open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 201/4237/24

Провадження №2 /201/2354/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 квітня 2024 року Жовтневий районний суд

м. Дніпропетровська

Жовтневий районний суд м. Дніпропетровська у складі:

головуючий суддя - Федоріщев С.С.,

за участю секретаря судового засідання - Максимової О.В.,

розглянувши цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Комунального закладу «Дніпровське обласне бюро судово-медичної експертизи» Дніпропетровської обласної ради про встановлення факту та зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

Стислий виклад позиції позивача.

11 квітня 2021 року ОСОБА_1 через свого представника адвоката Харченко Р. звернувся до Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська суду із позовом до Комунального закладу «Дніпровське обласне бюро судово-медичної експертизи» Дніпропетровської обласної ради та просила суд:

1. Встановити факт, що рештки тіла, які знаходяться у Комунальному закладі «Дніпровське обласне бюро судово-медичної експертизи» Дніпропетровської обласної ради» та перебувають у пакеті №1969/НЕ є рештками тіла загиблого громадянина України ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ), уродженця міста Запоріжжя, який загинув ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце смерті: неподалік населеного пункту Білогорівка Сєвєродонецького району Луганської області, причина смерті: поранення несумісне з життям.

2. Зобов`язати Комунальний заклад «Дніпровське обласне бюро судово-медичної експертизи» ДОР» видати ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ) рештки тіла ОСОБА_2 , що перебувають у пакеті №11969/НЕ для подальшого захоронення.

В обґрунтування позовних вимог позивачка послалася на те, що ОСОБА_3 (до розлучення ОСОБА_4 ) є матір`ю солдата ОСОБА_2 , який 10.05.2023 вибув в район ведення воєнних (бойових) дій Лиманської міської територіальної громади Донецької області з метою виконання бойових завдань. Востаннє мати говорила з сином 10.06.2023 09:00 ранку, далі зв`язок обірвався. 11.06.2023 командир танкової роти військової частини НОМЕР_1 у рапорті повідомив про наступне: «Дійсним доповідаю, що під час виконання бойового завдання біля населеного пункту Білогорівка Луганської області підрозділом танкової роти військової частини НОМЕР_1 10.06.2023 року внаслідок виконання завдання по евакуації поранених та можливого штурму переднього краю противника в зоні відповідальності 1 аеромобільного батальйону, зник безвісти особовий склад, серед якого був зазначений і солдат ОСОБА_2 .

11.06.2023 відповідно до наказу №2 166 командира військової частини НОМЕР_1 від 11 червня 2023 року солдата ОСОБА_2 , який перебував в районі ведення воєнних (бойових) дій, вважати безвісно зниклим під час виконання бойових завдань з 10.06.2023, вибув та вилучений зі складу сил та засобів, що беруть безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації безпосередньо в районах ведення воєнних (бойових) дій (здійснення заходів), зняти з продовольчого забезпечення за пунктом "р" прим. 1 до норми №1 - загальновійськова (сніданок, обід, вечеря) зі сніданку 11 червня 2023 року.

В липні 2023 року військовою частиною НОМЕР_1 проведено спеціальне розслідування за фактом зникнення військовослужбовців зокрема і ОСОБА_2 , яким встановлено, що 10.06.2023 близько 13.20 екіпаж танку т-72 бортовий номер (852), заводський №Ц11ВТ5848, проводили наступальні (штурмові) дії поблизу населеного пункту Білогорівка, Луганської області, де потрапили під артилерійський вогонь російсько-окупаційних військ. В результаті вогневого контакту з підрозділами російської федерації внаслідок попадання протитанкової керованої ракети, цей танк знищено, екіпаж танку молодший сержант ОСОБА_5 , солдат ОСОБА_6 , солдат ОСОБА_2 , пропали безвісти, ймовірно загинули. Через високу інтенсивність бойових дій в вищевказаному районі 10.06.2023 року, евакуаційні заходи виявилися не можливими. 12.06.2023 коли інтенсивність обстрілів російсько-окупаційними військами на ділянці місцевості де було підбито зазначений танк (координати X: 48.909785, Y: НОМЕР_2 ) зменшилась, силами підрозділу танкової роти військової частини НОМЕР_1 , були проведені пошукові дії щодо зниклих безвісти зазначених військовослужбовців. В середині згорілого танка т-72 б/н 852 на місцях членів екіпажу були знайдені ймовірно людські останки, проведена евакуація залишків тіл та передано в оперативно-тактичне угрупування "Лиман" далі для проведення експертизи ДНК до судово-медичної експертизи міста Дніпро для встановлення особистостей та факту загибелі вищевказаних військовослужбовців.

За висновком зазначеного спеціального розслідування, вказані військовослужбовці визнані зниклими без вісті.

Залишки людських останків (ймовірно зниклих безвісти військовослужбовців) з місць членів екіпажу танку т-72 б/н (852), евакуйовано та передано до СМЕ м. Дніпро для проведення тесту ДНК щоб встановити особистості загиблих, та факт загибелі згаданих військовослужбовців, зниклих безвісти. Обставин та фактів, які б свідчили про їх ухилення від військової служби (добровільна здача в полон, дезертирство), не встановлено.

12.06.2023позивачка отрималаповідомлення прозниклого безвістиїї сина ОСОБА_2 , відомості про нього як зниклого безвісти внесено до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

21.02.2024 року на адресу позивачки з Заводського РТЦКСП надійшли матеріали службового розслідування та Акт про настання смерті солдата ОСОБА_2 від 29.01.2024, затверджений командиром військової частини НОМЕР_1 , у якому зазначено наступне: «Ми: Військовослужбовець військової служби призваний під час мобілізації, солдат ОСОБА_7 , навідник танкової роти військової частини НОМЕР_1 , та військовослужбовець військової служби за контрактом, капітан ОСОБА_8 , командир танкової роти військової частини НОМЕР_1 , засвідчуємо, що 10" червня 2023 року близько "13:20" ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , загинув за наступних обставин: 10.06.2023 близько 13:20 неподалік населеного пункту Білогорівка Сєвєродонецького району Луганської області, виконуючи бойове завдання пов`язане із захистом військової служби призваний під час мобілізації, солдат ОСОБА_9 , навідник 2 танкового взводу танкової роти військової частини НОМЕР_1 отримав поранення несумісні з життям внаслідок обстрілів з артилерії та станкового протитанкового гранатомету підрозділами російсько-окупаційних військ».

Рішенням Хортицького районного суду міста Запоріжжя у справі № 337/1101/24 (суддя Мальований В.Л) було встановлено факт смерті військовослужбовця ОСОБА_2 . 01.03.2024 позивачка отримала Свідоцтво про смерть (серія НОМЕР_3 ), однак вона не може забрати решти сина ОСОБА_2 з метою поховання. Відповідно до висновку експерта № 1711/1859-МГ «ДНК людини не виявлена ймовірно через її руйнацію від дії високої температури. За отриманими результатами ідентифікація невідомого військовослужбовця реєстраційний номер 1969/НЕ не можлива».

Однак, рештки за номером 1969/НЕ було зібрано саме з місця навідника танку, тобто з місця перебування ОСОБА_2 .

Заяви, клопотання, інші процесуальні дії у справі. Стислий виклад позиції відповідачів.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу справ між суддями від 11 квітня 2024 року указана позовна заява передана для розгляду судді Федоріщеву С.С.

Ухвалою судді від 12 квітня 2024 року провадження у справі відкрито.

24 квітня 2024 року до суду надійшов відзив на позовну заяву від представника відповідача, у якому проти задоволення позову щодо не заперечували та повідомили, що відповідач не чинить жодних перешкод позивачці в отриманні решток тіла ОСОБА_2 та у разі встановлення судом факту, що ці рештки тіла належать йому, вони безумовно будуть видані родичам загиблого для поховання. Просили розглянути справу без участі представника відповідача.

У судове засідання позивачка подала письмову заяву про розгляд справи без її участі, на задоволенні позовних вимог наполягала.

З огляду на позиції сторін по справі, суд дійшов висновку про можливість ухвалити у справі рішення суду в судовому засіданні за відсутності сторін та без фіксування процесу технічними засобами відповідно до положень ч. 2 ст. 247 ЦПК.

Фактичні обставини встановленні судом.

Суд, дослідивши надані докази з увагою на їх належність, допустимість та достатність, встановив наступне.

ОСОБА_3 (до розлучення ОСОБА_4 ) є матір`ю солдата ОСОБА_2 , що підтверджується копією паспорту та РНОКПП позивачки, копією свідоцтва про народження її сина заявниці ОСОБА_2 , копією свідоцтва про розірвання шлюбу (прізвище після розлучення - ОСОБА_10 ).

Відповідно до копії Акту про настання смерті від 29.01.2024 року, про настання смерті солдата ОСОБА_2 від 29.01.2024, затвердженого командиром військової частини НОМЕР_1 , військовослужбовець військової служби призваний під час мобілізації, солдат ОСОБА_7 , навідник танкової роти військової частини НОМЕР_1 , та військовослужбовець військової служби за контрактом, капітан ОСОБА_8 , командир танкової роти військової частини НОМЕР_1 , засвідчили, що 10" червня 2023 року близько "13:20" ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , загинув за наступних обставин: 10.06.2023 близько 13:20 неподалік населеного пункту Білогорівка Сєвєродонецького району Луганської області, виконуючи бойове завдання пов`язане із захистом військової служби призваний під час мобілізації, солдат ОСОБА_2 , навідник 2 танкового взводу танкової роти військової частини НОМЕР_1 отримав поранення несумісні з життям внаслідок обстрілів з артилерії та станкового протитанкового гранатомету підрозділами російсько-окупаційних військ».

Відповідно до рішення Хортицького районного суду міста Запоріжжя від 27.02.2024 у справі № 337/1101/24 встановлено факт смерті громадянина України ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ), уродженця міста Запоріжжя, визнавши датою його смерті: ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце смерті: неподалік населеного пункту Білогорівка Сєвєродонецького району Луганської області, причина смерті: поранення несумісне з життям.

Відповідно докопії Свідоцтвапро смертьвід 01.03.2024року (серія НОМЕР_3 ),виданого Дніпровськимвідділом державноїреєстрації актівцивільного стануу містіЗапоріжжі Південногоміжрегіонального управлінняМіністерства юстиції(м.Одеса), ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець міста Запоріжжя, помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 39 років. Місце смерті Україна, Луганська область, Сєвєродонецький район неподалік населеного пункту Білогорівка.

Відповідно до копії висновку експерта № 1711/1859 - МГ від 11.10.2023 року, «ДНК людини не виявлена ймовірно через її руйнацію від дії високої температури. За отриманими результатами ідентифікація невідомого військовослужбовця реєстраційний номер №11969/НЕ не можлива».

Мотивована оцінка кожного аргументу, наведеного позивачем, щодо наявності чи відсутності підстав для задоволення позову. Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування.

Відповідно до ч. 2 ст. 124 Конституції України, юрисдикція судів поширюється на будь-який юридичний спір.

Частиною першою статті 15 ЦК України визначено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

За змістом частини першої статті 16 ЦК України, частини першої статті 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому законом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Статтею 12 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставі своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненнями фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до змісту ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

В даномувипадку,факт смерті ОСОБА_2 громадянина України ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ), уродженця міста Запоріжжя, встановлено судом у справі № 337/1101/24. Визнано датою його смерті: ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце смерті: неподалік населеного пункту Білогорівка Сєвєродонецького району Луганської області, причина смерті: поранення несумісне з життям.

Відповідно до Єдиного державного реєстру судових рішень, зазначене рішення у справі № 337/1101/24 набрало законної сили 29.03.2024.

Відповідно до ст.129-1 Конституції України, суд ухвалює рішення іменем України; судове рішення є обов`язковим до виконання; держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку; контроль за виконанням судового рішення здійснює суд.

Вказані конституційні положення знайшли своє продовження у Цивільному Процесуальному Кодексі України, а також у Законі України «Про судоустрій і статус суддів». Так, п.7 ч.3 ст.2, ч.1 ст.18 ЦПК України та ч.2 ст.13 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» регламентовано, що судові рішення, які набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

Отже,факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Запоріжжя, неподалік населеного пункту Білогорівка Сєвєродонецького району Луганської області, внаслідок поранення, несумісного з життям, встановлено у визначеному законом порядку та додаткової перевірки не потребує.

Разом з тим, зазначеним судовим рішенням у справі у справі №337/1101/24 також встановлено наступне:

«Відповідно до Наказу № 91 командира військової частини НОМЕР_1 №91 від 30.03.2023 року солдата ОСОБА_2 , навідника 1 екіпажу 2 танкового взводу танкової роти, призначеного наказом командира військової частини НОМЕР_1 (по особовому складу) від 30 березня 2023 року № 89 - РС на посаду, навідника 1 екіпажу 2 танкового взводу танкової роти, вважати таким, що з «30» березня 2023 року справи та посаду прийняв і приступив до виконання обов`язків.

Згідно Наказу № 134 командира військової частини НОМЕР_1 від 10.05.2023 року солдат ОСОБА_2 , навідник 2 танкового взводу танкової роти вибув в район ведення воєнних (бойових) дій Лиманської міської територіальної громади Донецької області з метою виконання бойових завдань з «09» травня 2023 року.

11 червня 2023 року командир танкової роти військової частини НОМЕР_1 у рапорті повідомив про таке:

«Дійсним доповідаю, що під час виконання бойового завдання біля населеного пункту Білогорівка Луганської області підрозділом танкової роти військової частини НОМЕР_1 10.06.2023 року в наслідок виконання завдання по евакуації поранених та можливого штурму переднього краю противника в зоні відповідальності 1 аеромобільного батальйону, зник безвісти нижчепоіменований особовий склад, а саме:

Мол. с - нт. ОСОБА_5 головний сержант - командир танка 1 екіпажа 2 танкового взводу танкової роти військової частини НОМЕР_1 .

Солдат ОСОБА_6 старший механік водій 1 танкового взводу танкової роти військової частини НОМЕР_1 .

Солдат ОСОБА_2 навідник 2 танкового взводу танкової роти військової частини НОМЕР_1 . Прошу внести данні в підсумкове бойове донесення та журнал бойових дій. Прошу Вас призначити службове розслідування за фактом зникнення безвісти особового складу танкової роти військової частини НОМЕР_1 ».

В липні 2023 року військовою частиною НОМЕР_1 проведено спеціальне розслідування за фактом зникнення військовослужбовців, зокрема і ОСОБА_2 .

В ході проведення службового розслідування було встановлено наступне.

10.06.2022 визначений особовий склад танкової роги виконував бойове завдання на підставі бойового розпорядження № 372 від 09.06.2023 в районі населеного пункту Білогорівка, Луганської області.

Близько 13.20 екіпаж танку т-72 бортовий номер (852) заводський номер (Ц11ВТ5848) молодший сержант ОСОБА_5 , солдат ОСОБА_6 , солдат ОСОБА_2 спільно з підрозділами 1 аеромобільного, 2 аеромобільного, та 122 окремого аеромобільного батальйонів військової частини НОМЕР_1 проводили наступальні (штурмові) дії поблизу населеного пункту Білогорівка, Луганської області, де потрапили під артилерійський вогонь російсько - окупаційних військ.

В результаті вогневого контакту з підрозділами російської федерації внаслідок попадання протитанкової керованої ракети у танк т-72 бортовий № 852 заводський № Ц11ВТ5848 знищено, екіпаж танку молодший сержант ОСОБА_5 , солдат ОСОБА_6 , солдат ОСОБА_2 , пропали безвісти, ймовірно загинули. Через високу інтенсивність бойових дій в вищевказаному районі 10.06.2023, евакуаційні заходи виявилися не можливими.

12.06.2023 коли інтенсивність обстрілів російсько-окупаційними військами на ділянці місцевості де було підбито танк т-72 бортовий номер (852) заводський номер (Ц11ВТ5848), зменшилась, силами підрозділу танкової роти військової частини НОМЕР_1 , були проведені пошукові дії щодо зниклих безвісти: молодшого сержанта ОСОБА_5 , солдата ОСОБА_6 , солдата ОСОБА_2 .

В середині згорівшого танка т-72 б/ н 852 на місцях членів екіпажу були знайдені ймовірно людські останки, проведена евакуація залишків тіл та передано в оперативно -тактичне у групування «ЛИМАН» далі для проведення експертизи ДНК до судово - медичної експертизи міста Дніпро для встановлення особистостей та факту загибелі вищевказаних військовослужбовців.

11.06.2023 за вх. № 28084 до командування військової частини НОМЕР_1 надійшов рапорт командира танкової роти військової частини НОМЕР_1 капітана ОСОБА_8 про те, що близько 13:00 - 13:30 неподалік населеного пункту Білогорівка Луганської області під час виконання бойового завдання при проведенні наступальних дій, відбулося вогневе зіткнення з підрозділами російсько-окупаційних військ, внаслідок якого зникли безвісти наступні військовослужбовці: молодший сержант ОСОБА_5 , солдат ОСОБА_6 , солдат ОСОБА_2 .

Відповідно до журналу бойових дій військової частини НОМЕР_1 за та 12.06.2023 молодший сержант ОСОБА_5 , солдат ОСОБА_6 , солдат ОСОБА_2 , в районі населеного пункту Білогорівка, під час виконання бойового завдання загинули, тіла військовослужбовців не евакуйовано. Отже, головний сержант - командир танка 1 екіпажа 2 танкового взводу танкової роти військової частини НОМЕР_1 молодший сержант ОСОБА_5 , старший механік водій 2 екіпажу 1 танкового взводу танкової роти військової частини НОМЕР_1 солдат ОСОБА_6 , навідник 2 танкового взводу танкової роти військової частини НОМЕР_1 солдат ОСОБА_2 знаходячись в районі бойових дій неподалік населеного пункту Білогорівка Луганської області та виконуючи бойове завдання із захисту територіальної цілісності Батьківщини, здійснення відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації проти України, зникли безвісти. Залишки людських останків (ймовірно зниклих безвісти військовослужбовців) з місць членів екіпажу танку т-72 б/ н (852), евакуйовано та передано до СМЕ м. Дніпро для проведення тесту ДНК щоб встановити особистості загиблих, та факт загибелі зниклих безвісти молодшого сержанта ОСОБА_5 , солдата ОСОБА_6 та солдата ОСОБА_2 . Обставин та фактів, які б свідчили про ухилення від військової служби (добровільна здача в полон, дезертирство) молодшим сержантом ОСОБА_5 , солдатом ОСОБА_6 , солдатом ОСОБА_2 , не встановлено».

Відповідно до ч.4 ст.82 ЦПК України, обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Отже, аналізуючи вищевикладене, суд доходить до висновку про те, що на теперішній час залишки людських останків ОСОБА_2 , зібрані з місця його перебування як члена екіпажу танку т-72 б/н (852) під час загибелі, перебувають у володінні відповідача в пакеті №11969/НЕ, що не заперечуєтеся й відповідачем, незважаючи на те, що ідентифікувати його під час проведення експертизи ДНК не виявилося можливим.

Водночас, відповідно до Наказу Міністерства охорони здоров`я «Про деякі питання встановлення факту смерті людини» № 390 від 01 березня 2022 року на період дії воєнного стану на території України та у разі виконання окремих функцій органів державної влади на окремих адміністративно-територіальних одиницях у зв`язку з триваючими бойовими діями, дозволяється захоронения тіл за умови: обов`язкового огляду трупа на місці його виявлення з оформленням відповідного протоколу (опису трупа із зазначенням трупних явищ та характеру і локалізації тілесних ушкоджень); проведення фотофіксаца ушкоджень у випадку наявності (у випадку наявності ознак насильницької смерті) як обов`язкового доповнення до опису ушкоджень; у випадку невпізнаного (неідентифікованого) трупа та відсутності можливості проведення судово-медичної експертизи, виконати вищезазначені вимоги, а також описати антропометричні дані трупа, описати словесний портрет, зробити портретну фотографію та зазначити особливі прикмети (зубну формулу, наявність татуювань тощо); копії заповнених документів разом з заповненою довідкою про причину смерті зберігати у закладі охорони здоров`я до окремого розпорядження. Якщо смерть настала на тимчасово окупованій території або в районі бойових дій, де отримати лікарське свідоцтво про смерть неможливо, рекомендується скласти колективний акт про настання смерті та звернутися до суду (за місцем знаходження заявника) про встановлення відповідного юридичного факту.

При цьому, статтею 4 Закону України «Про поховання та похоронну справу», визначено основні принципи діяльності в галузі поховання. Так, діяльність у галузі поховання базується на таких основних принципах гарантування державою належного поховання померлих, достойного ставлення до тіла померлого, поховання в установленому законодавством порядку з урахуванням волевиявлення померлого, вираженого особою при житті, а за його відсутності з урахуванням побажань родичів, запобігання випадкам непоховання померлих.

Відповідно довимог ст.11Закону України«Про похованнята похороннусправу»,поховання померлогопокладається навиконавця волевиявленняпомерлого.Якщо уволевиявленні померлогонемає вказівкина виконання волевиявлення відмови виконавця від виконання волевиявлення померлого поховання померлого здійснюється чоловіком (дружиною), батьками (усиновителями), дітьми, сестрою, братом, дідом або бабою, онуком (правнуком), іншою особою, яка зобов`язалася поховати померлого. Виконавцю волевиявлення померлого або особі, яка зобов`язалася поховати померлого, установленому законодавством порядку день звернення видаються: лікарське свідоцтво про смерть - закладом охорони здоров`я, свідоцтво про смерть та довідка про смерть відділом державної реєстрації актів цивільного стану, виконавчим органом сільських, селищних, міських рад, консульською установою дипломатичним представництвом України.

З огляду на викладене, суд доходить до висновку про те що позовна заява підлягає задоволенню з метою надання можливості позивачці провести належне поховання сина за християнськими обрядами, відповідно до норм чинного законодавства України.

Доходячи до зазначеного висновку, слідчий суддя звертає увагу на позицію Європейського суду з прав людини, який вказав, що згідно з його усталеною практикою, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною в залежності від характеру рішення (SERYAVIN AND OTHERS v. UKRAINE, № 4909/04, § 58, ЄСПЛ, від 10 лютого 2010 року).

На підставі викладеного вище, керуючись вимогами ст.ст.124, 129-1 Конституції України; ст.ст.15, 16 ЦК України, ст.13 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», ст.ст.4, 11 Закону України «Про поховання та похоронну справу», ст.ст. 12, 13, 18, 48, 76-82, 141, 229, 259, 263-265, 268, 273, 280-283 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Комунального закладу «Дніпровське обласне бюро судово-медичної експертизи» Дніпропетровської обласної ради про встановлення факту та зобов`язання вчинити дії - задовольнити.

Встановити факт, що рештки тіла, які знаходяться у Комунальному закладі «Дніпровське обласне бюро судово-медичної експертизи» Дніпропетровської обласної ради» та перебувають у пакеті №1969/НЕ є рештками тіла загиблого громадянина України ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ), уродженця міста Запоріжжя, який загинув ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце смерті: неподалік населеного пункту Білогорівка Сєвєродонецького району Луганської області, причина смерті: поранення несумісне з життям.

Зобов`язати Комунальний заклад «Дніпровське обласне бюро судово-медичної експертизи» ДОР» видати ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ) рештки тіла ОСОБА_2 , що перебувають у пакеті №11969/НЕ для подальшого захоронення.

Апеляційна скарга на рішення може бути подана протягом 30 діб до Дніпровського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя С.С. Федоріщев

Джерело: ЄДРСР 118963577
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку