open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №155/679/24

Провадження №2/155/259/24

ГОРОХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21.05.2024 м. Горохів

Горохівський районнийсуд Волинськоїобласті вскладі:головуючого судді СанакоєваД.Т.,за участюсекретаря судовихзасідань РевуцькоїМ.В.,розглянувши увідкритому судовомузасіданні впорядку спрощеногопозовного провадженняв залізасідань Горохівськогорайонного судуВолинської областіцивільну справуза позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на період навчання дитини, -

В С Т А Н О В И В:

22.04.2024 року позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до відповідача ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в твердій грошовій сумі у розмірі 5000 грн щомісячно, починаючи стягнення з дня пред`явлення позову до суду і до закінчення навчання, тобто до 30.06.2025 року.

Свої вимоги мотивує тим, що рішенням Горохівського районного суду Волинської області від 11 січня 2011 року було розірвано шлюб із відповідачем. У шлюбі народився син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Відповідно до виконавчого листа у справі про збільшення розміру аліментів, виданого 03.05.2018 року Горохівським районним судом, з ОСОБА_2 в користь ОСОБА_1 стягуються аліменти на утримання сина ОСОБА_3 , в розмірі 1/4 частин всіх видів його заробітку щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня набрання рішенням законної сили і до досягнення дитиною повноліття. ІНФОРМАЦІЯ_3 син ОСОБА_4 досягне повноліття, однак він продовжує навчання у ВСП «Горохівський фаховий коледж ЛНУП» на відділенні «Технологій в агрономії та тваринництві», період навчання з 01.09.2021 року по 30.06.2025 рік. Оскільки самостійного заробітку син немає, тому потребує матеріальної допомоги батьків. Позивач не може забезпечити синові належний рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини, який не повинен бути меншим, ніж прожитковий мінімум. Відповідач працездатний, веде домашнє господарство з якого отримує прибуток, працює неофіційно. Оскільки позивач самостійно не може належним чином матеріально забезпечити сина, тому просить стягувати з відповідача на утримання сина аліменти у твердій грошовій сумі 5 000 гривень щомісячно, починаючи з дня пред`явлення позову до суду та до закінчення навчання тобто до 30.06.2025 року .

Ухвалою судді від 23 квітня 2024 року відкрито провадження у справі та ухвалено проводити розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження.

Вищевказану ухвалу суду сторони отримали та були повідомлені про розгляд справи належним чином.

Заперечення проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження від сторін у справі не надходили.

16.05.2024 року відповідач ОСОБА_2 скерував до суду відзив на позовну заяву, в якому вказує, що має можливість сплачувати аліменти в розмірі 1 600 грн щомісячно, так як повторно одружився та має на утриманні ще двоє малолітніх дітей. З 17.04.2024 року звільнений з роботи та на даний час непрацевлаштований. Крім того, відповідач вважає позов передчасним, так як на момент пред`явлення позову, син був неповнолітнім, рішення суду про стягнення аліментів набирає законної сили з моменту пред`явлення позову до суду.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилась, однак скерувала до суду заяву про розгляд справи у її відсутності. Крім того, в своїй заяві позивач зменшила позовні вимоги та просить стягувати з відповідача на утримання сина аліменти у твердій грошовій сумі 2 000 гривень щомісячно, починаючи від повноліття сина.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, однак скерував до суду заяву, в якій просить провести розгляд справи у його відсутності, зменшенні позовні вимоги визнав в повному обсязі та згідний сплачувати на утримання сина аліменти у розмірі 2000 грн щомісячно, починаючи від повноліття сина.

Згідно ч.3 ст. 211 ЦПК України оскільки усі учасники заявили клопотання про розгляд справи за їх відсутності судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Оскільки розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, тому відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, розглянувши справу в порядку спрощеного позовного провадження, дослідивши наявні в матеріалах справи надані сторонами письмові докази, дійшов до висновку, що зменшенні позовні вимоги слід задовольнити.

На підставі рішення Горохівського районного суду Волинської області від 11 січня 2011 року (а.с.9-10), шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_5 було розірвано.

З огляду на свідоцтво про народження серії НОМЕР_1 (а.с.5), ІНФОРМАЦІЯ_4 у шлюбі народився син ОСОБА_3 .

Відповідно до виконавчого листа Горохівського районного суду Волинської області від 03.05.2018 року (а.с.14), судом ухвалено збільшити розмір стягнення аліментів та стягувати з ОСОБА_2 , жителя с.Довгів Горохівського району Волинської області, реєстраційний номер облікової картки платника податків відсутній, в користь ОСОБА_1 , жительки АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , аліменти на утримання сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в розмірі 1/4 частин всіх видів його заробітку щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня набрання рішенням законної сили і до досягнення дитиною повноліття.

Із довідки Відокремленого структурного підрозділу «Горохівський фаховий коледж Львівського національного університету природокористування» №0041 від 09.02.2024 року (а.с.6) вбачається, що ОСОБА_3 навчається на ІІІ курсі відділення «Технологій в агрономії та тваринництві» денної форми навчання, термін навчання з 01.09.2021 року по 30.06.2025 року, форма навчання бюджетна.

Відповідно до ст.182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує:

1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини;

2) стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів;

3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

3-1) наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;

3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;

4) інші обставини, що мають істотне значення.

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

Суд не обмежується розміром заробітку (доходу) платника аліментів у разі встановлення наявності у нього витрат, що перевищують його заробіток (дохід), і щодо яких таким платником аліментів не доведено джерело походження коштів для їх оплати.

Відповідно до ч.3 ст.181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.

Згідно частин1-2ст.184СК Українисуд зазаявою одержувачавизначає розміраліментів утвердій грошовійсумі. Розміраліментів,визначений судомабо домовленістюміж батькамиу твердійгрошовій сумі,щорічно підлягаєіндексації відповіднодо закону,якщо платникі одержувачаліментів недомовилися проінше.За заявоюодержувача аліментівіндексація можебути здійсненасудом заінший період.

Відповідно до ст.198 СК України батьки зобов`язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати.

Згідно ст.199 СК України якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв`язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов`язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу .Право наутримання припиняєтьсяу разіприпинення навчання. Право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання.

Згідно ст.200СК України суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів з урахуванням обставин, зазначених устатті 182цього Кодексу. При визначенні розміру аліментів з одного з батьків суд бере до уваги можливість надання утримання другим з батьків, своїми дружиною, чоловіком та повнолітніми дочкою, сином.

Відповідно до пункту 20 постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року № 3 "Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів" обов`язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчатися після досягнення повноліття (незалежно від форми навчання), виникає за обов`язкової сукупності таких юридичних фактів: 1) досягнення дочкою, сином віку, який перевищує 18, але є меншим 23 років; 2) продовження ними навчання; 3) потреба у зв`язку з цим у матеріальній допомозі; 4) наявність у батьків можливості надавати таку допомогу (батьки самі мають бути працездатними та мати такий заробіток, який дозволив би їм утримувати себе та свою повнолітню дитину).

Сімейним кодексом України передбачено принцип рівності прав та обов`язків батьків: брати участь у матеріальних витратах зобов`язані обоє з батьків, незалежно від того, з ким із них проживає дитина.

При визначенні розміру аліментів з одного з батьків суд бере до уваги можливість надання утримання другим із батьків, своїми дружиною, чоловіком та повнолітніми дочкою, сином.

При визначенні розміру аліментів мають бути враховані вартість навчання, вартість підручників, проїзду до навчального закладу, проживання за місцем його знаходження.

Також при визначенні розміру аліментів з одного з батьків суд бере до уваги можливість надання утримання другим із батьків, своїми дружиною, чоловіком та повнолітніми дочкою, сином.

З огляду на свідоцтво про шлюб серії НОМЕР_3 , 01.09.2011 року ОСОБА_2 зареєстрував шлюб із ОСОБА_6 , після чого прізвище дружини стало « ОСОБА_7 ».

В шлюбі народилися діти: ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , батьком яких є відповідач ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 та серії НОМЕР_5 .

Із копії трудової книжки колгоспника серії НОМЕР_6 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , вбачається, що 17.04.2024 року відповідач звільнився з посади водія автотранспортних засобів за власним бажанням згідно ст..38 КЗпП України.

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін (ч. 1 ст. 12 ЦПК України).

У частині першій ст. 89 ЦПК України визначено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Згідно ч.ч.3, 4 ст.200 ЦПК України у випадку визнання відповідачем позову, суд ухвалює рішення в порядку встановленому статтею 206 цього кодексу.

Відповідно до положень ч.4 ст.206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Водночас, відповідно до ст.3 ЦПК України та ст.199 СК України право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів на повнолітню дитину має той з батьків з ким вона проживає. За змістом статі ОСОБА_1 мала право звернутися з позовом. Однак з огляду на те, що ОСОБА_3 є дієздатним, аліменти мають бути стягнуті на його, а не інших осіб, користь, і тоді, коли такі особи наділені правом звернення до суду з позовом в його інтересах.

Право на звернення до суду з позовом не наділяє таку особу правом матеріально-правової вимоги до відповідача, у своїх інтересах, в тому числі і щодо стягнення аліментів на свою користь.

Оскільки положення ст.199 СК України врегульовують питання утримання повнолітніх дітей, які продовжують навчання, тому в даному випадку стягнення аліментів необхідно призначити із дати повноліття ОСОБА_3 , а саме з 08.05.2024 року.

З огляду на наведені правові норми і встановлені обставини справи, беручи до уваги, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , досяг повноліття ІНФОРМАЦІЯ_8 , навчається на денній формі навчання, не працює, позивач самостійно не може забезпечити належним чином утримання сина, який потребує у зв`язку з цим матеріальної допомоги, відповідно до реальних матеріальних можливостей відповідача, з врахуванням визнання відповідачем позову, яке не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд дійшов до висновку про задоволення зменшених позовних вимог та стягнення з відповідача на користь позивача аліментів на утримання повнолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у твердій грошовій сумі в розмірі 2000 (дві тисячі) гривень щомісячно, починаючи з 08.05.2024 року до припинення сином навчання 30.06.2025 року.

На підставі ст.430ч.1п.1ЦПК України рішення в частині стягнення аліментів підлягає негайному виконанню у межах суми платежу за 1 місяць.

Згідно ч.1 ст.141ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відповідно до ч.1 ст.142ЦПК України у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Згідно пункту 3 ч.1 ст.5Закону України"Просудовий збір" позивачі - у справах про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення, а також заявники у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів звільняються від сплати судового збору.

Враховуючи, що до початку розгляду справи по суті відповідач визнав позовні вимоги по даній справі, з останнього на користь держави підлягає стягненню 50% судового збору, що складає 605,60 гривень.

Керуючись ст.ст.180, 182, 184, 191, 192, 198, 199, 200 СК України, Закону України "Про судовий збір" від 08 липня 2011 року № 3674-VI, ст.ст. 12, 13,19,141, 258, 259,265 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на період навчання дитини - задовольнити.

Стягувати із ОСОБА_2 , жителя АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_7 , в користь ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (РНОКПП НОМЕР_8 ) аліменти у твердій грошовій сумі в розмірі 2000 (дві тисячі) гривень щомісячно, починаючи з 08.05.2024 року до припинення сином навчання 30.06.2025 року.

Допустити негайне виконання рішення в частині стягнення аліментів - у межах суми платежу за один місяць.

Стягнути із ОСОБА_2 , жителя АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_7 , в дохід держави судовий збір в розмірі 605,60 грн (шістсот п`ять гривень 60 копійок) (отримувач коштів - ГУК у м.Києві/м.Київ/22030106; код отримувача (код за ЄДРПОУ) - 37993783; банк отримувача Казначейство України (ЕАП), рахунок отримувача UA908999980313111256000026001, код класифікації доходівбюджету 22030106).

Іншу частину судового збору в розмірі 605,60 грн (шістсот п`ять гривень 60 копійок) компенсувати за рахунок держави.

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду

Рішення в повному обсязі складено 21 травня 2024 року.

Суддя Горохівського районного суду

Волинської області Д.Т.Санакоєв

Джерело: ЄДРСР 119195868
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку