open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 638/8986/24

Провадження № 1-в/638/360/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 травня 2024 року Дзержинський районний суд м. Харкова

в складі головуючого судді: ОСОБА_1 ,

за участю секретаря: ОСОБА_2 ,

з участю прокурора: ОСОБА_3 ,

з участю представника колонії: ОСОБА_4 ,

з участю засудженого: ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції подання Державної установи «Олексіївська виправна колонія (№25)» про умовно дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом відносно засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , -

ВСТАНОВИВ:

Начальник Державної установи «Олексіївська виправна колонія (№25)» ОСОБА_6 звернувся до Дзержинського районного суду м. Харкова із поданням про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом відносно засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на підставі статті 81-1 Кримінального кодексу України. В обґрунтування клопотання посилається на те, що засудженим ОСОБА_5 подано заяву про бажання проходити військову службу за контрактом та засуджений відповідає вимогам, визначеним статтею 21-5 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу». Відповідно до вимог пункту «е» статті 3 Закону України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі» необхідно встановити адміністративний нагляд відносно засудженого ОСОБА_7 .

Прокурор Шевченківської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_3 вважав за необхідне задовольнити подання та зазначив про негайну передачу засудженого підрозділу Національної гвардії України для супроводження останнього з установи виконання покарань до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для укладення контракту та проходження військової служби.

В судовому засіданні представник Державної установи «Олексіївська виправна колонія (№25)» ОСОБА_4 підтримав подання, зазначивши, що засуджений виявив бажання про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом, перешкоди до застосування судом положення статті 81-1 КК України відсутні, висновком військово-лікарської комісії визнаний придатним до військової служби. Щодо встановлення адміністративного нагляду відносно засудженого просив врахувати положення частини 7-1 Закону України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі».

Засуджений ОСОБА_5 в судовому засіданні підтвердив, що добровільно звернувся із заявою про умовно-дострокове звільнення для проходження військової служби за контрактом та просив задовольнити внесене подання.

Вислухавши думку учасників процесу, дослідивши матеріали подання та особову справу засудженого, суд дійшов до наступних висновків.

Судовим розглядом та матеріалами справи встановлено, що засуджений ОСОБА_5 відбуває покарання з 10.11.2023 року в Державній установі «Олексіївська виправна колонія (№25)» на підставі вироку Червонозаводського районного суду м. Харкова від 24.07.2023 року за частиною 5 статті 407, 69 Кримінального кодексу України, згідно якого ОСОБА_5 визнано винним та призначено покарання у виді 2 років позбавлення волі.

Початком строку покарання є 09.05.2023 року, а кінцем строку: 09.05.2025 рік. Станом на 20.05.2024 року невідбута частина покарання складає 11 місяців 20 днів.

Засудженим ОСОБА_5 подано заяву про бажання проходити військову службу за контрактом, з вимогами проходження військової служби, визначеними статтею 21-5 Закону України «Про військовий обов`язок та військову службу» ознайомлений.

За заявою засудженого Державною установою «Олексіївська виправна колонія (№25)» невідкладно вжито заходів щодо можливості представлення його до умовно-дострокового звільнення від відбування покарання для проходження військової служби та організовано проходження первинного медичного огляду в умовах медичної частини «Олексіївської виправної колонії (№25)» філії Державної установи «Центр охорони здоров`я ДКВС України» у Харківській та Луганській областях. За результатами вказаного медичного огляду ОСОБА_7 здоровий.

За результатами розгляду 19.05.2024 року на засіданні комісії державної установи «Олексіївська виправна колонія (№25)» з розгляду питань щодо застосування до засуджених умовно-дострокового звільненні від відбування покарання (статті 81, 81-1, 107 КК України), заміни покарання у виді довічного позбавлення волі на покарання у виді позбавленні волі на певний строк, заміни невідбутої частини покарання більш м`яким (статті 82 КК України), встановлення адміністративного нагляду згідно із Законом України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі», переведення засуджених на підставах, встановлених статтями 10, 50, 57, 93, 101, 147, 151-1 КВК України, за участі начальника ІНФОРМАЦІЯ_2 старшого офіцера ГПСтаВ військової частини НОМЕР_1 , заступника командира 2ШР з МПЗ військової частини НОМЕР_2 , ОСОБА_5 можливо представити до умовно-дострокового звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом.

За результатами військово-лікарської комісії ОСОБА_5 за станом здоров`я придатний до військової служби.

Відповідно до положень статті 81-1 Кримінального кодексу України під час проведення мобілізації та/або дії воєнного стану до осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі, судом може бути застосоване умовно-дострокове звільнення для проходження ними військової служби за контрактом. Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання передбачене цією статтею не застосовується до осіб, які були засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України, засуджені за скоєння умисного вбивства двох або більше осіб, або поєднане із зґвалтуванням або сексуальним насильством, а також засуджені за скоєння кримінальних правопорушень, передбачених статтями 152 156-1, 258 258-6, частиною четвертою статті 286-1 цього Кодексу. У разі застосування судом умовно-дострокового звільнення з підстав, визначених цією статтею, така особа звільняється умовно-достроково від відбування лише основного покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі. Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом може бути застосовано судом, якщо засуджений виявив бажання проходити військову службу за контрактом та відповідає вимогам проходження військової служби за контрактом, визначених статтею 21-5 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу».

Судом встановлено, що засуджений виявив бажання проходити військову службу за контрактом та відповідає вимогам проходження військової служби за контрактом, обмежень, визначених статтею 81-1 Кримінального кодексу України, для застосування до засудженого умовно-дострокового звільнення від відбування покарання для проходження військової служби судом не встановлено, тому подання підлягає задоволенню.

Крім того, відповідно до вимог п. «е» статті 3 Закону України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі» адміністративний нагляд встановлюється щодо повнолітніх осіб, звільнених умовно-достроково від відбування покарання з підстав, визначених статтею 81-1 Кримінального кодексу України. Адміністративний нагляд щодо цих осіб здійснюється виключно в порядку, визначеному статтею 7-1 цього Закону.

Згідно статті 7-1 зазначеного Закону, адміністративний нагляд за особами, звільненими з установи виконання покарань з підстав, визначених статтею 81-1 Кримінального кодексу України, здійснюється командиром військової частини, в якій особа проходить військову службу. Особи, щодо яких встановлено адміністративний нагляд, беруться на окремий облік у військовій частині.

Враховуючи, що засуджений звільняється умовно-достроково від відбування покарання на підставі статті 81-1 Кримінального кодексу України, суд вважає необхідним встановити стосовно засудженого адміністративний нагляд та визначити обмеження, а саме: заборонити перебувати поза межами місця дислокації військової частини, з якою укладено контракт та місця перебування, визначеного безпосереднім командиром; заборонити виїзд чи обмеження часу виїзду в особистих справах за межі дислокації військової частини та місця перебування, визначеного безпосереднім командиром, без дозволу командира військової частини, з якою укладено контракт.

Крім того, при вирішенні питання про порядок звільнення засудженого умовно-достроково від відбування покарання для проходження військової служби суд виходить із наступного.

Законом України «Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального, Кримінально-виконавчого кодексів України та інших законів України щодо запровадження інституту умовно-дострокового звільнення осіб від відбування покарання для безпосередньої їх участі у обороні країни, захисті її незалежності та територіальній цілісності», який набрав чинності 19.05.2024 року внесені зміни до Кримінально-виконавчого кодексу України, а саме Кодекс доповнено ст. 154-1 КВК України, яка встановлює особливий порядок звільнення особи від відбування покарання для проходження військової служби, яка не визначає з якого моменту особа, стосовно якої судом ухвалено рішення про умовно-дострокове звільнення з підстав, передбачених ст. 81-1 КК України, повинна бути звільнення з місць відбування покарання.

Крім того, кримінальним-процесуальним кодексом України таке питання також прямо не вирішено.

За таких обставин, суд керується положеннями частиною 6 статті 9 КПК України, відповідно до якої у випадках, коли положення цього Кодексу не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження, визначені частиною першою статті 7 цього Кодексу.

Відповідно до вимог пункту 1 частини 1 статті 7 КПК України зміст та форма кримінального провадження повинні відповідати загальним засадам кримінального провадження, до яких, зокрема, відносяться верховенство права.

Статтею 8 КПК України визначено, що кримінальне провадження здійснюється з додержанням принципу верховенства права, відповідно до якого людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Принцип верховенства права у кримінальному провадженні застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

З огляду на наведене, суд вважає за необхідне ухвалити рішення з огляду на положення пункту 33.1 Європейських пенітенціарних правил (Рекомендація № R (2006)2 Комітету Міністрів держав-учасниць), відповідно до якого всі ув`язнені повинні бути звільнені відразу ж після закінчення строку їхнього ув`язнення або при винесенні судом або іншим органом постанови про звільнення.

Відповідно до частини 1,2,3 статті 534 КПК України у разі необхідності спосіб, строки і порядок виконання можуть бути визначені у самому судовому рішенні. Судове рішення, яке набрало законної сили або яке належить виконати негайно, підлягає безумовному виконанню. Виправдувальний вирок або судове рішення, що звільняє обвинуваченого з-під варти, виконуються в цій частині негайно після їх проголошення в залі судового засідання.

Крім того, згідно частини 6 статті 154 КВК України при умовно-достроковому звільненні засудженого з установи виконання покарань з підстав, визначених статтею 81-1 Кримінального кодексу України, така особа доставляється Національною гвардією України та передається до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки для відправки до спеціалізованого підрозділу військової частини для проходження військової служби. Отже, з урахуванням особливих підстав звільнення засуджених під час дії воєнного стану та зазначених загальних правил, суд вважає необхідним звільнити засудженого шляхом негайної передачі підрозділу Національної гвардії України для її супроводження з установи виконання покарань до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для укладення контракту та проходження військової служби.

На підставі викладеного, керуючись Законом України «Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України щодо запровадження інституту умовно-дострокового звільнення осіб від відбування покарання для безпосередньої їх участі в обороні країни, захисті її незалежності та територіальної цілісності» від 08.05.2024 № 3687-IX, ст.81-1 КК України, ст.154-1 КВК України, ст. 376, ст. ст. 535, 539 КПК України суд,

ПОСТАНОВИВ:

Подання Державної установи «Олексіївська виправна колонія (№25)» про умовно дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом відносно засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 задовольнити.

Звільнити умовно-достроково від відбування покарання у вигляді позбавлення волі на невідбуту частину 11 місяців 20 днів за вироком Червонозаводського районного суду м. Харкова від 24.07.2023 року за частиною 5 статті 407 Кримінального кодексу України для проходження військової служби за контрактом засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , як особу, яка виявила бажання проходити військову службу за контрактом.

Зобов`язати Державну установу «Олексіївська виправна колонія (№25)» негайно передати підрозділу Національної гвардії України засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , як особу, яка виявила бажання проходити військову службу за контрактом, для супроводження останнього з установи виконання покарань до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для укладення контракту та проходження військової служби.

Останнім днем відбування кримінального покарання засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вважати день його передачі до підрозділів Національної гвардії України для доставлення до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Ухвалу суду про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання у вигляді позбавлення волі відносно засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , невідкладно, але не пізніше 24 годин після її проголошення, надіслати до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, а також до органу або установи виконання покарань.

Встановити до засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адміністративний нагляд строком на 12 місяців із встановлення обмежень, а саме:

- заборонити перебувати поза межами місця дислокації військової частини, з якою укладено контракт та місця перебування, визначеного безпосереднім командиром;

- заборонити виїзд чи обмеження часу виїзду в особистих справах за межі дислокації військової частини та місця перебування, визначеного безпосереднім командиром, без дозволу командира військової частини, з яким укладено контракт.

Контроль за здійсненням адміністративного нагляду відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , покласти на командира військової частини, в якій останній буде проходити військову службу.

Про взяття на окремий облік ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для здійснення адміністративного нагляду повідомити Дзержинський районний суд м. Харкова та Шевченківську окружну прокуратуру м. Харкова.

Ухвала суду може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду протягом семи днів з дня її проголошення, шляхом подачі апеляційної скарги через Дзержинський районний суд м. Харкова.

Повний текст ухвали виготовлено 20.05.2024 року.

Головуючий:

Джерело: ЄДРСР 119152232
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку