідтримка"» віднесено до адміністративно-територіальних одиниць, на території яких платникам єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, які перебувають на обліку на відповідній території, може надаватися допомога в рамках Програми "єПідтримка"

Частиною 2 статті 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2021 р. № 1272 «Деякі питання надання допомоги в рамках Програми "єПідтримка"» визначено, що допомога в рамках Програми "єПідтримка" є державною допомогою, яка надається отримувачам допомоги, за рахунок коштів державного бюджету.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 332 від 20.03.2022, допомога призначається внутрішньо переміщеним особам , які перемістилися (повторно перемістилися) з 1 січня 2022 р. з територій, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затвердженого Мінреінтеграції, щодо яких не визначено дати завершення бойових дій (припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації.

Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України № 309 від 22.12.2022, територію Новокаховської міської територіальної громади віднесено до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією.

До початку ведення бойових дій на території Новокаховської міської територіальної громади, ОСОБА_5 постійно проживав за адресою: АДРЕСА_2 , але місце проживання останнього зареєстроване за адресою АДРЕСА_3 .

Після початку введення воєнного стану в Україні, у ОСОБА_5 виник умисел на заволодіння державними коштами, шляхом реєстрації як внутрішньо-переміщеної особи та подальшого отримання допомоги на проживання внутрішньо-переміщеним особам.

Реалізуючи свій злочинний умисел, 08.09.2022, у невстановлений в ході досудового розслідування час, ОСОБА_5 звернувся до Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Лубенської міської ради, яка розташована за адресою: АДРЕСА_4 , повідомивши завідомо неправдиві відомості про те, що останнє фактичне місце його проживання/перебування внутрішньо переміщеної особи на території, де виникли обставини, зазначені у статті 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» - АДРЕСА_3 , де ведуться активні бойові дії та у зв`язку із військовими діями 25.02.2022 він приїхав до АДРЕСА_2 , не вказавши, що територію Новокаховської міської територіальної громади він залишив задовго до введення воєнного стану в Україні. На підставі завідомо неправдивих відомостей, наданих ОСОБА_5 , його було 08.09.2022 зареєстровано в Єдиній інформаційній базі внутрішньо переміщених осіб як внутрішньо-переміщену особу та видано довідку від 08.09.2022 № 1630-5002102021.

У подальшому, 08.09.2022, у невстановлений в ході досудового розслідування час, ОСОБА_5 , продовжуючи свій злочинний умисел на заволодіння державними коштами шляхом обману, звернувся до Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Лубенської міської ради за адресою: АДРЕСА_4 із заявою про надання йому допомоги на проживання як внутрішньо-переміщеній особі.

При цьому, ОСОБА_5 повідомив уповноваженій особі Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Лубенської міської ради завідомо неправдиві відомості, що прибув на проживання до м. Лубни із Новокаховської міської територіальної громади Херсонської області, де ведуться активні бойові дії, не повідомивши, що задовго до введення воєнного стану в Україні він проживав у м. Лубни.

12.09.2022, на підставі поданої ОСОБА_5 заяви до Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Лубенської міської ради Лубенського району, розпорядженням начальника Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Лубенської міської ради Лубенського району йому було призначено державну допомогу на проживання як внутрішньо переміщеній особі, із 01.09.2022, у розмірі 2000 гривень щомісячно.

Таким чином, 08.09.2022, на підставі подання до Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Лубенської міської ради Лубенського району завідомо недостовірних відомостей про переїзд на проживання в АДРЕСА_5 , де ведуться активні бойові дії, з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту,ОСОБА_5 незаконно набув статусу внутрішньо-переміщеної особи та шляхом обману заволодів державними грошовими коштами із загального фонду державного бюджету «Надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» в сумі 2000 грн., за вересень 2022 року, які були 26.09.2022 о 11 год. 25 хв. зараховані на його особистий рахунок НОМЕР_2 , відкритий в АТ «КБ «Приватбанк».

У подальшому, ОСОБА_5 розпорядився грошовими коштами, якими він заволодів шляхом обману, на власний розсуд.

Таким чином, ОСОБА_5 вчинив кримінальний проступок, передбачений ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України, тобто заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство).

Після отримання грошових коштів в сумі 2000,00 грн. за вересень 2022 року, ОСОБА_5 із заявою про припинення виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам до Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Лубенської міської ради не звернувся та не повідомив про те, що він покинув місце своєї реєстрації у АДРЕСА_3 , задовго до введення воєнного стану в Україні, не з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту.

В результаті цього, 06.10.2022 о 19 год. 20 хв., ОСОБА_5 , повторно, шляхом обману заволодів державними грошовими коштами із загального фонду державного бюджету «Надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» в сумі 2000 грн., за жовтень 2022 року, які були зараховані на його особистий рахунок НОМЕР_2 , відкритий в АТ «КБ «Приватбанк».

У подальшому, ОСОБА_5 розпорядився грошовими коштами, якими він заволодів шляхом обману, на власний розсуд.

Таким чином, ОСОБА_5 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України, а саме шахрайство, тобто заволодіння чужим майном шляхом обману, вчинене повторно.

Після отримання грошових коштів в сумі 2000,00 грн. за жовтень 2022 року, ОСОБА_5 із заявою про припинення виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам до Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Лубенської міської ради не звернувся та не повідомив про те, що він покинув місце своєї реєстрації у АДРЕСА_3 , задовго до введення воєнного стану в Україні, не з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту.

В результаті цього, 16.11.2022, о 14 год. 36 хв., ОСОБА_5 , повторно, шляхом обману заволодів державними грошовими коштами із загального фонду державного бюджету «Надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» в сумі 2000 грн., за листопад 2022 року, які були зараховані на його особистий рахунок НОМЕР_2 , відкритий в АТ «КБ «Приватбанк».

У подальшому, ОСОБА_5 розпорядився грошовими коштами, якими він заволодів шляхом обману, на власний розсуд.

Таким чином, ОСОБА_5 вчинивкримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України, а саме шахрайство, тобто заволодіння чужим майном шляхом обману, вчинене повторно.

Після отримання грошових коштів в сумі 2000,00 грн. за листопад 2022 року, ОСОБА_5 із заявою про припинення виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам до Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Лубенської міської ради не звернувся та не повідомив про те, що він покинув місце своєї реєстрації у АДРЕСА_3 , задовго до введення воєнного стану в Україні, не з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту.

В результаті цього, 12.12.2022, о 12 год. 37 хв., ОСОБА_5 , повторно, шляхом обману заволодів державними грошовими коштами із загального фонду державного бюджету «Надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» в сумі 2000 грн., за грудень 2022 року, які були зараховані на його особистий рахунок НОМЕР_2 , відкритий в АТ «КБ «Приватбанк».

У подальшому, ОСОБА_5 розпорядився грошовими коштами, якими він заволодів шляхом обману, на власний розсуд.

Таким чином, ОСОБА_5 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України, а саме шахрайство, тобто заволодіння чужим майном шляхом обману, вчинене повторно.

Після отримання грошових коштів в сумі 2000,00 грн. за грудень 2022 року, ОСОБА_5 із заявою про припинення виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам до Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Лубенської міської ради не звернувся та не повідомив про те, що він покинув місце своєї реєстрації у АДРЕСА_3 , задовго до введення воєнного стану в Україні, не з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту.

В результаті цього, 11.01.2023, о 15 год. 57 хв., ОСОБА_5 , повторно, шляхом обману заволодів державними грошовими коштами із загального фонду державного бюджету «Надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» в сумі 2000 грн., за січень 2023 року, які були зараховані на його особистий рахунок НОМЕР_2 , відкритий в АТ «КБ «Приватбанк».

У подальшому, ОСОБА_5 розпорядився грошовими коштами, якими він заволодів шляхом обману, на власний розсуд.

Таким чином, ОСОБА_5 вчинивкримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України, а саме шахрайство, тобто заволодіння чужим майном шляхом обману, вчинене повторно.

Після отримання грошових коштів в сумі 2000,00 грн. за січень 2023 року, ОСОБА_5 із заявою про припинення виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам до Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Лубенської міської ради не звернувся та не повідомив про те, що він покинув місце своєї реєстрації у АДРЕСА_3 , задовго до введення воєнного стану в Україні, не з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту.

В результаті цього, 19.02.2023, о 13 год. 53 хв., ОСОБА_5 , повторно, шляхом обману заволодів державними грошовими коштами із загального фонду державного бюджету «Надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» в сумі 2000 грн., за лютий 2023 року, які були зараховані на його особистий рахунок НОМЕР_2 , відкритий в АТ «КБ «Приватбанк».

У подальшому, ОСОБА_5 розпорядився грошовими коштами, якими він заволодів шляхом обману, на власний розсуд.

Таким чином, ОСОБА_5 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України, а саме шахрайство, тобто заволодіння чужим майном шляхом обману, вчинене повторно.

Після отримання грошових коштів в сумі 2000,00 грн. за лютий 2023 року, ОСОБА_5 із заявою про припинення виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам до Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Лубенської міської ради не звернувся та не повідомив про те, що він покинув місце своєї реєстрації у АДРЕСА_3 , задовго до введення воєнного стану в Україні, не з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту.

В результаті цього, 22.03.2023, о 18 год. 53 хв., ОСОБА_5 , повторно, шляхом обману заволодів державними грошовими коштами із загального фонду державного бюджету «Надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» в сумі 2000 грн., за березень 2023 року, які були зараховані на його особистий рахунок НОМЕР_2 , відкритий в АТ «КБ «Приватбанк».

У подальшому, ОСОБА_5 розпорядився грошовими коштами, якими він заволодів шляхом обману, на власний розсуд.

Таким чином, ОСОБА_5 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України, а саме шахрайство, тобто заволодіння чужим майном шляхом обману, вчинене повторно.

Після отримання грошових коштів в сумі 2000,00 грн. за березень 2023 року, ОСОБА_5 із заявою про припинення виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам до Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Лубенської міської ради не звернувся та не повідомив про те, що він покинув місце своєї реєстрації у АДРЕСА_3 , задовго до введення воєнного стану в Україні, не з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту.

В результаті цього, 08.04.2023, о 10 год. 11 хв., ОСОБА_5 , повторно, шляхом обману заволодів державними грошовими коштами із загального фонду державного бюджету «Надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» в сумі 2000 грн., за квітень 2023 року, які були зараховані на його особистий рахунок НОМЕР_2 , відкритий в АТ «КБ «Приватбанк».

У подальшому, ОСОБА_5 розпорядився грошовими коштами, якими він заволодів шляхом обману, на власний розсуд.

Таким чином, ОСОБА_5 вчинивкримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України, а саме шахрайство, тобто заволодіння чужим майном шляхом обману, вчинене повторно.

Після отримання грошових коштів в сумі 2000,00 грн. за квітень 2023 року, ОСОБА_5 із заявою про припинення виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам до Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Лубенської міської ради не звернувся та не повідомив про те, що він покинув місце своєї реєстрації у АДРЕСА_3 , задовго до введення воєнного стану в Україні, не з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту.

В результаті цього, 29.05.2023, о 17 год. 45 хв., ОСОБА_5 , повторно, шляхом обману заволодів державними грошовими коштами із загального фонду державного бюджету «Надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» в сумі 2000 грн., за травень 2023 року, які були зараховані на його особистий рахунок НОМЕР_2 , відкритий в АТ «КБ «Приватбанк».

У подальшому, ОСОБА_5 розпорядився грошовими коштами, якими він заволодів шляхом обману, на власний розсуд.

Таким чином, ОСОБА_5 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України, а саме шахрайство, тобто заволодіння чужим майном шляхом обману, вчинене повторно.

Після отримання грошових коштів в сумі 2000,00 грн. за травень 2023 року, ОСОБА_5 із заявою про припинення виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам до Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Лубенської міської ради не звернувся та не повідомив про те, що він покинув місце своєї реєстрації у АДРЕСА_3 , задовго до введення воєнного стану в Україні, не з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту.

В результаті цього, 07.06.2023, о 15 год. 07 хв., ОСОБА_5 , повторно, шляхом обману заволодів державними грошовими коштами із загального фонду державного бюджету «Надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» в сумі 2000 грн., за червень 2023 року, які були зараховані на його особистий рахунок НОМЕР_2 , відкритий в АТ «КБ «Приватбанк».

У подальшому, ОСОБА_5 розпорядився грошовими коштами, якими він заволодів шляхом обману, на власний розсуд.

Таким чином, ОСОБА_5 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України, а саме шахрайство, тобто заволодіння чужим майном шляхом обману, вчинене повторно.

Після отримання грошових коштів в сумі 2000,00 грн. за червень 2023 року, ОСОБА_5 із заявою про припинення виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам до Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Лубенської міської ради не звернувся та не повідомив про те, що він покинув місце своєї реєстрації у АДРЕСА_3 , задовго до введення воєнного стану в Україні, не з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту.

В результаті цього, 12.07.2023, о 18 год. 14 хв., ОСОБА_5 , повторно, шляхом обману заволодів державними грошовими коштами із загального фонду державного бюджету «Надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» в сумі 2000 грн., за липень 2023 року, які були зараховані на його особистий рахунок НОМЕР_2 , відкритий в АТ «КБ «Приватбанк».

У подальшому, ОСОБА_5 розпорядився грошовими коштами, якими він заволодів шляхом обману, на власний розсуд.

Таким чином, ОСОБА_5 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України, а саме шахрайство, тобто заволодіння чужим майном шляхом обману, вчинене повторно.

Після отримання грошових коштів в сумі 2000,00 грн. за липень 2023 року, ОСОБА_5 із заявою про припинення виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам до Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Лубенської міської ради не звернувся та не повідомив про те, що він покинув місце своєї реєстрації у АДРЕСА_3 , задовго до введення воєнного стану в Україні, не з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту.

В результаті цього, 18.08.2023, о 10 год. 27 хв., ОСОБА_5 , повторно, шляхом обману заволодів державними грошовими коштами із загального фонду державного бюджету «Надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» в сумі 2000 грн., за серпень 2023 року, які були зараховані на його особистий рахунок НОМЕР_2 , відкритий в АТ «КБ «Приватбанк».

У подальшому, ОСОБА_5 розпорядився грошовими коштами, якими він заволодів шляхом обману, на власний розсуд.

Таким чином, ОСОБА_5 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України, а саме шахрайство, тобто заволодіння чужим майном шляхом обману, вчинене повторно.

Після отримання грошових коштів в сумі 2000,00 грн. за серпень 2023 року, ОСОБА_5 із заявою про припинення виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам до Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Лубенської міської ради не звернувся та не повідомив про те, що він покинув місце своєї реєстрації у АДРЕСА_3 , задовго до введення воєнного стану в Україні, не з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту.

В результаті цього, 16.09.2023, о 23 год. 16 хв., ОСОБА_5 , повторно, шляхом обману заволодів державними грошовими коштами із загального фонду державного бюджету «Надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» в сумі 2000 грн., за вересень 2023 року, які були зараховані на його особистий рахунок НОМЕР_2 , відкритий в АТ «КБ «Приватбанк».

У подальшому, ОСОБА_5 розпорядився грошовими коштами, якими він заволодів шляхом обману, на власний розсуд.

Таким чином, ОСОБА_5 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України, а саме шахрайство, тобто заволодіння чужим майном шляхом обману, вчинене повторно.

Після отримання грошових коштів в сумі 2000,00 грн. за вересень 2023 року, ОСОБА_5 із заявою про припинення виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам до Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Лубенської міської ради не звернувся та не повідомив про те, що він покинув місце своєї реєстрації у АДРЕСА_3 , задовго до введення воєнного стану в Україні, не з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту.

В результаті цього, 17.10.2023, о 22 год. 31 хв., ОСОБА_5 , повторно, шляхом обману заволодів державними грошовими коштами із загального фонду державного бюджету «Надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» в сумі 2000 грн., за жовтень 2023 року, які були зараховані на його особистий рахунок НОМЕР_2 , відкритий в АТ «КБ «Приватбанк».

У подальшому, ОСОБА_5 розпорядився грошовими коштами, якими він заволодів шляхом обману, на власний розсуд.

Таким чином, ОСОБА_5 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України, а саме шахрайство, тобто заволодіння чужим майном шляхом обману, вчинене повторно.

Після отримання грошових коштів в сумі 2000,00 грн. за жовтень 2023 року, ОСОБА_5 із заявою про припинення виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам до Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Лубенської міської ради не звернувся та не повідомив про те, що він покинув місце своєї реєстрації у АДРЕСА_3 , задовго до введення воєнного стану в Україні, не з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту.

В результаті цього, 17.11.2023, о 22 год. 59 хв., ОСОБА_5 , повторно, шляхом обману заволодів державними грошовими коштами із загального фонду державного бюджету «Надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» в сумі 2000 грн., за листопад 2023 року, які були зараховані на його особистий рахунок НОМЕР_2 , відкритий в АТ «КБ «Приватбанк».

У подальшому, ОСОБА_5 розпорядився грошовими коштами, якими він заволодів шляхом обману, на власний розсуд.

Таким чином, ОСОБА_5 вчинивкримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України, а саме шахрайство, тобто заволодіння чужим майном шляхом обману, вчинене повторно.

Після отримання грошових коштів в сумі 2000,00 грн. за листопад 2023 року, ОСОБА_5 із заявою про припинення виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам до Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Лубенської міської ради не звернувся та не повідомив про те, що він покинув місце своєї реєстрації у АДРЕСА_3 , задовго до введення воєнного стану в Україні, не з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту.

В результаті цього, 17.12.2023, о 16 год. 17 хв., ОСОБА_5 , повторно, шляхом обману заволодів державними грошовими коштами із загального фонду державного бюджету «Надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» в сумі 2000 грн., за грудень 2023 року, які були зараховані на його особистий рахунок НОМЕР_2 , відкритий в АТ «КБ «Приватбанк».

У подальшому, ОСОБА_5 розпорядився грошовими коштами, якими він заволодів шляхом обману, на власний розсуд.

Таким чином, ОСОБА_5 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України, а саме шахрайство, тобто заволодіння чужим майном шляхом обману, вчинене повторно.

Після отримання грошових коштів в сумі 2000,00 грн. за грудень 2023 року, ОСОБА_5 із заявою про припинення виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам до Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Лубенської міської ради не звернувся та не повідомив про те, що він покинув місце своєї реєстрації у АДРЕСА_3 , задовго до введення воєнного стану в Україні, не з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту.

В результаті цього, 16.01.2024, о 19 год. 49 хв., ОСОБА_5 , повторно, шляхом обману заволодів державними грошовими коштами із загального фонду державного бюджету «Надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» в сумі 2000 грн., за січень 2024 року, які були зараховані на його особистий рахунок НОМЕР_2 , відкритий в АТ «КБ «Приватбанк».

У подальшому, ОСОБА_5 розпорядився грошовими коштами, якими він заволодів шляхом обману, на власний розсуд.

Таким чином, ОСОБА_5 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України, а саме шахрайство, тобто заволодіння чужим майном шляхом обману, вчинене повторно.

Після отримання грошових коштів в сумі 2000,00 грн. за січень 2024 року, ОСОБА_5 із заявою про припинення виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам до Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Лубенської міської ради не звернувся та не повідомив про те, що він покинув місце своєї реєстрації у АДРЕСА_3 , задовго до введення воєнного стану в Україні, не з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту.

В результаті цього, 20.02.2024, о 18 год. 07 хв., ОСОБА_5 , повторно, шляхом обману заволодів державними грошовими коштами із загального фонду державного бюджету «Надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» в сумі 2000 грн., за лютий 2024 року, які були зараховані на його особистий рахунок НОМЕР_2 , відкритий в АТ «КБ «Приватбанк».

У подальшому, ОСОБА_5 розпорядився грошовими коштами, якими він заволодів шляхом обману, на власний розсуд.

Таким чином, ОСОБА_5 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України, а саме шахрайство, тобто заволодіння чужим майном шляхом обману, вчинене повторно.

У результаті подання ОСОБА_5 до Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Лубенської міської ради Лубенського району недостовірних відомостей, у період часу із 01.09.2022 по 29.02.2024, йому було нараховано та виплачено з Державного бюджету України допомогу на проживання як внутрішньо-переміщеній особі на загальну суму 36 000 грн. 00 коп., чим заподіяно Державі в особі Міністерства соціальної політики України майнової шкоди на вказану суму.

Підозрюваний ОСОБА_5 у повному обсязі і беззастережно визнав свою винуватість у вчинених кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 та ч. 2 ст. 190 КК України, та зобов`язується сумлінно співпрацювати зі стороною обвинувачення, добровільно надавати всю відому інформацію у даному кримінальному провадженні і не вправі замовчувати відомі йому факти щодо вчинення кримінальних правопорушень, а відмова від такої співпраці є порушенням даної угоди.

З урахуванням ступеню тяжкості вчинених кримінальних правопорушень, його особи: раніше не судимий, під час проходження військової служби характеризується позитивно, є учасником бойових дій, має на утриманні малолітню дитину, незнятих дисциплінарних стягнень не має; відсутності тяжких наслідків від вчинених ним кримінальних правопорушень; наявності обставин, що пом`якшують покарання, а саме щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінальних правопорушень, добровільне відшкодування завданого збитку, а також наявності суспільного інтересу в забезпеченні швидкого судового провадження, сторони дійшли згоди про призначення ОСОБА_5 покарання за ч 1 ст. 190 КК України у виді штрафу в розмірі 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 34 000 грн.; за ч. 2 ст. 190 КК України - у виді штрафу в розмірі 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 51 000 грн., а на підставі ч. 1 ст. 70 КК України за сукупністю кримінальних правопорушень шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточно призначити покарання у виді штрафу в розмірі 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 51 000 грн.

При цьому, сторонам роз`яснено наслідки укладення та затвердження угоди, передбачені ст. 473 КПК України, наслідки невиконання угоди та вони дали згоду на його призначення.

Окрім цього, обвинувачений ОСОБА_5 вказав, що вищезазначена угода про визнання винуватості укладена ним з прокурором добровільно, без застосування будь-якого насильства, примусу та погроз, за участі захисника.

Захисник, адвокат ОСОБА_6 , просить затвердити угоду про визнання винуватості, вказавши, що така була укладена з його участю, добровільно, угода та погоджене сторонами покарання відповідають вимогам закону та інтересам суспільства.

Заслухавши думку прокурора, який просив затвердити укладену угоду про визнання винуватості, обвинуваченого, захисника, суд дійшов висновку, що угода підлягає затвердженню.

Відповідно до вимог ст. 469 КПК України угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена щодо кримінальних проступків, злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам. Укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні щодо уповноваженої особи юридичної особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, у зв`язку з яким здійснюється провадження щодо юридичної особи, а також у кримінальному провадженні щодо кримінальних правопорушень, внаслідок яких шкода завдана державним чи суспільним інтересам або правам та інтересам окремих осіб, у яких беруть участь потерпілий або потерпілі, не допускається, крім випадків надання всіма потерпілими письмової згоди прокурору на укладення ними угоди.

Угода про визнання винуватості може ініціюватись в будь-який момент після повідомлення особі про підозру.

У ст. 472 КПК України визначені основні вимоги до змісту угоди про визнання винуватості. Згідно з вимогами ст. 474 КПК України, якщо угоди досягнуто, обвинувальний акт із підписаною між сторонами угодою невідкладно надсилається до суду. Розгляд щодо угоди проводиться судом під час підготовчого судового засідання за обов`язковою участю сторін угоди, з повідомленням інших учасників судового провадження.

Судом встановлено, що ОСОБА_5 обґрунтовано обвинувачується у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, тобто заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), а також нетяжкого злочину, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України, а саме в заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчиненим повторно.

Суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Дана угода відповідає вимогам Кримінального процесуального кодексу України та може бути затверджена, і на підставі даної угоди може бути ухвалений вирок, оскільки умови угоди не суперечать вимогам закону, правова кваліфікація кримінальних правопорушень правильна, умови угоди не порушують права, свободи та інтереси сторін, укладення угоди було добровільним.

Відповідно до ч. 1 ст. 475 КПК України, якщо суд переконається, що угода може бути затверджена, він ухвалює вирок, яким затверджує угоду і призначає узгоджену сторонами міру покарання.

Виходячи із викладеного, за наслідками розгляду угоди в підготовчому судовому засіданні, а також з урахуванням даних про особу обвинуваченого ОСОБА_5 , який раніше не судимий, під час проходження військової служби характеризується позитивно, є учасником бойових дій, має на утриманні малолітню дитину, незнятих дисциплінарних стягнень не має; відсутності тяжких наслідків від вчинених ним кримінальних правопорушень; наявності обставин, що пом`якшують покарання, а саме щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінальних правопорушень, добровільне відшкодування завданого збитку, з дотриманням принципу індивідуалізації покарання, суд дійшов висновку про можливість затвердження угоди про визнання винуватості, укладеної 25.04.2024 між прокурором Полтавської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону ОСОБА_4 з одного боку, та з іншого боку підозрюваним у цьому провадженні ОСОБА_5 , за участі захисника ОСОБА_6 на призначення ОСОБА_5 узгодженої сторонами міри покарання, яка є необхідною і достатньою для виправлення обвинуваченого та попередження нових злочинів.

Речові докази та процесуальні витрати в даному кримінальному провадженні відсутні.

Майно, на яке накладено арешт, відсутнє.

Запобіжний захід ОСОБА_5 під час досудового розслідування не обирався.

Керуючись ст. ст. 314, 374, 468, 469, 471, 473-475 КПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 25.04.2024 у кримінальному провадженні № 12024170570000365 від 24.04.2024 між прокурором Полтавської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону ОСОБА_4 з одного боку, та з іншого боку підозрюваним у цьому провадженні ОСОБА_5 , за участі захисника ОСОБА_6 .

ОСОБА_5 визнати винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст.190, ч. 2 ст. 190 КК України, та призначити йому наступне узгоджене покарання:

за ч 1 ст. 190 КК України - у виді штрафу в розмірі 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 34 000 грн.;

за ч. 2 ст. 190 КК України - у виді штрафу в розмірі 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 51 000 грн., а на підставі ч. 1 ст. 70 КК України за сукупністю кримінальних правопорушень шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточно призначити покарання у виді штрафу в розмірі 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 51 000 грн.

Роз`яснити ОСОБА_5 , що в разі невиконання угоди про визнання винуватості, відповідно до ст. 476 КПК України, прокурор має право упродовж строків давності притягнення до кримінальної відповідальності звернутися до суду з клопотанням про скасування вироку та призначення судового розгляду кримінального провадження в загальному порядку.

Вирок на підставі угоди про визнання винуватості може бути оскаржений з підстав, передбачених ч. 4 ст. 394 КПК України, зокрема: обвинуваченим виключно з підстав: призначення судом покарання суворішого, ніж узгоджене сторонами угоди; ухвалення вироку без його згоди на призначення покарання; невиконання судом вимог, встановлених частинами четвертою, шостою, сьомою ст. 474 КПК України, у тому числі не роз`яснення йому наслідків укладення угоди; прокурором виключно з підстав призначення судом покарання менш суворого, ніж узгоджене сторонами угоди; затвердження судом угоди у провадженні, в якому згідно частини четвертої ст. 469 КПК України угода не може бути укладена, до Полтавського апеляційного суду через Лубенський міськрайонний суд Полтавської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Копію вироку після його проголошення негайно вручити учасникам кримінального провадження.

Головуючий ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 119333643
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку