open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ун. № 759/22735/23

пр. № 2-о/759/78/24

24 квітня 2024 рокуСвятошинський районний суд м. Києва в складі:

головуючого - судді: Шум Л.М.

присяжних Матвієнка В.І., Висоцького В.В.

за участю секретаря: Мовчана О.В.

розглянувши у закритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації, Святошинський районний в місті Києві відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції(м.Київ) про усиновлення дитини, суд -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Святошинського районного суду перебуває цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації, Святошинський районний в місті Києві відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції(м.Київ) про усиновлення дитини.

Заявники звернулися до суду з заявою, в якій зазначили, що вони перебувають на обліку в Службі у справах дітей Святошинської районної у місті Києві Державної адміністрації, як кандидати в усиновлювачі, згідно особової справи за №1 від 19.01.2023.

Заявники перебувають у зареєстрованому шлюбі з 09.10.2004р. згідно свідоцтва про одруження НОМЕР_1 , місце реєстрації: відділ реєстрації актів цивільного стану Центрально-Міського районного управління юстиції м.Кривого Рогу Дніпропетровської області. Від даного шлюбу у заявників народилося троє синів: ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Заявники бажають усиновити малолітню дівчинку ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_4 (свідоцтво про народження серія НОМЕР_2 від 15.11.2022р відповідний актовий мпис №1848).

Батьки ОСОБА_6 - ОСОБА_7 і ОСОБА_8 були позбавлені батьківських прав згідно рішення Святошинського районного суду в місті Києві 11 травня 2023 року (ун.№ 759/4979/23, пр.№2/759/2493/23).

На підставі розпорядження Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації від 12.07.2023року №420 «Про надання статусу дитини, позбавленої батьківського піклування», малолітній ОСОБА_9 , був наданий статус дитини, позбавленої батьківського піклування, та перебуває на місцевому обліку дітей, які можуть бути усиновлені, За даними служби у справах дітей та сім`ї Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації: відсутні брати та сестри, які перебувають на обліку з усиновлення. Малолітня ОСОБА_6 має всі правові підстави для усиновлення.

До 4.10.2023року дитина перебувала в Київському міському центрі соціальної підтримки дітей та сімей Служби у справах дітей та сім`ї виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації-) за адресою АДРЕСА_1 .

З 4.10.2023року дитина проживає в сім`ї заявників, під опікою на підставі Розпорядження Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації №652 від 2.10.2023року. Даним Розпорядженням опікуном була призначена: ОСОБА_2 . Малолітня дитина ОСОБА_6 була передана від Київського міського центру соціальної підтримки дітей та сімей Служби у справах дітей та сім`ї виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) в особі директора ОСОБА_10 опікуну ОСОБА_2 на підставі Акту про передачу дитини у сім`ю від 4.10.2023 року. Діагноз дитини: здоров`я дитини у задовільному стані.

На даний час дитина проживає з заявниками за адресою: АДРЕСА_2 .

Заявники мають рекомендації щодо усиновлення від Київського міського центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді від 19.01.2023 року №40-121.

7.11.2023 року було проведено спеціалістами служби у справах дітей та сім`ї дослідження житлово-побутових умов та складений Акт обстеження умов проживання.

Із станом здоров`я дитини та її соціальним походженням заявники ознайомлені, їм відомі правові умови, права та обов`язки, що виникають внаслідок усиновлення. Оформлення усиновлення не має за мету будь-якої матеріальної чи іншої вигоди.

Орган опіки і піклування Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації підготував висновок за №107-7394 від 9.11.2023року про доцільність усиновлення малолітньої ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_4 і про те, що дане усиновлення не суперечить інтересам дитини.

Ухвалою суду від 22.11.2023 відкрито провадження по справі та призначено справу до судового засідання.

У судовому засіданні заявники підтримали свою заяву та просили її задовольнити.

Представник заінтересованої особи Служби у справах дітей Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації, в судовому засіданні просила суд задовольнити позов.

Суд заслухавши учасників, дослідивши матеріали справи, встановив наступні правовідносини.

Судом встановлено, що заявники перебувають у зареєстрованому шлюбі з 09.10.2004р. згідно свідоцтва про одруження НОМЕР_1 , місце реєстрації: відділ реєстрації актів цивільного стану Центрально-Міського районного управління юстиції м.Кривого Рогу Дніпропетровської області(ас.12)

Судом встановлено, що від даного шлюбу у заявників народилося троє синів: ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Судом встановлено, що заявники проживають у чотирикімнатній квартирі за адресою: АДРЕСА_3 , у якій створено належні умови для проживання(ас.26-27).

Судом встановлено, що відповідно до висновків про стан здоров`я від 09.09.2022 громадяни ОСОБА_1 та ОСОБА_2 за станом здоров`я можуть бути усиновлювачами, у лікаря-нарколога та лікаря-психіатра на обліку не перебувають(ас.24-25).

Судом встановлено, що на підставі витягів з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості», виданих Міністерством внутрішніх справ України, станом на 05.09.2023 та 12.09.2023 громадяни ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до кримінальної відповідальності не притягуються, не знятої чи не погашеної судимості не мають, в розшуку не перебувають(ас.13-14).

Судом встановлено, що заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відповідно до направлення служби у справах дітей та сім`ї Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації пройшли навчання у Київському міському центрі соціальних служб.

Судом встановлено, що згідно з довідкою від 30.12.2022 № 07/459, виданою Київським міським центром соціальних служб, громадяни ОСОБА_1 та ОСОБА_2 отримали рекомендації щодо можливості стати кандидатами в усиновлювачі дитини віком від народження до восьми років, або двох дітей сиблінгів, старшій з яких не більше восьми років.

Судом встановлено, що малолітня ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , перебуває на первинному обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у службі у справах дітей та сім`ї Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації та має правові підстави для усиновлення.

Судом встановлено, що батьки дитини, громадянка ОСОБА_8 та громадянин ОСОБА_7 , позбавлені батьківських прав відносно малолітньої ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , відповідно до рішення Святошинського районного суду міста Києва від 11.05.2023(ас.40-47).

Судом встановлено, що на підставі розпорядження Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації від 12.07.2023 № 4205 «Про надання статусу дитини, позбавленої батьківського піклування, малолітній ОСОБА_6 » дитина набула відповідного статусу.

Судом встановлено, що малолітня ОСОБА_6 була влаштована до Київського міського центру підтримки дітей та сімей Служби у справах дітей та сім`ї виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) за адресою: вул. Кленова, 31, смт Ворзель, Київська область.

Судом встановлено, що відповідно до розпорядження Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації від 02.10.2023 № 652 «Про встановлення опіки та призначення опікуна для малолітньої ОСОБА_6 » малолітня ОСОБА_6 передана та проживає в сім`ї опікуна, громадянки ОСОБА_2 , за адресою: АДРЕСА_4 ).

Судом встановлено, що згідно з висновком про стан здоров`я, фізичний і розумовий розвиток дитини від 03.05.2023 малолітня ОСОБА_6 має такі діагнози: нормотрофія, пупкова кила. З історією розвитку та станом здоров`я малолітньої ОСОБА_6 громадяни ОСОБА_1 та ОСОБА_2 обізнані.

Судом встановлено, що згідно висновку Органу опіки і піклування Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації за №107-7394 від 09.11.2023року, зроблено висновок про доцільність усиновлення малолітньої ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_4 і про те, що дане усиновлення не суперечить інтересам дитини.(ас.49-52).

Відповідно до ст. 207 СК України, усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Відповідно до п. 3 Постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 30.03.2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» звернення до суду із заявою про усиновлення не повинно бути зумовлене бажанням досягти іншого правового наслідку, ніж юридичне оформлення родинного зв`язку.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 224 СК України суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; особу дитини та стан її здоров`я; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Ст. 211 СК України регламентує, що усиновлювачем може бути повнолітня дієздатна особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років.

Відповідно до ст. 233 СК України, на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини державний орган реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження.

Відповідно до ст. 254, 255 ЦПК України, суд розглядає справу про усиновлення дитини за обов`язковою участю заявника, органу опіки та піклування або уповноваженого органу виконавчої влади. За клопотанням заявника суд вирішує питання про зміну імені, прізвища та по батькові, дати і місяця народження усиновленої дитини.

Передбачених законом підстав, які виключають можливість усиновлення дитини заявником та внесення змін до актового запису про народження дитини судом не встановлено.

Виходячи з цього, суд вважає, що заява про усиновлення та внесення відповідних відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян підлягає задоволенню.

Керуючись Постановою Пленуму Верховного Суду України №3 від 30.03.2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», ст. ст. 211, 219, 233, 254, 255 Сімейного кодексу України, ст.ст. 310-314 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Заяву розглянувши у закритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації, Святошинський районний в місті Києві відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції(м.Київ) про усиновлення дитини - задовольнити.

Встановити, що громадяни України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 усиновили малолітню ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Зобов`язати Святошинський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у м.Києві внести відповідні зміни в актовий запис №1848 від 15.11.2022 року про народження ОСОБА_6 , вчиненого Святошинським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), де в графі прізвище « ОСОБА_11 » змінити на « ОСОБА_12 », по батькові з « ОСОБА_13 » змінити на « ОСОБА_14 », ім`я дитини з « ОСОБА_15 » змінити на « ОСОБА_16 ». Дату народження та місце народження дитини залишити без змін. Батьком дитини записати громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , матір`ю дитини записати громадянку України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 та видати нове свідоцтво про народження.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного суду шляхом подачі до Святошинського районного суду м. Києва апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення або отримання копії рішення.

Суддя: Л.М. Шум

Присяжні: Матвієнко В.І. Висоцький В.В.

Джерело: ЄДРСР 118575456
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку