open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Єдиний унікальний номер 133/4130/23

Номер провадження 2/133/256/24

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

16.05.24 м. Козятин

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

В складі:

Головуючого судді Щерби Н.Л.,

за участю секретаря Білокура Д.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , представник позивача - адвокат Сімчук Ігор Анатолійович, до Комунального закладу "Самгородоцький ліцей Самгородоцької сільської ради Хмільницького району Вінницької області", третя особа - відділ освіти, культури, молоді та спорту Самгородоцької сільської ради, про визнання незаконним та скасування наказу щодо припинення збереження заробітку мобілізованому працівнику, стягнення заробітної плати, -

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Сімчук І.А. звернувся до суду з позовом до КЗ "Самгородоцький ліцей Самгородоцької сільської ради Хмільницького району Вінницької області" про визнання незаконним та скасування наказу щодо припинення збереження заробітку мобілізованому працівнику, стягнення заробітної плати. У вказаній позовній заяві позивач просить визнати незаконним та скасувати наказ відповідача №17-к від 01 серпня 2022 року "Про припинення збереження середнього заробітку мобілізованому педагогічному працівнику ОСОБА_1 ", зобов`язати відповідача нарахувати і виплатиту позивачу середній заробіток за період з 19 липня 2022 року по день ухваленн рішення суду, за умови його перебування у цей період на військовій службі.

В обґрунтуванняпозову позивачвказав,що перебуваєу трудовихвідносинах ізвідповідачем,починаючи з15серпня 1992року.Наказом директораКЗ "Самгородоцький ліцей Самгородоцької сільської ради Хмільницького району Вінницької області" №3/к/тр від 07 березня 2022 року його увільнено від роботи з 07 березня 2022 року у зв`язку з призовом на військову службу під час мобілізації, на особливий період, зі збереженням місця роботи, посади і середнього заробітку на період проходження військової служби. Розпорядженням Самгородоцької сільської ради від 26 липня 2022 року №50/01 "Про припинення збереження середнього заробітку мобілізованим працівникам" зобов`язано структурні підрозділи Самгородоцької сільської ради з 19 липня 2022 року припинити виплати та нарахування середнього заробітку мобілізованим працівникам на період проходження ними військової служби. На виконання якого наказом Відділу освіти, культури, молоді та спорту Самгородоцької сільської ради від 26 липня 2022 року №27 з 19 липня 2022 року припинено виплати та нарахування середнього заробітку мобілізованим працівникам на період проходження ними військової служби. Наказом директора КЗ "Самгородоцький ліцей Самгородоцької сільської ради Хмільницького району Вінницької області" №17-к від 01 серпня 2022 року з 19 липня 2022 року йому припинено нарахування і виплату середнього заробітку як мобілізованому педагогічному прцівнику. Вважає, що вказаним наказом йому незаконно припинили нараховувати середній заробіток з 19 липня 2022 року як мобілізованому, що стало підставою для звернення до суду з даним позовом.

Ухвалою суду від 28 грудня 2023 року в даній справі було відкрито провадження та призначено підготовче судове засідання. Розгляд справи постановлено проводити в порядку загального позовного провадження.

Ухвалою суду від 22 березня 2024 року закрито підготовче провадження.

У судове засідання позивач ОСОБА_1 та його представник - адвокат Сімчук І.А. не з`явилися, представник надав до суду заяву, в якій позов підтримує та просить розгляд справи провести без їх участі.

У судове засідання представники відповідача та третьої особи не з`явилися, однак надали до суду заяви, в яких позов визнають.

Відповідно до ч. 2 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Згідно із ч. 1 ст. 206 ЦПК України, позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

За таких обставин суд вважає, що перешкод для здійснення розгляду справи у судовому засіданні за відсутності учасників справи та ухвалення судового рішення у судовому засіданні, немає.

Також, враховуючи, що сторони не прибули у судове засідання і заявили клопотання про розгляд справи у їх відсутності, а перешкод для розгляду справи судом не встановлено, суд вважає за можливе здійснювати судовий розгляд у судовому засіданні без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, відповідно до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України.

Суд, дослідивши матеріали даної цивільної справи, оцінивши докази в їх сукупності приходить до переконання, що позов підлягає задоволенню у зв`язку з визнанням заявлених вимог відповідачем, за наявності законних на те підстав, оскільки це не суперечить закону та не порушує права, свободи та інтереси третіх осіб.

Судом встановлено, що відповідно до трудової книжки серії НОМЕР_1 з 15 серпня 1992 року позивача ОСОБА_1 прийнято на посаду вихователем продовженого дня до Самгородоцької середньої школи Козятинського району Вінницької області.

Згідно довідки військової частини НОМЕР_2 від 05 березня 2022 року №275 позивач ОСОБА_1 згідно наказу командира військової частини від 06 березня 2022 року зарахований до особового складу військової частини НОМЕР_2 для проходження служби.

Відповідно до довідки військової частини НОМЕР_2 від 31 травня 2022 року №180 позивач ОСОБА_1 з 25 квітня 2022 року і по теперішній час безпосередньо приймає участь у веденні бойових дій на території Донецького регіону згідно бойового розпорядження та наказу командира військової частини НОМЕР_2 від 25 квітня 2022 року №63.

Наказом директораКЗ "Самгородоцький ліцей Самгородоцької сільської ради Хмільницького району Вінницької області" №3/к/тр від 07 березня 2022 року ОСОБА_1 увільнено від роботи з 07 березня 2022 року у зв`язку з призовом на військову службу під час мобілізації, на особливий період, зі збереженням місця роботи, посади і середнього заробітку на період проходження військової служби.

Наказом директораКЗ "Самгородоцький ліцей Самгородоцької сільської ради Хмільницького району Вінницької області" №17-к від 01 серпня 2022 року з 19 липня 2022 року ОСОБА_1 припинено нарахування і виплату середнього заробітку як мобілізованому педагогічному прцівнику на період проходження ним військової служби.

Законодавство про працю складається з Кодексу законів про працю України та інших актів законодавства України, прийнятих відповідно до нього (стаття 4 КЗпП України).

Положення цього Кодексу застосовуються до врегулювання відносин, які виникають у сферах використання природних ресурсів та охорони довкілля, а також до трудових та сімейних відносин, якщо вони не врегульовані іншими актами законодавства (частина першастатті 9 ЦК України).

Громадяни України, призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийняті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці,оголошення рішення про проведення мобілізаціїта (або) введення воєнного стану, користуються гарантіями, передбаченими частиною третьою статті 119 Кодексу законів про працю України, а також частиною першою статті 53 і частиною другою статті 57 Закону України «Про освіту», частиною другою статті 44, частиною першою статті 54 і частиною третьою статті 63 Закону України «Про фахову передвищу освіту», частиною другою статті 46 Закону України «Про вищу освіту» (частина друга статті 39 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу»).

Указом Президента України № 69/2022 від 24 лютого 2022 року «Про загальну мобілізацію», затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про загальну мобілізацію» від 03 березня 2022 року, у зв`язку із введенням воєнного стану на території України, відповідно до Указу Президента України № 64/2022 від 24 лютого 2022 року «Про введення воєнного стану в Україні» оголошено та проводиться загальна мобілізація.

Законом України від 01 липня 2022 року № 2352-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» (далі - Закон № 2352-IX), який набрав чинності з 19 липня 2022 року, внесено зміни та у частині третій статті 119 КЗпП України слова «зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток» замінено словами «зберігаються місце роботи і посада».

Частиною 2 ст. 57 Закону України «Про освіту», в редакції на момент виникнення спірних правовідносин, встановлено, що у разі захворювання педагогічного чи науково-педагогічного працівника, яке тимчасово унеможливлює виконання ним посадових обов`язків і обмежує можливість перебування у колективі осіб, які навчаються, або тимчасового переведення за цих чи інших обставин на іншу роботу чи проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період за таким працівником зберігається попередній середній заробіток. У разі хвороби або каліцтва попередній середній заробіток виплачується до відновлення працездатності або встановлення інвалідності.

Таким чином, за педагогічними чи науково-педагогічними працівниками призваними на військову службу за призовом під час мобілізації зберігається попередній середній заробіток. Дана правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 16 жовтня 2023 року у справі №718/209/23.

Встановивши, що позивач працював до проходження військової служби за призовом під час мобілізації педагогічним працівником, з урахуванням положень частини другої статті 39 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу», частини другої статті 57 Закону України «Про освіту», суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог.

Оскільки позивач звільнений від сплати судового збору, тому з відповідача в дохід держави підлягає стягненню судовий збіру розмірі 1073,60 гривень.

Керуючись ст.ст.81, 83, 89, 133, 141, 142, 206, 259, 263, 264, 265, 268 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 Комунального закладу "Самгородоцький ліцей Самгородоцької сільської ради Хмільницького району Вінницької області", третя особа - відділ освіти, культури, молоді та спорту Самгородоцької сільської ради, про визнання незаконним та скасування наказу щодо припинення збереження заробітку мобілізованому працівнику, стягнення заробітної плати, задовольнити .

Визнати незаконним та скасувати наказ Комунального закладу "Самгородоцький ліцей Самгородоцької сільської ради Хмільницького району Вінницької області" №17-к від 01 серпня 2022 року "Про припинення збереження середнього заробітку мобілізованому педагогічному працівнику ОСОБА_1 ".

Зобов`язати Комунальний заклад "Самгородоцький ліцей Самгородоцької сільської ради Хмільницького району Вінницької області" поновити нарахування і виплату ОСОБА_1 , який проходить військову службу, середнього заробітку за період з 19 липня 2022 року по день ухвалення рішення суду.

Стягнути з Комунального закладу"Самгородоцькийліцей Самгородоцькоїсільської радиХмільницького районуВінницької області" в дохід держави судовий збір в розмірі 1073,60 гривень.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Сторони по справі:

позивач: ОСОБА_1 , який проживає в АДРЕСА_1 , реєстраційний номер картки платника податків НОМЕР_3 ;

відповідач: Комунальний заклад "Самгородоцький ліцей Самгородоцької сільської ради Хмільницького району Вінницької області", що знаходиться в с. Самгородок, Хмільницький район, Вінницька область, вул. Миру, 46, код ЄДРПОУ 13312511;

третя особа: Відділ освіти, культури, молоді та спорту Самгородоцької сільської ради, що знаходиться в с. Самгородок, Хмільницький район, Вінницька область, вул. Миру, 46, код ЄДРПОУ 44060535.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 119225487
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку