open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116 (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

"25" квітня 2024 р. Справа№ 910/14049/23

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Шаптали Є.Ю.

суддів: Яковлєва М.Л.

Тищенко О.В.

розглянувши клопотання Державного підприємства «Житомирський бронетанковий завод» про розгляд справи у закритому судовому засіданні

за апеляційною скаргою Державної компанії з експорту та імпорту продукції і послуг військового та спеціального призначення «Укрспецекспорт» на рішення Господарського суду міста Києва від 04.12.2023 у справі №910/14049/23 (суддя Алєєва І.В., повний текст рішення складено та підписано 05.12.2023)

за позовом Державного підприємства «Житомирський бронетанковий завод»

до Державної компанії з експорту та імпорту продукції і послуг військового та спеціального призначення «Укрспецекспорт»

про розірвання договору,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Північного апеляційного господарського суду перебуває справа №910/14049/23 за апеляційною скаргою Державної компанії з експорту та імпорту продукції і послуг військового та спеціального призначення «Укрспецекспорт» на рішення Господарського суду міста Києва від 04.12.2023, розгляд якої було призначено на 22.05.2024.

24.04.2024 до Північного апеляційного господарського суду від Державного підприємства «Житомирський бронетанковий завод» надійшло клопотання про розгляд справи у закритому судовому засіданні.

Розглянувши клопотання про зупинення провадження у даній справі, колегія суддів зазначає наступне.

Відповідно до ч. 8 - 11 ст. 8 ГПК України розгляд справи у закритому судовому засіданні проводиться у випадках, коли відкритий судовий розгляд може мати наслідком розголошення таємної чи іншої інформації, що охороняється законом, необхідності захисту особистого та сімейного життя людини, а також в інших випадках, установлених законом. Про розгляд справи у закритому судовому засіданні постановляється ухвала. Суд ухвалою може оголосити судове засідання закритим повністю або закритою його частину. Розгляд справи та вчинення окремих процесуальних дій у закритому судовому засіданні проводяться з додержанням правил здійснення судочинства в господарських судах. Під час такого розгляду можуть бути присутні лише учасники справи, а в разі необхідності - свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі. Суд попереджає зазначених осіб про обов`язок не розголошувати інформацію, для забезпечення захисту якої розгляд справи або вчинення окремих процесуальних дій відбувається в закритому судовому засіданні. Використання систем відеоконференцзв`язку та транслювання перебігу судового засідання в мережі Інтернет у закритому судовому засіданні не допускаються.

Державне підприємство «Житомирський бронетанковий завод» є державним підприємством, заснованим на державній власності, та переданим в управління АТ «Українська оборонна промисловість».

Підприємство приймає безпосередньо участь у посиленні обороноздатності України (здійснює ремонт бронетанкової техніки), в час проведення бойових дій на території України та входить до структури оборонно-промислового комплексу України.

Статтею 17 Конституції України встановлено, що захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про оборону України» оборона України базується на готовності та здатності органів державної влади, усіх складових сектору безпеки і оборони України, органів місцевого самоврядування, єдиної державної системи цивільного захисту, національної економіки до переведення, при необхідності, з мирного на воєнний стан та відсічі збройній агресії, ліквідації збройного конфлікту, а також готовності населення і території держави до оборони.

Положеннями ст..16 Закону України «Про оборону України», установлені обов`язкові завдання для підприємств і обов`язки їх посадових осіб у сфері оборони, зокрема виконання державних контрактів (договорів), укладених за результатами проведення оборонних закупівель.

Таким чином, на Державне підприємство «Житомирський бронетанковий завод», як на підприємство оборонно-промислового комплексу, покладено спеціальні обов`язки, щодо виконання державного оборонного замовлення для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі здійснення оборони держави в умовах повномасштабної війни. А тому, діяльність підприємств оборонно-промислового комплексу та їх органів в умовах воєнного стану має бути врегульована відповідно, щоб не створювати додаткових перешкод для виконання підприємствами своєї функції.

Відкритий судовий розгляд цієї справи може мати наслідком завдання значної шкоди інтересам національної безпеки та оборони України внаслідок відображення службової інформації з обмеженим доступом в оприлюдненому судовому рішенні.

Відповідно до частини другої статті 20 Закону України «Про інформацію» будь-яка інформація є відкритою, крім тієї, що віднесена законом до інформації з обмеженим доступом. Частина перша статті 21 Закону України «При інформацію» визначає, що інформацією з обмеженим доступом є конфіденційна, таємна та службова інформація.

Також ст.. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» визначено, що інформацією з обмеженим доступом є: конфіденційна інформація; таємна інформація; службова інформація.

Обмеження доступу до інформації здійснюється відповідно до закону при дотриманні сукупності таких вимог: виключно в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров`я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя; розголошення інформації може завдати істотної шкоди цим інтересам; шкода від оприлюднення такої інформації переважає суспільний інтерес в ії отриманні.

Таким чином, наявні правові підстави для здійснення розгляду справи у закритому судовому засіданні. Відповідно до ч.5 ст. 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» розгляд справи у закритому судовому засіданні допускається за вмотивованим рішенням суду виключно у випадках, визначених законом.

Враховуючи викладене, з урахуванням обставин справи, суд апеляційної інстанції дійшов висновку про наявність підстав розгляду апеляційної скарги у справі у закритому судовому засіданні.

Керуючись ст. 8, 234, 270, 281 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд,

УХВАЛИВ:

1. Клопотання Державного підприємства «Житомирський бронетанковий завод» про розгляд справи в закритому судовому засіданні - задовольнити.

2. Розгляд апеляційної скарги Державної компанії з експорту та імпорту продукції і послуг військового та спеціального призначення «Укрспецекспорт» на рішення Господарського суду міста Києва від 04.12.2023 у справі №910/14049/23 проводити у закритому судовому засіданні.

Головуючий суддя Є.Ю. Шаптала

Судді М.Л. Яковлєв

О.В. Тищенко

Джерело: ЄДРСР 118616574
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку