open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 161/7654/24

Провадження № 2/161/2674/24

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

23 квітня 2024 року місто Луцьк

Суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області Олексюк А.В., вивчивши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Боратинської сільської ради Луцького району, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача ОСОБА_2 , про визнання права власності в порядку спадкування, -

В С Т А Н О В И В:

19 квітня 2024 року позивач ОСОБА_1 звернулася в суд з про визнання права власності в порядку спадкування.

Дана позовна заява подана без додержання вимог, передбачених ч. 4 ст. 177 ЦПК України, а саме: до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно ч. 1 ст.3ЗаконуУкраїни«Про судовийзбір» судовий збір справляється за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Позивач, не сплативши судовий збір, посилається на приписи п. 29постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування», згідно з якими при обчисленні судового збору у справах про спадкування майна не береться до уваги вартість успадкованого майна.

Так, за приписами абз. 2 п. 29постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування», розмір судового збору, порядок його сплати та звільнення від сплати встановлюються законом. Зокрема, необхідно враховувати, що при обчисленні судового збору у справах про спадкування майна не береться до уваги вартість успадкованого майна, про яке зазначено в пункті 16 частини першоїстатті 4 Декрету Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року № 7-93 "Про державне мито", і що від сплати цього збору звільняються особи, указані в пункті 6 (спадкоємці першої черги громадян, реабілітованих відповідно до Закону України від 17 квітня 1992 року N 962-XII "Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні") і в пункті 18 частини першоїстатті 4 вказаного Декрету.

Разом з тим,Декрет Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року № 7-93 "Про державне мито", визначає правові засади справляння державного мита, а не судового збору, та на час звернення позивача до суду з вказаною позовною заявою пункт 16 частини першої статті 4 Декрету Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року №7-93 "Продержавне мито"викладений в такій редакції: від сплати державного мита звільняються громадяни - за видачу їм свідоцтв про право на спадщину.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначеніЗаконом України «Про судовий збір».

При цьому суд звертає увагу позивача на ту обставину, що за змістом ч.2 ст.133 ЦПК України особа звільняється від сплати судового збору виключно на підставі Закону.

Згідно з п.п.1 п. 1 ч. 2ст. 4 Закону України «Про судовий збір»за подання позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою, справляється судовий збір 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Станом на 01.01.2024 прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 3 028,00 грн, отже сума судового збору за подання позовної заяви майнового характеру становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 1211,20 грн та не більше 15 140,00 грн.

Вимога про визнання права власності в порядку спадкування за законом є вимогою майнового характеру, та має сплачуватися судовий збір відповідно до п.п.1 п. 1 ч. 2ст. 4 Закону України «Про судовий збір».

Ціна вказаного позову становить 400107,00 грн, що узгоджується з наданою позивачем звітом про оцінку майна, отже судовий збір за цією вимогою становить 1% від ціни позову4001,07 грн.

Таким чином, позивачу на виконання вищевказаних положень чинного законодавства необхідно сплатити судовий збір та надати до суду квитанцію (оригінал) про сплату судового збору.

Відповідно до ч. 1ст. 185 ЦПК Українисуддя, встановивши що позовну заяву, подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з ч. 3ст. 185 ЦПК України, якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями175 і 177 цьогоКодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Таким чином, з врахуванням викладеного, суд вважає за необхідне залишити дану позовну заяву без руху, надавши позивачу строк для усунення вказаних недоліків.

Керуючись ст.177,185,260,261 ЦПК України, суд, -

П ОС ТА НО ВИ В :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Боратинської сільської ради Луцького району, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача ОСОБА_2 , про визнання права власності в порядку спадкування залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення зазначених недоліків протягом 10-ти днів з дня отримання копії ухвали.

У випадку не усунення недоліків у зазначений судом строк заява буде вважатись неподаною та повернута позивачам.

Ухвала не оскаржується.

Суддя Луцького міськрайонного суду

Волинської області А.В. Олексюк

Джерело: ЄДРСР 118572881
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку