open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

29.04.2024 Справа № 756/3625/24

Унікальний номер 756/3625/24

Номер провадження 2/756/2524/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 квітня 2024 року м. Київ

Оболонський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді - Шролик І.С.,

секретар судового засідання - Крикун І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві в порядку спрощеного провадження цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ФАВОРИТ» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по внесках,

УСТАНОВИВ:

У березні 2024 року позивач ОСББ «ФАВОРИТ» звернулося до суду з позовом, в якому просить: стягнути з ОСОБА_1 на користь ОССБ «ФАВОРИТ» заборгованість по сплаті внесків на утримання спільного майна багатоквартирного житлового будинку № 12-Є за період з 01 січня 2019 року по 01 лютого 2024 року з урахуванням інфляційних нарахувань та трьох відсотків у розмірі 52055,00 грн, а також витрати на сплату судового збору.

В обґрунтування заявлених вимог зазначає, що на утриманні та обслуговуванні ОСББ «ФАВОРИТ», перебуває багатоквартирний будинок, розташований на АДРЕСА_1 .

ОСББ «ФАВОРИТ», є обслуговуючим об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку та здійснює свою діяльність спрямовану на забезпечення і захист прав співвласників будинку та дотримання ними своїх обов`язків щодо належного утримання та використання спільного майна багатоквартирних будинків і прибудинкової території, передбачених законодавством України та статутними документами, а ОСОБА_1 , будучи власником 1/2 частини квартири АДРЕСА_1 , допустила заборгованість по сплаті щомісячних внесків на утримання будинку за період з 01 січня 2019 року по 31 січня 2024 року, внаслідок чого утворилась заборгованість у загальному розмірі 75762,80 грн.

Оскільки ОСОБА_1 є співвласницею 1/2 частини квартири, позивач просить стягнути половину суми від основного боргу, що складає 37881,40 грн,

Крім того позивач вказує, що загальний розмір втрат від інфляції становить 21648,15 грн, а три проценти річних 6698,58 грн. Тому просить стягнути з ОСОБА_1 половину втрат від інфляції - 10824,07 грн, та половину від трьох процентів річних у розмірі - 3349,58 грн.

Протоколом автоматизованого розподілу судових справ між суддями від 19 березня 2024 року головуючим суддею визначено суддю Шролик І.С.

Ухвалою Оболонського районного суду м. Києва від 01 квітня 2024 року відкрито провадження у справі за вказаним позовом та визначено розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Представник позивача в судове засідання 29 квітня 2024 року не з`явився, про час та дату судового розгляду повідомлявся належним чином. Подав через канцелярію суду заяву про розгляд справи за його відсутності, позов підтримав, проти ухвалення заочного рішення не заперечував.

Відповідач в судове засідання 29 квітня 2024 року не з`явилася, про розгляд справи повідомлялася судом належним чином. Судова повістка надсилалась відповідачу на адресу фактичного місця проживання: АДРЕСА_3 . Конверт повернувся з відміткою «за закінченням терміну зберігання». Крім того, відповідач сповіщалася смс повідомленням, яке згідно довідки доставлено 26 квітня 2024 у додаток Viber.

Оцінюючи характер процесу, значення справи для сторін, категорію та складність справи, враховуючи, що в матеріалах справи достатньо даних про права та взаємовідносини сторін, суд вважає можливим вирішити справу на підставі наявних у ній матеріалів.

Відповідно до ч. 8 ст. 178 ЦПК України в разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Суд вважає за можливе розглянути справу у відсутність сторін у справі за наявними матеріалами справи та ухвалити заочне рішення відповідно до ч. 1 ст. 280 ЦПК України.

В зв`язку з неявкою в судове засіданні всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Розглядаючи справу, суд забезпечив сторонам рівні можливості щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості.

Дослідивши письмові докази подані в обґрунтування позову, суд прийшов до висновку, про наявність підстав для задоволення позову, з огляду на наступне.

Відповідно до частини першої статті 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно зі статтею 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Частиною першою статті 15 ЦК України передбачено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно з частиною першою статті 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Суд також може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках.

Між сторонами виник спір, щодо неналежної оплати відповідачем, як власником 1/2 частини квартири за спожиті житлово-комунальні послуги.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_1 являється власником 1/2 частини квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , що встановлено рішенням Оболонського районного суду м. Києва від 10 жовтня 2016 року у справі № 756/929/16-ц, а також вбачається з інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна (а.с.18-19, 20).

Відповідно до вимог ст. 322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Стаття 360 ЦК України передбачає, що співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними із спільним майном.

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку регулюються Законом України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" від 29 листопада 2001 року №2866-III (далі - Закон).

Відповідно до ст. 4 Закону об`єднання співвласників багатоквартирного будинку створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

За приписами ч. 9 ст. 10 Закону до виключної компетенції загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку відноситься визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників.

Співвласники зобов`язані, зокрема виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі (ст. 15 Закону).

Згідно з ч. 6 ст. 22 Закону для фінансування самозабезпечення об`єднання співвласники сплачують відповідні внески і платежі в розмірах, установлених загальними зборами об`єднання. За згодою правління окремі співвласники можуть у рахунок сплати таких внесків і платежів виконувати окремі роботи.

Відповідно до п.п. 1.1., 1.2 Статуту ОСББ «ФАВОРИТ», затвердженого загальними зборами співвласників ОСББ «Фаворит» 11 грудня 2018 (далі - Статут в редакції 2018 року), діяльність об`єднання поширюється на будинки АДРЕСА_1 .

Згідно з п. 2.2 Статуту в редакції 2018 року Об`єднання є неприбутковою організацією і не має на меті одержання прибутку для його розподілу між співвласниками. Статутна діяльність Об`єднання може здійснюватися власними силами Об`єднання (шляхом самозабезпечення) або шляхом залучення на договірних засадах суб`єктів господарювання.

Згідно з п.п. 3.5.1, 3.5.8 Статуту в редакції 2018 року вищим органом управління Об`єднання є загальні збори співвласників. До виключної компетенції загальних зборів відноситься, зокрема, затвердження кошторису, балансу Об`єднання та щорічного звіту правління; визначення порядку сплати, переліку та розмір внесків на утримання житлового комплексу та додаткових платежів співвласників; затвердження розміру щомісячного внеску та додаткових внесків на утримання підземно-надземного паркінгу та порядку їх сплати усіма власниками паркомісця/боксів.

Відповідно до п. 1.2 Статуту ОСББ «ФАВОРИТ», затвердженого загальними зборами співвласників ОСББ «Фаворит» 09 червня 2021року (далі - Статут в редакції 2021 року), співвласниками Об`єднання є громадяни та юридичні особи, котрі згідно даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно є власниками квартир чи нежитлових приміщень у одному із двох багатоквартирних будинків: будинки АДРЕСА_1 (надалі по тексту разом ці будинки іменуються разом як - Житловий комплекс). Правовий статус співвласника Об`єднання визначається цим Статутом та відповідним законом.

Згідно Статуту ОСББ «ФАВОРИТ» метою створення даного об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом.

Зі змісту п.п. 3.5.1 розділу ІІІ Статуту вбачається, що вищим органом управління об`єднання є загальні збори співвасників. До виключної компетенції загальних зборів в тому числі належить питання про визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників.

Зі змісту п. 5.6.13 розділу V Статуту вбачається, що співвласник зобов`язаний, зокрема, своєчасно і в повному обсязі сплачувати визначені рішеннями органів управління внески і платежі для формування бюджетів Об`єднання. За невиконання цього обов`язку встановлений строк, співвласник несе відповідальність передбачену статтею 625 Цивільного кодексу України, та зобов`язаний сплатити у судовому порядку пеню на користь Об`єднання у розмірі однієї облікової ставки Національного банку України за весь період прострочення платежу.

Протоколом загальних зборів ОСББ «ФАВОРИТ» від 09 квітня 2019 року затверджено кошторис на 2019 рік та встановлено, що внесок на утримання будинку для власників квартир/приміщень - 6,69 грн./м.кв, зменшити розмір щомісячного внеску співвласників будинків, зокрема 12-Є до Резервного фонду Об`єднання до суми 1,00 грн./м.кв., внесок на утримання консьєржів у розмірі 225,11 грн. на 1 об`єкт нерухомості.

Протоколом загальних зборів ОСББ «ФАВОРИТ» від 18 лютого 2020 року затверджено кошторис на 2020 рік та встановлено - внесок, зокрема на утримання будинку - для власників квартир/приміщень - 7,08 грн./м.кв, розмір щомісячного внеску співвласників будинків, зокрема 12-Є до Резервного фонду Об`єднання залишити на рівні внеску у 2019 році до суми 1,00 грн./м.кв., внесок на утримання консьєржів у розмірі 220,00 грн. на 1 об`єкт нерухомості.

Протоколом загальних зборів ОСББ «ФАВОРИТ» від 09 червня 2021 року про затвердження кошторису Об`єднання усі розміри щомісячних внесків, схвалених у 2020 році продовжено на наступний рік без змін.

У 2022 році загальні збори ОСББ «ФАВОРИТ» не скликалися через воєнний стан, тому є чинними без змін зазначені вище тарифи.

Таким чином сума щомісячного внеску по квартирі № 61 , що підлягала сплаті у 2020-2024 рр на забезпечення діяльності осіб «ФАВОРИТ», становить 1002,14 грн.

Крім щомісячних членських внесків на забезпечення діяльності ОСББ «ФАВОРИТ» співвласникам квартир у будинку були нараховані та виставлені у відповідні розрахункові місяці 2019-2021 рр сезонні платежі відшкодування витрат ОССБ «ФАВОРИТ» з централізованого опалення місць загального користування ж/будинку та опалення квартири № 61 , спожиті за даними лічильників обліку споживання у відповідний період.

Ці нарахування сум відшкодування витрат здійснювалися у відповідності до норми ч.6 ст. 19 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» згідно якої ОСББ «ФАВОРИТ» як особливий учасник відносин у сфері житлово-комунальних послуг може бути, зокрема, - виступав прямим виконавцем окремих послуг, так і колективним замовником щодо окремих послуг, який укладав договори про забезпечення квартир будинку житлово-комунальними послугами з виконавцями відповідних послуг (для задоволення індивідуальних потреб власників квартир).

Починаючи з вересня 2021 року кожен власник у будинку ОСББ «ФАВОРИТ» отримує послуги з централізованого опалення виключно на умовах прямого договору із КП «Київтеплоенерго» та самостійно оплачує їх - без відображення цих витрат в щомісячних рахунках, що видаються від імені ОСББ «ФАВОРИТ».

Дані зобов`язання відображені у положенні Статуту ОСББ «ФАВОРИТ» (в обох редакціях, які діяли в період нарахування боргу) - пункти 6.1, п/п. 3 та п. 6.1.2 відповідно.

Зазначені нарахування внесків на відшкодування кожним із співвласників ж/будинку 12-Є витрат по сплаті вартості централізованого опалення в період до травня 2021 року були розраховані відповідно до норм п.3.ч .4 ст. 7 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» на підставі офіційно діючих у м. Києві тарифів на опалення та відображені у Відомості про складові щомісячних нарахувань по особовому рахунку власників квартири № 61 .

Наданий позивачем розрахунок заборгованості по особовому рахунку квартири № 61 засвідчує, що у період з 01 січня 2019 року по 31 січня 2024 року утворилась заборгованість у загальному розмірі 75762,81 грн.

Скільки ОСОБА_1 є співвласником 1/2 частини квартири № 61 , то на основі вказаного розрахунку її персональна частка в несплаченій заборгованості по внесках та платежах на користь ОСББ «ФАВОРИТ» становить половину від суми основного боргу - 37881,40 грн. та підлягає стягненню.

За змістом ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Зважаючи на наявні в матеріалах справи докази, розрахунок розміру заборгованості, суд вважає, що відомості, які вони містять, відповідають дійсним обставинам справи.

Доказів повної або часткової сплати вказаної заборгованості відповідачем суду не надано.

Згідно зі ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

За приписами ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Частиною другою ст. 625 ЦК України передбачено, що у разі порушення грошового зобов`язання боржник, який прострочив його виконання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Оскільки ст. 625 ЦК України розміщена в розділі І "Загальні положення про зобов`язання" книги 5 ЦК України, то вона поширює свою дію на всі зобов`язання, якщо інше не передбачено в спеціальних нормах, які регулюють суспільні відносини з приводу виникнення, зміни чи припинення окремих видів зобов`язань.

Передбачене ч. 2 ст. 625 ЦК України нарахування втрат від інфляції та трьох процентів річних має компенсаційний, а не штрафний характер, оскільки є способом захисту майнового права та інтересу, який полягає у отриманні компенсації від боржника.

Згідного долученого до позову розрахунку, який суд вважає вірним, вбачається, що інфляційне збільшення становить 21648,15 грн, а три проценти річних 6698,58 грн.

Половина від інфляційного збільшення становить 10824,07 грн, а половина від суми трьох процентів річних - 3349,58 грн.

Таким чином, оцінюючи належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд дійшов обґрунтованого висновку про задоволення позовних вимог ОСББ «ФАВОРИТ» та необхідність стягнення з відповідача ОСОБА_1 заборгованості по внесках на утримання будинку з 01 січня 2019 року по 01 лютого 2024 року у сумі 37881,40 грн, втрати позивача від інфляції у сумі 10824,07 грн та три проценти річних у розмірі 3349,58 грн.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат суд керується положенням ст. 141 ЦПК України.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, беручи до уваги те, що понесені позивачем судові витрати пов`язані з розглядом справи, їх розмір є обґрунтованим та доведеним. З урахуванням ціни позову, згідно ст. 141 ЦПК України, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь позивача понесені ним та документально підтверджені судові витрати по сплаті судового збору в сумі 3028,00 грн.

На підставі викладеного та керуючись ст. 12, 13, 81, 83, 141, 258,259, 263-265, 268, 354 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Задовольнити позовні вимоги Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ФАВОРИТ» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по внесках.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_7 ) на користь об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ФАВОРИТ» (ЄДРПОУ 32528466, місцезнаходження: м. Київ, просп. Володимира Івасюка, 12-є) заборгованість по внесках на утримання будинку з 01 січня 2019 року по 01 лютого 2024 року у сумі 37881,40 грн, інфляційні втрати у сумі 10824,07 грн та три проценти річних у сумі 3349,58 грн, а всього 52055,00 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_7 ) на користь об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ФАВОРИТ» (ЄДРПОУ 32528466, місцезнаходження: м. Київ, просп. Володимира Івасюка, 12-є) витрати по сплаті судового збору у сумі 3028,00 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку. Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Апеляційна скарга позивачем подається до Київського апеляційного суду через Оболонський районний суд міста Києва протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст рішення складено 29 квітня 2024 року.

Суддя І.С. Шролик

Джерело: ЄДРСР 118757343
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку