open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 714/245/24

Провадження № 2-о/714/68/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" квітня 2024 р. м.Герца

Герцаївський районний суд Чернівецької області

у складі головуючого -судді :Козловської Л.Д.

присяжних:Андрієш С.Г. та Чукля Д.В.

секретар:Постевка Л.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Герца цивільну справу за заявою ОСОБА_1 при заінтересованих особах ОСОБА_2 та Органу опіки та піклування при виконавчому комітеті Острицької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,-

В С Т А Н О В И В :

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою провизнання його батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним та призначення заявника у якості опікуна. Посилається, що ОСОБА_2 являється інвалідом ІІ групи, та внаслідок хронічних хвороб серед яких стабільна стенокардія напруження ІІІ ФК, дифузний кардіосклерозу, ІХС, CH ІІ А із збереженою ФВ ІІІ ФК, цукровий діабет ІІ типу, середньої важкості, субкомпенсований, ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 потрапив в Центр невідкладної неврології з інфарктом мозку внаслідок емболії церебральних артерії, гіпертрофічна хвороба ІІІ, ступінь 3, ризик високий, церебральний атеросклероз, енцефалопатія ІІ ст. змішаного генезу (дисцикуляторна, діабетична), гостре порушення мозкового кровообігу по ішемічному типу у басейні лівої СМА з елементами сенсорно-моторної афазії, помірним правобічним геміпарезом, NIHSS 11 балів, що підтверджується копіями виписки №1132 із медичної карти стаціонарного хворого виданої ОКНП «Чернівецька лікарня швидкої допомоги» від 29.01.2022 року та виписним епікрезом Міського інсультного центру, де знаходився на стаціонарному лікуванні з 18.05.2022 р. по 26.05.2022 р. ОСОБА_2 має уповільнене та загальмоване мислення, критика відсутня, гнівливий, використовує незрозумілі слова, торпідний, в`язкий, неохайний сечею, безпорадний, всі види пам`яті значно знижені, не може згадати свій рік народження, хворіє на судинну деменцію вираженого ступеня внаслідок органічного ураження ЦНС та потребує постійного стороннього догляду та нагляду опікуна.

Просить суд визнати ОСОБА_2 недієздатним та призначити його опікуном над ним.

Заявник ОСОБА_1 на призначене судове засідання не з`явився, однак подав суду заяву якою просив суд розглянути справу у його відсутності та задовольнити заявлені вимоги у повному обсязі.

Орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Острицької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області на призначене судове засідання явку свого представника не забезпечив, хоча належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду справи, однак від них надійшла заява про розгляд справи у їхній відсутності та вказали, що вирішення заявлених вимог покладає на розсуд суду.

Заінтересована особа ОСОБА_2 на призначене судове засідання не з`явився, проте, як вбачається висновку судово-медичної експертизи №447 від 28.03.2024 року, ОСОБА_2 в силу свого психічного стану не може особисто брати особисту участь при розгляді цивільної справи про визнання його недієздатним. Його представник адвокат Онофрей Ш.К. подав суду заяву про розгляд справи у його відсутності та вказав, що не заперечує проти задоволення заявлених вимог.

Заява була розглянута у відсутності сторін з наявних у матеріалів справи доказів.

Суд, дослідивши матеріали справи та висновок судово-психіатричної експертизи № 447 від 28.03.2024 року, прийшов до висновку, що заявлені вимоги обґрунтовані виходячи з наступного.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , являється рідним сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та вони проживають і зареєстровані разом за адресою АДРЕСА_1 .

ОСОБА_2 являється інвалідом ІІ групи, що підтверджується довідкою до акта огляду медико-соціальної експертної комісії серії 12 ААГ №346458 від 16.03.2023 року. Внаслідок хронічних хвороб серед яких стабільна стенокардія напруження ІІІ ФК, дифузний кардіосклерозу, ІХС, CH ІІ А із збереженою ФВ ІІІ ФК, цукровий діабет ІІ типу, середньої важкості, субкомпенсований, ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 потрапив в Центр невідкладної неврології з інфарктом мозку внаслідок емболії церебральних артерії, гіпертрофічна хвороба ІІІ, ступінь 3, ризик високий, церебральний атеросклероз, енцефалопатія ІІ ст. змішаного генезу (дисцикуляторна, діабетична), гостре порушення мозкового кровообігу по ішемічному типу у басейні лівої СМА з елементами сенсорно-моторної афазії, помірним правобічним геміпарезом, NIHSS 11 балів, що підтверджується копіями виписки №1132 із медичної карти стаціонарного хворого виданої ОКНП «Чернівецька лікарня швидкої допомоги» від 29.01.2022 року та виписним епікрезом Міського інсультного центру, де знаходився на стаціонарному лікуванні з 18.05.2022 р. по 26.05.2022 р..

Згідно консультаційного висновку спеціаліста від 08.02.2024 року виданого КМП «Герцаївська міська лікарня» ОСОБА_2 має уповільнене та загальмоване мислення, критика відсутня, гнівливий, використовує незрозумілі слова, торпідний, в`язкий, неохайний сечею, безпорадний, всі види пам`яті значно знижені, не може згадати свій рік народження, хворіє на судинну деменцію вираженого ступеня внаслідок органічного ураження ЦНС та потребує постійного стороннього догляду та нагляду опікуна. Наразі, ОСОБА_2 не зважаючи на постійне лікування, не контролює свою поведінку, має порушення пам`яті, забуває знайомих, не впізнає рідних, не знає де він знаходиться, проявляє агресію, неохайний, останні місяці проводить час лежачи в ліжку, астенізован, погано говорить, цілими днями дивиться вгору.

Відповідно висновку №210 виданого КМП «Герцаївська міська лікарня» від 12.02.2024 року ОСОБА_2 рекомендовано отримання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі від фізичної особи.

За висновком судово-психіатричної експертизи Чернівецької філії Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» №447 від 28.03.2024 року, експертом встановлено, що ОСОБА_2 дійсно хворіє хронічним психічним захворюванням у формі вираженої судинної деменції, за своїм психічним станом не може усвідомити значення своїх дій та керувати ними і в силу свого психічного стану не може брати особисту участь у розгляді справи.

З наведеного вбачається, що ОСОБА_2 в силу свого стану здоров`я потребує постійного стороннього догляду та турботи та інших осіб які б мали можливість доглядати за ним.

З акту обстеження матеріально-побутових умов та довідки про склад сім`ї №01-2-32/96 виданих Герцаївською міською радою Чернівецького району Чернівецької області вбачається, що ОСОБА_1 зареєстрований і проживає за адресою АДРЕСА_1 , а також в даному житловому будинку зареєстровані: дружина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та сини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ..

Заявник, ОСОБА_1 до кримінальної відповідальності не притягувався, незнятої або непогашеної судимості не має, в розшуку не перебував, а також згідно характеристики виданої виконавчим комітетом Герцаївської міської ради Чернівецького району Чернівецької області №012-32/97 від 12.02.2024 року, ОСОБА_1 характеризується з позитивного боку, скарг в його адрес від сусідів та мешканців міста не надходило, до адміністративної відповідальності при міській раді не притягувався.

Згідно подання виконавчого комітету Герцаївської міської ради №01.2-13/408 від 12.04.2024 року, затвердженого рішення №77 від 12.04.2024 року, опікунська рада при виконавчому комітеті Герцаївської міської ради рекомендує суду призначити опікуном ОСОБА_1 над батьком ОСОБА_2 у випадку визнання його недієздатним за рішенням суду.

З метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав інтересів недієздатної особи ОСОБА_1 , суд дійшов висновку про необхідність встановлення над ним опіки та призначення йому опікуна сина ОСОБА_2 .

Відповідно до ч.1 ст.39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та ( або ) керувати ними.

Згідно до ч.1 ст.41 ЦК України над недієздатною особою встановлюється опіка.

Відповідно до ч.1 ст.55 ЦК України опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Згідно до ч.1 ст.60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною.

Відповідно до ч.2 ст.63 ЦК України опікуном може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Опікун призначається переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна (ч.3 ст.63 ЦК України ).

Визнання ОСОБА_1 недієздатним і призначення йому опікуна відповідає його інтересам, оскільки він потребує стороннього піклування та догляду, тому суд вважає, що заяву слід задовольнити у повному обсязі.

На підставі ст.ст.39 ч.1, 41 ч.1, 55 ч.1, 60 ч.1 ЦК України, керуючись ст.ст. 10, 11, 62, 212, 214, 236241 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 ,який зареєстрованийі проживаєу АДРЕСА_1 , недієздатним внаслідок психічної хвороби.

Встановити над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 опіку іпризначити йомуопікуна сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 ,мешканцяАДРЕСА_1 .

Встановити строк дії рішення суду про визнання ОСОБА_2 недієздатнимдва роки з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкриті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Чернівецького апеляційного суду протягом 30-и днів з дня його проголошення, а у разі проголошення в судовому засіданні лише вступної та резолютивної частини судового рішення зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Повний текст рішення виготовлено 26.04.2024 року.

Головуючий суддя: Козловська Л.Д.

Присяжні: Андрієш С.Г.

Чукля Д.В.

Джерело: ЄДРСР 118647262
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку