open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 462/2026/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 травня 2024 року Залізничний районний суд м. Львова у складі:

головуючого-судді Гедз Б. М.,

за участю секретаря судового засідання Ясниської В. Я.,

заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Львові цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , за участю заінтересованої особи: Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області про встановлення факту, що має юридичне значення, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, в якій просить встановити факт родинних відносин, а саме, що померлий ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 був його батьком. В обгрунтування заявлених вимог ОСОБА_1 вказує, що у свідоцтві про його народження прізвище як його батька, так і матері було записано як « ОСОБА_3 ». З 1997 року його батько змінив написання прізвища на « ОСОБА_4 », а заявник натомість спростив написання свого прізвища до « ОСОБА_3 », натомість у матері заявника прізвище залишалось незмінним у вигляді « ОСОБА_3 ». Поруч з цим, ІНФОРМАЦІЯ_2 батько ОСОБА_2 раптово помер. На момент його смерті всі правовстановлюючі документи були видані на прізвище « ОСОБА_4 », а більшість документів, належних заявнику видані на прізвище « ОСОБА_3 ». Заявник, покликаючись на те, що є особою з інвалідністю 3 групи з дитинства, вказує, що після смерті батька претендує на отримання пенсії, оскільки перебував на його утриманні, відтак звернувся до Пенсійного фонду України. Однак, незважаючи на факт зареєстрованого місця проживання разом із батьком, із врахуванням розбіжностей написання прізвища у нього та померлого батька, які неможливо усунути в інший спосіб у позасудовому порядку, на даний час виникла необхідність у встановленні факту родинних відносин із батьком. Просить заяву задовольнити.

Ухвалою судді Залізничного районного суду м. Львова від 18.03.2024 року заяву

ОСОБА_1 залишено без руху, заявнику роз`яснено які саме недоліки заяви слід усунути, порядок та строк їх усунення.

27.03.2024, на виконання вимог ухвали суду від 18.03.2024 про залишення заяви без руху, заявник через канцелярію суду подав письмову заяву про усунення недоліків заяви.

Ухвалою судді Залізничного районного суду м. Львова від 10.04.2024 прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено судове засідання.

06.05.2024 представник Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області подала письмові пояснення на заяву ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин, в яких, покликаючись на те, що встановлення зазначеного ОСОБА_1 факту тягне за особою не тільки встановлення факту приналежності правовстановлюючих документів, а й поширюється на інші правовідносини, пов`язані із перерахунком пенсії, про що заперечує Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області, що свідчить про наявність спору про право у зазначеному питанні та підлягає розгляду в порядку позовного провадження, просить відмовити у задоволенні заяви ОСОБА_1 .

Заявник у судовому засіданні подану ним заяву підтримав у повному обсязі з підстав, викладених у заяві та просив її задоволити у повному обсязі.

Заінтересована особа Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області, належним чином повідомлене про дату, час та місце судового розгляду справи, в судове засідання свого уповноваженого представника не направила, про причини неявки суд не повідомлено, однак скористались правом подати письмові пояснення щодо заяви ОСОБА_1 .

Свідок ОСОБА_5 у судовому засіданні пояснила, що заявник є її та померлого

ОСОБА_2 сином, який з народження є особою з інвалідністю, а тому на його лікування постійно потрібні грошові кошти. За життя чоловіка в даному питанні фінансово було легше, оскільки він допомагав з утриманням сина, відтак після смерті ОСОБА_2 , звернувшись до Пенсійного фонду з`ясували, що сину після смерті його батька належить пенсія, однак в ході з`ясування обставин в представлених ПФУ документах була виявлена розбіжність в написанні прізвищ її сина та чоловіка. Чоловік у 1997 році, після того як загубив свій паспорт, виготовив новий, який був виданий вже на прізвище « ОСОБА_4 », а син при зміні належного йому паспорта, в ході українізації прізвища, отримав новий документ на прізвище « ОСОБА_3 », і така розбіжність у прізвищах сина та його батька створює перешкоди у реалізації сином своїх прав, що на даний час в іншому порядку, окрім шляхом звернення до суду, неможлива.

Положенням ч.1статті 223ЦПК України передбачено, що неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Оскільки неявка вказаного учасника справи не перешкоджає розгляду даної справи по суті, суд вважає за можливе провести судовий розгляд справи за відсутності заінтересованої особи на підставі наявних у суду матеріалів справи.

Заслухавши пояснення заявника, свідка, вивчивши письмові пояснення заінтересованої особи у справі, дослідивши матеріали справи та оглянувши представлені суду заявником оригінали документів, суд приходить до наступного висновку.

Окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно з частиною першою статті 293ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Тлумачення частини першої статті 293ЦПК України свідчить, що суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з метою підтвердження наявності або відсутності таких фактів.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 10 квітня 2019 року в справі

№ 320/948/18 (провадження № 14-567цс18) зроблено висновок про те, що у порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, за наявності певних умов. А саме, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право. Чинне цивільне процесуальне законодавство відносить до юрисдикції суду справи про встановлення фактів, від яких залежить виникнення, зміна або припинення суб`єктивних прав громадян. Проте не завжди той чи інший факт, що має юридичне значення, може бути підтверджений відповідним документом через його втрату, знищення архівів тощо. Тому закон у певних випадках передбачає судовий порядок встановлення таких фактів. Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, належать до юрисдикції суду за таких умов: -факти, що підлягають встановленню, повинні мати юридичне значення, тобто від них мають залежати виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян. Для визначення юридичного характеру факту потрібно з`ясувати мету встановлення; -встановлення факту не пов`язується з подальшим вирішення спору про право.

Статтею 315ЦПК України визначено перелік справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які підлягають розгляду судом у порядку окремого провадження. Даний перелік не є вичерпним, і у судовому порядку можуть бути встановлені й інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не передбачено іншого порядку їх встановлення.

Порядок внесення змін в записи актів громадянського стану передбаченийЗаконом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01 липня 2010 рокута Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання. Вказані норми передбачають, що внесення змін у записи актів громадянського стану при наявності достатніх підстав і при відсутності спору між заінтересованими особами провадяться органами реєстрації актів громадянського стану. Відмова органів реєстрації актів громадянського стану виправити або змінити запис може бути оскаржена до суду.

Відповідно до статей4,26 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01 липня 2010 року(в редакціїЗакону від 12 лютого 2015 року № 191-VІІІ) органи державної реєстрації актів цивільного стану (центральний орган, відділи державної реєстрації актів цивільного стану Головних управлінь юстиції в областях, районних у містах, міськрайонних управлінь юстиції належать до органів виконавчої влади. Дії або бездіяльність працівника органу державної реєстрації актів цивільного стану можуть бути оскаржені до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації актів цивільного стану, Міністерства закордонних справ України та/або до суду.

Згідно з пунктом 6 частини першоїстатті 315 ЦПК Українисуд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Наведене свідчить про те, що у разі коли установи, які видали правовстановлюючі документи, не можуть виправити допущені в них помилки, особи мають право звернутись до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документа відповідно положень вищезазначеної норми. При розгляді цих справ суд встановлює саме належність особі документа, а не тотожність осіб, які неоднаково названі у різних документах.

Верховний Суд у постанові № 464/6696/20 від 08.12.2020 року, вказує, що з огляду на викладене викючається можливість розгляду у судовому порядку заяви про встановлення факту тотожності осіб, а також імені, по батькові та прізвища осіб, по різному записаних у документа, зокрема, факт, що особа, щодо якої у документах містяться розбіжності, є однією і тією ж особою.

Разом з тим, слід звернути увагу на те, згідно положення ч. 3 ст. 315 ЦПК України справи про встановлення факту належності особі паспорта, військового квитка, квитка про членство в об`єднанні громадян, а також свідоцтв, що їх видають органи державної реєстрації актів цивільного стану, судовому розгляду в окремому провадженні не підлягають, однак при цьому, при наявності розбіжностей у документах, пунктом 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України передбачено, що суд розглядає також справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Так, згідно з п. 1 ч. 1ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року № 5 Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення, в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

У листі Верховного Суду України від 01.01.2012 року «Судова практика розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення» зазначено, що факт родинних відносин між фізичними особами встановлюється у судовому порядку, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки для заявника: право на спадщину, право на пенсію у зв`язку із втратою годувальника, одержання компенсації тощо.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 у м. Львів народився ОСОБА_1 , батьками якого вказано ОСОБА_2 та ОСОБА_5 , що підтверджується копією свідоцтва серія НОМЕР_1 , виданого 12.05.1965.

Згідно свідоцтва про шлюб № НОМЕР_2 , виданого 12 жовтня 1963 року Львівським міським палацом одруження ОСОБА_2 , 1940 р.н., уродженець ст. Хадабулах Борзенського р-на Читинської області, національність росіянин, перебував у шлюбі із ОСОБА_6 , 1939 р.н., уродженкою м. Ружин, Житомирської області.

Вищенаведене підтверджується також копією паспорта серія НОМЕР_3 , виданим ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженки смт. Ружин Житомирської області, згідно відомостей про сімейний стан з якого встановлено, що 12 жовтня 1963 року зареєстровано шлюб із ОСОБА_2 , 1940 р.н.

Як вбачається із атестата зрілості, виданого 26.06.1958 та військового квитка № НОМЕР_4 від 119.10.1970, вказані документи були видані на ім`я ОСОБА_2 , уродженця ст. Ходабулах Читинської області, 1940 року.

Поруч з цим, згідно паспорта серія НОМЕР_5 виданого 1998 року Галицьким РВ ЛМУ УМВС України у Львівської області, такий було видано на ім`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженця смт. Хадабулак Борзенського району Чітинської області росія.

Згідно відмітки у паспорті гр. ОСОБА_2 про місце його проживання міститься інформація, що таке було зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 .

У відповідності до даних свідоцтва про смерть, серія НОМЕР_6 , виданого 23 січня 2024 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, ІНФОРМАЦІЯ_6 помер ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , уродженець селища міського типу Хадабулак Борзенського району Чітинської області російська федерація.

Згідно довідки з місця проживання про склад сім`ї і прописку ЛКП «Граніт» № 649 від 06.04.2017 за адресою: АДРЕСА_1 крім ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_8 (батько), також серед інших був зареєстрований ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_9 (співвласник), дата реєстраці12.07.1965.

Як вбачається із копії трудової книжки серія НОМЕР_7 від 19.12.1986, диплома Львівського політехнічного інститут від 13.06.1987 такі було видано на ім`я ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_10 .

Однак, паспорт громадянина України серія НОМЕР_8 вид. 29 липня 1997 року та довідку про присвоєння ідентифікаційного номера видано на ім`я ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , уродженця міста Львів.

Згідно відмітки у паспорті громадянина України на ім`я ОСОБА_1 , місце проживання останнього зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 .

В оглянутому в судовому засіданні оригіналі будинкової книги наявна відмітка про те, що заявник 29.07.1997 обмінював паспорт, первинно виданий 03.05.1982 та згідно із записами, до зміни паспорта, прізвище заявника значилося " ОСОБА_3 ", що відповідає актовому запису у копії свідоцтва про народження заявника.

Відповідно до посвідчення серія НОМЕР_9 про призначення пенсії як особі з інвалідністю 3 групи, таке станом на 25.04.2007 також видано вже на ім`я ОСОБА_1 , 1965 р.н.

Враховуючи встановлені судом обставини та оцінюючи зібрані по справі докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що, незважаючи на наявні розбіжності у зазначенні в документах прізвища ОСОБА_1 , 1965 року народження, та прізвища ОСОБА_2 , 1940 р.н., який помер ІНФОРМАЦІЯ_6 , останній є батьком заявника по справі ОСОБА_1 , а тому, беручи до уваги також те, що встановлення даного факту породжує для заявника певні правові наслідки, а саме необхідне з метою реалізації права звернення дляпризначення пенсії після смерті батька, зважаючи, що після смерті останнього встановити факт приналежності документа чи внести виправлення у такі документи в позасудовому порядку у заявника немає можливості, подана ОСОБА_1 заява про встановлення факту родинних відносин є підставна та підлягає задоволенню.

При цьому, щодо заперечень на заяву зі сторони заінтересованої особи - Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області з покликанням на наявність спору про право, оскільки встановлення такого факту поширюється на правовідносини щодо перерахунку пенсії, про що Головне управління заперечує, суд звертає увагу на таке.

Згідно з ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

У листі Верховного Суду України від 01.01.2012 року «Судова практика розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення» зазначено, що факт родинних відносин між фізичними особами встановлюється у судовому порядку, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки для заявника: право на спадщину, право на пенсію у зв`язку із втратою годувальника, одержання компенсації тощо.

У даному випадку заявником не ставиться питання щодо розміру чи порядку перерахунку пенсії, а лише питання підтвердження факту родинних відносин для реалізації права звернення із заявою як члена сім`ї померлого, відтак судом не встановлено обставин в чому саме полягає спір про право, на яке покликається у своїх поясненнях представник заінтересованої особи.

Керуючись ст. 2, 13, 81, 259, 263-265, 268, 273, 293, 315, 319, суд, -

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 ,за участюзаінтересованої особи:Головного управлінняПенсійного фондуУкраїни уЛьвівській областіпро встановленняфакту,що маєюридичне значення задоволити частково.

Встановити фактродинних відносин,а саме що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , є сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_11 .

Апеляційна скарга на рішення подається до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , РНОКПП: НОМЕР_10 , паспорт: НОМЕР_8 , вид. 29.07.1997 р. Залізничним РВ УМВС України у Львівській області, проживає: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: Головне управлінняПенсійного фондуУкраїни уЛьвівській області,місцезнаходження:м.Львів,вул.Митрополита Андрея,10.

Суддя:(підпис) Б.М. Гедз

З оригіналом згідно. Оригінал рішення знаходиться у справі № 462/2026/24

Суддя: Б.М.Гедз

Джерело: ЄДРСР 119290967
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку