open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа №295/17098/23

Категорія 290

3/295/57/24

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.05.2024 року м. Житомир

Богунський районний суд м. Житомира

у складі:

головуючого-судді Костенко С.М.

секретарів судового

засідання Янчук А.Ю., Ковтонюк І.Д.

розглянув матеріали, які надійшли з управління стратегічних розслідувань в Житомирській області Департаменту стратегічних розслідувань про притягнення до адміністративної відповідальності за ст. ст. 172-7 ч.1, 172-7 ч.2 КУпАП, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , -

за участю:

прокурора Кригер Л.Ю.

особи, яка притягається

до адміністративної

відповідальності ОСОБА_1

захисника ОСОБА_2

в с т а н о в и в:

1. Відповідно до протоколу про адміністративне правопорушення: ОСОБА_1 , будучи у період з 2019 року по даний час директором комунального підприємства «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради, та відповідно до підпункту «а» пункту 2 частини 1 статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» (надалі - Закону), суб`єктом відповідальності за правопорушення, пов`язані з корупцією, порушив вимоги ст. 28 Закону щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

Так, відповідно до контракту укладеного між ОСОБА_1 та Житомирським міським головою від 15.08.2019 року ОСОБА_1 призначено на посаду директора комунального підприємства «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради терміном на 3 роки з 20.08.2019 по 20.08.2022 року.

В подальшому, 25.07.2022 року між Житомирським міським головою та ОСОБА_1 укладено новий контракт терміном на 1 рік з 21.08.2022 по 21.08.2023 року.

10.07.2023 року між Житомирським міським головою та ОСОБА_1 укладено діючий контракт терміном на 3 роки з 22.08.2023 по 22.08.2026 року.

Діючим контрактом, а також контрактом від 25.07.2022 року, в пункті 5 статі 8 зазначено, що керівник має право розпоряджатися коштами підприємства в межах обсягів та у порядку визначено законодавством та фінансовим планом підприємства, пунктом 6 статі 8 передбачено, що керівник має право визначати розмір заробітної плати, застосовувати заходи заохочення та накладати на працівників дисциплінарні стягнення відповідно до законодавства.

Статутом КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка», затвердженого рішення Житомирської міської ради від 20.06.2019 року №1466, визначено, що засновником КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» є Житомирська міська рада. Пункт 7.1 Статуту передбачає, що управління Підприємством здійснює Житомирська міська рада. Пунктом 7.4.5. Статуту керівник підприємства користується правом розпорядження майном та коштами Підприємства відповідно до законодавства та цього Статуту, пунктом 7.4.6. зазначено, що керівник у межах своєї компетенції видає накази та інші акти, дає вказівки, обов`язкові для всіх підрозділів та працівників підприємства.

Відповідно до ст.81 Цивільного кодексу України КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради є юридичною особою публічного права.

Приписами статті 3 Закону визначено коло осіб, на яких поширює свою дію Закон, зокрема підпунктом «а» пункту 2 частини 1 статті 3 Закону, передбачено його розповсюдження на посадових осіб юридичних осіб публічного права.

Отже, ОСОБА_1 є суб`єктом відповідальності за адміністративні правопорушення, пов`язані з корупцією, у тому числі за ч.1 ст. 172-7 КУпАП.

Згідно ст. 1 Закону України «Про запобігання корупції» реальний конфлікт інтересів - суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об`єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи не вчинення дій під час виконання зазначених повноважень.

Приватний інтерес - будь-який майновий чи немайновий інтерес особи, у тому числі зумовлений особистими, сімейними, дружніми чи іншими позаслужбовими стосунками з фізичними чи юридичними особами, у тому числі ті, що виникають у зв`язку з членством або діяльністю в громадських, політичних, релігійних чи інших організаціях.

У відповідності до п.п.1, 2, 3 ч.1 ст. 28 Закону особи, зазначені у пунктах 1, 2 частини першої статті 3 цього Закону, зобов`язані: вживати заходів щодо недопущення виникнення реального, потенційного конфлікту інтересів; повідомляти не пізніше наступного робочого дня з моменту, коли особа дізналася чи повинна була дізнатися про наявність у неї реального чи потенційного конфлікту інтересів безпосереднього керівника, а у випадку перебування особи на посаді, яка не передбачає наявності у неї безпосереднього керівника, або в колегіальному органі - Національне агентство чи інший визначений законом орган або колегіальний орган, під час виконання повноважень у якому виник конфлікт інтересів, відповідно; не вчиняти дій та не приймати рішень в умовах реального конфлікту інтересів.

Навіть за умови, що особа, маючи приватний інтерес, приймає об`єктивні та неупереджені рішення, вона вчиняє дії в умовах реального конфлікту інтересів.

Відповідно до пункту 6 статті 21 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» зазначено, що форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються в колективному договорі з додержанням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевими (міжгалузевими) або територіальними угодами. Якщо колективний договір не укладено, роботодавець зобов`язаний погодити зазначені питання з профспілковим органом.

Преміювання працівників підприємства здійснюється на підставі Положення про преміювання (додаток 12 Колективного договору), а саме п.1.3, 4.1.та 5.1.

Проведеною перевіркою встановлено, що у вищевказаному медичному закладі працюють близькі особи директора ОСОБА_1 , зокрема дружина - завідувач відділення медичної реабілітації та фізіотерапії - ОСОБА_3 , та син завідувач травматологічного відділення та травмпункту ОСОБА_4 . Факт наявності родинних та сімейних відносин підтверджується витягами з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо записів про шлюб та народження.

28.04.2023 року ОСОБА_1 , видав та підписав наказ за № 28-к «Про преміювання працівників КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради по підсумках роботи за квітень місяць 2023 року». Вказаним наказом з-поміж інших працівників зазначено також і прізвища близьких осіб ОСОБА_1 в розумінні статті 1 Закону, а саме: дружини директора - завідувачки відділення медичної реабілітації та фізіотерапії - ОСОБА_3 , та сина завідувача травматологічного відділення та травмпункту ОСОБА_4 . Своїм наказом ОСОБА_1 надав близьким особам премії заохочувального характеру в розмірі 5000,00 грн. кожному.

Відповідно до статті 1 ЗУ «Про запобігання корупції» близькі особи - члени сім`ї суб`єкта, зазначеного у частині першій статті 3 цього Закону, а також чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний та двоюрідний брати, рідна та двоюрідна сестри, рідний брат та сестра дружини (чоловіка), племінник, племінниця, рідний дядько, рідна тітка, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, зять, невістка, тесть, теща, свекор, свекруха, батько та мати дружини (чоловіка) сина (дочки), усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням зазначеного суб`єкта.

При видачі і підписанні вказаного наказу, ОСОБА_1 мав приватний інтерес, а саме поліпшення матеріального стану своєї дружини та сина.

Таким чином, у ОСОБА_1 , перед виданням і підписанням вказаного наказу, виник реальний конфлікт інтересів, а саме суперечність між його приватним інтересом, обумовлений сімейними та родинними зв`язками, що полягав у виділенні премії у вигляді грошових коштів своїй дружині та сину, та його посадовими повноваженнями, як директора комунального підприємства, що вплинуло на його об`єктивність та неупередженість при підписанні наказу про преміювання своєї дружина та сина, який підлягає врегулюванню у встановленому Законом порядку.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.28 Закону особи, зазначені у пунктах 1, 2 частини першої статті 3 цього Закону, зобов`язані повідомляти не пізніше наступного робочого дня з моменту, коли особа дізналася чи повинна була дізнатися про наявність у неї реального чи потенційного конфлікту інтересів безпосереднього керівника, а у випадку перебування особи на посаді, яка не передбачає наявності у неї безпосереднього керівника, або в колегіальному органі - Національне агентство чи інший визначений законом орган або колегіальний орган, під час виконання повноважень у якому виник конфлікт інтересів, відповідно.

26.10.2023 року за вих. № 8232/55/105/03-2023 УСР в Житомирській області ДСР НП України надано запит до НАЗК з метою встановлення факту звернення ОСОБА_1 з питанням про виниклий у його діях конфлікту інтересів, пов`язаний з преміюванням близьких осіб. НАЗК своїм листом від 03.11.2023 року за вих. № 203-03/25430-23 повідомило, що ОСОБА_1 01.11.2022 року звернувся до НАЗК з відповідним листом, однак, у зв`язку з тим, що останній не надав повний пакет документів, на час розгляду, НАЗК було позбавлено можливості сформулювати остаточну відповідь щодо наявності/відсутності конфлікту інтересів. Водночас, НАЗК у своєму листі вказало, що діяльність комісії з преміювання працівників лікарні може зумовити виникнення конфлікту інтересів у підлеглих ОСОБА_1 під час прийняття рішення щодо дружини ОСОБА_1 Керівник особи, у якої може виникнути конфлікт інтересів, має уникати прийняття рішень або вчинення дій, що можуть створити передумови виникнення конфлікту інтересів у підлеглого.

Відповідно до листа Житомирської міської ради від 12.10.2023, у період часу з 01.01.2023 по 01.07.2023 року, ОСОБА_1 із заявами про наявний у нього реальний конфлікт інтересів до Житомирської міської ради не звертався.

Відтак, ОСОБА_1 порушено встановлені п.2 ч.1 ст. 28 Закону вимоги.

Таким чином, директор КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» ОСОБА_1 , не вжив заходів щодо недопущення виникнення реального конфлікту інтересів, та не повідомив визначений Законом орган - Житомирську міську раду про наявність у нього реального конфлікту інтересів, який виник перед виданням і підписанням наказу «Про преміювання працівників КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» ЖМР по підсумках роботи за квітень місяць 2023 року» від 28.04.2023 року за №28-к, яким встановлено його дружині та сину, завідувачам відділень КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» премію в розмірі 5000,00 грн., чим порушив вимоги, передбачені п.2 ч.1 ст.28 Закону, та вчинив адміністративне правопорушення, пов`язане із корупцією, відповідальність за яке передбачена ч.1 ст.172-7 КУпАП.

Підставою для видачі наказу «Про преміювання працівників КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради по підсумках роботи за квітень місяць 2023 року» від 28.04.2023 року за № 28-к став протокол засідання комісії № 10 від 28.04.2023 року. Вказана комісія створена наказом директора КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» ОСОБА_1 від 04.01.2022 року за № 02 для проведення роботи з визначення посадових окладів, підвищення до посадових окладів за оперативне втручання лікарям та встановлення конкретних розмірів доплат і надбавок, премій та інших стимулюючих виплат працівникам підприємства. Члени вищевказаної комісії визначені з числа працівників лікарні, тобто особи, які перебувають у прямому підпорядкуванні директора лікарні.

Згідно п. 7.4.10. п.7.4.12. Статуту керівник підприємства приймає рішення щодо прийнятті на роботу, звільнення з роботи працівників підприємства, а також призначає та звільняє з посад своїх заступників, головного бухгалтера, керівників структурних підрозділів.

Перебування особи в прямій організаційно-правовій залежності від свого керівника, в тому числі через вирішення (участь у вирішенні) питань прийняття на роботу, звільнення з роботи, застосування заохочень, дисциплінарних стягнень, надання вказівок, доручень тощо, контролю за їх виконанням, зумовлює наявність приватного інтересу у такої підлеглої особи.

Із викладеного вбачається та є очевидним, що задоволення інтересів безпосереднього керівника, які полягають у зацікавленості надання близьким особам ОСОБА_1 (тобто дружині та сину) матеріального заохочення у вигляді премій, та встановлення максимальних відсоткових балів за критеріями оцінки роботи, зумовлюють наявність у підлеглих членів преміювальної комісії приватного інтересу.

У відповідності до статті 68 Конституції України кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності.

Також, в матеріалах, які надійшли на адресу УСР в Житомирській області ДСР НПУ з ГСУ НПУ від 05.10.2023 року міститься наказ «Про преміювання працівників КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» ЖМР з нагоди свята - Дня Незалежності України» від 17.08.2022 року за № 58-к, яким надано премію ОСОБА_3 та ОСОБА_4 в розмірі 15 000,00 грн. Вказаний наказ видано на підставі протоколу № 22 від 15.08.2022 та листа-погодження з Управління охорони здоров`я Житомирської міської ради, яким комісія зовнішнього контролю вивчивши проект наказу про виплату вищевказаним громадянам надала своє погодження. Аналогічний наказ ОСОБА_1 було підписано від 24.06.2022 року за № 44-к, яким останній преміював близьких собі осіб дружину ОСОБА_3 та сина ОСОБА_4 в розмірі 12 000,00 грн., вказаний наказ також погоджений комісією зовнішнього контролю УОЗ Житомирської міської ради, як це передбачено ЗУ «Про запобігання корупції». Таким чином, директор КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» ОСОБА_1 обізнаний про спосіб врегулювання конфлікту інтересів, що стосується преміювання близьких осіб.

Таким чином, ОСОБА_1 , усвідомлюючи про способи врегулювання виниклого у нього конфлікту інтересів перед підписанням наказів про преміювання протягом 2023 року не вживав жодних заходів щодо недопущення такого конфлікту інтересів.

2. Відповідно до протоколу про адміністративне правопорушення, ОСОБА_1 , будучи у період з 2019 року по даний час директором комунального підприємства «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради, та відповідно до підпункту «а» пункту 2 частини 1 статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» (надалі - Закону), суб`єктом відповідальності за правопорушення, пов`язані з корупцією, порушив вимоги ст. 28 Закону щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

Так, відповідно до контракту укладеного між ОСОБА_1 та Житомирським міським головою від 15.08.2019 року ОСОБА_1 призначено на посаду директора комунального підприємства «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради терміном на 3 роки з 20.08.2019 по 20.08.2022 року.

В подальшому, 25.07.2022 року між Житомирським міським головою та ОСОБА_1 укладено новий контракт терміном на 1 рік з 21.08.2022 по 21.08.2023 року.

10.07.2023 року між Житомирським міським головою та ОСОБА_1 укладено діючий контракт терміном на 3 роки з 22.08.2023 по 22.08.2026 року.

Діючим контрактом, а також контрактом від 25.07.2022 року, в пункті 5 статі 8 зазначено, що керівник має право розпоряджатися коштами підприємства в межах обсягів та у порядку визначено законодавством та фінансовим планом підприємства, пунктом 6 статі 8 передбачено, що керівник має право визначати розмір заробітної плати, застосовувати заходи заохочення та накладати на працівників дисциплінарні стягнення відповідно до законодавства.

Статутом КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка», затвердженого рішення Житомирської міської ради від 20.06.2019 року №1466, визначено, що засновником КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» є Житомирська міська рада. Пункт 7.1 Статуту передбачає, що управління Підприємством здійснює Житомирська міська рада. Пунктом 7.4.5. Статуту керівник підприємства користується правом розпорядження майном та коштами Підприємства відповідно до законодавства та цього Статуту, пунктом 7.4.6. зазначено, що керівник у межах своєї компетенції видає накази та інші акти, дає вказівки, обов`язкові для всіх підрозділів та працівників підприємства.

Відповідно до ст.81 Цивільного кодексу України КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради є юридичною особою публічного права.

Приписами статті 3 Закону визначено коло осіб, на яких поширює свою дію Закон, зокрема підпунктом «а» пункту 2 частини 1 статті 3 Закону, передбачено його розповсюдження на посадових осіб юридичних осіб публічного права.

Отже, ОСОБА_1 є суб`єктом відповідальності за адміністративні правопорушення, пов`язані з корупцією, у тому числі за ч.1 ст. 172-7 КУпАП.

Згідно ст. 1 Закону України «Про запобігання корупції» реальний конфлікт інтересів - суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об`єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи не вчинення дій під час виконання зазначених повноважень.

Приватний інтерес - будь-який майновий чи немайновий інтерес особи, у тому числі зумовлений особистими, сімейними, дружніми чи іншими позаслужбовими стосунками з фізичними чи юридичними особами, у тому числі ті, що виникають у зв`язку з членством або діяльністю в громадських, політичних, релігійних чи інших організаціях.

У відповідності до п.п.1, 2, 3 ч.1 ст. 28 Закону особи, зазначені у пунктах 1, 2 частини першої статті 3 цього Закону, зобов`язані: вживати заходів щодо недопущення виникнення реального, потенційного конфлікту інтересів; повідомляти не пізніше наступного робочого дня з моменту, коли особа дізналася чи повинна була дізнатися про наявність у неї реального чи потенційного конфлікту інтересів безпосереднього керівника, а у випадку перебування особи на посаді, яка не передбачає наявності у неї безпосереднього керівника, або в колегіальному органі - Національне агентство чи інший визначений законом орган або колегіальний орган, під час виконання повноважень у якому виник конфлікт інтересів, відповідно; не вчиняти дій та не приймати рішень в умовах реального конфлікту інтересів.

Навіть за умови, що особа, маючи приватний інтерес, приймає об`єктивні та неупереджені рішення, вона вчиняє дії в умовах реального конфлікту інтересів.

Відповідно до пункту 6 статті 21 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» зазначено, що форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються в колективному договорі з додержанням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевими (міжгалузевими) або територіальними угодами. Якщо колективний договір не укладено, роботодавець зобов`язаний погодити зазначені питання з профспілковим органом.

Преміювання працівників підприємства здійснюється на підставі Положення про преміювання (додаток 12 Колективного договору), а саме п.1.3, 4.1.та 5.1.

Проведеною перевіркою встановлено, що у вищевказаному медичному закладі працюють близькі особи директора ОСОБА_1 , зокрема дружина - завідувач відділення медичної реабілітації та фізіотерапії - ОСОБА_3 , та син завідувач травматологічного відділення та травмпункту ОСОБА_4 . Факт наявності родинних та сімейних відносин підтверджується витягами з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо записів про шлюб та народження.

30.06.2023 року ОСОБА_1 , підписав наказ за № 51-к «Про преміювання працівників КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради по підсумках роботи за червень місяць 2023 року». Вказаним наказом з-поміж інших працівників зазначено також і прізвища близьких осіб ОСОБА_1 в розумінні статті 1 Закону, а саме: дружини директора - завідувачки відділення медичної реабілітації та фізіотерапії - ОСОБА_3 , та сина завідувача травматологічного відділення та травмпункту ОСОБА_4 . Своїм наказом ОСОБА_1 надав близьким особам премії заохочувального характеру в розмірі 5000,00 грн. кожному.

Відповідно до статті 1 ЗУ «Про запобігання корупції» близькі особи - члени сім`ї суб`єкта, зазначеного у частині першій статті 3 цього Закону, а також чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний та двоюрідний брати, рідна та двоюрідна сестри, рідний брат та сестра дружини (чоловіка), племінник, племінниця, рідний дядько, рідна тітка, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, зять, невістка, тесть, теща, свекор, свекруха, батько та мати дружини (чоловіка) сина (дочки), усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням зазначеного суб`єкта.

При видачі і підписанні вказаного наказу, ОСОБА_1 мав приватний інтерес, а саме поліпшення матеріального стану своєї дружини та сина.

Таким чином, у ОСОБА_1 , перед виданням і підписанням вказаного наказу, виник реальний конфлікт інтересів, а саме суперечність між його приватним інтересом, обумовлений сімейними та родинними зв`язками, що полягав у виділенні премії у вигляді грошових коштів своїй дружині та сину, та його посадовими повноваженнями, як директора комунального підприємства, що вплинуло на його об`єктивність та неупередженість при підписанні наказу про преміювання своєї дружина та сина, який підлягає врегулюванню у встановленому Законом порядку.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.28 Закону особи, зазначені у пунктах 1, 2 частини першої статті 3 цього Закону, зобов`язані повідомляти не пізніше наступного робочого дня з моменту, коли особа дізналася чи повинна була дізнатися про наявність у неї реального чи потенційного конфлікту інтересів безпосереднього керівника, а у випадку перебування особи на посаді, яка не передбачає наявності у неї безпосереднього керівника, або в колегіальному органі - Національне агентство чи інший визначений законом орган або колегіальний орган, під час виконання повноважень у якому виник конфлікт інтересів, відповідно.

26.10.2023 року за вих. № 8232/55/105/03-2023 УСР в Житомирській області ДСР НП України надано запит до НАЗК з метою встановлення факту звернення ОСОБА_1 з питанням про виниклий у його діях конфлікту інтересів, пов`язаний з преміюванням близьких осіб. НАЗК своїм листом від 03.11.2023 року за вих. № 203-03/25430-23 повідомило, що ОСОБА_1 01.11.2022 року звернувся до НАЗК з відповідним листом, однак, у зв`язку з тим, що останній не надав повний пакет документів, на час розгляду, НАЗК було позбавлено можливості сформулювати остаточну відповідь щодо наявності/відсутності конфлікту інтересів. Водночас, НАЗК у своєму листі вказало, що діяльність комісії з преміювання працівників лікарні може зумовити виникнення конфлікту інтересів у підлеглих ОСОБА_1 під час прийняття рішення щодо дружини ОСОБА_1 Керівник особи, у якої може виникнути конфлікт інтересів, має уникати прийняття рішень або вчинення дій, що можуть створити передумови виникнення конфлікту інтересів у підлеглого.

Відповідно до листа Житомирської міської ради від 12.10.2023, у період часу з 01.01.2023 по 01.07.2023 року, ОСОБА_1 із заявами про наявний у нього реальний конфлікт інтересів до Житомирської міської ради не звертався.

Відтак, ОСОБА_1 порушено встановлені п.2 ч.1 ст. 28 Закону вимоги.

Таким чином, директор КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» ОСОБА_1 , не вжив заходів щодо недопущення виникнення реального конфлікту інтересів, та не повідомив визначений Законом орган - Житомирську міську раду про наявність у нього реального конфлікту інтересів, який виник перед виданням і підписанням наказу «Про преміювання працівників КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради по підсумках роботи за червень місяць 2023 року» від 30.06.2023 року за №51-к, яким встановлено його дружині та сину, завідувачам відділень КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» премію в розмірі 5000,00 грн., чим порушив вимоги, передбачені п.2 ч.1 ст.28 Закону, та вчинив адміністративне правопорушення, пов`язане із корупцією, відповідальність за яке передбачена ч.1 ст.172-7 КУпАП.

Підставою для видачі наказу «Про преміювання працівників КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради по підсумках роботи за червень місяць 2023 року» від 30.06.2023 року за № 51-к став протокол засідання комісії № 16 від 30.06.2023 року. Вказана комісія створена наказом директора КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» ОСОБА_1 від 04.01.2022 року за № 02 для проведення роботи з визначення посадових окладів, підвищення до посадових окладів за оперативне втручання лікарям та встановлення конкретних розмірів доплат і надбавок, премій та інших стимулюючих виплат працівникам підприємства. Члени вищевказаної комісії визначені з числа працівників лікарні, тобто особи, які перебувають у прямому підпорядкуванні директора лікарні.

Згідно п. 7.4.10. п.7.4.12. Статуту керівник підприємства приймає рішення щодо прийнятті на роботу, звільнення з роботи працівників підприємства, а також призначає та звільняє з посад своїх заступників, головного бухгалтера, керівників структурних підрозділів.

Перебування особи в прямій організаційно-правовій залежності від свого керівника, в тому числі через вирішення (участь у вирішенні) питань прийняття на роботу, звільнення з роботи, застосування заохочень, дисциплінарних стягнень, надання вказівок, доручень тощо, контролю за їх виконанням, зумовлює наявність приватного інтересу у такої підлеглої особи.

Із викладеного вбачається та є очевидним, що задоволення інтересів безпосереднього керівника, які полягають у зацікавленості надання близьким особам ОСОБА_1 (тобто дружині та сину) матеріального заохочення у вигляді премій, та встановлення максимальних відсоткових балів за критеріями оцінки роботи, зумовлюють наявність у підлеглих членів преміювальної комісії приватного інтересу.

У відповідності до статті 68 Конституції України кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності.

Також, в матеріалах, які надійшли на адресу УСР в Житомирській області ДСР НПУ з ГСУ НПУ від 05.10.2023 року міститься наказ «Про преміювання працівників КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» ЖМР з нагоди свята - Дня Незалежності України» від 17.08.2022 року за № 58-к, яким надано премію ОСОБА_3 та ОСОБА_4 в розмірі 15 000,00 грн. Вказаний наказ видано на підставі протоколу № 22 від 15.08.2022 та листа-погодження з Управління охорони здоров`я Житомирської міської ради, яким комісія зовнішнього контролю вивчивши проєкт наказу про виплату вищевказаним громадянам надала своє погодження. Аналогічний наказ ОСОБА_1 було підписано від 24.06.2022 року за № 44-к, яким останній преміював близьких собі осіб дружину ОСОБА_3 та сина ОСОБА_4 в розмірі 12 000,00 грн., вказаний наказ також погоджений комісією зовнішнього контролю УОЗ Житомирської міської ради, як це передбачено ЗУ «Про запобігання корупції». Таким чином, директор КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» ОСОБА_1 обізнаний про спосіб врегулювання конфлікту інтересів, що стосується преміювання близьких осіб.

Таким чином, ОСОБА_1 , усвідомлюючи про способи врегулювання виниклого у нього конфлікту інтересів перед підписанням наказів про преміювання протягом 2023 року не вживав жодних заходів щодо недопущення такого конфлікту інтересів.

3. Відповідно до протоколу про адміністративне правопорушення, ОСОБА_1 , будучи у період з 2019 року по даний час директором комунального підприємства «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради, та відповідно до підпункту «а» пункту 2 частини 1 статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» (надалі - Закону), суб`єктом відповідальності за правопорушення, пов`язані з корупцією, порушив вимоги ст. 28 Закону щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

Так, відповідно до контракту укладеного між ОСОБА_1 та Житомирським міським головою від 15.08.2019 року ОСОБА_1 призначено на посаду директора комунального підприємства «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради терміном на 3 роки з 20.08.2019 по 20.08.2022 року.

В подальшому, 25.07.2022 року між Житомирським міським головою та ОСОБА_1 укладено новий контракт терміном на 1 рік з 21.08.2022 по 21.08.2023 року.

10.07.2023 року між Житомирським міським головою та ОСОБА_1 укладено діючий контракт терміном на 3 роки з 22.08.2023 по 22.08.2026 року.

Діючим контрактом, а також контрактом від 25.07.2022 року, в пункті 5 статі 8 зазначено, що керівник має право розпоряджатися коштами підприємства в межах обсягів та у порядку визначено законодавством та фінансовим планом підприємства, пунктом 6 статі 8 передбачено, що керівник має право визначати розмір заробітної плати, застосовувати заходи заохочення та накладати на працівників дисциплінарні стягнення відповідно до законодавства.

Статутом КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка», затвердженого рішення Житомирської міської ради від 20.06.2019 року №1466, визначено, що засновником КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» є Житомирська міська рада. Пункт 7.1 Статуту передбачає, що управління Підприємством здійснює Житомирська міська рада. Пунктом 7.4.5. Статуту керівник підприємства користується правом розпорядження майном та коштами Підприємства відповідно до законодавства та цього Статуту, пунктом 7.4.6. зазначено, що керівник у межах своєї компетенції видає накази та інші акти, дає вказівки, обов`язкові для всіх підрозділів та працівників підприємства.

Відповідно до ст.81 Цивільного кодексу України КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради є юридичною особою публічного права.

Приписами статті 3 Закону визначено коло осіб, на яких поширює свою дію Закон, зокрема підпунктом «а» пункту 2 частини 1 статті 3 Закону, передбачено його розповсюдження на посадових осіб юридичних осіб публічного права.

Отже, ОСОБА_1 є суб`єктом відповідальності за адміністративні правопорушення, пов`язані з корупцією, у тому числі за ч.1 ст. 172-7 КУпАП.

Згідно ст. 1 Закону України «Про запобігання корупції» реальний конфлікт інтересів - суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об`єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи не вчинення дій під час виконання зазначених повноважень.

Приватний інтерес - будь-який майновий чи немайновий інтерес особи, у тому числі зумовлений особистими, сімейними, дружніми чи іншими позаслужбовими стосунками з фізичними чи юридичними особами, у тому числі ті, що виникають у зв`язку з членством або діяльністю в громадських, політичних, релігійних чи інших організаціях.

У відповідності до п.п.1, 2, 3 ч.1 ст. 28 Закону особи, зазначені у пунктах 1, 2 частини першої статті 3 цього Закону, зобов`язані: вживати заходів щодо недопущення виникнення реального, потенційного конфлікту інтересів; повідомляти не пізніше наступного робочого дня з моменту, коли особа дізналася чи повинна була дізнатися про наявність у неї реального чи потенційного конфлікту інтересів безпосереднього керівника, а у випадку перебування особи на посаді, яка не передбачає наявності у неї безпосереднього керівника, або в колегіальному органі - Національне агентство чи інший визначений законом орган або колегіальний орган, під час виконання повноважень у якому виник конфлікт інтересів, відповідно; не вчиняти дій та не приймати рішень в умовах реального конфлікту інтересів.

Навіть за умови, що особа, маючи приватний інтерес, приймає об`єктивні та неупереджені рішення, вона вчиняє дії в умовах реального конфлікту інтересів.

Відповідно до пункту 6 статті 21 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» зазначено, що форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються в колективному договорі з додержанням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевими (міжгалузевими) або територіальними угодами. Якщо колективний договір не укладено, роботодавець зобов`язаний погодити зазначені питання з профспілковим органом.

Преміювання працівників підприємства здійснюється на підставі Положення про преміювання (додаток 12 Колективного договору), а саме п.1.3, 4.1.та 5.1.

Проведеною перевіркою встановлено, що у вищевказаному медичному закладі працюють близькі особи директора ОСОБА_1 , зокрема дружина - завідувач відділення медичної реабілітації та фізіотерапії - ОСОБА_3 , та син завідувач травматологічного відділення та травмпункту ОСОБА_4 . Факт наявності родинних та сімейних відносин підтверджується витягами з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо записів про шлюб та народження.

30.03.2023 року ОСОБА_1 , видав і підписав наказ за № 22-к «Про преміювання працівників КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради по підсумках роботи за березень 2023року». Вказаним наказом з-поміж інших працівників зазначено також і прізвища близьких осіб ОСОБА_1 в розумінні статті 1 Закону, а саме: дружини директора - завідувачки відділення медичної реабілітації та фізіотерапії - ОСОБА_3 , та сина завідувача травматологічного відділення та травмпункту ОСОБА_4 . Своїм наказом ОСОБА_1 надав близьким особам премії заохочувального характеру в розмірі 5000,00 грн. кожному.

Відповідно до статті 1 ЗУ «Про запобігання корупції» близькі особи - члени сім`ї суб`єкта, зазначеного у частині першій статті 3 цього Закону, а також чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний та двоюрідний брати, рідна та двоюрідна сестри, рідний брат та сестра дружини (чоловіка), племінник, племінниця, рідний дядько, рідна тітка, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, зять, невістка, тесть, теща, свекор, свекруха, батько та мати дружини (чоловіка) сина (дочки), усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням зазначеного суб`єкта.

При видачі і підписанні вказаного наказу, ОСОБА_1 мав приватний інтерес, а саме поліпшення матеріального стану своєї дружини та сина.

Таким чином, у ОСОБА_1 , перед виданням і підписанням вказаного наказу, виник реальний конфлікт інтересів, а саме суперечність між його приватним інтересом, обумовлений сімейними та родинними зв`язками, що полягав у виділенні премії у вигляді грошових коштів своїй дружині та сину, та його посадовими повноваженнями, як директора комунального підприємства, що вплинуло на його об`єктивність та неупередженість при підписанні наказу про преміювання своєї дружина та сина, який підлягає врегулюванню у встановленому Законом порядку.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.28 Закону особи, зазначені у пунктах 1, 2 частини першої статті 3 цього Закону, зобов`язані повідомляти не пізніше наступного робочого дня з моменту, коли особа дізналася чи повинна була дізнатися про наявність у неї реального чи потенційного конфлікту інтересів безпосереднього керівника, а у випадку перебування особи на посаді, яка не передбачає наявності у неї безпосереднього керівника, або в колегіальному органі - Національне агентство чи інший визначений законом орган або колегіальний орган, під час виконання повноважень у якому виник конфлікт інтересів, відповідно.

26.10.2023 року за вих. № 8232/55/105/03-2023 УСР в Житомирській області ДСР НП України надано запит до НАЗК з метою встановлення факту звернення ОСОБА_1 з питанням про виниклий у його діях конфлікту інтересів, пов`язаний з преміюванням близьких осіб. НАЗК своїм листом від 03.11.2023 року за вих. № 203-03/25430-23 повідомило, що ОСОБА_1 01.11.2022 року звернувся до НАЗК з відповідним листом, однак, у зв`язку з тим, що останній не надав повний пакет документів,на час розгляду, НАЗК було позбавлено можливості сформулювати остаточну відповідь щодо наявності/відсутності конфлікту інтересів. Водночас, НАЗК у своєму листі вказало, що діяльність комісії з преміювання працівників лікарні може зумовити виникнення конфлікту інтересів у підлеглих ОСОБА_1 під час прийняття рішення щодо дружини ОСОБА_1 Керівник особи, у якої може виникнути конфлікт інтересів, має уникати прийняття рішень або вчинення дій, що можуть створити передумови виникнення конфлікту інтересів у підлеглого.

Відповідно до листа Житомирської міської ради від 12.10.2023, у період часу з 01.01.2023 по 01.07.2023 року, ОСОБА_1 із заявами про наявний у нього реальний конфлікт інтересів до Житомирської міської ради не звертався.

Відтак, ОСОБА_1 порушено встановлені п.2 ч.1 ст. 28 Закону вимоги.

Таким чином, директор КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» ОСОБА_1 , не вжив заходів щодо недопущення виникнення реального конфлікту інтересів, та не повідомив визначений Законом орган - Житомирську міську раду про наявність у нього реального конфлікту інтересів, який виник перед виданням і підписанням наказу «Про преміювання працівників КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради по підсумках роботи за березень 2023року» від 30.03.2023 року за №22-к, яким встановлено його дружині та сину, завідувачам відділень КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» премію в розмірі 5000,00 грн., чим порушив вимоги, передбачені п.2 ч.1 ст.28 Закону, та вчинив адміністративне правопорушення, пов`язане із корупцією, відповідальність за яке передбачена ч.1 ст.172-7 КУпАП.

Підставою для видачі наказу ««Про преміювання працівників КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради по підсумках роботи за березень 2023року» від 30.03.2023 року за № 22-к став протокол засідання комісії № 6 від 30.03.2023 року. Вказана комісія створена наказом директора КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» ОСОБА_1 від 04.01.2022 року за № 02 для проведення роботи з визначення посадових окладів, підвищення до посадових окладів за оперативне втручання лікарям та встановлення конкретних розмірів доплат і надбавок, премій та інших стимулюючих виплат працівникам підприємства. Члени вищевказаної комісії визначені з числа працівників лікарні, тобто особи, які перебувають у прямому підпорядкуванні директора лікарні.

Згідно п. 7.4.10. п.7.4.12. Статуту керівник підприємства приймає рішення щодо прийнятті на роботу, звільнення з роботи працівників підприємства, а також призначає та звільняє з посад своїх заступників, головного бухгалтера, керівників структурних підрозділів.

Перебування особи в прямій організаційно-правовій залежності від свого керівника, в тому числі через вирішення (участь у вирішенні) питань прийняття на роботу, звільнення з роботи, застосування заохочень, дисциплінарних стягнень, надання вказівок, доручень тощо, контролю за їх виконанням, зумовлює наявність приватного інтересу у такої підлеглої особи.

Із викладеного вбачається та є очевидним, що задоволення інтересів безпосереднього керівника, які полягають у зацікавленості надання близьким особам ОСОБА_1 (тобто дружині та сину) матеріального заохочення у вигляді премій, та встановлення максимальних відсоткових балів за критеріями оцінки роботи, зумовлюють наявність у підлеглих членів преміювальної комісії приватного інтересу.

У відповідності до статті 68 Конституції України кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності.

Також, в матеріалах, які надійшли на адресу УСР в Житомирській області ДСР НПУ з ГСУ НПУ від 05.10.2023 року міститься наказ «Про преміювання працівників КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» ЖМР з нагоди свята - Дня Незалежності України» від 17.08.2022 року за № 58-к, яким надано премію ОСОБА_3 та ОСОБА_4 в розмірі 15 000,00 грн. Вказаний наказ видано на підставі протоколу № 22 від 15.08.2022 та листа-погодження з Управління охорони здоров`я Житомирської міської ради, яким комісія зовнішнього контролю вивчивши проєкт наказу про виплату вищевказаним громадянам надала своє погодження. Аналогічний наказ ОСОБА_1 було підписано від 24.06.2022 року за № 44-к, яким останній преміював близьких собі осіб дружину ОСОБА_3 та сина ОСОБА_4 в розмірі 12 000,00 грн., вказаний наказ також погоджений комісією зовнішнього контролю УОЗ Житомирської міської ради, як це передбачено ЗУ «Про запобігання корупції». Таким чином, директор КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» ОСОБА_1 обізнаний про спосіб врегулювання конфлікту інтересів, що стосується преміювання близьких осіб.

Таким чином, ОСОБА_1 , усвідомлюючи про способи врегулювання виниклого у нього конфлікту інтересів перед підписанням наказів про преміювання протягом 2023 року не вживав жодних заходів щодо недопущення такого конфлікту інтересів.

4. Відповідно до протоколу про адміністративне правопорушення, ОСОБА_1 , будучи у період з 2019 року по даний час директором комунального підприємства «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради, та відповідно до підпункту «а» пункту 2 частини 1 статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» (надалі - Закону), суб`єктом відповідальності за правопорушення, пов`язані з корупцією, порушив вимоги ст. 28 Закону щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

Так, відповідно до контракту укладеного між ОСОБА_1 та Житомирським міським головою від 15.08.2019 року ОСОБА_1 призначено на посаду директора комунального підприємства «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради терміном на 3 роки з 20.08.2019 по 20.08.2022 року.

В подальшому, 25.07.2022 року між Житомирським міським головою та ОСОБА_1 укладено новий контракт терміном на 1 рік з 21.08.2022 по 21.08.2023 року.

10.07.2023 року між Житомирським міським головою та ОСОБА_1 укладено діючий контракт терміном на 3 роки з 22.08.2023 по 22.08.2026 року.

Діючим контрактом, а також контрактом від 25.07.2022 року, в пункті 5 статі 8 зазначено, що керівник має право розпоряджатися коштами підприємства в межах обсягів та у порядку визначено законодавством та фінансовим планом підприємства, пунктом 6 статі 8 передбачено, що керівник має право визначати розмір заробітної плати, застосовувати заходи заохочення та накладати на працівників дисциплінарні стягнення відповідно до законодавства.

Статутом КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка», затвердженого рішення Житомирської міської ради від 20.06.2019 року №1466, визначено, що засновником КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» є Житомирська міська рада. Пункт 7.1 Статуту передбачає, що управління Підприємством здійснює Житомирська міська рада. Пунктом 7.4.5. Статуту керівник підприємства користується правом розпорядження майном та коштами Підприємства відповідно до законодавства та цього Статуту, пунктом 7.4.6. зазначено, що керівник у межах своєї компетенції видає накази та інші акти, дає вказівки, обов`язкові для всіх підрозділів та працівників підприємства.

Відповідно до ст.81 Цивільного кодексу України КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради є юридичною особою публічного права.

Приписами статті 3 Закону визначено коло осіб, на яких поширює свою дію Закон, зокрема підпунктом «а» пункту 2 частини 1 статті 3 Закону, передбачено його розповсюдження на посадових осіб юридичних осіб публічного права.

Отже, ОСОБА_1 є суб`єктом відповідальності за адміністративні правопорушення, пов`язані з корупцією, у тому числі за ч.1 ст. 172-7 КУпАП.

Згідно ст. 1 Закону України «Про запобігання корупції» реальний конфлікт інтересів - суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об`єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи не вчинення дій під час виконання зазначених повноважень.

Приватний інтерес - будь-який майновий чи немайновий інтерес особи, у тому числі зумовлений особистими, сімейними, дружніми чи іншими позаслужбовими стосунками з фізичними чи юридичними особами, у тому числі ті, що виникають у зв`язку з членством або діяльністю в громадських, політичних, релігійних чи інших організаціях.

У відповідності до п.п.1, 2, 3 ч.1 ст. 28 Закону особи, зазначені у пунктах 1, 2 частини першої статті 3 цього Закону, зобов`язані: вживати заходів щодо недопущення виникнення реального, потенційного конфлікту інтересів; повідомляти не пізніше наступного робочого дня з моменту, коли особа дізналася чи повинна була дізнатися про наявність у неї реального чи потенційного конфлікту інтересів безпосереднього керівника, а у випадку перебування особи на посаді, яка не передбачає наявності у неї безпосереднього керівника, або в колегіальному органі - Національне агентство чи інший визначений законом орган або колегіальний орган, під час виконання повноважень у якому виник конфлікт інтересів, відповідно; не вчиняти дій та не приймати рішень в умовах реального конфлікту інтересів.

Навіть за умови, що особа, маючи приватний інтерес, приймає об`єктивні та неупереджені рішення, вона вчиняє дії в умовах реального конфлікту інтересів.

Відповідно до пункту 6 статті 21 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» зазначено, що форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються в колективному договорі з додержанням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевими (міжгалузевими) або територіальними угодами. Якщо колективний договір не укладено, роботодавець зобов`язаний погодити зазначені питання з профспілковим органом.

Преміювання працівників підприємства здійснюється на підставі Положення про преміювання (додаток 12 Колективного договору), а саме п.1.3, 4.1.та 5.1.

Проведеною перевіркою встановлено, що у вищевказаному медичному закладі працюють близькі особи директора ОСОБА_1 , зокрема дружина - завідувач відділення медичної реабілітації та фізіотерапії - ОСОБА_3 , та син завідувач травматологічного відділення та травмпункту ОСОБА_4 . Факт наявності родинних та сімейних відносин підтверджується витягами з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо записів про шлюб та народження.

30.05.2023 року ОСОБА_1 , видав і підписав наказ за № 41-к «Про преміювання працівників КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради по підсумках роботи за травень місяць 2023 року». Вказаним наказом з-поміж інших працівників зазначено також і прізвища близьких осіб ОСОБА_1 в розумінні статті 1 Закону, а саме: дружини директора - завідувачки відділення медичної реабілітації та фізіотерапії - ОСОБА_3 , та сина завідувача травматологічного відділення та травмпункту ОСОБА_4 . Своїм наказом ОСОБА_1 надав близьким особам премії заохочувального характеру в розмірі 5000,00 грн. кожному.

Відповідно до статті 1 ЗУ «Про запобігання корупції» близькі особи - члени сім`ї суб`єкта, зазначеного у частині першій статті 3 цього Закону, а також чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний та двоюрідний брати, рідна та двоюрідна сестри, рідний брат та сестра дружини (чоловіка), племінник, племінниця, рідний дядько, рідна тітка, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, зять, невістка, тесть, теща, свекор, свекруха, батько та мати дружини (чоловіка) сина (дочки), усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням зазначеного суб`єкта.

При видачі і підписанні вказаного наказу, ОСОБА_1 мав приватний інтерес, а саме поліпшення матеріального стану своєї дружини та сина.

Таким чином, у ОСОБА_1 , перед виданням і підписанням вказаного наказу, виник реальний конфлікт інтересів, а саме суперечність між його приватним інтересом, обумовлений сімейними та родинними зв`язками, що полягав у виділенні премії у вигляді грошових коштів своїй дружині та сину, та його посадовими повноваженнями, як директора комунального підприємства, що вплинуло на його об`єктивність та неупередженість при підписанні наказу про преміювання своєї дружина та сина, який підлягає врегулюванню у встановленому Законом порядку.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.28 Закону особи, зазначені у пунктах 1, 2 частини першої статті 3 цього Закону, зобов`язані повідомляти не пізніше наступного робочого дня з моменту, коли особа дізналася чи повинна була дізнатися про наявність у неї реального чи потенційного конфлікту інтересів безпосереднього керівника, а у випадку перебування особи на посаді, яка не передбачає наявності у неї безпосереднього керівника, або в колегіальному органі - Національне агентство чи інший визначений законом орган або колегіальний орган, під час виконання повноважень у якому виник конфлікт інтересів, відповідно.

26.10.2023 року за вих. № 8232/55/105/03-2023 УСР в Житомирській області ДСР НП України надано запит до НАЗК з метою встановлення факту звернення ОСОБА_1 з питанням про виниклий у його діях конфлікту інтересів, пов`язаний з преміюванням близьких осіб. НАЗК своїм листом від 03.11.2023 року за вих. № 203-03/25430-23 повідомило, що ОСОБА_1 01.11.2022 року звернувся до НАЗК з відповідним листом, однак, у зв`язку з тим, що останній не надав повний пакет документів, на час розгляду, НАЗК було позбавлено можливості сформулювати остаточну відповідь щодо наявності/відсутності конфлікту інтересів. Водночас, НАЗК у своєму листі вказало, що діяльність комісії з преміювання працівників лікарні може зумовити виникнення конфлікту інтересів у підлеглих ОСОБА_1 під час прийняття рішення щодо дружини ОСОБА_1 Керівник особи, у якої може виникнути конфлікт інтересів, має уникати прийняття рішень або вчинення дій, що можуть створити передумови виникнення конфлікту інтересів у підлеглого.

Відповідно до листа Житомирської міської ради від 12.10.2023, у період часу з 01.01.2023 по 01.07.2023 року, ОСОБА_1 із заявами про наявний у нього реальний конфлікт інтересів до Житомирської міської ради не звертався.

Відтак, ОСОБА_1 порушено встановлені п.2 ч.1 ст. 28 Закону вимоги.

Таким чином, директор КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» ОСОБА_1 , не вжив заходів щодо недопущення виникнення реального конфлікту інтересів, та не повідомив визначений Законом орган - Житомирську міську раду про наявність у нього реального конфлікту інтересів, який виник перед виданням і підписанням наказу «Про преміювання працівників КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» ЖМР по підсумках роботи за травень місяць 2023 року» від 30.05.2023 року за №41-к, яким встановлено його дружині та сину, завідувачам відділень КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» премію в розмірі 5000,00 грн., чим порушив вимоги, передбачені п.2 ч.1 ст.28 Закону, та вчинив адміністративне правопорушення, пов`язане із корупцією, відповідальність за яке передбачена ч.1 ст.172-7 КУпАП.

Підставою для видачі наказу «Про преміювання працівників КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради по підсумках роботи за травень місяць 2023 року» від 30.05.2023 року за № 41-к став протокол засідання комісії № 12 від 30.05.2023 року. Вказана комісія створена наказом директора КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» ОСОБА_1 від 04.01.2022 року за № 02 для проведення роботи з визначення посадових окладів, підвищення до посадових окладів за оперативне втручання лікарям та встановлення конкретних розмірів доплат і надбавок, премій та інших стимулюючих виплат працівникам підприємства. Члени вищевказаної комісії визначені з числа працівників лікарні, тобто особи, які перебувають у прямому підпорядкуванні директора лікарні.

Згідно п. 7.4.10. п.7.4.12. Статуту керівник підприємства приймає рішення щодо прийнятті на роботу, звільнення з роботи працівників підприємства, а також призначає та звільняє з посад своїх заступників, головного бухгалтера, керівників структурних підрозділів.

Перебування особи в прямій організаційно-правовій залежності від свого керівника, в тому числі через вирішення (участь у вирішенні) питань прийняття на роботу, звільнення з роботи, застосування заохочень, дисциплінарних стягнень, надання вказівок, доручень тощо, контролю за їх виконанням, зумовлює наявність приватного інтересу у такої підлеглої особи.

Із викладеного вбачається та є очевидним, що задоволення інтересів безпосереднього керівника, які полягають у зацікавленості надання близьким особам ОСОБА_1 (тобто дружині та сину) матеріального заохочення у вигляді премій, та встановлення максимальних відсоткових балів за критеріями оцінки роботи, зумовлюють наявність у підлеглих членів преміювальної комісії приватного інтересу.

У відповідності до статті 68 Конституції України кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності.

Також, в матеріалах, які надійшли на адресу УСР в Житомирській області ДСР НПУ з ГСУ НПУ від 05.10.2023 року міститься наказ «Про преміювання працівників КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» ЖМР з нагоди свята - Дня Незалежності України» від 17.08.2022 року за № 58-к, яким надано премію ОСОБА_3 та ОСОБА_4 в розмірі 15 000,00 грн. Вказаний наказ видано на підставі протоколу № 22 від 15.08.2022 та листа-погодження з Управління охорони здоров`я Житомирської міської ради, яким комісія зовнішнього контролю вивчивши проект наказу про виплату вищевказаним громадянам надала своє погодження. Аналогічний наказ ОСОБА_1 було підписано від 24.06.2022 року за № 44-к, яким останній преміював близьких собі осіб дружину ОСОБА_3 та сина ОСОБА_4 в розмірі 12 000,00 грн., вказаний наказ також погоджений комісією зовнішнього контролю УОЗ Житомирської міської ради, як це передбачено ЗУ «Про запобігання корупції». Таким чином, директор КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» ОСОБА_1 обізнаний про спосіб врегулювання конфлікту інтересів, що стосується преміювання близьких осіб.

Таким чином, ОСОБА_1 , усвідомлюючи про способи врегулювання виниклого у нього конфлікту інтересів перед підписанням наказів про преміювання протягом 2023 року не вживав жодних заходів щодо недопущення такого конфлікту інтересів.

5. Відповідно до протоколу про адміністративне правопорушення, ОСОБА_1 , будучи у період з 2019 року по даний час директором комунального підприємства «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради, та відповідно до підпункту «а» пункту 2 частини 1 статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» (надалі - Закону), суб`єктом відповідальності за правопорушення, пов`язані з корупцією, порушив вимоги ст. 28 Закону щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

Так, відповідно до контракту укладеного між ОСОБА_1 та Житомирським міським головою від 15.08.2019 року ОСОБА_1 призначено на посаду директора комунального підприємства «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради терміном на 3 роки з 20.08.2019 по 20.08.2022 року.

В подальшому, 25.07.2022 року між Житомирським міським головою та ОСОБА_1 укладено новий контракт терміном на 1 рік з 21.08.2022 по 21.08.2023 року.

10.07.2023 року між Житомирським міським головою та ОСОБА_1 укладено діючий контракт терміном на 3 роки з 22.08.2023 по 22.08.2026 року.

Отже, ОСОБА_1 є суб`єктом відповідальності за адміністративні правопорушення, пов`язані з корупцією, у тому числі за ч.2 ст. 172-7 КУпАП.

Діючим контрактом, а також контрактом від 25.07.2022 року в пункті 5 статі 8 зазначено, що керівник має право розпоряджатися коштами підприємства в межах обсягів та у порядку визначено законодавством та фінансовим планом підприємства, пунктом 6 статі 8 передбачено, що керівник має право визначати розмір заробітної плати, застосовувати заходи заохочення та накладати на працівників дисциплінарні стягнення відповідно до законодавства.

Статутом КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка», затвердженого рішення Житомирської міської ради від 20.06.2019 року №1466, визначено, що засновником КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка», є Житомирська міська рада. Пункт 7.1 Статуту передбачає, що управління Підприємством здійснює Житомирська міська рада. Пунктом 7.4.5. Статуту керівник підприємства користується правом розпорядження майном та коштами Підприємства відповідно до законодавства та цього Статуту, пунктом 7.4.6. зазначено, що керівник у межах своєї компетенції видає накази та інші акти, дає вказівки, обов`язкові для всіх підрозділів та працівників підприємства.

Відповідно до ст.81 Цивільного кодексу України КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради є юридичною особою публічного права.

Приписами статті 3 Закону визначено коло осіб, на яких поширює свою дію Закон, зокрема підпунктом «а» пункту 2 частини 1 статті 3 Закону, передбачено його розповсюдження на посадових осіб юридичних осіб публічного права.

Згідно ст. 1 Закону України «Про запобігання корупції» реальний конфлікт інтересів - суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об`єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи не вчинення дій під час виконання зазначених повноважень.

Приватний інтерес - будь-який майновий чи немайновий інтерес особи, у тому числі зумовлений особистими, сімейними, дружніми чи іншими позаслужбовими стосунками з фізичними чи юридичними особами, у тому числі ті, що виникають у зв`язку з членством або діяльністю в громадських, політичних, релігійних чи інших організаціях.

У відповідності до п.п.1, 2, 3 ч.1 ст. 28 Закону особи, зазначені у пунктах 1, 2 частини першої статті 3 цього Закону, зобов`язані: вживати заходів щодо недопущення виникнення реального, потенційного конфлікту інтересів; повідомляти не пізніше наступного робочого дня з моменту, коли особа дізналася чи повинна була дізнатися про наявність у неї реального чи потенційного конфлікту інтересів безпосереднього керівника, а у випадку перебування особи на посаді, яка не передбачає наявності у неї безпосереднього керівника, або в колегіальному органі - Національне агентство чи інший визначений законом орган або колегіальний орган, під час виконання повноважень у якому виник конфлікт інтересів, відповідно; не вчиняти дій та не приймати рішень в умовах реального конфлікту інтересів.

Навіть за умови, що особа, маючи приватний інтерес, приймає об`єктивні та неупереджені рішення, вона вчиняє дії в умовах реального конфлікту інтересів.

Відповідно до пункту 6 статті 21 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» зазначено, що форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються в колективному договорі з додержанням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевими (міжгалузевими) або територіальними угодами. Якщо колективний договір не укладено, роботодавець зобов`язаний погодити зазначені питання з профспілковим органом.

Проведеною перевіркою встановлено, що у вищевказаному медичному закладі працюють близькі особи директора ОСОБА_1 , зокрема дружина - завідувач відділення медичної реабілітації та фізіотерапії - ОСОБА_3 , та син завідувач травматологічного відділення та травмпункту ОСОБА_4 . Факт наявності родинних та сімейних відносин підтверджується витягами з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо записів про шлюб та народження.

28.04.2023 року ОСОБА_1 , видав і підписав наказ за № 28-к «Про преміювання працівників КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради по підсумках роботи за квітень місяць 2023 року». Вказаним наказом з-поміж інших працівників зазначено також і прізвища близьких осіб ОСОБА_1 в розумінні статті 1 Закону, а саме: дружини директора - завідувачки відділення медичної реабілітації та фізіотерапії - ОСОБА_3 , та сина завідувача травматологічного відділення та травмпункту ОСОБА_4 . Своїм наказом ОСОБА_1 надав близьким особам премії заохочувального характеру в розмірі 5000,00 грн. кожному.

Відповідно до статті 1 ЗУ «Про запобігання корупції» близькі особи - члени сім`ї суб`єкта, зазначеного у частині першій статті 3 цього Закону, а також чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний та двоюрідний брати, рідна та двоюрідна сестри, рідний брат та сестра дружини (чоловіка), племінник, племінниця, рідний дядько, рідна тітка, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, зять, невістка, тесть, теща, свекор, свекруха, батько та мати дружини (чоловіка) сина (дочки), усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням зазначеного суб`єкта.

При видачі і підписанні вказаного наказу, ОСОБА_1 мав приватний інтерес, а саме поліпшення матеріального стану своєї дружини та сина.

Таким чином, у ОСОБА_1 , перед видачею і підписанням вказаного наказу, виник реальний конфлікт інтересів, а саме суперечність між його приватним інтересом, обумовлений родинними зв`язками, що полягав у виділенні премії у вигляді грошових коштів своїй дружині та сину, та його посадовими повноваженнями, як директора комунального підприємства, що вплинуло на його об`єктивність та неупередженість при підписанні наказу про преміювання своєї дружина та сина, який підлягає врегулюванню у встановленому Законом порядку.

Відповідно до п.3 ч.1 ст.28 Закону особи, зазначені у пунктах 1, 2 частини першої статті 3 цього Закону, зобов`язані не вчиняти дій та не приймати рішень в умовах реального конфлікту інтересів.

Відтак, ОСОБА_1 порушено встановлені п.3 ч.1 ст. 28 Закону вимоги.

Таким чином, видача і підписання директором КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенко» Житомирської міської ради ОСОБА_1 в умовах реального конфлікту інтересів наказу «Про преміювання працівників КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради по підсумках роботи за квітень місяць 2023 року» від 28.04.2023 року за № 28-К, яким він преміював свою дружину ОСОБА_3 та сина ОСОБА_4 , які є близькими особами в розумінні ст.1 Закону, є порушенням вимог п.3 ч.1 ст.28 Закону, та вчиненням адміністративного правопорушення, пов`язаного із корупцією, відповідальність за яке передбачена ч.2 ст.172-7 КУпАП.

Підставою для видачі наказу «Про преміювання працівників КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради по підсумках роботи за квітень місяць 2023 року» від 28.04.2023 року за № 28-К став протокол засідання комісії № 10 від 28.04.2023 року. Вказана комісія створена наказом директора КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» ОСОБА_1 від 04.01.2022 року за № 02 для проведення роботи з визначення посадових окладів, підвищення до посадових окладів за оперативне втручання лікарям та встановлення конкретних розмірів доплат і надбавок, премій та інших стимулюючих виплат працівникам підприємства. Члени вищевказаної комісії визначені з числа працівників лікарні, тобто особи, які перебувають у прямому підпорядкуванні директора лікарні.

Згідно п. 7.4.10. п.7.4.12. Статуту керівник підприємства приймає рішення щодо прийнятті на роботу, звільнення з роботи працівників підприємства, а також призначає та звільняє з посад своїх заступників, головного бухгалтера, керівників структурних підрозділів.

Перебування особи в прямій організаційно-правовій залежності від свого керівника, в тому числі через вирішення (участь у вирішенні) питань прийняття на роботу, звільнення з роботи, застосування заохочень, дисциплінарних стягнень, надання вказівок, доручень тощо, контролю за їх виконанням, зумовлює наявність приватного інтересу у такої підлеглої особи.

Із викладеного вбачається та є очевидним, що задоволення інтересів безпосереднього керівника, які полягають у зацікавленості надання близьким особам ОСОБА_1 (тобто дружині та сину) матеріального заохочення у вигляді премій, та встановлення максимальних відсоткових балів за критеріями оцінки роботи, зумовлюють наявність у підлеглих членів преміювальної комісії приватного інтересу.

У відповідності до статті 68 Конституції України кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності.

Також, в матеріалах, які надійшли на адресу УСР в Житомирській області ДСР НПУ з ГСУ НПУ від 05.10.2023 року міститься наказ «Про преміювання працівників КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» ЖМР з нагоди свята - Дня Незалежності України» від 17.08.2022 року за № 58-к, яким надано премію ОСОБА_3 та ОСОБА_4 в розмірі 15 000,00 грн. Вказаний наказ видано на підставі протоколу № 22 від 15.08.2022 та листа-погодження з Управління охорони здоров`я Житомирської міської ради, яким комісія зовнішнього контролю вивчивши проєкт наказу про виплату вищевказаним громадянам надала своє погодження. Аналогічний наказ ОСОБА_1 було підписано від 24.06.2022 року за № 44-к, яким останній преміював близьких собі осіб дружину ОСОБА_3 та сина ОСОБА_4 в розмірі 12 000,00 грн., вказаний наказ також погоджений комісією зовнішнього контролю УОЗ Житомирської міської ради, як це передбачено ЗУ «Про запобігання корупції». Таким чином, директор КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» ОСОБА_1 обізнаний про спосіб врегулювання конфлікту інтересів, що стосується преміювання близьких осіб.

Таким чином, ОСОБА_1 , усвідомлюючи про способи врегулювання виниклого у нього конфлікту інтересів перед виданням і підписанням наказів про преміювання протягом 2023 року не вживав жодних заходів щодо недопущення такого конфлікту інтересів та особисто їх видавав і підписував, тобто вчиняв дії в умовах реального конфлікту інтересів.

6. Відповідно до протоколу про адміністративне правопорушення, ОСОБА_1 , будучи у період з 2019 року по даний час директором комунального підприємства «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради, та відповідно до підпункту «а» пункту 2 частини 1 статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» (надалі - Закону), суб`єктом відповідальності за правопорушення, пов`язані з корупцією, порушив вимоги ст. 28 Закону щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

Так, відповідно до контракту укладеного між ОСОБА_1 та Житомирським міським головою від 15.08.2019 року ОСОБА_1 призначено на посаду директора комунального підприємства «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради терміном на 3 роки з 20.08.2019 по 20.08.2022 року.

В подальшому, 25.07.2022 року між Житомирським міським головою та ОСОБА_1 укладено новий контракт терміном на 1 рік з 21.08.2022 по 21.08.2023 року.

10.07.2023 року між Житомирським міським головою та ОСОБА_1 укладено діючий контракт терміном на 3 роки з 22.08.2023 по 22.08.2026 року.

Отже, ОСОБА_1 є суб`єктом відповідальності за адміністративні правопорушення, пов`язані з корупцією, у тому числі за ч.2 ст. 172-7 КУпАП.

Діючим контрактом, а також контрактом від 25.07.2022 року в пункті 5 статі 8 зазначено, що керівник має право розпоряджатися коштами підприємства в межах обсягів та у порядку визначено законодавством та фінансовим планом підприємства, пунктом 6 статі 8 передбачено, що керівник має право визначати розмір заробітної плати, застосовувати заходи заохочення та накладати на працівників дисциплінарні стягнення відповідно до законодавства.

Статутом КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка», затвердженого рішення Житомирської міської ради від 20.06.2019 року №1466, визначено, що засновником КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка», є Житомирська міська рада. Пункт 7.1 Статуту передбачає, що управління Підприємством здійснює Житомирська міська рада. Пунктом 7.4.5. Статуту керівник підприємства користується правом розпорядження майном та коштами Підприємства відповідно до законодавства та цього Статуту, пунктом 7.4.6. зазначено, що керівник у межах своєї компетенції видає накази та інші акти, дає вказівки, обов`язкові для всіх підрозділів та працівників підприємства.

Відповідно до ст.81 Цивільного кодексу України КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради є юридичною особою публічного права.

Приписами статті 3 Закону визначено коло осіб, на яких поширює свою дію Закон, зокрема підпунктом «а» пункту 2 частини 1 статті 3 Закону, передбачено його розповсюдження на посадових осіб юридичних осіб публічного права.

Згідно ст. 1 Закону України «Про запобігання корупції» реальний конфлікт інтересів - суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об`єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи не вчинення дій під час виконання зазначених повноважень.

Приватний інтерес - будь-який майновий чи немайновий інтерес особи, у тому числі зумовлений особистими, сімейними, дружніми чи іншими позаслужбовими стосунками з фізичними чи юридичними особами, у тому числі ті, що виникають у зв`язку з членством або діяльністю в громадських, політичних, релігійних чи інших організаціях.

У відповідності до п.п.1, 2, 3 ч.1 ст. 28 Закону особи, зазначені у пунктах 1, 2 частини першої статті 3 цього Закону, зобов`язані: вживати заходів щодо недопущення виникнення реального, потенційного конфлікту інтересів; повідомляти не пізніше наступного робочого дня з моменту, коли особа дізналася чи повинна була дізнатися про наявність у неї реального чи потенційного конфлікту інтересів безпосереднього керівника, а у випадку перебування особи на посаді, яка не передбачає наявності у неї безпосереднього керівника, або в колегіальному органі - Національне агентство чи інший визначений законом орган або колегіальний орган, під час виконання повноважень у якому виник конфлікт інтересів, відповідно; не вчиняти дій та не приймати рішень в умовах реального конфлікту інтересів.

Навіть за умови, що особа, маючи приватний інтерес, приймає об`єктивні та неупереджені рішення, вона вчиняє дії в умовах реального конфлікту інтересів.

Відповідно до пункту 6 статті 21 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» зазначено, що форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються в колективному договорі з додержанням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевими (міжгалузевими) або територіальними угодами. Якщо колективний договір не укладено, роботодавець зобов`язаний погодити зазначені питання з профспілковим органом.

Преміювання працівників підприємства здійснюється на підставі Положення про преміювання (додаток 12)Колективного договору), а саме п.1.3, 4.1.та 5.1.

Проведеною перевіркою встановлено, що у вищевказаному медичному закладі працюють близькі особи директора ОСОБА_1 , зокрема дружина - завідувач відділення медичної реабілітації та фізіотерапії - ОСОБА_3 , та син завідувач травматологічного відділення та травмпункту ОСОБА_4 . Факт наявності родинних та сімейних відносин підтверджується витягами з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо записів про шлюб та народження.

30.06.2023 року ОСОБА_1 , видав і підписав наказ за № 51-к «Про преміювання працівників КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради по підсумках роботи за червень місяць 2023 року». Вказаним наказом з-поміж інших працівників зазначено також і прізвища близьких осіб ОСОБА_1 в розумінні статті 1 Закону, а саме: дружини директора - завідувачки відділення медичної реабілітації та фізіотерапії - ОСОБА_3 , та сина завідувача травматологічного відділення та травмпункту ОСОБА_4 . Своїм наказом ОСОБА_1 надав близьким особам премії заохочувального характеру в розмірі 5000,00 грн. кожному.

Відповідно до статті 1 ЗУ «Про запобігання корупції» близькі особи - члени сім`ї суб`єкта, зазначеного у частині першій статті 3 цього Закону, а також чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний та двоюрідний брати, рідна та двоюрідна сестри, рідний брат та сестра дружини (чоловіка), племінник, племінниця, рідний дядько, рідна тітка, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, зять, невістка, тесть, теща, свекор, свекруха, батько та мати дружини (чоловіка) сина (дочки), усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням зазначеного суб`єкта.

При видачі і підписанні вказаного наказу, ОСОБА_1 мав приватний інтерес, а саме поліпшення матеріального стану своєї дружини та сина.

Таким чином, у ОСОБА_1 , перед видачею і підписанням вказаного наказу, виник реальний конфлікт інтересів, а саме суперечність між його приватним інтересом, обумовлений родинними зв`язками, що полягав у виділенні премії у вигляді грошових коштів своїй дружині та сину, та його посадовими повноваженнями, як директора комунального підприємства, що вплинуло на його об`єктивність та неупередженість при підписанні наказу про преміювання своєї дружина та сина, який підлягає врегулюванню у встановленому Законом порядку.

Відповідно до п.3 ч.1 ст.28 Закону особи, зазначені у пунктах 1, 2 частини першої статті 3 цього Закону, зобов`язані не вчиняти дій та не приймати рішень в умовах реального конфлікту інтересів.

Відтак, ОСОБА_1 порушено встановлені п.3 ч.1 ст. 28 Закону вимоги.

Таким чином, видача і підписання директором КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенко» Житомирської міської ради ОСОБА_1 в умовах реального конфлікту інтересів наказу ««Про преміювання працівників КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради по підсумках роботи за червень місяць 2023 року» від 30.06.2023 року за № 51-К, яким він преміював свою дружину ОСОБА_3 та сина ОСОБА_4 , які є близькими особами в розумінні ст.1 Закону, є порушенням вимог п.3 ч.1 ст.28 Закону, та вчиненням адміністративного правопорушення, пов`язаного із корупцією, відповідальність за яке передбачена ч.2 ст.172-7 КУпАП.

Підставою для видачі наказу «Про преміювання працівників КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради по підсумках роботи за червень місяць 2023 року» від 30.06.2023 року за № 51-К став протокол засідання комісії № 16 від 30.06.2023 року. Вказана комісія створена наказом директора КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» ОСОБА_1 від 04.01.2022 року за № 02 для проведення роботи з визначення посадових окладів, підвищення до посадових окладів за оперативне втручання лікарям та встановлення конкретних розмірів доплат і надбавок, премій та інших стимулюючих виплат працівникам підприємства. Члени вищевказаної комісії визначені з числа працівників лікарні, тобто особи, які перебувають у прямому підпорядкуванні директора лікарні.

Згідно п. 7.4.10. п.7.4.12. Статуту керівник підприємства приймає рішення щодо прийнятті на роботу, звільнення з роботи працівників підприємства, а також призначає та звільняє з посад своїх заступників, головного бухгалтера, керівників структурних підрозділів.

Перебування особи в прямій організаційно-правовій залежності від свого керівника, в тому числі через вирішення (участь у вирішенні) питань прийняття на роботу, звільнення з роботи, застосування заохочень, дисциплінарних стягнень, надання вказівок, доручень тощо, контролю за їх виконанням, зумовлює наявність приватного інтересу у такої підлеглої особи.

Із викладеного вбачається та є очевидним, що задоволення інтересів безпосереднього керівника, які полягають у зацікавленості надання близьким особам ОСОБА_1 (тобто дружині та сину) матеріального заохочення у вигляді премій, та встановлення максимальних відсоткових балів за критеріями оцінки роботи, зумовлюють наявність у підлеглих членів преміювальної комісії приватного інтересу.

У відповідності до статті 68 Конституції України кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності.

Також, в матеріалах, які надійшли на адресу УСР в Житомирській області ДСР НПУ з ГСУ НПУ від 05.10.2023 року міститься наказ «Про преміювання працівників КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» ЖМР з нагоди свята - Дня Незалежності України» від 17.08.2022 року за № 58-к, яким надано премію ОСОБА_3 та ОСОБА_4 в розмірі 15 000,00 грн. Вказаний наказ видано на підставі протоколу № 22 від 15.08.2022 та листа-погодження з Управління охорони здоров`я Житомирської міської ради, яким комісія зовнішнього контролю вивчивши проєкт наказу про виплату вищевказаним громадянам надала своє погодження. Аналогічний наказ ОСОБА_1 було підписано від 24.06.2022 року за № 44-к, яким останній преміював близьких собі осіб дружину ОСОБА_3 та сина ОСОБА_4 в розмірі 12 000,00 грн., вказаний наказ також погоджений комісією зовнішнього контролю УОЗ Житомирської міської ради, як це передбачено ЗУ «Про запобігання корупції». Таким чином, директор КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» ОСОБА_1 обізнаний про спосіб врегулювання конфлікту інтересів, що стосується преміювання близьких осіб.

Таким чином, ОСОБА_1 , усвідомлюючи про способи врегулювання виниклого у нього конфлікту інтересів перед підписанням наказів про преміювання протягом 2023 року не вживав жодних заходів щодо недопущення такого конфлікту інтересів та особисто їх підписував, тобто вчиняв дії в умовах реального конфлікту інтересів.

7. Відповідно до протоколу про адміністративне правопорушення, ОСОБА_1 , будучи у період з 2019 року по даний час директором комунального підприємства «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради, та відповідно до підпункту «а» пункту 2 частини 1 статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» (надалі - Закону), суб`єктом відповідальності за правопорушення, пов`язані з корупцією, порушив вимоги ст. 28 Закону щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

Так, відповідно до контракту укладеного між ОСОБА_1 та Житомирським міським головою від 15.08.2019 року ОСОБА_1 призначено на посаду директора комунального підприємства «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради терміном на 3 роки з 20.08.2019 по 20.08.2022 року.

В подальшому, 25.07.2022 року між Житомирським міським головою та ОСОБА_1 укладено новий контракт терміном на 1 рік з 21.08.2022 по 21.08.2023 року.

10.07.2023 року між Житомирським міським головою та ОСОБА_1 укладено діючий контракт терміном на 3 роки з 22.08.2023 по 22.08.2026 року.

Отже, ОСОБА_1 є суб`єктом відповідальності за адміністративні правопорушення, пов`язані з корупцією, у тому числі за ч.2 ст. 172-7 КУпАП.

Діючим контрактом, а також контрактом від 25.07.2022 року в пункті 5 статі 8 зазначено, що керівник має право розпоряджатися коштами підприємства в межах обсягів та у порядку визначено законодавством та фінансовим планом підприємства, пунктом 6 статі 8 передбачено, що керівник має право визначати розмір заробітної плати, застосовувати заходи заохочення та накладати на працівників дисциплінарні стягнення відповідно до законодавства.

Статутом КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка», затвердженого рішення Житомирської міської ради від 20.06.2019 року №1466, визначено, що засновником КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка», є Житомирська міська рада. Пункт 7.1 Статуту передбачає, що управління Підприємством здійснює Житомирська міська рада. Пунктом 7.4.5. Статуту керівник підприємства користується правом розпорядження майном та коштами Підприємства відповідно до законодавства та цього Статуту, пунктом 7.4.6. зазначено, що керівник у межах своєї компетенції видає накази та інші акти, дає вказівки, обов`язкові для всіх підрозділів та працівників підприємства.

Відповідно до ст.81 Цивільного кодексу України КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради є юридичною особою публічного права.

Приписами статті 3 Закону визначено коло осіб, на яких поширює свою дію Закон, зокрема підпунктом «а» пункту 2 частини 1 статті 3 Закону, передбачено його розповсюдження на посадових осіб юридичних осіб публічного права.

Згідно ст. 1 Закону України «Про запобігання корупції» реальний конфлікт інтересів - суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об`єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи не вчинення дій під час виконання зазначених повноважень.

Приватний інтерес - будь-який майновий чи немайновий інтерес особи, у тому числі зумовлений особистими, сімейними, дружніми чи іншими позаслужбовими стосунками з фізичними чи юридичними особами, у тому числі ті, що виникають у зв`язку з членством або діяльністю в громадських, політичних, релігійних чи інших організаціях.

У відповідності до п.п.1, 2, 3 ч.1 ст. 28 Закону особи, зазначені у пунктах 1, 2 частини першої статті 3 цього Закону, зобов`язані: вживати заходів щодо недопущення виникнення реального, потенційного конфлікту інтересів; повідомляти не пізніше наступного робочого дня з моменту, коли особа дізналася чи повинна була дізнатися про наявність у неї реального чи потенційного конфлікту інтересів безпосереднього керівника, а у випадку перебування особи на посаді, яка не передбачає наявності у неї безпосереднього керівника, або в колегіальному органі - Національне агентство чи інший визначений законом орган або колегіальний орган, під час виконання повноважень у якому виник конфлікт інтересів, відповідно; не вчиняти дій та не приймати рішень в умовах реального конфлікту інтересів.

Навіть за умови, що особа, маючи приватний інтерес, приймає об`єктивні та неупереджені рішення, вона вчиняє дії в умовах реального конфлікту інтересів.

Відповідно до пункту 6 статті 21 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» зазначено, що форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються в колективному договорі з додержанням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевими (міжгалузевими) або територіальними угодами. Якщо колективний договір не укладено, роботодавець зобов`язаний погодити зазначені питання з профспілковим органом.

Преміювання працівників підприємства здійснюється на підставі Положення про преміювання (додаток 12 Колективного договору), а саме п.1.3, 4.1.та 5.1.

Проведеною перевіркою встановлено, що у вищевказаному медичному закладі працюють близькі особи директора ОСОБА_1 , зокрема дружина - завідувач відділення медичної реабілітації та фізіотерапії - ОСОБА_3 , та син завідувач травматологічного відділення та травмпункту ОСОБА_4 . Факт наявності родинних та сімейних відносин підтверджується витягами з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо записів про шлюб та народження.

30.03.2023 року ОСОБА_1 , підписав наказ за № 22-к «Про преміювання працівників КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради по підсумках роботи за березень 2023року». Вказаним наказом з-поміж інших працівників зазначено також і прізвища близьких осіб ОСОБА_1 в розумінні статті 1 Закону, а саме: дружини директора - завідувачки відділення медичної реабілітації та фізіотерапії - ОСОБА_3 , та сина завідувача травматологічного відділення та травмпункту ОСОБА_4 . Своїм наказом ОСОБА_1 надав близьким особам премії заохочувального характеру в розмірі 5000,00 грн. кожному.

Відповідно до статті 1 ЗУ «Про запобігання корупції» близькі особи - члени сім`ї суб`єкта, зазначеного у частині першій статті 3 цього Закону, а також чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний та двоюрідний брати, рідна та двоюрідна сестри, рідний брат та сестра дружини (чоловіка), племінник, племінниця, рідний дядько, рідна тітка, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, зять, невістка, тесть, теща, свекор, свекруха, батько та мати дружини (чоловіка) сина (дочки), усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням зазначеного суб`єкта.

При видачі і підписанні вказаного наказу, ОСОБА_1 мав приватний інтерес, а саме поліпшення матеріального стану своєї дружини та сина.

Таким чином, у ОСОБА_1 , перед видачею і підписанням вказаного наказу, виник реальний конфлікт інтересів, а саме суперечність між його приватним інтересом, обумовлений родинними зв`язками, що полягав у виділенні премії у вигляді грошових коштів своїй дружині та сину, та його посадовими повноваженнями, як директора комунального підприємства, що вплинуло на його об`єктивність та неупередженість при підписанні наказу про преміювання своєї дружина та сина, який підлягає врегулюванню у встановленому Законом порядку.

Відповідно до п.3 ч.1 ст.28 Закону особи, зазначені у пунктах 1, 2 частини першої статті 3 цього Закону, зобов`язані не вчиняти дій та не приймати рішень в умовах реального конфлікту інтересів.

Відтак, ОСОБА_1 порушено встановлені п.3 ч.1 ст. 28 Закону вимоги.

Таким чином, видача і підписання директором КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенко» Житомирської міської ради ОСОБА_1 в умовах реального конфлікту інтересів наказу «Про преміювання працівників КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради по підсумках роботи за березень 2023року» від 30.03.2023 року за № 22-К, яким він преміював свою дружину ОСОБА_3 та сина ОСОБА_4 , які є близькими особами в розумінні ст.1 Закону, є порушенням вимог п.3 ч.1 ст.28 Закону, та вчиненням адміністративного правопорушення, пов`язаного із корупцією, відповідальність за яке передбачена ч.2 ст.172-7 КУпАП.

Підставою для видачі наказу «Про преміювання працівників КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради по підсумках роботи за березень 2023року» від 30.03.2023 року за № 22-К став протокол засідання комісії № 6 від 30.03.2023 року. Вказана комісія створена наказом директора КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» ОСОБА_1 від 04.01.2022 року за № 02 для проведення роботи з визначення посадових окладів, підвищення до посадових окладів за оперативне втручання лікарям та встановлення конкретних розмірів доплат і надбавок, премій та інших стимулюючих виплат працівникам підприємства. Члени вищевказаної комісії визначені з числа працівників лікарні, тобто особи, які перебувають у прямому підпорядкуванні директора лікарні.

Згідно п. 7.4.10. п.7.4.12. Статуту керівник підприємства приймає рішення щодо прийнятті на роботу, звільнення з роботи працівників підприємства, а також призначає та звільняє з посад своїх заступників, головного бухгалтера, керівників структурних підрозділів.

Перебування особи в прямій організаційно-правовій залежності від свого керівника, в тому числі через вирішення (участь у вирішенні) питань прийняття на роботу, звільнення з роботи, застосування заохочень, дисциплінарних стягнень, надання вказівок, доручень тощо, контролю за їх виконанням, зумовлює наявність приватного інтересу у такої підлеглої особи.

Із викладеного вбачається та є очевидним, що задоволення інтересів безпосереднього керівника, які полягають у зацікавленості надання близьким особам ОСОБА_1 (тобто дружині та сину) матеріального заохочення у вигляді премій, та встановлення максимальних відсоткових балів за критеріями оцінки роботи, зумовлюють наявність у підлеглих членів преміювальної комісії приватного інтересу.

У відповідності до статті 68 Конституції України кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності.

Також, в матеріалах, які надійшли на адресу УСР в Житомирській області ДСР НПУ з ГСУ НПУ від 05.10.2023 року міститься наказ «Про преміювання працівників КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» ЖМР з нагоди свята - Дня Незалежності України» від 17.08.2022 року за № 58-к, яким надано премію ОСОБА_3 та ОСОБА_4 в розмірі 15 000,00 грн. Вказаний наказ видано на підставі протоколу № 22 від 15.08.2022 та листа-погодження з Управління охорони здоров`я Житомирської міської ради, яким комісія зовнішнього контролю вивчивши проєкт наказу про виплату вищевказаним громадянам надала своє погодження. Аналогічний наказ ОСОБА_1 було підписано від 24.06.2022 року за № 44-к, яким останній преміював близьких собі осіб дружину ОСОБА_3 та сина ОСОБА_4 в розмірі 12 000,00 грн., вказаний наказ також погоджений комісією зовнішнього контролю УОЗ Житомирської міської ради, як це передбачено ЗУ «Про запобігання корупції». Таким чином, директор КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» ОСОБА_1 обізнаний про спосіб врегулювання конфлікту інтересів, що стосується преміювання близьких осіб.

Таким чином, ОСОБА_1 , усвідомлюючи про способи врегулювання виниклого у нього конфлікту інтересів перед підписанням наказів про преміювання протягом 2023 року не вживав жодних заходів щодо недопущення такого конфлікту інтересів та особисто їх підписував, тобто вчиняв дії в умовах реального конфлікту інтересів.

8. Відповідно до протоколу про адміністративне правопорушення, ОСОБА_1 , будучи у період з 2019 року по даний час директором комунального підприємства «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради, та відповідно до підпункту «а» пункту 2 частини 1 статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» (надалі - Закону), суб`єктом відповідальності за правопорушення, пов`язані з корупцією, порушив вимоги ст. 28 Закону щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

Так, відповідно до контракту укладеного між ОСОБА_1 та Житомирським міським головою від 15.08.2019 року ОСОБА_1 призначено на посаду директора комунального підприємства «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради терміном на 3 роки з 20.08.2019 по 20.08.2022 року.

В подальшому, 25.07.2022 року між Житомирським міським головою та ОСОБА_1 укладено новий контракт терміном на 1 рік з 21.08.2022 по 21.08.2023 року.

10.07.2023 року між Житомирським міським головою та ОСОБА_1 укладено діючий контракт терміном на 3 роки з 22.08.2023 по 22.08.2026 року.

Отже, ОСОБА_1 є суб`єктом відповідальності за адміністративні правопорушення, пов`язані з корупцією, у тому числі за ч.2 ст. 172-7 КУпАП.

Діючим контрактом, а також контрактом від 25.07.2022 року в пункті 5 статі 8 зазначено, що керівник має право розпоряджатися коштами підприємства в межах обсягів та у порядку визначено законодавством та фінансовим планом підприємства, пунктом 6 статі 8 передбачено, що керівник має право визначати розмір заробітної плати, застосовувати заходи заохочення та накладати на працівників дисциплінарні стягнення відповідно до законодавства.

Статутом КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка», затвердженого рішення Житомирської міської ради від 20.06.2019 року №1466, визначено, що засновником КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка», є Житомирська міська рада. Пункт 7.1 Статуту передбачає, що управління Підприємством здійснює Житомирська міська рада. Пунктом 7.4.5. Статуту керівник підприємства користується правом розпорядження майном та коштами Підприємства відповідно до законодавства та цього Статуту, пунктом 7.4.6. зазначено, що керівник у межах своєї компетенції видає накази та інші акти, дає вказівки, обов`язкові для всіх підрозділів та працівників підприємства.

Відповідно до ст.81 Цивільного кодексу України КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради є юридичною особою публічного права.

Приписами статті 3 Закону визначено коло осіб, на яких поширює свою дію Закон, зокрема підпунктом «а» пункту 2 частини 1 статті 3 Закону, передбачено його розповсюдження на посадових осіб юридичних осіб публічного права.

Згідно ст. 1 Закону України «Про запобігання корупції» реальний конфлікт інтересів - суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об`єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи не вчинення дій під час виконання зазначених повноважень.

Приватний інтерес - будь-який майновий чи немайновий інтерес особи, у тому числі зумовлений особистими, сімейними, дружніми чи іншими позаслужбовими стосунками з фізичними чи юридичними особами, у тому числі ті, що виникають у зв`язку з членством або діяльністю в громадських, політичних, релігійних чи інших організаціях.

У відповідності до п.п.1, 2, 3 ч.1 ст. 28 Закону особи, зазначені у пунктах 1, 2 частини першої статті 3 цього Закону, зобов`язані: вживати заходів щодо недопущення виникнення реального, потенційного конфлікту інтересів; повідомляти не пізніше наступного робочого дня з моменту, коли особа дізналася чи повинна була дізнатися про наявність у неї реального чи потенційного конфлікту інтересів безпосереднього керівника, а у випадку перебування особи на посаді, яка не передбачає наявності у неї безпосереднього керівника, або в колегіальному органі - Національне агентство чи інший визначений законом орган або колегіальний орган, під час виконання повноважень у якому виник конфлікт інтересів, відповідно; не вчиняти дій та не приймати рішень в умовах реального конфлікту інтересів.

Навіть за умови, що особа, маючи приватний інтерес, приймає об`єктивні та неупереджені рішення, вона вчиняє дії в умовах реального конфлікту інтересів.

Відповідно до пункту 6 статті 21 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» зазначено, що форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються в колективному договорі з додержанням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевими (міжгалузевими) або територіальними угодами. Якщо колективний договір не укладено, роботодавець зобов`язаний погодити зазначені питання з профспілковим органом.

Преміювання працівників підприємства здійснюється на підставі Положення про преміювання (додаток 12 Колективного договору), а саме п.1.3, 4.1.та 5.1.

Проведеною перевіркою встановлено, що у вищевказаному медичному закладі працюють близькі особи директора ОСОБА_1 , зокрема дружина - завідувач відділення медичної реабілітації та фізіотерапії - ОСОБА_3 , та син завідувач травматологічного відділення та травмпункту ОСОБА_4 . Факт наявності родинних та сімейних відносин підтверджується витягами з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо записів про шлюб та народження.

30.05.2023 року ОСОБА_1 , підписав наказ за № 41-к «Про преміювання працівників КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради по підсумках роботи за травень місяць 2023 року». Вказаним наказом з-поміж інших працівників зазначено також і прізвища близьких осіб ОСОБА_1 в розумінні статті 1 Закону, а саме: дружини директора - завідувачки відділення медичної реабілітації та фізіотерапії - ОСОБА_3 , та сина завідувача травматологічного відділення та травмпункту ОСОБА_4 . Своїм наказом ОСОБА_1 надав близьким особам премії заохочувального характеру в розмірі 5000,00 грн. кожному.

Відповідно до статті 1 ЗУ «Про запобігання корупції» близькі особи - члени сім`ї суб`єкта, зазначеного у частині першій статті 3 цього Закону, а також чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний та двоюрідний брати, рідна та двоюрідна сестри, рідний брат та сестра дружини (чоловіка), племінник, племінниця, рідний дядько, рідна тітка, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, зять, невістка, тесть, теща, свекор, свекруха, батько та мати дружини (чоловіка) сина (дочки), усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням зазначеного суб`єкта.

При видачі і підписанні вказаного наказу, ОСОБА_1 мав приватний інтерес, а саме поліпшення матеріального стану своєї дружини та сина.

Таким чином, у ОСОБА_1 , перед видачею і підписанням вказаного наказу, виник реальний конфлікт інтересів, а саме суперечність між його приватним інтересом, обумовлений родинними зв`язками, що полягав у виділенні премії у вигляді грошових коштів своїй дружині та сину, та його посадовими повноваженнями, як директора комунального підприємства, що вплинуло на його об`єктивність та неупередженість при підписанні наказу про преміювання своєї дружина та сина, який підлягає врегулюванню у встановленому Законом порядку.

Відповідно до п.3 ч.1 ст.28 Закону особи, зазначені у пунктах 1, 2 частини першої статті 3 цього Закону, зобов`язані не вчиняти дій та не приймати рішень в умовах реального конфлікту інтересів.

Відтак, ОСОБА_1 порушено встановлені п.3 ч.1 ст. 28 Закону вимоги.

Таким чином, видача і підписання директором КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенко» Житомирської міської ради ОСОБА_1 в умовах реального конфлікту інтересів наказу «Про преміювання працівників КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради по підсумках роботи за травень місяць 2023 року» від 30.05.2023 року за № 41-К, яким він преміював свою дружину ОСОБА_3 та сина ОСОБА_4 , які є близькими особами в розумінні ст.1 Закону, є порушенням вимог п.3 ч.1 ст.28 Закону, та вчиненням адміністративного правопорушення, пов`язаного із корупцією, відповідальність за яке передбачена ч.2 ст.172-7 КУпАП.

Підставою для видачі наказу «Про преміювання працівників КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради по підсумках роботи за травень місяць 2023 року» від 30.05.2023 року за № 41-К став протокол засідання комісії № 12 від 30.05.2023 року. Вказана комісія створена наказом директора КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» ОСОБА_1 від 04.01.2022 року за № 02 для проведення роботи з визначення посадових окладів, підвищення до посадових окладів за оперативне втручання лікарям та встановлення конкретних розмірів доплат і надбавок, премій та інших стимулюючих виплат працівникам підприємства. Члени вищевказаної комісії визначені з числа працівників лікарні, тобто особи, які перебувають у прямому підпорядкуванні директора лікарні.

Згідно п. 7.4.10. п.7.4.12. Статуту керівник підприємства приймає рішення щодо прийнятті на роботу, звільнення з роботи працівників підприємства, а також призначає та звільняє з посад своїх заступників, головного бухгалтера, керівників структурних підрозділів.

Перебування особи в прямій організаційно-правовій залежності від свого керівника, в тому числі через вирішення (участь у вирішенні) питань прийняття на роботу, звільнення з роботи, застосування заохочень, дисциплінарних стягнень, надання вказівок, доручень тощо, контролю за їх виконанням, зумовлює наявність приватного інтересу у такої підлеглої особи.

Із викладеного вбачається та є очевидним, що задоволення інтересів безпосереднього керівника, які полягають у зацікавленості надання близьким особам ОСОБА_1 (тобто дружині та сину) матеріального заохочення у вигляді премій, та встановлення максимальних відсоткових балів за критеріями оцінки роботи, зумовлюють наявність у підлеглих членів преміювальної комісії приватного інтересу.

У відповідності до статті 68 Конституції України кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності.

Також, в матеріалах, які надійшли на адресу УСР в Житомирській області ДСР НПУ з ГСУ НПУ від 05.10.2023 року міститься наказ «Про преміювання працівників КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» ЖМР з нагоди свята - Дня Незалежності України» від 17.08.2022 року за № 58-к, яким надано премію ОСОБА_3 та ОСОБА_4 в розмірі 15 000,00 грн. Вказаний наказ видано на підставі протоколу № 22 від 15.08.2022 та листа-погодження з Управління охорони здоров`я Житомирської міської ради, яким комісія зовнішнього контролю вивчивши проєкт наказу про виплату вищевказаним громадянам надала своє погодження. Аналогічний наказ ОСОБА_1 було підписано від 24.06.2022 року за № 44-к, яким останній преміював близьких собі осіб дружину ОСОБА_3 та сина ОСОБА_4 в розмірі 12 000,00 грн., вказаний наказ також погоджений комісією зовнішнього контролю УОЗ Житомирської міської ради, як це передбачено ЗУ «Про запобігання корупції». Таким чином, директор КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» ОСОБА_1 обізнаний про спосіб врегулювання конфлікту інтересів, що стосується преміювання близьких осіб.

Таким чином, ОСОБА_1 , усвідомлюючи про способи врегулювання виниклого у нього конфлікту інтересів перед підписанням наказів про преміювання протягом 2023 року не вживав жодних заходів щодо недопущення такого конфлікту інтересів та особисто їх підписував, тобто вчиняв дії в умовах реального конфлікту інтересів.

В судовому засіданні ОСОБА_1 зазначив, що у нього був відсутній реальний конфлікт інтересів. До укладення колективного договору він постійно офіційно повідомляв Управління охорони здоров`я про потенційний конфлікт інтересів та отримував погодження на преміювання. В послідуючому, трудовим колективом було укладено колективний договір, згідно якого питання преміювання працівників лікарні відносилося до компетенції комісії. Зазначив, що дружина та син призначені на посаду не ним особисто, а призначалися значно раніше. В даній ситуації керувався нормами КЗпПУ, колективним договором, який гарантує кожному право на преміювання та оплату праці. Премійовані особи не перебувають в його підпорядкуванні. Згідно своїх посадових обов`язків не має права не підписувати накази подані комісією, також не має право не погоджуватися з рішенням комісії. В жовтні-листопаді 2022, коли вже був укладений колективний договір, при черговому звернені до Управління охорони здоров`я, отримав рекомендації звернутися до НАЗК. Звернувся до НАЗК за роз`ясненням, при цьому комісія не відмовила у погодженні преміювання. Також звертався до НАЗК за роз`ясненням. Зазначив, що за умовами колективного договору було створено комісію, яка і визначала коло осіб і розмір преміювання, він був позбавлений дискреційних повноважень впливати на її рішення, а зобов`язаний був лише підписати наказ на пістави прийнятого рішення колегіального органу.

Допитана в судовому засіданні свідок ОСОБА_5 показала, що обіймає посаду головного бухгалтера КП «Лікарня №2 ім. В.П. Павлусенка» ЖМР. Зазначила, що порядок преміювання працівників здійснюється відповідно до Положення про преміювання, колективного договору та статуту. Визначення кола осіб та розмір премії, які підлягають преміюванню, здійснює комісія. До складу даної комісії ОСОБА_4 не входить. Засідання комісію відбуваються по мірі необхідності, з урахуванням наявності фінансових можливостей для здійснення преміювання працівників. Засідання здійснюється відповідно до критеріїв оцінки, де кожен завідуючий відділення визначає у відсотковому відношенні визначені критерії. Безпосереднім розпорядником коштів є директор, при цьому випадків щоб ОСОБА_4 корегував розмір премій. Суму витрат на преміювання складають власні надходження від здійснення господарської діяльності, тобто за надані послуги. Відділення в яких працюють дружина та син ОСОБА_4 , також надають платні послуги, чим здійснюють вагомий внесок коштів. За період роботи 2022-2023 роки не проводилися перевірки при нарахуванні премій.

Свідок ОСОБА_7 показала, що обіймає посаду начальника відділу кадрів КП «Лікарня №2 ім. В.П. Павлусенка» ЖМР. Пояснила, що порядок проведення преміювання здійснює комісія, яка функціонує в закладі. За наявності коштів, готуються відповідні документи для проведення засідання комісії, де вирішується питання про преміювання. Керівники підрозділів надають критерії оцінки роботи своїх працівників для розгляду комісією. ОСОБА_4 не є членом комісії, та участь в засіданнях не приймає. Оцінювання роботи заввідділень проводить медичний директор. Розмір премії для кожного керівника відділення визначається в рівних частках, не було випадків щоб ОСОБА_8 або ОСОБА_4 нараховувалася більша сума премії, ніж іншим завідувачам. Директор взагалі не корегував та не визначав розмір премій. Не підлягають преміювання лише працівники, які мають дисциплінарні стягнення. За результатами засідання комісії складається протокол, на підставі якого формується наказ про преміювання, який передається керівнику для затвердження. Відомо, що ОСОБА_4 офіційно звертався до Управління, з повідомлення про наявний конфлікт інтересів, яке погоджували преміювання його близьких родичів.

Свідок ОСОБА_10 показав, що з 2019 обіймає посаду медичного директора КП «Лікарня №2 ім. В.П. Павлусенка» ЖМР. Є головою комісії по преміюванню. До складу комісії входять: головний бухгалтер, головний економіст, завідувач відділу кадрів, завідувач медичного директора, головна сестра, та голова профспілки. За результатами оцінювання роботи працівників, які надавали завідувачі відділень, старші медичні сестри, здійснювався розподіл премій. Для завідувачів відділення розмір премій визначав особисто. Після чого бухгалтерія розраховувала суму премій таким чином, щоб премію отримали всі працівники. Щодо розмірів премій керувалися колективним договором. Розмір премії дружині та сину ОСОБА_4 , жодного разу не перевищував розміру премії з іншими працівниками. ОСОБА_4 ніколи не просив виключити когось зі списку преміювань. Зведена інформація щодо преміювання надається завідувачем відділу кадрів. Основною вимогою при роботі комісії, було те, що ніхто не може втручатися при прийнятті нею рішень. Не підпадали під преміювання лише ті працівники які мали догани або інші стягнення. Виплата премій родичам директора завжди узгоджувалося з Управлінням охорони здоров`я. Після прийняття колективного договору, було відмовлено у погодженні, посилаючись на його наявність та вказали керуватися саме договором.

Свідок ОСОБА_12 показав, що станом на 2023 обіймав посаду завідуючого відділення хірургії в КП «Лікарня №2 ім. В.П. Павлусенка» ЖМР, також був головою профспілкового комітету. ОСОБА_4 є його безпосереднім керівником. Колективний договір підписаний на період 2020-2025, та є основним документом при вирішенні питання про преміювання працівників. Діюча комісія з преміювання, також створена на підставі колективного договору. Збирається комісія фактично раз на місяць, при нарахуванні премій, або в разі потреби. До зборів комісії, економічний та бухгалтерський відділи надають інформацію щодо фінансового стану лікарні. Медичний директор подає до комісії інформацію щодо завідуючих. Комісія визначає рівень преміювання певних груп працівників, а саме: лікарі, середній медичний персонал і молодших сестер. Сума преміювання визначається таким чином аби можна було заохотити кожного працюючого працівника з урахуванням фінансового стану медичного закладу. ОСОБА_1 не входить до складу комісії з преміювання, участь під час засідання комісії не приймає. Не було випадків щоб ОСОБА_4 корегував список осіб, які підлягають преміюванню. Не було випадків дискримінації працівників від походження чи родинних зв`язків з керівником. У випадку не нарахування премії ОСОБА_8 та ОСОБА_4 , порушувалися б їх права..

Свідок ОСОБА_15 показав, що працює в КП «Лікарня №2 ім. В.П. Павлусенка» ЖМР, на посаді уповноваженого з антикорупційної діяльності. Протягом 2022 до прийняття нової редакції колективного договору, преміювання відбувалося шляхом видання наказу керівником. Щодо преміювання близьких осіб керівник погоджував наказ з Управлінням охорони здоров`я. Відомо, що ОСОБА_4 кожного року надсилав лист до Управління з повідомленням про конфлікт інтересів, на що отримував погодження. Після підписання нового колективного договору, було повністю врегульовано порядок преміювання, визначено механізм, склад комісії з преміювання, розмір премії визначається комісією з преміювання. Станом на жовтень 2022 колективний договір ще не був прийнятий в новій редакції, направлявся лист до органу УОЗ ЖМР з проханням погодити премію близьким особам керівника. Тоді вперше отримали відповідь з рекомендацією звернутися до Національного агентства з питань запобігання корупції, без посилань на норми закону. При зверненні до НАЗК, останні просили надати додаткові матеріали, однак вже було прийнято новий колективний договір, яким було врегульовано питання щодо преміювання, згідно якого директор не мав дискреційних повноважень визначати кого слід преміювати. Не було випадків зміни керівником наказу про преміювання. Оскільки лікарня є комунальним підприємством, питання оплати праці регулюється ЗУ «Про оплату праці», яка передбачає договірне регулювання оплати праці. Також згідно вказаних норм заборонено включати до колективного договору дискреційні повноваження керівника. Колективним договором чітко прописано повноваження комісії з преміювання, яка визначає суму преміювання, керівник в даному випадку зобов`язаний лише підписати наказ.

Захисник подав клопотання про закриття провадження у справі за відсутністю в діях ОСОБА_1 складу правопорушення.

Прокурор в судовому засіданні висловила думку про навність в діях ОСОБА_1 складу адміністративних правопорушень, передбачених ст.ст. 172-7 ч.1, 172-7 ч.2 КУпАП та просила накласти стягнення в межах санкцій статей.

Заслухавши учасників судового провадження, думку прокурора та захисника, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до вимог ст. 245 КУпАП завданнями провадження в справах про адміністратині правопорушення є: своєчасне, всебічне, повне і об`єктивне з`ясування обставин кожної справи, вирішення її в точній відповідності з законом.

Відповідно до ст.251 КУпАП доказами в справі про адміністративне правопорушення є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються протоколом про адміністративне правопорушення, поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, свідків, речовими доказами тощо.

У статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, закріпленні положення, які зводяться до того, що кожен вважається невинуватим доти, доки його вину не буде доведено в законному порядку.

У справі «Barbera, Messeguand Jabardo v. Spain» від 06.12.1998 (п. 146) Європейський суд з прав людини встановив, що принцип презумпції невинності вимагає серед іншого, щоб, виконуючи свої обов`язки, судді не починали розгляд справи з упередженої думки, що особа скоїла правопорушення, яке ставиться їй в провину; всі сумніви, щодо її винуватості повинні тлумачитися на користь цієї особи.

Одночасно, сам по собі протокол про адміністративне правопорушення не може бути беззаперечним доказом вини особи в тому чи іншому діянні, оскільки не являє собою імперативного факту доведеності вини особи, тобто не узгоджується із стандартом доказування "поза розумним сумнівом" (рішення від 18 січня 1978 року у справі "Ірландія проти Сполученого Королівства" (Ireland v. The United Kingdom), п. 161, Series A заява № 25), який застосовується при оцінці доказів, а такі докази можуть "випливати зі співіснування достатньо переконливих, чітких і узгоджених між собою висновків чи схожих неспростовних презумпцій факту".

Щодо обґрунтованості поширення на вказану категорію справ гарантій Конвенції необхідно зазначити таке.

Якість складання протоколу є дуже важливою стадією оформлення справи про адміністративне правопорушення, й фактично є «обвинуваченням» держави щодо особи, що потребує належного до цього ставлення.

Відповідно звернуто увагу уповноважених осіб на необхідності дотримання правил та процедур під час складання протоколу про адміністративне правопорушення, прав та гарантій особи, яка притягується до адміністративної відповідальності, належному фіксуванні доказів вчинення правопорушення та їх зберіганні тощо.

У справах проти України ЄСПЛ розглядав питання про віднесення правопорушень, передбачених КпАП, до «кримінального аспекту» в розумінні Конвенції, що, з огляду на суворість передбаченого покарання правопорушення, не є незначним та такі адміністративні провадженні слід вважати по суті кримінальними і такими, що вимагають застосування всіх гарантій статті 6 Конвенції.

Одночасно практика Європейського суду з прав людини щодо розгляду справ про адміністративні правопорушення зосереджена навколо фундаментальних засад здійснення правосуддя у справах про адміністративні правопорушення, зокрема, забезпеченні дотримання положень Конвенції в частині реалізації статті 6, яка гарантує кожному право на справедливий суд.

Відповідно до частин 1,2 ст. 172-7 КУпАп передбачена відповідальність за неповідомлення про наявність реального конфлікту інтересів та вчинення дій чи прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтресів.

Диспозиція зазначеної статті є бланктеною і лише описує бзпосреденьо самі правопорушення, але для повного визначення ознак цих правопорушень відсилають до інших галузей права, тобто до інших нормативно-правових чи підзаконних нормативно-правових актів, які визначають правові та організаційні засади функціонування системи запобгання корупції в Україні, зміст та порядок застосування превентивних антикорупційних механізмів, правила щодо усунення наслідків корупційних правопорушень.

Згідно з примітною ст. 172-7 КУпАП під реальним конфлктом інтересів слід розуміти суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об`єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання вказаних повноважень.

Аналогічне визначення реального конфлікту інтересів міститься у ч.1 ЗУ «Про запобігання корупції», де розкривається зміст такого терміну як реальний конфлікт інтересів - суперечність між приватним інтересом та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об`єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень.

Виходячи із системного аналізу вказаних термінів, для встановлення факту реального конфлікту інтересів необхідно чітко установити, що: а) приватний інтерес наявний; б) він суперечить службовим чи представницьким поноваженням; в) така супречність реально впливає на об`єктивність чи неупередженість прийняття рішень чи вчинення дій.

Для встановлення наявності факту прийняття рішення в умовах реального конфлікту інтересів, у тому числі і для кваліфікації рішення як такого, що прийняте в умовах реального конфлікту інтересів, необхідно також встановити наявність обов`язкової сукупності відповідних юридичних фактів: 1) наявність факту приватного інтресу, який має бути чітко сформульований (артикульований) та визначений; 2) наявність факту суперечності між приватним інтересом і службовими чи представницькими повноваженнями із зазначенням того, у чому саме ця суперечність знаходить свій вияв або вплив на прийняття рішення; 3) наявність повноважень на прийняття рішень; 4) наявність факту реального впливу суперечності між приватним та службовим чи представницьким інтересом на об`єктивність або неупередженість рішення.

Без навності хоча б одного із зазначених фактів із цієї сукупності, реальний конфлікт інтресів не виникає, а тому встановлення таких обставин в обов`язковому порядку має бути відображено як у протоколі про адміністративне правопорушення, пов`язане з корупцією, так і в судовому рішення.

Отже конфлікт інтересів повинен бути реальним (очевидним) і передбачуваним. Конфлікт інтресів має місце тоді, коли вказана суперечність фактично вплинула чи могла вплинути на об`єктивність або неупередженість прийняття рішеннь, на вчинення чи не вчинення дій під час виклнання наданих особі служббових повноважень.

За змістом ст. 172-7 КУпАП особистий інтерес - це користь, вигода яка стосується (або цікавить) особи, і які вона бажає отримати для себе особисто чи близьких осіб.

За змістом вищевикладених протоколів про адміністративне правопорушення слідує, що реальний конфлікт інтересів у ОСОБА_1 полягав у тому, що він на власний розсуд визначив премії своій дружині та синові, підписавши та видавши накази, про наявність якого останній повинен був повідомити відповідно до вимог ст. 28 ЗУ «Про корупцію».

Разом з цим такі обставини не підтверджуються матеріалами справи.

Так, відповідно до матеріалів справи між Житомирським міським головою, який діє на підставі ЗУ "Про місцеве самоврядування в Україні" та ОСОБА_1 15.08.2019, 10.03.2023 укладено контракт, який регуліє трудові відносини, пов`язані з виконанням керівником комунального закладу охорони здоров`я, що діє в орагнізаційно-правовій форму комунального некомерціного підприємства, своїх обов`язків.

Згідно Статуту КП "Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка" Житомирської міської ради визначено повноваження керівника ОСОБА_1 .

Відповідно Колективного Договору між "Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка" Житомирської міської ради та первинною профспілковою організацією"Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка" Житомирської міської ради, схваленого зборами трудового колективу від 24.11.2022, врегульовано питання оплати платі (формування, регулювання і захист), зокрема згідно п. 4.1.26 здійснювати матеріальне заохочування (преміювання) працівників відповідно до затвердженого Положення (додаток12). На підставі Договору розроблено Положення про преміювання працівників, затверджене директором КП та погоджене головою профспілки КП.

Наказом директора КП 04.01.2022 № 02 створено комісію для проведення роботи з визначення посадових окладів, підвищення до посадових окладів за оперативне втручання лікарями та встановлення конкретних розмірів доплат і надбавок, премій та інших стимулючих виплат працівникам підприємства.

Як вбачається з досліджених в судовому засіданні документів, до укладення Колективного договору, ОСОБА_1 в 2022 році неодноразово звертався до Управління охорони здоров`я з листами про погодження премій ОСОБА_3 та ОСОБА_4 . Рішенням комісії зовнішнього контролю міської Ради погоджувалися проекти наказів про преміювання останніх.

При черговому зверненні, а саме 04.10.2022, Управління охорони здоров`я, не прийнявши по суті рішення в межах своєї компетенції, рекомендувало директору звернутися до НАЗК за роз`ясненням, при цьому зазначивши, що КП має діяти в межах Колективного договору.

01.11.2022 ОСОБА_1 звернувся до НАЗК за роз`ясненням щодо застосування заходів зовнішнього врегулювання за наявності конфлікту інтересів.

21.11.2022 НАЗК повідомило, що за відсутності документів позбавлені можливості надати висновок щодо наявності чи відсутності конфлікту інтересів. При цьому, зазначивши, що діяльність комісії з преміювання працівників лікарні може зумовити виникнення конфлікту інтересів у підлеглих директору, які входять до її складу, які останній має уникати.

Відповідно до досліджених в судовому засіданні Колективного договору, Положення про преміювання - премія виплачується на підставі протоколу засідання комісії у відповідних розмірах встановлених комісією, на підставі якого видається наказ директором КП. Отже, твердження в протоколах про адміністративне правопорушення про те, що директор визначає розмір премії на свій розсуд, спростовано зазначеними документами.

До того ж, зі змісту вищенаведених документів директор ОСОБА_1 позбавлений можливості самостійно визначати розмір премій працівника КП, оскільки призначення премії без погодження з Комісією є неможливим.

Вищенаведене свідчить про те, що під час підписання наказів у директора КП ОСОБА_1 був відсутній реальний конфлікт інтересів, оскільки рішення про преміювання приймалося колегіальним органом, який діє на підставі Колективного договору та Положення про преміювання, без погодження якого ОСОБА_1 був позбавлений можливості підписати наказ про преміювання, тобто діяв в умовах, які виключають можливість настання будь-якого конфлікту інтересів.

До того ж, ОСОБА_1 не мав можливості будь-яким чином вплинути на це рішення, яке є колективним та незалежним від нього органом щодо розмірів премії, враховуючи положення Колективного договору та Положення про преміювання. Зазначені обставини підтверджено і показами допитаних в судовому засідані свідків, членів комісії.

Таким чином матеріалами справи підтверджується, що ОСОБА_1 не був ініціатором та не приймав рішення про преміювання своїх близьких родичів, а підписаний ним наказ є суто формальним і направлений на виконання рішення засідання комісії, що додатково підтверджує відсутність реального конфлікту інтересів.

Судом встановлено, що в діях ОСОБА_1 відсутні ознаки складу правопорушення, передбаченого ст.с. 172-7 ч.1, 172-7 ч.2 КУпАП, що свідчить про відсутність вини, а відтак робить неможливим притягнення його до адміністративної відповідальності за даною статтею.

Відповідно до Рішення Конституційного Суду України від 22.12.2010 № 23-рп/2010 адміністартивна відповідальність в Україні та процедура притягнення до неї грунтується на конституційних принципах, в тому числі, і закріпленої в ст. 62 Конституції України презумпції невинності.

Обов`язок щодо збирання доказі покладається на осіб, уповноважених на складання протоколів про адміністративне правопорушення, визначених ст. 255 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 7 КУпАП ніхто не може бути підданий заходу впливу в зв`язку з адміністративним правопорушенням інакше як на підставах і в порядку, встановлених законом.

Згідно с п.1 ч.1 ст. 247 КУпАП провадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю за відсутністю у діях особи складу адміністративного правопорушення.

З огляду на наведені обставини, матеріали справи відносно ОСОБА_1 не містять безумовних та беззаперечних доказів на підтвердження вчинення останнім інкримінованого адміністративного правопорушення, передбаченого ст.172-7 ч.1, 172-7 ч.2 КУпАП., що виключає провадження у справі та підлягає закриттю.

Керуючись ст. 247,283, 284, КУпАП суд, -

п о с т а н о в и в :

Провадження в справи про адміністративне правопорушення щодо ОСОБА_1 за ст. ст. 172-7 ч.1, 172-7 ч.2 КУпАП - закрити за відсутністю складу правопорушення.

Постанова може бути оскаржена до Житомирського апеляційного суду Житомирської області через Богунський районний суд м. Житомира протягом 10 днів з дня її прийняття.

Суддя С.М.Костенко

Джерело: ЄДРСР 118895729
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку