open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

копія

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"01" травня 2024 р. Справа № 608/254/24

Номер провадження2/608/244/2024

Чортківський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючої судді Коломієць Н. З.

з участю секретаря Смаглій О. Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Чортків цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Чортківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Чортківському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, треті особи: ОСОБА_3 , Служба в справах дітей Заводської селищної ради Чортківського району Тернопільської області про визнання батьківства та про внесення до актового запису про народження дитини даних про батька,

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до відповідачів ОСОБА_2 , Чортківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Чортківському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, треті особи: ОСОБА_3 , Служба в справах дітей Заводської селищної ради Чортківського району Тернопільської області про визнання батьківства та про внесення до актового запису про народження дитини даних про батька. В позові зазначила, що з ОСОБА_2 перебувала у шлюбі, який було зареєстровано 17 січня 2012 року в Бурдяківській сільській раді Борщівського району Тернопільської області, актовий запис №01. У 2022 році подружжя почало проживати окремо та ОСОБА_2 виїхав за кордон. З червня 2022 році вона почала зустрічатися з ОСОБА_3 , з яким перебуває у фактичних шлюбних відносинах по даний час. ІНФОРМАЦІЯ_1 від цих відносин народилася донька ОСОБА_4 . З метою отримання свідоцтва про народження дитини, ОСОБА_1 та ОСОБА_3 звернулися в Чортківський відділ ДРАЦС, однак їм було відмовлено через не бажання ОСОБА_2 оформити факт народження дитини. 01 серпня 2023 року між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 шлюб було розірвано та 04 жовтня 2023 року укладено новий із ОСОБА_3 . Просить визнати ОСОБА_3 батьком дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка народжена ОСОБА_1 та зобов`язати Чортківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Чортківському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції внести факт народження доньки ОСОБА_5 до актового запису про народження дитини та, відповідно, до рішення суду, де у відомостях про батьківство вказати батьком дитини доньки ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Позивачка ОСОБА_1 та її представник адвокат Стрільчук В. І. в судове засідання не з`явилися. Адвокат Стрільчук В. І. подав письмову заяву про слухання справи у їхній відсутності, позов підтримує, просить задоволити.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, відзиву не подав. Про час та місце слухання справи був повідомлений через оголошення на веб-сайті судової влади України, що відповідає вимогам частин 11, 12 ст.128 Цивільного процесуального кодексу України. Крім того, на адресу суду повернувся конверт з судовою повісткою з відміткою листоноші про причини повернення «адресат відсутній за вказаною адресою».

Згідно Постанов Верховного Суду від 21.12.2022 у справі №757/15603/19 (провадження № 61-7187св22), 30.11.2022 у справі № 760/25978/13-ц (провадження № 61-6788св33, 31.08.2022 у справі №760/17314/17), якщо адресат відсутній за адресою місця реєстрації, то вона вважається врученою в день проставлення у поштовому повідомленні відповідної відмітки.

Враховуючи позицію Верховного Суду, суд вважає, що відповідач належним чином повідомлений про час та місце слухання справи та справу можливо розглянути у його відсутності.

Відповідач представник Чортківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Чортківському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції в судове засідання не з`явився, подав письмову заяву про слухання справи за його відсутності. Начальник Відділу ОСОБА_7 подала відзив на позовну заяву, згідно якого просить відмовити у задоволенні позовних вимог, оскільки народження дитини не зареєстровано у встановленому законодавством порядку. Визнання батьківства в судовому порядку можливе лише після проведення державної реєстрації народження та виключення відомостей про ОСОБА_2 як батька дитини.

Треті особи: ОСОБА_3 та Служба в справах дітей Заводської селищної ради Чортківського району Тернопільської області в судове засідання не з`явилися. ОСОБА_3 про час та місце слухання справи повідомлений належним чином, що стверджується поштовим повідомленням про отримання судової повістки. Представник Служби подав письмову заяву про слухання справи у його відсутності.

Суд ухвалює рішення без фіксування судового процесу, відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України.

Суд, дослідивши письмові докази по справі, приходить до висновку, що позов не підлягає задоволенню з наступних підстав.

За положеннями ч.1 ст.15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

За положеннями ч.1 ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права (п.1 ч.2 ст.16 цього Кодексу).

За положеннями ч.1 ст.4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 263 Цивільного процесуального кодексу України, судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в ОСОБА_1 (дошлюбне прізвище ОСОБА_8 ) народилася донька, що стверджується довідкою КНП «Чортківська центральна міська лікарня» Чортківської міської ради №3 від 21.04.2023.

На момент народження доньки позивачка перебувала у шлюбі з ОСОБА_2 , який рішенням Чортківського районного суду №608/1441/23 від 01.08.2023 було розірвано.

З нотаріально засвідченої заяви від 25.04.2023 в Чортківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Чортківському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції вбачається, що ОСОБА_3 повідомляє про те, що з червня 2022 року проживає однією сім`єю без укладення шлюбу з ОСОБА_9 . Також підтверджує, що визнає себе біологічним батьком дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

04 жовтня 2023 року позивачка уклала шлюб з ОСОБА_3 , що стверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_1 від 01.10.2023, актовий запис № 121. Прізвище позивачу після реєстрації шлюбу присвоєно « ОСОБА_10 ».

З позовної заяви вбачається, що з метою отримання свідоцтва про народження дитини ОСОБА_1 та ОСОБА_3 звернулися в Чортківський відділ ДРАЦС, однак їм було відмовлено через не бажання ОСОБА_2 оформити факт народження дитини.

В своєму позові позивачка ОСОБА_1 просить суд визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , батьком дитини - доньки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка народжена ОСОБА_1 та зобов`язати Чортківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Чортківському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції внести факт народження дитини - доньки ОСОБА_5 до актового запису про народження дитини та відповідно до рішення суду батьком дитини вказати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4

Однак, позивачкою ОСОБА_11 не проведено державну реєстрацію народження, чим порушено частину 3 статті 12 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», згідно якого державна реєстрація народження проводиться не пізніше одного місяця з дня її народження.

Оскільки дитина народилась у подружжя, відповідно до пункту 14 розділу III «Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні», затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 № 52/5 - дружина записується матір`ю, а чоловік - батьком дитини за заявою будь-кого з них.

Пунктом 19 розділу III «Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні» встановлено, якщо мати дитини, яка перебуває у зареєстрованому шлюбі, під час державної реєстрації народження заявляє, що її чоловік не є батьком цієї дитини, і у зв`язку з цим просить не вказувати його батьком в актовому записі про народження, її прохання може бути задоволене лише за наявності спільної заяви чоловіка та дружини (колишнього подружжя) про невизнання чоловіка (колишнього чоловіка) батьком дитини, а також спільної заяви батьків про державну реєстрацію народження.

Позивачка посилається на ч. 1 ст. 138 Сімейного кодексу України, а саме: жінка, яка народила дитину у шлюбі, має право оспорити батьківство свого чоловіка, пред`явивши позов про виключення запису про нього як батька дитини з актового запису про народження дитини та ч. 2 ст. 138 СКУ - вимога матері про виключення запису про її чоловіка як батька дитини з актового запису про народження дитини може бути задоволена лише у разі подання іншою особою заяви про своє батьківство.

Однак, такі норми не можуть бути застосовані до проведення державної реєстрації народження та складання відповідного актового запису.

Враховуючи наведене та керуючись ст. 128, 134, 135, 138 Сімейного кодексу України, ст. ст. 76, 81, 89, 263, 264 Цивільного процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В :

В позові ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , жительки АДРЕСА_1 , до ОСОБА_2 , зареєстрованого по АДРЕСА_1 , треті особи: ОСОБА_3 , житель АДРЕСА_2 , Служба в справах дітей Заводської селищної ради Чортківського району Тернопільської області (вул. Чарнецького, 7, смт. Заводське Чортківський району Тернопільської області), про визнання батьківства та про внесення до актового запису про народження дитини даних про батька відмовити.

Судові витрати покласти на сторони в межах ними понесеними.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо Тернопільському апеляційному суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення суду складено 10 травня 2024 року.

Згідно з оригіналом

Суддя:/підпис/

Оригінал рішення знаходиться в матеріалах справи № 608/254/24.

Рішення набирає законної сили « » р.

Суддя: Н. З. Коломієць

Копію рішення видано « » року.

Секретар:

Джерело: ЄДРСР 118952876
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку