open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Номер провадження 2-о/676/58/24

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У К Р А Ї Н И

12 квітня 2024 року. м. Кам`янець- Подільський

Кам`янець- Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

в складі : головуючої судді - Семенюк В.В.

за участю секретаря судового засідання - Сенчишеної Р.М.

справа № 676/119/24,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , яка діє в інтересах неповнолітньої доньки ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Департамент соціального захисту населення Кам`янець-Подільської міської ради, Міністерство оборони України, про встановлення юридичного факту належності до членів сім`ї та перебування на утриманні загиблого,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 , яка діє в інтересах неповнолітньої доньки ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Департамент соціального захисту населення Кам`янець-Подільської міської ради, Міністерство оборони України, про встановлення юридичного факту належності до членів сім`ї та перебування на утриманні загиблого.

Ухвалою суду від 10.01.2024 року відкрито провадження у справі та призначено її до розгляду.

Заявниця, обґрунтовуючи заявлені вимоги, вказує, що вона та її неповнолітня донька від поперднього шлюбу - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживали однією сім`єю з листопада 2017 року, а за адресою: АДРЕСА_1 з часу реєстрації шлюбу у 2019 році, із ОСОБА_3 .

У шлюбі у них народилась спільна донька - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . З 25 лютого 2022 року її чоловіка було мобілізовано і він проходив військову службу у військовій частині НОМЕР_1 та брав участь у заходах необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави, у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, перебуваючи в Житомирській і Запорізькій областях. Однак, ІНФОРМАЦІЯ_3 , під час здійснення артилерійського обстрілу по району вогневої позиції наших військ на околиці населеного пункту Мала Токмачка Пологіського району Запорізької області її чоловік ОСОБА_3 загинув, отримавши несумісне з життям вогнепальне осколкове поранення. Про факт смерті чоловіка їй було вручено Сповіщення сім`ї з ІНФОРМАЦІЯ_4 № 146 від 10.09.2023 року.

Після смерті чоловіка вона звернулась із відповідними заявами до відповідних державних органів, зокрема до ІНФОРМАЦІЯ_4 , Департаменту соціального захисту населення Кам`янець-Подільської міської ради, з метою отримання відповідної фінансової допомоги та отримання посвідчення «Члена сім`ї загиблого Захисника чи Захисниці України». Однак, Департаментом соціального захисту населення Кам`янець-Подільської міської ради своєю Відповіддю від 28.12.2023 року за № 12352/08-19, відмовлено її доньці - ОСОБА_2 у можливості отримання статусу члена сім`ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України, оскільки донька не підпадає під перелік членів сімей загиблих (померлих), до яких належать: батьки, один з подружжя, який не одружився вдруге, незалежно від того, виплачується йому пенсія чи ні; діти, які не мають (і не мали) своїх сімей; діти, які мають свої сім`ї, але не стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття; утриманці загиблого, яким у зв`зку з цим виплачується пенсія.

Тому, дана відмова стала підставою для зверення, в порядку окремого провадження, до суду про встановлення факту перебування на утриманні її неповнолітньої доньки та факту належності доньки до членів сім`ї вітчима ОСОБА_3 , для реалізації права на отримання грошової допомоги та отримання статусу члена сім`ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України після смерті військовослужбовця.

Доводи дійсного перебування їх сім`ї та її доньки - ОСОБА_2 на повному утриманні загиблого чоловіка (вітчима) підтверджується такими доказами: після народження молодшої доньки ОСОБА_4 , вона здійснює догляд за дитиною по досягненню дитиною трирічного віку та отримує щомісячну допомогу; з біологічним батьком її доньки, ОСОБА_5 , вони не спілкуються, ніякої матеріальної допомоги той не надає, жодним чином не проявляє інтересу до життя доньки, не цікавиться її успіхами та досягненнями у школі; згідно із Судовим наказом Рожнятинського районного суду Івано-Франківської області від 11.02.2019 року з ОСОБА_5 стягнуто аліменти на її користь на утримання доньки ОСОБА_2 в розмірі частини з усіх видів заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, починаючи з 05.02.2019 року, але ні єдиного перерахування аліментів не відбулося, що підтверджується Довідкою про неотримання аліментів, виданою Білгород-Дністровського відділу ДВС Білгород-Дністровському районі Одеської області від 20.10.2021 року за № 74793/31-31. Заборгованість по аліментам становить 104 399,50 грн. У зв`язку із виконання рішення суду державним виконавцем було винесено ряд постанов.

Крім того, повідомленням головного державного виконавця Білгород-Дністровського відділу ДВС у Білгород-Дністровському районі Одеської області Аблової О.А. від 19.09.2023 року, відомості про боржника ОСОБА_5 внесено до Єдиного реєстру боржників. Окрім того, ОСОБА_5 Дніпровським районним судом міста Києва вироком від 19.05.2021 року у кримінальній справі № 755/4554/21 засуджено до позбавлення волі і на теперешній час він відбуває реальну міру покарання у колонії.

За весь період проживання ОСОБА_3 з її сім`єю з 2017 року та до дня його смерті, чоловік проявляв себе, як турботливий батько та дбайливий сім`янин по відношенюю до обох доньок. Вся сім`я знаходилась на повному фінансовому та матеріальному утриманні чоловіка ОСОБА_3 , вони мали спільний бюджет, вели спільне господарство, але фактично утримував сім`ю загиблий чоловік, оскільки він працював викладачем Кам`янець-Подільського фахового коледжу культури і мистецтв, отримуючи заробітну плату та, пізніше, проходив військову службу у Збройних Силах України, отримуючи грошове забезпечення.

Згідно довідки Кам`янець-Подільського ліцею № 14 Кам`янець-Подільської міської ради від 22.09.2023 року №207 зазначається про те, що учениця ОСОБА_2 часто згадує вітчима ОСОБА_3 , називаючи його батьком. Відгукується про тата лише гарними словами, має теплі родинні спогади. Дитина з нетерпінням чекала батька з війни та ділилась спільними планами на майбутнє після повернення його додому. Існували добрі взаємостосунки між батьком та дочкою. Вітчим приймав активну участь у вихованні дитини, приймав участь у батьківських зборах, приводив та забирав дитину, розивав її творчі здібності в музичній школі, здійснював оплату за доньку ОСОБА_2 в дитячій музичній школі, супроводжував дитину на прийом до лікарів, що можуть підтвердити свідки у суді.

Представник заінтересованої особи Літвін С.М. звернувся до суду із відзивом на заяву про встановлення юридичного факту, вказуючи на те, що згідно до п.2 Постанови № 168 установлено, що сім`ям загиблих осіб, зазначених у пункті 1 цієї постанови, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 000 000,00 грн., яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів, передбачених у статті 16-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Якщо після призначення та виплати одноразової грошової допомоги у повному розмірі, зазначеному в абзаці першому цього пункту, за її отриманням звертаються інші особи, які мають на неї право, питання щодо перерозподілу суми такої допомоги вирішується за взаємною згодою або в судовому порядку.

Згідно приписів п.16-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та члені їх сімей» право на призначення та отримання одноразовї грошової допомоги мають батьки, один подружжя, який не одружився вдруге, діти, які не досягли повноліття, утриманці загиблого (померлого). Утриманцями вважаються члени сім`ї, які мають право на пенсію у разі втрати годувальника відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» за загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов`язаного або резервіста (особу, звільнену з військової служби, смерть якої настала протягом року після звільнення).

Відповідно до частин 2,4 статті 3 Сімейного кодексу України сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Сім`я утворюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Конституційний суд України у рішенні від 03.06.1999 року № 5-рп/99 зазначив, що обов`язковою умовою для визнання осіб членами сім`ї є факт спільного проживання, ведення спільного господарства, наявність спільних витрат, купівлі майна для спільного користування, участі у витратах на утримання житла, його ремонт, наявність інших обставин, які підтверджують реальність сімейних відносин.

Законом не визначено, які конкретно докази визнаються беззаперечним підтвердженням факту спільного проживання, тому вирішення питання про належність і допустимість таких доказів є обов`язком суду при їх оцінці. Обов`язок доказування певних обставин лежить на стороні, яка посилається на них, як на підставу своїх вимог та заперечень. Недоведеність обставин, на наявності яких наполягає позивач - є підставою для відмови у позові; а у разі, якщо на цих обставинах наполягає відповідач - для відхилення його заперечень проти позову.

Заявниця просить встановити факт повного утримання її чоловіком падчерку. Таким чином, предметом доказування є обставини, які підтверджують отримання заявницею допомоги, яка надавалась постійно та була основним джерелом засобів до існування. Постійний характер допомоги означає, що вона була не одноразовою, а надавалася систематично, протягом певного періоду часу і що померлий виконував обов`язок щодо утримання цього члена сімі`ї, тому просить врахувати дані пояснення та прийняти законне та обгрунтоване рішення.

Представник заявниці ОСОБА_9 в судовому засіданні заяву підтримала в повному обсязі та просила її задовольнити.

Представник заінтересованої особи Департаменту соціального захисту населення Кам`янець-Подільської міської ради за довіреністю Гончарук О.В. в судове засідання не з`явилась та звернулась до суду із заявою про розгляд справи у її відсутності та не заперечує щодо задоволення заяви про встановлення юридичного факту належності до членів сім`ї та перебування на утриманні падчерки загиблого ОСОБА_3 . ОСОБА_2 , яка перебувала на повному утриманні вітчима.

Представник заінтересованої особи Міністерства оборони України за довіреністю

Літвін С.М. в судове засідання не з`явився, звернувся до суду із заявою про розгляд справи у його відсутності, при вирішенні даної справи покладається на думку суду.

Суд розглядає справу у відсутності сторін, на підставі наявних матеріалів справи.

Фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України.

Заслухав свідків, вивчивши матеріали справи в повному обсязі, суд встановив наступне.

Заявниця та її неповнолітня донька від поперднього шлюбу - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживали однією сім`єю з ОСОБА_3 з листопада 2017 року.

Відповідно до Свідоцтва про шлюб, Серії НОМЕР_2 від 19.07.2019 року, ОСОБА_3 та ОСОБА_10 зареєстрували шлюб 19 липня 2019 року.

З часу реєстрації шлюбу їх сім`я проживала за адресою: АДРЕСА_1 . У шлюбі у них народилась спільна донька - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Вказане підтверджується Свідоцтвом про шлюб, Серії НОМЕР_2 від 19.07.2019 року, Свідоцтвом про народження ОСОБА_4 , Серії НОМЕР_3 від 28.12.2012 року, Витягом з реєєстру територіальної громади від 20.12.2023 року за № 2023/010422751, Витягом з реєєстру територіальної громади від 20.12.2023 року за № 2023/010421636, Довідкою Кам`янець-Подільського фахового коледжу культури і мистецтва за №10 від 08.01.2024 року.

Відповідно до Довідки військової частини НОМЕР_4 за № 786 без дати, з ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_3 , чоловіка заявниці, було мобілізовано і він проходив військову службу у військовій частині НОМЕР_1 та брав участь у заходах необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави, у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, перебуваючи в Житомирській області та Запорізькій областях.

Відповідно до Сповіщення сім`ї за № 146 від 10 вересня 2023 року ІНФОРМАЦІЯ_4 , чоловік солдат ОСОБА_3 , під час здійснення артилерійського обстрілу по району вогневої позиції наших військ на околиці населеного пункту Мала Токмачка Пологіського району Запорізької області загинув, отримавши несумісне з життям вогнепальне осколкове поранення.

На виконання Указів Президента України від 24.02.2022 року за № 64 «Про введення воєнного стану в Україні» та № 69 «Про загальну мобілізацію» КМ України постановив Постанову № 168 від 28.02.2022 року про «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім`ям під час воєнного стану».

Відповідно до п.2 Постанови № 168 установлено, що сім`ям загиблих осіб, зазначених у пункті 1 цієї постанови, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 000 000,00 грн., яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів, передбачених у статті 16-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Якщо після призначення та виплати одноразової грошової допомоги у повному розмірі, зазначеному в абзаці першому цього пункту, за її отриманням звертаються інші особи, які мають на неї право, питання щодо перерозподілу суми такої допомоги вирішується за взаємною згодою або в судовому порядку.

Згідно приписів п.16-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та члені їх сімей» право на призначення та отримання одноразовї грошової допомоги мають батьки, один подружжя, який не одружився вдруге, діти, які не досягли повноліття, утриманці загиблого (померлого). Утриманцями вважаються члени сім`ї, які мають право на пенсію у разі втрати годувальника відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» за загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов`язаного або резервіста (особу, звільнену з військової служби, смерть якої настала протягом року після звільнення).

Відповідно до частин 2,4 статті 3 Сімейного кодексу України сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Дитина належить до сім`ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає.

Сім`я утворюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Конституційний суд України у рішенні від 03.06.1999 року № 5-рп/99 зазначив, що обов`язковою умовою для визнання осіб членами сім`ї є факт спільного проживання, ведення спільного господарства, наявність спільних витрат, купівлі майна для спільного користування, участі у витратах на утримання житла, його ремонт, наявність інших обставин, які підтверджують реальність сімейних відносин.

У даній справі про офіційне тлумачення терміна «член сім`ї» членами сім`ї є, зокрема особи, які постійно з ним мешкають і ведуть спільне господарство. До таких осіб належать не тільки близькі родичі (рідні брати, сестри, онуки, дід і баба), але й інші родичі чи особи, які не перебувають з особою у безпосередніх родинних зв`язках (брати, сестри дружини (чоловіка); неповнорідні брати і сестри; вітчим, мачуха; опікуни, піклувальники, пасинки, падчерки й інші).

Щодо перебування особи на утриманні Верховний суд підкреслив, що повне утримання означає відсутність у члена сім`ї інших джерел доходів, крім допомоги померлого. Якщо, крім допомоги померлого, особа мала ініші джерела доходів, то судам слід встановити, чи була допомога годувальника постійним і основним джерелом засобів до існування.

Таким чином, предметом доказування є обставини, які підтверджують отримання заявницею, в інтересах її неповнолітньої доньки, допомоги, яка надавалась постійно та була основним джерелом засобів до існування. Постійний характер допомоги означає, що вона була не одноразовою, а надавалася систематично, протягом певного періоду часу і що померлий виконував обов`язок щодо утримання цього члена сімі`ї.

Судом встановлено, що заявниця, після народження молодшої доньки ОСОБА_4 , здійснює догляд за дитиною по досягненню нею трирічного віку, біологічний батько її старшої доньки ОСОБА_2 ОСОБА_5 ніякої матеріальної допомоги на доньку не надає, жодним чином не проявляє інтересу до життя доньки, не цікавиться її успіхами та досягненнями у школі.

Згідно із Судовим наказом Рожнятинського районного суду Івано-Франківської області від 11.02.2019 року з ОСОБА_5 стягнуто аліменти на користь заявниці на утримання доньки ОСОБА_2 в розмірі частини з усіх видів заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, починаючи з 05.02.2019 року.

Відповідно до Довідки про неотримання аліментів, виданою Білгород-Дністровського відділу ДВС Білгород-Дністровському районі Одеської області від 20.10.2021 року за № 74793/31-31, заявниця аліментів від ОСОБА_5 не отримує і не отримувала, заборгованість по аліментам становить 104 399,50 грн. У зв`язку із виконання рішення суду і не сплатою боржником аліментів державним виконавцем було винесено ряд постанов, які обмежують права боржника, що підтверджується матеріалами виконавчого провадження.

Крім того, повідомленням головного державного виконавця Білгород-Дністровського відділу ДВС у Білгород-Дністровському районі Одеської області Аблової О.А. від 19.09.2023 року, відомості про боржника ОСОБА_5 внесено до Єдиного реєстру боржників.

Вироком від 19.05.2021 року ОСОБА_5 Дніпровським районним судом міста Києва у кримінальній справі № 755/4554/21 засуджено до позбавлення волі і на теперешній час він відбуває реальну міру покарання у колонії.

Також встановлено, що за весь період існування сім`ї ОСОБА_3 з 2017 року та до дня його смерті, загиблий проявляв себе, як турботливий батько та дбайливий сім`янин по відношенюю до обох доньок. Вся сім`я знаходилась на повному фінансовому та матеріальному утриманні чоловіка ОСОБА_3 , вони мали спільний бюджет, вели спільне господарство, але фактично утримував сім`ю загиблий чоловік, оскільки він працював викладачем Кам`янець-Подільського фахового коледжу культури і мистецтв, отримуючи заробітну плату та, пізніше, проходив військову службу у Збройних Силах України, отримуючи грошове забезпечення, що підтвердили свідки у суді ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_1 .

Таким чином, інших джерел доходу, а саме, аліментів, від біологічного батька

ОСОБА_5 неповнолітня ОСОБА_2 , не отримувала, а знаходилась на повному матеріальному забезпеченні вітчима з 2017 року і до дня його смерті.

Аналізуючи наведені докази по справі, суд приходить до висновку, що заявницею доведено юридичні факти належності її неповнолітньої доньки до члена сім`ї загиблого чоловіка ОСОБА_3 та знаходження дитини, як падчерки, на його утриманні, оскільки вказані факти встановлюються заявницею для отримання її неповнолітньою дитиною частини одноразової грошової допомоги, у зв`язку із загибеллю вітчима дитини та отримання статусу члена сім`ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України.

Згідно ч. 1 ст. 316 ЦПК України, заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту перебування фізичної особи на утриманні.

Враховуючи, що заявниця не має можливості встановити факт перебування її неповнолітньої дитини (падчерки) на утриманні померлого вітчима в позасудовому порядку, а досліджені по справі докази в їх сукупності підтверджують даний факт, вказана вимога підлягає задоволенню.

Суд вважає заяву доведеною і такою, що підлягає задоволенню. Крім того, ч. 2 ст.315 вказаної норми права передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

На підставі викладеного та ст.ст.258-260, 263-265, 315, 319 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В :

Заяву задовольнити.

Встановити факт, що донька ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_5 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , належала до членів сім`ї вітчима ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , який загинув ІНФОРМАЦІЯ_8 в селі Мала Токмачка Пологівського району Запорізької області, під час виконання бойового завдання.

Встановити факт, що донька ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_5 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебувала на повному утриманні вітчима ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , який загинув ІНФОРМАЦІЯ_8 в селі Мала Токмачка Пологівського району Запорізької області, під час виконання бойового завдання, з осені 2017 року до дня його смерті.

Рішення суду набирає законної сили через 30 днів з дня його проголошення.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга на протязі 30 днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення , має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом 30 днів з дня вручення йому повного рішення.

Дата складення повного судового рішення - 22 квітня 2024 року.

Суддя Кам`янець-Подільського міськрайонного суду: Семенюк В.В.

Джерело: ЄДРСР 118997413
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку