open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 185/4563/24

Провадження № 1-кс/185/521/24

У Х В А Л А

29 квітня 2024 року м.Павлоград

Слідчий суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області ОСОБА_1 , ознайомившись з клопотанням слідчого СВ Павлоградського РВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_2 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12024041370000111 від 20.01.2024 року за ознаками ч. 1 ст. 121 КК України, про надання дозволу на примусове відібрання біологічних зразків для проведення судово-медичної експертизи,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СВ Павлоградського РВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_2 звернулась до суду з клопотанням про надання дозволу на примусове відібрання біологічних зразків, а саме: зразків букального епітелію у ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 для проведення експертного дослідження та встановлення ДНК профілю підозрюваного у даному кримінальному провадженні.

Подане клопотання мотивує тим, що 20.01.2024 року до Павлоградського РВП надійшло повідомлення про те, що 14.01.2024 року приблизно о 19.00 годині перебуваючи за адресою: АДРЕСА_1 ОСОБА_4 на ґрунті раптово виниклих неприязних стосунків наніс множинні удари ОСОБА_5 , чим спричинив останньому тілесні ушкодження у вигляді: політравми, множинних забоїв обличчя та голови, перелому правої виличної кістки, перелому нижньої щелепи зліва, забою передньої черевної стінки, внутрішньопечінкової гематоми у ділянці 7-8 сегментів, гематоми тулубу праворуч, гідротораксу праворуч, перелому 9го та 10го ребер з права, забою, гематоми повік обох очей.

Під час проведення досудового розслідування встановлено, що до вчинення вказаного кримінального правопорушення може бути причетний ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешкає за адресою: АДРЕСА_2 .

11 лютого 2024 року прокурор Павлоградської окружної прокуратури ОСОБА_6 прийняла рішення у вигляді постанови про відібрання зразків у ОСОБА_3 , а саме: відібрання зразків букального епітелію, задля забезпечення виконання вимог Закону України «Про державну реєстрацію геномної інформації людини», з метою проведення експертного дослідження та встановлення ДНК профілю підозрюваного у даному кримінальному провадженні. Однак, відібрати зразки букального епітелію у ОСОБА_3 не виявилось можливим, так як останній відмовився надавати зразки букального

епітелію, про що зазначив у постанові.

Відповідно до ст. 245 КПК України у разі необхідності отримання зразків для проведення експертизи вони відбираються стороною кримінального провадження, яка звернулася за проведенням експертизи або за клопотанням якої експертиза призначена слідчим суддею. У випадку, якщо проведення експертизи доручено судом, відібрання зразків для її проведення здійснюється судом або за його дорученням залученим спеціалістом.

Порядок відібрання зразків з речей і документів встановлюється згідно з положеннями про тимчасовий доступ до речей і документів (статті 160-166цього Кодексу).

Відбирання біологічних зразків у особи здійснюється за правилами, передбаченимистаттею 241цього Кодексу. У разі відмови особи добровільно надати біологічні зразки слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, що розглядається в порядку, передбаченомустаттями 160-166цього Кодексу, має право дозволити слідчому, прокурору (або зобов`язати їх, якщо клопотання було подано стороною захисту) здійснити відбирання біологічних зразків примусово.

Згідно зч.1ст.241 КПКУкраїни дізнавач, слідчий, прокурор здійснює освідування підозрюваного, свідка чи потерпілого для виявлення на його тілі, одязі, в якому він перебуває, слідів кримінального правопорушення та їх вилучення або виявлення особливих прикмет, якщо для цього не потрібно проводити судово-медичну експертизу.

Після виконання процесуальних дій, які повинні бути зафіксовані у відповідних процесуальних документах, а саме, після відмови особи добровільно надати біологічні зразки, лише тоді слідчий за погодженням прокурора може звернутися до слідчого судді, суду із клопотання про примусовий відбір зразків.

Однак суду не надано процесуальних документів за результатами виконання відповідних процесуальних дій.

Слідчим не вказано засобів зв`язку особи, у якої слідчий за погодженням з прокурором просить надати дозвіл на примусове відібрання біологічних зразків, незважаючи на вимогу КПК України про обов`язкове повідомлення такої особи про розгляд клопотання.

Відповідно до ст. 3 КПК України досудове розслідування - стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності, клопотання про закриття кримінального провадження.

У відповідності до ч. 3 ст. 26 КПК України, слідчий суддя у кримінальному провадженні вирішує лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 290 КПК досудове розслідування вважається завершеним після повідомлення стороні захисту про його завершення та відкриття матеріалів. Дії слідчого і прокурора, передбачені ч. 1 ст. 291 та ст. 293 КПК (складення обвинувального акта, його затвердження, вручення стороні захисту і направлення до суду), є формою закінчення досудового розслідування у кримінальному провадженні.

27 березня 2024 року до Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області надійшов обвинувальний акт у даному кримінальному провадженні.

Дане клопотання подано до суду 26 квітня 2024 року, з огляду на те, що на момент розгляду клопотання, прокурор вже звернувся до суду з обвинувальним актом по кримінальному провадженню № 12024041370000111, слідчий суддя позбавлений повноважень розглядати таке клопотання, оскільки досудове розслідування з моменту направлення обвинувального акта до суду вважається закінченим.

Керуючись ст.ст. 241, 245 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

В задоволенні клопотання слідчого СВ Павлоградського РВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_2 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12024041370000111 від 20.01.2024 року за ознаками ч. 1 ст. 121 КК України, про надання дозволу на примусове відібрання біологічних зразків для проведення судово-медичної експертизи відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом п`яти днів з моменту її оголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 118706848
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку