open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/22696/23-к

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27.05.2024 Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за №72023000210000042 від 31.05.2023, за обвинуваченням

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, громадянина України, освіта повна загальна середня, який неодружений, не працює, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , раніше не судимий, -

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205-1 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Згідно висунутого обвинувачення, ОСОБА_5 у червні 2021 року, більш точну дату встановити під час досудового розслідування не довелось можливим, перебуваючи у м. Києві за адресою: АДРЕСА_2 , познайомився з невстановленою особою, яка представилась « ОСОБА_6 », матеріали відносно якого виділені в окреме провадження.

Під час розмови з невстановленою особою на ім`я « ОСОБА_6 », останній запропонував ОСОБА_5 за грошову винагороду в розмірі 5000 грн., стати засновником та директором юридичної особи: ТОВ «Буд-Інверс» (код ЄДРПОУ 43514712), попередивши при цьому ОСОБА_5 , що він до господарської діяльності юридичної особи відношення мати не буде, а товариство потрібне для прикриття незаконної діяльності, пов`язаної з документуванням фінансово-господарських операцій.

ОСОБА_5 , усвідомлюючи протиправні наслідки своїх дій, погодився на вказану пропозицію та вступив у злочинну змову з невстановленою особою на ім`я « ОСОБА_6 », матеріали відносно якого виділені в окреме провадження.

Через декілька днів невстановлена особа на ім`я « ОСОБА_6 » зателефонував ОСОБА_5 та повідомив, що останній повинен прибути 18.06.2021 року за адресою: АДРЕСА_3 , для підписання документів щодо реєстрації на своє ім`я підприємства, за що він отримає грошову винагороду. Також невстановлена особа на ім`я « ОСОБА_6 » повідомив, що ОСОБА_5 повинен передати йому копії або фото паспорту та ідентифікаційного номера для підготовки документів.

У подальшому, ОСОБА_5 , діючи умисно, протиправно, переслідуючи мету наживи, відповідно до раніше узгодженого злочинного плану, з корисливих мотивів, виконуючи незаконні вказівки отримані від невідомої особи, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, 18.06.2021 року, в денну пору доби, прибув за адресою: АДРЕСА_3 , де зустрівся з невстановленою особою на ім`я « ОСОБА_6 ».

18.06.2021, ОСОБА_5 , відповідно раніше узгодженого злочинного плану, прослідував разом з невстановленою особою на ім`я « ОСОБА_6 », матеріали відносно якого виділені в окреме провадження, до офісного приміщення приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу М, а саме: Київ, бульвар Лесі Українки 20/22, кв. 104, де ОСОБА_5 , в присутності невстановленої особи на ім`я « ОСОБА_6 » та вказаного нотаріуса засвідчив власним підписом невідомі йому документи, у тому числі статут ТОВ «Буд-Інверс» (нова редакція) затверджений рішенням одноособового учасника №18/06/21 від 18.06.2021.

Після чого, вказані документи ОСОБА_5 одразу передав невстановленій особі на ім`я « ОСОБА_6 », матеріали відносно якого виділені в окреме провадження. В подальшому, діючи відповідно раніше розробленого злочинного плану, виконуючи вказівки невстановленої особи, разом із останньою покинули приміщення нотаріуса, та отримав від неї заздалегідь обіцяну грошову винагороду у розмірі 5000 гривень, якими розпорядився за власним розсудом та витратив на власні потреби.

Так, з моменту підписання статуту ТОВ «Буд-Інверс» (нова редакція) затвердженого рішенням одноособового учасника №18/06/21 від 18.06.2021 до ОСОБА_5 , як засновника, перейшли всі права засновника (учасника).

Вище зазначений документ відповідає переліку документів необхідних для проведення державної реєстрації та встановлені Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» (№ 755-IV від 15.05.2003 року зі змінами та доповненнями, в редакції 1009-ІХ від 06.12.2020).

В подальшому, 29.06.2021 на підставі документів, до яких ОСОБА_5 вніс завідомо неправдиві відомості, державним реєстратором Печерської районної в м. Києві державної адміністрації проведено державну реєстрацію змін до відомостей, що містяться в установчих документах

ТОВ «Буд-Інверс» (код ЄДРПОУ 43514712), що дало змогу невстановленим слідством особам в подальшому використовувати реквізити, печатку, банківські рахунки, електронний підпис службових осіб підприємства для прикриття незаконної діяльності, вчинення безтоварних операцій з підприємствами-контрагентами, що як наслідок дало змогу останнім безпідставно зменшити суми податків, які підлягали сплаті до бюджету держави, тобто, ухилятись від їх сплати, реалізовувати (відмивати) доходи, одержані злочинним шляхом, привласнювати, розтрачувати майно (грошові кошти) та заволодівати ним шляхом зловживання службовим становищем.

Окрім вище перелічених, жодних інших дій щодо створення та контролю за веденням господарської діяльності ТОВ «Буд-Інверс» (код ЄДРПОУ 43514712) ОСОБА_5 не вчиняв, жодних первинних бухгалтерських документів та договорів від імені даного підприємства не складав та не підписував, товар (роботи, послуги), іншу продукцію нікому не відвантажував та ні від кого не отримував.

Враховуючи вище викладене, ОСОБА_5 , у червні 2021 року, внісши в документи, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ «Буд-Інверс» (код ЄДРПОУ 43514712), завідомо неправдиві відомості, порушив вимоги Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» № 755-ІV від 15.05.2003, в редакції 1009-ІХ від 06.12.2020: ст. 14, якою визначено, що документи для державної реєстрації можуть подаватися у паперовій або електронній формі. У паперовій формі документи подаються особисто заявником або поштовим відправленням. Якщо документи подаються у паперовій формі, заявник пред`являє паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу, передбачений Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус». Документи в паперовій формі приймаються за описом, примірник якого в день їх надходження видається заявнику з відміткою про дату їх отримання та кодом доступу в той спосіб, відповідно до якого були подані документи; ст. 15, якою встановлено вимоги до оформлення документів, що подаються для державної реєстрації; ст. 16, якою встановлено вимоги до найменування юридичної особи; ст. 17, якою встановлено чіткий перелік документів, що подаються заявником для державної реєстрації юридичної особи; ст. 35 встановлено відповідальність у сфері державної реєстрації відповідно до якої суб`єкти державної реєстрації за порушення законодавства у сфері державної реєстрації несуть відповідальність у порядку, встановленому законом. Особи, винні у внесенні до установчих документів або інших документів, що подаються для державної реєстрації, завідомо неправдивих відомостей, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, а також у неподанні або несвоєчасному поданні державному реєстратору передбаченої цим Законом інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи або його відсутність, несуть відповідальність, встановлену законом.

Таким чином, ОСОБА_5 своїми умисними діями вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 205-1 КК України, а саме внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, за попередньою змовою групою осіб.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 вчинив аналогічний умисний злочин повторно за наступних обставин.

Так ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , перебуваючи за адресою: АДРЕСА_2 , у телефонній розмові познайомився з невстановленою особою, яка представилась « ОСОБА_7 », матеріали відносно якого виділені в окреме провадження, останній повідомив, що він є знайомим « ОСОБА_6 » з яким раніше ОСОБА_5 здійснював реєстрацію підприємства ТОВ «Буд-Інверс» (код ЄДРПОУ 43514712). Невстановлена особа на ім`я « ОСОБА_7 » запропонувала ОСОБА_5 за грошову винагороду в розмірі 5000 грн., стати засновником та директором юридичної особи: ТОВ «Євродар ЛТД» (код 42143614), попередивши при цьому ОСОБА_5 , що він до господарської діяльності юридичної особи відношення мати не буде, а товариство потрібне для прикриття незаконної діяльності, пов`язаної з документуванням фінансово-господарських операцій, ОСОБА_5 погодився на вказану пропозицію у зв`язку із скрутним фінансовим становищем.

У подальшому, ОСОБА_5 , діючи умисно, протиправно, повторно, переслідуючи мету наживи, відповідно до раніше узгодженого злочинного плану, з корисливих мотивів, без мети здійснювати господарську діяльність та організаційно-розпорядчі функції засновника підприємства, з метою прикриття незаконної діяльності інших не встановлених осіб, пов`язаної з проведенням «фіктивних фінансово-господарських операцій», «обготівкування коштів», виконуючи незаконні вказівки отримані від невідомої особи, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, у жовтні 2021 року, точної дати та часу не встановлено, в денну пору доби, прибув за адресою: АДРЕСА_4 , де зустрівся з невстановленою особою на ім`я « ОСОБА_7 ».

01.10.2021, ОСОБА_5 , реалізуючи злочинний умисел, відповідно раніше узгодженого злочинного плану, прослідував разом з невстановленою особою на ім`я « ОСОБА_7 », матеріали відносно якого виділені в окреме провадження, до офісного приміщення приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_8 , а саме: АДРЕСА_4 , де ОСОБА_5 , в присутності невстановленої особи на ім`я « ОСОБА_7 » та вказаного нотаріуса засвідчив власним підписом невідомі йому документи, у тому числі:

- Рішення одноособового учасника № НОМЕР_2 ТОВ «Євродар ЛТД» від 01.10.2021 щодо звільнення ОСОБА_9 з посади директора ТОВ «Євродар ЛТД» з 01.10.2021 за власним бажанням та обрання директором з правом першого підпису фінансових, бухгалтерських, митних та інших документів ТОВ «Євродар ЛТД» ОСОБА_5 ;

- Акт приймання - передачі частки статутного (складеного) капіталу ТОВ «Євродар ЛТД» від 01.10.2021 щодо передачі частки статутного капіталу від ОСОБА_9 , та ОСОБА_10 до ОСОБА_5 .

Після чого, вказані документи, ОСОБА_5 , одразу передав невстановленій особі на ім`я « ОСОБА_7 ». В подальшому ОСОБА_5 , діючи відповідно раніше розробленого злочинного плану, виконуючи вказівки невстановленої особи, разом із останньою покинули приміщення нотаріуса, та отримав від неї заздалегідь обіцяну грошову винагороду у розмірі 5000 гривень, якими розпорядився за власним розсудом та витратив на власні потреби.

Так, з моменту підписання Акту приймання - передачі частки статутного (складеного) капіталу ТОВ «Євродар ЛТД» від 01.10.2021, ОСОБА_5 як засновника, перейшли всі права засновника (учасника).

Вище зазначений документ відповідає переліку документів необхідних для проведення державної реєстрації та встановлені Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» (№ 755-IV від 15.05.2003 року зі змінами та доповненнями, в редакції 1009-ІХ від 06.12.2020).

В подальшому, 01.10.2021 на підставі документів, до яких ОСОБА_5 вніс завідомо неправдиві відомості, державним реєстратором Подільської районної в м. Києві державної адміністрації проведено державну реєстрацію змін до відомостей, що містяться в установчих документах ТОВ «Євродар ЛТД» (код 42143614), що дало змогу невстановленим слідством особам в подальшому використовувати реквізити, печатку, банківські рахунки, електронний підпис службових осіб підприємства для прикриття незаконної діяльності, вчинення безтоварних операцій з підприємствами-контрагентами, що як наслідок, дало змогу останнім безпідставно зменшити суми податків, які підлягали сплаті до бюджету держави, тобто, ухилятись від їх сплати, реалізовувати (відмивати) доходи, одержані злочинним шляхом, привласнювати, розтрачувати майно (грошові кошти) та заволодівати ним шляхом зловживання службовим становищем.

Враховуючи вище викладене, ОСОБА_5 , повторно, внісши в документи, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ «Євродар ЛТД» (код 42143614), завідомо неправдиві відомості, порушив вимоги Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» № 755-ІV від 15.05.2003, в редакції 1009-ІХ від 06.12.2020: ст. 14, якою визначено, що документи для державної реєстрації можуть подаватися у паперовій або електронній формі. У паперовій формі документи подаються особисто заявником або поштовим відправленням. Якщо документи подаються у паперовій формі, заявник пред`являє паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу, передбачений Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус». Документи в паперовій формі приймаються за описом, примірник якого в день їх надходження видається заявнику з відміткою про дату їх отримання та кодом доступу в той спосіб, відповідно до якого були подані документи; ст. 15, якою встановлено вимоги до оформлення документів, що подаються для державної реєстрації; ст. 16, якою встановлено вимоги до найменування юридичної особи; ст. 17, якою встановлено чіткий перелік документів, що подаються заявником для державної реєстрації юридичної особи; ст. 35 встановлено відповідальність у сфері державної реєстрації відповідно до якої суб`єкти державної реєстрації за порушення законодавства у сфері державної реєстрації несуть відповідальність у порядку, встановленому законом. Особи, винні у внесенні до установчих документів або інших документів, що подаються для державної реєстрації, завідомо неправдивих відомостей, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, а також у неподанні або несвоєчасному поданні державному реєстратору передбаченої цим Законом інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи або його відсутність, несуть відповідальність, встановлену законом.

Таким чином, ОСОБА_5 своїми умисними діями вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 205-1 КК України, а саме внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб.

31 травня 2023 року між прокурором першого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 , якому на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора в даному кримінальному провадженні, та обвинуваченим ОСОБА_5 в порядку, передбаченому ст. ст. 468, 469 та 472 КПК України, за участю захисника укладено угоду про визнання винуватості.

Згідно з даною угодою прокурор та обвинувачений ОСОБА_5 дійшли згоди щодо формулювання обвинувачення, всіх істотних для даного кримінального провадження обставин та правової кваліфікації дій обвинуваченого ОСОБА_5 за ч. 2 ст. 205-1 КК України, обвинувачений ОСОБА_5 у повному обсязі в межах висунутого обвинувачення визнав свою винуватість у вчиненні інкримінованих йому епізодів кримінальних правопорушень, щиро розкаявся. При цьому, ОСОБА_5 активно сприяв розкриттю вчинених ним та іншими особами злочинів, зокрема повідомив подробиці та номери засобів зв`язку із особами, причетними до відповідних злочинів, ОСОБА_5 не є організатором, злочин є нетяжким. Крім того, ОСОБА_5 взяв на себе зобов`язання співпрацювати з правоохоронними органами у викритті осіб, що використовували реквізити та підроблені первинні фінансово-господарські документи ТОВ «Євродар ЛТД» та ТОВ «Буд-Інверс».

Також сторонами угоди визначено узгоджене ними покарання, яке обвинувачений ОСОБА_5 має понести за вчинення вказаного кримінального правопорушення у виді 3 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади і займатися підприємницькою діяльністю. На підставі ст. 75 КК України запропоновано звільнити ОСОБА_5 від відбування призначеного покарання з випробування та покласти на нього обов`язки, передбачені ст. 76 КК України.

Розглядаючи в порядку п. 1 ч. 3 ст. 314 КПК України питання про можливість затвердження даної угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Відповідно до правил ст. ст. 468, 469 КПК України у кримінальному провадженні щодо кримінальних проступків, нетяжких та тяжких злочинів, а також окремих видах особливо тяжких злочинів, може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Прокурор та захисник, кожний окремо, в судовому засіданні, вважаючи, що при укладенні даної угоди дотримані вимоги і правила КПК України та КК України, просили угоду затвердити і призначити обвинуваченому узгоджену в ній міру покарання.

Обвинувачений ОСОБА_5 в судовому засіданні також просив затвердити угоду про визнання винуватості і призначити узгоджену в ній міру покарання, при цьому беззастережно визнав себе винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України, за обставин, як вони викладені в обвинувальному акті. Пояснив, що погодився за грошову винагороду стати засновником та директором ТОВ «Буд-Інверс» та ТОВ «Євродар ЛТД», при цьому ніякої діяльності на цих підприємствах він не здійснював, був обізнаний у фіктивності таких дій і погодився на це, оскільки на той момент був без роботи і потребував грошей.

Таким чином, суд вважає, що обставини вчинення обвинуваченим ОСОБА_5 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України, знайшли своє об`єктивне підтвердження під час підготовчого судового засідання.

Кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 205-1 КК України, згідно зі ст. 12 КК України є нетяжким, від яких в даному випадку потерпілих немає.

Суд шляхом заслуховування пояснень сторін кримінального провадження переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, при цьому судом встановлено, що обвинувачений ОСОБА_5 повністю усвідомлює зміст угоди про визнання винуватості, характер обвинувачення, щодо якого визнає себе винним, цілком розуміє свої права, визначені п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, а також наслідки укладення, затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, та наслідки її не виконання, передбачені ст. 476 КПК України.

Покарання сторонами угоди визначено у відповідності до положень ст. ст. 50, 65-67 КК України, з урахуванням характеру та тяжкості висунутого ОСОБА_11 обвинувачення, даних про його особу та обставин, що пом`якшують покарання (шире каяття, активне сприяння у розкритті злочину).

Враховуючи викладене, оскільки умови угоди про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим ОСОБА_5 відповідають вимогам КПК та КК України, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для затвердження цієї угоди.

Процесуальні витрати, речові докази у справі відсутні.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 314, 373, 374 та 475 КПК України, суд,-

З А С У Д И В :

Затвердити угоду від 31.05.2023 між прокурором прокурором першого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримування публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 та обвинуваченим ОСОБА_5 про визнання винуватості.

ОСОБА_5 визнати винним у вчиненні криміналного правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України та призначити покарання у виді 3 /трьох/ років позбавлення волі з позбавленням права обіймати керівні посади на всіх підприємства, установах, організаціях та займатися підприємницькою діяльністю строком на 1 /один/ рік.

Відповідно до ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_5 від відбування покарання, якщо він протягом іспитового строку тривалістю 1 /один/ рік не вчинить нового кримінального правопорушення та виконає покладені на нього обов`язки.

На підставі ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_5 наступні обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи.

Вирок набирає законної сили через тридцять днів з дня його проголошення, у разі не подачі на нього апеляції.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст. 394 КПК України, до Київського апеляційного суду через Печерський районний суд м.Києва шляхом подачі апеляції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Копію вироку негайно вручити учасникам кримінального провадження.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 119297027
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку