open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа №705/2468/24

1-кс/705/595/24

У Х В А Л А

І МЕ НЕ М УК РА ЇН И

23 квітня 2024 року м. Умань

Слідчий суддя Уманського міськрайонного суду Черкаської області ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2

розглянувши всудовому засіданнів залісуду вм.Умань клопотаннястаршого слідчогоСВ УманськогоРУП ГУНПв Черкаськійобласті ОСОБА_3 про тимчасовийдоступ доречей ідокументів,які міститьохоронювану закономтаємницю,подане заматеріалами досудовогорозслідування,внесеного 18.04.2024до ЄРДРза №12024250320000599, за ознаками злочину, передбаченого ч.4 ст.190 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий СВ Уманського РУП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 звернувся до суду із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, що подане у кримінальному провадженні №12024250320000599, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 18.04.2024, за ознаками злочину, передбаченого ч.4 ст.190 КК України.

Обґрунтовуючи внесене клопотання слідчий зазначає, що слідчим відділом Уманського РУП ГУНП в Черкаській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12024250320000599, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 18.04.2024 за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що до Уманського РУП ГУНП в Черкаській області з письмовою заявою звернулася ОСОБА_4 , про те, що в період часу з 15.04.2024 по 17.04.2024, невідома особа, перебуваючи у невстановленому місці, під приводом здійснення отримання грошової допомоги через телеграм канал « ІНФОРМАЦІЯ_1 », надіслала посилання про авторизацію в додатку, з використанням комп`ютерних технологій, створила кредитну банківську карту НОМЕР_1 банку « ІНФОРМАЦІЯ_2 », відкритої на ім`я заявника, незаконно списала грошові кошти в загальній сумі 75 000 гривень, чим спричинила останньому матеріального збитку на вказану суму.

Дослідивши надані потерпілою ОСОБА_5 платіжні інструкції з АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », було встановлено, що в період часу з 14.04.2024 по 17.04.2024 з банківського рахунку останньої НОМЕР_2 було здійснено перекази грошових коштів у загальній сумі 75 000 грн. на іншу карту невеликими сумами.

Приймаючи до уваги вищевикладене, враховуючи тяжкість даного злочину, та той факт, що дослідження документів має суттєве значення для досягнення дієвості цього провадження, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до інформації, яка знаходяться у володінні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , телефон НОМЕР_3 , філія Черкаського ГРУ АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (МФО НОМЕР_4 ), знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 .

Клопотання про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування до суду від учасників судового розгляду не надходило, в зв`язку з чим відповідно до ст. 107 КПК України застосування технічних засобів фіксування не проводилося.

Суд розглядає клопотання на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України, без виклику представника АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », у володінні якого знаходиться дана інформація.

В судове засідання слідчий не з`явився, подав до суду заяву про розгляд клопотання за його відсутності, вимоги вказаного клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов такого висновку.

Стаття 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність» вказує, що банківська таємниця - цеінформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку. Банківською таємницею, зокрема, є: 1) відомості про банківські рахунки клієнтів, у тому числі кореспондентські рахунки банків у Національному банку України; 2) операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди; 4) системи охорони банку та клієнтів; 8) коди, що використовуються банками для захисту інформації.

Відповідно до ст. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність», банк розкриває банківську таємницю за рішенням суду. Вимога відповідного державного органу на отримання інформації, яка містить банківську таємницю, повинна: 1) бути викладена на бланку державного органу встановленої форми; 2) бути надана за підписом керівника державного органу (чи його заступника), скріпленого гербовою печаткою; 3) містити передбачені цим Законом підстави для отримання цієї інформації;4) містити посилання на норми закону, відповідно до яких державний орган має право на отримання такої інформації.

За змістом ст. 26 КПК України, слідчий суддя у кримінальному провадженні вирішує лише ті питання, що винесені на його розгляд сторонами та віднесені до його повноважень КПК, при цьому сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених КПК.

Відповідно до ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Одним із заходів забезпечення кримінальногопровадженняє тимчасовий доступ до речей і документів.

При цьому зазначено, що для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді докази обставин, на які вони посилаються.

Згідно ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Стаття 162 КПК України встановлює перелік речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю. Серед них :інформація,щознаходитьсяу володіннізасобумасовоїінформації абожурналістаінадана їмзаумовинерозголошення авторстваабоджерелаінформації; відомості,якіможутьстановити лікарськутаємницю; відомості,якіможутьстановити таємницювчиненнянотаріальнихдій; конфіденційнаінформація,втомучислі така,щоміститькомерційну таємницю; відомості,якіможутьстановити банківськутаємницю; особистелистуванняособита іншізаписиособистогохарактеру; інформація,яка знаходитьсяв операторівта провайдерівтелекомунікацій,про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання, тощо; персональні дані особи.

Слідчий суддяпостановляєухвалупро наданнятимчасовогодоступудо речейідокументів,якщосторонакримінального провадженняусвоємуклопотанні доведенаявністьдостатніхпідстав вважати,щоціречі абодокументи перебуваютьабоможутьперебувати уволодіннівідповідноїфізичної абоюридичноїособи; саміпособіабо всукупностізіншими речамиідокументамикримінального провадження,узв`язкуз якимподаєтьсяклопотання,маютьсуттєвезначення длявстановленняважливихобставин укримінальномупровадженні; нестановлятьсобоюабо невключаютьречейі документів,якімістятьохоронювану закономтаємницю. Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом.

Таким чином, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вбачає підстави для задоволення клопотання слідчого про тимчасовий доступ до речей та документів, які місять охоронювану законом таємницю.

Керуючись ст. 31 Конституції України, ст.ст. 26, 131, 132,159, 162, 163, 309 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого СВ Уманського РУП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів задовольнити.

Надати дозвіл групі слідчих Уманського РУП ГУНП в Черкаській області у складі слідчих СВ Уманського РУП ГУНП в Черкаській області, а саме: старшому слідчому слідчого відділу Уманського РУП капітану поліції ОСОБА_3 , слідчому слідчого відділу Уманського РУП ГУНП в Черкаській області майору поліції ОСОБА_6 , слідчому слідчого відділу Уманського РУП ГУНП в Черкаській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_7 , слідчому слідчого відділу Уманського РУП ГУНП в Черкаській області лейтенанту поліції ОСОБА_8 , слідчому слідчого відділу Уманського РУП ГУНП в Черкаській області лейтенанту поліції ОСОБА_9 , слідчому слідчого відділу Уманського РУП ГУНП в Черкаській області лейтенанту поліції ОСОБА_10 , слідчому слідчого відділу Уманського РУП ГУНП в Черкаській області капітану поліції ОСОБА_11 , слідчому слідчого відділу Уманського РУП ГУНП в Черкаській області капітана поліції ОСОБА_12 , слідчому слідчого відділу Уманського РУП ГУНП в Черкаській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_13 , слідчому слідчого відділу Уманського РУП ГУНП в Черкаській області лейтенанту поліції ОСОБА_14 , слідчому слідчого відділу Уманського РУП ГУНП в Черкаській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_15 , слідчому слідчого відділу Уманського РУП ГУНП в Черкаській області лейтенанту поліції ОСОБА_16 , слідчому слідчого відділу Уманського РУП ГУНП в Черкаській області лейтенанту поліції ОСОБА_17 , слідчому слідчого відділу Уманського РУП ГУНП в Черкаській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_18 , старшому слідчому слідчого відділу Уманського РУП ГУНП в Черкаській області капітану поліції ОСОБА_19 , слідчому слідчого відділу Уманського РУП ГУНП в Черкаській області капітану поліції ОСОБА_20 , слідчому слідчого відділу Уманського РУП ГУНП в Черкаській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_21 , слідчому слідчого відділу Уманського РУП ГУНП в Черкаській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_22 , слідчому слідчого відділу Уманського РУП ГУНП в Черкаській області лейтенанту поліції ОСОБА_23 , старшому слідчому слідчого відділу Уманського РУП ГУНП в Черкаській області капітану поліції ОСОБА_24 , слідчому слідчого відділу Уманського РУП ГУНП в Черкаській області майору поліції ОСОБА_25 , старшому слідчому слідчого відділу Уманського РУП ГУНП в Черкаській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_26 , старшому слідчому слідчого відділу Уманського РУП ГУНП в Черкаській області старшому майору поліції ОСОБА_27 , старшому слідчому слідчого відділу Уманського РУП ГУНП в Черкаській області майору поліції ОСОБА_28 , старшому слідчому слідчого відділу Уманського РУП ГУНП в Черкаській області капітану поліції ОСОБА_29 , старшому слідчому слідчого відділу Уманського РУП ГУНП в Черкаській області капітану поліції ОСОБА_30 , старшому слідчому слідчого відділу Уманського РУП ГУНП в Черкаській області капітану ОСОБА_31 , слідчому слідчого відділу Уманського РУП ГУНП в Черкаській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_32 , на тимчасовий доступ до документів, а саме інформації, яка відноситься до банківської таємниці та перебуває у володінні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (юридична адреса: АДРЕСА_1 , телефон НОМЕР_3 ), а також в підконтрольних та підзвітних відділеннях та філіях, зокрема в філії «Черкаського головного регіонального управління» АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », яка розташована за адресою: АДРЕСА_2 , з можливістю ознайомитись з нею та отримати в належним чином завірених копіях та в електронному вигляді, а саме:

- відомостей по руху грошових коштів (перерахування, одержання, зняття та розрахунки по терміналі) по банківському рахунку НОМЕР_2 , який відкрито в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » на ім`я ОСОБА_5 , за період часу з 14.04.2024 по 17.04.2024, із зазначенням місць, дати, сум, з якого або на який рахунок (картку) проводилось перерахування, підстави перерахування, призначення платежу, дату та час перерахування, залишок коштів на рахунку на момент вчинення кожної операції;

-інформації про входи до акаунту ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , (банківський рахунок НОМЕР_2 ) у додатку « ІНФОРМАЦІЯ_5 » з зазначенням IP адреси та IMEI пристроїв що використовувались для входу у додаток за період часу з 14.04.2024 по 17.04.2024 року.

Строк дії ухвали один місяць з дня постановлення ухвали.

Відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 118540734
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку