open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 квітня 2024 року м. ЧернівціСправа № 926/5131/23

Господарський суд Чернівецької області у складі судді Володимира Байталюка, за участю секретаря судового засідання Лілії Кушлак, розглянувши матеріали справи

за позовом релігійної організації «релігійна громада парафії на честь святого великомученика пантелеїмона чернівецько-буковинської єпархії Української православної церкви міста Чернівці Чернівецької області»

до Чернівецької міської ради

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача управління комунальної власності Чернівецької міської ради та комунальне некомерційне підприємство Чернівецької міської ради «Центральна міська клінічна лікарня»

про скасування рішення міської ради

Представники сторін:

від позивача Кусмарцев М. О.;

від відповідача Іванович Л. Є.;

від третьої особи-1 Радул К. В.;

від третьої особи-2 не з`явився.

Релігійна організація «релігійна громада парафії на честь святого великомученика пантелеїмона чернівецько-буковинської єпархії Української православної церкви міста Чернівці Чернівецької області» (58001, м. Чернівці, вул. Головна, 100, код ЄДРПОУ 41752959) звернулась з позовом до Чернівецької міської ради (58002, м. Чернівці, Центральна площа, 1, код ЄДРПОУ 36068147) у змісті якого просить суд визнати протиправним і скасувати рішення Чернівецької міської ради «Про припинення права оренди майна Чернівецької міської територіальної громади» від 27.04.2023 № 1178 щодо припинення права оренди релігійною організацією «релігійна громада парафії на честь святого великомученика пантелеїмона чернівецько-буковинської єпархії Української православної церкви міста Чернівці Чернівецької області» релігійної споруди храму на честь святого великомученика пантелеїмона, розташованого за адресою вул. Головна, 100 (договір оренди нерухомого майна № 90, укладеного 20.08.2021 між релігійного громадою парафії на честь святого великомученика пантелеїмона чернівецько-буковинської єпархії Української православної церкви міста Чернівці Чернівецької області та управлінням комунальної власності Чернівецької міської ради.

Позовні вимоги мотивуються тим, що 20.08.2021 було продовжено платне користування позивачу релігійною спорудою будівля літ. «З», площею 102,30 кв.м, яка розташована за адресою: м. Чернівці, вул. Головна, 100, та знаходиться на балансі комунального некомерційного підприємства «Центральна міська клінічна лікарня Чернівецької міської ради» на підставі договору оренди № 90 нерухомого майна, укладеного 20.08.2021 року між сторонами.

У відповідності до п. 11.1 Договору його укладено строком, що діє з « 20» серпня 2021 року до моменту затвердження Положення про оренду майна, що належить до комунальної власності Чернівецької міської територіальної громади, але не більше ніж до 31.07.2022.

Позивач вважає, що вказаний договір у відповідності до вимог п. 5 постанови Кабінету Міністрів України від 27.05.2022 № 634 «Про особливості оренди державного та комунального майна в період воєнного стану» продовжений на період дії воєнного стану та протягом чотирьох місяців з дати припинення чи скасування воєнного стану.

Отже, Чернівецька міська рада при прийнятті оскаржуваного рішення «Про припинення права оренди майна Чернівецької міської територіальної громади» від 27.04.2023 № 1178 щодо припинення права оренди нерухомого майна за адресою вул. Головна, 100 діяла всупереч вимог п. 11.6 та 11.7 Договору оренди № 90 нерухомого майна, укладеного 20.08.2021 між сторонами, щодо його припинення за підстав відсутніх в Законі України «Про оренду державного та комунального майна», відсутніх в Порядку передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.06.2020 № 483, відсутніх в Положенні щодо передачі в оренду майна, що належить до комунальної власності Чернівецької міської територіальної громади, затвердженого рішенням міської ради VIII скликання 30.11.2021 року №584, а також відсутніх в Господарському кодексі України та Цивільному кодексі України.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 27.11.2023 позовну заяву передано на розгляд судді Байталюку В. Д.

Протокольною ухвалою суду від 19.12.2023 залучено третіми особами, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача управління комунальної власності Чернівецької міської ради та комунальне некомерційне підприємство Чернівецької міської ради «Центральна міська клінічна лікарня».

Відповідач та треті особи проти позову заперечували з підстав, викладених у відзиві на позов та поясненнях на позовну заяву.

Розгляд справи неодноразово відкладався.

Востаннє, 09.04.2024, у судовому засіданні оголошено перерву до 19.04.2024.

19.04.2024 представник комунального некомерційного підприємства Чернівецької міської ради «Центральна міська клінічна лікарня» у судове засідання не з`явився.

Відповідно до частини першої статті 202 Господарського процесуального кодексу України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Згідно із пунктом 1 частини третьої цієї статті Господарського процесуального кодексу України, якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

За таких обставин, суд вирішив за можливе розглянути справу в даному судовому засіданні на підставі наявних матеріалів без участі представника третьої особи.

У судовому засіданні 19.04.2024 було оголошено вступну та резолютивну частини рішення відповідно до статті 233 Господарського процесуального кодексу України.

Судом згідно з вимогами статей 222 і 223 Господарського процесуального кодексу України здійснювалося повне фіксування судового засідання технічними засобами та секретарем судового засідання велися протоколи судових засідань, які долучені до матеріалів справи.

Предметом позову є визнання протиправним та скасування рішення органу місцевого самоврядування.

Так, статтею 15 Цивільного кодексу України визначено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання; кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Відповідно до частин першої та другої статті 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

За частинами першою та другою статті 5 Господарського процесуального кодексу України, здійснюючи правосуддя, господарський суд захищає права та інтереси фізичних і юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Судом в ході розгляду справи встановлено, що відповідно до свідоцтва про право власності на нерухоме майно № 27647651 від 03.10.2014 у комунальній власності територіальної громади м. Чернівці перебувають нежилі приміщення літ. З загальною площею 102,3 кв.м., що розташовані за адресою: м. Чернівці, вулиця Головна, 100.

Відповідно до рішення Чернівецької міської ради від 02.08.2021 № 364 «Про включення до Переліку другого типу нерухомого майна, що на праві власності належить Чернівецькій міській територіальній громаді, передачу в оренду та продовження договорів оренди позивачу погоджено продовження договору оренди нерухомого майна від 20.09.2018 № 121 терміном до моменту затвердження Положення про оренду майна, що належить до комунальної власності Чернівецької міської територіальної громади, але не більше, ніж до 31.07.2022.

На виконання вказаного рішення міської ради між позивачем та управлінням комунальної власності Чернівецької міської ради було укладено договір оренди комунального майна № 90 від 20.08.2021 (далі Договір). Договір укладений між управлінням комунальної власності Чернівецької міської територіальної громади та позивачем з 20.08.2021 до моменту затвердження Положення про оренду майна, що належить до комунальної власності Чернівецької міської територіальної громади, але не більше ніж до 31.07.2022.

Відповідно до пункту 1.3 Договору об`єкт оренди знаходиться на балансі комунального некомерційного підприємства Чернівецької міської ради «Центральна міська клінічна лікарня».

Згідно статті 251 Цивільного кодексу України строком є певний період у часі, зі спливом якого пов`язана дія чи подія, яка має юридичне значення. Терміном є певний момент у часі, з настанням якого пов`язана дія чи подія, яка має юридичне значення. Строк та термін можуть бути визначені актами цивільного законодавства, правочином або рішенням суду.

Стаття 252 Цивільного кодексу України визначено, що строк визначається роками, місяцями, тижнями, днями або годинами. Термін визначається календарною датою або вказівкою на подію, яка має неминуче настати.

Так, рішенням міської ради від 30.11.2021 № 584 було затверджено Положення щодо передачі в оренду майна, що належить до комунальної власності Чернівецької міської територіальної громади, тому Договір припинив свою дію у зв`язку із закінченням його дії.

Пунктом 11.6.1 Договору сторони погодились, що він припиняється в разі закінчення строку, на який його було укладено.

Законом України «Про оренду державного та комунального майна» не передбачено, що орендодавець додатково зобов`язаний повідомляти орендаря про припинення договору.

Частиною третьою статті 18 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» передбачено, що договори оренди можуть бути продовжені на той самий строк, на який вони були укладені, на підставі заяви орендаря про продовження договору, поданої орендодавцю не пізніше ніж за три місяці до закінчення строку дії договору оренди.

Суд відзначає, що 07.02.2022 позивачем на адресу управління комунальної власності Чернівецької міської ради надіслано лист про укладення договору оренди строком на 5 років.

Відповідно до пункту 136 Порядку передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.06.2020 № 483 (далі Порядок) заява подається шляхом заповнення електронної форми через особистий кабінет в електронній торговій системі. Орендар додає до заяви документи, передбачені пунктом 113 цього Порядку та звіт про оцінку майна. Рецензування звіту про оцінку майна здійснюється відповідно до Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні».

Подана позивачем заява від 07.02.2022 не відповідає вимогам Положення.

Іншої заяви про продовження Договору на той самий строк, на який він був укладений ані управлінню комунальної власності Чернівецької міської ради, ані балансоутримувачу позивачем не надсилалось.

Враховуючи те, що орендарем не дотримано вимоги вказаної вище норми Закону та не подано орендодавцю заяви про продовження договору оренди за три місяці до закінчення договору оренди, то договір оренди є припиненим.

Статтею 785 ЦК України встановлено, що у разі припинення договору найму (оренди) наймач (позивач) зобов`язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Відповідно до пункту 31 частини першої статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються такі питання прийняття рішень про передачу іншим органам окремих повноважень щодо управління майном, яке належить до комунальної власності відповідної територіальної громади, визначення меж цих повноважень та умов їх здійснення.

Відповідно до статті 29 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать власні повноваження щодо управління в межах, визначених радою, майном, що належить до комунальної власності відповідних територіальних громад.

Рішенням Чернівецької міської ради від 27.04.2023 № 1178 припинено право оренди нерухомого майна по вулиці Головна, 100 для позивача.

Положення статті 391 Цивільного кодексу України, якою передбачено права власника майна вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном, передбачають регулювання захисту права власності не в будь-якому випадку, а саме в разі його порушення шляхом вчинення перешкод у здійсненні власником його правомочностей з користування та (або) розпорядження майном.

Так, статтею 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначено, що органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об`єктами права комунальної власності, в тому числі виконують усі майнові операції, можуть передавати об`єкти права комунальної власності у постійне або тимчасове користування юридичним та фізичним особам, здавати їх в оренду, продавати і купувати, використовувати як заставу, вирішувати питання їхнього відчуження, визначати в угодах та договорах умови використання та фінансування об`єктів, що приватизуються та передаються у користування і оренду. Право комунальної власності територіальної громади захищається законом на рівних умовах з правами власності інших суб`єктів. Об`єкти права комунальної власності не можуть бути вилучені у територіальних громад і передані іншим суб`єктам права власності без згоди безпосередньо територіальної громади або відповідного рішення ради чи уповноваженого нею органу, за винятком випадків, передбачених законом.

З врахуванням викладеного вище, Чернівецька міська рада діючи в межах і в спосіб визначений Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про оренду державного та комунального майна» відповідно прийняла рішення № 1178 від 27.04.2023 та визначила, що право оренди нерухомого майна Чернівецької міської територіальної громади за адресою вул. Головна, 100 по Договору для позивача є припиненим.

Судом не приймається до уваги посилання позивача на пункт 5 постанови Кабінету Міністрів України від 27.05.2022 № 634 «Про особливості оренди державного та комунального майна в період воєнного стану» про продовження на період дії воєнного стану та протягом чотирьох місяців з дати припинення чи скасування воєнного стану договорів оренди державного та комунального майна, строк дії яких завершується у період воєнного стану, оскільки строк дії Договору завершився до введення воєнного стану.

Отже, оскільки термін дії Договору закінчився 30.11.2021, Договір сторонами не продовжений а новий не укладений, то рішенням Чернівецької міської ради від 27.04.2023 № 1178 «Про припинення права оренди майна Чернівецької міської територіальної громади» правомірно припинено право оренди нерухомого майна Чернівецької міської територіальної громади за адресою вул. Головна,100 для позивача.

Пунктом 2 частини першої, частиною четвертою статті 129 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову на відповідача.

Враховуючи приписи статті 129 Господарського процесуального кодексу України, сплачений судовий збір у даній справі необхідно покласти на позивача у зв`язку із відмовою у задоволенні позову.

Керуючись статтями 129, 237, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В :

Відмовити у задоволенні позову релігійної організації «релігійна громада парафії на честь святого великомученика пантелеїмона чернівецько-буковинської єпархії Української православної церкви міста Чернівці Чернівецької області» до Чернівецької міської ради про скасування рішення міської ради.

Позивач релігійна організація «релігійна громада парафії на честь святого великомученика пантелеїмона чернівецько-буковинської єпархії Української православної церкви міста Чернівці Чернівецької області» (58001, м. Чернівці, вул. Головна, 100, код ЄДРПОУ 41752959).

Відповідач Чернівецька міська рада (58002, м. Чернівці, Центральна площа, 1, код ЄДРПОУ 36068147).

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Західного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 29.04.2024.

СЛАВА УКРАЇНІ!

Суддя Володимир БАЙТАЛЮК

Джерело: ЄДРСР 118704039
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку