open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 405/2828/24

2-з/405/19/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 травня 2024 року м. Кропивницький

Ленінський районний суд м. Кіровограда у складі:

головуючого - судді: Драного В.В.

при секретарі: Дятел О.В.

розглянувши заяву Акціонерного товариства Комерційний банк «Приватбанк», інші особи приватний нотаріус Кропивницького міського нотаріального округу Биков Сергій Євгенович, Центр надання адміністративних послуг міста Кропивницького «Прозорий офіс», про забезпечення доказів до подання позову про стягнення заборгованості за кредитним договором, -

ВСТАНОВИВ:

АТ КБ «Приватбанк» звернулося до суду із заявою про забезпечення доказів до подання позову. В обґрунтування заяви вказано, що 27.11.2020 року між заявником та ОСОБА_1 укладено кредитний договір, однак позичальник ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 помер. 10.01.2024 року АТ КБ «Приватбанк» звернулося з претензією кредитора до нотаріуса за місцем відкриття спадщини, однак на звернення АТ КБ «Приватбанк» інформацію про спадкоємців приватний нотаріус Биков С.Є., який завів спадкову справу, не надав. При цьому, без інформації про спадкоємців, у тому числі тих, хто проживав за адресою останнього місця реєстрації померлого ОСОБА_1 заявник позбавлений можливості захистити свої права у судовому порядку, адже пред`явлення позову до невідомих осіб не допускається. За таких обставин просить витребувати у приватного нотаріуса Бикова С.І. копію спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_1 , а у Центру надання адміністративних послуг міста Кропивницького «Прозорий офіс» - інформацію про склад сім`ї ОСОБА_1 та інформацію про осіб, зареєстрованих з ним за однією адресою станом на дату смерті останнього.

Представник заявника у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся відповідно до вимог ст.ст. 128-131 ЦПК України, у заяві про забезпечення доказів просив розгляд справи провести без його участі.

Інші учасники справи у судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялися відповідно до вимог ст.ст. 128-131 ЦПК України, причини неявки не повідомили, клопотань про відкладення розгляду справи не надходило.

Відповідно до ч. 3ст. 118 ЦПК Українинеявка учасників справи та інших осіб не перешкоджає розгляду заяви про забезпечення доказів, тому суд вважає за можливе розглядати дану заяву за їх відсутності.

Згідно вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України, враховуючи неявку в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Розглянувши заяву, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява про забезпечення доказів підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 116 ЦПК Українисуд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим. Способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов`язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом.

Згідно ч. 3 ст. 116 ЦПК України заява про забезпечення доказів може бути подана до суду як до, так і після подання позовної заяви.

Як вбачається з матеріалів заяви, 10.01.2024 року АТ КБ «Приватбанк» звернулося до Кропивницької міської державної нотаріальної контори № 2 з претензією кредитора, відповідно до якої між АТ КБ «Приватбанк) (кредитор) та ОСОБА_1 (боржник) 27.11.2020 року було укладено кредитний договір б/н. Боржник 18.10.2023 року помер, однак за ним нарахована заборгованість у розмірі 43950 грн.

22.01.2024 року Кропивницька міська державна нотаріальна контора № 2 направила дану претензію до приватного нотаріуса Кропивницького міського нотаріального округу Бикова С.Є. за місцем заведення спадкової справи.

25.01.2024 року приватний нотаріус Кропивницького міського нотаріального округу Биков С.Є. своїм листом № 22/02-14 повідомив, що претензія кредитора зареєстрована та долучена до матеріалів спадкової справи № 32/2023, заведеної після смерті ОСОБА_1 , однак надати інформацію про його спадкоємців не є можливим, так як дана інформація є нотаріальною таємницею.

Згідно ч. ч. 1, 3, 4 ст. 84 ЦПК Україниучасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Відповідно до ч. 2 ст. 1281 ЦК України кредиторові спадкодавця належить пред`явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, не пізніше шести місяців з дня одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину на все або частину спадкового майна незалежно від настання строку вимоги. Спадкоємці зобов`язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину.

Як вбачається із ст. 8 Закону України «Про нотаріат» нотаріальна таємниця - сукупність відомостей, отриманих під час вчинення нотаріальної дії або звернення до нотаріуса заінтересованої особи, в тому числі про особу, її майно, особисті майнові та немайнові права і обов`язки тощо. Довідки про вчинені нотаріальні дії та копії документів, що зберігаються у нотаріуса, видаються нотаріусом виключно фізичним та юридичним особам, за дорученням яких або щодо яких вчинялися нотаріальні дії. У разі смерті особи чи визнання її померлою такі довідки видаються спадкоємцям померлого.

Враховуючи викладене, приймаючи до уваги те, що заявник не має можливості самостійно отримати спадкову справу, заведену після смерті його боржника для подання позовної заяви до належних відповідачів-спадкоємців померлого боржника, а також ті обставини, які можуть підтвердити ці докази, суд вважає за необхідне витребувати у приватного нотаріуса Кропивницького міського нотаріального округу Бикова С.Є. вказані докази.

У своючергу,відповідно дост.1268ЦК Україниспадкоємець зазаповітом чиза закономмає правоприйняти спадщинуабо неприйняти її. Недопускається прийняттяспадщини зумовою чиіз застереженням. Спадкоємець,який постійнопроживав разоміз спадкодавцемна часвідкриття спадщини,вважається таким,що прийнявспадщину,якщо протягомстроку,встановленогостаттею 1270цьогоКодексу,він незаявив провідмову віднеї. Малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину, крім випадків, встановлених частинами другою - четвертоюстатті 1273 цього Кодексу.

Так, згідно паспорта громадянина України, ОСОБА_1 з 01.09.2010 року був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно ст. 2 Закону України «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні» реєстр територіальної громади - інформаційно-комунікаційна система, призначена для обробки визначеної цим Законом інформації, що створюється, ведеться та адмініструється органом реєстрації у порядку, визначеному цим Законом. При цьому, орган реєстрації - виконавчий орган сільської, селищної або міської ради, який на території територіальної громади, на яку поширюються повноваження відповідної ради, забезпечує формування та ведення реєстру територіальної громади, облік задекларованого місця проживання/зміну місця проживання особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 25 цього Закону доступ до інформації, що міститься в реєстрі територіальної громади, здійснюється з дотриманням вимогКонституції України, цього Закону, Законів України "Про інформацію" та "Про захист персональних даних". Службовим та посадовим особам розпорядника реєстру територіальної громади, інших органів місцевого самоврядування та органів державної влади, що обробляють персональні дані, внесені до реєстру територіальної громади, забороняється розголошувати персональні дані, що стали їм відомі у зв`язку з виконанням службових обов`язків.

Враховуючи викладене, приймаючи до уваги те, що заявник не має можливості самостійно отримати інформацію про склад сім`ї ОСОБА_1 та інформацію про осіб, зареєстрованих з ним за однією адресою станом на дату смерті останнього для подання позовної заяви до належних відповідачів, а також ті обставини, які можуть підтвердити ці докази, суд вважає за необхідне витребувати у Центру надання адміністративних послуг міста Кропивницького «Прозорий офіс» вказані докази.

Водночас,суд роз`яснює,що згідноч.5ст.116ЦПК Україниу разі подання заяви про забезпечення доказів до подання позовної заяви заявник повинен подати позовну заяву протягом десяти днів з дня постановлення ухвали про забезпечення доказів. У разі неподання позовної заяви у зазначений строк, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження суд скасовує ухвалу про вжиття заходів забезпечення доказів не пізніше наступного дня після закінчення такого строку або постановлення судом ухвали про повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження. Якщо ухвала про забезпечення доказів на момент її скасування була виконана повністю або частково - отримані судом докази (показання свідків, висновки експертів тощо) не можуть бути використані в іншій справі.

Керуючись ст.ст.76,84,116-118,260 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Акціонерного товариства Комерційний банк «Приватбанк», інші особи приватний нотаріус Кропивницького міського нотаріального округу Биков Сергій Євгенович, Центр надання адміністративних послуг міста Кропивницького «Прозорий офіс», про забезпечення доказів до подання позову про стягнення заборгованості за кредитним договором - задовольнити.

Витребувати у приватного нотаріуса Кропивницького міського нотаріального округу Бикова Сергія Євгеновича ( АДРЕСА_2 ) копію спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Витребувати у Центру надання адміністративних послуг міста Кропивницького «Прозорий офіс» (25006, м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 41/26) інформацію про склад сім`ї ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , та інформацію про осіб, зареєстрованих з ним за адресою АДРЕСА_1 ) станом на дату його смерті.

Дані стягувача: Акціонерне товариство Комерційний банк «Приватбанк» (01001, м. Київ, вул. Грушевського, 1Д, адреса для листування : 49094, м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, 50, ЄДРПОУ 14360570).

Дані боржника: Приватний нотаріус Кропивницького міського нотаріального округу Биков Сергій Євгенович ( АДРЕСА_2 ).

Дані боржника: Центр надання адміністративних послуг міста Кропивницького «Прозорий офіс» (25006, м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 41/26).

Ухвала про забезпечення доказів є виконавчим документом. Строк пред`явлення до виконання ухвали три роки.

Ухвала підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження.

Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом (ч.ч. 6, 7, 8ст. 84 ЦПК України).

Ухвала суду може бути оскаржена до Кропивницького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Оскарження ухвали про забезпечення доказів не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Суддя Ленінського районного суду

м. Кіровограда Владислав Вікторович Драний

Джерело: ЄДРСР 118917305
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку