open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 626/1111/24

Провадження № 2-о/626/124/2024

РІШЕННЯ

Іменем України

02.05.2024 року м. Красноград

Красноградський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді Гусара П.І.,

за участю секретаря Матюхової О.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Краснограді, у відсутності сторін, в порядку окремого провадження, цивільну справу за заявою ОСОБА_1 із заінтересованою особою ІНФОРМАЦІЯ_1 про встановлення факту, що має юридичне значення,

В С Т А Н О В И В:

Виклад позиції заявника.

ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою в якій просить встановити факт, що має юридичне значення, зайняття ним постійним доглядом за членом своєї сім`ї рідною бабусею ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , яка є особою похилого віку та за висновком лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров`я про наявність порушення функцій організму через, які не може самостійно пересуватись, самообслуговуватися та потребує отримання соціальної послуги з постійного догляду вдома на непрофесійній основі, за відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

В обґрунтування заяви ОСОБА_1 зазначив, що він народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , його матір`ю є ОСОБА_3 , а ОСОБА_2 є матір`ю його матері, тобто є його бабусею, що підтверджується відповідними свідоцтвами. Його бабуся мала двох дітей. Відповідно до довідки від 18.03.2024 року виданої лікарем невропатологом КНП «Красноградська центральна лікарня» його матір ОСОБА_3 має низьку хронічних захворювань, через які не може здійснювати догляд за свою матір`ю. А інша її дочка на даний час проживає в Російській Федерації. Чоловіка в бабусі не має, оскільки вона з ним розірвала шлюб. Враховуючи похилий вій його бабусі ОСОБА_2 та наявність порушень функцій організму, через які не може самостійно пересуватись, самообслуговуватися та потребує соціальної послуги з постійного догляду вдома на непрофесійній основі від фізичної особи, відповідно до висновку лікарсько-консультативної комісії від 05.02.2024 року №329 виданого КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Красноградського району» він зайнятий здійсненням постійним доглядом за бабусею, так як відсутні інші особи, які можуть здійснювати такий догляд. Вони проживають разом за адресою: АДРЕСА_1 однією сім`є, пов`язані спільним побутом, мають спільні права та обов`язки. Таким чином підтверджується, що відсутні інші особи, крім нього, які зобов`язані та можуть здійснювати постійний догляд за бабусею, оскільки чоловіка в неї не має, одна дочка проживає в іншій країні, а друга дочка не може здійснювати за нею догляд за станом здоров`я. Доказами доданими до заяви підтверджується те, що він дійсно здійснює постійний догляд вдома на непрофесійній основі за своєю бабусею, та відсутність інших осіб, які можуть здійснювати або здійснюють такий догляд. Він знаходиться на військовому обліку у ІНФОРМАЦІЯ_1 . Факт просить встановити з метою отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації на підставі абзацу 12 частини 1 статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Іншим чином встановити даний факт не може.

Рух справи в суді.

Ухвалою судді Красноградського районного суду Харківської області від 11.04.2024 року відкрито провадження у справі та призначено заяву до судового розгляду.

Заяви учасників процесу по суті справи та клопотання.

Від ОСОБА_1 02.05.2024 року до суду надійшла письмова заява в якій просить справу розглядати за його відсутності, заяву підтримує та просить її задовольнити.

ІНФОРМАЦІЯ_1 02.05.2024 року подав до суду заяву в якій просить справу розглядати за відсутності представника та прийняти рішення на розсуд суду.

Враховуючи, що в судове засідання не з`явились всі учасники справи, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд дослідивши матеріали справи, з`ясувавши обставини справи, встановивши правовідносини, які випливають із встановлених обставин, та правові норми, які підлягають застосуванню до цих правовідносин, приходить до наступних висновків.

Позиція суду.

Згідно зі ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Згідно з частиною першою статті 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Відповідно до ч.1 ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Фактичні обставини,встановлені судом.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , його матір`ю є ОСОБА_3 (підтверджується свідоцтвом про народження НОМЕР_2 ).

Матір`ю матері заявника ОСОБА_1 - ОСОБА_4 є ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , тобто, ОСОБА_2 є бабусею ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження ОСОБА_5 , заочним рішення Красноградського районного суду Харківської області від 04.01.2024 року з якого видно, що дівоче прізвище ОСОБА_3 ОСОБА_6 .

Висновком ЛКК №329 від 05.03.2024 року Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Красноградського району» підтверджується, що бабуся заявника ОСОБА_2 через порушення функцій організму є невиліковно хворою, не може самостійно пересуватися та самообслуговуватись, потребує соціальної послуги з догляду вдома на непрофесійній основі від фізичної особи.

Крім того відповідно до довідки сімейного лікаря Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Красноградського району» від 03.04.2024 року ОСОБА_2 перебуває на «Д» з рядом захворювань, за станом здоров`я потребує постійного стороннього догляду.

Тобто бабуся заявника ОСОБА_1 ОСОБА_2 є членом його сім`ї похилого віку, яка є невиліковно хворою, не може самостійно пересуватися та самообслуговуватись та за висновком лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров`я потребує соціальної послуги з постійного догляду вдома на непрофесійній основі від фізичної особи.

Заявник ОСОБА_1 без реєстрації місця проживання та його бабуся ОСОБА_2 проживають спільно однією сім`єю за адресою: АДРЕСА_1 (підтверджується довідкою Іванівського старостинського округу Красноградської міської ради Харківської області від 13.03.2024 року №85), а отже пов`язані спільним побутом, мають спільні права та обов`язки.

Інші особи, які могли б надавати такий догляд ОСОБА_2 відсутні, оскільки судовим розглядом встановлено, що з чоловіком вона розірвала шлюб, а діти не можуть здійснювати за нею догляд за станом здоров`я та у зв`язку з відсутністю в країні.

Так, відповідно до відмітки у паспорті ОСОБА_2 шлюб розірваний з ОСОБА_7 на підставі рішення Красноградського районного суду Харківської області від 18.10.2013 року.

Мати заявника ОСОБА_1 ОСОБА_3 за станом здоров`я не може доглядати за своєю матір`ю, що підтверджується Довідкою КНП «Красноградська центральна районна лікарня» від 18.03.2024 року.

Друга дочка ОСОБА_2 ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , проживає в Рісійській Федерації, що підтверджується копією свідоцтва про шлюб та копією паспорта громадянина ГФ.

Відповідно до довідки Іванівського старостинського округу Красноградської міської ради Харківської області від 23.02.2024 року №65 ОСОБА_2 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , інших осіб зареєстрованих разом з нею не має.

Бабуся заявника ОСОБА_1 ОСОБА_2 , 14.03.2024 року уклала з заявником Договір здійснення постійного догляду за особою, яка його потребує, у відповідності до якого він зобов`язався безоплатно здійснювати за бабусею постійний догляд на непрофесійній основі, оскільки вона потребує такого догляду від фізичної особи на підставі висновку ЛКК №329 від 05.03.2024 року.

За згодою сторін, цей Договір здійснення постійного догляду за особою, був нотаріально посвідчений 14.03.2024 року приватним нотаріусом Красногралського районного нотаріального округу Харківської області Мошковою Н.О., реєстровий номер 551.

На підставі договору здійснення постійного догляду за особою, яка його потребує, нотаріально посвідченого 14.03.2024 року, ОСОБА_1 має зобов`язання безоплатно здійснювати постійний догляд на непрофесійній основі за своєю рідною бабусею ОСОБА_2 , за місцем її проживання, у вигляді допомоги в самообслуговуванні (дотримання особистої гігієни, рухового режиму, годування), пересуванні в побутових умовах, веденні домашнього господарства (закупівля і доставка продуктів харчування, ліків та інших товарів, приготування їжі, косметичне прибирання житла, оплата комунальних платежів, прання білизни, дрібний ремонт одягу), в організації взаємодії з іншими фахівцями та службами (виклик лікаря, працівників комунальних служб, транспортних служб тощо).

Таким чином підтверджується, що відсутні інші особи, крім ОСОБА_1 , які зобов`язані та можуть здійснювати постійний догляд за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , оскільки чоловіка в неї немає, одна дочка не може за нею здійснювати догляд за станом здоров`я, а друга дочка проживає в іншій країні.

Вищевказаними доказами підтверджується те, що ОСОБА_1 дійсно здійснює постійний догляд вдома на непрофесійній основі за своєю бабусею ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та відсутність інших осіб, які можуть здійснювати або здійснюють такий догляд.

Отже, встановлення факту зайняття постійним доглядом заявником, за відсутності інших осіб, за членом своєї сім`ї рідною бабусею, яка через порушення функцій організму є невиліковно хворою, не може самостійно пересуватися та самообслуговуватись, має для ОСОБА_1 юридичне значення та дозволить отримати відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації на підставі абзацу 12 частини 1 статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Застосовані норми права.

Згідно ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканості покладаються на Збройні Сили України. (ст. 17 Конституції України).

Збройні Сили України це військове формування, на яке відповідно до Конституції України покладаються оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності. ( ст. 1 ЗУ «Про Збройні Сили України»).

Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов`язком громадян України. ( ст. 1 ЗУ «Про військовий обов`язок і військову службу»).

Указом Президента України №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України в Україні із 24 лютого 2022 року введено воєнний стан.

На підставі статті 12 ЗУ «Про соціальні послуги», отримувач соціальних послуг має право на вільний вибір надавачів соціальних послуг та отримання соціальних послуг відповідно до умов договору про надання соціальних послуг.

Наказом Міністерства соціальної політики України №429 від 23.06.2020 року, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09.07.2020 року за №643/34926, затверджено класифікатор соціальних послуг, у відповідності до якого постійний догляд вдома за місцем проживання отримувача соціальної послуги надається особам похилого віку з тяжкими формами захворювання шляхом допомоги в самообслуговуванні (дотримання особистої гігієни, рухового режиму, годування), пересуванні в побутових умовах, веденні домашнього господарства (закупівля і доставка продуктів харчування, ліків та інших товарів, приготування їжі, косметичне прибирання житла, оплата комунальних платежів, прання білизни, дрібний ремонт одягу), в організації взаємодії з іншими фахівцями та службами (виклик лікаря, працівників комунальних служб, транспортних служб тощо).

На підставі пункту 3 частини 1 статті 3 ЦК України, загальними засадами цивільного законодавства є свобода договору.

Сторони мають право укласти договір, який не передбачений актами цивільного законодавства, але відповідає загальним засадам цивільного законодавства. ( ч. 1 ст. 6 ЦК України).

Особа здійснює свої цивільні права вільно, на власний розсуд. (ч. 1 ст. 12 ЦК України).

Якщо сторони домовилися про нотаріальне посвідчення договору, щодо якого законом не вимагається нотаріальне посвідчення, такий договір є укладеним з моменту його нотаріального посвідчення. ( ч. 4 ст. 639 ЦК України).

У відповідності до ч. 6 ст. 13 ЗУ «Про соціальні послуги», фізичні особи, які надають послуги з догляду відповідно до цього Закону без здійснення підприємницької діяльності, можуть надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг отримувачам соціальних послуг з числі членів своєї сім`ї, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права і обов`язки та є: особами з інвалідністю I групи; дітьми з інвалідністю; громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями; невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися.

Статтею 10 ЗУ «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», громадянами похилого віку визнаються особи, які досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», а також особи, яким до досягнення зазначеного пенсійного віку залишилося не більш як півтора року, на даний час в Україні для чоловіків та жінок це вік 60 років.

Сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. ( ч. 2 ст. 3 СК України).

У відповідності до абзацу 12 частини 1 статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані: опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров`я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Таким чином, законодавець визначив у абз. 12 ч. 1 ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», гарантований соціальний захист вразливих осіб похилого віку, які знаходяться у складних життєвих обставинах через вплив несприятливих чинників у вигляді похилого віку, порушення функцій організму та невиліковних хвороб.

Суд також враховую, що законом не визначено іншого порядку встановлення факту постійного догляду за відсутності інших осіб за членом своєї сім`ї похилого віку рідною бабусею, яка через порушення функцій організму є невиліковно хворою, не може самостійно пересуватися та самообслуговуватись, за висновком лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров`я потребує постійного догляду вдома на непрофесійній основі від фізичної особи, для оформлення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації на підставі абзацу 12 частини 1 статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», тобто, відсутній державний або інший орган, який уповноважений посвідчувати такий факт.

У відповідності до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення. ( ч. 2 ст. 315 ЦПК України).

Висновки за результатами розгляду справи.

Враховуючи вищевикладені обставини та досліджені судом докази, суд вважає встановленим факт, зайняття постійним доглядом ОСОБА_1 за членом своєї сім`ї рідною бабусею ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , яка є особою похилого віку та за висновком лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров`я про наявність порушення функцій організму через, які не може самостійно пересуватись, самообслуговуватися та потребує отримання соціальної послуги з постійного догляду вдома на непрофесійній основі, за відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.12,81,247,263-265,315,319 ЦПК України, суд-

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 із заінтересованою особою ІНФОРМАЦІЯ_1 про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт, що має юридичне значення, зайняття постійним доглядом ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_3 , за членом своєї сім`ї рідною бабусею ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , яка є особою похилого віку та за висновком лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров`я про наявність порушення функцій організму через, які не може самостійно пересуватись, самообслуговуватися та потребує отримання соціальної послуги з постійного догляду вдома на непрофесійній основі, за відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення в Харківський апеляційний суд.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 118802190
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку