open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 357/7369/24

1-в/357/311/24

У Х В А Л А

іменем України

23.05.2024 Білоцерківський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

представника ДУ «Білоцерківська виправна колонія (№ 35)» ОСОБА_4 ,

засудженого ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Білоцерківського міськрайонного суду Київської області в залі суду в режимі відеоконференції з «Білоцерківською виправною колонією (№ 35)», клопотання начальника ДУ «Білоцерківська ВК (№35)» ОСОБА_6 про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом та встановлення адміністративного нагляду відносно засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , -

У С Т А Н О В И В :

23.05.2024 до Білоцерківського міськрайонного суду Київської області в провадження судді Білоцерківського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 надійшло клопотання начальника ДУ «Білоцерківська ВК (№35)» ОСОБА_6 про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом відносно засудженого ОСОБА_5 .

Із клопотання вбачається, що 19.05.2024 до адміністрації державної установи «Білоцерківська виправна колонія (№35)» із заявою про можливість умовно-дострокового звільнення від відбування покарання з метою подальшого проходження військової служби за контрактом звернувся засуджений: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Кустанай, республіка Казахстан, громадянин України, з середньою освітою, до засудження не працював, неодружений, проживав без реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 , раніше судимий. Засуджений 10.02.2023 року Білоцерківським міськрайонним судом Київської області за ч. 4 ст. 185, ч.4 ст.70 КК України до 5 років позбавлення волі. На підставі ст. 72 ч.5 КК України зарахувати строк попереднього ув`язнення з 21.12.2022 р. по 14.03.2023 р. Вирок набрав законної сили 14.03.2023 Початок строку: 14.03.2023 Кінець строку: 21.12.2027. Крім того, начальник ДУ «Білоцерківська ВК (№35)» клопоче перед судом, враховуючи нагальну потребу у зміцненні обороноздатності країни в умовах повномасштабної російської агресії, виникла необхідність у якнайскорішому виконанні рішень суду, про умовно-дострокове звільнення засуджених від відбування покарання для безпосередньої їх участі в обороні країни, захисті її незалежності та територіальної цілісності, тому адміністрація державної установи «Білоцерківська виправна колонія (№35)», допустити негайне виконання ухвали про умовно-дострокове звільнення, негайно звільнивши засудженого умовно-достроково від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом.

У судовому засіданні засуджений підтвердив висловлену ним раніше письмову згоду на проходження військової служби за контрактом, вказав, що вона є усвідомленою та добровільною. Також зазначив, що не заперечує про встановлення відносно нього адміністративного нагляду.

Представник державної установи «Білоцерківська ВК (№35)» клопотання підтримав.

Прокурор клопотання підтримав та вважає його таким, що підлягає задоволенню.

Суд, з`ясувавши дійсне волевиявлення засудженого щодо застосування відносно нього умовно-дострокового звільнення для проходження військової служби за контрактом та встановлення відносно нього адміністративного нагляду, з`ясувавши думку прокурора та представника установи виконання покарання, дослідивши матеріали клопотання, вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до частини першої статті 81-1 КК України під час проведення мобілізації та/або дії воєнного стану до осіб, які відбувають покарання у виді позбавлення волі на певний строк, судом може бути застосовано умовно-дострокове звільнення для проходження ними військової служби за контрактом.

Частиною другою статті 81-1 КК України передбачено, що умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом може бути застосовано судом, якщо засуджений виявив бажання проходити військову службу за контрактом та відповідає вимогам проходження військової служби за контрактом, визначеним статтею 21-5 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу».

Стаття 21-5 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» визначає, що на військову службу за контрактом приймаються особи, звільнені умовно-достроково від відбування покарання на підставі, визначеній статтею 81-1 Кримінального кодексу України, які відповідають таким вимогам проходження військової служби: яким залишилося до досягнення віку, передбаченого статтею 22 цього Закону, не менше трьох років; придатні до військової служби за станом здоров`я; пройшли професійно-психологічний відбір; мають достатній рівень фізичної підготовки для виконання обов`язків військової служби.

Частиною першою статті 22 вищевказаного закону встановлено граничний вік перебування на військовій службі для військовослужбовців рядового, молодшого сержантськогоі старшинськогоскладу, які проходятьвійськову службуза контрактом, до 45років; для військовослужбовців старшого сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, до 50 років; для військовослужбовців вищого сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, до 55 років.

Положеннями ч. 1 ст. 81-1 КК України визначено, що умовно-дострокове звільнення від відбування покарання, передбачене цією статтею, не застосовується до осіб, засуджених за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України, засуджених за вчинення умисного вбивства двох або більше осіб, або вчиненого з особливою жорстокістю, або поєднаного із зґвалтуванням або сексуальним насильством, або особливо тяжких корупційних кримінальних правопорушень чи засуджених за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених статтями 152-156-1, 258-258-6, частиною четвертою статті 286-1, статтею 348 цього Кодексу, а також до засуджених службових осіб, які згідно зпідпунктом 1 пункту 3 примітки до статті 368 цього Кодексу займали особливо відповідальне становище.

Крім того, у відповідності до вимог ст. 154-1 КВК України за заявою засудженого установою виконання покарань вжито невідкладних заходів щодо можливості його представлення для проходження військової служби за контрактом та організовано проходження ним первинного медичного огляду.

Відповідно до положень статті 154-1 КВК України, засудженому забезпечено проходження військово-лікарської комісії, за результатами якої, засудженого за станом здоров`я визнано придатним до військової служби (копія додається).

Крім цього, командиром військової частини НОМЕР_1 , в якій засуджений планує проходити військову службу за контрактом, надано таку письмову згоду.

Таким чином, судовим розглядом встановлено, що засуджений до позбавлення волі за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України, виявив бажання проходити військову службу за контрактом, яке підтвердив у судовому засіданні; є придатним до військової служби за станом здоров`я; пройшов професійно-психологічний відбір; має достатній рівень фізичної підготовки для виконання обов`язків військової служби, отже відповідає умовам ч. 2 ст. 25-1 Закону України "Про військовий обов`язок і військову службу" та може бути прийнятий на військову службу за контрактом.

За положеннями ст. 3 Закону України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі» до повнолітніх осіб, звільнених умовно-достроково від відбування покарання на підставі, визначеній статтею 81-1 Кримінального кодексу України, встановлюється адміністративний нагляд.

Так, відповідно до п. е ст. 3 Закону України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі» звільнених умовно-достроково від відбування покарання на підставі, визначеній статтею 81-1 Кримінального кодексу України. Адміністративний нагляд стосовно цих осіб здійснюється виключно в порядку, визначеному статтею 7-1 цього Закону.

Статтею 7-1 вищевказаного закону передбачений порядок здійснення адміністративного нагляду за особами, звільненими умовно-достроково від відбування покарання для проходження військової служби, а саме адміністративний нагляд за особами, звільненими з установ виконання покарань на підставі, визначеній статтею 81-1 Кримінального кодексу України, здійснюється командиром військової частини, в якій особа проходить військову службу. Особи, стосовно яких встановлено адміністративний нагляд, беруться у військовій частині на окремий облік.

Відповідно до ст. 6 Закону України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі» адміністративний нагляд встановлюється у визначеному статтею 5 цього Закону порядку терміном від одного року до двох років і не може перевищувати термінів, передбачених законом для погашення або зняття судимості.

Стаття 154-1 Кримінально-виконавчого кодексу України передбачає порядок умовно-дострокового звільнення від відбування покарання для проходження військової служби. Так, стосовно засудженого, який виявив бажання проходити військову службу, на підставі, визначеній статтею 81-1 Кримінального кодексу України, може бути застосовано умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом. За заявою засудженого установа виконання покарань у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері виконання кримінальних покарань та пробації, вживає невідкладних заходів щодо можливості представлення його до умовно-дострокового звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом та організовує проходження таким засудженим первинного медичного огляду у закладах охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України та в інших закладах охорони здоров`я державної чи комунальної форми власності. Питання щодо можливості представлення засудженого до умовно-дострокового звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом за наявності позитивних результатів первинного медичного огляду попередньо розглядається установою виконання покарань за обов`язковою участю (у тому числі в режимі відеоконференції) представника територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем розташування установи виконання покарань, а також представника військової частини, в якій засуджений планує проходити військову службу за контрактом. За результатами такого попереднього розгляду засудженому територіальним центром комплектування та соціальної підтримки може бути видано направлення для проходження військово-лікарської комісії. Установа виконання покарань сприяє, а територіальний центр комплектування та соціальної підтримки організовує проходження засудженим військово-лікарської комісії. У разі визнання засудженого придатним до військової служби за станом здоров`я копія довідки військово-лікарської комісії з постановою про придатність до військової служби невідкладно, але не пізніше 24 годин, надається установі виконання покарань. За результатами розгляду отриманих документів та прийняття рішення про можливість представлення засудженого до умовно-дострокового звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом установа виконання покарань невідкладно, але не пізніше 24 годин після прийняття такого рішення, надсилає до суду клопотання (подання), заяву засудженого про бажання проходити військову службу за контрактом, письмову згоду командира військової частини, в якій засуджений планує проходити військову службу за контрактом, копію військово-облікових документів та копію довідки військово-лікарської комісії з постановою про придатність до військової служби для розгляду у порядку, встановленому кримінальним процесуальним законодавством. При умовно-достроковому звільненні з установи виконання покарань на підставі ухваленого судового рішення на підставі, визначеній статтею 81-1 Кримінального кодексу України, що набрало законної сили, особа передається підрозділам Національної гвардії України для її супроводження з установи виконання покарань до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

У ст. 154-1 Кримінально-виконавчого кодексу України також зазначено, що порядок взяття засуджених на військовий облік призовників, військовозобов`язаних, проходження ними військово-лікарської комісії, професійно-психологічного відбору, перелік територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, які здійснюють облік осіб, звільнених умовно-достроково, а також порядок їх супроводження Національною гвардією України до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, а також відповідних підрозділів Збройних Сил України до спеціалізованого підрозділу військової частини для укладення контракту та проходження військової служби, а також порядок взаємодії територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, установ виконання покарань та Національної гвардії України визначаються Кабінетом Міністрів України. Останнім днем відбування кримінального покарання особою, до якої було застосовано умовно-дострокове звільнення від відбування покарання, є день її передачі до підрозділів Національної гвардії України для доставляння до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

За вказаних обставин суд приходить до висновку що клопотання начальника державної установи «Білоцерківська ВК (№35)» про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби засудженого за контрактом та встановлення щодо засудженого адміністративного нагляду підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 336, 376, п. 2-1 ч. 1 ст. 537, 539 КПК України, ст. 81-1 КК України, ст. 154-1 КВК України, Законом України "Про військовий обов`язок і військову службу", Законом України «Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України щодо запровадження інституту умовно-дострокового звільнення осіб від відбування покарання для безпосередньої їх участі в обороні країни, захисті її незалежності та територіальної цілісності» від 08.05.2024 № 3687-ІХ, ст. ст. 3, 6, 7-1 Закону України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання начальника ДУ «Білоцерківська ВК (№35)» ОСОБА_6 про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом та встановлення адміністративного нагляду відносно засудженого ОСОБА_5 задовольнити.

Звільнити умовно-достроково від відбування покарання у виді позбавлення волі на невідбуту частину покарання, що на становить 3 роки 6 місяців 28 днів засудженого вироком Білоцерківського міськрайонного суду Київської області від 10.02.2023, для проходження військової служби за контрактом засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , як особу, яка виявила бажання проходити військову службу за контрактом.

Покласти на особу, звільнену від відбування покарання, обов`язок невідкладно, але не пізніше 24 годин після набрання законної сили даного судового рішення про умовно-дострокове звільнення особи від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом, прибути у супроводі для укладення контракту та проходження військової служби.

Зобов`язати Державну установу «Білоцерківська ВК (№35)» на підставі даної ухвали суду, передати засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підрозділам Національної гвардії України для його супроводження з установи виконання покарань до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для укладення контракту та проходження військової служби у військовій частині НОМЕР_1 для подальшого направлення до військової частини НОМЕР_1 .

Останнім днем відбування кримінального покарання є день передачі до підрозділів Національної гвардії України для доставлення до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Роз`яснити засудженому, що у разі вчинення ним протягом невідбутої частини покарання нового кримінального правопорушення суд призначить покарання за правилами, передбаченими статтями 71 і 72 цього Кодексу. Ухилення від прийняття на військову службу за контрактом особою, яку під час мобілізації та/або дії воєнного стану звільнено умовно-достроково від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом тягне за собою кримінальну відповідальність за ст. 336-2 Кримінального кодексу України.

У відповідності до вимог ч. 6 ст. 376 КПК України ухвалу суду відносно засудженого ОСОБА_5 невідкладно, але не пізніше 24 годин після її проголошення, надіслати до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, а також до органу або установи виконання покарань для подальної передачі у військову частину НОМЕР_1 , а також до Державної установи «Білоцерківська ВК (№35)».

Встановити до засудженого ОСОБА_5 адміністративний нагляд строком 1 (один) рік, з покладанням на нього обов`язків, а саме:

1. Невідкладно, але не пізніше 24 годин після звільнення з`явитись до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для укладення контракту та проходження військової служби.

2. Стати на окремий облік у військовій частині, в якій буде проходити військову службу.

3. Заборонити перебування поза межами місця дислокації військової частини, з якою укладено контракт та місця перебування, визначеного безпосереднім командиром;

4. З`являтися за викликом командира військової частини у вказаний термін і давати усні та письмові пояснення з питань, пов`язаних з виконанням правил адміністративного нагляду.

Контроль за здійсненням адміністративного нагляду щодо ОСОБА_5 покласти на командира військової частини, в якій останній буде проходити службу.

Про взяття на окремий облік ОСОБА_5 для здійснення адміністративного нагляду повідомити Білоцерківський міськрайонний суд Київської області та Білоцерківську окружну прокуратуру Київської області.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Білоцерківський міськрайонний суд Київської області протягом семи днів.

СуддяОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 119251095
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку