open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 521/13772/23

Провадження № 1-кп/521/942/24

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 квітня 2024 року Малиновський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді - ОСОБА_1 ,

за участю секретаря - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в приміщенні суду, в порядку спеціального судового провадження (in absentia), кримінальне провадження зареєстроване в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 22022230000000209 від 21.06.2022 року, за обвинуваченням:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Херсон, громадянки України, не обрана депутатом рад будь-якого рівня, з вищою освітою, на момент вчинення кримінальних правопорушень обіймала посаду ректора незаконно створеного «Херсонского государственного университета», зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 111-1, ч. 1 ст. 111-2 КК України,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурорів - ОСОБА_4 , ОСОБА_5

захисника - ОСОБА_6

ВСТАНОВИВ:

ФОРМУЛЮВАННЯ ОБВИНУВАЧЕННЯ, ВИЗНАНОГО СУДОМ ДОВЕДЕНИМ.

Згідно з Конституцією України Україна є суверенною і незалежною державою. Суверенітет України поширюється на всю її територію, яка в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною. Перебування на території України підрозділів збройних сил інших держав з порушенням процедури, визначеної Конституцією та законами України, Гаазькими конвенціями 1907 року, IV Женевською конвенцією 1949 року, а також всупереч Меморандуму про гарантії безпеки у зв`язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї 1994 року, Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією (далі - РФ) 1997 року та іншими міжнародно-правовими актами є окупацією частини території суверенної держави Україна та міжнародним протиправним діянням з усіма наслідками, передбаченими міжнародним правом.

Усупереч вказаним нормам міжнародного гуманітарного права президент РФ ОСОБА_7 , а також інші невстановлені на цей час досудовим розслідуванням представники влади РФ, діючи всупереч вимогам п.п. 1, 2 Меморандуму про гарантії безпеки у зв`язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 05.12.1994, принципам Заключного акта Наради з безпеки та співробітництва в Європі від 01.08.1975 та вимогам ч. 4 ст. 2 Статуту ООН і Декларацій Генеральної Асамблеї Організації Об`єднаних Націй від 09.12.1981 № 36/103, від 16.12.1970 № 2734 (ХХV), від 21.12.1965 № 2131 (ХХ), від 14.12.1974 № 3314 (ХХІХ) спланували, підготували і розв`язали агресивну війну та воєнний конфлікт проти України, а саме віддали наказ на вторгнення підрозділів ЗС РФ на територію України.

24 жовтня 1945 року набув чинності Статут Організації Об`єднаних Націй, підписаний 26 червня 1945 року, яким фактично створено Організацію Об`єднаних Націй (далі - ООН).

До складу ООН входять Україна, РФ та ще 49 країн-засновниць, а також інші країни світу.

Відповідно до ч. 4 ст. 2 Статуту ООН усі Члени вказаної організації утримуються в своїх міжнародних відносинах від погрози силою або її застосування як проти територіальної недоторканності або політичної незалежності будь-якої держави, так і будь-яким іншим чином, несумісним із Цілями Об`єднаних Націй.

Декларацією Генеральної Асамблеї ООН № 36/103 від 9 грудня 1981 року про недопустимість інтервенції та втручання у внутрішні справи держав та резолюціями: № 2131 (XX) від 21 грудня 1965 року, що містить Декларацію про неприпустимість втручання у внутрішні справи держав та про захист їх незалежності та суверенітету; № 2625 (XXV) від 24 жовтня 1970 року, що містить Декларацію про принципи міжнародного права, що стосуються дружніх відносин і співробітництва між державами відповідно до Статуту ООН; № 2734 (XXV) від 16 грудня 1970 року, що містить Декларацію про зміцнення міжнародної безпеки; № 3314 (XXIX) від 14 грудня 1974 року, що містить Визначення агресії, - установлено, що жодна з держав не має права здійснювати інтервенцію чи втручання у будь-якій формі або з будь-якої причини у внутрішні та зовнішні справи інших держав. Цими ж міжнародними документами закріплено обов`язок держав: утримуватися від озброєної інтервенції, підривної діяльності, військової окупації, здійснення сприяння, заохочення чи підтримки сепаратистської діяльності; не допускати на власній території навчання, фінансування та вербовки найманців чи засилання таких найманців на територію іншої держави.

Крім того, у статтях 1-5 Резолюції Генеральної Асамблеї ООН від 14 грудня 1974 року № 3314 (XXIX) серед іншого визначено, що ознаками агресії є:

- застосування збройної сили державою проти суверенітету, територіальної недоторканності чи політичної незалежності іншої держави;

- застосування збройної сили державою в порушення Статуту ООН.

Будь-яке з наступних діянь, незалежно від оголошення війни, кваліфікується як акт агресії:

- вторгнення або напад збройних сил держави на територію іншої держави або будь-яка військова окупація, який би тимчасовий характер вона не мала, яка є результатом такого вторгнення або нападу, або будь-яка анексія із застосуванням сили території іншої держави або частини її;

- бомбардування збройними силами держави території іншої держави або застосування будь-якої зброї державою проти території іншої держави;

- блокада портів або берегів держави збройними силами іншої держави:

- напад збройними силами держави на сухопутні, морські або повітряні сили, або морські та повітряні флоти іншої держави;

- застосування збройних сил однієї держави, що знаходяться на території іншої держави за угодою з приймаючою державою, у порушення умов, передбачених в угоді, або будь-яке продовження їх перебування на такій території після припинення дії угоди;

- дія держави, яка дозволяє, щоб її територія, яку вона надала в розпорядження іншої держави, використовувалася цією іншою державою для здійснення акту агресії проти третьої держави;

- засилання державою або від імені держави збройних банд, груп, іррегулярних сил або найманців, які здійснюють акти застосування збройної сили проти іншої держави, які мають настільки серйозний характер, що це є рівносильним наведеним вище актам, або її значна участь у них.

Жодні міркування будь-якого характеру, чи то політичного, економічного, військового чи іншого характеру, не можуть слугувати виправданням агресії.

Крім того, принципи суверенної рівності, поваги прав, притаманних суверенітету, незастосування сили чи погрози силою, непорушності кордонів, територіальної цілісності держав, мирного врегулювання спорів та невтручання у внутрішні справи держав були закріплені також у Заключному акті Наради з безпеки та співробітництва в Європі від 1 серпня 1975 року, який підписаний СРСР, правонаступником якого є РФ.

У преамбулі Декларації про державний суверенітет України від 16 липня 1990 року (далі - Декларація) вказано, що Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки проголошує державний суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади Республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах.

Відповідно до розділу V Декларації територія України в існуючих кордонах є недоторканною і не може бути змінена та використана без її згоди.

24 серпня 1991 року Верховною Радою Української Радянської Соціалістичної Республіки схвалено Акт проголошення незалежності України, яким урочисто проголошено незалежність України та створення самостійної української держави - України. Згідно з указаним документом територія України є неподільною та недоторканною.

Незалежність України визнали держави світу, серед яких і РФ.

31 травня 1997 року відповідно до положень Статуту ООН і зобов`язань згідно із Заключним актом Наради з безпеки і співробітництва в Європі, Україна та РФ уклали Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ (ратифікований Законом України від 14 січня 1998 року №13/98- ВР та Федеральним Законом РФ від 2 березня 1999 року № 42-ФЗ). Відповідно до статей 2, 3 зазначеного Договору РФ зобов`язалася поважати територіальну цілісність України, підтвердила непорушність існуючих між ними кордонів та зобов`язалася будувати відносини одна з одною на основі принципів взаємної поваги, суверенної рівності, територіальної цілісності, непорушності кордонів, мирного врегулювання спорів, незастосування сили або погрози силою, у тому числі економічні та інші способи тиску, права народів вільно розпоряджатися своєю долею, невтручання у внутрішні справи, додержання прав людини та основних свобод, співробітництва між державами, сумлінного виконання взятих міжнародних зобов`язань, а також інших загальновизнаних норм міжнародного права.

Відповідно до опису і карти державного кордону, які є додатками до Договору між Україною та РФ про українсько-російський державний кордон від 28 січня 2003 року (ратифікований РФ 22 квітня 2004 року), територія Автономної Республіки Крим, м. Севастополя, Донецької і Луганської областей відноситься до території України.

Статтями 1, 2 Конституції України визначено, що Україна є суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою. Суверенітет України поширюється на всю її територію, яка в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною.

Згідно зі статтею 5 Конституції України носієм суверенітету та єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами.

Відповідно до статі 68 Конституції України кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Статтею 73 Конституції України визначено, що виключно всеукраїнським референдумом вирішується питання про зміну території України.

Відповідно до статей 132-134 Конституції України територіальний устрій України ґрунтується на засадах єдності та цілісності державної території.

До складу України входять: Автономна Республіка Крим, Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська. Луганська. Львівська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Сумська. Тернопільська, Харківська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька, Чернігівська області, міста Київ та Севастополь. Місто Севастополь має спеціальний статус, Автономна Республіка Крим (далі - АР Крим) є невід`ємною складовою частиною України і в межах повноважень, визначених Конституцією України, вирішує питання, віднесені до її відання.

22 лютого 2022 року президент РФ направив до Ради Федерації звернення про використання Збройних Сил (далі - ЗС) РФ за межами РФ, яке було задоволено.

24 лютого 2022 року приблизно о 5 годині ранку президент РФ публічно оголосив про рішення розпочати повномасштабну військову агресію проти України.

24 лютого 2022 року указом Президента України №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» у зв`язку з військовою агресією РФ проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану» постановлено введення в Україні воєнного стану із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб.

Указом Президента України № 341/2022 на часткову зміну статті 1 Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ (зі змінами, внесеними Указами від 14 березня 2022 року № 133/2022, затвердженим Законом України від 15 березня 2022 року № 2119-ІХ, та від 18 квітня 2022 року № 259/2022, затвердженим Законом України від 21 квітня 2022 року № 2212-ІХ), продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 25 травня 2022 року строком на 90 діб.

Указом Президента № 573/2022, затвердженим Верховною Радою України Законом України від 15.08.2022 строк дії воєнного стану в Україні продовжено з 05 години 30 хвилин 23 серпня 2022 року строком на 90 діб.

Так, 24.02.2022 військовослужбовці ЗС РФ шляхом збройної агресії із застосуванням зброї незаконно вторглись на територію Україну через державні кордони України в Харківській, Херсонській, Миколаївській, Сумській, Чернігівській, Запорізькій, Київській, інших областях та здійснили збройний напад на державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, військові частини, інші об`єкти, які мають важливе народногосподарське чи оборонне значення, та здійснили окупацію частин указаної території.

У період з 24.02.2022 по теперішній час більшу частину території Херсонської області захоплено військовослужбовцями ЗС РФ та на даний час вона знаходиться під окупацією держави-агресора, в тому числі, до 11.11.2022, місто Херсон.

Відповідно до п. 7 ст. 1-1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» тимчасово окупована РФ територія України (далі - тимчасово окупована територія) - це частини території України, в межах яких збройні формування РФ та окупаційна адміністрація РФ встановили та здійснюють фактичний контроль або в межах яких збройні формування РФ встановили та здійснюють загальний контроль з метою встановлення окупаційної адміністрації РФ.

Відповідно до Наказу Міністерства з питань реінтеграції Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України № 75 від 25.04.2022 (у редакції наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 26 серпня 2022 року № 193) «Про затвердження Переліку територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 24.08.2022», Херсонська область Херсонський район, Херсонська міська територіальна громада, включена до переліку територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 23.08.2022.

Після окупації зазначених територій Херсонської області, представниками збройних формувань російської федерації фактично було узурповано всі владні повноваження на тимчасово окупованій ними території області шляхом збройного захоплення адміністративних будівель органів державної влади та місцевого самоврядування, встановлення інституту військових комендатур, запровадження тотального контролю та жорсткого управління у всіх сферах життєдіяльності громади міста.

Починаючи з 25.04.2022 представниками військових формувань РФ захоплено приміщення Херсонської міської ради за адресою: м. Херсон, проспект Ушакова, 37, та фактично заблоковано діяльність міської влади.

Всупереч законного порядку установленого Конституцією України, Законами України «Про місцеві державні адміністрації», «Про місцеве самоврядування в Україні» та іншими діючими нормативно-правовими актами, на тимчасово окупованій території Херсонської міської територіальної громади Херсонського району Херсонської області, цілеспрямовано було створено підпорядковану, керовану та фінансовану Російською Федерацією окупаційну адміністрацію - «Военно-гражданская администрация в Херсонской области», в яку входили органи і структури, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованою територією України, з метою подальшого утримання адміністративно-політичного контролю на захопленій військовим шляхом території.

При цьому, представники підконтрольних Російській Федерації самопроголошених органів узурпували виконання владних функцій держави, а також підприємств, установ та організацій на тимчасово окупованій території, здійснювали підбір кадрів для зайняття посад в незаконних самопроголошених органах, державних підприємствах, у тому числі із числа громадян України, які на той час перебували на вказаній тимчасово окупованій території.

18.05.2022 віце-прем`єр РФ ОСОБА_110, так званий «голова Криму» ОСОБА_9 та так званий «голова військово-цивільної адміністрації Херсонської області» ОСОБА_10 , перебуваючи у м. Херсон, публічно заявили, що до основних завдань «військово-цивільної адміністрації Херсонської області», зокрема відноситься організація освітнього процесу Херсонського регіону.

26.05.2022 з метою інтеграції системи освіти на окупованій території Херсонської області з системою освіти РФ та відновлення роботи учбових та виховних закладів на тимчасово окупованій частині території Херсонської області, створено незаконний орган влади, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора так званий «Департамент освіти і науки військово-цивільної адміністрації Херсонської області», який розпочав свою роботу та який від окупаційної влади очолила громадянка України ОСОБА_11 (стосовно останньої правоохоронними органами Херсонської області направлено до суду обвинувальні акти про вчинення нею таких кримінальних правопорушень як державна зрада та колабораційна діяльність).

Основним завданням «Департаменту освіти і науки військово-цивільної адміністрації Херсонської області» є реалізація та підтримка рішень та дій держави-агресора шляхом впровадження на території Херсонської області стандартів освіти РФ, зокрема з метою підтримання окупаційної політики у вказаному напрямку та створення її позитивного іміджу серед місцевого населення.

З метою ефективного виконання завдань, покладених на так званий Департамент, для стабілізації і розвитку сфери освіти і науки російської федерації, незаконним органом влади, за так званою «Військово-цивільної адміністрації Херсонської області» на початку червня 2022 року створено так званий навчальний заклад «Государственное бюджетное образовательное учреждение висшего образования Херсонской области «Херсонский государственный университет».

ОСОБА_3 , будучи громадянкою України, колишнім директором Херсонського академічного ліцею імені О.В. Мішукова Херсонської міської ради при Херсонському державному університеті, будучи обізнаною про факт ведення вказаною державою агресивної війни проти України, невизнання РФ поширення державного суверенітету України на тимчасово окуповані її території, з мотивів непогодження з політикою чинної влади в Україні та підтримки входження тимчасово окупованих територій України до складу Російської Федерації, достовірно знаючи, що згідно наказу Міністерства освіти і науки України від 20.04.2022 № 356 - ХДУ тимчасово переміщений до м. Івано-Франківськ, а представниками незаконно створеної країною-агресором окупаційної адміністрації, так званої «військово-цивільною адміністрацією Херсонської області» захоплено цілісний майновий комплекс ХДУ (ідентифікаційний код юридичної особи: 02125609), розміщеного за адресою: АДРЕСА_2 , діючи умисно, з метою завдання шкоди Україні, реалізуючи рішення та дії держави-агресора, спрямовані на організацію освітнього процесу, впровадження стандартів освіти держави-агресора у закладах освіти на захоплених РФ територіях Херсонської області, прийняла пропозицію так званої «військово-цивільною адміністрацією Херсонської області» та не пізніше 14.06.2022 добровільно зайняла посаду так званого «ректора державного бюджетного освітнього закладу вищої освіти Херсонської області Херсонського державного університету» (мовою оригіналу-російською Херсонского государственного университета) .

Так, відповідно до наказу голови «военно-гражданской администрации Херсонской области» ОСОБА_10 від 02.06.2022 № 062-р ОСОБА_3 призначено ректором «Херсонского государственного университета», російський код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , з 10.06.2022. Згідно даного документу ОСОБА_3 наказано провести інвентаризацію основних фондів та оборотних активів і надати для узгодження структуру та штатний розпис «Херсонского государственного университета».

Після зайняття вищевказаної посади, ОСОБА_3 , на виконання вимог вищезазначеного наказу та вказівок окупаційної влади, продовжуючи свій злочинний умисел, спрямований на допомогу державі-агресору (пособництва) шляхом реалізації та підтримки дій та рішень держави агресора та окупаційної адміністрації держави-агресора, вжила заходів до захоплення приміщення вищевказаного навчального закладу та заборони відвідування українськими вихователями своїх робочих місць, розроблення нового Статуту та печаток, організувала інвентаризацію матеріальних цінностей ХДУ, а також діяльність з підбору кадрів на посади професорсько-викладацького складу.

Також, на займаній посаді, ОСОБА_3 видає накази, розпорядження, вказівки, затверджує та підписує документи підпорядкованого їй новоствореного навчального закладу, які скріплюються печаткою «ХДУ», як нової юридичної особи РФ, від її імені готуються листи на ім`я адресату представників окупаційної влади на кутовому бланку « ХДУ », вчиняє інші дії на користь держави-агресора.

Також, ОСОБА_3 забезпечено організацію прийому студентів до так званого «ХДУ», початок та організацію навчального процесу за стандартами освіти держави-агресора - Російської Федерації.

Таким чином, ОСОБА_3 , в порушення норм чинного законодавства України, Закону України «Про вищу освіту», добровільно зайняла посаду та виконувала повноваження ректора у новому навчальному закладі військово-цивільної адміністрації Херсонської області - «Херсонском государственном университете», в тому числі обов`язки пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, що надало їй можливість поширювати інформаційно-пропагандистські наративи держави-агресора, спрямовані на формування схвального ставлення до окупаційної діяльності, сприйняття здійсненню збройної агресії проти України, а також впроваджувати стандарти освіти держави-агресора у так званому «Херсонском государственном университете».

Зазначене вказує на вчинення ОСОБА_3 умисних дій, спрямованих на допомогу державі-агресору-Російській Федерації, її збройним формуванням та створеними ними у м. Херсоні окупаційній адміністрації, з метою завдання шкоди України, шляхом реалізації та підтримки їх дій та рішень, направлених на інтеграцію та роботи сфери освіти відповідно до стандартів Російської Федерації на території тимчасово окупованої Херсонської області

Крім того, ОСОБА_3 здійснила колабораційну діяльність, вчинивши дії, спрямовані на впровадження стандартів освіти держави-агресора у закладі освіти.

Згідно ст. 2 Закону України № 1556-VII «Про вищу освіту», передбачено що законодавство України про вищу освіту базується на Конституції України і складається із законів України "Про освіту", "Про наукову і науково-технічну діяльність", цього Закону та інших нормативно-правових актів, міжнародних договорів України, укладених в установленому законом порядку.

Відповідно до ст. 32 Закону України «Про освіту», стандарт освіти визначає вимоги до обов`язкових компетентностей та результатів навчання здобувача освіти відповідного рівня, загальний обсяг навчального навантаження здобувачів освіти, інші складники, передбачені спеціальними законами. Стандарти освіти розробляються та затверджуються у порядку, визначеному спеціальними законами та іншими нормативно-правовими актами.

Водночас ОСОБА_3 , всупереч ключових умов цього стандарту, перебуваючи відповідно до наказу від 02.06.2022 № 062-р на посаді так званого ректора у створеному «військово-цивільною адміністрацією Херсонської області» так званому Херсонському державному університеті (мовою оригіналу-російською Херсонском государственном университете) за адресою: АДРЕСА_2 , з метою руйнування системи освіти, як фахової української, тобто державної освіти в цілому та впровадження стандартів освіти держави-агресора, спланувала та організувала освітній процес виключно згідно законодавства про освіту країни - агресора - Російської Федерації.

У вищезазначеному навчальному закладі ОСОБА_3 здійснено діяльність з підбору кадрів на посади професорсько-викладацького складу, впроваджено російську мову у роботу загальноосвітнього вищого навчального закладу, здійснено прийом студентів до так званого «Херсонского государственного университетеа» за адресою: АДРЕСА_2 , на навчальний 2022-2023 рік, організовано та розпочато навчання, починаючи з вересня-жовтня 2022 року за стандартами освіти держави-агресора з загальним застосуванням російської мови як офіційної.

Зазначене вказує на вчинення ОСОБА_3 умисних дій, спрямованих на впровадження стандартів освіти держави-агресора у закладі освіти.

ЗАСТОСОВАНІ СУДОМ ПРАВОВІ ПРОЦЕДУРИ. СПЕЦІАЛЬНЕ СУДОВЕ ПРОВАДЖЕННЯ ЗА ВІДСУТНОСТІ ОБВИНУВАЧЕНОГО (IN ABSENTIA).

З урахуванням того, що судовий розгляд здійснювався за відсутності обвинуваченої ОСОБА_3 , дотримання процедур, встановлених процесуальним законом для такого розгляду, суд вважає за необхідне мотивувати окремо.

Ухвалою суду від 01 червня 2023 року було призначено підготовче судове засідання на 29 червня 2023 року.

Судом від призначення обвинувального акту до підготовчого судового засідання та до ухвалення рішення про проведення спеціального судового розгляду за відсутності обвинуваченого, проведено шість судових засідань: 29.06.2023, 20.07.2023 04.08.2023, 03.10.2023, 30.10.2023, 23.11.2023 року.

Про всі зазначені вище судові засідання обвинувачена ОСОБА_3 повідомлялась про судовий розгляд кримінального провадження стосовно неї та мала можливість прибути до суду, скористатись своїм правом на вільний вибір захисника, користуватись своїми правами та подати до суду будь-які клопотання та заяви.

Зазначеною можливістю наданою судом обвинувачена ОСОБА_3 не скористалась.

Процедура заочного судового розгляду не є деталізованою процесуальним законом, не має тривалої історії застосування у судовій практиці, а тому суд виходив із загальних засад кримінального провадження.

До загальних засад кримінального провадження, зокрема, відноситься: законність, презумпція невинуватості та забезпечення доведеності вини, забезпечення права на захист, доступ до правосуддя, змагальність сторін та свобода в поданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, безпосередність дослідження показань.

При цьому зміст та форма кримінального провадження за відсутності підозрюваного або обвинуваченого (in absentia) повинні відповідати загальним засадам кримінального провадження, зазначеним у ст. 7 КПК України, з урахуванням особливостей, встановлених законом та нормами міжнародного права.

Так, змістом абз. 1 ч. 3 ст. 323 КПК України передбачено, що судовий розгляд у кримінальному провадженні щодо злочинів, зазначених у частині другій статті 297-1 цього Кодексу, може здійснюватися за відсутності обвинуваченого (in absentia), який переховується від органів слідства та суду на тимчасово окупованій території України, на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, з метою ухилення від кримінальної відповідальності (спеціальне судове провадження) та/або оголошений в міжнародний розшук.

Постановою слідчого в ОВС слідчого відділу УСБУ в Херсонській області від 13 квітня 2023 року, підозрювану ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Херсон, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , оголошено у міжнародний розшук.

Виконання постанови слідчого доручено співробітникам 3 відділу ГВ ЗНД УСБУ в Херсонській області.

У свою чергу, за змістом ч. 2 ст. 297-1 КПК України вбачається серед переліку певних злочинів, посилання на ст. 111 КК України, за якими висунуто обвинувачення ОСОБА_3 .

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 135 КПК України особа викликається до суду шляхом вручення повістки про виклик, надіслання її поштою, електронною поштою чи факсимільним зв`язком; здійснення виклику по телефону або телеграмою. У разі тимчасової відсутності особи за місцем проживання повістка для передачі їй вручається під розписку дорослому члену сім`ї особи чи іншій особі, яка з нею проживає, житлово-експлуатаційній організації за місцем проживання особи або адміністрації за місцем її роботи.

Судові повістки та повідомлення які судом були направлені на адресу місця проживання обвинуваченої ( АДРЕСА_1 ), органами поштового зв`язку були повернуті на адресу суду з відмітками про неможливість їх вручення.

Разом з цим, у відповідності до положень ч. 8 ст. 135 КПК України, повістка про виклик особи, стосовно якої існують достатні підстави вважати, що така особа виїхала та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної ВР України державою-агресором, у випадку обґрунтованої неможливості вручення їй такої повістки згідно з частинами першою, другою, четвертою - сьомою цієї статті, публікується в засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора.

Особа, зазначена в абзаці першому цієї частини, вважається такою, яка належним чином повідомлена про виклик, з моменту опублікування повістки про її виклик у засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора.

У випадку наявності в особи, зазначеної в абзаці першому цієї частини, захисника (захисників) копія повістки про її виклик надсилається захиснику (захисникам).

Вказані положення процесуального закону судом були дотримані.

З метою дотримання прав обвинуваченої на захист та доступу до правосуддя, обвинувачена ОСОБА_3 про дату, час та місце судових засідань повідомлялась належним чином відповідно до вимог ч. 3 ст. 323 КПК України шляхом публікації змісту повісток про виклик у судові засідання, які були призначені на 20.07.2023 о 13 годині 00 хвилин; 04.08.2023 о 14 годин 00 хвилин; 03.10.2023 о 11 годин 30 хвилин; 30.10.2023 року о 15 годин 00 хвилин; 23.11.2023 року о 13 годин 00 хвилин; 30.11.2023 року об 11 годині 00 хвилин; 10.01.2024 року о 13 годині 00 хвилин; 18.01.2024 року об 13 годині 00 хвилин; 25.01.2024 року о 13 годині 00 хвилин; 09.04.2024 року о 11 годині 00 хвилин; 21.02.2024 року о 15 годині 00 хвилин; 01.03.2024 року о 11 годині 00 хвилин; 29.03.2024 року о 13 годині 00 хвилин; 05.04.2024 року о 11 годині 00 хвилин; 12.04.2024 годин 11 годині 00 хвилин; 19.04.2024 годин 13 годині 00 хвилин; 26.04.2024 годин 11 годині 00 хвилин, в газеті "Урядовий кур`єр", яка є засобом масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження, відповідно до положень ст. 297-5 цього Кодексу, на офіційному веб-сайті суду.

Одночасно прокурор публікував повістки про розгляд судових справ, які були призначені на 23.11.2023; 21.02.2024; 01.03.2024; 29.03.2024; 05.04.2024; 12.04.2024; 19.04.2024; 26.04.2024 на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора у рубриці "Повістки про виклик".

Крім того, повідомлення про виклик до суду ОСОБА_3 були завчасно опубліковані на офіційному веб-сайті Малиновського районного суду м. Одеси щодо всіх судових засідань, які призначались у цьому кримінальному провадженні.

Копії судових повісток з викликом до суду у судові засідання, які були призначені на 20.07.2023 о 13 годині 00 хвилин; 04.08.2023 о 14 годин 00 хвилин; 03.10.2023 о 11 годин 30 хвилин; 30.10.2023 року о 15 годин 00 хвилин; 23.11.2023 року о 13 годин 00 хвилин; 30.11.2023 року об 11 годині 00 хвилин; 10.01.2024 року о 13 годині 00 хвилин; 18.01.2024 року об 13 годині 00 хвилин; 25.01.2024 року о 13 годині 00 хвилин; 09.04.2024 року о 11 годині 00 хвилин; 21.02.2024 року о 15 годині 00 хвилин; 01.03.2024 року о 11 годині 00 хвилин; 29.03.2024 року о 13 годині 00 хвилин; 05.04.2024 року о 11 годині 00 хвилин; 12.04.2024 годин 11 годині 00 хвилин; 19.04.2024 годин 13 годині 00 хвилин; 26.04.2024 годин 11 годині 00 хвилин, вручалися захисникам ОСОБА_3 .

Водночас, незважаючи на наявні у матеріалах провадження докази відсутності ОСОБА_3 протягом тривалого часу на території України, у органу досудового слідства, прокурора та суду відсутні будь-які відомості щодо адреси можливого проживання або перебування останнього за кордоном для направлення судового повідомлення про виклик в порядку ч. 7 ст. 135 КПК України.

Захисник в ході судових засідань стверджував, що у нього відсутні будь-які можливості для контакту з обвинуваченою ОСОБА_3 та можливість вручення їй повісток чи процесуальних документів.

З огляду на наявні матеріали провадження, суд не вбачає будь-яких інших можливостей, які могли б бути використані для повідомлення обвинуваченій ОСОБА_3 , водночас є мотивовані підстави стверджувати, що обвинувачена була обізнана щодо судового провадження ще на стадії проведення судом підготовчих дій.

Щодо забезпечення права на захист.

Відповідно до ч. 2 ст. 47 КПК України захисник зобов`язаний прибувати для участі у виконанні процесуальних дій за участю обвинуваченого. У разі неможливості прибути в призначений строк захисник зобов`язаний завчасно повідомити про таку неможливість та її причини суд, а у разі, якщо він призначений органом (установою), уповноваженим законом на надання безоплатної правової допомоги, - також і цей орган (установу).

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 49 КПК України суд зобов`язаний забезпечити участь захисника у кримінальному провадженні у випадках, якщо відповідно до вимог статті 52 цього Кодексу участь захисника є обов`язковою, а підозрюваний, обвинувачений не залучив захисника.

У цьому провадженні участь захисника є обов`язковою з огляду на положення ч. 1 ст. 52 КПК України, оскільки висунуто обвинувачення у вчиненні особливо тяжкого злочину.

Разом з цим, стосовно ОСОБА_3 здійснювалось спеціальне досудове розслідування, тому відповідно до п. 8 ч. 2 ст. 52 КПК України участь захисника у цьому кримінальному провадженню є обов`язковою, але з моменту прийняття відповідного процесуального рішення.

Під час підготовчого судового засідання та проведення подальшого судового розгляду даного кримінального провадження, судом у повному обсязі було забезпечено участь захисника в захист інтересів обвинуваченої.

З урахуванням зазначеного, ухвалою суду від 23 листопада 2023 року клопотання прокурора про здійснення спеціального судового розгляду було задоволено, оскільки наявними у матеріалах справи доказами належним чином доведено, що обвинувачення ОСОБА_3 у кримінальному провадженні № 22022230000000209 від 21.06.2022 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 111-1, ч. 1 ст. 111-2 КК України. Також зазначеною ухвалою був призначений судовий розгляд з вирішенням питань, передбачених ч. 3 ст. 31, п. 10 ч. 1 ст. 615, 314-316 КПК України.

При цьому обвинувачена ОСОБА_3 , всіма наявними у розпорядженні суду засобами, передбаченими КПК, повідомлявся про розгляд судом кримінального провадження стосовно неї, тому очевидно обізнана про розгляд кримінального провадження, має змогу отримувати інформацію щодо розгляду цього кримінального провадження, однак переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності.

Разом з цим, за період часу з 01.06.2023 (ухвали про призначення підготовчого судового засідання) та до виходу суду до нарадчої кімнати 26.04.2024 інформація, яка стосувалася всіх призначених судових засідань, своєчасно публікувалася та була доступною через офіційний веб-сайт суду, офіційний веб-сайт Офісу Генерального прокурора та публікацій у ЗМІ загальнодержавної сфери розповсюдження.

За час заочного судового розгляду обвинувачена ОСОБА_3 могла визначитися з провадженням проти неї, та усвідомлюючи, що в неї виник юридичний обов`язок постати перед судом, однак не змінив свою процесуальну поведінку та продовжила подальше ухилення від виконання своїх процесуальних обов`язків.

Підсумовуючи вищевикладене у мотивувальній частині вироку, суд констатує, що всі передбачені КПК умови для проведення судового розгляду за спеціальною процедурою «in absentia», судом виконані та дотримані у повному обсязі.

ПОЗИЦІЯ СТОРІН КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ.

Прокурор в ході судових дебатів висловила позицію, щодо повної доведеності вини обвинуваченої у вчиненні інкримінуємих їй злочинів. Просила визнати обвинувачену ОСОБА_3 винною та призначити відповідне покарання в межах санкцій ч. 3 ст. 111-1, ч. 1 ст. 111-2 КК України.

Захисник не мав можливості отримати будь який контакт з обвинуваченим і з`ясувати його правову позицію щодо висунутого обвинувачення.

Разом з цим, захисник в ході судових дебатів відзначив, що винуватість ОСОБА_3 у вчиненні інкримінуємих їй злочинах, на його думку, не доведена допустимими, належними та переконливими доказами поза розумним сумнівом (мотив дій обвинуваченого не встановлено, а умисел в її діях на колабораційну діяльність та пособництво державі-агресору - не доведено, матеріали справи містять копії документів та роздруківки з мережі Інтернет, посилання на відео-докази, походження яких, на думку захисника, сумнівне. Крім того, захисник висловила позицію про необ`єктивність та неповноту проведеного досудового розслідування в ході якого не було з`ясовано причини зазначеної поведінки обвинуваченого, а саме чи діяла вона добровільно і чи не є її дії наслідком погроз чи шантажу з боку представників окупаційної влади. Підсумовуючи викладене, захисник просив постановити виправдувальний вирок у відношенні обвинуваченої по пред`явленому їй обвинуваченню.

ДОКАЗИ, ДОСЛІДЖЕНІ СУДОМ НА ПІДТВЕРДЖЕННЯ ВИНИ ТА ОБСТАВИН ВЧИНЕНИХ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОВОПУШЕНЬ.

Відповідно до ст. ст. 84-85 КПК України, доказами у кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставини, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Відповідно до ухвали слідчого судді Центрального районного суду м. Миколаєва від 11.05.2023 року (справа 490/2441/23, пр. № 1-кс/490/4084/2023), по даному кримінальному провадженню здійснювалося спеціальне досудове розслідування.

На підтвердження винуватості ОСОБА_3 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 111-1, ч. 1 ст. 111-2 КК України, за вказаних вище обставин, підтверджується сукупністю досліджених в судовому засіданні доказів, які узгоджуються в деталях між собою і не викликають жодних сумнівів у своїй належності, достовірності та допустимості, а саме:

- акт огляду від 20.06.2022 року з додатками, який складений старшим оперуповноваженим в ОВС 3 відділу ГВ ЗНД УСБУ в Херсонській області підполковником ОСОБА_12 , з якого убачається, що об`єктом огляду є відкритий ресурс мережі Інтернет за посиланням - ІНФОРМАЦІЯ_4 Проведеним оглядом встановлені наступні відомості: З метою перегляду вищезазначеного розділу мережі Інтернет у програмному забезпеченні - платформи YouTube у вкладниці Пошуку введено посилання: ІНФОРМАЦІЯ_5 здійснено перехід до розділу мережі Інтернет за вказанню адресою.

Так, за вищезазначеним посиланням встановлено наявність відео сюжету під назвою: « ІНФОРМАЦІЯ_6 » та текстовим описом «52 024 просмотра 15 июн. 2022 г. В Херсонском государственном университете новый ректор. В ближайшее время здесь соберут педагогов, а с августа прояснится - какие специальности будут открыты для абитуриентов.»

Вищезазначений розділ YouTube-канала вільно доступний для огляду необмеженому колу користувачів зазначеної платформи.

Під час огляду за допомогою вбудованої функції «Printscreen» зроблено зображення з екрану монітору (скриншот) за вищезазначеним посиланням - (додаток №1 який є невід`ємною частиною акту огляду).

В ході детального огляду відеоматеріалу встановлено наступний його зміст:

Особа, яка у відео сюжеті підписана, як « ОСОБА_13 ректор Херсонского государственного университета » (далі - ОСОБА_13 ):

З 00.хв. 15 сек. надає інтерв`ю наступного змісту : «С сегодняшнего дня Херсонський державний университет, как юридическая организация прекращает своё существование. С сегодняшнего дня юридическое лицо - Херсонский государственный университет. Первое что мы сделаем это проведём инвентаризацию как материальных ценностей, так и педагогического коллектива».

З 02.хв. 00 сек. ОСОБА_14 зазначає наступне: «Мы подчиняемся областному департаменту образования при военно-гражданской администрации Херсонской области, я прекрасно понимаю, мы помогаем, чтобы все люди получили эти деньги, финансирование тоже идет от туда даже заработную плату будут платить, кто будет работать с завтрашнего дня».

(т. 2 а.с.6-8);

- протокол огляду від 22.02.2022 року, з додатками, який складений старшим оперуповноваженим в ОВС 3 відділу ГВ ЗНД УСБУ в Херсонській області підполковником ОСОБА_12 , з якого убачається, що об`єктом огляду є відкритий ресурс мережі Інтернет за посиланням - ІНФОРМАЦІЯ_8 .

Проведеним оглядом встановлені наступні відомості, важливі для вказаного кримінального провадження:

З метою перегляду вищезазначеного розділу мережі Інтернет, в програмному забезпеченні Інтернет-браузеру « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (у вкладниці пошук) введено посилання:\ ІНФОРМАЦІЯ_10 -официальная-страница-ІНФОРМАЦІЯ_94/ та здійснено перехід до розділу мережі Інтернет за вказаною адресою.

За допомогою вбудованої функції Інтернет-браузеру «GoogleChrome» створено посилання на цю сторінку у вигляді QR коду (Додаток 1, який є невід`ємною частиною протоколу):

Так, за вищезазначеним посиланням встановлено наявність сторінки в соціальній мережі «Facebook» з найменуванням « ОСОБА_15 - официальная страница». Вищезазначена сторінка «Facebook» є вільно доступна для огляду необмеженому колу користувачів зазначеної мережі.

Під час огляду, за допомогою вбудованої функції «Рrintscreen», зроблено зображення екрану монітору (скриншот) за вищезазначеним посиланням (Додаток 2, який є невід`ємною частиною протоколу).

Під час детального огляду вказаної публікації, біля назви сторінки « ОСОБА_15 - официальная страница», встановлено наявність фотозображення при натисканні на яке воно відображається у розгорнутому вигляді.

За допомогою вбудованої функції «Рrintscreen», зроблено зображення екрану монітору (скриншот) вказаного фотозображення (Додаток 3, який є невід`ємною частиною протоколу).

На цьому огляд було закінчено.

В ході огляду фото- та відеозйомка не здійснювались, застосовувалась функція «РгіntScreen».

З метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет, здійснено збереження (скачування) вказаної веб-сторінки. В подальшому, вказаний файл записаний на оптичний диск, який відповідно до ст.

105 КПК України долучено до даного протоколу як невід`ємний додаток до протоколу огляду від 22.06.2022.

Крім того, з метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет, здійснено архівацію даної публікації за допомогою Інтернет-ресурсу « ІНФОРМАЦІЯ_11 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_12 наступним чином.

У браузері « Google Chrome » (у вкладці пошук) введено посилання ІНФОРМАЦІЯ_12

У браузері відкрилась сторінка Інтернет-ресурсу « ІНФОРМАЦІЯ_11 ». За допомогою вбудованої функції «Printscreen», зроблено зображення екрану монітору (скриншот) (Додаток 4, який є невід`ємною частиною протоколу).

В подальшому, у вкладці з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_14 » введено Інтернет адресу: ІНФОРМАЦІЯ_8 , за якою знаходиться вищезазначена сторінка, та запущено процес архівації.

Після завершення архівації, на вказаному ресурсі створено наступне посилання - ІНФОРМАЦІЯ_15 яке додане до архіву.

Також, при натисканні вкладки «поделиться» після архівації доступні html код, посилання до архівованої сторінки та інші дані.

Зазначена сторінка в архіві доступна за наступними посиланнями:ІНФОРМАЦІЯ_15 (повне).

За допомогою вбудованої функції «Printscreen», зроблено зображення екрану монітору (скриншот) (Додаток 5, який є невід`ємною частиною протоколу).

Таким чином, у ході огляду вказаної сторінки, підтверджено факт її розміщення в мережі Інтернет.

До протоколу огляду додається додаток: інформаційний носій (оптичний диск) з відповідними посиланнями та фотознімками екрану, 1 шт., відкрита інформація.

(т. 2 а.с.34-40);

- протокол огляду від 25.07.2022 року, з додатками, який складений старшим оперуповноваженим в ОВС 1 сектору 3 відділу ГВ ЗНД УСБУ в Херсонській області підполковником ОСОБА_12 , з якого убачається, що об`єктом огляду є відкритий ресурс мережі Інтернет за посиланням - ІНФОРМАЦІЯ_17 .

Проведеним оглядом встановлені наступні відомості, важливі для вказаного кримінального провадження.

З метою перегляду вищезазначеного відеоконтенту у програмному забезпеченні - Інтернет-браузері "GoogleChrome" у вкладниці пошуку введено посилання ІНФОРМАЦІЯ_17 та здійснено перехід до розділу мережі Інтернет за вказаною адресою.

За допомогою вбудованої функції Інтернет-браузера "GoogleChrome" посилання створено посилання на цю сторінку у вигляді QR коду (Додаток 1, який є невід`ємною частиною протоколу): Так, за вищезазначеним посиланням встановлено наявність відео сюжету з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_18 » розміщеному на інтернет-сервісі « YouTube » ІНФОРМАЦІЯ_95 року. Вищезазначений розділ мережі Інтернет вільно доступний для огляду йому необмеженому колу користувачів зазначеної мережі.

Під час огляду за допомогою вбудованої функції "Printscreen" зроблені зображення (скриншота 1,2) з екрану монітору вказаної публікації, які додаються вказаного протоколу як додаток № 2 та додаток № 3 та є його невід`ємною частиною.

Під час детального огляду вказаного відео сюжету встановлено, що журналіст засобу масової інформації «Украина.ру» - « ОСОБА_16 » скриншот 1, додаток 2), бере інтерв`ю у ректора Херсонського державного університету - «ОСОБА_111» (Скриншот 2, додаток 3), в ході якого встановлено наступний зміст (з 1 хв. 55 сек. до 16 хв. 11 сек.): Журналіст - ОСОБА_111, давайте тогда больше о Вашей роботе, коль Вы говорите что сейчас это во главе угла, у Вас грядёт вступительная компания и собственно она будет в очень не простых условиях скажем так, могли ли бы вообще представить когда ни будь что будет именно так? ОСОБА_17 - Во первых я никогда не могла представить что я буду ректором Херсонского государственного университета, таких вот, когда у меня научные амбиции когда я хотела быть доктором наук, стечением обстоятельств иначе сделать не позволили, поэтому я об этом и не мечтала, а когда я эту должность получила зная с 1984 года Херсонский государственный педагогический институт имени Крупской, то есть я знаю этот университет именно с этого периода когда я пришла сюда учиться то столкнувшись с тем я была немножко шокирована тем, что люди разворачивались и уходили, Понимаешь, ОСОБА_117 у меня было такое ощущение что, я понимаю, я очень много понимаю, что люди работают для себя, для своей семьи, что это главное, но меня учили, и я работала с людьми, для которых дело превыше всего. Красивые слова, раньше думай о родине, а потом о себе и вот когда я столкнулась с тем человек хочет хорошей жизни, хочет хорошей заработной платы, но тем ни менее человек хочет что-то отдать, ради чего-то, или на оборот со всеми вот этими за 8 лет что происходило, то что происходило с населением ну я не люблю это слово «окастрюлечение» это оболваненное и люди сидят опять же ждут, давайте немножко подождем, вот Николаев возьмем тогда мы вернемся, то есть сейчас боятся люди идти. Те, кто остались в Херсоне они бояться того, что те, кто уехали всю эту грязь выливают на них вот с чем мы сталкиваемся сейчас, выливается на каждого человека, оскорбляются там колаборантами как-то объясняют, что мы такие все отвратительные, что мы работаем на врага, но мы работаем на город, но тем не менее ничего страшного со временем у нас все будет, с 1 августа у нас начинается прием документов в Херсонский государственный университет. Журналист - Вот кстати ОСОБА_18 , я сегодня заходила на сайт Херсонского государственного университета во всяком случае на украино язычный его версию и с удивлением обнаружила, что приемная комиссия расположена в Ивано-Франковске это как?

ОСОБА_17 - Переехали в Ивано-Франковск Херсонський державний університет, держави Україна, а мы Херсонский государственный университет федеральное учебное заведение российской федерации, то есть то образование которое дает Ивано-Франковск Херсонський державний університет это дает образование Украина, наш Херсонский Государственный университет дает диплом российского образца.

Журналист - В Запорожской области которая так же частью находится под контролем российской федерации там уже весьма неплохие связи наметились с российскими учебными заведениями у местных вузов, а есть ли что-то подобное в Херсоне? Общаетесь ли Вы с российскими коллегами, планируете ли сотрудничество?

ОСОБА_17 - Первый кто приехал к нам в Херсон, был ректор московского государственного педагогического университета, мы с ним говорили, мы подписали меморандум, у нас соответствие факультетов и соответствие специальностей, он нам помогает по всем учебно-методическим планам, то есть мы сотрудничаем с московским государственным педагогическим университетом мы договорились что первый курс абитуриентов ми набираем, второй, третий и четвертый до бакалаврата мы набираем сюда в Херсонский государственный университет, а магистратуру и с ноября месяца аспирантуру он нам помогает и забирает в московский государственный педагогический университет. То есть ребята магистры ну и естественно аспиранты будут учиться, то что упало в руки им, об конечно никто не мог тать учится в магистратуре и аспирантуре московского государственного университета. Еще мы планируем работать вместе с Санкт петербургским педагогическим университетом имени Герцена.

Журналист - Вы говорили о том, что с 1984 года знаете этот вуз, я тоже этот вуз знаю не плохо, правда с чуть меньшего времени, а с 90-х годов, но мои родители закончили этот вуз и признаюсь зрителям я тоже его закончила. ОСОБА_18 скажите пожалуйста украинский язык Вы в учебной программе оставляете или нет?

ОСОБА_17 - Украинский язык, у нас будет специальность учитель украинского языка и украинской литературы, а почему нет, если востребованная специальность будет украинско-английская или украинско-немецкая, ну украинско-немецкая не знаю, то есть это обязательно, то что делала украинская власть все эти 30 лет начиная с Кучмы, Украина не россия этого не может продолжаться сейчас, нельзя наступать на эти грабли у нас доктор наук ОСОБА_19 , украинский язык блестящий, и она должна, ну это как бы тяжёлый случай сейчас будет, но человек должен нести украинскую литературу, украинский язык вернее, тех людей. Очень большое количество разговаривает на украинском языке, я считаю, что и Лесю УКРАИНКУ и Тараса ШЕВЧЕНКО , которые кстати и на русском языке писали тем не менее и на украинском языке. Выкорчевывать или ломать через колено как делали зелебобусы и ОСОБА_112 это такого не должно быть, чем больше языков знаешь, тем лучше. Но мой родной язык русский и я всегда говорила на русском языке, всегда, хоча українською мовою я володію дуже гарно.

Журналіст - Да, абсолютно верно, вот Вы говорили о том, что люди бояться ходить на работу, а правда ли, ну я общаюсь так же с жителями Херсона, разная информация поступает, разная информация поступает ко мне и кроме всего прочего говорят о том, что Украина сейчас платит заработную плату в частности жителям Херсона за то, чтобы они на работу не ходили, то есть за такой вот саботаж, это правда?

ОСОБА_17 - По поводу школ это правда, по поводу университетов, вот Ивано-Франковский мы его называем университет они сейчас не то что бы поумнели они поняли что люди, они платили зарплату своим людям, но Танечка вы же тоже должны понять 3 месяца люди, лаборанты, технический персонал были в простое, то есть они заработную плату вообще не получали, а сейчас ОСОБА_21 ректор Ивано-Франковского университета, он сказал что люди которые остались в Херсоне и не выехали в Ивано-Франковск заработную плату в гривнах получать; не будут, потому что они мои и в Херсоне работают и в Ивано-Франковске двойную зарплату получают, это получается то что обвиняли Донецк, что они пенсию получали и русскую и украинскую, а ничего что украинскую пенсию, а ничего что украинскую пенсию, гривны они обналичить не могут. А на сколько мне известно в школах платят, оплачивают отпускные ведутся сейчас разговоры о том что будут платить учителям за то, подумать только, чтобы они не выходили работать и учить детей, то есть им будут продлевать то ли до ноября месяца отпускные то ли будут платить заработную плату в каком то объеме чтобы они не выходили, называется это саботировали работу и я прекрасно понимаю как военно-гражданская администрация, лично ОСОБА_22 очень тяжело в этом вопросе, а как объяснить человеку, человек сидит дома заработную плату.?

Журналист - Зачем ему выходить, да если Украина ему платить за то, что он сидел дома, ужас конечно. Сложно Вам было собрать команду, создать ее? Я прекрасно понимаю, вот кстати университету в этом году исполняется 105 лет и в очень сложных условиях Вы его возглавили, и я знаю от части профессорско-преподавательский состав, знаю настроение среди этого состава, знаю, что некоторые до сих пор еще рефлексируют по Украине, с чем Вы столкнулись на первом этапе и что имеете сейчас?

ОСОБА_17 - На первом этапе с 15 июня по 1 июля у нас было 143 человека и в основном это было всего 2 кандидата наук, а 141 человек это был технический персонал, вот все что мы за этот месяц сделали, сейчас у нас 249 человек и уже 11 кандидатов наук, 6 докторов наук то есть люди подтягиваются, не бояться, а то те кто бояться ну пусть бояться мы к тебе придём они говорят через пол года ты ж докторов наук все равно возьмешь, а пока мы побоимся. Некоторые не могут еще вот эти вот страшилки, которые им Ивано-Франковский университет посылает, потому что они проводят компанию вступительную, хотя очень много деток приходит и говорят ОСОБА_18 , а можно мы будем учиться и в Ивано-Франковском бесплатно и у Вас на стационаре, я говорю, а зачем так, ну там у нас получается мы не доучились, я говорю ну посмотрите, как, ну мы считаем, что он лопнет, я говорю давайте посмотрим кто лопнет, почему нет, давайте пробовать. На меня произвело впечатление, пришла девочка абитуриентка, сейчас они просто оговаривают, она 4 раза не могла поступить к нам в университет, она из бедной семьи у нее высокие ЗНО 180 сданы экзамены - это как ЕГ в россии но она не могла попасть на специальность медицину, не могла попасть. И вот сейчас вот у нее получается шанс попасть на бюджетное образование и получить то, о чем она мечтала 4 года, ну это счастье. Люди, которые приходят семьями мне помогать, вот сейчас говорят, мы пришли Вам помогать, были и такие люди. Поэтому я считаю, что вот я обратилась, когда то к первое мое выступление было такое очень жесткое, в плане что я сказала что я знаю что сколько стоит, но такого быть не может, люди боятся еще и потому, что, а как же, да человек же ж привык к хорошему, быстро привыкаешь, они привыкли какую то мзду брать, а как же без этого жить, 30 лет выстраивалась вот эта вот цепочка, да это слово не красивое, коррупционное, но тем не менее она выстраивалась и люди как то привыкли жить, а тут пришла ОСОБА_18 которая знает от куда ноги растут конечно и все, и жилось та хорошо кому, ректору, проректорам, деканам, некоторым заведующим кафедрами, а всем то остальным тяжко жилось, тяжко, потому что молодая перспективная преподавательница ребеночка родила, ей надо платить или за 0,25 ставки, а она работала целую ставочку и когда она просила, пожалуйста, не могу я там или нет увольняйтесь или все. Такое тоже было и потом не я не хочу ничего плохого говорить, но когда-то ОСОБА_23 , Царство ему небесное обвинили в том, что лицей был его вотчиной так вот я Вам хочу сказать, что это учебное заведение было вотчиной одной семьи мы знаем о какой семье я говорю и я все больше и больше в этом убеждаюсь, а такого не может быть, раньше думай о родине, а потом о себе. Для меня, вот я сейчас с одним кандидатом наук говорила и говорю ты же всю жизнь ты же с какого года со мной вместе заходила в этот институт училась, как же ты можешь сейчас бросить, это же твое все. Нет вот у меня взгляды, я жду освобождения вот все нет я не пойду работать, не понимаю я этого, просто не понимаю.

Журналист - Ну это их выбор и дело совести каждого человека, давайте более скажем так о приземленном.

З метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет здійснено повне збереження Web-сторінки за допомогою браузера "Google Chrome" на робочому столі комп`ютера у папці з назвою «web-сторінка ОСОБА_24 ", після збереження з`явився файл з назвою «(5) Ректор университета рассказала правду о жизни после освобождения Херсона -YouTube». тип файлу - Chrome HTML Document (.html), об`ємом 3,75 МБ, хеш сумою SHA-1: НОМЕР_24 та папка з назвою «(5) Ректор университета рассказала правду о жизни после освобождения Херсона - YouTube_files», об`ємом 11,6 МБ. Крім того, у папці з назвою-«web-сторінка ОСОБА_24 " збережено вищезгаданий відеозапис під назвою ректор университета рассказала правду о жизни после освобождения Херсона», об`ємом 236 МБ, хеш сумою SHA-1: НОМЕР_25. В подальшому вказані файли записано на оптичний диск, який відповідно до ст. 105 КПК України долучено до даного протоколу як невід`ємний додаток (Додаток 6 до протоколу огляду від 25.07.2022).

Крім того, з метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет здійснено архівацію вказаної публікації за допомогою Інтернет ресурсу " ІНФОРМАЦІЯ_11 " за посиланням ОСОБА_25 наступним чином.

У браузері " ОСОБА_26 " у вкладці пошуку введено посилання ІНФОРМАЦІЯ_12

У браузері відкриласGoogle Chromeка Інтернет ресурсу " ІНФОРМАЦІЯ_11 ".

Під час огляду за допомогою вбудованої функції «Printsreen» зроблено зображення (скріншот №3) з екрану монітору, яке додане до вказаного протоколу як додаток №4 та є невід`ємною частиною.

Надалі у вкладці з назвою "Архивировать страницу, которая сейчас онлайн" введено Інтернет адресу: ІНФОРМАЦІЯ_19 за якою знаходиться вищезазначена сторінка, та запущено процес архівації.

Після завершення архівації на вказаному ресурсі з`явилась сторінка, за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_20 яка додана до архіву.

Також, при натисканні вкладки «поделиться» після архівації доступні html код, посилання до архівованої сторінки та інші дані.

Під час огляду за допомогою вбудованої функції «Printscreen» зроблено зображення (скриншот 4) з екрану монітору, яке додане до вказаного протоколу як додаток № 5 та є його невід`ємною частиною.

Зазначена сторінка в архіві доступна за наступними посиланнями: ІНФОРМАЦІЯ_21 {повне).

Таким чином, в ході огляду вказаної сторінки підтверджено факт її розміщення в мережі Інтернет.

(т. 2 а.с.45-58);

- протокол огляду від 26.07.2022 року, з додатками, який складений начальником ІНФОРМАЦІЯ_22 підполковником ОСОБА_27 , з якого убачається, що об`єктом огляду є відкритий ресурс мережі Інтернет за посиланням - ІНФОРМАЦІЯ_23 .

Проведеним оглядом встановлені наступні відомості, важливі для вказаного кримінального провадження:

З метою перегляду вищезазначеного розділу мережі Інтернет, в програмному забезпеченні Інтернет-браузеру « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (у вкладці пошук) введено посилання: ІНФОРМАЦІЯ_23 Додаток№ 1).

За допомогою вбудованої функції Інтернет-браузеру «GoogleChrome», створено посилання на цю сторінку у вигляді QR коду (Додаток № 2).

Вищезазначений ресурс вільно доступний для огляду необмеженому колу користувачів вказаної платформи.

Так, за наведеним посиланням встановлено наявність публікації, де містяться: фото та інформаційний матеріал. Під час детального огляду контенту, за допомогою вбудованої функції «Рrintscreen», зроблено зображення екрану монітору (Додаток № 1) та встановлено наступний зміст: «ХГУ и Первый Санкт-Петербургский Государственный медицинский университет им. ОСОБА_28 заключили соглашение о сотрудничестве

Ректор ПСПГМУ ОСОБА_29 прибыл в Херсон с целью налаживания взаимодействия с ХГУ.

Совместно с Татьяной Томилиной было разработано соглашение, благодаря которому станет возможно реализовывать совместные, в том числе грантовые проекты и образовательные программы, проводить научно- исследовательские и экспертные работы, организовывать совместные исследования, обмениваться информацией и технологиями и заниматься другими формами совместного труда и творчества»

На цьому огляд було закінчено.

У ході огляду фото- та відеозйомка не здійснювались, застосовувалась функція «PrintScreen».

З метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет, здійснено скачування веб-сторінки у вигляді файлу « ІНФОРМАЦІЯ_24 » розміром 39,6 КБ з хеш-сумою SHA-1: НОМЕР_2 . В подальшому, вказані файли записані на оптичний диск DVD-R, який відповідно до ст. 105 КПК України долучено до даного протоколу, як невід`ємний додаток до протоколу огляду від 26.08.2022.

Крім того, з метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет, здійснено архівацію даної публікації за допомогою Інтернет-ресурсу « ІНФОРМАЦІЯ_11 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_12 наступним чином.

У браузері « ІНФОРМАЦІЯ_13 » ІНФОРМАЦІЯ_25 у вкладці пошук) введено посилання ІНФОРМАЦІЯ_12

УGoogle Chromeкрилась сторінка Інтернет-ресурсу « ІНФОРМАЦІЯ_11 ».

В подальшому, у вкладці з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_14 » введено Інтернет адресу: ІНФОРМАЦІЯ_26 за якою знаходиться вищезазначена сторінка, та запущено процес архівації.

Після завершення архівації, на вказаному ресурсі створено наступні посилання: ІНФОРМАЦІЯ_27 (коротке), ІНФОРМАЦІЯ_28 (повне), які додані до архіву.

Також, при натисканні вкладки «поделиться» після архівації доступні html код, посилання до архівованої сторінки та інші дані: Додаток № 4.

Таким чином, у ході огляду вказаної Публікації, підтверджено факт її зміщення в мережі Інтернет.

(т. 2 а.с.60-67);

- протокол огляду від 27.07.2022 року, з додатками, який складений начальником ІНФОРМАЦІЯ_22 підполковником ОСОБА_27 , з якого убачається, що об`єктом огляду є відкритий ресурс мережі Інтернет за посиланням - ІНФОРМАЦІЯ_29 .

Проведеним оглядом встановлені наступні відомості, важливі для вказаного кримінального провадження.

З метою перегляду вищезазначеного відеоконтенту у програмному забезпеченні - Інтернет-браузері « ІНФОРМАЦІЯ_9 » у вкладці пошуку введено посилання: ІНФОРМАЦІЯ_29 та здійснено перехід до розділу мережі Інтернет за вказаною адресою.

За допомогою вбудованої функції Інтернет-браузера « ІНФОРМАЦІЯ_13 » створено посилання на цю сторінку у вигляді QR коду (Додаток 1, якGoogle Chromeною частиною протоколу).

Так, за вищезазначеним посиланням встановлено наявність відео сюжету з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_6 » розміщеному на інтернет-сервісі YouTube» 15 червня 2022 року. Вищезазначений розділ мережі Інтернет вільно доступний для огляду необмеженому колу користувачів зазначеної мережі.

Під час огляду за допомогою вбудованої функції «Printscreen» зафіксовано зображення з екрану монітору з наявною вказаною публікацією, який додається вказаного протоколу як Додаток № 2 та є його невід`ємною частиною.

Під час детального огляду вказаного відео сюжету встановлено, що неназваний журналіст засобу масової інформації «ВТВплюс», оприлюднює відомості про «нового» ректора Херсонського державного університету, подальшу діяльність вищого навчального закладу та вступну кампанію, а також бере інтерв`ю у - ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженка м. Херсон, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_3 , паспорт: НОМЕР_4 виданий Дніпровським РВ УМВС України в Херсонській області 29.10.1997), у ході якого встановлено наступний зміст (мовою оригіналу): Диктор - в Херсонском государственном университете новый ректор ОСОБА_111, в ближайшее время здесь соберут педагогов, а с августа проясниться какие специальности будут открыты для абитуриентов.

ТОМІЛІНА - с сегодняшнего дня Херсонський державний університет, как юридическая организация, прекращает свое существование, с сегодняшнего дня юридическое лицо Херсонский государственный университет. Первое, что мы сделаем это проведем инвентаризацию, как материальных ценностей, так и педагогического коллектива, я с 1984 года до 2015 года была в стенах этого университета, я знаю всех и я знаю, я скажу, сейчас все меня поймут, сколько стоит зачет по любому предмету, так вот я хочу сказать, что все, кто хочет работать во благо Херсонского государственного университета и чтобы зачет не стоил сколько-то, должны, некрасивое слово, обязаны во имя наших студентов, во имя нашего города, во имя нашего университета который свою историю ведет с 1917 года и которые хотят работать, они могут прийти, и мы их всех примем на работу.

План действий такой, сейчас у меня даже не это главное, мне главное, чтобы все преподаватели и сотрудники университета с понедельника, я еще дополнительно скажу, получили подъемные 10 тысяч рублей, я понимаю прекрасно, что для многих это средство последнее для существования сейчас, мы подчиняемся областному департаменту образования при военно-гражданской администрации города Херсона Херсонской области, я прекрасно понимаю, мы помогаем, чтобы все люди получили эти деньги, поэтому финансирование тоже идет, от туда даже зарплату будут платить, кто будет работать с завтрашнего дня останется, технические работники у нас уже с сегодняшнего дня вышли на работу, а затем следующий для меня как для ректора, это то, что все наши студенты, вернее даже все учащиеся которые закончили в 2022 году любое среднее учебное заведение, все они могут поступить в Херсонский государственный университет и 1 августа будет объявлено, на какие специальности мы сможем обеспечить достойное обучение.

Я считаю, что очень многим ребятам повезло получить образование, потому что, я не буду ничего плохого говорить, я не буду призывать ни к чему, потому что не многие могли в прошлой нашей жизни получить это образование, слишком велика была цена образования. Наконец-то мы придём к тому, педагогическому институту имени КРУПСКОЙ, в котором училась я и где ценность образования была очень велика, и мы откроем новые специальности и для Херсонской области для всех выпускников и для даже тех, кто очень хочет учиться и получить высшее образование. С первого августа начнется приемная комиссия. А обратиться я еще хочу к тем людям, которые работают на должностях проректоров, деканов, заведующих кафедр и находятся в Херсоне, я хочу сказать, вы уже остались в Херсоне, вы не уехали я вас очень хорошо знаю и, я считаю, что вы можете помочь Херсонскому государственному университету.

3 метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет здійснено повне збереження Web-сторінки за допомогою браузера «Google Chrome» на робочому столі комп`ютера у папці з назвою «web-сторінка», після збереження з`явився файл з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_6 », тип файлу - Chrome HTML Document (.html), об`ємом 3,77 МБ, хеш сумою SHA-1: 23152DC90C3FD1919A40F26BD1B642807F5FBB4F та папка з назвою «НОВЫЙ РЕКТОР ХГУ. ХЕРСОН - YouTube_files», об`ємом 11,8 МБ.

Крім того, збережено вищезгаданий відеозапис під назвою «НОВЫЙ РЕКТОР ХГУ. ХЕРСОН», об`ємом 11,5 МБ, хеш сумою SHA-1: НОМЕР_5 . В подальшому, вказані файли записано на оптичний диск, який відповідно д45549419153003D57FECA4D45489181811F8235405 КПК України долучено до даного протоколу як невід`ємний додаток (Додаток до протоколу огляду від _. 08.2022).

З метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет здійснено архівацію вказаної публікації за допомогою Інтернет ресурсу « ІНФОРМАЦІЯ_11 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_12 наступним чином.

У браузері « ІНФОРМАЦІЯ_13 » у вкладці пошуку введено посилання ІНФОРМАЦІЯ_12

У браузері відкGoogle Chromeка Інтернет ресурсу « ІНФОРМАЦІЯ_11 ».

Під час огляду за допомогою вбудованої функції «Printscreen» зроблено зображення (скріншот 3) з екрану монітору, яке додане до вказаного протоколу як Додаток № 3 та є його невід`ємною частиною.

Надалі у вкладці з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_14 » введено Інтернет адресу: ІНФОРМАЦІЯ_4 за якою знаходиться значена сторінка, та запущено процес архівації.

Після завершення архівації на вказаному ресурсі з`явилась сторінка, за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_30 яка додана до архіву.

Також, при натисканні вкладки «поделиться» після архівації доступні html код, посилання до архівованої сторінки та інші дані.

Під час огляду за допомогою вбудованої функції «Printscreen» зроблено зображення (скриншот) з екрану монітору, яке додане до вказаного протоколу як Додаток № 4 та є його невід`ємною частиною.

Зазначена сторінка в архіві доступна за наступними посиланнями: ОСОБА_30 (коротке) та ІНФОРМАЦІЯ_31 (повне).

Таким чином, в ході огляду вказаної сторінки підтверджено факт її розміщення в мережі Інтернет.

?(т. 2 а.с.68-75);

- протокол огляду від 03.09.2022 року, з додатками, який складений начальником ІНФОРМАЦІЯ_22 підполковником ОСОБА_27 , з якого убачається, що об`єктом огляду є відкритий ресурс мережі Інтернет за посиланням - ІНФОРМАЦІЯ_32 .

З метою перегляду вищезазначеного відео контенту у програмному забезпеченні - Інтернет-браузері "Google Chrome" у вкладниці пошуку введено посилання: ІНФОРМАЦІЯ_32 та здійснено перехід до розділу мережі за вказаною адресою.

За допомогою вбудованої функції Інтернет-браузера " Google Chrome " створено посилання на цю сторінку у вигляді QR коду (Додаток 1, який є невід`ємною частиною протоколу).

Так, за вищезазначеним посиланням встановлено наявність публікації розміщеної 02.09.2022 у месенджері «Телеграм» на каналі « ІНФОРМАЦІЯ_33 » під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_34 », яка (публікація) містить наступний текст:

« ОСОБА_31 учебный год для ХГУ начинается в непростых условиях. Ректор ХГУ ОСОБА_111 - «В столь непростой и интересный исторический час наш университет начал свою учебную деятельность. Первого сентября 400 студентов 1 курса пришли на обучение». Херсонский Государственный Университет продлевают работу приёмной комиссии до 15 октября.».

Вищезазначений розділ месенджері «Телеграм» вільно доступний для огляду необмеженому колу користувачів зазначеної мережі.

Під час огляду за допомогою вбудованої функції "Рrintscreen" зроблено зображення (скриншот 1 - знімок екрану) з екрану монітору вказаної публікації, який додається до вказаного протоколу як додаток № 2 та є його невід`ємною частино.

А також зображення з екрану монітору (скриншот) вказаної публікації- месенджеру «Телеграм»:

Під час огляду за допомогою вбудованої функції " Рrintscreen " зроблено зображення (скриншот 2 - знімок екрану) з екрану монітору вказаної публікації, який додається до вказаного протоколу як додаток № 3 та є його невід`ємною частиною.

Подальшим оглядом встановлено, що вказана публікація містить відеосюжет в якому зафіксовано виступи невстановлених осіб, які у сюжеті підписані, як « ІНФОРМАЦІЯ_35 » (далі - ОСОБА_32 ), « ІНФОРМАЦІЯ_36 » (далі - ОСОБА_33 ), « ОСОБА_34 » (Далі - ОСОБА_35 ), « ІНФОРМАЦІЯ_37 » (далі - ОСОБА_36 ), « ІНФОРМАЦІЯ_38 » (далі - ОСОБА_111), та закадрові коментарі відео у невідомої особи (далі - «Диктор»), а саме:

Диктор - Новый учебный год для Херсонского государственного университета в не простых условиях, бывший ректор ОСОБА_113 который уехал с частью преподавательского состава в Ивано - Франковск призывал саботировать работу в Херсоне, не смотря на трудности коллектив сформирован, абитуриенты стали студентами. Федеральное учебное заведение российской федерации Херсонский государственный университет открывает дверь в будущее, благословил начало нового учебного года и выступил с напутственным словом настоятель храма Иоанна Предтечи. Отец ОСОБА_114.

Отец ОСОБА_114 - Будем надеяться, что люди которые будут здесь получать знания будут получать его для созидания нашей большой, необъятной, замечательной родине, а мы будет в храмах Божьих молится о том чтобы господь их укреплял.

Диктор - Обучение здесь, начинается с 5 сентября в день знаний в фойе университета собрались, студенты первокурсники, они полны надежд. ОСОБА_33 - Раньше у меня, к сожалению, у меня такой возможности не было, живя в коррумпированной стране поступить на бюджет это было просто не возможно, сейчас так сказать новая страна, новые возможности.

Диктор - Для ОСОБА_37 этот день особенный, он поступил на

факультет физической культуры и спорта и его мечты

ОСОБА_35 - Преподавать, стать тренером и физруком

Диктор - ОСОБА_36 студентка факультета экологии ХГУ в прошлом.

Сейчас поступила на журналистику

ОСОБА_36 - Я сюда прям, хотела еще с детства, наверное, поступить, преподаватели здесь тоже хорошие

Диктор - Со студентами первокурсниками, поступившими на факультет психологии поговорила, новый ректор Херсонского государственного университета, она поделилась мыслями о будущем, рассказала о возможностях, которые дает студентам университет в этом году.

ОСОБА_111 - В столь не простой и интересный исторический час Херсонский государственный университет начал свою учебную деятельность 1 сентября 400 студентов первого курса пришли на обучение. Херсонский государственный университет продлевает работу приемной комиссии до 15 октября мы ждем студентов старших курсов. Я уверена, что вместе с московским государственным университетом вместе с российской федерацией мы построим новое хорошее, великое будущее. С праздником вас».

3 метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації мережі Інтернет здійснено повне збереження Web-сторінки за допомогою браузера "Google Chrome" на робочому столі комп`ютера у папці з назвою "web- сторінка ХГУ-3", після збереження з`явився файл з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_39 », тип файлу - Chrome HTML Document (.html), об`ємом 39,0 КБ, хеш сумою SHA-1: E6DCA8F4BB58E68CEA62822716B502F98CC9FDDC та папка з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_40 », об`ємом 398 КБ.

Також у ході огляду здійснено завантаження та збереження відеофайлу, який розміщений у вказаній публікації. В результаті завантаження отримано файл - « ІНФОРМАЦІЯ_41 » (тип файлу - MP4 Video File (.mp4), розмір - 21,5 МБ). Із використанням програми «HashTab» проведено обчислення хеш-кодів файлу - SHA-1: A4994DE5B21BC63349C257D604E8F710C0FA8F95.

В подальшому вказаний файл з відеосюжетом записано на оптичний диск, який відповідно до ст. 105 КПК України долучено до даного протоколу як невід`ємний додаток (Додаток № 5 до протоколу огляду від 03.09.2022).

Крім того, з метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет здійснено архівацію вказаної публікації за допомогою ресурсу « ІНФОРМАЦІЯ_11 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_12 наступним чином.

У браузері « ІНФОРМАЦІЯ_13 » у вкладці пошуку введено посилання ІНФОРМАЦІЯ_12

Надалі у вкладцGoogle ChromeІНФОРМАЦІЯ_14 » введено Інтернет адресу ІНФОРМАЦІЯ_42 за якою знаходиться вищезазначена сторінка, та запущено процес архівації.

Після завершення архівації на вказаному ресурсі з`явилась сторінка, за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_12 яка додана до архіву.

Також, при натисканні вкладки «поделиться» після архівації доступні html код, посилання до архівованої сторінки та інші дані.

Під час огляду за допомогою вбудованої функції " Рrintscreen" зроблено зображення з екрану монітору, яке додане до вказаного протоколу як додаток № 4 та є його невід`ємною частиною.

Зазначена сторінка в архіві доступна за наступними посиланнями:

- ІНФОРМАЦІЯ_43 Ікоротке );

- ІНФОРМАЦІЯ_44 повне).

Таким чином, в ході огляду вказаної сторінки підтверджено факт її розміщення в мережі Інтернет.

?(т. 2 а.с.77-87);

- протокол огляду від 10.09.2022 року, з додатками, який складений начальником 1 сектору 3 відділу ГВ ЗНД УСБУ в Херсонській області підполковником ОСОБА_27 , з якого убачається, що об`єктом огляду є відкритий ресурс мережі Інтернет за посиланням - ІНФОРМАЦІЯ_45

Проведеним оглядом встановлені наступні відомості, важливі для вказаного кримінального провадження:

З метою перегляду вищезазначеного розділу мережі Інтернет, в програмному забезпеченні Інтернет-браузеру « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (у вкладці пошук) введено посилання: ІНФОРМАЦІЯ_46 Додаток № 1).

За допомогою вбудованої функції Інтернет-браузеру «GoogleChrome», створено посилання на цю сторінку у вигляді коду (Додаток № 2):

Вищезазначений ресурс вільно доступний для огляду необмеженому колу користувачів вказаної платформи.

Так, за наведеним посиланням встановлено наявність публікації, де містяться: фото та інформаційний матеріал. Під час детального огляду контенту, за допомогою вбудованої функції «Рrintscreen», зроблено зображення екрану монітору Додаток № 1).

«У нас далеко идущие планы» - ректор ХГУ рассказала « ІНФОРМАЦІЯ_47 » о работе учебного учреждения и о проекте по реконструкции учебных корпусов

Ректор Херсонского государственного университета ОСОБА_111 ОСОБА_111 в интервью с «Главное в Херсоне» показала проект по реконструкции и восстановлению учебных корпусов, который был разработан ею и выпускниками университета.

«С этим проектом я уже была у главы ВГА Я хочу их красиво расписать и составить приблизительную смету, так что у нас далеко идущие планы», - отметила ОСОБА_18 .

Также она рассказала о выплате зарплат сотрудникам университета. Уже в июле Администрация выплатила зарплаты 249 работникам учреждения - в рублях, по стандартам РФ. ОСОБА_18 подчеркнула, что по инициативе главы Администрации ОСОБА_115, зарплаты людям были начислены больше тех, на которые они рассчитывали.

«Все у нас получается, и все хорошо!», - подытожила ОСОБА_18 ».

Крім того, зазначений матеріал містив також відеоролик «Video 1», об`ємом 41,4 МБ, наступного змісту (мовою оригіналу)-.

«ОСОБА_111 - я, ОСОБА_39 , ректор Херсонского государственного университета.

Это я называю проекты, мы уже говорили с главой военной-гражданской администрации, вот это вот историческое здание, а вот это то, что в аварийном состоянии, то что осталось, как бы вот сюда вот попала ракета, это то, что вот нужно все сносить и делать уже как-то иначе, планируются вот такие вот здания может если получится внутри на первом этаже, а вот это Мариинская гимназия, которая была построена за деньги херсонцев.

С этим проектом я была у главы, а вот это мы планируем вот так вот построить, у меня каждый отдел занимается и каждый факультет вот этими проектами. Я хочу их красиво расписать, составить приблизительную смету, так что у нас далеко идущие планы.

Выпускников Херсонского академического лицея было около 3,5 тысяч, моих участиях, детей которых я выпустила, я их называю, сыночки и дочки, вот это мои сыночки пришли и помогли сделать я попросила. В июне месяце по ведомости зарплатной было 143 человека на 24 июня и когда я пришла к ОСОБА_22 , о том, что вот о зарплатах, а он говорит почему такие маленькие зарплаты, а мы взяли среднюю, самую как бы по российской федерации, самую маленькую зарплату в 19,5 тысяч рублей, потому, что остались работать в основном кто, технички, сантехники, уборщицы, садовники, т.е. те люди, которые оказывается три месяца стояли на простое и им заработную плату не платили. И ОСОБА_40 сказал, почему такая маленькая зарплата? Нет, мы платим за смелость людям и вот 143 человека получили у нас полностью заработную плату за июнь месяц, полностью подъемные по 10 тысяч рублей мы получили. По зарплате никаких возражений нет, тут у меня на 11.07 уже было 249 человек, получили имущество, сейчас столики получаются новенькие, все у нас получается, все хорошо».

На цьому огляд було закінчено.

У ході огляду фото- та відеозйомка не здійснювались, застосовувалась функція «PrintScreen».

З метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет, здійснено скачування веб-сторінки у вигляді файлу « ІНФОРМАЦІЯ_24 » розміром 40,8 КБ з хеш-сумою SHA-1: 204A3054F599BC8FF9E278B6C2BC4BD6AA700F72.

В подальшому, вказані файли записані на оптичний диск DVD-R, який відповідно до ст. 105 КПК України долучено до даного протоколу, як невід`ємний додаток до протоколу огляду від 10.09.2022.

Крім того, з метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет, здійснено архівацію даної публікації за допомогою Інтернет-ресурсу « ІНФОРМАЦІЯ_11 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_12 наступним чином.

У браузері « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (у вкладці пошук) введено посилання ІНФОРМАЦІЯ_12

У браузGoogle Chromeь сторінка Інтернет-ресурсу « ІНФОРМАЦІЯ_11 », як зображено: Додаток № 3.

В подальшому, у вкладці з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_14 » введено Інтернет адресу: ІНФОРМАЦІЯ_48 за якою знаходиться вищезазначена сторінка, та запущено процес архівації.

Після завершення архівації, на вказаному ресурсі створено наступні посилання: ІНФОРМАЦІЯ_49 (коротке), ІНФОРМАЦІЯ_50 (повне), які додані до архіву.

Також, при натисканні вкладки «поделиться» після архівації доступні html код, посилання до архівованої сторінки та інші дані: Додаток № 4

Таким чином, у ході огляду вказаної публікації, підтверджено факт її розміщення в мережі Інтернет.

(т. 2 а.с.89-96);

- протокол огляду від 15.09.2022 року, з додатками, який складений старшим оперуповноваженим в ОВС 1 сектору 3 відділу ГВ ЗНД УСБУ в Херсонській області підполковником ОСОБА_12 , з якого убачається, що 1) Об`єктом огляду є відкритий ресурс мережі Інтернет за посиланням - ІНФОРМАЦІЯ_51 .

З метою перегляду вищезазначеного відео контенту у програмному забезпеченні - Інтернет-браузері "GoogleChrome" у вкладниці пошуку введено посилання: ІНФОРМАЦІЯ_51 та здійснено перехід до розділу мережі Інтернет за вказаною адресою.

За результатом вказаних дій завантажується сторінка з на якій в телеграм- каналі « ІНФОРМАЦІЯ_47 » міститься публікація, яка датована ІНФОРМАЦІЯ_96 року 17:54 (станом на 15.09.2022 має 17 000 переглядів) та підписана « ОСОБА_41 на лечение в Россию».

За допомогою вбудованої функції Інтернет-браузера "GoogleChrome" створено посилання на цю сторінку у вигляді С)ІІ коду {Додаток 1, який є невід`ємною частиною протоколу).

У вказаній публікаціє міститься графічне зображення (фотографія невстановленої особи жіночої статі) та текстом на російській мові наступного змісту:

«ОСОБА_111 отправят на лечение в Россию Вчера в Херсоне на ректора ХГУ совершили покушение - ОСОБА_111 получила ранения. Ее отправят на лечение в Российскую Федерацию, сообщил министр здравоохранения Херсонской области. «Министерство здравоохранения Херсонской области совместно с Минздравом России в ближайшее время отправит ректора ХГУ на высокотехнологичное лечение в Российскую Федерацию», - сказал ОСОБА_116».

Під час огляду за допомогою вбудованої функції "Printsreen" зроблено зображення (скриншот 1 - знімок екрану) з екрану монітору вказаної публікації, який додається до вказаного протоколу як додаток № 2 та є його невід`ємною частиною.

З метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет здійснено повне збереження Web-сторінки за допомогою браузера "Google Chrome" на робочому столі комп`ютера у папці з назвою " ІНФОРМАЦІЯ_3 ", після збереження з`явився файл з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_24 », тип файлу - Chrome HTML Document (.html), об`ємом 39,0 КБ, хеш сумою SHA-1: НОМЕР_6 та папка з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_52 », об`ємом 400 КБ.

В подальшому вказані файли записано на оптичний диск, який відповідно до ст. 105 КПК України долучено до даного протоколу як невід`ємний додаток (Додаток 4 до протоколу огляду від 15.09.2022).

Крім того, з метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет здійснено архівацію вказаної публікації за допомогою ресурсу « ІНФОРМАЦІЯ_11 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_12 наступним чином.

У браузері « ІНФОРМАЦІЯ_13 » у вкладці пошуку введено посилання ІНФОРМАЦІЯ_12

Надалі у вкладцGoogle ChromeІНФОРМАЦІЯ_14 » введено Інтернет адресу ІНФОРМАЦІЯ_53 за якою знаходиться вищезазначена сторінка, та запущено процес архівації.

Після завершення архівації на вказаному ресурсі з`явилась сторінка, за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_54 яка додана до архіву.

Також, при натисканні вкладки «поделиться» після архівації доступні html код, посилання до архівованої сторінки та інші дані,

Під час огляду за допомогою вбудованої функції " Printsreen " зроблено зображення з екрану монітору, яке додане до вказаного протоколу як додаток № 4 та є його невід`ємною частиною.

Зазначена сторінка в архіві доступна за наступними посиланнями:

- ОСОБА_42 (коротке);

- ІНФОРМАЦІЯ_55 (повне).

Таким чином, в ході огляду вказаної сторінки підтверджено факт її розміщення в мережі Інтернет.

Всі отримані у ходу електронні матеріали (знімки екрану, qr-коди, збережена сторінка) записані на DVD-R диск.

? (т. 2 а.с.98-105);

- протокол огляду від 16.09.2022 року, з додатками, який складений старшим оперуповноваженим в ОВС 1 сектору 3 відділу ГВ ЗНД УСБУ в Херсонській області підполковником ОСОБА_12 , з якого убачається, що об`єктом огляду є відкритий ресурс мережі Інтернет за посиланням - ІНФОРМАЦІЯ_56 .

З метою перегляду вищезазначеного відео контенту у програмному забезпеченні - Інтернет-браузері "GoogleChrome" у вкладниці пошуку введено посилання: ІНФОРМАЦІЯ_56 та здійснено перехід до розділу мережі Інтернет за вказаною адресою.

За результатом вказаних дій завантажується сторінка з на якій в телеграм- каналі « ІНФОРМАЦІЯ_57 » міститься публікація, яка датована 15 вересня 2022 року 19:35 (станом на 15.09.2022 має 14 700 переглядів).

За допомогою вбудованої функції Інтернет-браузера "GoogleChrome" створено посилання на цю сторінку у вигляді QR коду (Додаток 1, який є невід`ємною частиною протоколу):

Під час огляду за допомогою вбудованої функції "Printsreen" зроблено зображення (скриншот 1 - знімок екрану) з екрану монітору вказаної публікації, який додається до вказаного протоколу як додаток № 2 та є його невід`ємною частиною.

У вказаній публікаціє міститься текст на російській мові наступного змісту: «Уважаемые друзья, коллеги, жители Херсонской области!

Вместе с вами я потрясен событием, которое произошло в Херсоне 12 сентября, когда киевский режим организовал покушение на ректора Херсонского государственного университета ОСОБА_43 - в спину, исподтишка. Она пострадала, но к счастью идет на поправку в одном из лечебных учреждений РФ.

Всю свою сознательную жизнь она прожила в Херсоне, и за это время для многих успела стать наставником и другом, поэтому так понятно наше искренне негодование и сопереживание. Взрыв унес жизнь близкого для нее человека. Ия, как и вы, скорблю вместе со всеми, кому он был дорог. Очень жаль, что люди, которые искренне стремятся улучшить жизнь в городе и области, являются самыми уязвимыми и становятся главной мишенью трусливых пособников украинской власти.

Херсонскому государственному университету безусловно повезло, ведь первая в их строю - это особый боец, профессионал своего дела, бесстрашная, идейная и глубоко человечная ОСОБА_18 .

Я безмерно горд фактом знакомства и возможность работать вместе с ней. Сегодня в нашем русском Херсоне у нее осталась масса незаконченных дел и много важной работы. Я желаю ей скорейшего выздоровления и возвращения к ее особенной миссии - воспитанию молодых херсонцев, знающих и чтящих свои корни, любящих свой родной город. Мы все ее ждем. у

Временное отсутствие ОСОБА_44 - это повод еще плотнее сомкнуть наши ряды, для этого я призываю нам стать еще более сплоченными и консолидированными. Только так мы сможем одолеть наших врагов - внешних, внутренних, любых.

Победа, помните, всегда будет за нами. Наш фронт невозможно прорвать, ufo наше дело правое.

С уважением, министр образования и науки Херсонской области ОСОБА_45 ».

3 метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет здійснено повне збереження Web-сторінки за допомогою браузера "Google Chrome" на робочому столі комп`ютера у папці з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », після збереження з`явився файл з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_58 », тип файлу - Chrome HTML Document(.html), об`ємом 41,3 КБ, хеш сумою SHA-1: B1D719050F769801CA19F6925CAEE8EE1FDAED7C та папка з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_59 », об`ємом 397 КБ.

В подальшому вказані файли записано на оптичний диск, який відповідно до ст. 105 КПК України долучено до даного протоколу як невід`ємний додаток (Додаток 4 до протоколу огляду від 16.09.2022).

Крім того, з метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет здійснено архівацію вказаної публікації за допомогою ресурсу « ІНФОРМАЦІЯ_11 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_12 наступним чином.

У браузері « ІНФОРМАЦІЯ_13 » у вкладці пошуку введено посилання ІНФОРМАЦІЯ_12

Надалі у вкладцGoogle ChromeІНФОРМАЦІЯ_14 » введено Інтернет адресу ІНФОРМАЦІЯ_60 за якою знаходиться вищезазначена сторінка, та запущено процес архівації.

Після завершення архівації на вказаному ресурсі з`явилась сторінка, за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_61 яка додана до архіву.

Також, при натисканні вкладки «поделиться» після архівації доступні html код, посилання до архівованої сторінки та інші дані.

Під час огляду за допомогою вбудованої функції "Printscreen" зроблено зображення з екрану монітору, яке додане до вказаного протоколу як додаток № 4 та є його невід`ємною частиною.

Зазначена сторінка в архіві доступна за наступними посиланнями:

- ІНФОРМАЦІЯ_62 (коротке);

- ІНФОРМАЦІЯ_63 (повне).

Таким чином, в ході огляду вказаної сторінки підтверджено факт її розміщення в мережі Інтернет.

? (т. 2 а.с.106-114);

- протокол огляду від 15.09.2022 року, з додатками, який складений старшим оперуповноваженим в ОВС 1 сектору 3 відділу ГВ ЗНД УСБУ в Херсонській області підполковником ОСОБА_12 , з якого убачається, що об`єктом огляду є відкритий ресурс мережі Інтернет за посиланням - ІНФОРМАЦІЯ_64

З метою перегляду вищезазначеного відео контенту у програмному забезпеченні - Інтернет-браузері "Google Chrome" у вкладниці пошуку введено посилання: ІНФОРМАЦІЯ_65 та здійснено перехід до розділу мережі Інтернет за вказаною адресою.

За результатом вказаних дій завантажується сторінка з на якій в телеграм-каналі « ІНФОРМАЦІЯ_66 » міститься публікація (графічне зображення та текст), яка датована 12 вересня 2022 року 21:55 (станом на 15.09.2022 має 3 300 переглядів).

За допомогою вбудованої функції Інтернет-браузера "GoogleChrome" створено посилання на цю сторінку у вигляді QR коду (Додаток 1, який є невід`ємною частиною протоколу):

У вказаній публікаціє міститься графічне зображення - на червоному фоні напис білими літерами «ВАЖНАЯ ИНФОРМАЦИЯ» та текстом на російській мові наступного змісту:

« ОСОБА_46 на нашего ректора, ОСОБА_111 , было совершено покушение. Она жива, её здоровью ничего не угрожает. Врачи оказали всю необходимую помощь. К сожалению, погиб её охранник. Более подробную информацию ожидайте позже».

Під час огляду за допомогою вбудованої функції "Printscreen" зроблено зображення (скриншот 1 - знімок екрану) з екрану монітору вказаної публікації, який додається до вказаного протоколу як додаток № 2 та є його невід`ємною частиною.

З метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет здійснено повне збереження Web-сторінки за допомогою браузера "Google Chrome" на робочому столі комп`ютера у папці з назвою " ІНФОРМАЦІЯ_3 ", після збереження з`явився файл з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_67 », тип файлу - Chrome HTML Document (.html), об`ємом 38,3 КБ, хеш сумою SHA-1: НОМЕР_7 та папка з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_68 », об`ємом 396 КБ.

В подальшому вказані файли записано на оптичний диск, який відповідно до ст. 105 КПК України долучено до даного протоколу як невід`ємний додаток (Додаток 4 до протоколу огляду від 15.09.2022).

Крім того, з метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет здійснено архівацію вказаної публікації за допомогою ресурсу « ІНФОРМАЦІЯ_11 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_12 наступним чином.

У браузері « ІНФОРМАЦІЯ_13 » у вкладці пошуку введено посилання ІНФОРМАЦІЯ_12

Надалі у вкладцGoogle ChromeІНФОРМАЦІЯ_14 » введено Інтернет адресу ІНФОРМАЦІЯ_69 за якою знаходиться вищезазначена сторінка, та запущено процес архівації.

Після завершення архівації на вказаному ресурсі з`явилась сторінка, за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_12 яка додана до архіву.

Також, при натисканні вкладки «поделиться» після архівації доступні html код, посилання до архівованої сторінки та інші дані.

Під час огляду за допомогою вбудованої функції " Printscreen" зроблено зображення з екрану монітору, яке додане до вказаного протоколу як додаток № 4 та є його невід`ємною частиною.

Зазначена сторінка в архіві доступна за наступними посиланнями:

- ІНФОРМАЦІЯ_70 (коротке);

- ІНФОРМАЦІЯ_71 (повне).

Таким чином, в ході огляду вказаної сторінки підтверджено факт розміщення в мережі Інтернет.

? (т. 2 а.с.115-122);

- протокол огляду від 16.09.2022 року, з додатками, який складений старшим оперуповноваженим в ОВС 1 сектору 3 відділу ГВ ЗНД УСБУ в Херсонській області підполковником ОСОБА_12 , з якого убачається, що об`єктом огляду є відкритий ресурс мережі Інтернет за посиланням - ІНФОРМАЦІЯ_72 .

З метою перегляду вищезазначеного відео контенту у програмному забезпеченні - Інтернет-браузері "GoogleChrome" у вкладниці пошуку введено посилання: ІНФОРМАЦІЯ_72 та здійснено перехід до розділу мережі Інтернет за вказаною адресою.

За результатом вказаних дій завантажується сторінка з на якій в телеграм- каналі « ІНФОРМАЦІЯ_73 » міститься відео репортаж, який розміщено ІНФОРМАЦІЯ_97 року 17:50 (станом на 16.09.2022 має 8417 переглядів) та підписаний «Ректор Херсонского государственного университета ОСОБА_111 ОСОБА_111 находится в ОСОБА_48 в республиканской клинической больнице Семашко». Вищезазначений розділ мережі Інтернет вільно доступний для огляду необмеженому колу користувачів зазначеної мережі.

За допомогою вбудованої функції Інтернет-браузера "GoogleChrome" створено посилання на цю сторінку у вигляді (^Я коду {Додаток 1, який є невід 'ємною частиною протоколу).

Під час огляду за допомогою вбудованої функції " Printscreen " зроблено зображення (скриншот 1 - знімок екрану) з екрану монітору вказаної публікації, який додається до вказаного протоколу як додаток № 2 та є його невід`ємною частиною.

Під час детального огляду вказаної публікації встановлено наявність наступного тексту на російській мові:

«Ректор Херсонского государственного университета ОСОБА_111 ОСОБА_111 находится в Крыму в республиканской клинической больнице Семашко Её состояние после покушения, совершенного около 4-х часов дня 12 сентября, врачи оценивают, как стабильное средней тяжести.

Вадим Илъмиев, министр здравоохранения Херсонской области - « ОСОБА_18 была доставлена в одну из наших клинических больниц нашей области, ей была оказана помощь, ее прооперировали, извлекли мелкие осколки. В дальнейшем после обследования обнаружилось то, что в глазном яблоке находится маленький осколок».

Также министр добавил, что операцию такой сложности в Херсоне ранее не делали. Теперь есть возможность отправлять пациентов в Крым.

«Здесь нужна была специализированная помощь по извлечению осколка из глазного яблока - это высокотехнологическая операция, которая у нас в Херсоне и раньше не проводилась. Мы сегодня имеем возможность отправлять на большую землю с подобными травмами и заболеваниями».

Врачи уверяют, что здоровью ОСОБА_111 ничего не угрожает, зрение она не потеряет.

Напомним, 12 сентября около 16:00 в доме, где живет ОСОБА_18 , прогремел взрыв. Дистанционно сработала бомба, закрепленная на электрощитовой первого этажа. »

та відео сюжету, і якому зафіксовано виступ невідомої особи, яка у відео сюжеті підписана, як « ОСОБА_116 министр здравоохранения Херсонской области » (далі - «ОСОБА_116»), та закадрові коментарі відео сюжету невідомої особи (далі - «Диктор»), а саме:

Диктор - Ректор Херсонского государственного университета ОСОБА_111 ОСОБА_111 находится в Крыму в республиканской клинической больнице Симашко, ее состояние после покушения совершенного около 4 часов дня 12 сентября врачи оценивают, как стабильной средней тяжести об этом сообщил министр здравоохранения

ІНФОРМАЦІЯ_75 ОСОБА_49 была доставлена в одну из клинических больниц, ей была оказана первая медицинская помощь, ее прооперировали, извлекли осколки, мелкие осколки и к сожалению в дальнейшем после обследования обнаружилось то, что в глазном яблоке находится маленький осколок.

Диктор - Операцию такой сложности, по словам министра здравоохранения в Херсоне ранее не делали, теперь есть возможность отправлять пациентов в Крым.

ОСОБА_116 - Здесь нужна была специальная, специализированная помощь, это по извлечению осколка из глазного яблока, это высокотехнологическая операция, которая у нас в Херсоне и раньше не проводилась, мы сегодня имеем возможность направлять на большую землю с подобными и травмами, и заболеваниями это то, что мы делаем фактически регулярно. К сожалению логистика у нас сегодня по известным причинам сообщение с левым берегом нарушено, но все-таки не смотря на эти трудности у нас отлажен механизм, я не буду раскрывать его по понятным причинам.

Диктор - Врачи уверяют, что здоровью ОСОБА_111 на данный момент ни что не угрожает, зрения она не потеряет. Напомним 12 сентября около 16:00 в доме, где живет ОСОБА_18 прогремел взрыв, дистанционно сработала бомба, закрепленная на электрощитовой первого этаж, после покушения ректора доставили в больницу, где ей оперативно была оказана медицинская помощь, ее охранник погиб на месте.

3 метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет здійснено повне збереження Web-сторінки за допомогою браузера "Google Chrome" на робочому столі комп`ютера у папці з назвою "web-сторінка ХДМА-3", після збереження з`явився файл з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_76 , тип файлу - Chrome HTML Document (.html), об`ємом 42,2 КБ, хеш сумою SHA-1: НОМЕР_8 та папка з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_77 », об`ємом 393 КБ.

Також у ході огляду здійснено завантаження та збереження зазначеного відеофайлу, яке розміщений у вказаній публікації. В результаті завантаження отримано файл - «2022-09-14 томшина покушение телега» (тип файлу - MP4 Video File (.mp4), розмір - 18,5 МБ). Із використанням програми «HashTab» проведено обчислення хеш-кодів файлу - SHA-1: НОМЕР_9 .

В подальшому вказані файли записано на оптичний диск, який відповідно до ст. 105 КПК України долучено до даного протоколу як невід`ємний додаток (Додаток 4 до протоколу огляду від 16.09.2022).

Крім того, з метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет здійснено архівацію вказаної публікації за допомогою ресурсу « ІНФОРМАЦІЯ_11 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_12 наступним чином.

У браузері « ІНФОРМАЦІЯ_13 » у вкладці пошуку введено посилання ІНФОРМАЦІЯ_12 .

Надалі у вкладGoogle Chrome ІНФОРМАЦІЯ_14 » введено Інтернет адресу ІНФОРМАЦІЯ_78 за якою знаходиться вищезазначена сторінка, та запущено процес архівації.

Після завершення архівації на вказаному ресурсі з`явилась сторінка, за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_12 яка додана до архіву.

Також, при натисканні вкладки «поделиться» після архівації доступні html код, посилання до архівованої сторінки та інші дані.

Під час огляду за допомогою вбудованої функції "Printscreen" зроблено зображення з екрану монітору, яке додане до вказаного протоколу як додаток № 3 та є його невід`ємною частиною.

Зазначена сторінка в архіві доступна за наступними посиланнями:

- ІНФОРМАЦІЯ_79 (коротке);

- ІНФОРМАЦІЯ_80 (повне).

Таким чином, в ході огляду вказаної сторінки підтверджено факт розміщення в мережі Інтернет.

? (т. 2 а.с.123-131);

- висновок експерта № СЕ-19/115-22/7898-ФП від 28.11.2022 року, з якого убачається, що в відеофайлі з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_18 » у проміжок часу з по 00:00:01 до 00:22: 05 - зображена ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1

? (т. 2 а.с.138-144);

- протокол огляду місця події від 02.12.2022 року, який складений старшим дізнавачем ВП №1 Каховського РВП ГУНП в Херсонській області капітаном поліції ОСОБА_50 , з якого убачається, що місцем огляду є приміщення типографії розташованої в корпусі №6 Херсонського державного університету, розташованого за адресою: АДРЕСА_2 де під час огляду було виявлено документацію, а саме: записна книжка, на останній сторінці якої виявлено рукописний запис з вказаними електронної пошти: ІНФОРМАЦІЯ_81 ; яндекс-почта e-mail: ІНФОРМАЦІЯ_82 ; паролі НОМЕР_10 ; логин: ІНФОРМАЦІЯ_98 ответ НОМЕР_11 ; зошит з рукописними записами на російській мові; блокнот з записом на обкладинці «ЮЖМОРМОНТАЖ 1944», на сторінках якого виявлено рукописний текст російською мовою; записна книжка частина сторінок якої склеєна липкою стрічкою, а дані на сторінках нанесано рукописний текст з вказаними прізвища та посад та інше; фрагмент аркуша рукописним почерком: НОМЕР_12 : НОМЕР_13 ОСОБА_51 ; рукописно « Докладная » на ім`я « Инженера по организации пожарной безопасности университета ОСОБА_53 », від ОСОБА_54 на 2х аркушах, копія «Служебной записки» на ім`я «Ректора ХГУ ОСОБА_3 » від «Начальника учебного отдела ОСОБА_55 » на 1 аркуші; «проект Приказа об организации безопасности эксплуатации объектов и оборудовании системы жизнеобеспечении университета» на 2х аркушах; «проект приказа об организации работы, труда и обеспечении безопасности условий работы» на 2х аркушах; «Служебная записка» на ім`я «и.о. главного инженера ОСОБА_56 » від «начальника отдела охраны труда ОСОБА_57 » на 1 аркуші; «Служебная записка» на ім`я « ОСОБА_58 », від «и.о. начальника отдела труда ОСОБА_59 »; «Докладная записка о состоянии пожарной безопасности и документации по охране труда и пожарной безопасности», на ім`я «и.о. инженера по организации пожарной безопасности ХГУ ОСОБА_60 » від «и.о. директора научной библиотеки ОСОБА_61 », на 2х аркушах; «Должностная инструкция и.о. специалиста центра информационных технологий ХГУ ОСОБА_62 », затверджена «и.о. начальника центра информационных технологий ОСОБА_63 » на 4 аркушах; 1 аркуш під назвою «Редакционно-издательский отдел: 1. ОСОБА_64 - и.о. главы редакционно-издательского отдела; 2. ОСОБА_65 - оператор компьютерного набора; 3. ОСОБА_66 - специалист редакционо-издательского отдела; 4. ОСОБА_67 - оператор компьютерного набора» на 1му аркуші; копія паспорта громадянина України на ім`я ОСОБА_68 , ІНФОРМАЦІЯ_83 , НОМЕР_15 , виданий Комсомольським РВ ХМУ УМВС України в Херсонській області, місце реєстації: АДРЕСА_3 та доповідна про присвоєння ід.номеру на 1 аркуші; копія посвідчення ветерана праці на ім`я ОСОБА_69 1933 р.н. на 1 аркуші; копія паспорту громадянина рф ОСОБА_69 1933 р.н., выданий «МВД по Республике Крым» 21.09.2022 року; довідка про присвоєння ід. номера на ім`я ОСОБА_70 , на 1 арк.; копія паспорта громадянина України на ім`я ОСОБА_70 , ІНФОРМАЦІЯ_84 виданий Дніпровським ВМ ХМУ УВС України в Херсонській області 19.03.2002 року, зареєстрований: АДРЕСА_4 , НОМЕР_26, на 3 аркуша; копія диплома про отримання вищої освіти на ім`я ОСОБА_70 на 1 аркуші; копія паспорту рф на ім`я ОСОБА_71 , ІНФОРМАЦІЯ_85 , виданий МВД по Республике Крым 20.07.2022; бейджик з фотографії на ім`я ОСОБА_53 «отдел охраны труда»; бейджик з фотографією на ім`я ОСОБА_57 «отдел охраны труда»; копія «Приказ о создании комиссии по расследовании несчастного случая, который случился во время учебного процесса со студенткой ОСОБА_72 » на 1 аркуші; «Служебная записка» на ім`я «и.о. начальника инженерно-технического отдела ХГУ ОСОБА_56 » від «и.о. начальника центра информационных технологий ОСОБА_73 (копія)» на 1 аркуші; копія «Докладная записка» на ім`я «вр. и.о. ректора, проректору по учебной работе ОСОБА_74 » від «и.о. начальника отдела охраны труда ОСОБА_57 » на 1 аркуші; копія « ІНФОРМАЦІЯ_86 » з переліком осіб на 4 аркушах. Вищезазначені документи під час огляду було вилучено та поміщено до поліетиленового файлу, опечатаного контрольним талоном з пояснювальним написом, записні книги, зошит та блокнот упаковано в сейф-пакет №б/н.

В подальшому учасники огляду пройшли до учбового корпусу № 1 Херсонського державного університету, що розташований за адресою: АДРЕСА_2 , де в приміщені актового залу було виявлено наступні документи: «Сценарий проведения форума « ІНФОРМАЦІЯ_87 » на 12 аркушах; «Служебная записка» на ім`я «Ректора ХГУ ОСОБА_3 » від звукорежисера «Центра массовых мероприятий ОСОБА_75 » на 1 арк.; «Табель учета использования рабочего времени» від 30.09.2022 на 1 аркуші; «Журнал регистрации инструктажа на рабочем месте по пожарной безопасности» від 01.09.2022 року на 11 арк.; «Журнал учета проведении инструктажа на рабочем месте по охране труда» на 13 арк. Зазначені документі в ході огляду були вилучені, упаковані до поліетиленового файлу, опечатаного контрольним талоном з пояснювальним написом.

(т. 2 а.с.149-152);

- протокол огляду від 20.12.2022 року, який складений старшим в ОВС СВ УСБ в Херсонській області ОСОБА_76 , з якого убачається, що в ході огляду кабінету № , що розташований на першому поверсі адміністративної будівлі ХДУ за адресою: АДРЕСА_2 , виявлено та вилучено: 1. Копія документа «Приказ от 11.07.2022 №07-А О принятии на баланс ХГУ и сохранности всего комплекса имущества на территории ботанического сада» 1 акр.; 2. Копія документа «Приказ от 31.08.2022 о создании постоянно действующий комиссии по осмотру зданий и сооружений Государственного бюджетного образовательного учреждения высшего образования Херсонской области Херсонского государственного университета» - 1 арк.; 3. Копія документа «Приказ от 23.09.2022 №14-А О назначении ответственного за исправное состояние и безопасную эксплуатацию газового оборудования, тепловых установок и сетей ХГУ» - 1 арк.; 4. Копія документа «График осмотра зданий и сооружение ГБОУ высшего образования Херсонской области ХГУ на 2022-2023 уч. года» - 1 аркуш; 5. Копія документа «Распоряжение от 27.06.2022 №02-р О проведения вскрытия служебных помещений и обследовании территории Ботанического сада ХГУ на предмет выявления опасных для жизни и здоровья услужающего персонала, животных и посетителей предметов и устройств» - 2 арк. 6. Копія документа «Распоряжение от 27.06.2022 №03-р О проведении вскрытия комнат и служебных помещений Водной станции ХГУ на предмет выявления опасных для жизни и здоровья обслуживающего персонала и отдыхающих предметов и устройств» - 2 акр. 2 прим.; 7. Копія документа «Приказ от 26.08.2022 №16-Д О проверке готовности материальной базы университета к І семестру 2022-2023 учебного года» - 2 арк. 8. Копія документа «Приказ от 17.08.2022 №1-К О направлении в командировку ОСОБА_56 и ОСОБА_77 » - 2 прим., 2 арк., 9. Копія документа «Приказ от 01.08.2022 №9/1-Д О системе оплаты труда работников ХГУ» - 1 арк.; 10. Копія документа «Приказ от 09.08.2022 года № 12-Д О назначении лиц, ответственных за снятие показаний счетчиков водоснабжения, электроэнергии и потреблении природного газа» - 1 арк.; 11. Копія документа «Приказ № 062-р от 02.06.2022 о назначении ректором ХГУ Томилиной Татьяны Юрьевны» - 1 арк. 12. Копія документа «Выписка из Реестра юридических лиц, осуществляющих деятельность в Херсонской области от 22.06.2022 №1000-148» - 1 арк.; 13. Копія документа «Справка об открытии расчетного счета от 04.07.2022» - 1 арк. 14. Копія документа «Указ головы военно-гражданской администрации Херсонской области №11-у от 18.08.2022 об утверждении Уставов ГБОУ высшего образования Херсонской области» - 1 арк. 15. Копія документа (титульної сторінки) з текстом «Устав ГБОУ высшего образования «Херсонский государственный университет» - 1 арк. 16.Документ «Должностная инструкция главного инженера ХГУ ОСОБА_78 » - 4 арк., 17. Документ «Договор о научном и научно-производственном сотрудничестве» з додатками - 4 арк., 18 Копія документа «Приказ от 04.07.2022 № 02-А О пропускном режиме» - 2 примірника 2 арк.; 19. Документ «Товарно-транспортная накладная от 10.10.2022 №83» - 3 арк., 20. Документ «Накладная №ООБГ-000005 на отпуск материалов (материальных ценностей) на сторону от 10.10.2022» - 2 арк. 2 прим.; 21. Копія документа «Приказ от 17.06.2022 №01-А О создании постоянно действующей инвентаризационной комиссии» - 1 арк.; 22. Копія документа «Приказ от 04.07.2022 № 05-А О внесении изменений в приказ от 17.06.2022 №01-А» - 1 арк.; 23. Копія документа «Приказ от 01.07.2022 №2-Д О назначении ответственного за хранение и использование гербовой печати ХГУ» - 1 арк., 24.Документ «Акт приема-передачи №1-2022 от 24.08.2022» - 1 арк.; 25. Документ «Акт приема-передачи №2-2022 от 26.08.2022» - 1 арк., 26. Документ «Служебная записка» на ім`я «ректора ХГУ ОСОБА_3 от и.о. начальника центра информационных технологий ОСОБА_63 от 06.10.2022 вх. №186 от 06.10.2022» - 1 арк.; 27. Копія документа «Письмо № 03-32/61 от 31.08.2022» - 1 арк. 28. Копія документа «Письмо №03-32/108 от 14.10.2022»- 1 арк. 29. Копія документа «Письмо №03-32/104 от 13.10.22» - 1 арк.; 30. Копія документа «Письмо № 03-32/60 от 31.08.2022»-1 акр. 31. Копія документа «Приказ от 07.09.2022 №13-А О создании комиссии по расследовании несчастного случая, которые случился во время учебного процесса со студенткой Юдиной Еленой» - 1 арк. 32. Копія документа «Приказ от 14.10.2022 №56-Д направлении на стажировку студентов и преподавателей медицинского факультета в г. Санкт-Петербург» - 4 арк., 33. Копія документа «Приказ №17-К от 15.06.2022 По личному составу службы охраны» - 3 арк., 34. Копія документа «Приказ от 15.08.2022 №1 -ЛС-о О предоставлении отпуска» - 2 арк., 35. Копія документа «Приказ от 26.08.2022 №2-лс-о О предоставлении отпуска» - 1 арк., 36. Копія документа «Приказ от 30.08.2022 № 3-лс-о О предоставлении отпуска» - 1 арк. 37. Копія документа «Приказ от 30.08.2022 №18-Д О премирование сотрудников ХГУ» - 1 арк., 38. Копія документа «Приказ от 25.07.2022 № 29-К об увольнении с работы» - 1 арк.; 39. Копія документа «Приказ от 20.07.2022 №28-К об увольнении с работы» - 1 арк.; 40. Копія документа «Приказ от 12.07.2022 №26/1-К об увольнении с работы» - 1 арк.; 41. Копія документа «Приказ от 05.07.2022 Об увольнении с работы» - арк.; 42. Копія документа «Приказ от 29.07.2022 №30-к об увольнении с работы» - 2 арк.; 43. Копія документа «Приказ от 31.08.2022 №40-К Об увольнении с работы» - 1 арк.; 44. Копія документа «Приказ от 24.08.2022 №38-К об увольнении с работы» - 2 прим., 2 арк.; 45. Копія документа «Приказ от 15.08.2022 № 36-К об увольнении с работы» -1 арк.; 46. Копія документа «Приказ от 10.08.2022 № 33-К об увольнении с работы» -1 арк.; 47. Копія документа «Приказ от 31.08.2022 № 42-К об увольнении с работы» -1 арк.; 48. Копія документа «Приказ от 31.08.2022 № 41-К об увольнении с работы» -1 арк.; 49. Копія документа «Приказ от 31.08.2022 № 43-К об увольнении с работы» -1 арк.; 50. Копія документа «Приказ от 05.09.2022 № 45-К об увольнении с работы» -1 арк.; 51. Документ «Приказ об увольнении с работы» -1 арк.; 52. Копія документа «Приказ от 06.09.2022 №46-К по личному составу» - 1 арк. 53. Копія документа «Приказ от 09.09.2022 №47-К по личному составу» - 1 арк.; 54 Копія документа «Приказ от 15.06.2022 №16-К по личному составу» - 1 арк.; 55. Копія документа «Приказ от 01.07.2022 №25-К по личному составу» - 3 арк.; 56. Копія документа «Приказ от 01.07.2022 №21-К по личному составу» - 2 арк.; 57. Копія документа «Приказ от 01.07.2022 №20-К по личному составу» - 1 арк. 58. Копія документа «Приказ от 15.06.2022 №18-К по личному составу» - 14 арк.; 59. Копія документа «Приказ от 01.07.2022 №26-К по личному составу» - 7 арк.; 60. Копія документа «Приказ от 22.08.2022 №37-К по личному составу» - 1 арк.; 61 Копія документа «Приказ от 15.07.2022 №27-К по личному составу» - 1 арк.; 62. Копія документа «Приказ от 11.08.2022 №34-К по личному составу» - 1 арк. 63. Копія документа «Приказ от 01.07.2022 №24-К О временном переводе персонала общежитие №1 на общежитие №2 и №3 студенч. городка ХГУ» - 1 арк. 64. Копія документа «Приказ от 15.06.2022 №09-К - 1 арк. 65. Копія документа «Приказ от 15.06.2022 №08-К - 1 арк.; 66. Копія документа «Приказ от 15.06.2022 №10-К - 1 арк.; 67. Копія документа «Приказ от 15.06.2022 №11-К - 1 арк.; 68. Копія документа «Приказ от 15.06.2022 №12-К - 1 арк.; 69. Копія документа «Приказ от 15.06.2022 №13-К - 1 арк.; 70. Копія документа «Приказ от 15.06.2022 №14-К - 1 арк.; 71. Копія документа «Приказ от 15.06.2022 №15-К - 1 арк.; 72. Копія документа «Приказ от 15.06.2022 №01-К - 1 арк.; 73. Копія документа «Приказ от 15.06.2022 №02-К - 1 арк.; 74. Копія документа «Приказ от 15.06.2022 №03-К - 1 арк.; 75. Копія документа «Приказ от 15.06.2022 №04-К - 1 арк.; 76. Копія документа «Приказ от 15.06.2022 №05-К - 1 арк.; 77. Копія документа «Приказ от 15.06.2022 №06-К - 1 арк.; 78. Копія документа «Приказ от 15.06.2022 №07-К - 1 арк.; 79 Копія документа «Приказ от 14.06.2022 №01 О прекращении работы высщего учебного заведения «Херсонський державний університет» - 1 арк. 80. Документ «Соглашение №3/22 от 10.08.2022 о сотрудничестве в области молодежной политике, семьи и спорта между департаментом молодежной политике, семьи и спорта Херсонской области и ХГУ» - на1 арк.; 81. Документ «Рапорт на имя ректора ГБОУ Херсонский государственный университет ОСОБА_3 вх.№113 от 12.09.2022 от заведующей кафедрой философии и социально-гуманитарных наук ОСОБА_79 » - 1 арк. 82. Документ «Письмо от 10.08.2022 от ректора ОСОБА_80 » - що починається текстом « ОСОБА_81 » та містить рукописний напис «вх. 01/1305 от 11.08.2022» - арк. 83. Документ «Справка от 17.10.2022 №10» - 1 арк.; 84. Документ «Справка от 17.10.2022 №11» - 1 арк.; 85. Документ «Справка от 17.10.2022 №12» - 1 арк.; 86. Документ «Справка от 18.10.2022 №13» - 1 арк.

? (т. 2 а.с.154-162);

- протокол огляду від 11.02.2023 року, який складений старшим в ОВС СВ УСБ в Херсонській області ОСОБА_76 , з якого убачається, що оглядом встановлено: Інтернет сторінка за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_88 , в результаті завантаження якої відкрито сторінку « ІНФОРМАЦІЯ_89 » з пошуковою запитом юридичних осіб зареєстрованих у РФ. За допомогою функції «Printscreen» зроблено скріншот. З метою створення посилання на цю сторінку у вигляді QR коду виконано за допомогою вбудованої функції Google Chrome «Створити Qr-code для цієї сторінки». У ході огляду вищевказаної інтернет сторінки встановлено наявність відомостей щодо « ІНФОРМАЦІЯ_90 , ОСОБА_82 , ОСОБА_83 , ОСОБА_84 , Д. 27, ОГРН: 1229500007252, Дата присвоения ОГРН: 22Л 2.2022, ИНН: НОМЕР_16 , КПП: НОМЕР_17 , Руководитель юридического лица: ОСОБА_111 ОСОБА_18 », отримано PDF файл з витягом з ЕГРЮЛ/ЕГРИП, тобто єдиного державного реєстру юридичних осіб РФ.

3 метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет здійснено повне збереження Web-сторінки за допомогою браузера « ІНФОРМАЦІЯ_13 » та його стандартної функції «Зберегти сторінку як» за результатамиGoogle Chromeо файл з назвою «сторінка» з хеш суммою 248caf055f580990964ddb2609d3e286fdf801f7 SHA1, та папку з файлами «сторінка», які записані на DVD-R диск, що відповідно до ст. 105 КПК України долучено до даного протоколу як невід`ємний додаток.

Крім того, з метою збереження отриманих даних та недопущення видалення інформації з мережі Інтернет здійснено архівацію вказаної публікації за допомогою ресурсу « ІНФОРМАЦІЯ_11 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_12 наступним чином.

У браузері « ІНФОРМАЦІЯ_13 » у вкладці пошуку введено посилання ІНФОРМАЦІЯ_12

Надалі у вкладцGoogle ChromeІНФОРМАЦІЯ_14 » введено Інтернет адресу ІНФОРМАЦІЯ_91 , за якою знаходиться вищевказана опублікована новина.

Після завершення архівації на вказаному ресурсі з`явилась сторінка ІНФОРМАЦІЯ_91 , яка додана до архіву.

Також при натисканні вкладки «поделиться» після архівації доступні html код, посилання до архівованої сторінки та інші дані.

Зазначена сторінка в архіві доступна за наступними посиланнями: ІНФОРМАЦІЯ_92 (коротке) та ІНФОРМАЦІЯ_93 (повне).

Також, при скачуванні РОБ файлу отримано ul-1229500007252-20230211124123.pdf, який містить витяг з вищевказаного реєстру.

Таким чином, в ході огляду вказаної сторінки підтверджено факт її розміщення в мережі Інтернет.

? (т. 2 а.с.165-173);

- протокол обшуку та огляду від 12.04.2023 року, який складений старшим в ОВС СВ УСБ в Херсонській області ОСОБА_76 , з якого убачається, що в ході проведення обшуку виявлено та оглянуто квартиру, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , на третьому поверсі п`ятиповерхового будинку. Квартира складається зі спавльної зони, кабінету, коридору, кухні та санвузла. В ході обшуку кабінету виявлено, оглянуто та вилучено: 1)Ноутбук «ACER», серійний номер: НОМЕР_18 , чорного кольору, з зарядним пристроєм, який упаковано у пакет №1.

2)планшетний комп`ютер iPad s\n: НОМЕР_19 , біло-сріблястого кольору, який упаковано у пакет №2;

3)пластикова основа сім-картки білого кольору, абонентський номер НОМЕР_20 шт., який упаковано у пакет №4;

4)пластикова основа сім-картки білого кольору, абонентський номер НОМЕР_21 , 1 шт., який упаковано у пакет №4;

5)пластикова основа сім-картки білого кольору, абонентський номер НОМЕР_22 , 1 шт., який упаковано у пакет №4;

6)MicroSD картка пам`яті «Samsung EVO Plus 32», червоно-сріблястого кольору, 1 шт., який упаковано у пакет №3;

7)Подяка ОСОБА_3 від «начальника департамента культуры Херсонськой области ОСОБА_109» з підписом та мокрою печаткою ВГА Херсонской области на 1 арк., який упаковано у пакет №5;

8)Благодарность ОСОБА_3 від «Первого заместителя Руководителя Администрации президента рф» ОСОБА_85 , на 1 арк., який упаковано у пакет №5;

9)Бюлетень для голосування на референдумі Херсонської області з питання про входження до складу рф на правах суб`єкта рф, , який упаковано у пакет №5.

В інших кімнатах нічого не виявлено та не вилучено.

Перелічені в пп.1-5 даного протоколу виявлен у кабінеті на письмовому столі.

? (т. 2 а.с.178-182).

Також вина обвинуваченої ОСОБА_3 підтверджуюся наступними показами свідків, допитаних в ході судового засідання:

Свідок ОСОБА_86 , будучи попередженою про кримінальну відповідальність та приведеною до присяги пояснила суду, що працює заступником декана з навчальної роботи та доцент кафедри хореографії Херсонського державного університету. Після тимчасової окупації м. Херсона, на початку березня 2022 року та до середини червня 2022 року вона продовжувала працювати в приміщенні університету, який розташований за адресою: АДРЕСА_2 . Протягом травня-червня 2022 року на роботу виходили кожний день, але навчання зі студентами проводили дистанційно. 14 червня, вона разом з іншими викладачами, зокрема ОСОБА_87 , ОСОБА_88 , ОСОБА_89 , перебували в приміщенні деканату факультету культури та мистецтв на другому поверсі, приймали державні іспити дистанційно. Перед початком екзамену, об 09:50 години до деканату зайшли ОСОБА_90 та ОСОБА_91 та повідомили що в холі університету їх привітала ОСОБА_3 , яка зазначила, що вона новий ректор університету, поряд з нею були люди у військовій формі рф. Для того щоб провести екзамени вони зачинилися в аудиторії та приймали іспити. Після завершення іспитів, розуміючи що університет захоплений російськими злочинцями, вони зібрали свої речи та вийшли з приміщення, бо співпрацювати з ворогом не збиралися. При виході знаходився охоронник, який повідомив, що озброєні люди затримали проректора Вінника, а ОСОБА_3 зайняла його кабінет. Після 14 червня 2022 року вона до університету не приходила. 27 червня 2022 року колега переслала відео записане 23.06.22 в якому ОСОБА_3 надавала інтерв`ю як новий ректор університету. Свідок переконана, що інтерв`ю давала саме ОСОБА_3 оскільки особисто з нею знайома, разом приймали участь у різних культурних заходах. Особисто їй, ОСОБА_3 не пропонувала працювати у так званому «Херсонском государственном университете», однак зі слів колег, відомо, що комусь з викладачів такі пропозиції надходили, кому саме вже не пам`ятає. Усі їхні викладачі відмовилися працювати на окупантів. Зі ЗМІ їй стало відомо, що 01 вересня 2022 року в університеті почалося щось на кшталт учбового процесу. У вересні - жовтні 2022 року, коли вона проїжджала поруч з університетом, то бачила як звідки виходили або заходили до приміщення молоді люди, тобто там щось відбувалося. В кінці листопада 2022 року, вона виїхала з ОСОБА_92 до Одеси. Зі слів інших містян Херсону, їй відомо, що ОСОБА_3 виїхала на тимчасово окуповану територію.

Свідок ОСОБА_93 , будучи попередженим про кримінальну відповідальність та приведеним до присяги, пояснив суду, що працює проректором з фінансово-господарської та науково -педагогічної роботи Херсонського державного університету, цю ж посаду свідок займав і на час повномасштабного вторгнення рф на Україну. Станом на 24 лютого 2022 року він мешкав у Херсоні, працював на посаді проректора університету, до його посадових обов`язків входило зайняття фінансовою діяльністю університету. У нього у підпорядкуванні знаходилися відділи, структурні підрозділи, він я к проректор займався договірною роботою, адміністративно-господарською ділянкою роботи університету. До 14 червня 2022 року він кожний день приходив на роботу до Херсонського державного університету, студенти вчилися онлайн, викладачі також викладали свої предмети онлайн, університет працював під державним прапором України, незважаючи на те, що в місті були окупанти. 14 червня 2022 року в першій половині дня, він знаходився в університеті у своєму робочому кабінеті, коли до нього підійшов керівник охорони університету та повідомив, що до холу університету прийшли озброєні люди, разом з ними прийшла ОСОБА_3 , яка повідомила охороннику, що вона - новий ректор університету та запропонувала працювати на російську владу. Охоронник відмовився, зайшов до нього в кабінет та все розповів. Через деякий час, в його кабінет зайшла ОСОБА_3 та повідомила вже йому , що вона новий ректор університету, а його звільнено. Вона намагалася сунути якісь папірець, однак він сказав, що вона для нього ніхто і звільняти його не має права. Після цього, ОСОБА_24 сказала, що зараз прийде Кузьмич, це працівник «облано» і буде її представляти. Через півгодини прийшла Кузьмич , разом з нею були озброєні люди у формі окупантів рф, вони ще раз намагалися сунути йому якісь папірець, однак він відмовився щось приймати, після цього його забрали, тобто затримали та тримали деякий час в ізоляторі, здійснювали перевірку. Коли відпустили, він одразу покинув місто Херсон та переїхав до міста Івано-Франківськ, де на даний час базується Херсонський державний університет.

В ході перехресного допиту свідок ОСОБА_94 розповів що ОСОБА_3 знає особисто, оскільки вони працювали в одному університеті. Вона була директором ліцею при університеті, тобто особою яка входила до команди ОСОБА_95 , а він входив до команди Співаковського, обидва працювали проректорами. Коли вони працювали разом в університеті, він ніколи з ОСОБА_3 не спілкувався, знав що є така ОСОБА_24 , і як вона виглядає. 14 червня 2022 року, вона прийшла до університету, разом з нею були озброєні люди в «балаклавах», особисто йому, ОСОБА_3 сказала, що її призначено новим ректором, зараз прийде Кузьмич з «облано» та буде її представляти. Вона сама намагалася вручити йому якісь папірець, як він розумів проте, що вона ректор, але він відмовився. Після цього вона сказала, що його звільнено, однак він відповів, що вона ніхто щоб його звільняти. Коли приїхала ОСОБА_96 , вони ще раз спробувати вручити цей папірець, він відмовився і його вивели з університету. Коли ОСОБА_24 14.06.22 року прийшла до університету, то вона одразу представилася що вона ректорша, її призначила воєнна адміністрація російської федерації, а цей університет буде «Херсонским государственним университетом имени Крупской» а всі, хто не бажає працювати з росіянами, звільнені. Однак, як йому здалося, ОСОБА_24 хотіла щоб люди залишилися працювати під прапором росії. Йому відомо, що працівники університету відмовилися.

Свідок ОСОБА_97 будучи попередженим про кримінальну відповідальність та приведеним до присяги, розповів суду, що працював в Херсонському фаховому коледжі культури та мистецтва Херсонської обласної ради головою предметно-циклової комісії хореографічних дисциплін. Він та ще один колега, а саме ОСОБА_98 були запрошені ОСОБА_99 до Херсонського державного університету в якості членів державної кваліфікаційної комісії, для прийняття державних іспитів. Це було узгоджено заздалегідь, тому незважаючи на війну та окупацію міста Херсон він прибув до Херсонського державного університету приймати іспити. Це було у другій половині червня, 13 або 14 числа 2022 року. Коли вони з колегою ОСОБА_98 прийшли до університету, зайшли у приміщення, то в холі на першому поверху побачили ОСОБА_3 , вона одразу підійшла до них та сказала, що вона є новим ректором університету, вона сказала «привітайте мене, я новий ректор університету». Він здивувався, бо знав що ректор в університеті є, після цього вони не розмовляли, бо вона когось чекала. Через декілька хвилин, до холу університету зайшла якась жінка, її супроводжувати озброєні люди, це були російські солдати з автоматами. Вони з колегою піднялися на другий поверх в аудиторію, зачинилися та почали приймати державні іспити. Коли іспити були прийняті, вони в деканаті ставили підписи, то їм зателефонували та сказали щоб швидко покинули приміщення університету. Вони з колегою швидко вийшли з університету, а як він дізнався пізніше, в цей день університет було захоплено, проректора затримали окупанти.

В ході перехресного допиту свідок ОСОБА_97 показав суду, що з ОСОБА_3 був знайомий особисто оскільки вони працювали разом в університеті, де він був викладачем. Вона його знала, тому коли побачила в холі 14.06.22, підійшла, спитала що вони там роблять, він відповів що прийшли приймати державні іспити, а вона повідомила, що її можна привітати з призначенням на посаду ректора цього університету. ОСОБА_100 в неї був добрий, було зрозуміло що їй подобається все що відбувається. Коли вони покидали приміщення університету, ОСОБА_3 більше не бачили.

Свідок ОСОБА_98 будучи попередженим про кримінальну відповідальність та приведеним до присяги, розповів суду, що 13 червня 2022 року він був запрошений разом зі своїм колегою ОСОБА_101 до Херсонського державного університету в якості членів державної кваліфікаційної комісії. Це було узгоджено заздалегідь, їх запросила ОСОБА_102 .. Коли вони з колегою ОСОБА_101 прийшли до університету, зайшли у приміщення, то в холі на першому поверху побачили ОСОБА_3 , вона одразу підійшла до них та сказала, що вона є новим ректором університету. Через декілька хвилин, до холу університету зайшла якась жінка, її супроводжувати озброєні люди, це були російські солдати з автоматами. Вони з колегою піднялися на другий поверх в аудиторію, зачинилися та почали приймати державні іспити. Коли іспити були прийняті, вони в деканаті ставили підписи, то їм зателефонували та сказали щоб швидко покинули приміщення університету. Вони з колегою швидко вийшли з університету, більше ОСОБА_24 він не бачив.

В ході перехресного допиту свідок ОСОБА_98 пояснив, що ОСОБА_3 сказала що вона є новим ректором університету, але якого університету та саме з якою назвою, вона не уточнювала. Свідок точно знає, що з ними розмовляла ОСОБА_3 , бо раніше з нею зустрічався по роботі.

Свідок ОСОБА_103 , будучи попередженою про кримінальну відповідальність та приведеною до присяги показала суду, що станом на 24 лютого 2022 року вона працювала у Херсонському державному університеті на посаді заступника декана, доцент кафедри хореографії. В період окупації до 14.06 2022 року університет працював під прапором України, студенти навчалися «онлайн», але викладачі та заступники декана виходили на роботу, працювали в своїх кабінетах. Наприкінці березня їм повідомили, що університет передислоковано до міста Івано-Франківськ, туди переїхав ректор, заступники декана залишалися в Херсоні, працювали, на 13-14 червня 2022 року в університеті було призначено державну атестацію, яка відбувалася дистанційно, але бажано щоб викладачі, які є членами кваліфікаційної комісії, прибули до університету. Оскільки на той час декана університету не було, вона як його заступник готувала той іспит, прийшла на роботу заздалегідь, зустрічала комісію. Коли члени комісії ОСОБА_97 та ОСОБА_98 зайшли до деканату, то одразу сказали що тільки що познайомилися з новим ректором. Від цих слів їй стало погано, вона не розуміла який новий ректор, якщо є їхній ректор який на даний час у Івано-Франківську. Члени комісії розповіли, що у холі університету, на першому поверсі їх зустріла ОСОБА_3 , спитала чому вони тут, а коли вони відповіли, то повідомила, що вона є новим ректором цього університету. Разом з ОСОБА_24 були якісь люди у військовій формі у «балаклавах» на обличчі. Вона зрозуміла, що відбулося захоплення університету російськими окупантами, однак зібралася, зачинила двері і члени комісії почали проводити державну атестацію. Після того як іспити були закінчені, всі вийшли з аудиторії у коридор, ні в коридорі, ні на першому поверсі нікого вже не було, тільки десь далеко можна було спостерігати військового рф з автоматом та білою пов`язкою на руці. Коли всі вийшли з університету на вулицю, то біля університету бачили автомобілі військових рф. Пізніше вона дізналася, що університет було захоплено окупаційною владою рф.

В ході перехресного допиту свідок повідомила, що після 14 червня 2022 року до де окупації міста в університеті не з`являлася, коли проїжджала поруч то бачила, що там щось відбувається, окупанти намагалися запустити учбовий процес. В соцмережах неодноразово бачили відео ОСОБА_3 в якому вона виступала як ректор «Херсонского государственного университета»,знаходячись в кабінете ректора. Особисто їй ніхто не пропонував працювати в університеті при окупаційній владі рф. Пізніше вона виїхала з міста Херсон.

ОЦІНКА ДОКАЗІВ. МОТИВИ СУДУ ЩОДО ВИСУНУТОГО ОБВИНУВАЧЕННЯ.

При вирішенні питання про допустимість та належність досліджених доказів суд враховує, що Європейський суд з прав людини неодноразово зазначав, що допустимість доказів є прерогативою національного права і, за цим правилом, саме національні суди повноважні оцінювати надані ним докази (параграф 34 рішення у справі "Тейскера де Кастро проти Португалії" від 09.06.98 року, параграф 54 рішення у справі "Шабельника проти України" від 19.02.2009 року), а порядок збирання доказів, передбачений національним правом має відповідати основним правам, визнаним Конвенцією, а саме: на свободу, особисту недоторканість, на повагу до приватного і сімейного життя (статті 5, 8 Конвенції) тощо.

Окрім цього, відповідно до ст. 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини", суди застосовують Європейську конвенцію з прав людини та основоположних свобод, а також практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Європейський суд з прав людини у п. 65 справи "Коробов проти України" (заява N 39598/03, остаточне рішення від 21.10.2011 р.) зазначив, що при оцінці доказів суд, як правило, застосовує критерій доведення "поза розумним сумнівом" (див. рішення від 18 січня 1978 року у справі "Ірланд проти Сполученого Королівства" (Ireland v. the United Kingdom), n. 161, ОСОБА_104 , заява № 25). Проте, така доведеність може випливати зі співіснування достатньо переконливих, чітких і узгоджених між собою висновків чи схожих неспростовних презумпцій факту.

Аналізуючи вище перелічені докази в їх сукупності, провівши судовий розгляд в межах висунутого обвинувачення, відповідно до обвинувального акту, за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому досліджені всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінюючи кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів з точки зору достатності та взаємозв`язку, а також в сукупності з показаннями свідків, суд приходить до висновку, що вказані докази належні, оскільки вони підтверджують існування обставин, що підлягають доказуванню, допустимі, оскільки вони отримані в порядку встановленому КПК України, достовірні, оскільки фактичні дані отримані з цих доказів, не спростовані жодним іншим доказом, наданим сторонами кримінального провадження.

Під час судового розгляду стороною захисту не ставилось питань щодо визнання будь-яких доказів сторони обвинувачення недостовірними, неналежними чи недопустимими.

Проаналізувавши досліджені докази у справі в сукупності, суд вважає їх достовірними, допустимими, об`єктивно та послідовно підтверджуючими встановлені судом обставини та винність ОСОБА_3 у скоєнні кримінальних правопорушень. Суд сприймає як належні та достатні докази показання свідків ОСОБА_99 , ОСОБА_94 , ОСОБА_105 , ОСОБА_106 , ОСОБА_107 оскільки їх покази були послідовними щодо обставин, які мали істотне значення для правильного вирішення справи, а саме щодо часу, місця, способу вчинення кримінального правопорушення та особи, яка їх вчинила, були логічними та узгоджуються з іншими дослідженими судом доказами. Судом також не виявлено даних, які б давали підстави вважати, що свідки з будь-яких причин обмовили чи могли обмовити обвинувачену. Крім того, зазначені свідки були у встановленому КПК України порядку приведені до присяги та попереджені про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

Під час судового слідства не знайшов свого підтвердження той факт, що ОСОБА_3 діяла під фізичним чи психічним примусом з боку осіб, які представляли іноземну державу - росію, оскільки вказаний факт спростовуються дослідженими в судовому засіданні показами допитаних свідків, іншими дослідженими в ході судового розгляду письмовими доказами.

Зміст досліджених письмових доказів та наданих показів свідків допитаних в судовому засіданні, дає підстави стверджувати, що ОСОБА_3 діяла як і особисто, так і за вказівками та за погодженим планом із представниками російської федерації. Є очевидним, що усі дії ОСОБА_3 приймались нею особисто, або за погодженням із особами російської федерації та на їх вказівку, тобто остання добровільно надавав допомогу представникам іноземної держави, а саме російської федерації, у здійсненні підривної діяльності проти України.

Є очевидним, що усі дії ОСОБА_3 приймались нею особисто, або за погодженням із невстановленими особами російської федерації та на їх вказівку, тобто остання добровільно надавала допомогу представникам іноземної держави, а саме російської федерації, у здійсненні підривної діяльності проти України.

Дослідивши матеріали кримінального провадження та безпосередньо дослідивши кожний наданий доказ як окремо, так і їх сукупність у взаємозв`язку, суд вважає, що всі письмові докази по справі, які надані суду (стороною обвинувачення), є вагомими для того, щоб визнати обвинувачену винною у пред`явленому обвинуваченні, що відповідає стандартам доказування "поза розумним сумнівом", який знайшов своє втілення як в положеннях ч. 3 ст. 17 КПК України, так і в практиці Європейського суду з прав людини, зокрема, у рішенні "Коробов проти України" від 21.10.2011 року.

Судом також встановлено, що дане кримінальне провадження за відсутності підозрюваного або обвинуваченого (in absentia) відповідає загальним засадам кримінального провадження, з урахуванням особливостей, встановлених законом. Судом використані всі передбачені законом можливості для дотримання прав обвинуваченого, зокрема, право на захист, на доступ до правосуддя, таємницю спілкування, невтручання у приватне життя. Також судом у повному обсязі було забезпечено змагальність процесу.

Застосовані судом процедури відповідають вимогам контрольних механізмів в галузі прав людини, які вважають судовий розгляд in absentia допустимим у виняткових обставинах, передбачають, що в цьому випадку суди зобов`язані ще суворіше дотримуватися права обвинуваченого на захист. До таких прав також відноситься право на допомогу адвоката, навіть якщо обвинувачений відмовився особисто бути присутнім на суді («Пелладоах проти Нідерландів» (16737/90), (1994) §41; «Пуатрімоль проти Франції» (14032 / 88), (1993) §34).

Водночас, обвинувачений може добровільно відмовитися від здійснення свого права бути присутнім на судових слуханнях; супроводжуватися дотриманням гарантій, відповідних важливості такого рішення; і не повинна вступати в протиріччя з громадським інтересом («Колоцца проти Італії» (9024/80), (1985) §28; «Пуатрімоль проти Франції» (14032/88), (1993) §31; «Ермі проти Італії»(18114/02), Велика палата (2006) §73).

У той же час, ухилення обвинуваченої ОСОБА_3 від правосуддя, суд оцінює як реалізацію останньою її невід`ємного права на свободу від самозвинувачення чи самовикриття (п/п. «g» п. 3 ст. 14 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, ст. 63 Конституції України), як одну з ключових гарантій презумпції невинуватості.

Водночас, дане кримінальне провадження здійснювалось за обов`язковою участю захисників, які були забезпечений державою з Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській та Миколаївській областях та Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Одеській області.

Захисник обвинуваченої ОСОБА_3 - адвокат ОСОБА_6 здійснював активні дії, спрямовані на захист обвинуваченої, а саме приймав участь у дослідженні доказів, виступав у судових дебатах. Також, захисник був ознайомлений із матеріалами кримінального провадження, що підтверджується відповідною розпискою.

Враховуючи наведене, суд вважає, що стороною обвинувачення та судом вживалися достатні заходи щодо дотримання прав обвинуваченого на захист та доступ до правосуддя, з урахуванням здійснення спеціального досудового розслідування та спеціального судового провадження.

Таким чином, дослідивши в ході судового розгляду обставини кримінального провадження, керуючись законом, оцінюючи кожний наведений вище доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного рішення, суд вважає, що вина обвинуваченої ОСОБА_3 в інкримінуємих їй злочинах, кваліфікація її дій, доведена поза розумним сумнівом у повному обсязі.

З урахуванням викладеного, суд кваліфікує дії ОСОБА_3

- за ч. 1 ст. 111-2 КК України, за кваліфікуючими ознаками: пособництво державі-агресору, з метою завдання шкоди України, шляхом реалізації дій та рішень окупованої адміністрації,

- за ч. 3 ст. 111-1 КК України, за кваліфікуючими ознаками: вчинення громадянином України умисних дій, спрямованих на впровадження стандартів освіти держави-агресора допомогу окупаційній адміністрації державі-агресора у закладах.

Як убачається з матеріалів кримінального провадження, ретельно перевіривши зібрані під час досудового розслідування та надані прокурором докази, на підставі яких ОСОБА_3 було пред`явлено обвинувачення, суд констатує, що за встановлених фактичних обставин справи дії останньої охоплюються складом кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 111-1, ч. 1 ст. 111-2 КК України.

Суд приходить до висновку, що вчинки, які інкриміновані ОСОБА_3 , були послідовними, цілеспрямованими, пролонгованими у часі, з чіткою орієнтацією в просторі та ситуації, при цьому зв`язку з оточенням вона не втрачала, цілеспрямовано рухалась у просторі, розподіляла власну увагу, у стані фрустрації чи фізіологічного афекту не перебувала.

Тому суд приходить до обґрунтованого висновку, що ОСОБА_3 усвідомлювала протиправний характер своїх дій, передбачала настання тяжких наслідків і бажала цього, тобто діяла з прямим умислом.

Стороною обвинувачення в судовому засіданні надані докази, які були досліджені та які на думку суду свідчать саме про умисні злочинні дії обвинуваченої, та не спростовуються доказами сторони захисту.

Будь-яких інших доказів в ході судового розгляду, щодо поставленого ОСОБА_3 у провину злочину, передбаченого ч. 3 ст. 111-1 та ч. 1 ст. 111-2 КК України, сторонами з боку обвинувачення та захисту, які були вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб передбачених КПК України, враховуючи, що суд зберігаючи об`єктивність та неупередженість у ході розгляду даного кримінального провадження створив їм необхідні умови для реалізації ними їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків, надано не було.

Суд приходить до висновку про доведеність вини ОСОБА_3 в пред`явленому обвинуваченні, за ч. 3 ст. 111-1 та ч. 1 ст. 111-2 КК України, поза розумним сумнівом та про необґрунтованість позиції захисту щодо не вчинення обвинуваченою вказаних злочинів.

ПРИЗНАЧЕННЯ ПОКАРАННЯ

При визначені виду та міри покарання обвинуваченій, суд враховує ступінь тяжкості вчинених злочинів, особу винного, яка раніше не судима, на обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває, а також характер, мотиви, обставини вчинених злочинів, та обставини, що пом`якшують чи обтяжують покарання.

Обставини, які відповідно до ст. 66 КК України пом`якшують покарання, судом не встановлено.

Обставинами, які відповідно до ст. 67 КК України обтяжують покарання, суд враховує вчинення злочину з використанням умов воєнного стану.

Призначаючи обвинуваченій покарання, суд враховує, що покарання, як захід державного реагування на осіб, які вчинили кримінальне правопорушення, є головною і найбільш поширеною формою реалізації кримінальної відповідальності, роль і значення якого багато в чому залежать від обґрунтованості його призначення і реалізації. Застосування покарання є одним із завершальних етапів кримінальної відповідальності, на якому суд вирішує питання, визначені ч. 1 ст. 368 КПК України, та яке виступає правовим критерієм, показником негативної оцінки як самого правопорушення, так і особи, котра його вчинила. Покарання завжди має особистий, індивідуалізований характер, а його призначення і виконання можливе тільки щодо особи, визнаної винуватою у вчиненні кримінального правопорушення.

Згідно з правовими орієнтирами, визначеними у ст. ст. 50, 65 КК України метою покарання є як кара, так і виправлення засуджених та запобігання вчинення нових злочинів, іншими особами у тому числі.

Досягнення вказаної мети є однією з форм реалізації визначених у ч. 1 ст. 1 КК України завдань закону про кримінальну відповідальність - правового забезпечення охорони від злочинних посягань прав і свобод людини і громадянина, власності та інших охоронюваних законом цінностей, а також запобігання злочинам.

Призначене покарання має відповідати характеру протиправного діяння, його небезпечності, даним, що всебічно характеризують особу винного, адже така співмірність є критерієм справедливості кримінальної відповідальності.

Згідно з практикою Європейського суду з прав людини, суд своїм рішенням повинен забезпечити не тільки права обвинуваченого, а й високі стандарти охорони загальносуспільних прав та інтересів. Забезпечення таких стандартів, як підкреслює Європейський суд з прав людини, вимагає від суду більшої суворості в оцінці порушень цінностей суспільства.

Таким чином, виходячи із загальних засад призначення покарання, зважаючи на той факт, що обвинувачена ОСОБА_3 , як громадянка України, вчинила тяжкий злочин проти основ національної безпеки України в період встановленого в Україні воєнного стану, тому суд, враховуючи особу обвинуваченої, підвищену суспільну небезпечність даного злочину, його тяжкість, наявність обставини, що обтяжує покарання та відсутність пом`якшуючих покарання обставин, вважає, що виправлення та перевиховання обвинуваченої не можливе без ізоляції від суспільства та застосувати щодо обвинуваченої покарання у виді позбавлення волі на певний строк.

За глибоким переконанням суду, саме така міра покарання є законною, обґрунтованою, справедливою, необхідною та достатньою для виправлення обвинуваченої та попередження вчинення як нею, так і іншими особами кримінальних правопорушень.

При цьому, суд приходить до висновку, що обвинувачена повинна покарання відбувати реально, оскільки підстави для застосування положень ст. ст. 69, 75 КК України, відсутні.

ІНШІ ПИТАННЯ, ЯКІ ВИРІШУЮТЬСЯ СУДОМ ПРИ УХВАЛЕННІ ВИРОКУ.

Цивільний позов по справі відсутній.

Процесуальні витрати у кримінальному проваджені, вирішено відповідно до ч. 2 ст. 124 КПК України.

Питання речових доказів у цьому кримінальному провадженні, суд вирішує в порядку ст. 100 КПК України.

У зв`язку з незадовільною безпековою ситуацією, повітряними загрозами, його великим обсягом, що потребує значного часу для проголошення, суд вважає за необхідне застосувати п. 15 ст. 615 КПК України, яким передбачено, що в умовах дії воєнного стану, після складання та підписання повного тексту вироку суд обмежується проголошенням його резолютивної частини з обов`язковим врученням учасникам судового провадження повного тексту вироку в день його проголошення.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 372-374, 376, 615 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винною у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 111-1, ч. 1 ст. 111-2 КК України та призначити їй покарання

- за ч. 3 ст. 111-1 КК України у виді позбавлення волі на строк 3 (три) роки, з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконання організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функції у закладах освіти, а також обіймати посади в органах державної влади, державного управління та контролю, місцевого самоврядування у сфері освіти та займатися освітньою та виховною діяльністю на строк 15 (п`ятнадцять) років.

- за ч. 1 ст. 111-2 КК України у виді позбавлення волі на строк 12 (дванадцять) років, з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконання організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функції у закладах освіти, а також обіймати посади в органах державної влади, державного управління та контролю, місцевого самоврядування у сфері освіти та займатися освітньою та виховною діяльністю на строк 15 (п`ятнадцять) років, та з конфіскацією всього належного їй майна.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України, за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим визначити остаточне покарання у вигляді позбавлення волі на строк 12 (дванадцять) років, з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконання організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функції у закладах освіти, а також обіймати посади в органах державної влади, державного управління та контролю, місцевого самоврядування у сфері освіти та займатися освітньою та виховною діяльністю на строк 15 (п`ятнадцять) років, та з конфіскацією всього належного їй майна.

Запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, обраний у відношенні ОСОБА_3 на підставі ухвали Центрального районного суду м. Миколаєва від 11 травня 2023 року до набрання вироком законної сили - залишити без змін.

Початок строку відбування покарання ОСОБА_3 рахувати з моменту приведення вироку до виконання, тобто із дня фактичного її затримання.

Речові докази, а саме: ноутбук «ACER», серійний номер: НОМЕР_18 , чорного кольору, з зарядним пристроєм, 1 шт.; планшетний комп`ютер iPad s\n: НОМЕР_19 , біло-сріблястого кольору - конфіскувати в дохід держави;

- пластикова основа сім-картки білого кольору, абонентський номер НОМЕР_23,1 шт.; пластикова основа сім-картки білого кольору, абонентський номер НОМЕР_21 , 1 шт.; пластикова основа сім-картки білого кольору, абонентський номер НОМЕР_22 , 1 шт.; MicroSD картка пам`яті «Samsung EVO Plus 32», червоно-сріблястого кольору, 1 шт.; Подяка ОСОБА_3 від «начальника департамента культуры Херсонской области ОСОБА_109» з підписом та мокрою печаткою ВГА Херсонской области на 1 арк.; Благодарность ОСОБА_3 від «Первого заместителя Руководителя Администрации президента рф» ОСОБА_108 , на 1 арк.; Бюлетень для голосування на референдумі Херсонської області з питання про входження до складу рф на правах суб`єкта рф, на 1 арк. - зберігати в матеріалах кримінального провадження.

Стягнути з ОСОБА_3 - 3020 (три тисячі двадцять) гривень 48 (сорок вісім) копійок за проведення судової портретної експертизи № СЕ-19/115-22/7898-ФП від 28.11.2022 на користь держави.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

На вирок суду може бути подано апеляційну скаргу до Одеського апеляційного суду. Апеляційна скарга подається через Малиновський районний суд м. Одеси протягом 30 днів з дня його проголошення. Для особи, яка перебуває під вартою, строк подачі апеляції обчислюється з моменту вручення їй копії судового рішення.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Копія вироку негайно після його проголошення вручається прокурору, захиснику з урахуванням положень ч. 4 ст. 46, ч. 2 ст. 297-5 КПК України, та направити на адресу обвинуваченої.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 118676189
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку